Šta možete jesti sa dijabetesom: pravila i principi zdrave prehrane, kao i šta je GI

Mnogo hrane sadrži glukozu. Tako da ga tijelo može razgraditi i apsorbirati, gušterača proizvodi hormon inzulin. Ako kao rezultat poremećaja u radu ovog organa (mogu biti prirođene ili prouzročene bolešću) prestaje proizvoditi inzulin, nastaje bolest tipa 1.

Pacijenti koji redovno uzimaju inzulin i drže se dijeta žive dug i pun život

Bolest uključuje stalni unos inzulina izvana - u obliku injekcija. Također je potrebna posebna prehrana.

Pravilna prehrana za ovu vrstu dijabetesa znači odbijanje brzih ugljikohidrata - oni čija cepanje odmah podiže nivo glukoze u krvi. Potrebni su dugog razbijanja ugljikohidrata.

Kod bolesti tipa 2, kao rezultat kvara, ćelije gube osjetljivost na inzulin. Kao rezultat toga, glukoza prestaje da se apsorbuje u pravim količinama, što znači da njen nivo neprestano raste. Nekontrolirani unos ugljikohidrata u ovom slučaju može dovesti do kritičnog stanja, a dijeta treba biti usmjerena na kontrolu upotrebe proizvoda koji sadrže ugljikohidrate i obnavljanje osjetljivosti ćelija na inzulin.

O crevnoj apsorpciji i poremećajima probave - sindromu maldigestije pročitajte ovdje.

Nepoštivanje dijeta može dovesti do hipoglikemije ili hiperglikemije., odnosno nagli pad ili nagli porast glukoze u krvi. To može uzrokovati komu i smrt. Stoga je pravilna prehrana za dijabetes sastavni dio liječenja i životnog stila.


Prvo što morate učiniti kada otkrijete simptome dijabetesa jeste ograničiti svoju prehranu. Što se ne može jesti, a šta može biti, kada, kako i u kojim količinama - sve će to reći liječnik na savjetovanju kada se sumnje potvrde.

Pravilna prehrana glavni je dio terapije i načina života za bolesti obje i dvije vrste.

Nekada je bilo da ljudi s tipom 1 ne žive dugo. Sada zahvaljujući modernim inzulinskim preparatima i strogoj prehrani, pacijenti mogu živjeti dug, pun život sa minimalnim ograničenjima. Pročitajte o simptomima dijabetesa u djece u zasebnom analitičkom pregledu.

Kako jesti sa dijabetesom tipa 1

Količina ugljikohidrata pojedenih tokom dana treba da odgovara nivou uzetog inzulina - to je glavni princip prehrane za dijabetes tipa 1. Brzi ugljikohidrati su zabranjeni. Tu spadaju peciva, slatko voće i pića i peciva.

Dijabetičarima je dozvoljeno jesti meso s povrćem, ali morate zaboraviti na masne sorte, prženo i dimljeno meso

Ugljikohidrati s sporim cijepanjem - koji uključuju, primjerice, žitarice - moraju biti prisutni u strogo reguliranoj dozi. Osnova prehrane za ovu bolest bi trebali biti proteini i povrće. Potrebna je i povećana količina vitamina i minerala.

Kako bi bilo lakše planirati obroke za pacijente sa dijabetesom tipa 1, izumljen je koncept „jedinica za hljeb“ (XE). Ovo je količina ugljikohidrata sadržana u polovici raženog hljeba hljeba uzete kao standard.

Dozvoljeno je jesti od 17 do 28 XE dnevno, a odjednom ta količina ne smije prelaziti 7 XE. Hrana treba biti frakcijska - 5-6 puta dnevno, dakle dopuštena norma jedinica dijeli se s brojem obroka. Obroke treba provoditi u isto doba dana, bez propusta.

Tabela hljebnih jedinica:

Proizvodi po grupiKoličina proizvoda u 1 XE
Mliječni proizvodimlijeko250 ml
kefir250 ml
jogurt250 ml
sladoled65 g
cheesecakes1 kom
Pekarski proizvodiraženi hleb20 g
krekeri15 g
drobtine1 kašika. l
palačinke i palačinke50 g
medenjaci40 g
Žitarice i prilozibilo koja kaša mršava2 žlice
krumpir sa jaknom1 kom
pomfrit2-3 kašike. l
spremni doručci4 žlice. l
kuvana tjestenina60 g
Voćemarelice130 g
banana90 g
šipak1 kom
persimmon1 kom
jabuka1 kom
Povrćemrkva200 g
cvekla150 g
bundeva200 g

Evo nekoliko namirnica za dijabetes tipa 1 koje možete jesti bez ograničenja:

  • tikvice, krastavci, bundeva, tikvice,
  • kiseli špinat, salata,
  • zeleni luk, rotkvice,
  • gljive
  • biber i paradajz
  • cvjetača i bijeli kupus.

Imaju toliko malo ugljikohidrata da se ne smatraju XE. Također je potrebno jesti proteinsku hranu: ribu, meso, jaja, nemasni sir i sir, žitarice (osim kaše i riže), mliječne proizvode, integralni kruh, ne previše slatko voće u ograničenim količinama.

Sedmični meni za pacijenta sa dijabetesom tipa 1

Nudimo okvirnu prehranu za 7 dana:

Doručak

Ručak

Visoki čaj

Večera

Ponedeljakječmeni ječam,
2 kriške tvrdog sira
čaj ili kafakomore svježeg povrća,
2 parne kotlete od pilećih prsa,
pirjani kupus
borsch na mršav juhačaša kefirakomore, kriška pilećih prsa Utorakomlet od proteina,
kuhana teletina,
paradajz
čaj ili kafasvježa salata od povrća, kaša od bundeve, kuvana pileća prsa3 sirapirjani kupus, kuhana riba Srijedapunjeni kupus bez pirinča,
hljeb po voljisvježa salata od povrća, kuvano mršavo meso ili riba, tjestenina od durum pšenicenarandžastaposuda sa sirom Četvrtakzobena kaša na vodi,
neko voće
nekoliko kriški sira
čajkiseli krastavac, kriška hljeba i kuhano mesokeksišparogi grah, kuvano meso ili riba Petaklijeni knedle sa sirom,
čaša kefira,
sušeno voćesalata, pečeni krompir, kompot bez šećerasok bez šećera, pečena bučaparne mesne torte, povrtna salata Subotakriška malo zasoljenog lososa, kuhano jaje, čaj ili kafapunjeni kupus, nemasni borsch bez prženja, kriška raženog hljebapeciva, kefirpirjano pileće file, svježi grašak ili patlidžan Nedjeljaheljda na vodi, pirjana piletinajuha od kupusa na pilećim zalihama, pileći kotletiskuta, sveže šljivečaša kefira, keksa, jabuka

Video o ishrani dijabetesa tipa 1:

Kako jesti sa dijabetesom tipa 2

Prehrana za dijabetes tipa 2 podrazumijeva odbacivanje velike količine ugljikohidrata. Ako se to ne kontrolira, tada će tijelo potpuno prestati apsorbirati glukozu, njezin nivo će porasti, što će uzrokovati hiperglikemiju.

Dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes tipa 2 uključuje povrće, mahunarke, plodove mora, voće, mliječne proizvode i integralne žitarice

Unos kalorija također bi trebao biti ograničen. Obroci bi trebali biti približno isti u kalorijama i dijeliti ih 5-6 puta dnevno. Obavezno jedite u isto vrijeme.

Glavnu količinu ugljikohidrata treba konzumirati u prvoj polovini dana, a količina kalorija koje uđu u organizam treba odgovarati stvarnim troškovima energije.

Slatko se može konzumirati, ali u ograničenim količinama. Koristite zaslađivače. Ne možete imati slatku užinu, odnosno svi deserti trebali bi ići samo do glavnih obroka. U istim tim metodama svakako biste trebali jesti povrće bogato vlaknima. To će usporiti apsorpciju šećera u krv. Također biste trebali ograničiti količinu soli, životinjskih masti, alkohola, složenih ugljikohidrata. Brze ugljikohidrate treba u potpunosti odbaciti.


Često se susrećem s činjenicom da pacijenti s dijabetesom tipa 2 koji nisu ovisni o inzulinu u početku bolest ne shvataju ozbiljno i ne žuri se s odricanjem od prehrambenih navika.

Vjeruje se da ako bolest ne zahtijeva inzulin, onda sve uopće nije zastrašujuće. Ovo je posebno slučaj sa starijim ljudima. Međutim, mišljenje da za praznik neće biti ništa od desetak slatkiša i nekoliko čaša slatkog vina, nije pogrešno.

Samo zahvaljujući terapiji i stalnoj prehrani, moguće je ne samo kontrolirati razinu šećera, nego i vratiti izgubljenu osjetljivost na inzulin. Još jedan uobičajena zabluda da dozvoljena hrana kod dijabetesa ne može biti ukusna.

Nije tačno, postoji puno recepata, uključujući praznična jela, koja će obradovati svakog gurmana.

Dijabetičari tipa 2 trebaju uzeti u obzir glikemijski indeks (GI) proizvoda. Što je veći, brži će ovaj proizvod izazvati povećanje šećera u krvi. U skladu s tim, treba napustiti hranu s visokim GI, a prehrana za dijabetes tipa 2 treba biti hrana s niskim (uglavnom) i srednjim (u malim količinama) GI.

Dozvoljena hrana sa niskim i srednjim glikemijskim indeksom:

Grupe proizvodaLow giProsječno gi
Voće i bobiceavokado (10),
jagode (25),
ribizla (25),
mandarine (30),
šipak (34).
persimmon (50),
kivi (50),
papaja (59),
dinja (60),
banana (60).
Povrćelist salate (9),
tikvice, krastavac (15),
cvjetača i kupus (15),
rajčica (30),
zeleni grašak (35).
konzervirani kukuruz (57),
ostalo konzervirano povrće (65),
krumpir sa jaknom (65),
kuhana repa (65).
Žitarice i prilozizelena leća (25),
vermicelli (35),
crni riža (35),
heljda (40),
riža basmati (45).
špagete (55),
zobena kaša (60),
riža dugog zrna (60),
proklijala pšenica (63),
makaroni i sir (64).
Mliječni proizvodimlijeko (30),
skuti sir bez masnoće (30),
sladoled s fruktozom (35),
obrani jogurt (35).
sladoled (60).
Ostali proizvodizelje (5),
orasi (15),
mekinje (15),
tamna čokolada (30),
sok od pomorandže (45).
kratko pečeni kolačići (55),
suši (55),
majonez (60),
pica s paradajzom i sirom (61).

Sedmični jelovnik za dijabetes tipa 2

Nudimo meni dopuštenih proizvoda za 7 dana dijabetičarima 2. vrste bolesti:

Doručak

2-oh doručak

Ručak

Visoki čaj

Večera

Ponedeljakheljda, pari čičak, čajsalata od svježe mrkvenemasna juha od povrća, kuvani krompir, mesna gulaš, nezaslađena jabukakoktel s niskim udjelom masti s svježim ili smrznutim bobicamakuhana riba s niskim udjelom masti, pirjani kupus Utorakkaša na vodi od zobene kaše „Hercules“, čaj s mlijekomnemasni sir sa svežim marelicamasalata od morskih plodova, vegetarijanski borschtMeko kuhano jaje, kompot od suhog voća bez šećerapureći gulaš, kuvana leća garnirana Srijedaskuti sir, paradajz, čajsvježi smoothie od marelice i bobicateletina od povrćavoće malo pirjano u mlijekubrokoli sa gljivama Četvrtakradič sa mlekom, meko kuvano jajenemasni kefir koktel sa bobicama i voćemvegetarijanska supa od kupusa, biserni ječam, kuvana ribakruške bademikuhana pileća prsa, celer, gulaš od patlidžana Petakklijana zrna pšenice, raženi hljeb, prirodni jogurt bez aditiva, kafabobica žele sa nadomjestkom šećeragljiva supa sa povrćem, mesne okruglice, pirjane tikvicenezaslađena jabuka, zeleni čajpari zeleni grah, riblje mesne okruglice u zelenom sosu Subotamekinje sa mlijekom, bobicežitarica, svježa voćna salata s orasimakisela čorba sa goveđim mesnim okruglicamaskuta-mrkva zrazy, sok od povrćariba u paru, salata od povrća Nedjeljabobičastog soka, posip od sirasendvič od mekinja od hleba sa zelenom salatom i prethodno namočenom haringomjuha od graha na mesnoj juhi, kotlete od parne gljivečaša kefirafile zander, povrće

Pored toga, predlažemo da pogledate video s opcijama doručka za dijabetes:

Dijabetes nije rečenica. Sa modernim lijekovima i pravilnom prehranom pacijent može voditi potpuno razvijen način života. Kakva će prehrana za dijabetes u svakom slučaju biti potrebna ovisi o nekoliko čimbenika: dobi, težini bolesti, fizičkoj aktivnosti, prisutnosti ili odsutnosti pratećih problema.

S popisom dozvoljenih namirnica za dijabetes dogovara se s liječnikom, kao i sadržaj kalorija u dnevnoj prehrani. Reći će vam šta su GI i XE i pomoći vam da izračunate njihov broj. Dalji život pacijenta ovisit će o ovim saznanjima.

Šta piti sa dijabetesom

Većina pacijenata pokušava pratiti svoju prehranu. Ne jedu bezvrijednu hranu i pokušavaju je učiniti što boljom i uravnoteženijom. Ali ne gledaju svi koji pića piju. Dijabetičari ne bi trebali piti alkoholna pića, čuvati sokove, jak čaj, kvas, slatku soda.

Ako želite piti, dajte prednost sljedećim pićima:

  • još uvijek mineralna voda ili pročišćena voda,
  • nezaslađeni sokovi
  • žele
  • kompoti
  • slabi čajevi
  • zeleni čaj
  • biljne dekocije i infuzije,
  • svježe cijeđeni sokovi (ali samo razrijeđeni),
  • obrano mlijeko.

Ljekari ne preporučuju pacijentima da piju kafu. Ali naučnici su dokazali kako je kava bogata korisnim i potrebnim tvarima, uključujući antioksidante koji pomažu u sprečavanju razvoja tumora. Bogate su žitaricama i linolnom kiselinom koja sprečava razvoj srčanih udara, šloga i drugih patologija CVS. Stoga kavu možete piti sa šećernom bolešću, glavno je da je kafa prirodna i bez šećera.

Osnovna pravila zdrave prehrane

Svaki dijabetičar, bez izuzetka, trebao bi znati šta jesti u slučaju dijabetesa. Jedenje sve hrane zaredom krši pogoršanje općeg zdravlja.

Svaka dijeta, uključujući i šećernu bolest, ima svoje karakteristike i pravila.

Dijetalna terapija treba:

  • ograničavanje unosa ugljenih hidrata,
  • smanjenje unosa kalorija,
  • obogaćena hrana
  • pet do šest obroka dnevno,
  • jela istovremeno
  • obogaćivanje prehrane prirodnim vitaminima - povrćem i voćem (osim slatkiša, posebno persimmons i datulja),
  • mali obroci
  • isključenje dugog perioda između obroka,
  • izrada menija uzimajući u obzir GI proizvode,
  • Smanjivanje unosa soli
  • odbijanje jesti masnu, začinjenu, začinjenu, prženu hranu,
  • odbijanje pijenja alkohola i slatkih soda, kao i praktične hrane i brze hrane,
  • zamjena šećera prirodnim zaslađivačima: fruktoza, sorbitol, stevija, ksilitol,
  • upotreba kuhane, pečene u pećnici i hrane na pari.

Prava prehrana je ključ dobrobiti

Dijabetičari se, bez obzira na vrstu bolesti, moraju pridržavati pravilne i zdrave ishrane:

  1. Da biste stalno održavali normalan inzulin, morate imati puni doručak.
  2. Svaki obrok treba započeti sa salatom od povrća. To doprinosi normalizaciji metaboličkih procesa i korekciji mase.
  3. Posljednji obrok trebao bi biti održan najkasnije tri sata prije spavanja.
  4. Jedite hranu treba imati ugodnu temperaturu. Uz dijabetes, možete jesti topla i umjereno hladna jela.
  5. Tečnosti se mogu piti pola sata prije jela, ili nakon 30 minuta. Za vrijeme obroka ne pijte vodu ili sokove.
  6. Važno je pridržavati se režima. Jelo pet do šest puta dnevno pomaže u sprečavanju naglog povećanja glukoze u krvi.
  7. Ishrana bi trebalo biti obogaćena ribom s malo masti, mliječnim proizvodima s niskim procentom masti, povrćem i voćem, žitaricama.
  8. Dijabetičari bi trebali odbijati šećer i bilo koje proizvode sa njegovim sadržajem.
  9. Optimalni dnevni unos kalorija je 2400 kcal.
  10. Važno je pratiti hemijski sastav posuđa. Udio složenih ugljikohidrata u dnevnoj prehrani je 50%, bjelančevina - 20%, masti - 30%.
  11. Dan i pol litra pročišćene ili mineralne mirne vode treba konzumirati.

GI (glikemijski indeks) - šta je to

Svaki proizvod ima svoj GI. Inače ga zovu "jedinica za hleb" - XE.A ako hranjiva vrijednost određuje koliko će se hranjivih sastojaka pretvoriti u energiju za tijelo, tada je GI pokazatelj probavljivosti proizvoda ugljikohidrata. On navodi kako se brzo apsorbuju ugljikohidratni proizvodi uz istovremeno povećanje razine šećera u krvi.

Šta dijabetičari mogu jesti uz dijetu br. 9

Mnogi pacijenti, čuvši reč "dijeta", smatraju je rečenicom. Vjeruju da će njihova prehrana biti ograničena na minimum. Zapravo, to je daleko od slučaja. Dijetalna terapija za bolest uključuje ograničavanje unosa kalorija, složenu potrošnju i isključenje jednostavnih ugljikohidrata. Prehrana može biti i terapeutska i ukusna. Samo trebate znati što dijabetičari mogu jesti.

Jelo prave hrane pomoći će i u korekciji tjelesne težine i u održavanju normalne razine inzulina.

Pacijentima je dozvoljeno konzumiranje sljedećih proizvoda:

  • Hleb Po mogućnosti je to smeđi hljeb ili proizvodi koji su namijenjeni dijabetičarima. Dnevna norma je 300 g. Također je dozvoljena upotreba žitarica, integralnih žitarica i borodinskog hljeba.
  • Supe. Poželjno je da su se prva jela kuhala u povrtnim juhama.
  • Meso niske masnoće (teletina, govedina, zec, piletina) i riba: štuka, šaran, bakalar. Izuzeta je svaka metoda kuhanja, samo prženje.
  • Jaja i omlet. Dnevno možete pojesti ne više od jednog jajeta. Zloupotreba ovog proizvoda prepun je povećanja holesterola.
  • Mliječni proizvodi (nemasno mlijeko, skuta, kefir, jogurt, fermentirano mlijeko, prirodni jogurti).
  • Sir (nemasni i nemasni).
  • Jagode i voće: grejpfrut, malina, jabuke, kivi. Njihova konzumacija pomaže ne samo u povećanju šećera, već i u snižavanju štetnog kolesterola.
  • Povrće: kupus, rajčica, krastavci, rotkvice, zelje.
  • Med (ograničeno).
  • Piće: sokovi, biljni pripravci, mineralna voda.

Sve ove proizvode dijabetičari mogu jesti. Ali glavno je u svemu promatrati mjeru. Hrana ne bi trebala biti masna. Ne možete piti alkohol.

Odobreni proizvodi za osobe sa oblikom ovisnim o inzulinu

Patologiju dijabetesa prvog tipa ili inzulina ovisnu oštri simptomi, akutni tok i popraćen je povećanim apetitom. Osim upotrebe inzulina, važno je znati šta dijabetičari mogu jesti. Dobro oblikovana prehrana je najbolji način za održavanje dobrog zdravlja i dobrobiti.

Ishrana dijabetičara s prvom vrstom patologije slična je prehrani pacijenata drugog tipa. Dozvoljena je upotreba: negazirane mineralne vode, morskih plodova i riba nemasnih sorti, ovsene i heljdine kaše, povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoće, kuhanih jaja i dijetalnog mesa.

Pateći od dijabetesa, potrebno je istovariti tijelo najmanje jednom mjesečno i pol, i jednom tjedno primjenjivati ​​dijetu heljde ili kefira. To će doprineti korekciji telesne težine i sprečiti komplikacije bolesti.

Tabela broj 9 za patologiju

Najčešće se pacijentima propisuje poštivanje dijetalne tablice br. 9. Dijeta uključuje šest obroka dnevno, isključivanje sadržaja masti, pržene hrane, začinjene hrane, dimljenog mesa, slane hrane i slatkiša. Energetska vrijednost dnevne prehrane ne smije prelaziti 2500 kcal. Hranu dijabetičara možete jesti na bilo koji način, osim prženja.

Što je nemoguće kod dijabetesa: dozvoljeni i zabranjeni proizvodi, uzorak jelovnika

Svaka osoba koja boluje od ozbiljne bolesti trebala bi znati što je s dijabetesom nemoguće. Zloupotreba štetnih proizvoda prepun je propadanja.

Proizvode navedene na popisu treba odbaciti:

  • Šećer Preporučuje se zamijeniti zaslađivačima.
  • Pečenje Takva hrana kategorički se ne preporučuje. Osim što su bogati šećerom, oni su i visoki kalorijski, što nema jako dobar učinak na glukozu u krvi.
  • Masno meso i riblji proizvodi.
  • Dimljena jela i konzervirana hrana. Takvi proizvodi imaju visok glikemijski indeks.
  • Masti životinjskog porijekla, majonez.
  • Mliječni proizvodi sa visokim procentom masti.
  • Proizvodi od matičnjaka i žitarica, kao i tjestenine.
  • Povrće. Određeno povrće se ne može jesti s dijabetesom, ali ako ne možete, trebate ograničiti njihovu konzumaciju: krompir, pržene tikvice.
  • Slatko voće.
  • Piće: slatka soda, koncentrirani ili kupovani sokovi, kompoti, jaki crni čaj.
  • Grickalice, sjemenke, čips.
  • Slatkiši. Za bilo koju vrstu dijabetesa, naročito za gestacijsku, upotreba sladoleda, džema, mliječne čokolade zabranjena je.
  • Alkoholna pića.

Dozvoljeni i zabranjeni proizvodi: stol

Pravilna prehrana zajedno s unošenjem inzulina je ključ dobrog zdravlja. Pridržavati se dijeta, kao i primjene lijekova na pacijentu trebalo bi biti cijeli život. Ovo je jedini način održavanja normalnog šećera u krvi. Šta se može jesti, a što ne može biti sa dijabetesom, može se vidjeti u tabeli.

Jelo je dozvoljeno:

  • pročišćena ili mineralna voda,
  • slab čaj, kafa,
  • gljive
  • zeleni grašak
  • rotkvica
  • rotkvica
  • repa
  • zeleni grah
  • zelje
  • mrkva
  • repe
  • patlidžan
  • biber
  • kupus
  • krastavci
  • rajčice.

Dozvoljena upotreba:

  • jaja
  • bobice
  • voće
  • supe
  • grup
  • hleb
  • mahunarke (grašak, pasulj, leća),
  • krompira
  • dušo
  • sirevi s niskim udjelom masti
  • mliječni proizvodi s malo masti,
  • kuhana kobasica s niskom masnoćom,
  • meso i riblji proizvodi.

Zabranjeno je jesti:

  • alkoholna pića
  • grožđe
  • banane
  • persimmons
  • datumi
  • slatkiši (sladoled, džem, lizalice, kolačići,
  • šećer
  • sjemenke suncokreta
  • konzervirana hrana
  • dimljeni proizvodi i kobasice,
  • masno meso i riblji proizvodi,
  • masni mliječni proizvodi,
  • životinjske masti.

Kako zamijeniti štetne proizvode

Pacijentima je zabranjeno jesti visokokaloričnu hranu, jer takvi proizvodi izazivaju napredovanje bolesti i pogoršanje učinaka lijekova.

Štetni proizvodi mogu se zamijeniti korisnim, pogodni u sastavu:

  • Bijeli hljeb se može zamijeniti proizvodima njihova raženog brašna.
  • Slastice i deserti - bobice i dijabetički deserti.
  • Životinjske masti - biljne masti.
  • Masni mesni proizvodi i sirevi - proizvodi sa malo masnoće, avokado.
  • Krema - mliječni proizvodi s malo masti.
  • Sladoled - tvrdi sirevi, plodovi mora, mahunarke.
  • Pivo - fermentirani mliječni proizvodi, govedina, jaja.
  • Slatka soda - repa, mrkva, mahunarke.
  • Kobasica - mliječni proizvodi.

Procenjeni nedeljni meni

Možete samostalno izraditi meni za svaki dan ili odmah za cijeli tjedan, vodeći računa o tome šta je moguće, a što nije moguće s dijabetesom. Ispod je okvirni meni za sedmicu.

Prvi dan.

  • Jutarnji obrok: salata sa krastavcem i kupusom, zobena kaša, slab čaj.
  • Snack: jabuka ili kefir.
  • Obrok za večeru: povrtna supa, tikvica od tikvica, pirjano voće.
  • Grickalica: domaća posuda sa sirom.
  • Večernji obrok: kaša od heljde, kuhani pileći file, sok.

Drugi dan.

  • Doručak: kaša s bundevom od mlijeka, kisel.
  • Snack: biskvitni kolačići.
  • Ručak: mršav borsch, kaša od mljevenog mesa sa pečenim filom pollock, zeleni čaj.
  • Snack: jogurt.
  • Večera: gulaš od tikvica, kefir.

Treći dan

  • Jutarnji obrok: kuhano jaje, sendvič sa sirom, kafa.
  • Snack: pečena jabuka.
  • Obrok za večeru: riblja čorba, kaša od heljde, pirjane mesne kuglice, paradajz sok.
  • Snack: narandžasta.
  • Večernji obrok: mliječna kaša s rižom, kuhane kozice, fermentirano pečeno mlijeko.

Četvrti dan.

  • Doručak: Omlet, sendvič sa sirom, čaj.
  • Grickalica: salata s paradajzom, krastavcima i paprikom.
  • Obrok za večeru: kupus, pečena riba, kompot.
  • Snack: žele maline.
  • Večernji obrok: kuhana ćuretina, sok od rajčice.

Peti dan.

  • Jutarnji obrok: pečena buča, kompot od jabuke.
  • Snack: jedna jabuka.
  • Ručak: supa od gljiva, zobena kaša, sok od šargarepe.
  • Snack: kefir.
  • Večera: lijeni pecivo od kupusa, jogurt.

Dan šesti

  • Jutarnji obrok: skuta, kafa.
  • Snack: sok od jabuke i keks.
  • Obrok večere: supa sa kriškama piletine i heljde, pečeni oslić, pirjano voće.
  • Snack: salata od povrća.
  • Večernji obrok: parna goveđa kotleta, zobena kaša, sok od mrkve.

Sedmi dan.

  • Doručak: kaša od bundeve, zeleni čaj.
  • Snack: bilo koje dozvoljeno voće.
  • Obrok večere: supa s rižom, paprika punjena piletinom, sok od rajčice.
  • Snack: salata od povrća, sendvič sa sirom.
  • Večera: kaša od heljde, pirjani kupus, kefir.

Obroci mogu biti šest. Ali glavno je da posljednji obrok treba biti najkasnije tri sata prije spavanja.

Dijetalna terapija za dijabetes nije teška, ali neophodna. Popis dozvoljenih proizvoda nije mali, tako da prehrana neće biti monotona. Glavna stvar je razumjeti da je zdrava prehrana s tegobom ključ dobrog zdravlja i održavanja normalne razine šećera u krvi.

Pogledajte video: Gary Yourofsky - The Most Important Speech You Will Ever Hear (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar