Ostrva pankreasa Langerhans

Otočić Langerhans prvi je put opisan 1869. godine. Otkrivač ovih važnih formacija smještenih u gušterači (uglavnom u kaudalnom dijelu) bio je mladi student Rudolfa Virchowa - Paul Langerhans. On je prvi pod mikroskopom pregledao nakupinu ćelija koje se po svojoj morfološkoj strukturi razlikuju od ostalih tkiva pankreasa.

Dalje je utvrđeno da otočići Langerhansa obavljaju endokrinu funkciju. To je otkriće učinila K. P. Ulezko-Stroganova. 1889. prvi put je utvrđena veza između poraza otočića Langerhansa i razvoja dijabetes melitusa.

Što bi mogao biti otok Langerhans?

Trenutno je ta struktura već prilično proučena. Sada je dobro poznato da ta formacija ima sorte. Trenutno su poznati:

  • alfa ćelije
  • beta ćelije
  • delta ćelije
  • pp ćelija
  • ćelije epsilona.

Zahvaljujući toj raznolikosti, ćelije otočića Langerhansa ispunjavaju sve dužnosti koje im se dodeljuju.

Alfa ćelije

Ova sorta čini oko 15-20% svih dostupnih otočića Langerhans. Glavni zadatak alfa ćelija je proizvodnja glukagona. Ovaj hormon ima lipidnu prirodu i svojevrsni je antagonist inzulina. Kada se pusti, glukagon odlazi u jetru, gdje kontaktom sa posebnim receptorima regulira proizvodnju glukoze putem razgradnje glikogena.

Beta ćelije

Otoci Langerhans ove vrste su najčešći. Oni čine otprilike 65-80% od ukupnog broja. Sada je utvrđeno da je njihova glavna funkcija proizvodnja jednog od najvažnijih hormona - inzulina. Ova supstanca je antagonist glukagona. Doprinosi aktiviranju stvaranja glikogena i njegovom skladištenju u ćelijama jetre i mišića. Kao rezultat ovog procesa dolazi do smanjenja količine glukoze u krvi.

Delta ćelije

Otoci pankreasa Langerhans ove vrste nisu tako česti. Samo je 2-10% od ukupnog broja. Sada su dobro poznate njihove funkcionalne karakteristike. Utvrđeno je da ove ćelije sintetišu somatostatin. Funkcija ove biološki aktivne tvari je suzbiti proizvodnju hormona rasta, tireotropnog i otpuštajućeg hormona rasta. Odnosno, djeluje direktno na hipotalamus, kao i na prednju hipofizu.

Svaki otočić ove vrste Langerhansa proizvodi polipeptid pankreasa. Do kraja njegova funkcija nije proučena. Trenutno je zaslužan za svojstva suzbijanja proizvodnje pankreasnog soka. Osim toga, njegov učinak doprinosi opuštanju glatkih mišića žučne kesice. Posljednjih godina prilično se aktivno proučavala ovisnost razine proizvodnje određene tvari o stvaranju malignih novotvorina. Kao rezultat, otkriveno je da se s njihovim razvojem povećava nivo polipeptida pankreasa. Tako se ova biološki aktivna supstanca može smatrati dobrim markerom malignih novotvorina gušterače.

Epsilonske ćelije

Ovakvi otočići Langerhana su najrjeđi. Od ukupnog broja, njihov broj je manji od 1%. Glavni zadatak takvih ćelija je proizvodnja hormona koji se zove grelin. Ova aktivna supstanca ima veliki broj funkcija, ali njen regulatorni učinak na apetit je najviše proučavan.

O patologiji otočića Langerhans

Poraz ovih kritičnih struktura ima vrlo ozbiljan negativan utjecaj na organizam. U slučaju da se proizvedu antitijela na otočiće Langerhansa, njihov broj se progresivno smanjuje. Poraz više od 90% ćelija smanjuje proizvodnju inzulina na kritično nizak nivo. Rezultat je razvoj tako opasne bolesti kao što je dijabetes. Antitijela na ćelije otočića Langerhansa češće se pojavljuju kod relativno mladih pacijenata.

Pankreatitis, upalni proces u pankreasu, može ozbiljno oštetiti populaciju ovih ćelija koje proizvode hormon.

Kako sačuvati ćelije otočića?

Da biste to učinili, morat ćete se pobrinuti za cijelu gušteraču u cjelini. Prije svega, potrebno je odustati od viška alkoholnih pića. Činjenica je da upravo oni među svim prehrambenim proizvodima najviše negativno djeluju na gušteraču. U slučaju dugotrajne upotrebe alkoholnih pića, osoba razvija i napreduje pankreatitis, koji s vremenom može dovesti do značajnog oštećenja otočnih stanica.

Pored alkoholnih pića, velika količina hrane bogate životinjskim mastima ima prilično negativan učinak na gušteraču. U ovom slučaju će se situacija pogoršati ako pacijent nije jeo ništa duže prije gozbe.

U slučaju da u tkivu gušterače već postoji hronični upalni proces, potrebno je konsultovati stručnjaka - terapeuta ili gastroenterologa. Ljekari ovih specijalnosti propisat će racionalan tijek liječenja koji može značajno usporiti razvoj patoloških promjena. Ubuduće će se svake godine morati raditi ultrazvučni pregled gušterače, koji se obavlja u kombinaciji s drugim organima trbušne šupljine. Pored toga, potrebno je uzeti biohemijski test krvi za sadržaj amilaze u njoj.

Za utvrđivanje početka razvoja hroničnog pankreatitisa, osim laboratorijskih i instrumentalnih studija pomoći će i klinika. Glavni simptom ove bolesti je pojava bola u lijevom hipohondriju. Istovremeno, ta bolnost ima razuzdani karakter i javlja se češće nakon jela veliku količinu hrane bogate životinjskim mastima. Osim toga, pacijenta nakon obroka može biti uznemiren stalnim osjećajem težine u trbuhu. Svi ovi simptomi dovoljno brzo ga napuštaju ili smanjuju njihovu ozbiljnost na pozadini uzimanja lijekova koji sadrže pankreatin. Među njima su najpopularniji lijekovi Creon, Mezim i Pancreatin. Ako se pojavi upalni proces u tkivu pankreasa, bolje je potpuno odustati od upotrebe alkohola. Činjenica je da čak i mala količina njega može pogoršati patološki proces, pa na taj način značajno naštetiti ovom organu.

Što je otočić Langerhans: odredište

Endokrine ćelije nalaze se po cijelom tijelu. Jedno od mjesta njihove akumulacije je gušterača. Ostrva Langerhans nalaze se u repu organa. Oni su stanični klasteri koji proizvode biološki aktivne tvari - hormone. Značaj otočića Langerhans je ogroman. Sastoji se u proizvodnji normalne količine hormona potrebnih za metaboličke procese. Ostrva pankreasa Langerhansa imaju sljedeće funkcije:

  1. Glikemijska kontrola.
  2. Regulacija aktivnosti enzima.
  3. Učešće u metabolizmu masti.

Zbog normalnog rada otočnog aparata, ne nastaju stanja poput dijabetes melitusa i hipoglikemije. Do oštećenja ćelija dolazi kod akutnih i hroničnih upala - pankreatitisa.

Histološka struktura otočića

Otočić Langerhans otkriven je u 19. vijeku. To je koncentracija endokrinih elemenata. U djece, ove tvorbe zauzimaju oko 6% ukupne površine organa. Do odrasle dobi endokrini dio se smanjuje i iznosi samo 2%. Oko milion otočića Langerhansa nalazi se u repu parenhima. Imaju vlastitu obilnu opskrbu krvlju i nutrinu. Svaki se otočić sastoji od lobula koje su prekrivene vezivnim tkivom. Pored toga, nalazi se izvan endokrinih formacija. Ćelije unutar otočića raspoređene su u mozaiku. Aktivnost endokrinih akumulacija osiguravaju vagusni i simpatički živci. U središtu lobule su izolacijske ćelije. Oni snižavaju glukozu u krvi. U perifernom dijelu lobule se nalaze alfa i delta ćelije. Prvi proizvode kontransularni hormon - glukagon. Drugo je potrebno za regulaciju endokrine i egzokrine aktivnosti.

Koje su ćelije otočića Langerhansa?

U otočićima Langerhans proizvodi se nekoliko vrsta ćelija. Svi oni uključeni su u oslobađanje biološki aktivnih tvari - peptida i hormona. Većina otočića Langerhansa predstavljena je beta ćelijama. Smještene su u središtu svake lobule. Ove ćelije su veoma važne jer proizvode inzulin.

Druga najvažnija su alfa ćelije gušterače. Zauzimaju četvrtinu ostrva. Alfa ćelije su neophodne za proizvodnju glukagona. Ovaj hormon je antagonist inzulina.

Na perifernom dijelu otočića Langerhans stvaraju se PP i delta ćelije. Broj prvog je oko 1/20 dijela. Funkcija ovih formacija je proizvodnja polipeptida pankreasa. Delta ćelije su neophodne za proizvodnju somatostatina. Ova supstanca sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata.

Otočke ćelije je teško regenerirati. Zbog toga je, kad su ove strukture oštećene, često nemoguće vratiti njihovu funkciju.

Hormonska aktivnost otočića Langerhans

Unatoč činjenici da je otok Langerhans mali i da zauzima samo mali dio gušterače, značaj ovog fragmenta je veliki. U njemu je stvaranje najvažnijih hormona uključenih u metaboličke procese. Ostrva Langerhans proizvode polipeptid inzulina, glukagona, somatostatina i pankreasa.

Prva dva hormona su neophodna za život. Inzulin pokreće razgradnju glukoze na manje molekularne spojeve. Kao rezultat, smanjuje se nivo šećera u krvi. Uz to, inzulin sudjeluje u metabolizmu masti. Zbog djelovanja ovog hormona glikogen se nakuplja u jetri i mišićnom tkivu. Inzulin ima anabolički učinak na opći metabolizam, odnosno ubrzava sve procese.

Glukagon ima suprotan učinak. Ovaj hormon se proizvodi u manjoj količini u odnosu na inzulin. Uključena je u glukoneogenezu. Šećer je potreban u tijelu, jer je izvor energije.

Somatostatin reguliše proizvodnju probavnih enzima i hormona. Pod utjecajem ove tvari smanjuje se proizvodnja glukagona i inzulina. Na otočićima Langerhansa postoji vrlo malo PP ćelija, ali organizmu je potreban polipeptid pankreasa. Uključen je u regulaciju izlučivanja probavnih žlijezda (jetre, želuca). S nedostatkom hormonske aktivnosti razvijaju se teške bolesti.

Oštećenja endokrinog gušterače

Do poremećaja aktivnosti otočnih stanica može doći iz različitih razloga. Često se neuspjeh ovih struktura odnosi na urođene anomalije (genetske patologije). Stečene lezije otočića Langerhans razvijaju se zbog virusnih i bakterijskih infekcija, hronične alkoholne intoksikacije, neuroloških bolesti.

Manjak inzulina dovodi do dijabetesa tipa 1. Ova bolest se javlja u djetinjstvu i mladosti. Povećanje glukoze u krvi dovodi do oštećenja krvnih sudova i živaca. Uz nedostatak drugih otočnih stanica, razvija se hipoglikemijsko stanje, povećana proizvodnja probavnih sokova. Pojačana proizvodnja hormona nastaje kod benignih tumora repa gušterače.

Transplantacija otočića Langerhans

Metoda liječenja dijabetesa je nadomjesna terapija inzulinom. Poslednjih godina su razvijene alternativne metode. Oni uključuju uvođenje umjetne gušterače i transplantaciju otočnih stanica. U praksi se pokazalo da strukture koje proizvode hormone ukorijene u novom tijelu. U tom slučaju se metabolizam ugljikohidrata može u potpunosti oporaviti. Transplantacija otočića Langerhans u praksi još nije dobila široku primjenu.

Ostrva pankreasa (Langerhans)

Gušterača se sastoji od vanjskog i endokrinog dijela. Egzokrinski dio opisan je u odjeljku "Organi probave". Endokrini dio formiran je skupinama pankreasnih otočića (otočića Langerhansa) koji nastaju ćelijskim klasterima bogatim kapilarima. Ukupni broj otoka varira od 1-2 miliona (1-2% mase cijele žlijezde), a promjer svakog je u mikronu. Ovo je složen intrasekretorni aparat, koji se sastoji od ovalnih nakupina endokrinih ćelija različitih vrsta: hormon glukagon, regulator metabolizma ugljikohidrata i metabolizma masti (stvara se i u gastrointestinalnom traktu) formira se u alfa ćelijama, a inzulin je regulator metabolizma ugljikohidrata u beta ćelijama, metabolizam proteina i metabolizam masti, u D-ćelijama (definitivne ćelije) naizgled se sintetišu tri hormona - somatostatin, pankreagastrin i tajin. Otočne ćelije sadrže mnogo granula obloženih membranom. Preovlađuju beta-ćelije (60-80%), alfa ćelije od 10 do 30%, D-ćelije - oko 10%).

Otoci pankreasa odgovorni za njegovu endokrinu funkciju raspršeni su po čitavom parenhimu pankreasa. Svaki zreli otok, pored alfa, beta i delta ćelija, sadrži i PP ćelije (proizvode polipeptid pankreasa).

Sve vrste ćelija proizvode male količine drugih biološki aktivnih peptida.

Otoci u razvoju sadrže nezrele ćelije koje luče niz dodatnih peptidnih hormona, uključujući gastrin, VIP, ACTH.

Tumor može nastati iz bilo koje vrste ćelija.

Tumori iz otočnih stanica obično izlučuju jedan ili više hormona i manifestuju karakteristične sindrome (tablica 95.2).

Što su otočići Langerhansi

Otočići Langerhansa koji se nalaze u gušterači su nakupina endokrinih ćelija odgovornih za proizvodnju hormona. Sredinom XIX veka, naučnik Paul Langerhansk otkrio je čitave grupe tih ćelija, pa su grozdovi dobili ime po njemu.

Tokom dana, otočići proizvode 2 mg inzulina.

Otočne ćelije koncentrirane su uglavnom u kaudalnoj regiji gušterače. Njihova masa je 2% ukupne težine žlezde. Ukupni broj otočića u parenhimu je približno.

Zanimljiv podatak je da u novorođenčadi masa otočića zauzima 6% težine gušterače.

S godinama se smanjuje udio tjelesnih struktura koje imaju endokrinu aktivnost gušterače. Do 50 godina ljudskog postojanja ostalo je samo 1-2% otoka

Od kojih ćelija su grozdovi?

Ostrva Langerhansa imaju ćelije različite funkcionalnosti i morfologije.

Endokrini pankreas sastoji se od:

  • alfa-ćelije koje proizvode glukagon Hormon je antagonist inzulina i povećava razinu šećera u krvi. Alfa ćelije zauzimaju 20% preostalih ćelija,
  • beta ćelije su odgovorne za sintezu ameline i inzulina, one zauzimaju 80% težine otočića,
  • proizvodnja somatostatina koji može inhibirati tajnu drugih organa omogućen je delta ćelijama. Njihova masa je od 3 do 10%,
  • PP ćelije neophodne su za proizvodnju polipeptida pankreasa. Hormon pojačava sekretornu funkciju želuca i suzbija lučenje parenhima,
  • grelin, koji je odgovoran za pojavu gladi kod osobe, proizvode se ćelije epsilona.

Kako su uređena ostrva i za šta su namijenjena

Glavna funkcija koju otočići Langerhansa obavljaju je održavanje pravilne razine ugljikohidrata u tijelu i kontrola ostalih endokrinih organa. Otoci su oštećeni simpatičnim i vagusnim živcima i obilno su opskrbljeni krvlju.

Otoci Langerhansa u gušterači imaju složenu strukturu. Zapravo je svaki od njih aktivno funkcionalno obrazovanje. Struktura ostrva omogućava razmjenu između biološki aktivnih tvari parenhima i drugih žlijezda. Ovo je potrebno za koordiniranu sekreciju inzulina.

Stanice otočića su pomiješane zajedno, to jest raspoređene su u obliku mozaika. Zreli otočić u gušterači ima pravu organizaciju. Otočić se sastoji od lobula koji okružuju vezivno tkivo, krvne kapilare prolaze unutar stanica.

Beta ćelije smještene su u centru lobula, dok su alfa i delta ćelije smještene u perifernom dijelu. Stoga struktura otočića Langerhans u potpunosti ovisi o njihovoj veličini.

Zašto se antitela formiraju protiv otočića? Koja je njihova endokrina funkcija? Ispada da mehanizam interakcije otočkih stanica razvija mehanizam povratnih informacija i tada te ćelije utječu na ostale ćelije koje se nalaze u blizini.

  1. Insulin aktivira funkciju beta ćelija i inhibira alfa ćelije.
  2. Alfa ćelije aktiviraju glukagon, a djeluju na delta ćelije.
  3. Somatostatin inhibira rad alfa i beta ćelija.

Važno! U slučaju neuspjeha imunoloških mehanizama, formiraju se imunološka tijela usmjerena protiv beta ćelija. Stanice se uništavaju i dovode do užasne bolesti koja se zove šećerna bolest.

Što je transplantacija i zašto je potrebna

Vrijedna alternativa presađivanju parenhima žlijezde je transplantacija otočnog aparata. U ovom slučaju postavljanje umjetnog organa nije potrebno. Transplantacija daje dijabetičarima šansu da obnove strukturu beta ćelija, a presađivanje gušterače nije potrebno u cijelosti.

Na osnovu kliničkih studija dokazano je da se kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1, koji su donirali stanice otočića, regulacija razine ugljikohidrata u potpunosti vraća. Kako bi se spriječilo odbacivanje donornog tkiva, takvi pacijenti su podvrgnuti snažnoj imunosupresivnoj terapiji.

Za obnovu otočića postoji i drugi materijal - matične ćelije. Pošto rezerve ćelija donatora nisu neograničene, takva je alternativa vrlo relevantna.

Za tijelo je vrlo važno da vrati osjetljivost imunološkog sustava, jer će u suprotnom novo presađene stanice biti odbačene ili uništene nakon nekog vremena.

Danas se regenerativna terapija brzo razvija, nudi nove tehnike u svim područjima. Obećava i ksenotransplantacija - ljudska transplantacija svinjskog pankreasa.

Ekstrakti parenhima svinja korišteni su za liječenje dijabetesa i prije otkrića inzulina. Ispada da se ljudske i svinjske žlijezde razlikuju u samo jednoj aminokiselini.

Budući da se dijabetes razvija kao oštećenje otočića Langerhansa, njihova studija ima velike izglede za efikasno liječenje bolesti.

Funkcije i patologija otočića Langerhansa: neuspjeh izlučenih hormona 🏥💉

Tkivo gušterače zastupljeno je s dvije vrste staničnih formacija: acinusom, koji proizvodi enzime i sudjeluje u probavnoj funkciji, te otočić Langerhans, čija je glavna funkcija sintetiranje hormona.

U samom je žlijezdi malo otočića: oni čine 1-2% ukupne mase organa. Ćelije otočića Langerhansa razlikuju se po strukturi i funkciji. Postoji 5 vrsta njih. Oni izdvajaju aktivne tvari koje reguliraju metabolizam ugljikohidrata, probavu i mogu sudjelovati u odgovoru na stresne reakcije.

Vrste otočnih ćelija i njihove funkcije

OL ćelije se razlikuju u morfološkoj strukturi, izvršenim funkcijama i lokalizaciji. Unutar otoka imaju mozaički raspored. Svaki otočić ima organizovanu organizaciju. U centru su ćelije koje luče inzulin. Na ivicama - periferne ćelije, čiji broj ovisi o veličini OL-a. Za razliku od acinija, OL ne sadrži svoje kanale - hormoni ulaze u krvotok direktno preko kapilara.

Postoji 5 glavnih vrsta OL ćelija. Svaki od njih sintetiše određenu vrstu hormona, regulirajući probavu, metabolizam ugljikohidrata i proteina:

Ostrv pankreasa Langerhans. Ostrva Langerhans: vrste ćelija, karakteristike i struktura

Gušterača se smatra jednim od vitalnih organa. Ona ne samo da aktivno sudjeluje u procesu probavljanja hrane, već ima i endokrine funkcije. Unutrašnja sekrecija se vrši zahvaljujući posebnim ćelijama koje se nalaze u repu ove anatomske formacije. Mjesto na kojem se stvaraju hormoni pankreasa naziva se otočić Langerhans. Ova anatomska formacija je od velikog funkcionalnog značaja. Zahvaljujući njemu osigurava se metabolizam ugljikohidrata.

Koje patologije nastaju u otočnom aparatu?

Mnogi naši čitatelji zadovoljni su promjenom nakon poraza od pankreatitisa! Evo što Galina Savina kaže: „Jedini efikasni lijek protiv pankreatitisa bio je prirodni lijek: noći sam napravio 2 kašike…“

Poraz OL ćelija dovodi do ozbiljnih posljedica. S razvojem autoimunog procesa i razvojem antitijela (AT) na OL stanice, broj svih ovih strukturnih elemenata naglo se smanjuje. Poraz 90% ćelija prati oštar pad sinteze inzulina, što dovodi do šećerne bolesti. Razvoj antitijela na otočiće stanice pankreasa javlja se uglavnom kod mladih ljudi.

Pankreatitis, upalni proces u tkivima pankreasa, dovodi do ozbiljnih posljedica u vezi s oštećenjem otočića. Često se odvija u teškom obliku u obliku nekroze pankreasa, u kojoj dolazi do potpune smrti organskih stanica.

Određivanje antitela na otoke Langerhans

Ako se iz nekog razloga dogodi kvar u tijelu i započne aktivna proizvodnja antitijela na njegova vlastita tkiva, to vodi tragičnim posljedicama. Kad su beta ćelije izložene antitijelima, šećerna bolest tipa I povezana je s nedovoljnom proizvodnjom inzulina. Svaka generirana antitijela djeluju protiv specifične vrste proteina. U slučaju otočića Langerhans, to su beta-stanične strukture odgovorne za sintezu inzulina. Proces napreduje progresivno, stanice potpuno umiru, metabolizam ugljikohidrata je poremećen, a uz normalnu prehranu pacijent može umrijeti od gladi zbog nepovratnih promjena u organima.

Razvijene su dijagnostičke metode za utvrđivanje prisustva antitela na inzulin u ljudskom tijelu. Indikacije za takvu studiju su:

  • porodična istorija pretilosti,
  • bilo koje patologije gušterače, uključujući povrede,
  • teške infekcije: uglavnom virusne, koje mogu potaknuti razvoj autoimunog procesa,
  • jak stres, mentalno naprezanje.

Postoje 3 vrste antitijela zbog kojih se dijagnosticira dijabetes tipa I:

  • dekarboksilaza glutaminske kiseline (jedna od esencijalnih aminokiselina u tijelu),
  • za razvoj inzulina,
  • do OL ćelije.

Radi se o osobitim specifičnim markerima koji moraju biti uključeni u plan pregleda pacijenata sa postojećim faktorima rizika. Iz navedenog opsega studija identifikacija antitijela na komponentu aminokiselina glutamina rani je dijagnostički znak dijabetesa. Pojavljuju se kada klinički znaci bolesti još uvijek nedostaju. Oni se određuju uglavnom u mladosti i mogu se koristiti za identifikaciju ljudi koji imaju predispoziciju za razvoj bolesti.

Transplantacija otočnih stanica

Transplantacija OL ćelija je alternativa transplantaciji gušterače ili njenog dijela, kao i postavljanju umjetnog organa. To je posljedica velike osjetljivosti i nježnosti tkiva gušterače na bilo koje posljedice: lako se ozljeđuje i teško vraća funkcije.

Transplantacija otoka danas omogućava liječenje šećerne bolesti tipa I u slučajevima kada je nadomjesna terapija inzulinom dostigla svoje granice i postala neučinkovita. Metodu su prvi primijenili kanadski stručnjaci i sastoji se od uvođenja zdravih ćelija endokrinih donora u portalnu portalnu venu jetre pomoću katetera. Njegov cilj je da i vaše beta stanice funkcionišu.

Zbog funkcioniranja presađenog, postepeno se sintetizira količina inzulina potrebna za održavanje normalne razine glukoze u krvi. Učinak nastaje brzo: s uspješnom operacijom, nakon dvije sedmice stanje pacijenta se počne poboljšavati, nadomjesna terapija nestaje, gušterača počinje samostalno sintetizirati inzulin.

Opasnost od operacije je odbacivanje presađenih stanica. Koriste se kadaverični materijali koji se pažljivo biraju prema svim parametrima kompatibilnosti tkiva. Budući da postoji oko 20 takvih kriterija, antitela prisutna u tijelu mogu dovesti do uništenja tkiva pankreasa. Stoga važnu ulogu igraju pravilni lijekovi usmjereni na smanjenje imunoloških odgovora. Lijekovi su odabrani na takav način da selektivno blokiraju neke od njih, utječući na proizvodnju antitijela, na stanice presađenih otočića Langerhans. To minimizira rizik za gušteraču.

U praksi transplantacija ćelija gušterače kod šećerne bolesti tipa I pokazuje dobre rezultate: nije bilo zabilježenih smrtnih slučajeva nakon takve operacije. Izvjestan broj pacijenata znatno je smanjio dozu inzulina, a dio operiranih pacijenata je prestao trebati. Obnovljene su i druge poremećene funkcije organa i poboljšalo se zdravstveno stanje. Značajan dio se vratio u normalan način života, što nam omogućava nadu u daljnju povoljnu prognozu.

Kao i kod transplantacije drugih organa, operacija gušterače, osim odbacivanja, opasna je i drugim nuspojavama zbog kršenja različitog stepena sekretorne aktivnosti gušterače. U teškim slučajevima to dovodi do:

  • do proliva pankreasa,
  • do mučnine i povraćanja
  • do teške dehidracije,
  • na druge dispeptičke simptome,
  • do opšte iscrpljenosti.

Nakon postupka, pacijent bi trebao tokom cijelog života kontinuirano primati imunosupresivne lijekove kako bi se spriječilo odbacivanje stranih ćelija. Djelovanje ovih lijekova usmjereno je na smanjenje imunoloških odgovora - proizvodnju antitijela. S druge strane, nedostatak imuniteta povećava rizik od razvoja bilo koje, čak i jednostavne infekcije, koja se može iskomplikovati i prouzrokovati ozbiljne posljedice.

Istraživanja o transplantaciji gušterače od svinje su u toku - ksenograft. Poznato je da su anatomija žlijezde i svinjski inzulin najbliži čovjeku i razlikuju se od njega u jednoj aminokiselini. Prije otkrića inzulina, ekstrakt pankreasa svinje korišten je u liječenju teškog dijabetesa melitusa.

Zašto imaju transplantaciju?

Oštećeno tkivo gušterače ne popravlja. U slučajevima kompliciranog dijabetesa melitusa, kada je pacijent u velikim dozama inzulina, takva hirurška intervencija spašava pacijenta, daje šansu za obnovu strukture beta ćelija. U brojnim kliničkim studijama ove ćelije su presađene od donatora. Kao rezultat toga, vraćena je regulacija metabolizma ugljikohidrata. Ali osim toga, pacijenti moraju provesti moćnu imunosupresivnu terapiju kako se tkivo donora ne odbaci.

Nije svim pacijentima koji imaju dijabetes melitus tipa I prikazana transplantacija ćelija. Postoje stroge indikacije:

  • nedostatak rezultata primijenjenog konzervativnog liječenja,
  • otpornost na inzulin
  • izraženi metabolički poremećaji u tijelu,
  • teške komplikacije bolesti.

Gdje se izvodi operacija i koliko košta?

Postupak zamjene otočića Langerhans u širokoj se mjeri provodi u Sjedinjenim Državama - tako liječi bilo koju vrstu dijabetesa u ranim fazama. To radi jedan od instituta za istraživanje dijabetesa u Miamiju. Nije moguće potpuno izliječiti dijabetes na ovaj način, ali postiže se dobar terapeutski učinak, a rizici od ozbiljnih komplikacija su minimizirani.

Cijena takve intervencije iznosi oko 100 hiljada dolara. Postoperativna rehabilitacija i imunosupresivna terapija kreću se od 5 do 20 hiljada. $. Cijena ovog tretmana nakon operacije ovisi o reakciji tijela na presađene stanice.

Gotovo odmah nakon manipulacije, gušterača počinje normalno funkcionirati nezavisno, i postepeno se njen rad poboljšava. Proces oporavka traje otprilike 2 mjeseca.

KAKO ZABORAVITI PANCREATIS?

Za prevenciju i liječenje bolesti pankreasa, našim čitateljima preporučujemo monastički čaj. Jedinstveni sastav, koji uključuje 9 ljekovitih biljaka korisnih za gušteraču, od kojih se svaka ne samo nadopunjuju, već i pojačavaju međusobno djelovanje. Koristeći ga ne samo da otklanjate sve simptome upale žlijezde, već i zauvijek rješavate uzrok njene pojave.

  • odvikavanje od alkohola i pušenja,
  • isključenje bezvrijedne hrane
  • tjelesna aktivnost
  • minimiziranje akutnog stresa i mentalnog preopterećenja.

Najveću štetu gušterači nanosi alkohol: uništava tkivo gušterače, dovodi do pankreasne nekroze - potpune smrti svih vrsta organskih stanica koje se ne mogu obnoviti.

Prekomjerna konzumacija masne i pržene hrane dovodi do sličnih posljedica, posebno ako se to događa na prazan stomak i redovno. Opterećenje gušterače značajno se povećava, povećava se broj enzima koji su potrebni za probavu velike količine masti i troši organ. To dovodi do fibroze i promjena preostalih stanica žlijezde.

Zbog toga se, pri najmanjem znaku kršenja probavnih funkcija, preporučuje konzultacija s gastroenterologom ili terapeutom kako bi se pravovremeno ispravile promjene i rano spriječilo komplikacije.

Zanemarivanje ili nepravilno lečenje pankreatitisa može dovesti do strašnih posledica:

  • dijabetes melitus
  • zatajenje jetre i bubrega,
  • onkologija, koja prijeti djelomičnim ili potpunim uklanjanjem gušterače.

Da i ne spominjemo, strogu dijetu, stalni unos enzima i periode pogoršanja, kad nema snage za život. „Ali zaboraviti na pankreatitis je zauvek moguć“, kaže glavni gastroenterolog Ruske Federacije.

Istorijska pozadina

Paul Langerhans, kao student medicine, radeći s Rudolfom Virchowom, 1869. godine opisao je nakupine ćelija u pankreasu koje su se razlikovale od okolnog tkiva, kasnije nazvanog po njemu. 1881. je K. P. Ulezko-Stroganova prvi ukazala na endokrinu ulogu ovih ćelija. Povećana funkcija pankreasa dokazana je u Strasbourgu (Njemačka) na klinici najvećeg dijabetologa Naunin Mering i Minkowski 1889. godine - otkriven je dijabetes pankreasa i prvo je dokazana uloga pankreasa u njegovoj patogenezi.Ruski naučnik L. V. Sobolev (1876-1919) je u svojoj disertaciji "O morfologiji gušterače sa ligacijom svog kanala kod dijabetesa i nekim drugim stanjima" pokazao da ligacija izlučnog kanala pankreasa dovodi do atcinoznog (egzokrinog) odjela, dok otočići gušterače ostaju netaknuti. Na osnovu eksperimenata, L. V. Sobolev je došao do zaključka: „funkcija otočića pankreasa je regulacija metabolizma ugljikohidrata u tijelu. Smrt otočića gušterače i gubitak ove funkcije uzrokuju bolno stanje - dijabetes melitus. "

Ubuduće, zahvaljujući brojnim studijama koje su proveli fiziolozi i patofiziolozi u različitim zemljama (pankreatktomija, selektivna nekroza beta-ćelija pankreasa hemijskim spojem aloksan), dobijene su nove informacije o inkrementalnoj funkciji pankreasa.

1907., Lane & Bersley (University of Chicago) pokazali su razliku između dvije vrste otočnih stanica, koje su nazvali tip A (alfa ćelije) i tip B (beta ćelije).

Godine 1909., belgijski istraživač Jan de Meyer predložio je nazvanje produkta sekrecije beta ćelija otočića Langerhansovog inzulina (od lat. insula - otočić). Međutim, direktni dokazi proizvodnje hormona koji utječu na metabolizam ugljikohidrata nisu mogli biti otkriveni.

1921. godine mladi kanadski hirurg Frederick Bunting i njegov pomoćnik student medicine Charles Best uspjeli su izolirati inzulin u fiziološkoj laboratoriji profesora J. Macleoda na Univerzitetu u Torontu.

Godine 1962. Marlin i ostali otkrili su da vodeni ekstrakti gušterače mogu povećati glikemiju. Supstanca koja izaziva hiperglikemiju nazvana je "hiperglikemijskim glikogenolitičkim faktorom". Bio je to glukagon - jedan od glavnih fizioloških antagonista inzulina.

1967. godine Donatan Steiner i suradnici (Univerzitet u Chicagu) otkrili su protein prethodnika inzulina koji je prethodnik. Pokazali su da sinteza inzulina beta ćelijama započinje s stvaranjem molekule proinsulina iz koje se zatim, po potrebi, odvajaju molekula C-peptida i inzulina.

Godine 1973. John Ensik (Univerzitet u Washingtonu), kao i brojni naučnici iz Amerike i Evrope, izveli su rad na pročišćavanju i sintezi glukagona i somatostatina.

1976. godine, Gudworth i Bottaggo otkrili su genetsku manu u molekuli inzulina otkrivši dvije vrste hormona: normalan i nenormalan. potonji je antagonist normalnog inzulina.

1979. godine, zahvaljujući istraživanju Lacy & Kemp i koautora, postalo je moguće presaditi pojedinačne otočiće i beta ćelije, bilo je moguće odvojiti otočiće od egzokrinog dijela gušterače i presaditi u eksperimentu. 1979-1980 prilikom transplantacije beta ćelija savladana je specifična barijerska barijera (ćelije zdravih laboratorijskih životinja implantirane su bolesnoj životinji različite vrste).

1990. godine prvi put je izvršena transplantacija otočića pankreasa pacijentu sa dijabetesom.

Koje hormone proizvodi gušterača?

Gušterača je prvenstveno uključena u proizvodnju probavnih sokova koji se sastoje od moćnih enzima. Enzimi se oslobađaju u tankom crijevu nakon jela kako bi se probavila ulazna hrana.

Gvožđe takođe proizvodi razne hormone koji kontroliraju razinu glukoze u krvi.

Žlijezda proizvodi hormone iz endokrinih ćelija - te se stanice sastavljaju u nakupine poznate kao otočići Langerhansa i uz njihovu pomoć kontroliraju ono što se događa u krvi.

Ćelije mogu otpustiti hormone direktno u krv kada je to neophodno.

Posebno, kada poraste šećer u krvi, ćelije proizvode hormone, posebno inzulin.

Dakle, gušterača proizvodi hormon inzulin.

Ovaj hormon pomaže tijelu da snizi razinu glukoze u krvi i usmjerava šećer na masna, mišićna, jetrena i druga tjelesna tkiva, gdje se može koristiti za stvaranje energije kada je to potrebno.

Alfa ćelije na otočićima Langerhansa proizvode još jedan važan hormon, glukagon. Ima suprotan učinak inzulina, pomaže oslobađanju energije u krvi, podižući šećer u krvi.

Glukagon i inzulin djeluju zajedno kako bi kontrolirali ravnotežu glukoze u krvi.

Opća karakteristika

Glavni rad gušterače je proizvodnja enzima pankreasa. Njihovom pomoći reguliše procese probave.

Pomažu u razgradnji proteina, masti i ugljikohidrata koji dolaze s hranom. Preko 97% ćelija žlezde odgovorno je za njihovu proizvodnju.

A samo oko 2% njegovog volumena zauzimaju posebna tkiva, koja se nazivaju "otočići Langerhansa". To su male grupe ćelija koje proizvode hormone.

Ti se grozdovi nalaze ravnomjerno po cijelom gušterači.

Ćelije endokrine žlijezde proizvode neke važne hormone. Imaju posebnu strukturu i fiziologiju.

Ovi dijelovi žlijezde gdje se nalaze otočići Langerhansa nemaju izlučne kanale. Samo ih puno krvnih žila, gdje ih primaju hormoni, okružuje.

Uz različite patologije gušterače, ove nakupine endokrinih ćelija često su oštećene. Zbog toga se količina proizvedenog hormona može smanjiti, što negativno utiče na opšte stanje organizma.

Struktura otočića Langerhansa je heterogena. Naučnici su podijelili sve ćelije koje ih čine u 4 vrste i otkrili su da svaka proizvodi određene hormone:

  • otprilike 70% volumena otočića Langerhansa zauzimaju beta ćelije koje sintetišu inzulin,
  • na drugom mjestu po važnosti su alfa ćelije, koje čine 20% ovih tkiva, one proizvode glukagon,
  • delta ćelije proizvode somatostatin, oni čine manje od 10% površine otočića Langerhans,
  • Najmanje od svega postoje PP ćelije koje su odgovorne za proizvodnju polipeptida pankreasa,
  • pored toga, u maloj količini, endokrini deo gušterače sintetiše druge hormone: gastrin, tiroliberin, amilin, c-peptid.

Mogući su hormonski problemi

Između obroka gušterača ne proizvodi inzulin i to omogućava tijelu da postepeno oslobađa pohranjene rezerve energije natrag u krv po potrebi.

Razina glukoze u krvi ostaje u svakom trenutku vrlo stabilna, što omogućava tijelu da ima stalan protok energije. Ta mu je energija potrebna za metabolizam, vježbanje i u obliku „goriva“ za mozak, koji „djeluje“ na glukozu.

To osigurava da tijelo ne gladuje između obroka.

Takođe, hormoni koji se oslobađaju tokom razdoblja akutnog stresa, poput adrenalina, zaustavljaju oslobađanje inzulina, što dovodi do povećanja glukoze u krvi.

Kad ćelije gušterače koje proizvode inzulin postanu neučinkovite ili prestanu raditi u potpunosti, a ne proizvode dovoljno inzulina, to uzrokuje dijabetes.

Ovo je glavni hormon gušterače koji ima ozbiljan uticaj na metabolizam ugljikohidrata u tijelu. On je odgovoran za normalizaciju nivoa glukoze i brzinu asimilacije iste u različitim ćelijama. Malo je vjerojatno da obična osoba, daleko od medicine, zna koje hormone proizvodi gušterača, ali svi znaju o ulozi inzulina.

Ovaj hormon stvaraju beta ćelije, kojih ima prilično mnogo na otočićima Langerhans. Ne proizvodi se nigdje drugdje u tijelu. I kako osoba stare, ove ćelije postepeno umiru, tako se smanjuje količina inzulina. To može objasniti činjenicu da se broj oboljelih od dijabetesa povećava s godinama.

Hormon inzulin je proteinsko jedinjenje - kratki polipeptid. Ne proizvodi se stalno na isti način.

Stimulira proizvodnju povećanja šećera u krvi. Zaista, bez inzulina, glukoza ne može apsorbirati stanice većine organa.

A njegove glavne funkcije su upravo da bi se ubrzao prijenos molekula glukoze u ćelije. Ovo je prilično složen proces, koji ima za cilj osigurati da glukoza ne bude prisutna u krvi, već teče tamo gdje je stvarno potrebna - da bi se osiguralo funkcioniranje stanica.

Uloga hormona

Inzulin, glavni hormon gušterače, strogo je reguliran u zdravom ljudskom tijelu kako bi se uravnotežio unos hrane i metaboličke potrebe u organizmu.

Inzulin regulira metabolizam, potičući apsorpciju ugljikohidrata. Glukoza koju apsorbiraju tkiva pretvara se u glikogen glikogenezom ili u masti (trigliceridi) lipogenezom.

Delovanje hormona na nivou ljudskog metabolizma uključuje:

  • povećana ćelijska potrošnja određenih supstanci, što je najuočljivije u apsorpciji glukoze u mišićima i masnom tkivu (oko dvije trećine svih tjelesnih stanica),
  • povećana replikacija DNK i sinteza proteina kontrolom unosa aminokiselina,
  • promjene u aktivnosti brojnih enzima.

Djelovanje inzulina, direktno i indirektno:

  • stimulacija unosa glukoze - inzulin smanjuje koncentraciju glukoze u krvi zbog indukcije unosa glukoze u stanici,
  • indukuje sintezu glikogena - kada je nivo glukoze visok, inzulin potiče stvaranje glikogena aktiviranjem enzima hekokinaze. Uz to, inzulin aktivira enzime foshofruktokinaza i glikogen sintaze, koji su odgovorni za sintezu glikogena,
  • povećan unos kalijuma - stimulacija ćelija na povećanje sadržaja unutarćelijske vode,
  • smanjenje glukoneogeneze i glikogenolize, što smanjuje proizvodnju glukoze iz ne-ugljenih hidrata, uglavnom u jetri,
  • povećana sinteza lipida - inzulin uzrokuje da masne stanice uzimaju glukozu u krvi, što se pretvara u trigliceride, smanjenje inzulina izaziva suprotan učinak,
  • povećana esterifikacija masnih kiselina - izazivaju masno tkivo da sintetiše neutralne masti (na primjer, trigliceridi), smanjenje inzulina izaziva suprotan učinak,
  • smanjena lipoliza - proces dijeljenja masti na njihove sastavne masne kiseline djelovanjem enzima lipaze
  • smanjena proteoliza - smanjena razgradnja proteina,
  • pad autofhagije - smanjenje nivoa razgradnje oštećenih organela,
  • povećana apsorpcija aminokiselina - izaziva ćelije da apsorbuju cirkulirajuće aminokiseline, smanjenje inzulina inhibira apsorpciju,
  • toniranje arterijskog mišića - prisiljava mišiće arterijskog zida da se opuste, povećavajući protok krvi, posebno u mikro arterijama, smanjenje inzulina omogućava mišićima da se stegne,
  • pojačano lučenje parnetalne ćelije klorovodične kiseline u stomaku,
  • smanjeno bubrežno izlučivanje natrijuma.

Inzulin utječe i na ostale tjelesne funkcije, kao što su vaskularna usklađenost i kognitivne sposobnosti. Jednom kada inzulin uđe u ljudski mozak, poboljšava učenje i prednosti ljudske verbalne memorije.

Hormon ima također stimulativno djelovanje na oslobađanje hormona gonadotropina iz hipotalamusa, što pogoduje funkciji reprodukcije.

Hormoni pankreasni polipeptid i somatostatin proizvedeni od gušterače navodno igraju ulogu u regulaciji i finoj prilagodbi ćelija koje proizvode inzulin i glukagon.

Ovo je drugi najvažniji hormon pankreasa. U njemu se stvaraju alfa ćelije, koje zauzimaju oko 22% volumena otočića Langerhans. Po strukturi je sličan inzulinu - to je takođe kratki polipeptid. Ali funkcija obavlja upravo suprotno. Ne smanjuje, ali povećava razinu glukoze u krvi, stimulirajući njen izlazak iz mjesta skladištenja.

Gušterača izlučuje glukagon kada se količina glukoze u krvi smanji. Na kraju krajeva, zajedno s inzulinom inhibira njegovu proizvodnju. Uz to, sinteza glukagona se povećava ako dođe do infekcije u krvi ili povećanja razine kortizola, s povećanom fizičkom aktivnošću ili povećanjem količine proteinske hrane.

Polipeptid pankreasa

Postoje još manje važni hormoni pankreasa, kojih se proizvodi vrlo malo. Jedan od njih je polipeptid pankreasa.

Otkriveno je nedavno, tako da njegove funkcije još uvijek nisu u potpunosti razumljive. Ovaj hormon proizvodi samo gušterača - njegove PP ćelije, kao i u kanalima.

Ona ga luči kada jedete veliku količinu proteinske hrane ili masti, pri povećanom fizičkom naporu, gladovanju, kao i kod teške hipoglikemije.

Kada ovaj hormon uđe u krvotok, proizvodnja enzima pankreasa je blokirana, oslobađa se žuč, tripsin i bilirubin, kao i opuštanje mišića žučne kesice. Ispada da pankreasni polipeptid štedi enzime i sprečava gubitak žuči.

Pored toga, reguliše količinu glikogena u jetri. Primjećuje se da kod pretilosti i nekih drugih metaboličkih patologija uočava nedostatak ovog hormona.

I povećanje njegove razine može biti znak dijabetes melitusa ili tumora ovisnih o hormonima.

Hormonska disfunkcija

Upalni procesi i druge bolesti gušterače mogu oštetiti stanice u kojima se stvaraju hormoni. To dovodi do pojave različitih patologija povezanih s metaboličkim poremećajima. Najčešće, s hipofunkcijom endokrinih stanica, primjećuje se nedostatak inzulina i razvija se dijabetes melitus. Zbog toga količina glukoze u krvi raste i stanice ih ne mogu apsorbirati.

Za dijagnozu endokrinih patologija pankreasa koristi se test krvi i urina na glukozu. Vrlo je važno da se pri najmanjoj sumnji na disfunkciju ovog organa konsultuje liječnik na pregled, budući da je u početnim fazama lakše liječiti sve patologije.

Jednostavno određivanje količine glukoze u krvi ne ukazuje uvijek na razvoj dijabetesa. Ako se sumnja na ovu bolest, radi se biohemijski test, testovi tolerancije na glukozu i drugi.

Ali, prisutnost glukoze u urinu znak je teškog tijeka dijabetesa.

Manjak drugih hormona pankreasa rjeđe je. Najčešće se to događa u prisustvu tumora ovisnih o hormonima ili smrti velikog broja endokrinih stanica.

Gušterača obavlja vrlo važne funkcije u tijelu. Ne samo da omogućava normalnu probavu. Hormoni koje proizvode njegove ćelije neophodni su za normalizaciju količine glukoze i osiguravanje metabolizma ugljikohidrata.

U ovom ćemo vam članku reći koje su stanice otoka gušterače? Koja je njihova funkcija i koje hormone luče?

Malo anatomije

U tkivu pankreasa ne nalaze se samo acini, već i otočići Langerhansa. Stanice ovih formacija ne proizvode enzime. Njihova glavna funkcija je proizvodnja hormona.

Te endokrine ćelije prvi put su otkrivene u 19. vijeku. Naučnik u čiju su čast ovi entiteti imenovani je tada još bio student.

U samom željezu nema toliko otoka. Među ukupnom masom organa, Langerhansove zone sadrže 1-2%. Međutim, njihova uloga je velika. Ćelije endokrinog dela žlezde proizvode 5 vrsta hormona koji regulišu varenje, metabolizam ugljenih hidrata i reaguju na stresne reakcije. Uz patologiju ovih aktivnih zona, razvija se jedna od najčešćih bolesti 21. veka - dijabetes melitus. Uz to, patologija ovih ćelija uzrokuje Zollinger-Ellison-ov sindrom, inzulin, glukoganom i druge rijetke bolesti.

Danas je poznato da otočići pankreasa imaju 5 vrsta ćelija. U nastavku ćemo govoriti o njihovim funkcijama.

Od kojih ćelija su otočići?

Otoci pankreasa nisu nakupljanje istih ćelijskih struktura, uključuju stanice koje se razlikuju u funkcionalnosti i morfologiji. Endokrini pankreas sastoji se od beta ćelija, njihova ukupna specifična težina je oko 80%, oni luče amlin i inzulin.

Alfa ćelije gušterače proizvode glukagon. Ova supstanca djeluje kao antagonist inzulina, doprinosi povećanju glukoze u krvožilnom sistemu. Zauzimaju oko 20% u odnosu na ukupnu masu.

Glucagon ima veliku funkcionalnost. Utječe na proizvodnju glukoze u jetri, potiče razgradnju masnog tkiva, smanjuje koncentraciju kolesterola u tijelu.

Takođe, ova supstanca pospješuje regeneraciju ćelija jetre, pomaže insulinu da napusti tijelo i pojačava cirkulaciju krvi u bubrezima. Inzulin i glukagon imaju različite, i suprotne funkcije. Ostale tvari poput adrenalina, hormona rasta, kortizola pomažu u reguliranju ove situacije.

Langerhansove ćelije gušterače sačinjene su od sljedećih klastera:

  • Akumulacija "delte" osigurava izlučivanje somatostatina, koji može spriječiti proizvodnju drugih komponenti. Od ukupne mase ove hormonske supstance je oko 3-10%,
  • PP ćelije su sposobne da izlučuju peptid pankreasa, koji pojačava želudačnu sekreciju i suzbija prekomernu aktivnost organa probavnog sistema,
  • Klaster Epsilon sintetiše posebnu supstancu koja je odgovorna za osjećaj gladi.

Ostrva Langerhans složen je i višenamjenski mikroorganizam koji ima određenu veličinu, oblik i karakterističnu raspodjelu endokrinih komponenti.

Stanična arhitektura utiče na međućelijske veze i parakrinu regulaciju, što pomaže oslobađanju inzulina.

Struktura i funkcionalnost otočića pankreasa

Gušterača je po strukturi prilično jednostavan organ, ali njegova je funkcionalnost prilično opsežna. Unutrašnji organ proizvodi hormon inzulin koji reguliše šećer u krvi. Ako se opazi njegova relativna ili apsolutna insuficijencija, tada se dijagnosticira patologija - dijabetes melitus tipa 1.

Budući da pankreas pripada probavnom sustavu, on aktivno sudjeluje u razvoju enzima pankreasa koji doprinose razgradnji ugljikohidrata, masti i bjelančevina iz hrane. Kršeći ovu funkciju dijagnosticira se pankreatitis.

Glavna funkcionalnost otoka gušterače je održavanje potrebne koncentracije ugljikohidrata i kontrola ostalih unutarnjih organa. Akumulacija ćelija obilno se opskrbljuje krvlju, inerviraju ih simpatički i vagusni živci.

Struktura otoka je prilično složena. Možemo reći da je svaka akumulacija ćelija potpuna formacija s vlastitim funkcionalnikom. Zahvaljujući ovoj strukturi osigurana je razmjena između komponenti parenhima i ostalih žlijezda.

Ćelije otočića raspoređene su u obliku mozaika, odnosno nasumično. Zreli otočić odlikuje se pravilnom organizacijom. Sastoji se od lobula, okruženi su vezivnim tkivom, iznutra prolaze najmanji krvni sudovi. Beta ćelije nalaze se u centru lobula, a ostale se nalaze na periferiji. Veličina otoka ovisi o veličini posljednjih grozdova.

Kad komponente otoka počinju međusobno djelovati, to se odražava na druge stanice koje su lokalizirane u blizini. Ovo se može opisati sljedećim nijansama:

  1. Insulin potiče sekretornu aktivnost beta ćelija, ali istovremeno inhibira radnu funkcionalnost alfa klastera.
  2. Zauzvrat, alfa ćelije "glukonagon" tonu, a deluje na delta ćelije.
  3. Somatostatin jednako inhibira funkcionalnost i beta i alfa ćelija.

Ako se u prirodi lanca otkrije kvar koji je povezan s imunološkim poremećajima, tada beta stanice napadaju vlastiti imunitet.

Oni počinju propadati, što izaziva ozbiljnu i opasnu bolest - dijabetes.

Transplantacija ćelija

Je hronična i neizlječiva bolest. Endokrinologija nije pronašla način da zauvijek izliječi osobu. Kroz lijekove i zdrav način života možete postići održivu nadoknadu bolesti, ali ne više.

Beta ćelije nemaju mogućnost popravljanja. Međutim, u modernom svijetu postoje određeni načini koji će im pomoći da se "obnove" - ​​zamijene. Uporedo s transplantacijom gušterače ili uspostavljanjem umjetnog unutrašnjeg organa presađuju se stanice pankreasa.

To je jedina šansa za dijabetičare da obnove strukturu uništenih otoka. Provedeni su brojni naučni eksperimenti tokom kojih su beta-stanice donora presađene dijabetičarima tipa I.

Rezultati studija su pokazali da hirurška intervencija pomaže obnavljanju koncentracije ugljikohidrata u ljudskom tijelu. Drugim riječima, problem postoji rješenje, što je veliki plus. Međutim, cjeloživotna imunosupresivna terapija je minus - uporaba lijekova koji sprečavaju odbacivanje biološkog materijala davatelja.

Kao alternativa izvoru donatora, dozvoljene su matične ćelije. Ova je opcija prilično relevantna, budući da otočići pankreasa donatora imaju određenu rezervu.

Restorativna medicina razvija se brzim koracima, ali morate naučiti ne samo kako presaditi ćelije, već i spriječiti njihovo kasnije uništavanje, što se u svakom slučaju događa u tijelu dijabetičara.

U medicinskoj transplantaciji gušterače od svinje postoji definitivna perspektiva. Prije otkrića inzulina korišteni su ekstrakti iz životinjskih žlijezda. Kao što znate, razlika između ljudskog i svinjskog inzulina u samo jednoj aminokiselini.

Proučavanje strukture i funkcionalnosti otočića gušterače karakterizira velika perspektiva, budući da „slatka“ bolest nastaje kao rezultat oštećenja njihove strukture.

Gušterača je opisana u videu u ovom članku.

Otoci pankreasa, koji se nazivaju i Langerhansovi otočići, su maleni nakupci ćelija difuzno razbacanih po gušterači. Gušterača je organ koji ima uzdužni oblik duljine 15-20 cm, a koji se nalazi iza donjeg dijela želuca.

Otoci pankreasa sadrže nekoliko vrsta ćelija, uključujući beta ćelije koje proizvode hormon inzulin. Gušterača takođe stvara enzime koji pomažu tijelu da probavi i upije hranu.

Kada nivo glukoze u krvi poraste nakon jela, gušterača reagira otpuštanjem inzulina u krvotok. Inzulin pomaže ćelijama u cijelom tijelu da apsorbiraju glukozu iz krvi i koriste je za stvaranje energije.

Dijabetes melitus nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, tjelesne stanice ne koriste ovaj hormon s dovoljnom efikasnošću ili iz oba razloga. Kao rezultat toga, glukoza se nakuplja u krvi, a stanice tog tijela ne apsorbuju.

Kod dijabetesa tipa 1, beta ćelije gušterače zaustavljaju proizvodnju inzulina, jer imunološki sistem tijela napada i uništava ih. Imuni sistem štiti ljude od infekcija otkrivanjem i uništavanjem bakterija, virusa i drugih potencijalno štetnih stranih supstanci. Osobe sa dijabetesom tipa 1 trebale bi svakodnevno uzimati inzulin.

Šećerna bolest tipa 2 obično započinje stanjem zvanim inzulinska rezistencija, u kojem tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin. S vremenom smanjuje se i proizvodnja ovog hormona, pa će mnogi pacijenti s dijabetesom tipa 2 na kraju morati uzimati inzulin.

Što je transplantacija otoka gušterače?

Postoje dvije vrste presađivanja (transplantacija) otočića gušterače:

Alotransplantacija otočića Langerhansa postupak je tokom kojeg se otočići iz gušterače preminulog davaoca čiste, obrađuju i presađuju drugoj osobi. Trenutno se alotransplantacija otočića gušterače smatra eksperimentalnim postupkom, jer tehnologija njihove transplantacije još nije dovoljno uspješna.

Za svaku alotransplantaciju otočića gušterače, naučnici koriste specijalizirane enzime kako bi ih uklonili iz gušterače umrlog davatelja. Tada se otočići čiste i broje u laboratoriji.

Uobičajeno primatelji primaju dvije infuzije, od kojih svaka sadrži 400.000 do 500.000 otočića. Nakon implantacije beta ćelije ovih otočića počinju proizvoditi i lučiti inzulin.

Langerhansova otočna alotransplantacija izvodi se za bolesnike s dijabetesom tipa 1 koji imaju loše kontroliranu razinu glukoze u krvi. Svrha transplantacije je pomoći ovim pacijentima u postizanju relativno normalne razine glukoze u krvi sa ili bez dnevnih injekcija inzulina.

Smanjiti ili eliminirati rizik od nesvjesne hipoglikemije (opasnog stanja u kojem pacijent ne osjeća simptome hipoglikemije). Kada osoba osjeća pristup hipoglikemije, može poduzeti mjere da podigne nivo glukoze u krvi na normalne vrijednosti za njega.

Alotransplantacija otočića pankreasa provodi se samo u bolnicama koje su dobile odobrenje za klinička ispitivanja ove metode liječenja. Transplantacije često rade radiolozi - ljekari koji su specijalizirani za medicinsko snimanje. Radiolog koristi rendgenske zrake i ultrazvuk da usmjeri umetanje fleksibilnog katetera kroz mali rez u gornji dio trbušne stijenke u portalnu venu jetre.

Portalna vena je velika krvna žila koja prenosi krv u jetru. Otoci se polako uvode u jetru putem katetera ubačenog u portalnu venu. Ovaj se postupak u pravilu izvodi pod lokalnom ili općom anestezijom.

Pacijentima su često potrebne dvije ili više transplantacija kako bi se postiglo dovoljno otočića kako bi se smanjila ili eliminirala potreba za inzulinom.

Autotransplantacija otočića gušterače provodi se nakon totalne pankreatktomije - hirurškog uklanjanja cijelog gušterače - kod bolesnika s teškim kroničnim ili dugotrajnim pankreatitisom, što nije podložno drugim metodama liječenja. Ovaj postupak se ne smatra eksperimentalnim. Autotransplantacija otočića Langenhans ne provodi se kod pacijenata s dijabetesom tipa 1.

Postupak se odvija u bolnici pod općom anestezijom. Najprije hirurg ukloni gušteraču, iz koje se zatim izvlače otočići pankreasa. U roku od sat vremena, pročišćeni otočići se uvode putem katetera u pacijentovu jetru. Cilj takve transplantacije je pružiti tijelu dovoljno Langerhansovih otočića za proizvodnju inzulina.

Što se događa nakon transplantacije otočića pankreasa?

Otočići Langerhansa počinju otpuštati inzulin ubrzo nakon transplantacije. Međutim, njihovo puno funkcionisanje i rast novih krvnih žila iziskuju vrijeme.

Primatelji moraju nastaviti s injekcijama inzulina prije nego što započne puni rad transplantiranih otočića. Također mogu uzimati posebne pripravke prije i nakon transplantacije koji pridonose uspješnom zahvatanju i dugoročnom funkcioniranju otočića Langerhans.

Međutim, autoimuni odgovor koji uništava pacijentove beta ćelije može ponovo napasti transplantirane otočiće. Iako je jetra tradicionalno mjesto infuzije donora, naučnici istražuju alternativna mjesta, uključujući mišićno tkivo i druge organe.

Ostrva Langerhans: endokrina funkcija i antitijela na ćelije gušterače

Kao što znate, glavni zadatak otoka pankreasa Langerhansa je ostvarivanje endokrine funkcije gušterače. Prije svega, ovo je izlučivanje glavnih hormona zvanih inzulin i glukagon, usmjerenih na kontrolu razine šećera u krvi. Dakle, inzulin smanjuje svoju količinu ako pokazatelji prelaze normu, a glukagon, naprotiv, povećava.

Vrijedno je napomenuti da u slučaju da se endokrine ćelije otoka gušterače ne ispune s radom u cijelosti, pa u skladu s tim ni hormoni koji su potrebni tijelu ne izlučuju se u pravoj količini, tada postoji velika vjerojatnost dijabetesa. Ova bolest nastaje zbog viška šećera u tijelu, a za njegovo liječenje potrebno je stalno davanje inzulina. Tip 1 ove bolesti je posebno opasan, jer se u tom slučaju endokrine ćelije gušterače masovno uništavaju, pa se, shodno tome, pacijentovo stanje pogoršava ne postepeno, nego brzo, i treba mu hitno i stalno liječenje. Razlozi za to mogu biti mnogi, na primjer, stvaranje antitijela za tijelo protiv imunoloških bolesti.

Važno je da postoji metoda liječenja i obnavljanja endokrinih funkcija gušterače presađivanjem ćelija otočića Langerhansa. Ali u ovom će slučaju biti potrebno prvo obaviti analizu na antitijela na endokrine stanice gušterače, jer će tehnika transplantacije biti djelotvorna samo za određenu vrstu dijabetesa. No, s karcinomom ili drugim bolestima gušterače, to ne daje željeni rezultat.

Transplantacija otočića stanica Langerhans s dijabetesom tipa 1

Danas otočići Langerhansi pružaju priliku za liječenje dijabetesa tipa 1, zahvaljujući njihovoj transplantaciji. Ovu su metodu otkrili ne tako davni kanadski stručnjaci, i iako zahtijeva veoma značajne financijske troškove, a sam postupak je nevjerovatno kompliciran i rizičan, sasvim je realan i daje šansu za postepeno obnavljanje endokrine funkcije gušterače, pa samim tim i moguće izbacivanje iz opasna bolest.

Suština transplantacije je da se zdrave endokrine stanice dobivene od davatelja unose u tijelo osobe sa šećernom bolešću tipa 1 pomoću katetera, uslijed čega se, zahvaljujući njihovom utjecaju, počinje stvarati količina inzulina potrebna za održavanje glukoze u krvi u granicama normale. Važno je razumjeti da su otočići Langerhansa za transplantaciju pacijenta s dijabetesom uklonjeni samo iz leša koji u potpunosti ispunjava sve tražene parametre, što smanjuje rizik od odbacivanja, posebno jer su antitijela prisutna u tijelu usmjerena na uništavanje stranih tijela. Ono što je važno jeste da transplantacija endokrinih ćelija otočića gušterače daje efekat prilično brzo, ali zato se nakon nekoliko tjedana stanje pacijenta s dijabetesom tipa 1 brzo počinje poboljšavati.

Važno je razumjeti da je presađivanje otočića Langerhansa rizik da antitijela u tijelu pacijenta s dijabetesom dovedu do odbacivanja gušterače gušterače. Zbog toga, u uspjehu postupka najvažniju ulogu igra liječenje lijekovima, koje ima za cilj privremeno blokiranje djelovanja određenih reakcija imunosti i antitijela, što može dovesti do uništenja tkiva.Nadalje, lijekovi za liječenje pacijenta birani su na način da ne u potpunosti, već samo djelomično blokiraju određene imunološke reakcije, posebno one koje proizvode antitijela na stanice otoka Langerhansa što je omogućilo minimiziranje rizika za endokrinu funkciju gušterače.

U praksi je tehnika pokazala prilično dobre rezultate za pacijente, posebno jer nije bilo smrtnih slučajeva uslijed transplantacije stanica gušterače gušterače i njihovog naknadnog odbacivanja pod utjecajem antitijela. Također, određenom broju oboljelih više uopće nije bila potrebna primjena inzulina, dok je nekima još uvijek bila potrebna, no većina pokazatelja u vezi s endokrinom funkcijom gušterače značajno se poboljšala, što je omogućilo da se nadamo vrlo povoljnoj prognozi u budućnosti.

Međutim, vrijedno je napomenuti da u ovom slučaju postoje određeni nedostaci koji se moraju uzeti u obzir. Dakle, pod utjecajem antitijela na otočiće Langerhansa postoji visoki rizik svih vrsta nuspojava kod pacijenata, naime poremećaj u proizvodnji pankreasnog soka, proliv, dehidracija, kao i ozbiljnije komplikacije. Osim toga, čak i nakon zahvata potrebno je tokom života uzimati one lijekove koji su potrebni da u tijelu ne započne odbacivanje presađenih stanica. A zbog činjenice da su ovi lijekovi usmjereni na blokiranje imunoloških reakcija, naročito određenih antitijela, njihov unos povećava rizik od svih vrsta infekcija.

Stoga otočići gušterače obavljaju endokrinu funkciju važnu za cijelo tijelo, osiguravajući proizvodnju hormona potrebnih za metabolizam i kontrolu razine glukoze u krvi. Zato za bolesnike s dijabetesom tipa 1 u nekim slučajevima može biti relevantna transplantacija nakupina endokrinih ćelija, koja postepeno normalizira rad tijela i, prema tome, prijeko potreban inzulin proizvodi se u odgovarajućoj količini.

Koje su prednosti i nedostaci alotransplantacije otoka pankreasa?

Prednosti Langerhansovih alotransplantacija otočića uključuju poboljšanu kontrolu glukoze u krvi, smanjene ili eliminirane injekcije inzulina za dijabetes i prevenciju hipoglikemije. Alternativa presađivanju otočića pankreasa je presađivanje cijelog gušterače, što se najčešće obavlja transplantacijom bubrega.

Prednosti presađivanja cijelog gušterače su manja ovisnost o inzulinu i duža funkcija organa. Glavni nedostatak transplantacije gušterače je da je to vrlo složena operacija s velikim rizikom od komplikacija, pa čak i smrti.

Alotransplantacija otočića pankreasa može također pomoći da se izbjegne nesvjesna hipoglikemija. Naučna istraživanja pokazala su da čak i djelomično funkcionalni otočići nakon transplantacije mogu spriječiti ovo opasno stanje.

Poboljšanje kontrole glukoze u krvi putem alotranspolacije otočića također može usporiti ili spriječiti napredovanje problema povezanih s dijabetesom, poput bolesti srca i bubrega, oštećenja živaca i očiju. Istraživanja su u toku kako bi se istražila ta mogućnost.

Nedostaci alotransplantacije otočića pankreasa uključuju rizike povezane sa samim postupkom - posebno krvarenjem ili trombozom. Transplantirani otočići mogu djelomično ili potpuno prestati s radom. Ostali rizici povezani su s nuspojavama imunosupresivnih lijekova koje su pacijenti prisiljeni poduzeti kako bi spriječili imunološki sustav da odbaci transplantirane otočiće.

Ako pacijent već ima transplantirani bubreg i već uzima imunosupresivne lijekove, jedini rizici su infuzija otoka i nuspojave imunosupresivnih lijekova koji se primjenjuju tijekom alotransplantacije. Ovi lekovi nisu potrebni za autotransplantaciju jer se uvedene ćelije uzimaju iz pacijentovog tela.

Kakva je efikasnost transplantacije otočića Langerhansa?

Od 1999. do 2009. u Sjedinjenim Državama izvršena je alotransplantacija otočića pankreasa na 571 pacijentu. U nekim slučajevima ovaj se postupak obavljao zajedno s transplantacijom bubrega. Većina pacijenata primila je jednu ili dvije infuzije otoka. Na kraju dekade prosječan broj otočića dobivenih tokom jedne infuzije bio je 463.000.

Prema statističkim podacima, tokom godine nakon transplantacije oko 60% primalaca dobilo je neovisnost od inzulina, što znači zaustavljanje injekcija inzulina na najmanje 14 dana.

Na kraju druge godine nakon transplantacije, 50% primatelja moglo bi zaustaviti injekcije najmanje 14 dana. Međutim, dugoročnu neovisnost t-inzulina teško je održavati i u konačnici je većina pacijenata bila prisiljena ponovo uzimati inzulin.

Identifikovani su faktori koji su povezani sa najboljim rezultatima alografta:

  • Starost - 35 godina i stariji.
  • Niži nivo triglicerida u krvi prije transplantacije.
  • Niže doze inzulina prije transplantacije.

Međutim, naučni dokazi upućuju na to da čak i djelomično funkcionirani transplantirani otočići Langerhansa mogu poboljšati kontrolu glukoze u krvi i smanjiti doze inzulina.

Kakva je uloga imunosupresiva?

Imunosupresivni lijekovi su potrebni da se spriječi odbacivanje, što je čest problem u bilo kojoj transplantaciji.

Naučnici su posljednjih godina postigli mnoge uspjehe na polju transplantacije otočića Langerhans. 2000. godine kanadski naučnici objavili su svoj protokol o transplantaciji (Edmonton Protocol), koji su prilagodili medicinski i istraživački centri širom svijeta i nastavlja da se usavršava.

Edmonton protokol uvodi upotrebu nove kombinacije imunosupresivnih lijekova, uključujući daclizumab, sirolimus i takrolimus. Naučnici i dalje razvijaju i proučavaju modifikacije ovog protokola, uključujući poboljšane režime liječenja koji pomažu u povećanju uspjeha transplantacije. Te sheme u različitim centrima mogu biti različite.

Primjeri ostalih imunosupresiva koji se koriste u transplantaciji otočića Langerhans uključuju antitimocitni globulin, belatacept, etanercept, alemtuzumab, basaliksimab, everolimus i mofetil mikofenolata. Naučnici također istražuju lijekove koji ne spadaju u skupinu imunosupresiva, poput exenatida i sitagliptina.

Imunosupresivni lijekovi imaju ozbiljne neželjene efekte, a njihovi dugoročni efekti još uvijek nisu u potpunosti razumljivi. Neposredne nuspojave uključuju oralne čireve i probavne tegobe (kao što su uznemireni želudac i proliv). Pacijenti takođe mogu razviti:

  • Povećan holesterol u krvi.
  • Povišen krvni pritisak.
  • Anemije (smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u krvi).
  • Umor
  • Smanjena količina belih krvnih zrnaca.
  • Oštećenje bubrežne funkcije.
  • Povećana osjetljivost na bakterijske i virusne infekcije.

Uzimanje imunosupresiva takođe povećava rizik od razvoja određenih vrsta tumora i raka.

Znanstvenici i dalje traže načine postizanja tolerancije imunološkog sustava na presađene otočiće u kojima ih imunološki sustav ne prepoznaje kao vanzemaljce.

Imunološka tolerancija podržavala bi funkcioniranje presađenih otočića bez uzimanja imunosupresivnih lijekova. Na primjer, jedna metoda je presađivanje otočića zatvorenih u posebnom premazu koji može pomoći u sprečavanju reakcije odbacivanja.

Koje su prepreke s kojima se susreće alotransplantacija otočića pankreasa?

Nedostatak odgovarajućih donatora glavna je prepreka širokoj upotrebi alotransplantacije otočića Langerhans. Uz to, nisu svi donorski gušterači pogodni za vađenje otočića, jer ne ispunjavaju sve kriterije za odabir.

Treba imati na umu i da tijekom pripreme otočića za transplantaciju oni često oštećuju. Stoga se vrlo malo transplantacija obavlja svake godine.

Naučnici proučavaju različite metode za rješenje ovog problema. Na primjer, koristi se samo dio gušterače od živog davatelja, koriste se otočići pankreasa svinja.

Naučnici su transplantirali otočiće svinja drugim životinjama, uključujući majmune, ukapajući ih u poseban premaz ili koristeći droge kako bi se spriječilo odbacivanje. Drugi pristup je stvaranje otočića od ćelija drugih vrsta - na primjer, iz matičnih ćelija.

Uz to, financijske prepreke sprječavaju široku alotransplantaciju otočića. Na primjer, u SAD-u se tehnologija transplantacije smatra eksperimentalnom, pa se financira iz istraživačkih fondova, jer osiguranje takve metode ne pokriva.

Prehrana i dijeta

Osoba koja je podvrgnuta transplantaciji otočića pankreasa trebala bi slijediti dijetu koju su razvili ljekari i nutricionisti. Imunosupresivni lijekovi uzeti nakon transplantacije mogu izazvati debljanje. Zdrava prehrana je važna za kontrolu tjelesne težine, krvnog pritiska, holesterola u krvi i razine glukoze u krvi.

Trudimo se da pružimo najrelevantnije i najkorisnije informacije za vas i vaše zdravlje. Građa na ovoj stranici služi u informativne svrhe i namijenjena je u obrazovne svrhe. Posjetioci web stranica ne smiju ih koristiti kao medicinske preporuke. Utvrđivanje dijagnoze i izbor metoda liječenja i dalje ostaje isključivi prerogativ vašeg liječnika! Nismo odgovorni za bilo kakve negativne posljedice koje bi nastale korištenjem informacija objavljenih na web mjestu

Pogledajte video: Maja Volk, PRVIH SEZDESET (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar