Francuski proizvedeni inzulin Humalog i značajke njegove primjene olovkom za špriceve

Insulin Humalog je DNK modifikovan analog ljudskog insulina. Izrazita karakteristika je promjena kombinacije aminokiselina u lancu insulina B.

Lijek reguliše proces metabolizam glukoze i posjeduje anabolički efekat. Kada se unese u ljudsko mišićno tkivo, sadržaj se povećava glicerol, glikogenpojačane masne kiselinesinteza proteina, međutim, potrošnja aminokiselina raste, dok se smanjuje glukoneogeneza, ketogeneza, glikogenoliza, lipolizapuštanje aminokiselinei katabolizam protein.

Ako je dostupan dijabetes melitus 1i2vrstesa uvođenjem leka nakon jela, izraženije hiperglikemijau pogledu delovanja humanog inzulina. Trajanje Lizpro-a uvelike varira i ovisi o mnogim faktorima - dozi, tjelesnoj temperaturi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, fizičkoj aktivnosti.

Davanje Lizpro inzulina prati smanjenje broja epizoda noćna hipoglikemija kod bolesnika sa šećernom bolešću i njegovo djelovanje u usporedbi s ljudskim inzulinom događa se brže (u prosjeku nakon 15 minuta) i traje kraće (od 2 do 5 sati).

Humalog, upute za upotrebu

Doza lijeka postavlja se pojedinačno, ovisno o osjetljivosti pacijenata na egzogeni inzulin i njihovo stanje. Lijek se preporučuje davati najranije 15 minuta prije ili nakon obroka. Način davanja je individualan. Pritom temperatura lijeka treba da bude na nivou sobe.

Dnevna potreba može se značajno razlikovati i u većini slučajeva iznosi 0,5-1 IU / kg. U budućnosti se dnevne i pojedinačne doze lijeka prilagođavaju ovisno o pacijentovom metabolizmu i podacima iz višestrukih pretraga krvi i urina na glukozu.

Intravenska primjena Humaloga provodi se kao standardna intravenska injekcija. Potkožne injekcije rade se u rame, stražnjicu, bedra ili trbuh, povremeno ih izmjenjujući i ne dopuštajući upotrebu istog mjesta više od jednom mjesečno, a mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Tijekom postupka mora se voditi računa da se spriječi ulazak u krvnu posudu.

Pacijent mora naučiti ispravnu tehniku ​​ubrizgavanja.

Predoziranje

Predoziranje lijeka može izazvati hipoglikemijapraćeno letargijom, znojenjem, povraćanje, apatijadrhtanje, oslabljena svijest, tahikardijaglavobolja. Istovremeno, hipoglikemija može nastati ne samo u slučajevima predoziranja lijekovima, već i biti rezultat pojačana aktivnost inzulinauzrokovana potrošnjom ili jedenjem energije. Ovisno o težini hipoglikemije, poduzimaju se odgovarajuće mjere.

Interakcija

Hipoglikemijski učinak lijeka je smanjen, lijekovi hormoni štitnjače, GKS, beta 2-adrenergički agonisti, triciklički antidepresivi, diuretici, Diazoksid,, derivati fenotiazin, nikotinska kiselina.

Pojačano je hipoglikemijsko dejstvo leka anabolički steroidi, beta blokatorilijekovi koji sadrže etanol Fenfluramin, tetraciklini, Guanethidine, MAO inhibitori, oralni hipoglikemijski lekovi, salicilati, sulfonamidi, ACE inhibitori, .

Humalog u olovci za šprice: funkcije

Humalog je DNK modifikovani analog ljudskog insulina. Njegova glavna karakteristika je promjena kombinacije aminokiselina u lancu inzulina. Lijek reguliše metabolizam glukoze. Ima anabolički efekat.

Humalog inzulinske patrone

Uvođenjem Humaloga povećava se koncentracija glikogena, glicerola, masnih kiselina. Pojačana je i sinteza proteina. Povećava se unos aminokiselina. Istovremeno se smanjuju ketogeneza, glukoneogeneza, lipoliza, glikogenoliza, katabolizam proteina i oslobađanje aminokiselina. Humalog je inzulin kratkog djelovanja.

Aktivna supstanca


Glavna aktivna komponenta Humaloga je inzulin lispro.

Jedan uložak sadrži 100 IU.

Uz to, postoje pomoćni elementi: glicerol, cinkov oksid, 10% -tna otopina natrijum-hidroksida, 10% -tna solna kiselina, natrijev hidrogen-fosfat heptahidrat, metakrezol, voda za injekcije.

Insulin Humalog mješavina: 25, 50, 100

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Humalog mješavina 25, 50 i 100 razlikuje se od uobičajenog Humaloga po prisutnosti dodatne tvari - neutralnog protamina Hagedorn (NPH).

Ovaj element pomaže usporavanju djelovanja inzulina.

U mješavini lijekova vrijednosti 25, 50 i 100 ukazuju na koncentraciju NPH. Što je veća ova komponenta, to je duže dejstvo injekcije duže. Prednost je što minimiziraju dnevni broj injekcija.

Ovo pojednostavljuje režim liječenja i olakšava život osobi s dijabetesom ugodnijim. Nedostatak Humalog mješavine je što ne omogućava dobru kontrolu glukoze u plazmi. NPH često izaziva alergijsku reakciju, pojavu niza nuspojava.

Endokrinolozi rijetko propisuju mješavinu, jer liječenje dovodi do hroničnih i akutnih komplikacija dijabetesa.

Ove su vrste inzulina pogodne samo za dijabetičare u starosti, čiji je životni vijek kratak, počela je senilna demencija. Za ostale kategorije pacijenata, ljekari snažno preporučuju korištenje čistog Humaloga.

Upute za upotrebu


Humalog je indiciran za liječenje dijabetesa kod odraslih i djece kojima je potreban dnevni inzulin za održavanje normalne glukoze u krvi.

Doziranje i učestalost upotrebe određuje ljekar. Lijek se može primijeniti intramuskularno, supkutano ili intravenski. Potonji način upotrebe prikladan je samo u bolničkim uvjetima.

Intravenska administracija kod kuće povezana je s nekim rizicima. Humalog u spremnicima ubrizgava se isključivo supkutano olovkom štrcaljke.

Lijek treba koristiti 5-15 minuta prije primjene ili odmah nakon obroka. Injekcije se rade 4-6 puta dnevno. Ako je pacijentu dodatno propisan produženi inzulin, tada se Humalog ubrizgava tri puta dnevno.

Maksimalnu dozu lijeka postavlja liječnik. Prekoračenje je dozvoljeno u izoliranim slučajevima. Lijek je dopušteno kombinirati s drugim analogima ljudskog inzulina. Da biste to učinili, dodajte drugi lijek u uložak.

Moderne olovke za špriceve znatno pojednostavljuju postupak ubrizgavanja. Pre upotrebe, uložak treba valjati u dlanovima. To se radi tako da sadržaj postane jednoličnih boja i konzistencije. Nemojte snažno tresti uložak. U protivnom se može stvoriti pjena koja će ometati uvođenje sredstava.

U nastavku je opisan algoritam ispravne izrade injekcije:

  • ruke temeljito operite sapunom,
  • odaberite mjesto za injekcije i obrišite ga alkoholom,
  • protresite olovku za štrcaljku s umetnutim uložakom u različitim smjerovima ili okrenite 10 puta. Otopina treba biti ujednačena, bezbojna i prozirna. Ne koristite kertridž sa zamućenim, blago obojenim ili zadebljanim sadržajem. To ukazuje da se lijek pogoršao zbog pogrešnog skladištenja ili isteka
  • podesite dozu
  • uklonite zaštitnu kapu s igle,
  • popraviti kožu
  • potpuno ubacite iglu u kožu. U tom slučaju morate paziti da ne dođete u krvne žile,
  • pritisnite gumb na dršci i držite ga,
  • Kada zvuk zujanja završi injekciju, pričekajte 10 sekundi i izvadite iglu. Na indikatoru, doza bi trebala biti nula,
  • uklonite nastalu krv pamučnim tamponom. Ne možete masirati ili trljati mjesto ubrizgavanja nakon injekcije,
  • stavite zaštitni poklopac na uređaj.

Temperatura ubrizgavane otopine treba da bude sobna temperatura. Subkutano, lijek se ubrizgava u butine, ramena, trbuh ili zadnjicu. Ne preporučuje se svaki put na istom mjestu. Površine tijela treba mijenjati mjesečno.

Prije upotrebe i nakon postupka, pacijentu treba izmjeriti šećer u krvi glukometrom. U suprotnom, postoji rizik od hipoglikemije.

Humalog ima neke kontraindikacije:

  • hipoglikemija,
  • netolerancija na inzulin lyspro ili druge komponente lijeka.

Pri korištenju Humaloga treba imati na umu da se pod utjecajem određenih lijekova potreba za injekcijama može promijeniti.

Na primjer, oralni kontraceptivi, kortikosteroidi, imaju hiperglikemijski učinak. Zbog toga je potrebno davati lijek u većoj dozi. Kada uzimate oralne antidijabetičke tablete, antidepresive, salicilate, ACE inhibitore, beta blokatore, potreba za inzulinom je smanjena.

Humalog je dopušteno koristiti tijekom trudnoće. Nisu pronađene nuspojave kod žena u položaju koje koriste injekcije ovog lijeka. Proizvod ne utječe na zdravlje fetusa ili novorođenčeta. Ali tokom ovog perioda, morate pažljivo pratiti koncentraciju šećera u krvi.


U prvom tromjesečju potreba za inzulinom obično opada, a u drugom i trećem tromjesečju raste. Tokom laktacije može biti potrebno i prilagođavanje doze inzulina.

Nema definirane granice za predoziranje. Napokon, koncentracija šećera u plazmi rezultat je složene interakcije između inzulina, dostupnosti glukoze i metabolizma.

Ako unesete previše, doći će do hipoglikemije. U tom slučaju se primjećuju sljedeći simptomi: apatija, letargija, znojenje, oslabljena svijest, tahikardija, glavobolja, povraćanje, drhtanje ekstremiteta. Umjerena hipoglikemija obično se eliminira uzimanjem tableta glukoze, proizvoda koji sadrže šećer.

Da biste spriječili hipoglikemiju tijekom prijelaza na Humalog, morate pratiti svoje dobrobit. Možda ćete trebati prilagoditi svoju prehranu, vježbanje, odabir doze.

Teški napadi hipoglikemije, koji su praćeni neurološkim poremećajima, komom, zahtijevaju intramuskularnu ili subkutanu primjenu glukagona. Ako nema reakcije na ovu tvar, tada treba davati intravenski koncentriranu 40% otopinu glukoze. Kada pacijent ponovo stekne svijest, treba mu se hraniti ugljikohidratnom hranom jer postoji opasnost od ponovljene hipoglikemije.

Kada koristite Humalog, mogu se pojaviti neželjene pojave:

  • alergijske manifestacije. Primećuju se izuzetno retko, ali su veoma ozbiljni. Pacijent može imati nedostatak daha, svrbež po cijelom tijelu, znojenje, učestali otkucaji srca, pad krvnog pritiska, otežano disanje. Teško stanje prijeti životu
  • hipoglikemija. Najčešća nuspojava hipoglikemijske terapije,
  • lokalna reakcija ubrizgavanja (osip, crvenilo, svrab, lipodistrofija). Prolazi nakon nekoliko dana, nedelja.

Humalog treba čuvati na suhom i tamnom mjestu pri temperaturi od +15 do +25 stupnjeva. Lijek se ne smije zagrijavati u blizini plinskog plamenika ili na bateriji prije upotrebe. Uložak treba držati na dlanovima.

U olovci štrcaljke nalazi se mnogo recenzija o Humalogu. A većina njih je pozitivna:

  • Natalija. Imam dijabetes. Koristim Humalog u olovci za špriceve. Veoma udobno. Šećer se brzo spušta do normalne razine. Prethodno je ubrizgavala Actrapid i Protafan. U Humalogu se osjećam puno bolje i samouvjerenije. Hipoglikemija se ne javlja,
  • Olga. Imam dijabetes drugu godinu.U to vrijeme pokušavao sam različite insuline. Lijek dugog djelovanja pokupljen je odmah. Ali s lijekom kratkog djelovanja dugo se nisam mogao odlučiti. Od svih poznatih, meni je Humalog u Quick Pen injekciji bio najprikladniji. Brzo i efikasno snižava šećer. Zahvaljujući ručici je prikladna za upotrebu. Prije uvoda brojim jedinice za hljeb i biram dozu. Već pola godine na Humalogu i do sada neću to menjati,
  • Andrey. Peta godina oboljela od dijabetesa. Konstantno se muče sa skokovima glukoze u krvi. Nedavno su me prebacili u Humalog. Sada se osjećam odlično, lijek daje dobru kompenzaciju. Jedina njegova mana je visoka cijena,
  • Marina Ja sam bolestan od dijabetesa od 10 godina. Do 12. godine uzimala je tablete za snižavanje šećera. Ali tada su mi prestali pomagati. Zbog toga je endokrinolog predložio prelazak na insulin Humalog. Stvarno nisam htio ovo i opirao sam se. Ali kad je vid počeo da se pogoršava, a pojavili su se i problemi s bubrezima, pristao sam. Nisam požalio svoju odluku. Pravljenje injekcija nije zastrašujuće. Šećer se sada ne diže iznad 10. Zadovoljan sam lijekom.

Srodni videozapisi

Upute za upotrebu inzulina Humalog u videu:

Stoga je Humalog u olovci za šprice optimalni lijek za ljude s dijagnozom dijabetesa. Ima malo kontraindikacija i nuspojava. Zahvaljujući olovci za šprice, doza i primjena lijeka su pojednostavljeni. Pacijenti imaju pozitivno mišljenje o ovoj vrsti inzulina.

Francuski proizvedeni inzulinski humalog i značajke njegove primjene pomoću olovke za špriceve. Uputa za upotrebu Humalog

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Humalogue . Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Humaloga u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi Humaloga u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Upotreba za liječenje šećerne bolesti tipa 1 i 2 (dijabetes ovisan o inzulinu i ne-inzulinu) kod odraslih, djece, kao i tijekom trudnoće i dojenja. Sastav lijeka.

Humalogue - analog ljudskog insulina, razlikuje se od njega obrnutim redoslijedom ostataka aminokiselina prolina i lizina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. U usporedbi s pripravcima inzulina kratkog djelovanja, lizpro inzulin karakterizira brži početak i kraj učinka, koji nastaje zbog povećane apsorpcije iz potkožnog depoa zbog očuvanja monomerne strukture molekula liproprozina u otopini. Početak djelovanja je 15 minuta nakon potkožne primjene, maksimalni učinak je između 0,5 sati i 2,5 sata, trajanje djelovanja je 3-4 sata.

Humalog Mix je DNK - rekombinantni analog ljudskog inzulina i gotova je mješavina koja se sastoji od otopine inzulina lizpro (brzo djelujući analog ljudskog inzulina) i suspenzije lizpro protamin inzulina (humani analog ljudskog inzulina).

Glavno djelovanje inzulina lyspro je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

Lyspro inzulin + pomoćne tvari.

Potpunost apsorpcije i početak efekta inzulina ovise o mjestu ubrizgavanja (abdomen, bedro, stražnjica), dozi (volumenu ubrizgavanog inzulina) i koncentraciji inzulina u pripravku. Rasprostranjena je neravnomerno u tkivima. Ne prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima - 30-80%.

  • dijabetes melitus tipa 1 (o inzulinu ovisan), uključujući s netolerancijom na druge inzulinske pripravke, s postprandijalnom hiperglikemijom koja se ne može ispraviti drugim inzulinskim pripravcima, akutnom potkožnom rezistencijom inzulina (ubrzana lokalna razgradnja inzulina),
  • dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan): s otpornošću na oralne hipoglikemijske agense, kao i s oštećenom apsorpcijom drugih inzulinskih pripravaka, nekorigiranom postprandijalnom hiperglikemijom, tijekom operacija, interkurentnim bolestima.

Otopina za intravenozno i ​​subkutano davanje 100 IU u 3 ml ulošku integriranom u QuickPen olovku ili olovku u špricu.

Suspenzija za subkutano davanje 100 IU u uložak od 3 ml integriran u olovku QuickPen ili olovku (Humalog Mix 25 i 50).

Drugi oblici doziranja, bilo da su tablete ili kapsule, ne postoje.

Uputa za upotrebu i način upotrebe

Doziranje se postavlja individualno. Lyspro inzulin se daje supkutano, intramuskularno ili intravenski 5-15 minuta prije obroka. Jedna doza je 40 jedinica, višak je dozvoljen samo u izuzetnim slučajevima. Uz monoterapiju, Lyspro inzulin se daje 4-6 puta dnevno, u kombinaciji sa produženim preparatima inzulina - 3 puta dnevno.

Lijek se treba davati supkutano.

Intravenska primjena lijeka Humalog Mix je kontraindicirana.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Subkutano ga treba ubrizgati u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno. Kada je s / na uvođenju lijeka Humalog, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.

Prilikom postavljanja uloška u uređaj za ubrizgavanje inzulina i postavljanja igle prije primjene inzulina moraju se strogo pridržavati uputa proizvođača uređaja za ubrizgavanje inzulina.

Pravila za uvođenje lijeka Humalog Mix

Priprema za uvod

Neposredno prije upotrebe, uložak Humalog Mix miksera potrebno je deset puta razmotati između dlanova i protresti, okrećući tako 180er 180 ° da deset puta resuspendira inzulin dok ne izgleda kao homogena mutna tekućina ili mlijeko. Snažno protresite, kao to može dovesti do pjene koja može ometati pravilnu dozu. Da bi se olakšalo miješanje, uložak sadrži malu staklenu kuglu. Lijek se ne smije koristiti ako sadrži pahuljice nakon miješanja.

Kako davati lek

  1. Operite ruke.
  2. Odaberite mjesto za injekcije.
  3. Na koži tretirajte antiseptikom (samoinjiciranjem, u skladu s preporukama liječnika).
  4. Skinite vanjski zaštitni poklopac sa igle.
  5. Popravite kožu povlačenjem ili osiguravanjem velikog nabora.
  6. Umetnite iglu supkutano i izvršite injekciju u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.
  7. Izvadite iglu i nježno stisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.
  8. Pomoću vanjske zaštitne kapice igle odvijte i uništite.
  9. Stavite poklopac na olovku štrcaljke.

  • hipoglikemija (jaka hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i, u izuzetnim slučajevima, do smrti),
  • crvenilo, oteklina ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično nestaju u roku od nekoliko dana ili sedmica; u nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani sa inzulinom, na primjer, iritacijom kože antiseptikom ili nepravilnom injekcijom),
  • generalizirani svrab
  • otežano disanje
  • kratkoća daha
  • pad krvnog pritiska,
  • tahikardija
  • pojačano znojenje
  • razvoj lipodistrofije na mjestu ubrizgavanja.

  • hipoglikemija,
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje

Do danas nisu utvrđeni nepoželjni efekti Lyspro inzulina na trudnoću ili stanje fetusa i novorođenčeta.

Cilj terapije insulinom tokom trudnoće je održavanje odgovarajuće kontrole glukoze. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti.

Žene u rodnoj dobi s dijabetesom trebaju obavijestiti liječnika o početku ili planiranoj trudnoći.

U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane.

Način primjene namijenjen korištenom obliku doze lizpro inzulina treba strogo poštivati. Kod prebacivanja pacijenata iz brzo djelujućih inzulinskih pripravaka životinjskog porijekla na inzulin lispro, možda će biti potrebno prilagođavanje doze. Prebacivanje pacijenata koji primaju inzulin u dnevnoj dozi koja prelazi 100 PIECES, s jedne vrste na drugu, preporučuje se provesti u bolnici.

Potreba za inzulinom može se povećati tijekom zarazne bolesti, uz emocionalni stres, s povećanjem količine ugljikohidrata u hrani, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hiperglikemijskom aktivnošću (hormoni štitnjače, glukokortikoidi, oralni kontraceptivi, tiazidni diuretici).

Potreba za insulinom može se smanjiti s zatajivanjem bubrega i / ili jetre, uz smanjenje količine ugljikohidrata u hrani, uz pojačani fizički napor, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hipoglikemijskom aktivnošću (MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, sulfonamidi).

Korekcija hipoglikemije u relativno akutnom obliku može se provesti primjenom i / m i / ili s / c davanja glukagona ili iv davanja glukoze.

Hipoglikemijski učinak Lyspro inzulina pojačan je inhibitorima MAO, neselektivnim beta blokatorima, sulfonamidima, akarbozom, etanolom (alkoholom) i lijekovima koji sadrže etanol.

Hipoglikemijski učinak Lyspro inzulina smanjuje se glukokortikosteroidima (GCS), hormonima štitnjače, oralnim kontraceptivima, tiazidnim diureticima, diazoksidom, tricikličkim antidepresivima.

Beta blokatori, klonidin, rezerpin mogu maskirati manifestacije simptoma hipoglikemije.

Analozi lijeka Humalog

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Lyspro inzulin
  • Humalog Mix 25,
  • Humalog Mix 50

Analozi u farmakološkoj grupi (insulini):

  • Actrapid HM Penfill,
  • Actrapid MS,
  • B-Insulin S.Ts. Berlin Chemie,
  • Berlinsulin H 30/70 U-40,
  • Olovka Berlinsulin H 30/70,
  • Berlinsulin N Basal U-40,
  • Olovka Berlinsulin N Basal,
  • Berlinsulin N Normal U-40,
  • Berlinsulin N Normal Pen,
  • Odložite insulin C,
  • Isofan Insulin Svjetski kup,
  • Iletin
  • Insulin Tape SPP,
  • Insulin c
  • Svinjski inzulin visoko pročišćeni MK,
  • Insuman Comb,
  • Intralni SPP,
  • Intralni svjetski kup,
  • Combinsulin C
  • Penfill Mikstard 30 NM,
  • Monosuinsulin MK,
  • Monotar
  • Pensulin,
  • Olovka Protafan HM,
  • Protafan MS,
  • Rinsulin
  • Ultratard NM,
  • Homolong 40,
  • Homorap 40,
  • Humulin.

U nedostatku analoga lijeka za aktivnu tvar, možete kliknuti na donje veze na bolesti kod kojih odgovarajući lijek pomaže i vidjeti dostupne analoge za terapijski učinak.

Visokokvalitetni francuski lijek, inzulin Humalog, dokazao je svoju superiornost nad analogima što se postiže optimalnom kombinacijom glavnih aktivnih i pomoćnih tvari. Upotreba ovog inzulina značajno pojednostavljuje borbu protiv hiperglikemije kod pacijenata koji pate od dijabetesa.

Francuski proizvedeni inzulinski humalog i značajke njegove primjene pomoću olovke za špriceve. Opće informacije o sigurnoj i efikasnoj upotrebi olovke. Naziv i adresa proizvođača

U olovci štrcaljke.U članku su data uputstva za upotrebu ovog alata.

Humalog je DNK modifikovani analog ljudskog insulina. Njegova glavna karakteristika je promjena kombinacije aminokiselina u lancu inzulina. Lijek reguliše metabolizam glukoze. Ima anabolički efekat.

Humalog inzulinske patrone

Uvođenjem Humaloga povećava se koncentracija glikogena, glicerola, masnih kiselina. Pojačana je i sinteza proteina. Povećava se unos aminokiselina. Istovremeno se smanjuju ketogeneza, glukoneogeneza, lipoliza, glikogenoliza, katabolizam proteina i oslobađanje aminokiselina. Humalog je inzulin kratkog djelovanja.

Način primjene

Pravila za primenu lijeka Humalog

Priprema za uvod

Otopina lijeka Humalog treba biti transparentna i bezbojna. Mutna, zadebljana ili blago obojena otopina lijeka ili ako se u njemu vizualno otkriju krute čestice, ne smije se koristiti.

Prilikom postavljanja uloška u olovku za štrcaljku (olovke za ubrizgavanje), pričvršćivanja igle i provođenja ubrizgavanja inzulina, potrebno je slijediti upute proizvođača koje su priložene za svaku olovku štrcaljke.

Operite ruke.
Odaberite mjesto za injekcije.
Na koži tretirajte antiseptikom.
Skinite poklopac sa igle.
Popravite kožu povlačenjem ili osiguravanjem velikog nabora. Umetnite iglu u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.
Pritisnite dugme.
Izvadite iglu i nježno stisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.
Pomoću čepa igle odvijte i uništite.
Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 puta mjesečno.
Intravenski inzulin
Intravenske injekcije Humaloga treba provesti u skladu s uobičajenom kliničkom praksom intravenskih injekcija, na primjer, intravenskim davanjem bolusa ili korištenjem infuzionog sustava. U ovom slučaju često je neophodna kontrola nivoa glukoze u krvi.
Infuzijski sustavi s koncentracijom od 0,1 IU / ml do 1,0 IU / ml inzulina lispro u 0,9% otopini natrijevog klorida ili 5% otopine dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi 48 sati.
Subkutana infuzija inzulina pomoću inzulinske pumpe
Za infuziju lijeka Humalog, za ubrizgavanje inzulina mogu se koristiti Minimed i Disetronic pumpe. Morate strogo slijediti upute isporučene s pumpom. Infuzijski sistem se menja svakih 48 sati. Kada spajate sistem za infuziju, pridržavajte se aseptičnih pravila. U slučaju hipoglikemijske epizode, infuzija se zaustavlja dok se epizoda ne razriješi. Ako se u krvi ponavljaju ili su vrlo niske razine glukoze, o tome morate obavijestiti svog liječnika i razmotriti smanjenje ili zaustavljanje infuzije inzulina. Neispravnost pumpe ili blokada infuzijskog sistema može dovesti do brzog porasta razine glukoze. U slučaju sumnje na kršenje opskrbe inzulinom, morate slijediti upute i po potrebi obavijestiti liječnika. Kada koristite pumpu, lijek Humalog ne smije se miješati sa drugim inzulinama.

Kontraindikacije

Trudnoća i dojenje
Do danas nisu utvrđeni neželjeni efekti inzulina Lyspro na trudnoću ili zdravlje fetusa / novorođenčeta. Nisu provedena odgovarajuća epidemiološka ispitivanja.
Cilj terapije inzulinom tijekom trudnoće je održavanje odgovarajuće kontrole razine glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu ili s gestacijskim dijabetesom. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti.
Žene u rodnoj dobi s dijabetesom trebaju obavijestiti liječnika o početku ili planiranoj trudnoći. Za vrijeme trudnoće pacijentima s dijabetesom potreban je pažljiv nadzor razine glukoze u krvi, kao i općeniti klinički nadzor.
U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane.

Posebna uputstva

Dijabetes melitus ovisan o insulinu je bolest za koju se zna da zahtijeva doživotnu primjenu inzulina. Ubrizgava se inzulin.

Do danas farmakološke kompanije proizvode različite inzulinske pripravke za dijabetičare, koji su namijenjeni za injekcije. Ovi različiti lijekovi mogu imati različita imena, kvalitetu i cijenu. Jedan od njih je Humalog inzulin.

Farmakokinetika

Pomoću potkožne injekcije, apsorpcija inspro insulina se odvija odmah, njegov Cmax postiže se nakon 1-2 sata. Vd inzulina u sastavu lijeka i obični ljudski inzulin su isti, kreću se od 0,26 do 0,36 litara po kg.

Oblik dijabetesa ovisan o insulinu: individualna netolerancija na druge inzulinske pripravke, postprandijalna hiperglikemija, koja se ne može ispraviti drugim inzulinskim preparatima.

Oblik dijabetesa koji nije ovisan o insulinu: rezistencija na lijekove protiv dijabetesa koji se uzimaju oralno (malapsorpcija drugih inzulinskih pripravaka, postprandijalna hiperglikemija koja se ne može ispraviti), hirurške intervencije i interkurentne bolesti (koje kompliciraju tijek dijabetesa).

Primjena

Doziranje Humaloga određuje se individualno. Humalog u obliku bočica daje se supkutano i intravenski i intramuskularno. Humalog u obliku uložaka je samo potkožni. Injekcije se obavljaju 1-15 minuta prije obroka.

U svom čistom obliku, lek se daje 4-6 puta dnevno, u kombinaciji sa preparatima inzulina sa produženim efektom, tri puta dnevno. Veličina pojedinačne doze ne može biti veća od 40 jedinica. Humalog u bočicama može se pomiješati sa inzulinskim proizvodima sa dužim učinkom u jednoj špricu.

Uložak nije dizajniran za miješanje Humaloga sa drugim inzulinskim preparatima u njemu i za ponovljenu upotrebu.

Potreba za smanjenjem doze inzulina može se pojaviti u slučaju smanjenja sadržaja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima, značajnog fizičkog stresa, dodatnog unosa lijekova koji imaju hipoglikemijski učinak - sulfonamida, neselektivnih beta blokatora.

Prilikom uzimanja klonidina, beta blokatora i rezerpina često se javljaju hipoglikemijski simptomi.

Nuspojave

Glavni efekat ovog lijeka uzrokuje sljedeće neželjene efekte: pojačano znojenje, poremećaji spavanja, koma. U rijetkim slučajevima mogu se javiti alergije i lipodistrofija.

Trenutno nisu pronađeni štetni učinci Humaloga na stanje trudnice i embriona. Nisu provedene odgovarajuće studije.

Žena u rodnoj dobi koja boluje od dijabetesa treba obavijestiti liječnika o planiranoj ili predstojećoj trudnoći. Za bolesnike s dijabetesom, dojenje ponekad zahtijeva prilagođavanje doze ili prehrane inzulina.

Farmakološka interakcija

Hipoglikemijski učinak ovog lijeka je smanjen prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva, lijekova na bazi hormona štitnjače, beta2-adrenergičkih agonista, danazola, tricikličkih antidepresiva, diuretika tipa tiazida, diazoksida, hlorprotiksena, izoniazida, nikotinske kiseline, litijum-karbonata, litijum-karbonata.

Hipoglikemijski učinak Humaloga povećava se beta blokatorima, etilnim alkoholom i lijekovima koji ga sadrže, fenfluramin, anaboličkim steroidima, tetraciklinima, gvanetinom, salicilatima, oralnim hipoglikemijskim lijekovima, sulfonamidima, ACE inhibitorima te MAO i octrom.

Lijek se ne smije miješati sa drugim proizvodima koji sadrže inzulin životinjskog porijekla.

Humalog se može koristiti (pod liječničkim nadzorom) u kombinaciji s ljudskim inzulinom koji ima dugotrajniji učinak, ili u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima koji se uzimaju oralno, a koji su derivati ​​sulfonilureje.

Upute za upotrebu

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - suspenzija za potkožno davanje: bijela boja, piling sa stvaranjem taloga i prozirni, gotovo bezbojni ili bezbojni supernatant, brzo se resuspendira laganim mućkanjem (3 ml u ulošku, 5 uloška u blisteru, u kartonskom pakovanju 1 blister, 3 ml u ulošku ugrađeno u QuickPen olovku za šprice, u kartonskom pakovanju od 5 olovki za šprice, svako pakovanje također sadrži upute za uporabu Humalog Mix 50).

Sastav od 1 ml suspenzije:

  • aktivna tvar: insulin lispro - 100 međunarodnih jedinica (ME),
  • pomoćne komponente: natrijum hidrogenfosfat heptahidrat, protamin sulfat, fenolna tečnost, glicerol (glicerin), metakrezol, cinkov oksid, 10% rastvor natrijum hidroksida i / ili 10% rastvora klorovodične kiseline, voda za injekcije.

Dozni oblik

Rješenje za iv i sc administraciju

inzulina lispro 100 IU

Pomoćne tvari: glicerol (glicerin) - 16 mg, metakrezol - 3,15 mg, cink oksid (q.s. za Zn2 + 0,0197 µg), natrijev hidrogen fosfat heptahidrat - 1,88 mg, otopina hlorovodonične kiseline 10% i / ili rastvor natrijum hidroksida 10% - q.s. do pH 7,0-8,0, voda d / i - q.s. do 1 ml.

Indikacije za upotrebu

Humalog, upute za upotrebu

Doza lijeka postavlja se pojedinačno, ovisno o osjetljivosti pacijenata na egzogeni inzulin i njihovo stanje. Lijek se preporučuje davati najranije 15 minuta prije ili nakon obroka. Način davanja je individualan. Pritom temperatura lijeka treba da bude na nivou sobe.

Dnevna potreba može se značajno razlikovati i u većini slučajeva iznosi 0,5-1 IU / kg. U budućnosti se dnevne i pojedinačne doze lijeka prilagođavaju ovisno o pacijentovom metabolizmu i podacima iz višestrukih pretraga krvi i urina na glukozu.

Intravenska primjena Humaloga provodi se kao standardna intravenska injekcija. Potkožne injekcije rade se u rame, stražnjicu, bedra ili trbuh, povremeno ih izmjenjujući i ne dopuštajući upotrebu istog mjesta više od jednom mjesečno, a mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Tijekom postupka mora se voditi računa da se spriječi ulazak u krvnu posudu.

Pacijent mora naučiti ispravnu tehniku ​​ubrizgavanja.

Predoziranje

Predoziranje lijeka može izazvati hipoglikemijapraćeno letargijom, znojenjem, povraćanje, apatijadrhtanje, oslabljena svijest, tahikardijaglavobolja. Istovremeno, hipoglikemija može nastati ne samo u slučajevima predoziranja lijekovima, već i biti rezultat pojačana aktivnost inzulinauzrokovana potrošnjom ili jedenjem energije. Ovisno o težini hipoglikemije, poduzimaju se odgovarajuće mjere.

Interakcija

Hipoglikemijski učinak lijeka je smanjen, lijekovi hormoni štitnjače, GKS, beta 2-adrenergički agonisti, triciklički antidepresivi, diuretici, Diazoksid,, derivati fenotiazin, nikotinska kiselina.

Pojačano je hipoglikemijsko dejstvo leka anabolički steroidi, beta blokatorilijekovi koji sadrže etanol Fenfluramin, tetraciklini, Guanethidine, MAO inhibitori, oralni hipoglikemijski lekovi, salicilati, sulfonamidi, ACE inhibitori, .

Uslovi prodaje

Uslovi skladištenja

Ne zamrzavajte u hladnjaku na temperaturi od 2 ° do 8 ° C.

Datum isteka

Odgovara za ATX nivo 4 koda:

Farmasulin, Inutral HM, Intralni SPP, Iletin II redovan, Iletin redovan.

Humalog Recenzije

Recenzije su u većini slučajeva pozitivne. Pomaže nadoknaditi nedostatak šećera u krvi. Malo je referenci na nuspojave.

Cijena halogena, gdje kupiti

Cijena Humalog 100 IU / ml patrona od 3 ml N5 varira u rasponu od 1730-2086 rubalja po pakiranju. Lijek možete kupiti u većini ljekarni u Moskvi i drugim gradovima.

  • Online ljekarne u Rusiji Rusija
  • Online ljekarne Ukraine Ukraine
  • Online ljekarne u Kazahstanu

Humalog Mix25 rastvor 100 IU / ml uložak 3 ml 5 kom.

Suspenzija Humalog Mix25 od 100 IU / ml u Quick Pen olovci za injekciju 3 ml 5 kom. Lilly Eli Lilly & Company

Humalog injekcija 100ME / ml uložak 3 ml 5 kom. Lilly Eli Lilly & Company

Ljekarni dijalog * popust 100 rub. po promo kodu medside (za narudžbe od 1000 rub.)

Humalog Mix 50 patrona. s olovkom za šprice 100ME / ml 3ml QuickPen br. 5

Humalog Mix 50: upute za uporabu i recenzije

Humalog Mix 50 je hipoglikemijski lijek koji sadrži kombinaciju analoga inzulina kratkog i srednjeg trajanja.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - suspenzija za potkožno davanje: bijela boja, piling sa stvaranjem taloga i prozirni, gotovo bezbojni ili bezbojni supernatant, brzo se resuspendira laganim mućkanjem (3 ml u ulošku, 5 uloška u blisteru, u kartonskom pakovanju 1 blister, 3 ml u ulošku ugrađeno u QuickPen olovku za šprice, u kartonskom pakovanju od 5 olovki za šprice, svako pakovanje također sadrži upute za uporabu Humalog Mix 50).

Sastav od 1 ml suspenzije:

  • aktivna tvar: insulin lispro - 100 međunarodnih jedinica (ME),
  • pomoćne komponente: natrijum hidrogenfosfat heptahidrat, protamin sulfat, fenolna tečnost, glicerol (glicerin), metakrezol, cinkov oksid, 10% rastvor natrijum hidroksida i / ili 10% rastvora klorovodične kiseline, voda za injekcije.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika

Humalog Mix 50 je gotova mješavina koja sadrži 50% otopinu lizpro inzulina (brzo djelujući analog ljudskog inzulina) i 50% suspenziju protamina lispro inzulina (humani analog ljudskog inzulina).

Glavno svojstvo lijeka je regulacija metabolizma glukoze. Takođe ima anti kataboličke i anaboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu pod utjecajem Humalog Mix-a 50 povećava se sadržaj masnih kiselina, glicerola i glikogena, pojačava se sinteza proteina i povećava potrošnja aminokiselina. Ovo smanjuje glikogenolizu, glukoneogenezu, lipolizu, ketogenezu, katabolizam proteina i oslobađanje aminokiselina.

Utvrđeno je da inzulin lispro ima molarnost jednaku ljudskom inzulinu, ali njegov se učinak razvija brže i traje manje.

Nakon primjene pod kožom, primjećuje se brz početak djelovanja inzulina lyspro i rani početak njegove vršne aktivnosti. Humalog Mix 50 počinje djelovati otprilike 15 minuta nakon injekcije, tako da se može primijeniti neposredno prije jela (za 0-15 minuta), za razliku od običnog ljudskog inzulina.

Profil djelovanja insulina liproprotamina sličan je profilu djelovanja uobičajenog inzulinskog izofana u trajanju od oko 15 sati.

Farmakokinetika

Farmakokinetika Humalog Mix 50 određena je pojedinačnim farmakokinetičkim svojstvima dviju aktivnih sastojaka.

Stupanj apsorpcije i početak djelovanja lijeka ovise o mjestu primjene suspenzije (bedro, trbuh, stražnjica) i njegovoj dozi, kao i o fizičkoj aktivnosti pacijenta, njegovoj tjelesnoj temperaturi i opskrbi krvlju.

Lyspro inzulin nakon subkutane primjene brzo se apsorbuje. Maksimalna koncentracija u krvi dostiže se nakon 30–70 minuta.

Farmakokinetički parametri inzulina lizproprotamina slični su onima izoofan inzulina (inzulin srednjeg djelovanja).

Kod bubrežne i jetrene insuficijencije, lizpro inzulin se apsorbira brže od topljivog ljudskog inzulina.

Indikacije za upotrebu

Humalog Mix 50 koristi se za dijabetes melitus koji zahtijeva inzulinsku terapiju.

Humalog Mix 50, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Humalog Mix 50 namijenjen je samo za potkožno davanje. Možete ga unijeti neposredno prije jela ili nakon jela. Dozu određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta, na osnovu razine glukoze u krvi.

Lijek možete unijeti u trbuh, bedra, ramena ili zadnjicu. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​tako da se na istom mjestu suspenzija, ako je moguće, primjenjuje ne više od jednom mjesečno.

Prilikom uvođenja Humalog Mix 50, morate paziti da suspenzija ne prodre u lumen krvnih žila. Nakon injekcije nije potrebno masirati mjesto ubrizgavanja.

Nuspojave

Najčešća nuspojava opažena kod svih vrsta inzulina je hipoglikemija. U težim slučajevima može izazvati gubitak svijesti, u izuzetnim slučajevima - dovesti do smrti.

Ponekad se pojave lokalne alergijske reakcije: crvenilo, svrbež ili oteklina na mjestu ubrizgavanja. U pravilu ti fenomeni prođu neovisno u roku od nekoliko dana / sedmica. Kod pojedinačnih pacijenata nisu povezani s primjenom inzulina, nego su uzrokovani, na primjer, nepravilnim davanjem lijeka ili iritacijom kože nakon korištenja sredstva za čišćenje.

Inzulin rijetko izaziva sistemske alergijske reakcije, ali su i ozbiljnije. Mogu se pojaviti sljedeći simptomi: kratkoća daha, nedostatak daha, sniženi krvni pritisak, tahikardija, pojačano znojenje, generalizovani pruritus. U slučaju teške alergijske reakcije, potrebne su hitne medicinske mjere. Takvim pacijentima može biti potrebna desenzibilizujuća terapija ili promene insulina.

Uz dugotrajno liječenje, na mjestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija.

Poznati su zasebni slučajevi razvoja edema, uglavnom uz brzu normalizaciju razine glukoze u krvi na pozadini intenzivne terapije inzulinom s početno nezadovoljavajućom kontrolom glikemije.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

S razvojem hipoglikemije moguće je smanjenje brzine reakcija i koncentracije pozornosti, što povećava rizik od ozljeda prilikom obavljanja potencijalno opasnih aktivnosti, uključujući vožnju automobilom i rad sa složenim mehanizmima. S tim u vezi, treba biti oprezan, posebno kod pacijenata kod kojih su simptomi prekursora hipoglikemije odsutni ili slabi. U slučaju učestalog razvoja hipoglikemije, treba procijeniti izvedivost provođenja aktivnosti s mogućim opasnim posljedicama.

S oslabljenom funkcijom jetre

U slučaju zatajenja jetre, Humalog Mix 50 treba primjenjivati ​​s oprezom, pod budnim nadzorom liječnika, jer potreba za inzulinom može biti smanjena zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i smanjenja metabolizma inzulina. Međutim, kod hroničnog zatajenja jetre, moguća je povećana otpornost na inzulin, što zahtijeva povećanje doze.

Interakcija lijekova

Hipoglikemijski učinak Humalog Mix 50 smanjuje se beta-adrenergičkim agonistima (na primjer, terbutalin, salbutamol, ritodrin), glukokortikosteroidima, fenotiazinskim derivatima, tiazidnim diureticima, štitnim hormonima koji sadrže jod, oralnim kontraceptivima, nikotinozidom, isijatozolezoida, izotonazolezoida, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazole, izotonazolezo, izotozolezotazole, isidotozolezole, izoidozolezotazole, diizotizotazole, izoponezotazole, diizotizotazole, glukokoridon

Hipoglikemije akcija Humalog Mix 50 poboljšati oralni hipoglikemici, sulfa antibiotici, anabolički steroidi, beta-blokatori, ACE inhibitora (kaptopril, enalapril), angiotenzin II receptora, određeni antidepresivi (monoamino oksidaze), salicilate (npr acetilsalicilna kiselina), tetraciklini , preparati koji sadrže etanol i etanol, oktreotid, guanetidin, fenfluramin.

Istodobnom primjenom lijekova iz skupine tiazolidindiona moguć je povećan rizik od razvoja edema i zatajenja srca, posebno kod bolesnika sa bolestima kardiovaskularnog sustava i prisutnosti faktora rizika za kroničnu zatajenje srca.

Reserpin, klonidin i beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije koja se razvila sa Humalog Mix 50.

Interakcija Humalog Mix 50 sa drugim insulinskim preparatima nije proučavana.

Mogućnost korištenja bilo kojih drugih lijekova tokom liječenja dijabetesa treba dogovoriti s liječnikom.

Analozi Humalog Mix 50 su: NovoMix 30 Penfill, NovoMix 30 FlexPen, NovoMix 50 FlexPen, NovoMix 70 FlexPen, Insulin aspart, NovoRapid Penfill, NovoRapid FlexPen, Lantus SoloStar, Tujeo SoloInsulin Ulisinolin, Aololin, Aololin, Aololin, Aololin, Aololin, Aololin, Apolin Homorap 40 i drugi.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvajte van dohvata dece, zaštićene od direktne sunčeve svetlosti i izvora toplote, na temperaturi od 2 do 8 ° C. Ne smrzavajte se. Proizvod koji se koristi može se čuvati na temperaturama do 30 ° C, ali ne više od 28 dana.

Rok trajanja je 3 godine.

Nezaobilazna stvar u životu svakog dijabetičara je olovka u obliku šprice za inzulin. Ovaj izum olakšava život milionima pacijenata širom svijeta. Uostalom, ako je takva olovka pri ruci, pacijent možda neće morati pribjegavati pomoći medicinskih sestara kako bi dobile potrebnu dozu inzulina. Najmanji skok šećera može dovesti do komplikacija, pa je kupovina injektora prvi korak do punog života.

Koje vrste šprica postoje?

U slučaju šećerne bolesti, metabolički proces se postepeno događa u tijelu zbog poremećaja u sintezi inzulina. Liječenje dijabetesa tipa 1 uključuje kontinuirano davanje hormona. Pištolj špriceva dizajniran je za brzo davanje leka u organizam u hitnim slučajevima. Postoji nekoliko vrsta injektora:

  • Špric na bazi igle koja se može skinuti. Osobitost rada olovke je da pacijent mora svaki put da umetne novu iglu prije nego što uzme lijek i primijeni ga.
  • Špric na kome je ugrađena igla. Ova vrsta uređaja karakteristična je po tome što igla ima takozvanu "mrtvu zonu" koja smanjuje rizik od gubitka inzulina.

Kako odabrati olovku za šprice za insulin?

Svaki inzulinski pištolj za dijabetičare dizajniran je tako da zadovolji sve potrebe pacijenata sa šećernom bolešću. Klip drške mora biti izrađen na takav način da je najpovoljnije koristiti injektor bez bolova. Kada kupujete inzulinsku štrcaljku, važno je obratiti pažnju na razmjere uređaja. Trebali biste odabrati svjetlo pištolja u šprici u masi, opremljeno zvučnim signalom koji se daje prilikom ubrizgavanja hormona.

Liječnik odabire dozu lijeka, najčešće dodjeljuje djeci 0,5 jedinica, a odraslima 1 jedinicu.

"Protafan NM Penfil"

Upotreba je dozvoljena isključivo za potkožno ubrizgavanje, zabranjeno je unositi intravenski. Preporučuje se mijenjati mjesto ubrizgavanja svaki put. Suspenzija je klasifikovana kao inzulinska grupa sa prosječnim trajanjem djelovanja. Dostupno u 5 patrona. Nakon svake upotrebe Protafana, važno je osigurati da je igla izvađena iz šprice za olovku. Inače, lijek može iscuriti, što je opasno promjenom njegove koncentracije.

Rinsulin R

Preparat Rinsulin NPH namijenjen je drškama za višekratnu upotrebu. Lijek ne možete napuniti gorivom ako je bio podložan zamrzavanju. Dobijte tvar sintezom, ima kratko trajanje djelovanja. Kompatibilan za upotrebu sa ručicom RinAstra. Djeluje samo ako je tvar dostigla sobnu temperaturu.

„Let’s Carry-N Royal“

Za primjenu inzulina potreban vam je Wozulim Pen Royal injektor inzulina. Lijek kombinira sintetizirani inzulin srednjeg i kratkog trajanja. Preporučuje se uzimati s oprezom kod pacijenata koji imaju bolest bubrega. Može se koristiti tokom trudnoće, lijek ne prelazi preko placente. Trajanje suspenzije je 24 sata.

Rosinsulin

Olovka za štrcaljku za višekratnu upotrebu "Rosinsulin Comfort Pen" ima laganu plastičnu futrolu. Korisnik može prilagoditi dozu, uređaj uključuje meko kolo za set alata. Uređaj ima jasnu skalu podjele do 60 jedinica. Idealno za ljude sa slabim vidom. Nalivpero je dizajnirano za višestruku upotrebu sa mogućnošću mijenjanja uloška. Postoji mogućnost da se promijeni pogrešno unesena doza. Uključena je instrukcija.

BiomaticPen

Drška se razlikuje od drugih proizvođača po ugodnijem ubodu tankom iglom, koji bol smanjuje na minimum. Pogodan je „BiomaticPen“ koji se može kupiti u posebnoj trgovini ili u mrežnom katalogu. Uređaj ima elektronski automatski prikaz koji prikazuje doziranje primijenjenog lijeka. Prije nego što uđete u "Biosulin", morate pročitati upute.

HumaPen Savvio

Olovka za injekcije "Humapen Savvio" namenjena je udobnoj i bezbolnoj primeni inzulina dijabetičarima. Izrazita karakteristika je dizajn injektora. Uređaj je izrađen od aluminija, otporan na mehanička oštećenja i ogrebotine na kućištu. Uz futrolu dolazi džep u koji se može smjestiti do 6 igala. Dostupno u nekoliko boja. Opremljen je mehaničkim dozatorom i automatskim ekranom za određivanje doze.

Autopen classic

Autopen Classic inzulinski pištolj za višekratnu upotrebu kompatibilan je s nekoliko vrsta inzulina, kao što su Biosulin, Rosinsulin i drugi. Uređaj Avtopen može se koristiti i sa svim iglama za jednokratnu upotrebu. Olovka za autopen brizgalicu uključuje: adapter za raspršivač, meku futrolu, 3 sterilne igle (8 mm) i sam uređaj. Preporučuje se prije upotrebe pročitati upute.

Pojava inzulinskih pištolja olakšala je život dijabetičarima, a olovke za injekcije SoloStar nisu iznimka. Radi se o jednokratnim inzulinskim uređajima. Dizajniran samo za ličnu upotrebu, kako bi se izbjegao rizik od infekcije. Svaka injekcija zahtijeva upotrebu nove igle koja se mora ubaciti prije uvođenja inzulina. Nakon upotrebe, drška se zatvara kapicom, igla se prvo uklanja. Koristi se sa insulinom "Insuman Comb 25".

Humulin Quick Pen

Olovka QuickPen štrcaljka nije niža po popularnosti u odnosu na druge proizvođače. Pogodno za trudnice sa dijabetesom tipa 2. Autopen klasična olovka za špriceve i Humulin Rapid vodeći su na tržištu. Za razliku od prve opcije, QuickPen ručka je za jednokratnu upotrebu, dopunjena. Nakon svake upotrebe Humulina uređaj se odbacuje, olovku treba promijeniti. Komplet sadrži 5 olovki od po 3 ml otopine u svakoj.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika lizpro inzulina očituje se brzom apsorpcijom i vrhom u krvi 30 do 70 minuta nakon potkožne injekcije. Lyspro inzulin ima brzo djelovanje (otprilike 15 minuta nakon potkožne injekcije), što omogućava primjenu lijeka neposredno prije jela (0 do 15 minuta prije jela), za razliku od uobičajenog inzulina kratkog djelovanja, koji se primjenjuje 30 do 45 minuta prije jela . Lyspro inzulin ima kraće trajanje djelovanja (2 do 5 sati) u odnosu na uobičajeni humani inzulin.

Trajanje djelovanja insulina lispro može varirati kod različitih bolesnika ili u različito vrijeme kod istog pacijenta i ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, tjelesnoj temperaturi i fizičkoj aktivnosti.

Kada se ubrizgava inzulin, lispro pokazuje bržu apsorpciju u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom u bolesnika s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom, kao i bržu eliminaciju u bolesnika s hepatičkom insuficijencijom. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 s različitim oštećenim funkcijama bubrega, farmakokinetičke razlike između lizpro inzulina i inzulina kratkog djelovanja uglavnom su postojale i nisu ovisile o oštećenju bubrega.

Glukodinamički odgovor na lizpro inzulin ne ovisi o funkcionalnom zatajenju jetre i bubrega.

Pokazalo se da je Lyspro inzulin ekvivalentan ljudskom inzulinu, ali njegovo djelovanje se odvija brže i traje kraće vrijeme.

Lyspro inzulin je DNK rekombinantni analog ljudskog inzulina. Ono se razlikuje od humanog inzulina u obrnutom slijedu aminokiselina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B.

Glavno djelovanje inzulina lyspro je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

Farmakodinamički profil lizpro inzulina u djece identičan je onom u odraslih.

Opće informacije i farmakološka svojstva

Humalog je u obliku suspenzije ili otopine za ubrizgavanje. Suspenzije su svojstvene bijeloj boji i tendenciji ka odvajanju. Otopina je bezbojna i bez mirisa, prozirna.

Glavna komponenta sastava je inzulin.

Pored njega, sastojci kao što su:

  • voda
  • metakrezol
  • cinkov oksid
  • glicerol
  • natrijum hidrogen fosfat heptahidrat,
  • rastvor natrijum hidroksida.

Proizvod se prodaje u spremnicima od 3 ml. Ulošci se nalaze u Quicken-u, 5 komada po pakovanju.

Takođe, postoje sorte lijeka, koje uključuju kratkotrajnu otopinu inzulina i suspenziju protamina. Nazivaju ih Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50.

Insulin Lizpro je analog i odlikuje ga istim djelovanjem. Pomaže u povećanju brzine unosa glukoze. Aktivna supstanca djeluje na stanične membrane, zbog čega šećer iz krvi ulazi u tkiva i distribuira se u njima. Takođe promoviše aktivnu proizvodnju proteina.

Ovaj lijek karakteriše brzo djelovanje. Efekat se pojavljuje u roku od četvrt sata nakon injekcije. Ali kratko traje. Poluživot tvari treba oko 2 sata. Maksimalno vrijeme izlaganja je 5 sati, što utječe na individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacija za upotrebu lijeka koji sadrži inzulin je:

  • (uz prisustvo netolerancije na druge vrste inzulina),
  • (ako je liječenje drugim lijekovima neefikasno)
  • planirane hirurške intervencije

U tim je situacijama potrebna inzulinska terapija. Ali Humalog bi trebao imenovati liječnik nakon proučavanja slike bolesti. Ovaj lijek ima određene kontraindikacije. Morate biti sigurni da su odsutni, jer u protivnom postoje rizici od komplikacija.

Tu spadaju:

  • pojava (ili verovatnoća da će se pojaviti),
  • alergija na sastav.

Uz ove osobine, liječnik treba odabrati drugi lijek.Oprez je potreban i ako pacijent ima neke dodatne bolesti (patologije jetre i bubrega), jer zbog njih potreba tijela za inzulinom može oslabiti. U skladu s tim, takvim pacijentima treba prilagoditi dozu lijeka.

Posebni pacijenti i upute

Kada koristite Humalog, potreban je određeni oprez u odnosu na posebne kategorije pacijenata. Njihovo tijelo je možda previše osjetljivo na učinke inzulina, pa morate biti oprezni.

Među njima su:

  1. Žene tokom trudnoće. Teoretski, dozvoljeno je liječenje dijabetesa kod ovih bolesnika. Prema rezultatima istraživanja, lijek ne šteti razvoju fetusa i ne izaziva pobačaj. Ali mora se imati na umu da u tom razdoblju nivo glukoze u krvi može biti različit u različitim periodima. To se mora kontrolirati kako bi se izbjegle neželjene posljedice.
  2. Negovane majke. Prodiranje inzulina u majčino mlijeko ne predstavlja opasnost za novorođenče. Ova supstanca ima proteinsko poreklo i apsorbuje se u probavnom traktu deteta. Jedina mjera opreza je da žene koje praktikuju prirodno hranjenje trebaju biti na dijeti.

Za djecu i starije osobe u nedostatku zdravstvenih problema posebna njega nije potrebna. Humalog je pogodan za njihovo liječenje, a liječnik treba odabrati dozu na temelju karakteristika tijeka bolesti.

Upotreba Humaloga zahtijeva određenu promišljenost u vezi s određenim popratnim bolestima.

Tu spadaju:

  1. Kršenja u jetri. Ako ovaj organ funkcionira lošije nego što je potrebno, tada učinak lijeka na njega može biti pretjeran, što dovodi do komplikacija, kao i razvoja hipoglikemije. Stoga, uz prisustvo zatajenja jetre, dozu Humaloga treba smanjiti.
  2. Problemi s funkcijom bubrega. Ako su prisutni, dolazi i do smanjenja potrebe tijela za inzulinom. S tim u vezi morate pažljivo izračunati dozu i pratiti tijek terapije. Prisutnost takvog problema zahteva periodično ispitivanje bubrežne funkcije.

Humalog je sposoban izazvati hipoglikemiju, zbog koje se smanjuje brzina reakcija i sposobnost koncentracije.

Vrtoglavica, slabost, zbunjenost - sve ove osobine mogu utjecati na funkcioniranje pacijenta. Aktivnosti koje zahtijevaju brzinu i koncentraciju mogu mu biti nemoguće. Ali sam lijek ne utječe na ove osobine.

Posebni uslovi

Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili marku inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (npr. Regular, NPH, traka), vrstama (životinjski, ljudski, analog humanog inzulina) i / ili načinu proizvodnje (DNA rekombinantni inzulin ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati promjene doze.

Uvjeti u kojima rani znakovi upozorenja hipoglikemije mogu biti nespecifični i manje teški uključuju produljeni dijabetes melitus, intenzivnu inzulinsku terapiju, bolesti živčanog sustava kod šećerne bolesti ili lijekove, poput beta blokatora.

U bolesnika s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili drugačiji od onih koji su imali prethodni inzulin. Neprilagođene hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu uzrokovati gubitak svijesti, komu ili smrt.

Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život.

Potreba za insulinom može se smanjiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, kao i kod pacijenata sa zatajenjem jetre kao rezultat smanjenja glukoneogeneze i metabolizma inzulina. Međutim, kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećanja potražnje za inzulinom.

Potreba za insulinom može se povećati zaraznim bolestima, emocionalnim stresom, s povećanjem količine ugljikohidrata u prehrani.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze ako se povećava fizička aktivnost pacijenta ili se promijeni normalna prehrana. Vježbanje odmah nakon obroka povećava rizik od hipoglikemije. Posljedica farmakodinamike brzo djelujućih analoga inzulina je da ako se razvije hipoglikemija, može se razviti nakon injekcije ranije nego kod ubrizgavanja topljivog ljudskog inzulina.

Bolesnika treba upozoriti da ako je liječnik propisao pripravak inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml u bočici, tada se inzulin ne smije uzimati iz uloška s koncentracijom insulina od 100 IU / ml pomoću šprice za ubrizgavanje inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml.

Ako je potrebno, uzmite druge lijekove istovremeno s lijekom

Dijabetes melitus kod odraslih i djece kojima je potrebna inzulinska terapija za održavanje normalne razine glukoze.

Opis Insulin Humalog

Kratki inzulin Humalog proizvodi francuska kompanija Lilly France, a standardni oblik njegovog oslobađanja je bistro i bezbojno rješenje, zatvoreno u kapsulu ili patronu. Potonji se mogu prodavati i kao dio već pripremljene Quick Pen brizge, ili zasebno po pet ampula po 3 ml u blisteru. Kao alternativa, niz Humalog Mix preparata proizvodi se u obliku suspenzije za potkožno davanje, dok se uobičajeni Humalog Mix može davati intravenski.

Glavni aktivni sastojak Humaloga je inzulin lispro - dvofazni lijek u koncentraciji od 100 IU na 1 ml otopine, čije djelovanje je regulirano sljedećim dodatnim komponentama:

  • glicerol
  • metakrezol
  • cinkov oksid
  • natrijum hidrogen fosfat heptahidrat,
  • rastvor solne kiseline,
  • rastvor natrijum hidroksida.

S gledišta kliničke i farmakološke skupine, Humalog se odnosi na analoge ljudskog inzulina kratkog djelovanja, ali se od njih razlikuje obrnutim redoslijedom mnogih aminokiselina. Glavna funkcija lijeka je reguliranje unosa glukoze, iako ima i anabolička svojstva. Farmakološki djeluje na sljedeći način: u mišićnom tkivu se potiče povećanje nivoa glikogena, masnih kiselina i glicerola, kao i povećanje koncentracije proteina i potrošnje aminokiselina u tijelu. Paralelno se usporavaju i procesi poput glikogenolize, glukoneogeneze, lipolize, katabolizma proteina i ketogeneze.

Studije su pokazale da se kod bolesnika s obje vrste šećerne bolesti nakon jela povećana razina šećera smanjuje znatno brže ako se Humalog koristi umjesto drugog topljivog inzulina.

Važno je zapamtiti da ako dijabetičar istovremeno prima inzulin kratkog djelovanja i bazni inzulin, za postizanje najboljeg rezultata potrebno je prilagoditi dozu prvog i drugog lijeka. Unatoč činjenici da Humalog pripada inzulinu kratkog djelovanja, konačno trajanje njegovog djelovanja određeno je nizom faktora pojedinačnih za svakog pacijenta:

  • doziranje
  • mesto ubrizgavanja
  • telesna temperatura
  • tjelesna aktivnost
  • kvalitet opskrbe krvlju

Posebno treba napomenuti i činjenicu da je Humalog inzulin jednako učinkovit i u slučaju dijabetičara odraslih, kao i u liječenju djece ili adolescenata. Ostaje nepromijenjeno da učinak lijeka ne ovisi o vjerojatnom prisustvu bubrežnog ili jetrenog zatajenja u bolesnika, a kada se kombinira s visokim dozama sulfonilureje, nivo gliciranog hemoglobina značajno opada. Općenito, primijećeno je značajno smanjenje broja slučajeva noćne hipoglikemije, od koje dijabetičari često pate ako ne uzimaju potrebne lijekove.

Karakteristike Humalog inzulina izražene brojevima izgledaju ovako: početak djelovanja je 15 minuta nakon injekcije, trajanje djelovanja je od dva do pet sati. S jedne strane, efikasni rok upotrebe lijeka je manji nego kod konvencionalnih analoga, a s druge strane, može se koristiti samo 15 minuta prije obroka, a ne 30–35, kao što je slučaj s drugim insulinama.

Pravila i uslovi skladištenja

Humalog treba čuvati na mjestu nedostupnom za djecu unutar običnog hladnjaka, na temperaturi od +2 do +8 stepeni Celzijusa. Standardni rok trajanja je dvije godine. Ako je pakovanje već otvoreno, ovaj insulin se mora čuvati na sobnoj temperaturi od +15 do +25 stepeni Celzijusa.

Treba voditi računa da se lijek ne zagrijava i da nije na direktnom suncu. U slučaju početka upotrebe, rok trajanja se smanjuje na 28 dana.

Izravnim analozima Humaloga treba smatrati sve inzulinske pripravke koji na sličan način djeluju na dijabetičare. Među najpoznatijim brendovima su Actrapid, Vosulin, Gensulin, Insugen, Insular, Humodar, Isofan, Protafan i Homolong.

UPUTE ZA UPORABU LEKOVA

Međunarodno vlasničko ime

Injekcija 100 IU / ml 3 ml

Sadrži 1 ml rastvora

aktivna tvar - inzulin lispro 100 IU / ml,

pomoćne tvari: metakrezol, glicerin, cinkov oksid, natrijum hidrogen fosfat, klorovodična kiselina 10% za podešavanje pH, natrijev hidroksid 10% otopina za podešavanje pH, voda za injekcije.

Bistra bezbojna tečnost

Lijekovi za liječenje dijabetesa. Insulini i brzo delujući analozi.

Automatska telefonska centrala A10AV04

Početak lizpro inzulina nakon supkutane primjene iznosi otprilike 15 minuta, maksimalno djelovanje je 30 do 70 minuta, trajanje djelovanja je od 2 do 5 sati. Period djelovanja lyspro inzulina može varirati ovisno o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, temperaturi, fizičkoj aktivnosti pacijenta itd. U krvi se lyspro inzulin veže na alfa i beta globuline. Normalno, vezivanje iznosi samo 5-25%, ali može značajno porasti u prisustvu antitela u serumu koji se pojave u procesu lečenja. Zapremina raspodjele insulina lispro je identična ljudskoj i iznosi 0,26 - 0,36 l / kg. Metabolizam Lyspro inzulina javlja se u jetri i bubrezima. U jetri tokom jednog krvotoka se inaktivira do 50% povučene doze, u bubrezima se hormon filtrira u glomerulima i uništava u tubulama (do 30% apsorbiranog lijeka). Manje od 1,5% inzulina lizpro izlučuje se nepromijenjeno u urinu. Poluživot je oko 1 sat.

Humalog® je analogan ljudskom inzulinu i od njega se razlikuje samo po obrnutom slijedu aminokiselinskih ostataka prolina i lizina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. Glavno djelovanje Humalog® je regulacija metabolizma glukoze. Uz to, svi insulini imaju različite anaboličke i antikataboličke efekte na mnoga tkiva u tijelu. U mišićnom tkivu i drugim tkivima (s izuzetkom mozga), Humalog® potiče brzi unutarćelijski transport glukoze i aminokiselina, ubrzava anaboličke procese i inhibira katabolizam proteina.U jetri Humalog® povećava unos glukoze i zalihe glukoze u obliku glikogena, inhibira glukoneogenezu i ubrzava pretvorbu viška glukoze u masti. Glukodinamički odgovor na Humalog® neovisan je o zatajivanju jetre i bubrega. Farmakodinamika Humalog® kod djece identična je onoj kod odraslih.

Indikacije za upotrebu

dijabetes melitus kod odraslih i djece starije od 3 godine u kojima je pokazano da inzulinska terapija održava normalnu homeostazu glukoze

stabilizacija dijabetesa u početnoj fazi

Doziranje i primjena

Doze Humalog® određuje liječnik ovisno o pacijentovom stanju. Osjetljivost pacijenata na egzogeni inzulin je različita, 1 jedinica subkutano primijenjenog inzulina potiče apsorpciju 2 do 5 g glukoze. Humalog® se preporučuje davati ne ranije od 15 minuta prije jela ili nedugo nakon jela 4-6 puta dnevno (monoterapija) ili 3 puta dnevno u kombinaciji s inzulinom dužeg djelovanja. Lijek koji se daje treba biti na sobnoj temperaturi.

Način primjene Humalog® kod odraslih i djece je individualan! Jednokratna i dnevna doza prilagođava se rezultatima opetovanih ispitivanja glukoze u krvi i urinu tokom dana i ovisno o metaboličkim potrebama pacijenta.

Ukupna dnevna potreba za Humalog® može varirati, obično 0,5-1,0 IU / kg / dan.

Intravenska primjena Humalog® se izvodi kao redovna intravenska injekcija. Intravenska primjena Humalog® može se provesti radi kontrole razine glukoze u krvi tijekom ketoacidoze, akutnih bolesti ili tijekom operacije i u postoperativnom razdoblju. U ovom slučaju često je neophodna kontrola nivoa glukoze u krvi. Sistemi za infuziju koncentracije 0,1 IU / ml i do 1 IU / ml Humalog® u 0,9% otopini natrijum hlorida ili 5% dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi tokom 48 sati.

Za potkožnu infuziju Humalog® sa inzulinskom pumpom moraju se strogo pridržavati uputstava za pumpu. Infuzijski sistem se menja svakih 48 sati. Ako se razvije hipoglikemija, infuzija se prekida. Kada koristite pumpu, Humalog® se ne smije miješati sa drugim inzulinama.

Potkožne injekcije treba dati u ramena, kukove, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno. Pomoću hipodermičke primjene Humalog® treba voditi računa da se spriječi ulazak intravenske posude u injekciju. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti u pravilnoj tehnici primjene inzulina.

Humalog® uložak ne zahtijeva ponovno suspendiranje i mogu se koristiti samo ako je njihov sadržaj bistra, bezbojna tekućina, bez vidljivih čestica.

Proizvod ne koristite ako sadrži pahuljice. Dizajn patrona ne dopušta njihov sadržaj da se miješa sa drugim inzulinskim aminima direktno u samoj patroni. Ketridže nije moguće napuniti. Slijedite upute proizvođača za svaku pojedinačnu olovku za špricu prilikom ponovnog punjenja uloška, ​​stavljanja igle i ubrizgavanja inzulina.

Odaberite mjesto ubrizgavanja.

Obrišite kožu na mjestu uboda pamučnim tamponom.

Skinite vanjski zaštitni poklopac sa igle.

Popravite kožu povlačeći je ili gurkajući u veliki nabor.

Umetnite iglu i ubrizgajte.

Izvadite iglu i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.

Pomoću vanjske kapice igle, odmah nakon unošenja lijeka, odvijte iglu i smjestite je na sigurno mjesto.

Potrebno je izmjenjivati ​​mjesta ubrizgavanja na takav način da se ista površina ne koristi više od jednom mjesečno.

Ne miješajte otopinu inzulina u bočicama s inzulinom u spremnicima.

Nuspojave koje su se javljale češće nego u pojedinačnim slučajevima navedene su u skladu sa sljedećom gradacijom: vrlo često (≥ 10%), često (≥ 1%, 0,1%, 0,01%, Možete zadržati stabilno normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video koji raspravlja o ovom pitanju s ocem djeteta sa dijabetesom tipa 1. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Trudnoća i dojenjeUltra kratki inzulin Humalog uspješno se koristi za kontrolu visokog šećera u krvi tijekom trudnoće. Ovaj lijek je siguran za žene i djecu, pod uslovom da je odabrana prava doza. Posebno se mora voditi računa da se izbjegne teška hipoglikemija. Pročitajte članke „” i „” za detalje.
Interakcija s drugim lijekovimaUčinci inzulina lagano su oslabljeni tabletama za kontrolu rađanja, preparatima hormona štitnjače, antidepresivima, tiazidnim diureticima, hlorprotiksenom, diazoksidom, izoniazidom, litijumom, nikotinskom kiselinom, fenotiazinskim derivatima. Pojačavaju: beta blokatore, alkohol, anaboličke steroide, fenfluramin, gvanetidin, tetraciklini, tablete za dijabetes, aspirin, MAO inhibitore, ACE inhibitore, oktreotid.


PredoziranjeHumalog je vrlo moćna vrsta inzulina. Čak i malo predoziranje njime može u velikoj mjeri sniziti šećer u krvi kod djece i odraslih dijabetičara. Saznajte o simptomima i liječenju ove komplikacije. U slučaju oštećenja svijesti kod pacijenta, hitno pozovite hitnu pomoć, a dok putuje, preduzmite moguće mjere kod kuće.
Obrazac za puštanjeOtopina za potkožno i intravenozno davanje koncentracije od 100 IU / 1 ml. Uložak od 3 ml. Mogu se pakovati u 5 komada ili ugrađivati ​​u olovke za jednokratnu upotrebu.
Pravila i uslovi skladištenjaIspitajte ih i marljivo ispunite. Humalog može se dugo čuvati u hladnjaku. Rok trajanja je 2 godine. Korišteni lijek treba čuvati na sobnoj temperaturi. Rok trajanja - ne više od 28 dana.
SastavAktivna supstanca: insulin lispro. Pomoćne tvari: glicerol, metakrezol, cinkov oksid, natrijev hidrogen fosfat heptahidrat, otopina klorovodične kiseline 10% i / ili otopina natrijum hidroksida 10%, voda za injekcije.

Vaš šećer u krvi će biti puno bolji ako prelazite na. Nema smisla da dijabetičari koji slijede ovu dijetu broje ugljikohidrate u jedinicama kruha. Jer ukupni dnevni unos ugljikohidrata ne prelazi 2,5 XE, a za djecu - još manje.

Što se tiče djece, ima smisla prebaciti dijete dijabetičara na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata, koristiti Actrapid ili neki drugi kratki lijek umjesto Humalog inzulina, a također odbijaju koristiti inzulinsku pumpu. Pročitajte članak "" za više detalja.

Kako i koliko to ubodeti?

Humalog brže od ostalih lijekova može normalizirati visoki šećer u krvi. Stoga je idealno imati ga sa sobom u slučaju nužde. Međutim, malo dijabetičara je voljno koristiti i kratki i ultra kratki inzulin. Ako kontrolirate metabolizam glukoze dijetom sa malo ugljikohidrata, vjerovatno ćete dobiti lijek kratkog djelovanja.

Koliko traje svaka injekcija?

Svaka injekcija lijeka Humalog traje otprilike 4 sata. Dijabetičari koji slede traže veoma niske doze ovog inzulina. Često ga treba razrijediti da biste precizno ubrizgali dozu manju od 0,5-1 jedinica. Humalog se može razrijediti ne samo za djecu s dijabetesom tipa 1, već i za odrasle pacijente. Jer je vrlo moćna droga. Kada koristite niske doze, inzulin prestaje djelovati brže nego što je navedeno u službenim uputama. Možda će injekcija završiti za 2,5-3 sata.

Nakon svake injekcije ultra kratkog pripravka izmerite šećer u krvi najkasnije 3 sata kasnije. Jer do ovog trenutka primljena doza inzulina nema vremena da pokaže svoj puni učinak. U pravilu dijabetičari daju injekciju brzog inzulina, jedu i potom mjere šećer prije sljedećeg obroka. Osim u situacijama kad se pacijent osjeća. U takvim slučajevima morate odmah provjeriti razinu glukoze u krvi i, ako je potrebno, poduzeti mjere.

Kakva je razlika između Humalog i Humalog Mix-a?

Humalog Mix 25 i 50 dodan je neutralni protamin Hagedorn (NPH), koji usporava djelovanje inzulina. Ove vrste inzulina razlikuju se u sadržaju NPH. Što je ta supstanca više, to je i produženje dejstva injekcije veće. Ovi lijekovi su popularni jer mogu smanjiti dnevni broj injekcija, pojednostaviti režim terapije inzulinom. Međutim, ne mogu pružiti dobru kontrolu šećera u krvi. Stoga stranica web stranica ne preporučuje njihovu upotrebu.

Pročitajte o prevenciji i liječenju komplikacija:

Koji je insulin bolji: Humalog ili NovoRapid?

Možda ne postoje tačne informacije za odgovor na ovo pitanje, koje pacijenti često postavljaju. Jer različite vrste inzulina utječu na svakog dijabetičara pojedinačno. Kao i Humalog, imaju mnogo obožavalaca. U pravilu pacijenti ubrizgavaju lijek koji im se daje besplatno.

Alergija primorava neke da prelaze sa jedne vrste inzulina na drugu. Ponavljamo da je, ako se primijeti kao brzi inzulin prije jela, bolje koristiti npr. Lijek kratkog djelovanja, a ne ultrahort Humalog, NovoRapid ili Apidra. Ako želite odabrati optimalne vrste produženog i brzog inzulina, tada ne možete bez pokušaja i pogreške.

Analozi inzulina Humalog (lispro) - to su lijekovi i. Struktura njihovih molekula je različita, ali za praksu to nije važno. tvrdi da Humalog djeluje brže i jače od svojih kolega. Međutim, ne potvrđuju svi pacijenti ove podatke. Na forumima dijabetičara koji govore ruski jezik možete pronaći oprečne izjave.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 i 2 koji promatraju mogu pokušati zamijeniti inzulin lispro kratkim djelovanjem lijekova. Na primjer, na. Iznad je detaljno napisano zašto je to vrijedno učiniti. Štaviše, kratki inzulin je jeftiniji. Jer je na tržište ušao mnogo godina ranije.

Ostavite Svoj Komentar