Što je medeni mjesec za dijabetes: zašto se pojavljuje i koliko dugo traje?

Da li je moguća remasija dijabetesa tipa 1? Može li biti moguće da će nakon početka liječenja inzulinom potreba za njim naglo smanjiti ili nestati? Da li to znači da je dijabetes prošao?

Često, nakon otpuštanja iz bolnice i početka liječenja inzulinom, osoba primjećuje da i bez unošenja inzulina nivo glukoze u krvi ostaje sasvim normalan. Ili se s uvođenjem doza koje preporuči liječnik stalno javlja hipoglikemija - nizak nivo glukoze u krvi. Pa, šta da radim? Prestanite ubrizgavati inzulin? Ljekari pogriješe s dijagnozom i nema dijabetesa? Ili je to normalno, i moramo nastaviti sa primjenom doza koje je propisao liječnik? Ali šta je sa hipoglikemijom? Stanje nije najugodnije ... Pokušajmo razumjeti što se događa.

Kada osoba prvi put razvije simptome dijabetesa tipa 1 - težina se izuzetno brzo smanjuje, pojačava se žeđ, mokrenje postaje učestalije, sile postaju sve manje, u nepovoljnom slučaju dolazi do mirisa acetona iz usta i mučnine, stalne glavobolje i tako dalje - sve to govori o nagli porast glukoze u krvi Inzulin, koji gušterača i dalje proizvodi u malim količinama, postaje nedovoljan.

Uz činjenicu da je inzulin manje potreban, tijelo postaje i manje osjetljivo na njega - ćelije ne opažaju inzulin, ne reagiraju na njega, što znači da potreba za hormonom postaje još veća. Zato su na samom početku bolesti potrebne velike doze inzulina za snižavanje razine glukoze. Čim započne liječenje inzulinom, a nivo glukoze u krvi se vrati u normalu, osjetljivost na inzulin se vraća prilično brzo - za tjedan ili dvije. Stoga se doza primijenjenog inzulina mora smanjiti.

U vrijeme prvih znakova dijabetesa tipa 1 oko 90% beta ćelija prestaje raditi - oštećuju ih antitijela, odnosno vlastiti imunološki sustav. Ali ostali nastavljaju s lučenjem inzulina. Kad se vrati osjetljivost tijela na inzulin, inzulin koji izlučuju ove 10% beta ćelija možda je dovoljan da regulira razinu glukoze u krvi. Stoga se potrebna količina inzulina, koju moramo dati, naglo smanjuje. Dakle, postoji osjećaj da je nastupila remisija - lijek za dijabetes.

Ali, nažalost, to nije sasvim tačno. Takva se remisija može nazvati samo djelomičnom, privremenom. Na drugi način, ovaj period se naziva i "medenom mesecu". U ovom trenutku puno je lakše kontrolirati tok bolesti, jer se oslobađa vlastiti inzulin ovisno o nivou glukoze. Zašto se ovo događa? Zašto ova remisija ne može biti trajna? Još bolje - puno, a ne djelomično?

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest. Jednostavno rečeno, to je stanje u kojem neki dio tijela svoj imunitet doživljava kao strani i počinje zaštititi tijelo od njega. U tom slučaju se kao "strane", "štetne" percipiraju beta ćelije gušterače, napadaju ih razna antitijela i umiru. Do sada nauka ne zna kako zaustaviti ta antitijela. Stoga one iste, još uvijek preostale i rade 10% stanica također vremenom umiru. Postepeno, proizvodnja vlastitog inzulina se smanjuje i smanjuje, a potreba za inzulinom, koji se primjenjuje izvana, raste.

Trajanje preostalih ćelija, odnosno razdoblje "medenog mjeseca", može biti različito. Najčešće traje od tri do šest meseci. Ali sve je individualno. Neko iz ovog perioda možda uopšte ne postoji, dok neko može trajati do 1,5-2 godine. Djeca imaju kraći „medeni mjesec“, posebno ako se razbole prije pete godine života ili su u početku bolesti imali ketoacidozu.

Smatra se da što prije terapija inzulinom započne od pojave simptoma dijabetes melitusa i što je bolja kontrola razine glukoze u krvi na početku bolesti, duže razdoblje može trajati Medeni mjesec. Intenzivni tretman omogućava „oporavak“ preostalih beta ćelija, povećava šanse za njihov duži rad.

Šta raditi za vrijeme medenog mjeseca?

  • U pravilu je potrebna korekcija terapije insulinom. Dnevna doza inzulina može se smanjiti na 0,2 U / kg, možda i malo više. Obično je to manje od 0,5 U / kg tjelesne težine.
  • Doza bazalnog inzulina može biti izrazito mala ili uopšte neće biti potrebna. Što se tiče bolusnog inzulina (za hranu), onda ćete možda biti poprilično mala doza prije jela. Važno je zapamtiti da je ovaj fenomen privremen.
  • Važno je nastaviti pratiti razinu glukoze u krvi glukometrom, jer je to jedini način na koji ćete sigurno znati je li potreban bolus inzulin za hranu, hoće li se razina glukoze u krvi povećavati preko noći s minimalnim dozama inzulina, te kada će biti potrebno započeti povećavati njegovu količinu.
  • Ako razvijete hipoglikemiju dok koristite minimalne doze inzulina, isplati se privremeno obustaviti primjenu lijeka i nastaviti redovno praćenje nivoa glukoze.

Veoma je važno nastaviti sa nadziranjem glukoze u krvi! Nemoguće je tačno izračunati koliko će „medeni mesec“ trajati. No s boljom kontrolom dijabetesa može se produžiti i na taj način si dati malo predaha nakon teškog početka bolesti.

Ako se tijekom "medenog mjeseca" osoba razboli od neke zarazne bolesti, doživi jak stres ili razvije neko drugo ozbiljno stanje ili traumu, potrebno je povećati dozu inzulina. Preostale beta ćelije jednostavno se neće moći izboriti, jer se tokom stresa naglo povećava kortizol i adrenalin, hormoni koji povećavaju glukozu u krvi. Simptomi dekompenzacije (ili, što je još gore, pogoršanje) dijabetes melitusa mogu se ponovo pojaviti: žeđ, gubitak težine, učestalo mokrenje i, kao rezultat nedostatka inzulina, može se razviti ketoacidoza. Stoga su kontrola glukoze u krvi i pravovremena korekcija doza inzulina tokom ovog razdoblja izuzetno važni!

Možda je prošao isti dijabetes?

Koliko god bismo željeli, no potpuna remisija kod dijabetesa tipa 1 kao još nemoguće postići. Kompletna remisija znači da inzulin uopće više nije potreban. I neće biti u budućnosti. Ali iako nije pronađen lijek koji bi omogućio u ranoj fazi da zaustavi razvoj bolesti ili bi mogao obnoviti beta ćelije gušterače. Moramo pokušati "produžiti" razdoblje ovog slatkog zvuka "medenog mjeseca" što je duže moguće. I naravno, i dalje vjerujte u najbolje!

Medeni mjesec samo za dijabetes tipa 1?

Zašto je medeni mjesec karakterističan samo za dijabetes tipa 1? Kod dijabetesa tipa 1 razvija se hiperglikemija zbog nedostatka hormona inzulina u tijelu, koji nastaje zbog razaranja (uništavanja) stanica pankreasa autoimunim ili drugim procesom.

Ali koliko dugo ovo može trajati? S vremenom će beta ćelije početi gubiti tlo, inzulin će se sintetizovati sve manje i manje. Kao rezultat toga, dijabetes tipa 1.

Kod nekoga je autoimuni proces vrlo agresivan, zbog čega se dijabetes može pojaviti samo nekoliko dana nakon što započne. Neko je sporiji i, u skladu s tim, dijabetes će se pojaviti kasnije. Ali to ne mijenja suštinu. Prije ili kasnije nastupit će apsolutni nedostatak inzulina.

Manjak inzulina dovodi do poremećaja asimilacije dolazne glukoze. Postepeno, akumulira se u krvi i počinje otrovati cijelo tijelo. Uz značajno povećanje razine glikemije u ljudskom tijelu aktiviraju se mehanizmi kompenzacije - "rezervni generatori". Višak šećera intenzivno se izlučuje izdisajem zraka, urina i znoja.

Tijelo nema drugog izbora osim da se prebaci na rezerve unutarnje i potkožne masti. Njihovo sagorevanje dovodi do stvaranja velike količine acetona i ketonskih tijela, koji su vrlo toksični za tijelo, a prije svega za mozak.

Pacijent razvija simptome ketoacidoze. Značajno nakupljanje ketonskih tijela u krvi omogućuje im probijanje krvno-moždane barijere (moždani štit) i ulazak u moždano tkivo. Kao rezultat toga, razvija se ketoacidotska koma

Terapija inzulinom - krivac medenog mjeseca

Kada liječnici pacijentu propisuju inzulinsku terapiju, to jest davanje inzulina izvana, preostalih 20% stanica je toliko razbijeno da ne mogu obavljati svoju funkciju (sintetizirati inzulin). Zbog toga se tijekom prvog mjeseca (ponekad i malo više) propisana adekvatna inzulinska terapija u potpunosti opravdava i pomaže smanjiti šećer na potrebnu razinu.

Nakon mjesec ili dva preostalog pankreatitisa, ponovo počinju obavljati svoju misiju, ne obraćajući pažnju na pomoć koja im je upućena (inzulin izvana) da nastave djelovati aktivno. Sve to dovodi do činjenice da je nivo šećera toliko smanjen da morate značajno smanjiti dozu inzulina.

Činjenica koliko vam je potrebno da smanjite dozu inzulina u potpunosti ovisi o postotku preostalih beta ćelija otočića Langerhansa. Neki pacijenti mogu čak privremeno potpuno prekinuti lijek (što je rijetko), a neki možda čak i ne osjećaju medeni mjesec.

No, unatoč postojanju tako povoljnog razdoblja u životu svakog bolesnika s dijabetesom tipa 1, ne treba zaboraviti da ni u ovom razdoblju autoimuni proces ne odstupi. I prema tome, nakon nekog vremena, preostale beta ćelije biće uništene, a tada će uloga terapije insulinom biti jednostavno neprocjenjiva, vitalna za osobu.

Srećom, danas na farmaceutskom tržištu postoji širok izbor različitih preparata ovog hormona. Prije samo nekoliko desetljeća, o tome se moglo samo sanjati, mnogi pacijenti su umirali od potpunog nedostatka hormona inzulina.

Trajanje medenog mjeseca za dijabetes može biti više ili manje od mjesec dana. Njegovo trajanje zavisi od brzine autoimunog procesa, od prirode ishrane pacijenta i procenta preostalih beta ćelija.

Kako produžiti medeni mjesec dijabetesa?

Da bi se produžilo razdoblje remisije bolesti, prije svega je važno pokušati usporiti proces autoagresije. Kako se to može učiniti? Taj proces podržavaju hronični žarišta infekcije. Stoga je rehabilitacija žarišta infekcije glavni zadatak. Akutne virusne infekcije mogu također skratiti trajanje medenog mjeseca pa ih izbjegavajte. Nažalost, potpuno zaustaviti postupak još nije moguće. Ove će mjere pomoći da se bar ne ubrza proces uništavanja ćelija.

Priroda prehrane čovjeka može značajno utjecati na trajanje remisije dijabetesa. Izbjegavajte velike navale glukoze. Da biste to učinili, potrebno je izbjegavati uporabu lako probavljivih ugljikohidrata, hranu jesti djelimično i vršiti tačne proračune.

Važno je takođe ne odgađati početak terapije insulinom. Mnogi se pacijenti boje prebaciti se na inzulin bez znanja o osnovnim pitanjima kao što su ubrizgavanje inzulina, kako izračunati dozu samostalno, kako ga pohraniti itd. Ipak, pravovremeni početak terapije inzulinom pomoći će da se izbjegne potpuna smrt (ili barem značajno uspori ovaj proces ) beta ćelije.

Najveća greška u medenom mjesecu dijabetesa

Mnogi pacijenti, otkrivši poboljšanje dijabetesa, vjeruju da je moguće potpuno prekinuti terapiju inzulinom. U 2-3% slučajeva to možete učiniti (privremeno), u drugim slučajevima je ovakvo ponašanje kobna greška, koja se neće završiti ni u čemu dobrom. U pravilu, to vodi ranom kraju medenog mjeseca, pa čak i razvoju jako kontroliranog dijabetesa melitusa, odnosno labilnog dijabetesa.

Za vrijeme medenog mjeseca pacijent se može prebaciti na režim osnovne terapije, odnosno kada je dovoljno unositi inzulin za održavanje dnevne sekrecije. Insulin za hranu u sličnoj situaciji može se otkazati. Ali prije nego što bilo šta promijenite u liječenju, obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Šta se događa kada ljekari počnu da ubrizgavaju inzulin izvana

Prijatelji, nevjerovatno imamo sreću da živimo u 21. vijeku. Nedostatak inzulina sada se može dati izvana. Teško je pomisliti da u dane naših prabaka i čak baka nisu mogli ni sanjati takvo čudo. Sva djeca i adolescenti, kao i neki odrasli, neizbježno su umrli.

Dakle, davanje inzulina za preostalih 20% ćelija nalik je dahu svježeg zraka. "Konačno su poslali pojačanje!" Preživeli su vriskali od radosti. Sada ćelije mogu odmarati, "gostujući radnici" će odraditi posao za njih. Nakon nekog vremena (obično 4-6 tjedana), preostale ćelije, odmarajući se i dobivajući snagu, uzimaju se za uzrok zbog kojeg su rođene - za sintezu inzulina.

Zajedno s inzulinom, intrinzična žlijezda počinje bolje raditi. Zato toliko „gostujućih radnika“ više nije potrebno i potreba za njima je sve manja. Koliko je manja potreba za pokretanim inzulinom ovisi o preostalom broju funkcionalnih ćelija pankreasa.

Zato se stvara iluzija izliječenja dijabetesa, mada se u medicini ovaj fenomen naziva „medeni mjesec” dijabetesa. Drugim riječima, dijabetes melitus malo se povlači, doze inzulina se smanjuju nekoliko puta, jer osoba stalno doživljava hipoglikemiju zbog prekomjernog inzulina. Zbog toga se doza smanjuje tako da se ne pojavi ova hipoglikemija. Kod nekih ljudi inzulin se mora gotovo u potpunosti povući, jer preostale ćelije mogu osigurati dovoljno inzulina. A neki možda ni ne osjećaju ovaj „medeni mjesec“.

Ali ne uzalud da se medeni mjesec naziva medeni mjesec. Sve se završava jednom, i medeni mesec takođe. Ne zaboravite na autoimuni proces, koji ne spava, već tiho i uporno radi svoj prljavi posao. Postupno one ćelije koje su preživele umiru. Kao rezultat toga, inzulin opet postaje katastrofalno mali, a šećer ponovo počinje rasti.

Koliko dugo je medeni mjesec za dijabetes i kako ga produžiti

Trajanje takve remisije šećerne bolesti je individualno i odvija se različito za svakoga, ali činjenica da svi u određenoj mjeri to prolaze je činjenica. Sve zavisi od:

  1. autoimune brzine procesa
  2. broj preostalih ćelija
  3. priroda ishrane

Kao što sam već rekao, neki mogu dugo uzimati male doze inzulina, a neki će neznatno smanjiti doze inzulina. Pročitao sam da je rijetkost kada remisija može trajati nekoliko godina. Naš "medeni mesec" trajao je samo 2 meseca, smanjenje doze je bilo, ali ne do potpunog otkazivanja. Ubrizgavali smo mu i kratke i duge insuline.

Volio bih da se ovo vrijeme nikada nije završilo ili da traje što duže! Kako tome možemo doprinijeti?

Prvo, potrebno je izvesti rehabilitaciju hroničnih žarišta infekcije koje podržavaju autoimuni proces, jer kisik podržava izgaranje. Treba izbegavati i oštre virusne infekcije, koje takođe predstavljaju pokretače. Dakle, ne ubrzavamo autoimuni proces, ali ne zaustavljamo, nažalost.

U ovom trenutku medicina još nije uvela lijekove koji vraćaju izgubljene ćelije na farmaceutsko tržište, iako oni već postoje i prolaze kroz svoja klinička ispitivanja. Takvi lijekovi trebali bi stimulirati rast stanica žlijezde kako bi prevladali autoimuni proces, jer je djelovanje na njega, kako se ispostavilo, još teže. Stoga ovaj artikal posredno ovisi o nama. Naime, što ranije započne terapija inzulinom, to će više stanica ostati funkcionalno.

Treći stavak u potpunosti ovisi o osobi ili rodu koji se brine o bolesnom djetetu. Ako želite produžiti trajanje remisije, tada treba izbjegavati velike skokove šećera u krvi. Budući da su skokovi šećera uglavnom posljedica upotrebe hrane s visokim glikemijskim indeksom, isključujući ih iz prehrane, može se postići više ili manje stabilna šećera.

Neki pokušavaju produžiti remisiju uzimanjem naknada za razno bilje. Ali ne mogu vam ništa savjetovati, jer ja ne razumijem biljnu medicinu i nemam dobre prijatelje biljnih terapeuta. Budući da je moj sin imao stalnu alergiju, nisam ga zaista postavio, kako ne bih pogoršao stanje kod alergija. Na kraju sam odabrao manje zla.

Koja je najveća greška koju pridonose novopridošli

Najprisutnija i kobnija greška nekih početnika je potpuno odbacivanje inzulina usred smanjenja njegovih potreba. U rijetkim slučajevima to je možda potrebno, ali uglavnom ljudi ipak moraju podržavati bazalnu sekreciju.

Drugim riječima, ne možete ubrizgati inzulin u hranu, ali svakako morate ostaviti barem malu dozu bazalnog inzulina. To se može učiniti pomoću ručica u koracima od 0,5 jedinica. Stoga pripremam članak o tome kako to učiniti pretplatite se na ažuriranjakako ne bi propustili.

Prokleto je primamljivo potpuno odustati od injekcija, ali samim tim skratite medeni mjesec. Osim toga, vaše ponašanje može doprinijeti razvoju labilnog dijabetesa - dijabetesa koji je vrlo teško kontrolirati, što je potpuno neadekvatno reagirati na inzulin.

Ponekad odbijanje inzulina slijedi preporuke raznih šarlatana koji to praktikuju. Ne kupujte! I dalje ćete primati inzulin, samo kako će proraditi vaš dijabetes? ... Do danas ne postoji lijek za dijabetes tipa 1.

To je sve za mene. Nadam se da nećete pogriješiti najvažniju grešku, naučite mirno živjeti sa dijabetesom, prihvaćajući ga onakvim kakav jest.

Koncept medenog meseca za dijabetes

Kod dijabetesa tipa 1 samo oko dvadeset posto stanica pankreasa koje proizvode inzulin normalno funkcioniraju kod pacijenta.

Nakon postavljanja dijagnoze i propisivanja injekcija hormona, nakon nekog vremena potreba za njim smanjuje se.

Period poboljšanja stanja dijabetičara zove se medeni mjesec. Tokom remisije aktiviraju se preostale ćelije organa, jer je nakon intenzivne terapije funkcionalno opterećenje na njima smanjeno. Proizvode potrebnu količinu inzulina. Uvođenje prethodne doze smanjuje šećer ispod normalnog, a kod pacijenta se razvije hipoglikemija.

U odrasloj osobi

U odraslih pacijenata u toku bolesti razlikuju se dvije vrste remisije:

  1. kompletni. Pojavljuje se kod dva posto pacijenata. Pacijenti više ne trebaju insulinsku terapiju,
  2. djelomična. I dalje su potrebne injekcije dijabetičara, ali doziranje hormona je značajno smanjeno, na otprilike 0,4 jedinice lijeka po kilogramu njegove težine.

Oslobađanje u slučaju bolesti privremena je reakcija pogođenog organa. Oslabljena žlijezda ne može u potpunosti obnoviti lučenje inzulina, antitijela ponovo počinju napadati njegove stanice i blokirati proizvodnju hormona.

Slabo dječije tijelo toleriše bolest gore od odraslih, jer njegova imunološka odbrana nije u potpunosti formirana.

Bebe koje su bolesne prije pete godine života izložene su velikom riziku od razvoja ketoacidoze.

Remisija u djece traje mnogo kraće nego kod odraslih i bez injekcija inzulina gotovo je nemoguće.

Događa li se dijabetičari tipa 2?

Bolest se razvija zbog nedostatka inzulina, a ovaj oblik bolesti potrebno je ubrizgati.

Tijekom remisije šećer u krvi se stabilizira, pacijent se osjeća mnogo bolje, doza hormona se smanjuje. Dijabetes drugog tipa razlikuje se od prvog po tome što mu nije potrebna terapija inzulinom, dovoljno je da se pridržavate dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i preporuka liječnika.

Koliko traje?

Remisija traje u prosjeku jedan do šest mjeseci. Kod nekih pacijenata poboljšanje se opaža tokom godinu dana ili više.

Tok segmenta remisije i njegovo trajanje ovise o sljedećim faktorima:

  1. pol pacijenta. Period remisije traje duže kod muškaraca,
  2. komplikacija u obliku ketoacidoze i drugih metaboličkih promjena. Što je manje komplikacija nastalo sa bolešću, to duže traje remisija dijabetesa,
  3. nivo sekrecije hormona. Što je viša razina, to je duži period remisije,
  4. rana dijagnoza i pravovremeno liječenje. Terapija inzulinom koja je propisana na početku bolesti može produžiti remisiju.

Kako produžiti trajanje perioda remisije?

Možete produžiti medeni mjesec u skladu sa medicinskim preporukama:

  • kontrola nečijeg blagostanja,
  • jačanje imuniteta
  • izbegavanje prehlade i pogoršanja hroničnih bolesti,
  • pravodoban tretman u obliku injekcija inulina,
  • poštivanje dijetalne prehrane uz uključivanje lako probavljivih ugljikohidrata u prehranu i isključenje hrane koja povećava šećer u krvi.

Dijabetičari bi trebali jesti male obroke tokom dana. Broj obroka - 5-6 puta. Prilikom prejedanja opterećenje na oboljelom organu znatno se povećava. Preporučuje se slediti proteinsku dijetu. Nepoštivanje ovih mera pomoći će da se osigura da zdrave ćelije ne mogu da proizvode pravu količinu inzulina.

Metode alternativne medicine koja obećava da će izlečiti bolest za kratko vreme nisu efikasne. Gotovo je nemoguće u potpunosti se riješiti bolesti.

Ako dođe do perioda remisije za dijabetes, trebali biste upotrijebiti ovaj prekid tokom bolesti, kako biste smanjili broj injekcija i dali tijelu priliku da se sam bori. Što prije započne liječenje, to će biti duže razdoblje remisije.

Koje greške treba izbegavati?

Neki vjeruju da uopće nije bilo bolesti, a dijagnoza je bila liječnička greška.

Medeni mjesec će završiti, a pacijentu će se istovremeno pogoršati, sve do razvoja dijabetičke kome, čije posljedice mogu biti tužne.

Postoje oblici bolesti kada pacijentu umjesto injekcije inzulina treba unošenje lijekova sa sulfonamidom. Dijabetes može biti uzrokovan genetskim mutacijama u beta-staničnim receptorima.

Za potvrdu dijagnoze potrebna je posebna dijagnostika prema rezultatima koje liječnik odluči hormonsku terapiju zamijeniti drugim lijekovima.

Srodni videozapisi

Teorije koje objašnjavaju medeni mjesec dijabetesa tipa 1:

S pravodobnom dijagnozom dijabetičari mogu osjetiti poboljšanje općeg stanja i kliničke slike bolesti. Ovaj period se naziva "medeni mesec". U tom se slučaju normalizira razina glukoze u krvi, doze inzulina mogu se značajno smanjiti. Trajanje remisije ovisi o dobi, spolu i stanju pacijenta.

Traje od jednog mjeseca do godinu dana. Pacijentu se čini da se potpuno oporavio. Ako se hormonska terapija potpuno zaustavi, bolest će brzo napredovati. Stoga liječnik samo smanjuje dozu, a sve njegove ostale preporuke koje se odnose na prehranu i praćenje dobrobiti trebaju se pridržavati.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Pogledajte video: Point Sublime: Refused Blood Transfusion Thief Has Change of Heart New Year's Eve Show (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar