Šipke za bor protiv dijabetesa

Mladi borovi češeri - alat koji se dugo koristi za liječenje. Oni su korišteni kao efikasan lijek za skorbut, bronhitis, tuberkuloza, prehlade, bolovi u zglobovima. Oduvek je bio vrlo popularan među stanovnicima Sibira. Konusi i narodni iscjelitelji, koji su od njih pripremali infuziju, pekmez, balzam i druga sredstva, smatrani su vrijednim alatom.

Konusni četinari su modificirani izdanci koji dozrijevaju u drugoj godini. Tek tada se, pod uticajem suvog vetra, postepeno počinju da se odvijaju. Ali oni koji su zainteresirani za prikupljanje konusa u svrhu liječenja, trebali bi uzeti u obzir da se za liječenje koriste isključivo mladi stošci. Njihov sastav uključuje smolu, koja ima jedinstveno ljekovito djelovanje. Zato se tinkture od konusa široko koriste za pritisak, za lečenje bolesti zglobova, kostiju, bolesti digestivnog trakta, disajnih organa itd.

Sredstva na bazi ove komponente također su prilično učinkovit lijek moždani udar. Ova kvaliteta je dokazana naučno, jer su stručnjaci posvetili pojedinačne velike studije proučavanju takvih svojstava stožaca. Trenutno se radi na stvaranju posebnih oblika tableta koje su pogodne za upotrebu i daju izražen efekat tokom liječenja i sprečavanja moždanog udara.

Trenutna situacija s incidencijom moždanog udara

Trenutno su prevencija moždanog udara i drugih bolesti krvnih žila i srca vrlo važna karika u borbi za zdravlje nacije. Uostalom, bolesti kardiovaskularnog sistema rasprostranjene su među ljudima različite dobi. Prema statističkim podacima, godišnje se dogodi moždani udar u 450 hiljada stanovnika Rusije različitih dobnih skupina. Oko trećina pacijenata umre mjesec dana nakon moždanog udara. Trećina ljudi koji su imali ovu opasnu bolest zahtijeva temeljitu dodatnu njegu i ostaje ovisna o drugima. Još 9% doživi ponovljeni moždani udar tokom cijele godine. Ako procijenimo cjelokupnu sliku procesa rehabilitacije nakon moždanog udara, ozbiljnost ove bolesti jasno pokazuje činjenica da samo 8% pacijenata nakon moždanog udara ne treba dodatnu pomoć.

Kako tretirati moždani udar borovim konusima?

Bor - biljka fitoncida prepoznata od strane stručnjaka. Hlapive - Radi se o supstancama koje proizvode veoma snažan antimikrobni efekat. Oni uništavaju patogene mikrobe i istovremeno imaju izražena tonička svojstva. Fitocidi takođe blagotvorno utiču na opšte stanje imunološkog sistema. U ljetnim mjesecima puno tvari korisnih za tijelo postepeno se nakuplja u češerima. Osim isparljivih, sadrže ih i dosta vitamini, esencijalna ulja, tanini. Upravo u pogledu prisutnosti tanina s jedinstvenim svojstvima u konusima koji se koriste kao lijek za moždani udar i kao efikasan profilaktički lijek. Istraživači su potvrdili da sadrže nove sorte tanina koji zaustavljaju smrt moždanih stanica kod preživjelih od moždanog udara.

Neposredno za vrijeme i nakon moždanog udara moždane ćelije umiru vrlo intenzivno zbog akutnog kršenja cerebralnog protoka krvi. Štoviše, u vrijeme kada prolazi rehabilitacijski proces, proces ćelijske smrti se nastavlja i još više postaje aktivan.

Upotreba tanina opravdana je činjenicom da je ova supstanca u stanju smanjiti staničnu smrt. Naučnici su to dokazali sprovodeći niz eksperimenata na eksperimentalnim glodarima. Ako uzmemo u obzir rezultate eksperimenta, tada je kod miševa koji su primili tanine umrlo samo 20% moždanih stanica, a kod onih glodara koji nisu primili takav tretman, oko 70%.

Prema naučnicima koji su proveli ovo istraživanje, sva poanta je u tome da tanini mogu blokirati jedan od enzimiodređivanje procesa vitalne aktivnosti moždanih stanica. To smanjuje intenzitet njihove smrti. A tanini sadržani u borovim konusima čine upravo to. To su svojstvo borovih čestica potvrdili naučnici iz Kalifornije.

Međutim, oni koji planiraju koristiti takve lijekove, trebali bi zapamtiti sljedeće: ako se provede liječenje i oporavak nakon moždanog udara, narodni lijekovi mogu se koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom. Uostalom, sredstva pripremljena na osnovi stošca imaju kontraindikacije. Zato ih ne možete uvijek koristiti i ne svi.

Češeri bor: ljekovita svojstva i kontraindikacije

Korisna svojstva nastaju zbog onih komponenti koje se nalaze u modificiranim izdancima bora:

  • esencijalno ulje koje uključuje borneol, limonen, pinene, bornil acetat, kadinin i druge supstance,
  • smolne kiseline
  • gorčina
  • isparljiv,
  • tanini
  • broj vitamina (grupe B, A, K, P, C),
  • skrob
  • parcele
  • mineralne soli.

Primjećuje se širok spektar farmakoloških učinaka, stoga se kod različitih bolesti i stanja provodi liječenje borovim konusima. Dokazani su sljedeći efekti sredstava koji se temelje na njima:

  • protuupalno
  • antimikrobni
  • ekspektorans
  • diuretik
  • koleretik
  • pročišćavanje krvi
  • umirujuće
  • antiseptik
  • insekticidno
  • anti-zingotski,
  • zbunjujući.

Od moždanog udara

Liječenje moždanog udara sa borovim češerima zbog prisustva tanina u njima, zaustavljajući raspadanje neuronanakon moždanog udara. To pomaže u sprečavanju ili zaustavljanju razvoja. paraliza. Od moždanog udara najčešće se koristi alkoholna tinktura od borovih čestica. Upotreba tinkture borovih konusa na votki ili alkoholu je preporučljiva, jer alkohol može "otkriti" korisna svojstva tanina. Tinktura borovih čestica na votki koristi se i kao sredstvo za jačanje krvnih sudova i srca, za oslobađanje pritiska, za jačanje pamćenja itd.

Narodni recepti za moždani udar uključuju upotrebu drugih sredstava koja se temelje na konusima.

U narodnoj medicini postoje i mnogi recepti protiv kašlja koji su efikasni protiv plućnih bolesti. Preporučljivo ih je primijeniti kada traheitis, bronhitis, upala pluća. Ponekad se takvi alternativni lijekovi propisuju kao dio složenog liječenja pacijenata tuberkuloza. Koje ćete recepte koristiti u ovom slučaju, lekar će vam reći.

Pri visokom pritisku

Pošto sredstva koja se temelje na ovoj komponenti proizvode hipotenzivni učinak, koristi se za normalizaciju pritiska. Koristit će ih u preventivne svrhe. Da biste pripremili sredstva, u ljekarničkoj mreži možete kupiti borove šipke. Možete kupiti gotovu infuziju na bazi ove komponente u ljekarni.

Uz bolesti probavnog sistema

Ovaj alat pozitivno djeluje na stanje želuca i gušterače. Ponekad se preporučuje tinktura za upotrebu sa gastritis, peptički čir. Ali važno je uzeti u obzir da je kod takvog liječenja moguće pogoršanje. Zbog toga je, prije upotrebe, obavezno posavjetovati se s liječnikom.

Lokalni tretman

Ovaj se alat koristi i spolja kao nadražujući, protivupalni, dezinfekcijski, lijek protiv bolova. Juhama tretirati kožu ekcem, lišiti, alergijske reakcije. Tinkture se koriste za mljevenje sa upalom mišića i zglobova, radikulitis, miozitis, reumatizam. Decokcije i infuzije korisni su kod upalnih bolesti za grgljanje.

U pravilu se djeci s kašljem propisuju infuzije i inhalacije. Djeci se može dati džem od borovih čestica, čije su koristi i kontraindikacije jednaka kao i druga sredstva na bazi ove komponente. Postoje različiti recepti za džem od borovih čestica, ali ljekar ipak treba dati preporuke o tome kako uzimati džem.

Gotovo svaki recept za pekmez od borovih konusa temelji se na miješanju konusa i sirupa. Međutim, i pored činjenice da su korisna svojstva pekmeza od borovih čestica neosporna, potrebno je pridržavati se stroge doze kako ne bi izazvali alergijske reakcije. Kako je ovaj proizvod prilično ukusan, djeca ga jedu sa zadovoljstvom. Ali oni koji uzimaju pekmez od borovih čestica, prednosti i štete ovog proizvoda moraju se uzeti u obzir.

Da ojačamo organizam

Takva sredstva možete uzeti kao restorativne. U stanju su da obnove obrambenu sposobnost organizma nakon infekcija, spreče razvoj nedostatak vitaminaojačati imunitet. Eterično ulje bore je korisno kao dezodorirajuće sredstvo, jer savršeno dezinficira zrak.

Kontraindikacije

Čak se i narodni lijekovi moraju uzimati odgovorno i pravilno, uzimajući u obzir sve kontraindikacije. Lijekove s borovim konusima treba pažljivo piti onima koji imaju određene probleme sa bubrezima. Ne uzimajte proizvode na bazi alkohola onima koji su bolesni hepatitis. Također, osobe s individualnom netolerancijom ne bi se trebale liječiti takvim sredstvima, one koji su stariji od 60 godina.

U svakom slučaju, važno je strogo slijediti upute prilikom uzimanja takvih sredstava.

Kada sakupljati?

Tokom toplih mjeseci, u konusima se nakupljaju korisne tvari sa ljekovitim svojstvima. Za liječenje moždanog udara koriste se zeleni stošci koji su se već formirali. Pogodne su za pravljenje tinktura. Tokom perioda rehabilitacije nakon ove grozne bolesti koriste se zreli češeri, koji se još nisu otvorili, ali imaju sjeme.

Skupljajte ih sa mladih stabala koja su stara 10-15 godina. U pravilu su to niska stabla, pa je prikupljanje vrlo zgodno.

Kako napraviti vino od borovih konusa za liječenje moždanog udara?

Vino pripremljeno na osnovi borovih čestica pomaže u rehabilitaciji nakon moždanog udara i nježno smanjuje pritisak. Piće će biti korisno i osobama slabog srca kako bi se spriječila opasna bolest.

Za stvaranje ljekovitog vina trebat će vam mladi zeleni češeri sakupljeni u junu ili julu. Pinove borova potrebno je isjeći i napuniti staklenkom od 3 litre tačno do polovine. U nju sipajte 300 grama granuliranog šećera, sipajte toliko vode da se cijela posuda napuni. Pokrijte poklopcem, zamotajte gustom krpom i stavite na osamljeno tamno mjesto tjedan i pol.

Nakon što se proizvod fermentira, potrebno ga je procijediti kroz cjedilo u drugu staklenku i odmah staviti vodenu brtvu ili pričvrstiti gumenu rukavicu na vrh. Preostali češeri ponovo sipaju vodu i ostave u tamnom bifeu radi sekundarne fermentacije.

Nakon tjedan dana pomiješajte prvu tinkturu s drugom i dobro je dobro zatvorite. Izdrži još 5-7 dana, a može se konzumirati.

Doziranje je 15 ml (3 kafene kašike) dva ili tri puta dnevno nakon obroka. Vino je vrlo dobrog okusa i kod ovog je tretmana važno da ne prekorači dozu.

Za pripremu ljekovitih sredstava koriste se uglavnom mladi borovi češeri. Optimalno razdoblje za berbu voća određuju klimatski uvjeti u kojima rastu borovi. U srednjem opsegu, češeri se trebaju sakupljati između kraja maja i kraja juna, određujući stepen zrelosti i kvaliteta, prema sljedećim karakteristikama:

  • konus jednoličnog obojenja zelene boje sa glatkom i ujednačenom površinom,
  • veličina ploda - 1-4 cm,
  • struktura konusa je gusta, ali mekana - lako se rezati nožem,
  • nijedna površina ne smije biti oštećena u obliku propadanja, gljivičnih bolesti ili tragova štetočina.

Za pripremu nekih infuzija, češeri se skupljaju u drugo vrijeme. Na primjer, kako bi se spriječili moždani udari i oporavak od njih, preporučuje se sakupljanje bora od jula do septembra. Vjeruje se da su upravo u to vrijeme plodovi akumulirali tanin u sebi što sprečava smrt moždanog tkiva.

U nekim receptima se koriste i stari preponi. Prikupljajte ih godinu dana nakon formiranja. Do ovog trenutka oni poprimaju tamno smeđu nijansu, potpuno otvorenu, bez sjemenki u svojim šupljinama.

Kako napraviti tinkture na votki?

Prije kuhanja morate pažljivo sortirati sirovine, oprati ga i sipati votku ili alkohol pouzdanih proizvođača. Proporcije u ovom slučaju su sljedeće: za 5 konusa, prethodno izrezanih, uzmite 1 šalicu votke ili 70% alkohola. Otopina se treba infuzirati na tamnom mestu dve nedelje. Staklenku je potrebno periodično protresti. Što češće protresete posudu, tinktura će biti bogatija i korisnija. Nakon dvije sedmice, lijek se mora filtrirati i uzimati tokom liječenja 3 puta dnevno po 1 tsp. Za prevenciju, tinktura se pije 1 put dnevno po 1 kašika kašike. Kurs lečenja traje do šest meseci.

Takođe možete napraviti alkoholnu tinkturu sa jabukovim sirćetom. Da biste to učinili, dodajte 5 ml alkohola u 5 konusa. Inzistirajte na sobnoj temperaturi 10 dana. Nakon filtriranja nakon ovog, dodajte 1 kašika kašike. jabukovo sirće. Ako je moguće, koristite domaće sirće. Ovu tinkturu treba piti šest mjeseci, dodajući u čaj čajnu kašiku.

Tinktura borovog konusa kao priznati lijek za rehabilitacijsku terapiju nakon moždanog udara

Tinktura borovog konusa dugo se smatra priznatim lijekom za rehabilitacijsku terapiju nakon moždanog udara. Klinički je potvrđeno da uzimanje lijekova na bazi pinjola pomaže u borbi protiv pareza gornjih i donjih ekstremiteta, visokog krvnog pritiska, oštećenja sudova mozga kao i kod paralize.

Tinktura borovih češeri ima stabilizirajući učinak na organizam koji je pretrpio moždani udar, a njegov unos je vrlo djelotvorna i efikasna metoda obnove tijela u periodu nakon moždanog udara.

Tinktura i drugi pripravci od borovih čestica preporučuju se kod bolesti poput moždanog udara, srčanog udara, angine pektoris, bolesti koronarnih arterija, hipertenzije (visoki krvni pritisak) i mnogih bolesti kardiovaskularnog sistema.

Pažnja U liječenju post-moždanih i post-infarktnih stanja, kao i u prevenciji srčanih udara, šloga i bilo kojeg drugog oboljenja srca i krvnih žila, posebno se cijene crvene borovice i tinktura od njih, budući da uzimanje takve tinkture povećava elastičnost krvnih sudova i njihov tonus, kao i normalizira propusnost kapilara.

Dokazano je i da pravilno pripremljena tinktura pinjola izuzetno povoljno djeluje na žile mozga, prije svega, blokirajući mogućnost smrti živčanih ćelija. Prijem preparata od borovih čestica nakon moždanog udara i srčanog udara pomaže obnavljanju normalnog govora i dobroj koordinaciji pokreta cijelog tijela.

Rezultati brojnih znanstvenih studija u kojima su sudjelovali volonteri uvjerljivo su dokazali da je uzimanje lijekova (tinktura) na bazi crnog stabla borovih čestica sposobno sačuvati moždane stanice tijekom moždanog udara (zaustaviti proces odumiranja moždanih stanica), što je posljedica visokog sadržaja tanina u tim pripravcima.

Osim toga, dokazano je da uzimanje ovih lijekova savršeno čisti krvne sudove.

Zanimljiva su bila istraživanja o utjecaju borovih čestica na organizam s udarcima i srčanim udarima, koja su provedena u vodećim američkim medicinskim laboratorijama. Tokom ovih studija naučnici su uspjeli potvrditi da češeri borova, posebno češeri od crnog bora, sadrže posebne sorte tanina koji mogu spriječiti moždane stanice da odumru u slučaju moždanog udara.

Lijekovi protiv moždanog udara za prevenciju moždanog udara

"Šumski iscjelitelji" su u stanju da se zaštite od moždanog udara, "brze bolesti" koju karakteriše patogena poremećaja cirkulacije krvi u mozgu, koja se manifestuje promenama neurološke prirode. Razni alkoholni proizvodi su posebno vrijedni jer alkohol pomaže u otkrivanju svojstava tanina.

Također, lijekovi koji koriste alkohol jačaju srčani mišić, uklanjaju aritmije u njegovom radu, poboljšavaju pamćenje, jačaju zidove krvnih žila, eliminišu humak (zvonjenje) u ušima i poboljšavaju rad vidnih organa.Nije teško samostalno pripremiti ljekovite tinkture od borovih šunki od podmuklog udara.

Mnogo je recepata za uporabu "crnogoričnih smočnica", koji su vrlo popularni za moždani udar. Poznato je da se s tako ozbiljnom bolešću proces uništavanja ćelija ne zaustavlja u periodu oporavka.

Tanini prisutni u konusima savršeno rješavaju ovaj problem, ponekad smanjuju broj uništenih ćelija. Terapijski preparati pripremljeni na osnovi čestica koriste se u rehabilitacijskoj terapiji, pospješuju povratak govora, poboljšavaju poremećenu koordinaciju pokreta i blagotvorno utječu na opće stanje organizma.

O alkoholnim tinkturama pisali smo gore. Jednako je lako pripremiti infuziju na vodi, medu i čak pekmezu.

Pripremamo vodenu infuziju i med

  • Infuzija borovih izdanaka na vodi. Isperite sa 5-7 izdanaka crnogorice u tekućoj vodi, isjeckajte ih na male komade, stavite u lončić, dodajte 1 litru hladne vode i stavite na vatru. Pričekajte da prokuha i potamnite na minimalnoj iskre još dodatnih četvrt sata. Inzistirajte na toplom mjestu, konzumirajte 100-150 ml tri puta na dan.
  • "Medok" od borovih čestica. Ulijte 80 litara sa litrom malo tople vode. zelene rone, kuhajte 20 minuta, inzistirajte 24 sata. U buduću poslasticu ubacite 1 kg šećera i kuhajte još 1,5 sat - dok smjesa ne postane gusta. Dodajte 5-7 kapi limunovog soka, sipajte u pripremljene (najbolje sterilizirane) staklenke. Čuvajte (stalno!) Na hladnom, zatamnjenom mjestu.

Za šta su korisni jelkovi češeri?

Upotreba smrekovih konusa u tradicionalnoj medicini praktikuje se za razne bolesti. Sredstva koja se temelje na njima prikazana su kada bronhitis, faringitis, tonzilitis i dr. Poput bora proizvode antimikrobno, protuupalno, antibakterijsko djelovanje. Sadrže vitamine, esencijalna ulja, brojne biološki aktivne tvari.

Koriste se za liječenje gotovo istih tegoba koje se liječe modificiranim izdancima bora. Poznato je i to da se od jelenih čestica mogu napraviti obogaćuju dekocije i infuzije. Takođe se pripremaju pekmezi od konusa, čije su koristi i štete iste kao i marmelada od bora.

Recept za smreke u obliku smreke je jednostavan. Konusi se trebaju drobiti, a zatim ih staviti u slojeve u emajliranu posudu, svaki sloj, sipajući sa šećerom. Tjedan dana kasnije, kada izdanci daju sok, kuhajte na laganoj vatri 40 minuta. Ne treba miješati. Džem se može konzumirati odmah ili valjati u staklenkama. U tom slučaju smolu koja ostaje na dnu spremnika mora se ostaviti i odbaciti. Jam se koristi za liječenje prehlade, s nedostatkom vitamina, za jačanje imuniteta. Međutim, djeci mlađoj od 12 godina ne preporučuje se dati takav lijek.

Upotreba borovih pupoljaka

Ništa manje popularni nisu ni drugi recepti, pogotovo oni gdje se koriste borovi pupoljci. Njihova ljekovita svojstva nastaju zbog sadržanih korisnih komponenti. U većini slučajeva upotreba borovih pupoljaka u narodnoj medicini povezana je s liječenjem kašlja. Pinovi pupoljci dio su kolekcija grudi i raznih čajeva, jer proizvode vidljiv ekspektorans i protuupalni učinak. Koriste se i za liječenje drugih bolesti. Za lečenje i prevenciju moždanog udara koriste se i bubrezi jer sadrže veliki broj tanina. Ali ipak, još češće u tu svrhu koriste konuse.

Međutim, važno je uzeti u obzir da je u njihovom sastavu velika količina terpentina. Zbog toga su probavni poremećaji, alergijske manifestacije i glavobolje mogući uz tretman na bazi bubrega. Od borovih bubrega pripremajte decokcije u vodi i mlijeku, tinkture za alkohol. Dekoracije se koriste i za pripremu kupki.

U narodnoj medicini široko su poznata ljekovita svojstva borove smole. Ova se smola uglavnom prerađuje u terpentin i kolofoniju. Te komponente su dio lijekova protiv bolova, zagrijavanja i drugih sredstava. Živita ima protuupalna, zaceljujuća, antiseptička svojstva. Stoga je njegova lokalna upotreba rasprostranjena.

U svom čistom obliku najčešće se koristi kedrova guma. Takođe, mnogi izvori opisuju prednosti cedrove tinkture votke, koja se pravi od pinjola. Pozitivno djeluje na funkcije reproduktivnog i probavnog sustava, a također efikasno utječe na stanje imuniteta.

Na taj način sredstva iz stožaca mogu se koristiti kao sredstvo za oporavak od moždanog udara. Razrjeđuju krv, zaustavljaju proces odumiranja moždanih stanica, potiču obnovu govora i koordinaciju pokreta. Ali treba ih koristiti strogo prema receptu i nakon konsultacije s liječnikom.

Recepti za pripremu i upotrebu borovih čestica u narodnoj medicini

Ljekovita svojstva i kontraindikacije borovih čestica detaljno su opisane u narodnim travarima i fito-referentnim knjigama. Najvrjednije u ovoj narodnoj medicini je esencijalno ulje bora, smolne kiseline, tanini i bogat kompleks vitamina i minerala. Preporučuje se liječničko savjetovanje prije početka liječenja, jer su moguće nuspojave i alergijska reakcija.

U narodnoj medicini se pored mladih borovih konusa koriste i iglice, pupoljci (izdanci), grane, guma, pelud borova. Svi dijelovi biljke imaju sličan ljekoviti učinak. Međutim, postoje neke nijanse u njihovoj primjeni. Tako se, na primjer, češeri zelenog bora propisuju u periodu nakon moždanog udara i za prevenciju moždanog udara. I borovi pupoljci najčešće se koriste kod respiratornih bolesti. Više o liječenju bubrežnih borova pročitajte u našem drugom članku.

Berba sirovina

U berbi nema poteškoća, jer je obični bor obično drvo. Važno je samo odabrati ekološki čistu zonu, čiste šume, udaljene od industrijskih preduzeća i puteva.

  • Kada treba prikupiti. Konusi se pojavljuju na granama nakon cvatnje. I borove počinju cvjetati u dobi od 15 godina. Cvatnja može trajati od maja do juna, ovisno o klimatskim uslovima. I nakon dve do tri nedelje pojavljuju se izbočine.
  • Kako beriti. Ako odrežete mladi konus, unutra će biti katran. Upravo s ovom supstancom ocjenjuje plod. Treba skupljati samo guste, još neotvorene češere. To se obično dešava u junu. Iako postoji mišljenje da se one mogu sakupljati i zimi, u otvorenom obliku. Neki izvori govore kako je bolje ubrati plodove prije ljetnog solsticija.

Konusi se, u pravilu, ne suše. Od prikupljenih sirovina pripremaju se alkohol, tinkture meda, sirupi i konzervi, dekocije i infuzije.

Ljekovita akcija

Kakve koristi donose borove šunke organizmu? Šta je uključeno u njihov hemijski sastav?

  • Terpentin (crnogorično esencijalno ulje) s pinenama, borneolom, kadidinom, limonenom, bornil acetatom i drugim terpentinama.
  • Tanini.
  • Smolaste kiseline.
  • Gorčina.
  • Hlapive
  • Mineralne soli.
  • Bogat vitaminskim kompleksom (C, K, P, A, grupa B).
  • Smole
  • Škrob.

Spektar farmakološkog djelovanja:

  • antimikrobni
  • zbunjujući
  • protuupalno
  • ekspektorans
  • umirujuće
  • pročišćavanje krvi
  • diuretik
  • koleretik
  • antiseptik
  • insekticidno
  • anti skorbut.

Lista indikacija

Kada je tretman borovom konusu najefikasniji?

  • Konusi za bor. Plodovi sadrže posebnu vrstu tanina koji zaustavljaju raspad neurona u moždanim lezijama mozga. A to pomaže da se zaustave ili spriječe posljedice paralize. Alkoholna tinktura je posebno korisna jer alkohol „otkriva“ svojstva tanina. Takav lijek blagotvorno djeluje i na pamćenje, kardiovaskularni sistem, jača zidove krvnih žila, eliminira tinitus.
  • Šišmiši za kašalj. Možete uzeti infuzije, alkoholne tinkture, kao i obavljati inhalacije. Lijek pomaže kod upalnih procesa respiratornog trakta - bronhitisa, traheitisa, upale pluća. Može se propisati i u kombiniranoj terapiji za plućnu tuberkulozu.
  • Sa visokim krvnim pritiskom. Alat ima hipotenzivni učinak, normalizuje krvni pritisak. Preporučuje se uzimati sa hipertenzijom, za prevenciju moždanog udara u pozadini visokog pritiska.
  • Za liječenje probavnog trakta. Mnogi ljekari spominju blagotvorno djelovanje ovog biljnog lijeka na želudac i gušteraču. Konkretno, tinktura borovih čestica preporučuje se kod peptičnog čira, gastritisa. Međutim, naznačeno je da lijek može uzrokovati pogoršanje. Stoga je kod takvih dijagnoza prije uzimanja lijeka strogo potrebna konzultacija s liječnikom.
  • Varikozne vene. Uz oštećenje vena, stvaranje nodula, prorjeđivanje stijenki žila, korisno je koristiti tinkture iznutra, kao i terapeutske kupke. Često koristite mješavinu tinkture od pinjora, slatke djeteline, verbene, konjskog kestena.
  • Lokalni tretman borovim konusima. Lokalno se koristi kao ometajuće, iritantno, analgetsko, protivupalno, dezinfekcijsko sredstvo, insekticidno sredstvo. Decokcije mogu liječiti kožne lezije s ekcem, mangan, lichen, alergije. Takođe, tinkture se često koriste za trljanje zglobova i mišića, ublažavanje upale, oteklina i bolova. Dodjeljuju se kod neuralgije, reumatizma, miozitisa, gihta, radikulitisa. Takođe, dekocije i infuzije mogu da ispiraju usta, grlo sa upalom.
  • Prednosti za djecu. Najčešće se propisuje protiv kašlja (ARVI, gripa, bronhitis, traheitis) u obliku inhalacija i infuzija. Takođe se mogu propisati terapijske kupke s decokcijom češeri za kožne bolesti, ojačati obrambeni organizam, kao sedativ. Trljanje s kašljem koristi se samo prema uputi liječnika. Nemojte kršiti doziranje, jer velika koncentracija terpentina može biti opasna za djecu i izazvati alergijsku reakciju.
  • Restorativna medicina. Puno pozitivnih recenzija o imunostimulirajućim, vitaminnim svojstvima ovog lijeka. Lijek sprečava nedostatak vitamina, razvoj skorbusa, poboljšava imunitet. Dobro je piti kako biste obnovili snagu nakon virusnih infekcija i drugih bolesti.

Infuzije se mogu koristiti kao dezodorirajuće sredstvo, savršeno osvježavaju zrak u sobi, čistiju ga i dezinficiraju. U te svrhe najčešće se koristi esencijalno borovo ulje sa visokim sadržajem terpentina.

Značajke upotrebe kod kuće

Kakva je upotreba bora od bora u narodnoj medicini? Šta se može pripremiti od ovih darova prirode? Kako pravilno i sigurno uzimati kućne lijekove?

Infuzija konusa priprema se na vodenoj osnovi. Nanesite je unutra. Više koncentriranih odreska dodaje se ljekovitim kupkama.

  1. Samljeti 5 mladih konusa.
  2. Sipajte ½ litre vode.
  3. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.
  4. Inzistirajte na 1 sat.
  5. Naprezanje.

Uzimajte ¼ šoljicu 3 puta dnevno (najbolje nakon jela).

Priprema infuzije za kade

  1. Pripremite 3 šolje sjeckanih sirovina.
  2. Ulijte 3 litre vode.
  3. Kuhajte 5 minuta.
  4. Inzistirajte na 2 sata.
  5. Naprezanje.

Juha se sipa u kadu sa umjereno vrućom vodom. Terapeutske kupke se uzimaju prema indikacijama ne više od 20 minuta.

Koja su ljekovita svojstva votke tinkture borovih čestica? Vjeruje se da alkoholna baza pojačava sva korisna svojstva ovog lijeka. To se pre svega odnosi na terpene sadržane u esencijalnom borovom ulju. Stoga se alkoholne tinkture najčešće pripremaju od borovih čestica. Uzimaju se oralno, ali i efikasno trljaju tinkturom borovih čestica. Koristi se kao lokalni nadražujući, analgetski, protuupalni, antiseptički.

Priprema tinkture borovih čestica

  1. Uzmite 1 dio zdrobljenih sirovina.
  2. Sipajte 10 dijelova alkohola 40% ili votke.
  3. Insistirajte 7 dana na toplom mjestu.
  4. Naprezanje.

Uzmite 1 kašiku. 3 puta dnevno nakon obroka. Može se uzgajati u vodi ili čaju. Indiciran je za sve gore navedene simptome i dijagnoze.

Među narodnim receptima postoje i tinkture od votke od meda. Preporučuje se da se uzimaju kao učvršćujuće, vitaminsko sredstvo, korisno je piti osobama sklonim češćim respiratornim bolestima, za prevenciju gripa i SARS-a.

Priprema tinkture votke od meda

  1. U litru staklenke stavite 6-8 zdrobljenih konusa.
  2. Dodajte 1 šolju tekućeg meda i 1 šolju votke.
  3. Dobro protresti.
  4. Insistirajte 21 dan na toplom mjestu.

Uzimajte 1 put dnevno po 1 kašiku. l nakon jela. Tinktura se čuva na tamnom i hladnom mjestu.

Više o korištenju izbočina nakon moždanog udara

U posljednje vrijeme pojavilo se mnoštvo informacija o prednostima ovog narodnog lijeka nakon moždanog udara. U Japanu su vršena istraživanja o hemijskom sastavu borovih čestica. Utvrđeno je da svojstva tanina i njihovih čvrstih veza s proteinima, biopolimerima i polisaharidima daju visoki terapeutski učinak u porazu moždanih neurona i obnavljaju izgubljene neurološke funkcije. Često se postavlja pitanje: kada sakupljati borove stožce od moždanog udara? Ne postoje posebne tajne prikupljanja. Ali važno je razmotriti takve točke:

  • češeri trebaju biti mali (1 do 4 cm),
  • treba odabrati mekane češljeve koje se lako sjeku ili čak grizu,
  • plodovi trebaju biti ljepljivi kvrgavi, obojeni, aromatični, gusti,
  • sakupljati borove češeri za tinkturu od moždanog udara preporučuje se u maju ili junu (ovisno o klimatskim uvjetima).

Među receptima za borove čunjice od moždanog udara najčešće se nalazi tinktura votke. Samo bi trebali odabrati votku najviše kvalitete.

  1. Samljeti 6 konusa.
  2. Ulijte čašu votke.
  3. Inzistirajte 14 dana na tamnom mjestu, periodično mućkajući.
  4. Naprezanje.

Dugo vremena. Prema nekim indikacijama - do 6 mjeseci. Možete piti 1 kašika. 3 puta dnevno. Za prevenciju - 1 put dnevno.

  1. Stavite cijele oprane stožice u litarsku teglu.
  2. Ulijte votku u potpunosti.
  3. Insistirajte 40 dana na tamnom mjestu.
  4. Naprezanje.

Možete piti 1 žličicu, razblaženu u toploj vodi ili čaju. Također se može koristiti za trljanje zahvaćene, paralizirane strane sa moždanim udarom.

Važno je zapamtiti da je samo-lijek u periodu nakon moždanog udara strogo kontraindiciran. Lijek možete koristiti samo uz konsultaciju sa svojim ljekarom, u složenoj terapiji.

Džem i sirup

Konzervans može biti ne samo alkohol i med, već i velika količina šećera. Džem od borovih češera nije samo poslastica, već i lijek. Posebno je korisno kod respiratornih bolesti, kašlja, za jačanje imuniteta.

  1. Uzmite 1 kg zelenog voća.
  2. Sipati 1 kg šećera.
  3. Napunite vodom (trebala bi prekriti stožice).
  4. Simmer.
  5. Razvaljajte kao redoviti džem.

Koja je značajka kuhanja? Džem treba kuhati dugo, na laganoj vatri. Pjenu treba ukloniti kako bi se uklonila gorčina. Obično se 3-4 dana kuhaju 15 minuta nekoliko puta dnevno. Džem je gusta, smeđe-jantarna, aromatična, sa specifičnim okusom tarna.

  1. Pripremite sirup od 1 kg šećera i 1 šolje vode.
  2. Sipajte 1 kg sjeckanih čestica.
  3. Čuvati u frižideru.

Na medu možete napraviti sirup. Možete i posipati zdrobljenim češerima u slojevima šećera, koji potom pustiti sok. Uzmite sirup kao lijek za respiratorne bolesti.

Zašto su borovi češeri toliko popularni u narodnoj medicini? Ovo je jedan od najefikasnijih lekova protiv kašlja kod traheitisa, bronhitisa, upale pluća. Potrebno je da se obnovi organizam nakon moždanog udara, sa reumatskim, gihtadnim bolovima. Tinktura se trljala u bolne zglobove i mišiće. Infuzije vode se koriste za liječenje kožnih bolesti.

Liječenje dijabetesa, narodni lijekovi za dijabetes

Dijabetes je bič savremenog društva, globalna katastrofa. Borba s njim vodi se već duže vrijeme, ali nažalost, nema dovoljno smjena. Broj pacijenata s dijabetesom povećava se i često se nadaju čudu: uskoro će postojati lijek, magični recept koji će ih spasiti od nevolja. Čuda, nažalost, ne događaju se. Ali upornost i strpljenje mogu učiniti čuda.

Simptomi i uzroci, narodni lijekovi za dijabetes:

Tipična manifestacija ove bolesti je uzbudljiva žeđ, ponekad nezasitni "vučiji" apetit, dodjela velike količine mokraće koja sadrži šećer posljedica je povećane prisutnosti šećera u krvi. Ponekad je prisutna opća slabost, naglo pogoršanje vida, okus gvožđa u ustima, loše zarastanje bezopasnih rana i svrbež kože. Pacijent gubi na težini ili, obrnuto, postaje pretilo. Često dijabetičari također pate od poremećaja drugog metabolizma, naime proteina i masti. Kao rezultat toga, u tijelu se nakuplja kritična količina toksičnih spojeva, što može rezultirati opasnom komplikacijom - dijabetičkom komom, a to nije ništa drugo nego samo-trovanje tijela.

Dijeta za dijabetes:

Svi znaju da dijabetičari imaju strogu dijetu. Krenimo od šećera - njegova konzumacija mora se smanjiti više puta, primijeniti, ako je potrebno, nadomjestke (ksilitol, saharin), kao i smanjiti potrošnju proizvoda koji sadrže škrob. Poseban je stav prema medu, jer je to i šećer.

Dijabetesna dijeta

Uključite više mesa svih vrsta u svoju prehranu. Obrano mlijeko, posni sir, jogurt i ostali fermentirani mliječni proizvodi vrlo su korisni. Od povrća najkorisniji su cvjetača i bijeli kupus, kao i sok od kiselog kupusa. Svježe od povrća korisniji je luk, češnjak, špinat, celer. Dobro je piti sokove, pogotovo šargarepu, ali to trebate razrijediti na pola s vodom i piti pola čaše dnevno.

Bobice su korisne, ali zabranite trešnje, šljive i banane. Umjesto kave, dobro je varivo korijenje cikorije. Gotov proizvod je lako pronaći u trgovini.

Narodni lijekovi za dijabetes

Sada je vrijeme za razgovor o pristupačnim lijekovima koji su efikasni u borbi protiv dijabetesa.

Po mom mišljenju, najstarija kolekcija za dijabetes predstavlja mešavinu sledećih lekovitih biljaka:

Listovi lovora 5 sati, listovi oraha 5 sati, Njima po želji dodajte ili list divlje jagode ili korijen cikorije. 2 žlice. l kolekcije, pijte 500 ml kipuće vode, inzistirajte 30 minuta, procijedite, pijte 100 ml 3 puta dnevno 30 minuta prije jela.

Ovo je takođe dobar narodni lek za dijabetes:

Korijen sjemenki 1 sat., Suhi grm graha 1 sat., Borovnica 1 h. 2 žlice. l zbirke preliti 500 ml kipuće vode, inzistirati 30 minuta., procijediti. Pijte 100 ml 3 r. dan pre jela.

Sakupljanje bilja za dijabetes:

Trava hrenovke 20 g, trava divlje jagode 20 g, trava knotweed 20 g. Sve komponente kombiniraju, sipaju 1 litru. kipuće vode, insistirati 30 minuta, procijediti. Pijte 1 čašu 2-3 puta dnevno prije jela. Treba imati na umu da kolekcija ima snažan diuretski učinak.

Liječenje dijabetesa elekampanom, narodnim lijekom:

Lišće borovnice 15 sati, korijen divljači 10 sati, mahune graha 10 sati, korijen maslačka 10 sati Uzmite 2 žlice. l Skupite 500 ml ključale vode, stavite da prokuha na laganoj vatri i odmah isključite vatru. Inzistirajte 30 minuta, procijedite. Pijte 0,3 šolje 3 r. dnevno 30 minuta pre obroka.

Alternativno liječenje dijabetesa uključuje liječenje propolisom:

U regijama Voronjež i Tambov dijabetes se često liječi propolisom. Neki radije žvaču propolis gutanjem sline. Takođe se pripremaju i piju 10% tinkture od 0,5 kašike kašike. sa 1 kašikom žlice. kašičica vode 3-4 puta dnevno prije jela. Pronašao sam potvrdu o efikasnosti ovog alata od starog doktora. On preporučuje da 20 kapi 10% tinkture propolisa pomiješate sa 0,5 šalica toplog mlijeka i pijete 3-4 puta dnevno 20 minuta prije jela.

Jednom sam originalni narodni tretman za dijabetes jednom sreo na pijaci u selu Bolševo, blizu Moskve. Tokom razgovora s prijateljem pčelarom koji je došao iz Voronješke regije da prodaje med na pijaci, prišao nam je nepoznati muškarac i pitao postoji li u prodaji majski heljdin med. Pitao sam ga zašto mu treba Maj. A onda mi je rekao da već duže vrijeme, otprilike 20 godina, boluje od dijabetesa uz značajno povećanje šećera u krvi, da je tijekom cijelog tog vremena isprobavao mnoge metode liječenja. I konačno pronađena. Želim vas upoznati s ovim receptom za dijabetes.

Liječenje dijabetesa tinkturom lavrushke sa medom, narodni lijek:

Morate uzeti 10 komada lovorovog lišća srednje veličine, 3 kašike. l sjeckane bobice ružinog voća, 2 žlice. l heljdovog meda (boljeg nego svibanj), sipajte 500 ml votke i insistirajte 10 dana. Nakon filtriranja proizvod je spreman. Morate popiti 1 kašiku. l 3 puta dnevno prije jela. Preporučio sam ovaj recept mnogim pacijentima sa dijabetesom. Šećer je smanjen kod 70–80% bolesnika - koji imaju više, a imaju manje.

Ljekovite biljke protiv dijabetesa

A sada - pažnja! Dajem popis ljekovitih biljaka i mješavina, recepte uz pomoć kojih su prošli test tradicionalne medicine i koje sam osobno sakupljao i probao punih 40 godina.

Goatberry officinalis (galega). Infuzija se priprema na sljedeći način: 1 kašika. l suho bilje zalije 300 ml kipuće vode, dovede do vrenja i odmah isključite toplotu, ohladite, procijedite. Pijte 0,5 šoljica 3 puta dnevno pre jela. U tom slučaju treba uzeti u obzir sposobnost koze za povećanje krvnog pritiska.

Korijen maslačka. 1 kašika sitno sjeckanog korijena brašna u 1 kašiku. kipuće vode kao čaja, insistirati 40 min. Cool, naprezanje. Pijte 50 ml 3 r. dan pre jela.

Kopriva od bodljikavog. Da biste pripremili infuziju od 50 g listova, prelijte 500 ml kipuće vode u emajliranu posudu. Inzistirajte na 2 sata, procijedite i pijte 1 kašiku. l 3 str. dan pre jela.

Sjetva lana. Sjemenke lana jedan su od najpopularnijih lijekova protiv dijabetesa u narodnoj medicini. Sjemenke lana se najbolje koriste, unaprijed sjeckane (mogu u mlincu za kavu). 1 kašika. l zdrobljene sjemenke zalijte sa 500 ml kipuće vode, inzistirajte 30 minuta. Pijte 100 ml 3-4 p. dan pre jela.

Lišće oraha Za pripremu infuzije 1 kašika. l sjeckani listovi oraha prelijte sa 1 šalicom kipuće vode, stavite da prokuha i kuhajte na laganoj vatri 1 minut, a zatim inzistirajte 30 minuta, ohladite, filtrirajte. Nastala infuzija pije se tokom dana u malim porcijama.

Listovi borovnice. 1 kašika. l lišće borovnice sipajte 1 kašika. kipuće vode, inzistirati, zamotavati, 30 min., ohladiti, ohladiti. Uzmite 1 kašiku. 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Propis je prilično efikasan, ali posebno u početnom stadijumu bolesti. Ipak, infuzija listova borovnice ima visoku sposobnost snižavanja šećera u krvi. I nosi ovu supstancu koja se nalazi u lišću neomertilin.

Bean Pods. Sakupljaju se u augustu i koriste se kao dekocija. Da biste ga dobili, 15–20 mahuna kuhano je 2 sata u 1 litri vode dok polovina vode ne proključa. Nakon toga juhu treba ohladiti, filtrirati i piti 0,5 šalice 3 puta dnevno 30 minuta prije jela tokom 2-3 mjeseca.

Rosehip. Za pripremu juhe uzmite 2 kašike. kašike voća, nasjeckanog, prelijte sa 500 ml kipuće vode, zagrijte i inzistirajte 3-4 sata (možete i noću). Cool, filtriraj. Uzimajte po 0,5 šoljica 3-4 puta dnevno prije jela.

Kandidat bioloških nauka V. Kosterov

Materijali na ovoj stranici nisu samopomoći.
Administracija stranice nije odgovorna za posljedice samo-lijeka.

Nedavni komentari

Tražio sam BOROVI SU DIJABETI TIPA 2. OSNIVAO! Konusi za dijabetes:
korisna svojstva i recepti. . Popularne publikacije. Laneno ulje za dijabetes tipa 2:
Kako uzimati dijabetičare sa visokim šećerom?

Tinktura borovih čestica za krvne žile. Tinktura od peludi i cvjetova bora. . • Dijabetes, narodni lijekovi • Dijabetes tipa 2, liječenje • Dijabetes, liječenje, dokazana sredstva.
Tinktura borovih čestica za krvne žile. Tinktura od peludi i cvjetova bora. . • Dijabetes, narodni lijekovi • Dijabetes, liječenje, dokazana sredstva. Dijabetes tipa 2:
biljno liječenje dijabetesa.

dijabetes i češeri bora. Taras Korobanov. Preuzimanje . Konusi za dijabetes tipa 2 - PROBLEMA NEMA VIŠE!

Kako izliječiti dijabetes tipa 2 bez ljekara i lijekova - Trajanje:
4:
58 Izliječite se 381,720 pregleda.
Kako koristiti borove čunjice u narodnoj medicini. . Od dijabetesa. Plod borova pomaže u brzoj normalizaciji razine šećera i dugo ih drži u granicama normale.
U posljednje vrijeme često se na našem forumu rađaju slične teme:
Ja sam dijabetičar sa velikim iskustvom. Zanima me tretman infuzijom češerića borova za dijabetes tipa 2.
curry lišće dijabetesa, borove iglice za dijabetes, dijabetes melitus tipa 2 i tretman aspen, fito-zbirka za dijabetes. . Konusi borova u narodnoj medicini korisna svojstva. Danas u mnogim salonima ljepote u.
Za sprečavanje moždanog udara koriste se zreli, ali neotvoreni borovi češeri. . Liječenje hipertenzije kod dijabetes melitusa bilo koje vrste treba propisati liječnik. Za tip 1 i tip 2 karakteristični su različiti uzroci razvoja.
Način pripreme lijeka ovisi o njegovoj vrsti i načinu upotrebe u procesu liječenja. . Da biste povećali imunitet kod dijabetesa, možete koristiti džem od borovih konusa.
Prema rezultatima studija, ustanovljeno je da je kod pacijenata sa dijabetesom tipa II koji su primali 200 mg silimarina tri puta dnevno u kombinaciji sa konvencionalnim liječenjem došlo do značajnog smanjenja:
natašte glukoza u krvi.
Režim liječenja dijabetesa tipa 2. Konusi za dijabetes tipa 2- 100 PERCENT!

Liječenje zračenja dijabetesa s kerozinom. . Liječenje borova peludom. Ljekovita svojstva stožca borova mogu učiniti čuda.
Tip kartice:
Šećerna bolest tipa 2:
tretman. . U stara vremena, borovi češeri često su korišteni za liječenje raznih bolesti zbog svojih korisnih svojstava.
Jeleni češeri za dijabetes. Utvrđeno je da u zraku borove šume ima 10 puta manje bakterija nego u listopadnoj šumi. . A kod djece koja imaju dijabetes, plus enurezu i brzo pogoršanje zdravlja. Sa dijabetesom tipa 2.
Mladi borovi češeri i korisna svojstva. Dijeta za dijabetes:
šta je moguće a šta nije?

Ljekovita svojstva češera bora

Konusni bor u narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogih bolesti zbog korisnih tvari koje se nalaze u njima. U mladom zelenom plodu ima:

  • vitamini grupe A, B, C, K,
  • tanini
  • terpeni (antiseptička i analgetska svojstva),
  • esencijalna i masna ulja,
  • bioflavonoidi (vitamin P),
  • vitalne hemikalije - magnezijum, selen, gvožđe,
  • organske i biološki aktivne tvari (alkaloidi, isparljivi, tanini).

Zahvaljujući bogatom sastavu, borove češeri imaju višestruka ljekovita svojstva:

  • antibakterijski
  • protuupalno
  • tonik
  • antiseptik
  • obnavljanje imuniteta,
  • ekspektorans.

U medicini se lekovi od borovih čestica koriste za glavno ili pomoćno lečenje sledećih bolesti:

  • udaraca
  • anemija
  • nedostatak vitamina i njegove posljedice (npr. skorbut),
  • tuberkuloza
  • bronhitis
  • upala pluća
  • bolesti zglobova (reumatizam, poliartritis),
  • neke bolesti bubrega i mokraćnog sistema (osim žada),
  • žučna kesica
  • endokrini poremećaji
  • vaskularne patologije
  • kožne bolesti.

Kada sakupljati borove češljeve za liječenje

Za pripremu ljekovitih sredstava koriste se uglavnom mladi borovi češeri. Optimalno razdoblje za berbu voća određuju klimatski uvjeti u kojima rastu borovi. U srednjem opsegu, češeri se trebaju sakupljati između kraja maja i kraja juna, određujući stepen zrelosti i kvaliteta, prema sljedećim karakteristikama:

  • konus jednoličnog obojenja zelene boje sa glatkom i ujednačenom površinom,
  • veličina ploda - 1-4 cm,
  • struktura konusa je gusta, ali mekana - lako se rezati nožem,
  • nijedna površina ne smije biti oštećena u obliku propadanja, gljivičnih bolesti ili tragova štetočina.

Za pripremu nekih infuzija, češeri se skupljaju u drugo vrijeme. Na primjer, kako bi se spriječili moždani udari i oporavak od njih, preporučuje se sakupljanje bora od jula do septembra. Vjeruje se da su upravo u to vrijeme plodovi akumulirali tanin u sebi što sprečava smrt moždanog tkiva.

U nekim receptima se koriste i stari preponi. Prikupljajte ih godinu dana nakon formiranja. Do ovog trenutka oni poprimaju tamno smeđu nijansu, potpuno otvorenu, bez sjemenki u svojim šupljinama.

Pine češeri u tradicionalnoj medicini: recepti

Mnogo je recepata za pripremu lijekova od borovih čestica. Prave infuzije alkohola i sirćeta, dekocije u mlijeku ili vodi, ljekovitog meda i džema.

Opišite nam svoj problem ili podijelite svoje životno iskustvo u liječenju bolesti ili zatražite savjet! Pričaj o sebi ovdje na stranici. Vaš problem neće ostati bez pažnje, a vaše će iskustvo nekome pomoći! Pišite >>

Recepti za liječenje moždinog konusa

  1. Infuzija za prevenciju moždanog udara. Konusi u količini od 5 kom., Sakupljani od juna do septembra, isjeckani na komade i prelijte čašom alkohola (70%). Uređaj treba 14 dana inzistirati na tamnom mjestu, a pritom ga svakodnevno protresti. Nakon toga, sastav se filtrira i konzumira 1 žličicu jednom dnevno. Infuzija se uzima i u ljekovite svrhe, povećavajući doziranje do tri puta dnevno po jednu žličicu.
  2. Juha za oporavak nakon moždanog udara. Pet borovih konusa izrezanih na komade kuhano je u 0,5 l. voda 5 minuta. Ohlađeni i procijeđeni proizvod uzima se 50 g tri puta dnevno tokom 6 mjeseci.
  3. Infuzija sirćetnog alkohola. Pet borovih češera se prelije sa 250 g alkohola (70%) i insistira 10 dana na sobnoj temperaturi. Nakon toga, jabučnom sirćetu u količini žličice dodaje se filtriranom napitku. Infuzija se koristi za 1 kašiku koja se prethodno rastopi u čaši vrućeg čaja.

Tretman borovim konusima

  1. Infuzija za čišćenje i vaskularni tonus. Mali češeri u količini od 6 kom. oprati, zgnječiti i napuniti sa 200 ml votke. Deset dana se mešavina infuzija, dok je periodično treba protresti. Jabučnom sirćetu u količini od 2 kašike kašike dodaje se prosojnom proizvodu. i stavite na hladno mesto. Infuziju treba piti na žličicu nakon doručka. Ne možete dodati sirće u lijek, ali tada trebate inzistirati na njemu malo duže - do 15 dana.
  2. Infuzija ateroskleroze. Mladi borovi češeri i iglice položeni su do vrha u staklenu ili glinenu posudu, koja se zatim napuni visokokvalitetnom 40% votkom. Nakon 10 dana inzistiranja, sastav se filtrira i konzumira 10-20 kapi razrijeđenih toplom vodom prije jela tri puta dnevno.

Šipke za bor protiv kašlja

  1. Infuzija za bronhitis. Kašika sitno sjeckanih borovih češnjaka, uzgajanih u čaši kipuće vode, insistira se pola dana. Uzimajte infuziju prije jela, dijeleći u tri doze dnevno.
  2. Infuzija za astmu. Zakuhano u kipućoj vodi, kašika zdrobljenih konusa insistira se 15 minuta i pije se prije jela tri puta na dan u trećem dijelu čaše.
  3. Kupke za stopala protiv kašlja. Mali konus u količini od 20 komada prelijte s 3 litre ključale vode i kuhajte pola sata. Noge se utapaju u lagano ohlađenoj otopini, prekrivajući posudu dekom.
  4. Sirup od kašlja. Mladi svježi češeri se drobe, u sloj stavljaju u staklenku, prelijevajući svaki sloj šećerom. Sirup čuvajte u hladnjaku. Uz jak kašalj, sirup se uzima na žličicu dok se stanje ne olakša. U malim dozama, u dogovoru sa ljekarom, može se davati djeci od 7. godine života.
  5. Infuzija za tuberkulozu. Prethodno zdrobljeni mladi češeri u omjeru 1 do 10 napunjeni su sa 40% votkom i ostavljeni na toplom mjestu 14-21 dan. Nakon toga, drogu trebate piti tri puta dnevno po žličicu nakon jela.
  6. Juha u mlijeku. Šest borovih češera, isječenih na komade, sipati 500 ml domaćeg mlijeka i pirjati 20 minuta na laganoj vatri. Nakon toga, juha se ostavi da odstoji još 20 minuta.Med se dodaje u topli napitak. Dobiveni juha je osmišljen za 7 dana liječenja, pa ga trebate čuvati u hladnjaku i zagrijati prije upotrebe.

Zajednički tretman

  1. Kupke za liječenje poliartritisa. Mlade šunke i grančice bora jednako se stavljaju u posudu, prelivaju vodom i kuhaju pola sata. Nakon toga masa se inzistira na 12 sati, dok ne dobije smeđe-smeđu nijansu. Za postupak liječenja, u napunjenu kupku morate sipati 2 litre dobivenog juhe.
  2. Brušenje za bolesne zglobove. Deset konusa se stavi u teglu, doda se 700 ml alkohola (96%) i ostavi 7 dana na tamnom mjestu. Tretman trljanjem započinje kada je tečnost dobila smeđi ton.
  3. Infuzija protiv reume. Konusi pinjola prikupljeni petog lipnja isječu se na 4 dijela i napunite ih polovicom 3-litarske staklenke. Nakon toga u bocu se doda 500 g šećera, doda se prokuhana ohlađena voda i zatvori poklopac. Bocu morate povremeno protresti dok se šećer ne otopi i proces fermentacije ne prestane. Procijeđena infuzija koristi se prije doručka po 1 kašika. kašika.
  4. Uklanjanje soli. Mali borov konus uveče se stavi u čašu tople vode i ostavi preko noći. Ujutro se infuzija zajedno sa konusom kuha, nakon čega se vadi. Dobivenom proizvodu dodaje se voda u punu čašu, nakon čega se oni piju u dvije doze.
  5. Infuzija za bolove u zglobovima. Stare velike konuse u količini od 2 kom. sipajte kipuću vodu tako da njihova voda potpuno pokriva. Posuda je zamotana u topli ručnik i ostavljena u tom obliku do jutra. Neposredno prije doručka, nastala infuzija uzima se 60 dana dnevno.

Liječenje štitnjače

  1. Tinktura guša. Mlade stožce, prethodno izrezane, stavite u posudu sa zatamnjenim staklom i ulijte alkohol (96%) u takvoj količini da se potpuno prekriju. Kako biste insistirali, dobiveni proizvod se ostavi na tamnom mjestu na mjesec dana, istovremeno ga protresući jednom sedmično. Nakon tog perioda, infuzija se filtrira i čisti za čuvanje u hladnjaku. Alat uzimajte tri puta dnevno na sledeći način:
  • 1-3 dan - 1 kap,
  • 4-21 dan - 5 kapi.

Ako je potrebno, ponovite tretman.

  1. Tinktura od vodke za liječenje čvorova i povećane štitne žlijezde. 15 mladih rezanih konusa sipati 50 g votke (40 °). Nakon 10 dana infuzije, proizvod se filtrira i konzumira tri puta dnevno, 5 kapi tokom 21 dana.

Češeri: kontraindikacije

Unatoč činjenici da borove šunke imaju mnoga ljekovita i korisna svojstva, u pojedinačnim slučajevima liječenje infuzijama i dekocijama pripremljenim od ovih plodova može biti štetno.

Uzimanje lijekova pripremljenih na bazi borovih čestica kontraindicirano je u sljedećim slučajevima:

  • mlađi od 18 i više od 60 godina,
  • tokom trudnoće i dojenja,
  • za bolesti bubrega - na primjer, žad,
  • sa teškim oštećenjem jetre - hepatitisom, cirozom,
  • u slučaju izloženosti alergijama i pojedinačne netolerancije na igle.

Nepravilna upotreba i predoziranje sredstava na bazi pinjola mogu izazvati pojavu nuspojava, i to:

  • glavobolja
  • kršenje probavnog trakta, praćeno mučninom, bolovima u trbuhu, povraćanjem.

Slobodno postavite svoja pitanja ovdje, na stranici. Odgovorit ćemo vam! Postavite pitanje >>

Da biste isključili neugodne posljedice tijekom liječenja borovim konusima, potrebno je proći preliminarni pregled i konzultirati se sa stručnjakom.

Korisna svojstva čestica borova

Konusi pinjole koriste se u narodnoj medicini za pripremu takvih lijekova kao što su infuzije, dekocije i neki drugi.

Osim toga, na osnovi sirovina dobivenih od borovih češarka izrađuju se takva ljekovita sredstva kao što su balzami i tinkture. Gospodarice su naučile da rade džem od borovih čestica, koji ima veliki broj lekovitih svojstava.

Ljekovita svojstva čestica borova omogućena su prisustvom sljedećih komponenti u njihovom sastavu:

  • isparljiv,
  • vitamini grupe A, C, B, PP,
  • tanini koji igraju posebnu ulogu u procesima obnove ćelijskih struktura,
  • razna esencijalna ulja koja imaju stimulativan uticaj na pacijentovo telo.

Prisutnost tanina u konusima sprečava nastanak i napredovanje moždanog udara kod dijabetesa. Tanini su u stanju da utiču na aktivnost nervnih ćelija u mozgu kada se pojavi akutni koronarni poremećaj. Takav utjecaj na moždane stanice sprječava njihovu smrt, što značajno ubrzava obnavljanje svih tjelesnih funkcija nakon moždanog udara u šećernoj bolesti.

Treba imati na umu da je potrebno uzimati lijekove pripremljene na bazi borovih čestica kako bi se spriječio napad bolesti i poremećaji u tijelu.

Pripravci na bazi pinjola imaju sljedeća svojstva:

  1. Smanjite osjetljivost ćelija na mali protok krvi i povećajte otpornost ćelijskih struktura na pojavu gladovanja kisikom.
  2. Omogućuju vam obnavljanje staničnih struktura koje nisu potpuno uništene procesima moždanog udara.
  3. Inhibirati smrt neurona.
  4. Posebno su efikasni u prevenciji različitih vrsta moždanog udara, koji se može razviti kao posljedica razvoja dijabetes melitusa i njegovih komplikacija, poput poremećaja cirkulacije.

Postoji niz kontraindikacija koje treba imati na umu pri korištenju lijekova na bazi borovih čestica.

Glavne kontraindikacije za uzimanje takvih lijekova su sljedeće:

  • alergije
  • prisutnost teških bolesti bubrega i jetre,
  • trudnoća i dojenje,
  • Pacijenti su stariji od 70 godina.

Upotreba lijekova na bazi pinjola može se provoditi iznutra i izvana.

Izrada ljekovitog džema

  • Sjeckane zelene male borove češeriće i mlade borove iglice - jedna kašika,
  • Voda - 1 šolja (otprilike 250 ml).

Priprema: Svježe ubrane borove šunke i mlade iglice isperite tekućom hladnom vodom da biste se riješili mogućih šumskih krhotina.

Konus i igle operite u emajliranoj posudi i prelijte kipućom vodom, a zatim pažljivo zatvorite poklopac i pirjajte u vodenoj kupelji oko pola sata. Nakon uklanjanja iz vodene kupelji ohladite juhu na sobnoj temperaturi desetak minuta, a potom procijedite juhu kroz presavijeni sir.

Pažljivo iscijedite preostale igle i sjeckane čestice u istoj gazi i dodajte izgnječenoj dekociji većini pripremljenog proizvoda. Ako je kao rezultat, količina dekokcije manja od jedne čaše (otprilike 250 ml), dobivenu količinu treba dodati do 250 ml dodavanjem prokuhane vode.

Primjena: Uzmite dobijenu juhu tri puta dnevno nakon jela trećinu čaše (ukupno treba popiti jednu čašu borovog bujona tokom dana).

Kao i bilo koji lijek, i sve infuzije, decokcije i sirupi od borovih čestica imaju neke kontraindikacije, o kojima se mora voditi računa.

Prije svega, treba biti s velikim oprezom prilikom uzimanja lijekova pripremljenih od biljnih materijala borovih čestica, bubrega ili iglica onima koji imaju bilo kakvu alergijsku reakciju.

Prilikom uzimanja bilo kakvih sredstava koja se pripremaju na osnovu biljnih materijala bora, vrlo je važno pažljivo pridržavati se doziranja, jer prekomjerna upotreba sredstava od borovih čestica može dovesti do razvoja alergijske reakcije i drugih neugodnih posljedica.

Ne preporučuje se uzimanje bilo kakvih lijekova pripremljenih na osnovu borovih čestica, iglica ili borovih pupoljaka ljudima koji pate od bilo kakvih bolesti bubrega.

Bilo koji lijek na bazi pinjola strogo je kontraindiciran u slučaju bilo kog hepatitisa, posebno u njegovom akutnom toku.

Lijekovi iz borovih konusa su kontraindicirani, uključujući pekmez od borovih konusa, novorođenčad, žene koje očekuju dijete i dojilje.

Pažnja! Prije nego što počnete uzimati bilo koji lijek na bazi borovih čestica, bubrega ili borovih iglica, o tome morate razgovarati sa svojim liječnikom, što će pomoći da izbjegnete neželjene reakcije tijela.

Alkoholna tinktura pinjola za prevenciju moždanog udara

  • Zreli borovi češeri - 12 komada,
  • Alkohol 70% - 1 litra.

Priprema: Svježe ubrane zrele borove češljeve isperite čistom tekućom hladnom vodom da biste se riješili mogućih šumskih ostataka. Oprane češeri stave se u dobro zatvorenu staklenu posudu i preliju alkoholom. Zatvorite čvrsto i ostavite dvije sedmice na tamnom mjestu da inzistiraju. Nakon ovog perioda, tinkturu procijedite.

Primjena: Uzimajte dobivenu alkoholnu tinkturu jednom dnevno, jednu žlicu nakon obroka.

  • Zreli bor od čestica - 5 komada,
  • Alkohol 70% - 250 ml,
  • Jabukovo sirće - jedna kašika.

Priprema: Svježe ubrane zrele borove šunke temeljito isperite tekućom hladnom vodom da biste se riješili mogućih šumskih krhotina. Oprani stošci stavljaju se u dobro zatvorenu staklenu posudu i prelivaju alkoholom ili kvalitetnom votkom.

Zatvorite dobro i stavite na tamno mesto deset dana, inzistirajte na sobnoj temperaturi. Nakon deset dana procijedite tinkturu i dodajte jednu žličicu jabukovog sirćeta, bolju nego domaću (jabukovo sirće može se zamijeniti vinovim vinovim sirćetom ili čajem).

Primjena: Uzmite dobivenu alkoholnu tinkturu jednom dnevno, prije odlaska u krevet, trebate popiti čašu nezagrijanog i slabog čaja, u koju dodajte jednu žličicu tinkture. Ovaj čaj je dobro piti sa dodatkom meda. Tijek liječenja (profilaktički ili restorativni) uključuje uzimanje tinkture bora od šest mjeseci.

Pogledajte video: Fizikalna terapija nakon operacija, 23. april 2016. RTV Bor (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar