Riblje ulje za dijabetes tipa 2

Uporedo s tim, kod dijabetesa melitusa tipa 2 dijagnosticira se povećani kolesterol koji nastaje zbog prekomjerne težine i poremećaja metabolizma. To dovodi do aktivnog stvaranja kolesteroloških plakova, što zauzvrat pogoršava opće stanje pacijenta, postoji rizik od ozbiljnih komplikacija.

Iz tog razloga, ljudima s dijagnozom dijabetesa preporučuje se piti lijekove koji štite CVS od negativnog djelovanja holesterola i visokog šećera. Taj efekat imaju riblje ulje ili tzv. Omega 3 polinezasićene masne kiseline. Ne znaju svi je li moguće konzumirati riblje ulje za dijabetes tipa 2. Pokušajmo ustanoviti koje su prednosti Omega 3 za dijabetes, koja svojstva ima.

Korisna svojstva

Ne sviđa se svima izražen riblji ukus i miris, ali ne biste trebali da odbijete da uzmete bio dodatak samo zbog njegovog specifičnog ukusa. Jedinstveni sastav ribljeg ulja objašnjava njegov blagotvoran učinak na tijelo.

Ovaj proizvod je izvor eikosapentaenojske, dokozaheksaenske, kao i dokapentaenske kiseline. Osobe sa dijabetesom trebaju ove vrijedne tvari. Masne kiseline pomažu inhibirati razvoj bolesti, sprečavaju nastanak komplikacija i značajno poboljšavaju opće stanje pacijenta.

Omega 3 ima sledeća svojstva:

  • Povećava osjetljivost tkiva na inzulin, doprinosi smanjenju glukoze
  • Sprečava razvoj aterosklerotskih promjena zbog niže razine "lošeg" holesterola
  • Poboljšava metabolizam lipida, što pomaže u smanjivanju tjelesne masti i gubitku tjelesne težine
  • Normalizira vid
  • Pomaže u povećanju učinkovitosti, pomaže u borbi protiv stresa.

Zahvaljujući tako složenom učinku, ova supstanca je u stanju poboljšati stanje čak i onih pacijenata kod kojih bolest prolazi s ozbiljnim komplikacijama.

Mora se imati na umu da potrebe pacijenta oboljelog od dijabetesa u vitaminima A, B, C i E značajno prelaze normu apsolutno zdrave osobe. Stoga se ne preporučuje isključivo koristiti riblje ulje, ono ne sadrži dovoljno vitamina, vrijedno je obogatiti prehranu proizvodima koji sadrže vit. A i E.

Upute za upotrebu

Pijte riblje ulje u dozi od 1-2 kapi. tri puta za kucanje odmah nakon jela, pijući puno tečnosti. Standardni tečaj suplementacije trebao bi biti najmanje 30 dana. O daljnjoj primjeni kapsula s Omega 3 trebate razgovarati s liječnikom.

Ne manje važan je svakodnevni način ishrane pacijenta, potrebno je kontrolirati unos proteina u organizam. Svojom viškom nastaje ogromno opterećenje na probavnom traktu i izlučujućem sustavu, naime bubrezima.

Dijabetičari bi se trebali pridržavati posebne prehrane kako bi spriječili pojavu gojaznosti, pa se zato ne preporučuje jesti masne sorte ribe. Istovremeno, od pržene ribe treba odustati, jer takav proizvod povećava nivo holesterola u krvi, negativno utječe na funkcioniranje gušterače.

Treba imati na umu da čak i u ribama s niskim udjelom masti postoje polinezasićene Omega 3 kiseline, stoga, dok uzimate kapsule s ribljem uljem, vrijedi konzumirati morske plodove u ograničenim količinama.

Detalji ribljeg ulja su ovdje.

Nuspojave

Kao i bilo koji drugi lijek, i lijek koji sadrži Omega 3 može izazvati razvoj nuspojava. Kada uzimate dodatak prehrani, pojava:

  • Alergijske manifestacije
  • Poremećaji probavnog trakta
  • Glavobolja praćena vrtoglavicom
  • Povećava se šećer u krvi (s prekomjernim unosom Omega 3, lijek ima suprotan učinak, dok pokazatelj acetona u tijelu raste)
  • Sklonost krvarenju (pri dugotrajnoj upotrebi oslabi se koagulacija krvi, što uzrokuje krvarenje).

Vrijedi napomenuti da se manifestacija nuspojava često opaža kod onih bolesnika koji dugo uzimaju lijek (nekoliko mjeseci).

Kontraindikacije

Iako su Omega 3 kiseline vrlo korisne za tijelo, mogu nanijeti veliku štetu, prije upotrebe potrebno je razmotriti listu kontraindikacija:

  • Individualna osetljivost na Omega 3
  • Tok upalnih procesa u tkivima gušterače, kao i jetri (prisustvo bolesti kao što su pankreatitis i holecistitis)
  • Istodobna primjena antikoagulantnih lijekova
  • Nedavna operacija koja povećava rizik od teškog krvarenja
  • Prisustvo poremećaja sistema hematopoeze, pratećeg toka hemofilije, kao i leukemije.

U drugim slučajevima, uporaba Omega 3 neće izazvati razvoj ozbiljnih poremećaja kod dijabetes melitusa i imaće iscjeljujuće djelovanje na organizam.

Dakle, možemo zaključiti da riblje ulje mora biti uključeno u prehrani dijabetičara, ali treba obratiti pažnju na preuzetu dozu.

Prije nego što počnete uzimati dodatak prehrani, morat ćete se posavjetovati sa svojim liječnikom. Specijalist će odabrati pravu dozu, čiji unos će pozitivno uticati na rad svih organa i sistema osobe koja boluje od dijabetesa.

Pogledajte video: Flashback Friday: Should We Take EPA and DHA Omega 3 For Our Heart? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar