Koliki bi trebao biti šećer nakon jela: 8, 10, je li to normalno?

Irina: Dobar dan! Imam 56. Šećer ujutro na prazan stomak obično je 3,4 - 3,7 (često se budim s upaljenom glavom). Doručkujem odmah, ali nakon sat i pol nakon doručka šećer je 3,1, 3,2 - zdravlje mi je loše, a pritisak raste. Obično sat i pol nakon doručka - 3.3-3.9. Doručak se obično sastoji od zobene kaše u vodi i nekoliko sjemenki, kafe ili radiča sa 1 stolom. stevija i dodatak mlijeku s niskim udjelom masti, sendvič (štapići od mekinja) s maslacem i sirom te 2 šipka mliječne čokolade. Dalje tokom dana, sve je u redu: ja praktički ne jedem brze ugljikohidrate tokom dana, osim malo samo za prvi i drugi doručak (nakon drugog doručka šećer ne pada). U isto vrijeme primjetio sam: prilikom prejedanja slatkiša (komad torte, bombona), šećera nakon 2 sata - 10.5 - 11.2.
Glikolirani hemoglobin - 6,1, c-peptid i inzulin - norma. Dijabetes kod endokrinologa nije utvrđen, jednom kada se uzima šećer na prazan stomak je normalno, moja majka je imala dijabetes melitus 2 stepena.
Što bi moglo biti? Moj san je obično 7 sati. Hvala

Irina, sudeći po gore navedenim pokazateljima, malo ste povećali glikovani hemoglobin i visoke šećere nakon ugljikohidratnog opterećenja (nakon brzih ugljikohidrata oni bi trebali biti niži). Možda imate predijabetes.

Prije razvoja dijabetesa tipa 2, gotovo uvijek se javlja predijabetes - stanje gdje je razina glukoze u krvi viša nego inače, ali još uvijek nije dovoljno visoka da bi se dijabetes mogao dijagnosticirati.

Liječnici ponekad nazivaju predijabetes kršenje tolerancije na glukozu ili oštećenu glikemiju natašte, ovisno o tome koji je test pronađen. Prediabetes povećava rizik od dijabetesa tipa 2 u budućnosti.

Rezultati testova koji ukazuju na prisutnost predijabetesa su sljedeći:

  • HbA1c - 5,7% - 6,4% (imate 6,1%, što je u ovom rasponu).
  • Analiza glukoze u krvi na glasu - 5,6 - 7,0 mmol / L (ovdje imate dobre pokazatelje, čak i niže).
  • Oralni test tolerancije na glukozu - 7,8 - 11,1 mmol / L. Ovim testom pijete slatki napitak i nakon 2 sata izmjerite šećer u krvi. Imate sličnu situaciju sa slatkim - šećer se diže na nivo predijabetesa (i možda - dijabetesa tipa 2).

Šta mogu da vam savetujem? Još jednom, idite kod endokrinologa i tražite da još jednom imenuje darivanje krvi za glikovani hemoglobin, test krvi za šećer na brzinu i podvrgnite se testovu tolerancije na glukozu. Ne započinjte situaciju, jer predijabetes može brzo evoluirati u dijabetes tipa 2. A predijabetes se može upravljati samo dijetom.

Lazareva T.S., endokrinolog najviše kategorije

Glukoza u krvi nakon jela

Kod ljudi koji nemaju dijabetes, nivo šećera u krvi može se povećati nakon jela. To je zbog proizvodnje glukoze iz kalorija iz hrane koja jede. Omogućuju neprekidnu proizvodnju energije, koja je potrebna za cjelovit rad čitavog organizma.

Ali na glikemiju može utjecati kvar u metabolizmu ugljikohidrata. No obično se pokazatelj glukoze u krvi ne mijenja značajno, a oni se brzo normaliziraju.

Normalna razina šećera kod zdrave osobe kreće se od 3,2 do 5,5 mmol / L. Ti se pokazatelji mjere na prazan stomak. Ovisno o dobi, one mogu lagano varirati:

  1. do 14 godina - 2,8-5,6 mmol / l,
  2. norma šećera u krvi kod muškaraca prije i nakon 50 godina je 4,1-5,9 mmol / l,
  3. stariji od 60 godina - 4,6-6,4 mmol / l.

Od male važnosti je i dječja starost. Za dijete do godinu dana pokazatelji 2,8-4,4 smatraju se normalnim, do 14 godina - 3,3-5,6 mmol / l.

1 sat nakon obroka stopa glikemije ne smije biti veća od 5,4 mmol / L. Često se kod zdrave osobe rezultati ispitivanja kreću u rasponu od 3,8-5,2 mmol / L. Nakon 1-2 sata nakon obroka, koncentracija glukoze može porasti na 4,6 mmol / L.

A koji bi trebao biti nivo glikemije u trudnica? Norma šećera u krvi kod žena u položaju je 3,3-6,6 mmol / l. Ako je sadržaj glukoze tijekom trudnoće u stalnom porastu, tada možemo govoriti o latentnom obliku dijabetesa.

Jednako je važna sposobnost tijela da apsorbira glukozu. Stoga bi svi trebali znati kako se nivo šećera mijenja nakon jela tokom dana:

  • noću od 2 do 4 sata - više od 3,9 mmol / l,
  • prije doručka - 3,9-5,8,
  • prije ručka - 3,9-6,1,
  • prije večere - 3.9-6.1.

Vjeruje se da nakon jela, na razinu šećera u krvi utječe jedenje hrane s visokim sadržajem ugljikohidrata. Kada se raspadnu, dolazi do povećanja šećera do 6,4-6,8 mmol / L. Unatoč činjenici da se koncentracija glukoze u ovom trenutku može povećati gotovo 2 puta, pokazatelji se mogu vrlo brzo normalizirati.

Koja se razina šećera smatra normalnom kod žena nakon 50? S godinama se pokazatelji glikemije slabijeg spola postepeno povećavaju. To je zbog hormonalnih promjena i početka menopauze. Dakle, norma kapilarne krvi za žene koje su preživjele menopauzu je 3,8-5,9 mmol / l, a venska - 4,1-6,3 mmol / l.

I koji se sadržaj šećera smatra normalnim za dijabetičare koji su uzimali hranu? Za ljude sa takvom bolešću norme su od 7 do 8 mmol / l.

Takođe, pri mjerenju glikemijskih pokazatelja nakon jela može se otkriti predijabetes. Prisutnost takvog stanja ukazuje na rezultate od 7,7 do 11 mmol / L.

Uz dijabetes koji nije ovisan o insulinu, šećer u krvi nakon jela može porasti na 11,1 mmol / L.

Kako se mjeri glikemija?

Kako biste saznali koliko šećera treba biti u krvi i koji mogu biti njegovi pokazatelji, ako donirate krv za šećer u bilo kojoj bolnici. Za to se koriste 3 metode: ortotoluidin, ferikanid, glukozida oksidaza.

Ove su metode jednostavne, ali vrlo informativne. Temelje se na hemijskoj reakciji sa šećerom u krvi. Kao rezultat toga nastaje rješenje koje se ispituje na posebnom aparatu, svjetlost njegove boje se otkriva, napominjući to kao kvantitativni pokazatelj.

Rezultati su prikazani u mg na 100 ml ili u jedinicama rastvorenih supstanci - mmol po litri. Za pretvaranje miligrama u mmol / L, brojka se množi sa 0,0555. Važno je napomenuti da je norma šećera nakon jela kada se koristi Hagedorn-Jensen metoda nešto viša od drugih metoda.

Postoji nekoliko pravila o uzimanju krvi na šećer:

  1. biomaterijal se uzima s prsta ili vene do 11 sati na prazan stomak,
  2. 8-12 sati prije testova ne možete jesti,
  3. pijenje alkohola nije dozvoljeno, samo voda.

Kada se pregleda venska krv, dozvoljena stopa može porasti na 12%. To je normalno ako je nivo glikemije u kapilarima od 3,3 do 5,5 mmol / L, a u bečkom šećeru 6, ali ne veći od 7 mmol / L.

Kada se uzimaju cijela kapilara i venska krv, postoje razlike u pokazateljima. Kada je šećer 10 ili više, a ujutro prije jela, veći je od 7 mmol po litri, to ukazuje na prisutnost dijabetesa.

S sumnjivim rezultatima, ako nema težih simptoma, ali su prisutni provocirajući faktori, provodi se stresni test s glukozom. Suština analize je sljedeća:

  • krv za post se uzima za pregled,
  • onda piju rastvor glukoze (75 g),
  • nakon 30, 60 i 120 minuta radi se ponovljeno mjerenje šećera.

Za vrijeme studije zabranjeno je piti vodu, pušiti, jesti i fizički se opterećivati. Rezultati ispitivanja tumače se na sljedeći način: sadržaj glukoze prije konzumiranja sirupa trebao bi biti normalan ili nizak.

U slučaju oštećene tolerancije na glukozu, odgovori intermedijarnih ispitivanja u krvi su 11,1 mmol / l, a u venskoj krvi 9-10 mmol po litri. Često, visoki šećer ostaje još dva sata nakon ispitivanja, što ukazuje da glukoza nije probavljiva.

Da biste samostalno mjerili pokazatelje glikemije, morate dobiti glukometr. Koristi se ovako: u olovku kojom se probija koža stavite iglu i izaberite dubinu uboda.

Nakon uključivanja uređaja, kad se na ekranu pojave informacije da je spreman za upotrebu, koža tretirana alkoholom kalcinira se. Zatim se na traku nanese kap krvi.

Nakon nekog vremena, uređaj daje tačan rezultat. Kod prve vrste dijabetesa potrebno je koristiti glucometer do 4 puta dnevno. Uz inzulin neovisan oblik bolesti, mjerio sam koncentraciju glukoze u krvi 2 puta dnevno (šećer se mjeri nakon jela i prije uzimanja).

Kod nekontrolirane glikemije, potrebno je maksimalizirati kontrolu glukoze i provjeravati šećer 8 puta dnevno s takvom učestalošću:

  1. prije jela
  2. nakon jela nakon 120 minuta,
  3. nakon 5 sati
  4. na prazan stomak
  5. ujutro i noću.

Kada se indikatori vrate u normalu, učestalost mjerenja prilagođava se inzulinskom terapijom ili oralnim davanjem hipoglikemijskih sredstava. Ali što učiniti s kroničnom hiperglikemijom i hipoglikemijom? I čime se ove države karakterišu?

Zašto se hiperglikemija i hipoglikemija javljaju nakon jela i kako se manifestuju?

Kad se norma šećera u krvi nakon jela ne stabilizira, to ukazuje na hroničnu hiperglikemiju. Ako se šećer diže, pojavljuju se simptomi poput žeđi, polidipsije i suvih usta.

Kod teškog dijabetesa pacijentovo se stanje pogoršava i razvija mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i slabost. Ponekad osoba izgubi svijest i padne u komu. Ako se ne poduzmu pravovremene mjere liječenja, onda je moguć smrtni ishod.

Kada nivo glukoze poraste, nastaju i druge posledice, na primer, neispravnost imunološkog sistema, zbog čega tijelo počinje napadati patogene mikroorganizme. Metabolički procesi i dalje su poremećeni, zbog čega osoba brzo dobija na težini.

Ostale komplikacije visokog šećera u krvi su:

  • propadanje zuba
  • brzom razvoju gljivičnih i kvasnih infekcija, posebno u ženskom telu,
  • teška toksikoza tokom trudnoće,
  • razvoj žučne kamenačke bolesti,
  • visok rizik od ekcema kod djece,
  • upala slijepog crijeva.

Nakon jela, koncentracija glukoze ne može samo povećati, već i pasti. Pojava hipoglikemije doprinosi gladovanju i različitim bolestima koje uzrokuju pad glukoze u krvi.

Simptomi hipoglikemijskog stanja - drhtanje, blanširanje kože, glad, mučnina, anksioznost, nedostatak koncentracije, palpitacije, nervoza. Kritično smanjenje šećera karakterizira vrtoglavica, poremećaji vida i govora, glavobolja, dezorijentacija, grčevi, strah, nelagoda i zbunjenost.

Jedan od razloga zašto će se šećer smanjiti je neuravnotežena prehrana, kada u ishrani preovlađuje hrana sa malo ugljikohidrata. Zato je za normalizaciju glikemije potrebno jesti hranu sa ugljikohidratima (slatko voće, tamnu čokoladu) i revidirati prehranu u budućnosti.

Također, kada je vrijednost glikemije nakon 60 minuta nakon jela manja od 2,8 mmol / l, a kod žena - 2,2 mmol / l - to ukazuje na inzulin, koji je tumor sličan stvaranju koji se razvija povećanom proizvodnjom inzulina od strane gušterače. U tom su slučaju potrebni dodatni testovi, uključujući studije za prepoznavanje tumora.

Ali hipoglikemija nakon jela izuzetno je rijetka. Često, osobito kod dijabetesa, osoba razvije hiperglikemiju.

Stoga je važno znati kako se pravodobno zaustaviti ovo stanje i spriječiti razvoj posljedica po život.

Šta učiniti sa visokim šećerom nakon jela?

Prije nego što sami smanjite koncentraciju šećera, potrebno je konzultirati se s liječnikom. Zaista je u tom pitanju važno uzeti u obzir karakteristike organizma, njegovo opće stanje, rezultate ispitivanja i još mnogo toga.

Uz nagli i snažni porast glukoze u krvi, pomoći će sljedeće mjere - uzimanje lijekova i narodnih lijekova (bilje, bobice, žitarice) koji reguliraju glikemiju, inzulin i dijetsku terapiju. Odbijanje ovisnosti (duhan, alkohol) također će pomoći normaliziranju razine šećera u tijelu s vremenom.

Koliko je važna dijeta za hiperglikemiju. Zdrave osobe s pravilnom prehranom, uključujući bolesnike s predijabetesom i blagim dijabetesom, mogu u potpunosti normalizirati svoje zdravlje čak i bez uzimanja lijekova.

Hrana koja se smatra korisnom za sve ljude takođe ima blagotvoran učinak na dijabetičare. Većina njih ima nizak glikemijski indeks, prebacuju se duže vrijeme u organizmu, a da ne uzrokuju skok inzulina.

Dakle, s visokim šećerom potrebno je minimizirati upotrebu pekarskih proizvoda od vrhunskog brašna. Preferiraju se hleb od punog zrna i vlakna. Takva hrana ne uzrokuje nagli porast glukoze u krvi i dugo se probavlja.

Koliko hrane možete pojesti odjednom? Treba jesti redovno, u malim porcijama. Štoviše, mala količina hrane važan je uvjet ne samo dijabetičara, već i zdrave osobe. U protivnom će mu prijeti opasnost da razvije šećernu bolest.

A da biste povećali vrijeme između jedenja, jer česte grickalice uzrokuju porast inzulina i nagli porast šećera, prehranu morate obogatiti proteinima. Dugo su zasitili organizam i dobro zadovoljili glad.

Uz hiperglikemiju, morate svakodnevno konzumirati povrće i voće koje sadrže vlakna, minerale i vitamine. Dozvoljeno je jesti 2-3 kisele namirnice dnevno, što će koncentraciju glukoze održavati normalnom.

Za dijabetičare su vrlo korisni svježe cijeđeni sokovi od crvene repe i krumpira. Piće se preporučuje piti svako jutro u količini od 70-100 mililitara. A voćne sokove najbolje je zamijeniti jedenjem cijele zelene jabuke i naranče.

Određena hrana može izazvati hiperglikemiju. Takva hrana utječe na šećer u krvi čak i 8 sati nakon što ga pojedete. Uz povećanu vjerojatnost hiperglikemije u prehrani, ne bi trebalo biti šećera, kao ni:

  1. bijeli pirinač
  2. životinjske masti
  3. sušeno voće (suhe marelice, smokve, datulje),
  4. kobasice,
  5. banane.

Alternativno liječenje hiperglikemije

Uz hronično povećanje glukoze u krvi, preporučuje se piti infuziju lovorovog lišća. Priprema se na sljedeći način: 8 listova prelije se 500 ml kipuće vode i inzistira 6 sati. Pije se prije jela u količini od 50 ml odjednom tri puta dnevno.

U sličnu svrhu, uzmite i decokciju gloga protiv dijabetesa. Štoviše, bobice se mogu sakupljati samostalno. Voće se dodaje u čaj ili se iz njega uzgajaju. Piće sa glogom ne samo da normalizira rad, već i pozitivno utiče na pritisak, vaskularni sistem i srce.

Uz visoki šećer, korisno je piti biljne čajeve i dekocije. Ljekovito antiglikemijsko piće je radič. Sadrži prirodni inzulin koji je potreban većini dijabetičara, a podiže energetski ton i aktivira cirkulaciju krvi.

Ostali narodni lijekovi koji prirodno snižavaju šećer:

  • sok od repe i dekocija iz korijena biljke,
  • infuzija listova pasulja (priprema se kao lovorov juha),
  • dekocija pregrada od oraha,
  • infuzija listova jagode,
  • dekocije od koprive, pelina, biljke i djeteline.

Kod dijabetesa korisno je piti infuziju borovnica, koje obiluju glikozidima i taninima. Za pripremu lijeka, zdrobljena biljka (1 žličica) prelije se s 250 ml kipuće vode, inzistira na pola sata i filtrira. Lijek se uzima tri puta dnevno po 1/3 šalice.

U slučaju neuspjeha u metaboličkim procesima, preporučuje se upotreba svježih krastavaca koji sadrže prirodni inzulin. Osim toga, zeleno povrće smanjuje apetit, ne dozvoljavajući vam da dobijete višak kilograma.

Informacije o normalnoj glikemiji navedene su u videu u ovom članku.

Ostavite Svoj Komentar