Metfogamma® 850 (Metfogamma® 850)

Jedna tableta sadrži:

Aktivna supstanca: metformin hidrohlorid - 850 mg.

Pomoćne materije: hipromeloza, povidon, magnezijum stearat.

Sastav školjke: hipromeloza, makrogol 6000, titanijum dioksid (E 171).

Dugačke bijele tablete, obložene filmom, s oštećenom linijom s obje strane, gotovo bez mirisa.

Farmakološko djelovanje

Metphogamma 850 je oralni hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida. Inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz creva, pojačava perifernu iskorišćenost glukoze i takođe povećava osetljivost tkiva na inzulin. Međutim, ne utiče na lučenje inzulina beta ćelijama gušterače. Smanjuje nivo triglicerida i lipoproteina niske gustine u krvi. Stabilizira ili smanjuje tjelesnu težinu. Ima fibrinolitički efekat usled suzbijanja inhibitora tkivnog aktivatora plazminogena.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene lijek se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Bioraspoloživost nakon uzimanja standardne doze iznosi -50-60%. Maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi postiže se 2 sata nakon uzimanja. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Akumulira se u pljuvačnim žlijezdama, jetri i bubrezima. Izlučuje se nepromijenjeno bubrezima. Poluvrijeme života je 1,5-4,5 sati.

S oštećenom funkcijom bubrega, moguća je kumulacija lijeka.

Doziranje i primjena

Doza Metfogamma 850 postavlja se pojedinačno, uzimajući u obzir nivo glukoze u krvi. Početna doza obično je 850 mg (1 tableta) dnevno, moguće je daljnje postepeno povećavanje doze ovisno o učinku terapije. Doza održavanja lijeka je 850-1700 mg (1-2 tablete) dnevno. Maksimalna dnevna doza je 1700 mg (2 tablete), imenovanje viših doza ne povećava učinak tretmana.

Dnevna doza koja prelazi 850 mg preporučuje se u dvije doze (ujutro i navečer). Kod starijih bolesnika preporučena dnevna doza ne smije biti veća od 850 mg.

Metphogamma 850 tablete treba uzimati s hranom, cijelu, ispiranu s malom količinom tekućine (čaša vode). Kurs liječenja lijekom je dug.

Nuspojava

Iz gastrointestinalnog trakta: mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proliv, nedostatak apetita, „metalni“ ukus u ustima. U tim slučajevima prekid liječenja obično nije potreban, a simptomi se rješavaju sami, bez promjene doze lijeka. Učestalost i ozbiljnost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta mogu se smanjiti s postepenim povećanjem doze metformina.

Alergijske reakcije: osip na koži.

Iz endokrinog sustava: hipoglikemija (uglavnom kada se koristi u neadekvatnim dozama).

Metabolizam: u rijetkim slučajevima laktacidoza (zahtijeva prekid liječenja).

Iz hemopoetičkog sistema: u nekim slučajevima - megaloblastična anemija.

Predoziranje

Uz predoziranje Metfogamma 850 moguća je laktacidoza sa smrtnim ishodom. Uzrok razvoja laktacidoze može biti i nagomilavanje lijeka zbog oslabljene funkcije bubrega. Rani simptomi laktacidoze su mučnina, povraćanje, proliv, groznica, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, tada može doći do pojačanog disanja, vrtoglavice, oslabljene svijesti i razvoja kome. hitno hospitalizirati pacijenta i, utvrdivši koncentraciju laktata, potvrditi dijagnozu. Najefikasnija mjera uklanjanja laktata i Metphogamma 850 iz tijela je hemodijaliza. Također se provodi simptomatsko liječenje. Uz kombiniranu terapiju Metphogamma 850 preparatima sulfonilureje, može se razviti hipoglikemija.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinom, nesteroidnim protuupalnim lijekovima, MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, ACE inhibitorima, derivatima klofibrata, ciklofosfamidom, B-blokatorima, moguće je povećati hipoglikemijski učinak metformina. Istodobnom primjenom glukokortikosteroida, oralnih kontraceptiva, epinefrina, simpatomimetika, glukagona, hormona štitnjače, tiazida i diuretika "petlje", derivata fenotiazina, derivata nikotinske kiseline, moguće je smanjiti hipoglikemijski učinak metformina.

Cimetidin usporava eliminaciju metformina, što povećava rizik od laktične acidoze.

Metformin može oslabiti učinak antikoagulansa (derivati ​​kumarina). Uz istovremeni unos alkohola, može se razviti laktacidoza.

Značajke aplikacije

Ne preporučuje se kod akutnih infekcija, pogoršanja hroničnih zaraznih i upalnih bolesti, povreda, akutnih hirurških bolesti, kada je indicirana terapija insulinom. Ne koristiti prije operacije i u roku od dva dana nakon što su izvedeni.

Primjena Metfogamma 850 se ne preporučuje najmanje 2 dana prije i 2 dana nakon rendgenskog ili radiološkog pregleda upotrebom kontrastnih sredstava. Ne preporučuje se upotreba lijeka pacijentima na dijeti sa ograničenjem unosa kalorija (

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivna supstanca:
metformin hidroklorid850 mg
pomoćni sastojci: hipromeloza (15.000 CPS), hipromeloza (5 CPS), povidon K25, magnezijum stearat, makrogol 6000, titanov dioksid

Farmakodinamika

Inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz creva, pojačava perifernu iskorišćenost glukoze i povećava osetljivost tkiva na inzulin. Smanjuje nivo triglicerida i lipoproteina niske gustine u krvi. Ima fibrinolitički efekat (inhibira aktivnost inhibitora aktivatora plazminogena u tkivu), stabilizira ili smanjuje telesnu težinu.

Kontraindikacije

dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma i koma,

teška oštećenja bubrega i jetre,

zatajenje srca i disanja,

akutna faza infarkta miokarda,

akutna cerebrovaskularna nesreća,

laktacidoza i njene indikacije u istoriji, stanja koja mogu doprineti razvoju laktacidoze, uključujući hronični alkoholizam

Nuspojave

Iz kardiovaskularnog sistema i krvi (hematopoeza, hemostaza): u nekim slučajevima megaloblastična anemija.

Iz probavnog trakta: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proliv, nedostatak apetita, metalik ukus u ustima.

Sa strane metabolizma: hipoglikemija, u rijetkim slučajevima, laktacidoza (zahtijeva prekid liječenja).

Alergijske reakcije: osip na koži.

Posebna uputstva

Ne preporučuje se za akutne zarazne bolesti ili egzacerbacije hroničnih zaraznih i upalnih bolesti, povrede, akutne hirurške bolesti, pre operacije i u roku od 2 dana nakon njihovog obavljanja, kao i 2 dana pre i nakon dijagnostičkih testova (radioloških i radioloških korištenje kontrastnih medija). Ne smije se koristiti pacijentima na dijeti s ograničenjem unosa kalorija (manjim od 1000 kcal dnevno). Upotreba lijeka se ne preporučuje osobama starijim od 60 godina koji obavljaju težak fizički posao (zbog povećanog rizika od razvoja laktacidoze).

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima. Nema efekta (kada se koristi kao monoterapija). U kombinaciji s drugim hipoglikemijskim agensima (derivati ​​sulfoniluree, inzulinom itd.) Moguć je razvoj hipoglikemijskih stanja kod kojih je narušena sposobnost upravljanja vozilima i obavljanje drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

Proizvođač

Werwag Pharma GmbH & Co. KG, Kalverstrasse 7, 71034, Beblingen, Njemačka.

Proizvođač: Artesan Pharma GmbH & Co. KG, Wendlandstrasse, 1, 29439, Lyukhov, Njemačka.

Dragenopharm Apotheker Püschl GmbH & Co. KG, Gellstrasse, 1, 84529, Tittmoning, Njemačka.

CJSC ZiO-Zdorovye, Rusija, 142103, Moskovska oblast, Podolsk, ul. Železnica, 2.

Predstavništvo / organizacija koja prihvata potraživanja: predstavništvo kompanije Vervag Pharma GmbH & Co. CG u Ruskoj Federaciji.

117587, autoput Moskva, Varšava, 125 F, bldg. 6

Tel .: (495) 382-85-56.

Dozni oblik

Filmsko obložene tablete, 850 mg

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - metformin hidrohlorid 850 mg

(ekvivalentno metforminu 662,8 mg),

pomoćni sastojci: hipromeloza (15000 mPas), Povidon K25, magnezijum stearat,

sastav omotača: hipromeloza (5mPas), makrogol 6000, titan dioksid (E171).

Dugo oblikovane tablete s dvostrukom konveksnom površinom, prekrivene bijelim slojem filma, s rizikom s obje strane, promjera (7,5 ± 0,5 x 21,5 ± 0,5) mm i duljine (6,0 ± 6,8) mm.

Farmakološka svojstva

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Bioraspoloživost nakon uzimanja standardne doze je 50-60%. Maksimalna koncentracija Cmax u plazmi dostiže se 2,5 sata nakon uzimanja. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Akumulira se u pljuvačnim žlijezdama, mišićima, jetri i bubrezima. Metformin se prevozi do crvenih krvnih zrnaca; crvena krvna zrnca su vjerovatno skladište sekundarne distribucije. Izlučuje se nepromijenjeno bubrezima. Poluvrijeme života je 6,5 sati, a u slučaju oštećenja bubrežne funkcije moguća je kumulacija lijeka. Pretpostavlja se da je farmakokinetika adsorpcije metformina nelinearna.

Metfogamma® 850 inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz creva, povećava perifernu iskorišćenost glukoze i povećava osetljivost tkiva na inzulin. Metformin stimulira unutarćelijsku sintezu glikogena, djelujući na glikogen sintazu, povećava transportni kapacitet svih vrsta transportera proteinske membrane glukoze. Međutim, ne utiče na lučenje inzulina beta ćelijama gušterače. Snižava ukupni holesterol, trigliceride i lipoproteine ​​niske gustine u krvi. Stabilizira ili smanjuje tjelesnu težinu. Ima fibrinolitički efekat usled suzbijanja inhibitora tkivnog aktivatora plazminogena.

Oblik za puštanje, pakiranje i sastav Metfogamma ® 850

Tablete, obložene bijelim filmom premaza, su duguljaste, s rizikom, bez ikakvog mirisa.

1 tab
metformin hidroklorid850 mg

Pomoćne tvari: hipromeloza (1500CPS), hipromeloza (5CPS), povidon (K25), magnezijum stearat, makrogol 6000, titan dioksid.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (6) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (12) - pakovanja od kartona.
20 kom. - blisteri (6) - pakovanja od kartona.

Režim doziranja

Postavite pojedinačno, uzimajući u obzir nivo glukoze u krvi.

Početna doza je obično 850 mg (1 tab.) Dnevno. Daljnje postepeno povećanje doze moguće je ovisno o učinku terapije. Doza održavanja iznosi 850-1700 mg (1-2 tablete) dnevno. Maksimalna dnevna doza je 2550 mg (3 tablete).

Dnevna doza koja prelazi 850 mg preporučuje se u 2 podijeljene doze (ujutro i navečer).

Kod starijih pacijenata preporučena doza ne smije prelaziti 850 mg / dan.

Tablete treba uzimati uz obroke u cjelini, ispirati s malom količinom tekućine (čaša vode).

Lijek je namijenjen dugotrajnoj upotrebi.

Zbog povećanog rizika od laktacidoze, kod težih metaboličkih poremećaja dozu treba smanjiti.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinom, NSAID-om, MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, ACE inhibitorima, derivatima klofibrata, ciklofosfamidom i beta blokatorima, moguće je povećati hipoglikemijski učinak metformina.

Istodobnom primjenom GCS-a, oralnih kontraceptiva, epinefrina (adrenalina), simpatomimetika, glukagona, hormona štitnjače, tiazidnih i povratnih diuretika, derivata fenotiazina i nikotinske kiseline, moguće je smanjenje hipoglikemijskog učinka metformina.

Cimetidin usporava eliminaciju metformina, zbog čega se povećava rizik od laktične acidoze.

Metformin može oslabiti učinak antikoagulansa (derivati ​​kumarina).

Uz istodobnu primjenu etanola, moguć je razvoj laktacidoze.

Istodobnom primjenom nifedipina povećava se apsorpcija metformina, C max, usporava izlučivanje.

Kationski lijekovi (amlodipin, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, vankomicin) izlučeni u tubulama nadmeću se za tubularne transportne sisteme i uz produženu terapiju mogu povećati C max metformin za 60%.

Indikacije za upotrebu

- liječenje šećerne bolesti tipa 2 kod odraslih, posebno kod bolesnika s prekomjernom težinom, ako dijeta i tjelesna aktivnost ne omogućavaju odgovarajuću glikemijsku kontrolu,

kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim antidijabetičkim lijekovima ili sa inzulinom

Interakcije lijekova

Kombinacije koje se ne preporučuju.

Akutna intoksikacija alkoholom povećava rizik od laktacidoze, posebno u sledećim slučajevima:

- gladovanja ili neuhranjenosti,

Neophodno je izbjegavati upotrebu alkohola i lijekova koji sadrže alkohol u liječenju metforminom.

Kontrastna sredstva koja sadrže jod

Intravaskularna upotreba kontrastnih sredstava koja sadrže jod može dovesti do zatajenja bubrega, što dovodi do nakupljanja metformina i do povećanog rizika od laktacidoze. Primjenu metformina treba prekinuti prije upotrebe takvih kontrastnih sredstava, tijekom ispitivanja s njihovom uporabom i unutar 48 sati nakon njihovog dovršetka. Terapiju treba nastaviti 48 sati nakon završetka studije i tek nakon što se provede druga procjena rada bubrega i dobije se normalan rezultat.

Kombinacije koje zahtijevaju posebne mjere opreza pri upotrebi

Lijekovi s njihovim inherentnim hiperglikemijskim djelovanjem, na primjer, glukokortikoidi (za sistemsku i lokalnu upotrebu), beta-2 agonisti, simpatomimetici.

O tome treba obavijestiti pacijente, preporučujući im da češće prate razinu glukoze u krvi, posebno u početnoj fazi liječenja. Ako je potrebno, treba regulirati doziranje metformina tokom liječenja, posebno kada se koristi drugi lijek i nakon prestanka njegove primjene.

Diuretici, posebno diuretici sa petljom.

Budući da postoji potencijalni rizik od ograničavanja bubrežne funkcije, postoji veliki rizik od nastanka laktacidoze.

ACE inhibitori mogu uzrokovati smanjenje razine glukoze u krvi. Ako je potrebno, dozu hipoglikemijskog lijeka treba prilagoditi tijekom terapije primjenom ACE inhibitora i nakon prekida ove terapije.

Ostavite Svoj Komentar