Karakteristike i način primjene insulina Tujeo

Prvo, vaš rođak ima lošu nadoknadu za šećer u krvi, jer od 7 do 11 mmol / l - to su visoki šećeri, koji neminovno dovode do dijabetičkih komplikacija. Zbog toga je potreban odabir potrebne doze produženog inzulina. Niste napisali u koje doba dana ona ima šećer 5 mmol / l, a kad poraste na 10-11 mmol / l?

Basal Insulin Tujeo SoloStar (Toujeo)

Prošireni inzulin Toujeo SoloStar (Toujeo) - nova razina lijekova kompanije Sanofi, koja proizvodi Lantus. Njegovo djelovanje je duže nego kod Lantusa - traje> 24 sata (do 35 sati) u usporedbi s 24 sata za Lantus.

Inzulin Tozheo SoloStar dostupno u većoj koncentraciji od Lantusa (300 jedinica / ml prema 100 jedinica / ml za Lantus). Ali upute za uporabu govore da doza mora biti ista kao kod Lantusa, jedna do jedna. Samo je koncentracija ovih inzulina različita, ali gradacija u ulaznim jedinicama ostaje ista.

Sudeći prema recenzijama dijabetičara, Tujeo djeluje glatko i malo jače od Lantusa, ukoliko ga stavite u istu dozu. Imajte na umu da treba 3-5 dana da Tujeo djeluje u punoj snazi ​​(to se odnosi i na Lantus - potrebno je vrijeme za prilagodbu na novi inzulin). Stoga eksperimentirajte, ako je potrebno, smanjite njegovu dozu.

Preporučljivo je stavljati bazalni inzulin 2 puta dnevno, jer Što je manja pojedinačna doza, on se bolje apsorbuje. Lakše je izbjeći hipoglikemijske vrhove.

Imam i dijabetes tipa 1, Levemir koristim kao bazalni inzulin. Imam otprilike istu dozu - stavio sam 14 jedinica u 12 sati, a u 15-24 sata 15 jedinica.

Algoritam za računanje doze inzulina Tujeo SoloStar (Levemira, Lantus)

Trebate provesti s rođakom izračunavanje doze produženog inzulina koji joj je potreban. To se radi na sljedeći način:

  1. Započnimo s izračunavanjem večernje doze. Neka vaš rođak ruča kao i obično i toga dana više ne jede. Ovo je potrebno da biste uklonili porast šećera uzrokovan jedenjem i kratkim inzulinom. Negdje od 18-00 počinju svakih 1,5 sati kako bi joj vršili mjerenja šećera u krvi. Nema potrebe za večerom. Ako je potrebno, stavite malo jednostavnog inzulina tako da je razina šećera normalna.
  2. U 22 sata stavite uobičajenu dozu produženog inzulina. Kada koristite Toujeo SoloStar 300, preporučam da započnete s 15 jedinica. 2 sata nakon injekcije počnite sa mjerenjima šećera u krvi. Vodite dnevnik - zabilježite vrijeme injiciranja i pokazatelje glikemije. Postoji opasnost od hipoglikemije, pa morate imati pri ruci nešto slatko - vrući čaj, slatki sok, kockice šećera, tablete Dextro4 itd.
  3. Najviši bazni inzulin trebao bi doći oko 2-4 sata ujutro, pa budite na oprezu. Merenja šećera mogu se obavljati svakog sata.
  4. Tako možete pratiti efikasnost večernjeg (noćnog) doziranja produženog inzulina. Ako se šećer smanjuje noću, doza se mora smanjiti za 1 jedinicu i opet provesti isto istraživanje. Suprotno tome, ako šećeri porastu, dozu Toujeo SoloStar 300 potrebno je malo povećati.
  5. Slično tome, testirajte jutarnju dozu bazalnog inzulina. Bolje odmah, prvo se bavite večernjom dozom, a zatim prilagodite dnevnu dozu.

Prilikom izračunavanja doze baznog inzulina svakih 1-1,5 sati izmjerite šećer u krvi

Kao praktični primjer daću svoj dnevnik za odabir doze bazalnog inzulina Levemir (koristeći jutarnju dozu kao primjer):

U 7 sati postavio je 14 jedinica Levemira. Nisam jeo doručak.

vremešećer u krvi
7-004,5 mmol / l
10-005,1 mmol / l
12-005,8 mmol / L
13-005,2 mmol / l
14-006,0 mmol / l
15-005,5 mmol / l

Iz tabele se vidi da sam pokupio ispravnu dozu jutarnjeg produženog inzulina, jer šećer zadržao na približno istoj razini. Ako bi se počeli povećavati s oko 10-12 sati, tada bi to bio signal za povećanje doze. I obrnuto.

Opće informacije i farmakološka svojstva

"TujeoSolostar" - lijek na bazi inzulina s produljenim djelovanjem. Namijenjen je za liječenje dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2. Uključuje komponentu Glargin - najnoviju generaciju inzulina.

Ima glikemijski efekat - smanjuje šećer bez oštrih kolebanja. Lijek ima poboljšani oblik koji vam omogućava da terapiju učinite sigurnijom.

Tujeo se odnosi na produženi inzulin. Period aktivnosti je od 24 do 34 sata. Aktivna supstanca slična je ljudskom inzulinu. U usporedbi sa sličnim pripravcima, koncentriraniji je - sadrži 300 jedinica / ml, u Lantusu - 100 jedinica / ml.

Proizvođač - Sanofi-Aventis (Njemačka).

Lijek ima glatko i dugo smanjivanje šećera, regulirajući metabolizam glukoze. Povećava sintezu proteina, inhibira stvaranje šećera u jetri. Stimulira apsorpciju glukoze u tjelesnim tkivima.

Supstanca se rastvara u kiseloj sredini. Polako se apsorbuje, ravnomerno raspoređuje i brzo metabolizira. Maksimalna aktivnost je 36 sati. Poluvrijeme eliminacije je do 19 sati.

Prednosti i nedostaci

Prednosti Tujea u odnosu na slične lekove uključuju:

  • trajanje akcije više od 2 dana,
  • rizici razvoja hipoglikemije u noćnim satima su smanjeni,
  • manja doza ubrizgavanja i, shodno tome, manja potrošnja lijeka za postizanje željenog efekta,
  • minimalne nuspojave
  • visoka kompenzacijska svojstva
  • neznatno debljanje uz redovnu upotrebu
  • glatko djelovanje bez šiljaka u šećeru.

Među nedostacima se mogu prepoznati:

  • ne propisivati ​​djeci
  • ne koristi se u liječenju dijabetičke ketoacidoze,
  • moguće neželjene reakcije nisu isključene.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacije za upotrebu:

  • Dijabetes tipa 1 u kombinaciji sa kratkim insulinom,
  • T2DM kao monoterapija ili s oralnim antidijabetičkim lijekovima.

Tujeo se ne preporučuje za upotrebu u sljedećim situacijama: preosjetljivost na hormon ili komponente lijeka, mlađe od 18 godina, zbog nedostatka podataka o sigurnosti.

Sljedeću grupu pacijenata treba liječiti krajnje oprezno:

  • u prisustvu endokrine bolesti,
  • starije osobe sa bubrežnim bolestima,
  • u prisustvu disfunkcije jetre.

U tim skupinama pojedinaca potreba za hormonom može biti manja jer je njihov metabolizam oslabljen.

Upute za upotrebu

Lijek pacijent koristi bez obzira na vrijeme jela. Preporučuje se ubrizgavanje istovremeno. Daje se supkutano jednom dnevno. Tolerancije su 3 sata.

Doziranje lijeka određuje endokrinolog na temelju anamneze - uzimaju se u obzir starost, visina, težina pacijenta, tip i tijek bolesti.

Pri zamjeni hormona ili prelasku na drugu marku potrebno je strogo kontrolirati nivo glukoze.

U toku jednog mjeseca prate se metabolički pokazatelji. Nakon prelaska, možda će vam trebati smanjenje doze za 20% kako biste spriječili nagli pad glukoze u krvi.

Prilagođavanje doze vrši se u sljedećim slučajevima:

  • promjena ishrane
  • prelazak na drugi lijek
  • Pojavljuju se ili postojeće bolesti
  • promjena fizičke aktivnosti.

Put administracije

Tujeo se daje samo supkutano olovkom za špriceve. Preporučeno područje - prednji trbušni zid, bedra, površni mišić ramena. Kako bi se spriječilo stvaranje rana, mjesto ubrizgavanja mijenja se ne dalje od jedne zone. Zabranjeno je koristiti lijek uz pomoć infuzijskih pumpi.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 uzimaju Tujeo u pojedinačnoj dozi u kombinaciji s kratkim inzulinom. Pacijentima sa dijabetesom tipa 2 lijek se daje kao monoterapija ili u kombinaciji s tabletama u dozi od 0,2 jedinice / kg s mogućom prilagodbom.

Video vodič o upotrebi olovke za šprice:

Nuspojave i predoziranje

Najčešća nuspojava bila je hipoglikemija. Kliničke studije su utvrdile sledeće neželjene reakcije.

U procesu uzimanja Tujea mogu se javiti i sledeće nuspojave:

  • oštećenje vida
  • lipohipertrofija i lipoatrofija,
  • alergijske reakcije
  • lokalne reakcije u zoni ubrizgavanja - svrbež, oteklina, crvenilo.

Predoziranje se obično događa kada doza ubrizgavanog hormona premaši potrebu za njim. Može biti lagan i težak, ponekad predstavlja ozbiljnu opasnost za pacijenta.

Uz lagano predoziranje, hipoglikemija se ispravlja uzimanjem ugljikohidrata ili glukoze. S takvim epizodama moguće je podešavanje doze lijeka.

U teškim slučajevima, koji su popraćeni gubitkom svijesti, potrebna je koma, lijekovi. Pacijentu se ubrizgava glukoza ili glukagon.

Dugo se stanje prati kako bi se izbjegle ponovljene epizode.

Lijek se čuva na t od + 2 do +9 stepeni.

Cijena Tujeo-ove otopine je 300 jedinica / ml, olovka za brizgalice veličine 1,5 mm, 5 kom. - 2800 rubalja.

Analogni lijekovi uključuju lijekove s istim aktivnim sastojkom (insulin Glargin) - Aylar, Lantus Optiset, Lantus Solostar.

Kod lijekova sa sličnim principom djelovanja, ali druga aktivna supstanca (inzulin Detemir) uključuju Levemir Penfil i Levemir Flekspen.

Izdaje se na recept.

Mišljenja pacijenata

Iz recenzija pacijenata na Tujeo Solostar možemo zaključiti da lijek nije prikladan za sve. Dovoljno veliki postotak dijabetičara nezadovoljan je lijekom i njegovom sposobnošću da snižava šećer u krvi. Drugi, naprotiv, govore o njegovom odličnom djelovanju i odsustvu nuspojava.

Na drogi sam mesec dana. Prije toga uzela je Levemira, pa Lantusa. Tujeo se najviše svidio. Šećer drži ravno, nema neočekivanih skokova. S kojim sam pokazateljima otišao u krevet, sa onima koje sam se probudio. Tokom prijema slučajeva hipoglikemije nije primećeno. Zaboravio sam na grickalice s drogom. Kolya najčešće noću 1 put dnevno.

Anna Komarova, 30 godina, Novosibirsk

Imam dijabetes tipa 2. Uzeo sam Lantus za 14 jedinica. - sljedećeg jutra šećer je bio 6,5. Puzao sam Tujeo u istoj dozi - šećer je ujutro uglavnom 12. Morao sam postepeno povećavati dozu. Uz stalnu prehranu, šećer se pokazao ne manje od 10. Općenito, ne razumijem značenje ovog koncentriranog lijeka - morate stalno povećavati dnevnu stopu. Pitao sam u bolnici, mnogi su takođe nezadovoljni.

Evgenia Alexandrovna, 61, Moskva

Imam dijabetes oko 15 godina. Na insulinu od 2006. godine. Dugo sam morao pokupiti dozu. Pažljivo biram dijetu, tijekom dana kontroliram inzulin Insuman Rapid. U početku je bio Lantus, sad su izdali Tujeo. Sa ovim lijekom vrlo je teško odabrati dozu: 18 jedinica. i šećer jako pada, ubode 17 jedinica. - Prvo se vraća u normalu, a zatim počinje rasti. Češće je postajao kratak. Tujeo je veoma raspoložen, u Lantusu se nekako lakše kreće u dozama. Iako je sve individualno, prišao je prijatelju s klinike.

Victor Stepanovich, 64 godine, Kamensk-Uralsky

Kolola Lantus ima oko četiri godine. U početku je sve bilo u redu, a zatim se počela razvijati dijabetička polineuropatija. Doktor je prilagodio terapiju inzulinom i propisao Levemir i Humalog. To nije donijelo očekivani rezultat. Tada su me imenovali Tujeom, jer ne daje oštre skokove glukoze. Čitam recenzije o lijeku, koje govore o lošim performansama i nestabilnom rezultatu. U početku sam sumnjao da će mi ovaj insulin pomoći. Pirkirao sam oko dva meseca, a polineuropatija peta nije nestala. Lično mi je došla droga.

Lyudmila Stanislavovna, 49 godina, St.

Pogledajte video: Kako fiksna proteza ispravlja zube ? Snaga i magija ortodoncije (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar