Fenofibrate: upute za upotrebu, analozi, cijene i recenzije

Opis važan za 30.08.2016

  • Latinsko ime: Fenofibrat
  • ATX kod: C10AB05
  • Aktivna supstanca: Fenofibrat
  • Proizvođač: Sopharma (Bugarska), Canonfarm Production CJSC (Rusija)

1 tableta 145 mg fenofibrat. Kukuruzni škrob, silicijum dioksid, natrij manitol kroskarmeloza, magnezijum stearat, povidon, MCC, kao pomoćne komponente.

Farmakodinamika

Hipolipidemski derivat fibroična kiselina. Aktiviranje alfa receptorejača lipolizaaterogeni lipoproteini. Doprinosi smanjenju nivoa VLDL i LDL i povećavaju se u frakciji HDL. Smanjuje sadržaj za 40-55% trigliceridi i holesterol (u manjoj mjeri - za 20-25%).

S obzirom na ove efekte, primjena fenofibrata je indicirana kod pacijenata sa hiperholesterolemijau kombinaciji sa hipertrigliceridemija (ili bez njega). Tetive se značajno smanjuju tokom liječenja ksantomi (depoziti holesterol), povećani nivo opada fibrinogen i C-reaktivni proteinkoncentraciju mokraćna kiselina (25%). Uz to, aktivna supstanca smanjuje agregaciju broj trombocita i šećera u krvi kada dijabetes.

Farmakokinetika

Lijek u obliku mikronizirane aktivne tvari ima veću bioraspoloživost. Apsorpcija je povećana ako se uzima s hranom. Cmax određeno nakon 4-5 sati. Uz stalnu dugotrajnu upotrebu koncentracija u plazmi ostaje stabilna. Glavni metabolit je fenofibrojeva kiselinakoja je određena u plazmi. Čvrsto vezan albumin.

Izlučuje se bubrezima i poluživotom od 20 sati. U roku od nedelju dana je prikazana u potpunosti. Lijek se ne kumulira čak i kod duže upotrebe.

Indikacije za upotrebu

  • pad koncentracije trigliceridi u hipergliceridemija,
  • kombinirana terapija sa statini sa mešovitim dislipidemija kod pacijenata sa Ishemijska bolest srca, vaskularna ateroskleroza, dijabetes,
  • primarna hiperlipidemija.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost
  • starost do 18 godina
  • zatajenje jetre
  • teška zatajenje bubrega,
  • žučna kesica
  • hronični ili akutni pankreatitis,
  • dojenje.

Sa oprezom se propisuje kada hipotireoza, zloupotreba alkohola u starosti, ako je nasljedna bolest mišića.

Nuspojave

  • mučnina, gubitak apetita, težina i bol u epigastrična,
  • pad hemoglobin,
  • gubitak kose
  • leukopenija,
  • povećanje transaminaza,
  • miozitis i prilika rabdomioliza (s oštećenom funkcijom bubrega).

Svojstva aktivne tvari

Prema radaru, fenofibrat (fenofibrat) je lijek iz grupe fibrata, koji je derivat fibroične kiseline. Mehanizam djelovanja nije potpuno shvaćen. Međutim, na temelju postupaka opisanih u literaturi, može se zaključiti da se učinak snižavanja lipida postiže zahvaljujući enzimskoj aktivnosti - uslijed katalize lipoprotein lipaze. Pod djelovanjem ovog enzima ubrzava se razgradnja triglicerida i poremećaj proizvodnje holesterola.

Uz to, ovaj fibrat smanjuje sposobnost agregacije trombocita (oni se slabije drže), smanjuje serumski šećer kod pacijenata s dijabetesom i smanjuje broj mokraćne kiseline. Glavni metabolizam lijeka obavlja se u jetri, visoka proteinska veza osigurava visoku bioraspoloživost. Izlučuje se bubrezima, pa prije i za vrijeme imenovanja fenofibrata treba nadgledati njihove izlučujuće funkcije. Dostupno u tabletama sa dozom od 145 mg. Količina u pakiranju varira od 10 do 100 kom.

Mehanizam delovanja

Fenofibrat je derivat fibrinske kiseline. Smanjuje nivo lipida aktiviranjem aktivatora proliferacije peroksisom alfa receptora (PPARa). PPARa aktivira lipoprotein lipaze i smanjuje nivo apoproteina CIII, povećavajući lipolizu i uklanjajući čestice koje sadrže trigliceride iz plazme. PPAR takođe povećava nivo apoproteina AI i AII, što smanjuje količinu lipoproteina vrlo niske gustine (VLDL) i lipoproteina niske gustine (LDL) koji sadrže apoprotein i povećava nivo lipoproteina visoke gustoće (HDL) koji sadrže apoproteine ​​AI i AII. Uz to, smanjujući sintezu i povećavajući katabolizam lipoproteina vrlo male gustoće, fenofibrat povećava lumen LDL-a i smanjuje broj malih i gustih LDL-a koji su povezani s koronarnom srčanom bolešću.

Tricor: indikacije za upotrebu

Tricor je primarni tretman hiperholesterolemije i hipertrigliceridemije sam ili u slučaju miješanih vrsta bolesti (vrste dislipidemije IIa, IIb, III, IV i V) i / ili ako je terapija prvog reda nedovoljna ili ima neprihvatljive nuspojave. Osim toga, u Europi se fenofibrat koristi za miješanu hiperlipidemiju kod pacijenata s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti pored statina ako se trigliceridi i HDL ne kontroliraju pravilno. Fenofibrat je kontraindiciran djeci, trudnicama i dojećim ženama, pacijentima sa zatajenjem jetre, prisustvu žučnih kamenaca, pacijentima koji imaju preosjetljivost na fenofibrat i / ili njegove pomoćne tvari, u slučaju poznatih fotoalergija ili fototoksičnih reakcija u liječenju fibrata ili ketoprofena.

Interakcija

Pojačava učinak antikoagulansa - postoji opasnost od krvarenja. Preporučuje se smanjenje doze antikoagulansa.

Kombinacija sa MAO inhibitori i ciklosporin može narušiti rad bubrega. Kolestiramin smanjuje apsorpciju. Kada se vodi sa drugima fibrati i statini postoji rizik od toksičnih efekata na mišiće.

Farmakologija

Aktiviranjem PPARα receptora (alfa receptora aktiviranih proliferatorom peroksisoma) fenofibrobna kiselina (aktivni metabolit fenofibrata) pojačava lipolizu i izlučivanje aterogenih lipoproteina iz plazme s visokim sadržajem triglicerida aktivacijom lipoprotein lipaze i smanjenjem sinteze apolipoproproprostata. Aktivacija PPARa dovodi i do povećane sinteze apolipoproteina AI i AII.

Efekti opisani gore na lipoproteine ​​dovode do smanjenja sadržaja LDL i VLDL frakcija, koje uključuju apolipoprotein B, i povećanja sadržaja HDL frakcija, koje uključuju apolipoproteine ​​AI i AII.

Zbog korekcije kršenja sinteze i katabolizma VLDL, fenofibrat povećava klirens LDL i smanjuje sadržaj guste i male čestice LDL, što je povećanje koje se primjećuje kod bolesnika s aterogenim lipidnim fenotipom (učestalo kršenje kod pacijenata koji su u riziku od bolesti koronarne arterije).

U kliničkim studijama primijećeno je da upotreba fenofibrata smanjuje ukupni holesterol za 20–25%, a trigliceride za 40–55% uz povećanje HDL holesterola za 10–30%. U bolesnika sa hiperholesterolemijom, kod kojih je nivo LDL-holesterola smanjen za 20–35%, upotreba fenofibrata dovela je do smanjenja odnosa: „ukupnog holesterola / HDL-holesterola“, „LDL-holesterola / HDL-holesterola“ i „Apo B / Apo AI ", Koji su markeri aterogenog rizika.

S obzirom na učinak na LDL kolesterol i trigliceride, upotreba fenofibrata je efikasna kod pacijenata sa hiperholesterolemijom, i sa i bez hipertrigliceridemije, uključujući i sekundarnu hiperlipoproteinemiju, uključujući sa šećernom bolešću tipa 2. Uz to, smanjuje povećani nivo fibrinogena i mokraćne kiseline u plazmi, a dugotrajnom terapijom smanjuje naslage ekstravaskularnog kolesterola.

Nakon oralne primjene fenofibrat se brzo hidrolizira esterazama. U plazmi je otkriven samo glavni aktivni metabolit fenofibrata - fenofibrojska kiselina, Tmaks koja u plazmi postiže se u roku od 2-3 sata. Vezivanje fenofibrojske kiseline na proteine ​​plazme iznosi oko 99%, Css postignut u roku od 1 sedmice. Fenofibrat i fenofibrobna kiselina ne podliježu oksidativnom metabolizmu koji uključuje citokrom P450. T1/2 fenofibrobna kiselina - oko 20 sati, izlučuje se uglavnom bubrezima (fenofibrobna kiselina i njen glukuronid). Ne kumulira se.

Klirens fenofibrojske kiseline nakon pojedinačne oralne primjene fenofibrata ne menja se ovisno o dobi i iznosi 1,2 l / h kod starijih pacijenata (77–87 godina) i 1,1 l / h kod mladih pacijenata.

U bolesnika s teškim zatajivanjem bubrega (kreatinin Cl, kreatinin Cl 30–80 ml / min) povećava T1/2 fenofibrojeva kiselina.

U kliničkim studijama, upoređena su dva različita oblika fenofibrata - "mikronizirani" i "nemikronizirani". Usporedba uzoraka krvi zdravih dobrovoljaca nakon gutanja ovih oblika pokazala je da je 67 mg „mikroniziranog“ oblika, bioekvivalentno 100 mg „ne-mikroniziranog“ oblika.

Doziranje i primjena

Tablete Fenofibrata piju se cijele, ne žvaču se i ne dijele. Tako se postiže maksimalna učinkovitost lijeka - zahvaljujući membranskoj membrani dopire do željenih odjeljaka gastrointestinalnog trakta i apsorbira se u njih. Za odrasle pacijente dnevna doza je 1 kapsula jednom dnevno. Također se smatra maksimalnim - 145 mg.

U literaturi postoje dokazi o upotrebi ovog lijeka tokom trudnoće. U zaključcima niza naučnih studija uočeno je da nisu primijećeni teratogeni i fetotoksični efekti tableta fenofibrata. Međutim, ovi su podaci oskudni i ne daju jednoznačno kliničko opravdanje imenovanja lijeka. Stoga se tijekom trudnoće može izbaciti samo s rigoroznom procjenom štete i koristi. Tijekom dojenja položaj ljekara je čvrst - fibrati su kontraindicirani.

Upotreba recenzija

Recenzije ljekara i njihovih pacijenata koji su uzimali lijekove na bazi Fenofibrata, uglavnom su pozitivni. Jačinom efekta snižavanja lipida oni su inferiorniji od statina ali uzrokuju manje nuspojava. Najčešće se koristi kao dio višekomponentne terapije u pozadini modifikacija načina života, prehrambenih prilagođavanja i imenovanja metaboličkih lijekova za održavanje.

Nuspojave

Mora se imati na umu da lijek ima mnogo nuspojava, tako da morate biti sigurni da nema kontraindikacija. Nakon upotrebe tableta, pacijent može razviti alergijsku reakciju s osipom, svrbežom, osipom ili reakcijom fotosenzibilnosti, a koncentracija kreatinina i uree može se povećati.

Neželjene reakcije mogu se javiti u obliku bola u trbuhu, mučnine, povraćanja, proliva, nadimanja. U rijetkim se slučajevima pojavi akutni pankreatitis, formiraju se žučni kamenjem, vrlo rijetko se razvija hepatitis. Ako osoba ima simptome popraćene žuticom ili svrbežom kože, pacijenta treba testirati na hepatitis i prestati uzimati Fenofibrate.

Ponekad se nuspojave manifestiraju u obliku difuzne mijalgije, miozitisa, mišićnog spazma, slabosti, rabdomiolize, pojačane aktivnosti kreatin fosfokinaze. Neki ljudi razviju trombozu dubokih vena, plućnu emboliju, povećavaju broj hemoglobina i broja leve krvne stanice, glavobolju i seksualnu disfunkciju. U izuzetnim slučajevima dijagnosticira se intersticijska pneumopatija.

Slučajevi predoziranja nisu identificirani, no ako postoji sumnja na nepravilnu uporabu lijeka, propisana je simptomatska i suportivna terapija. Primena hemodijalize je neefikasna. Specifični antidoti nisu poznati.

Kada se koristi složeno liječenje i uporaba drugih lijekova, mora se voditi posebna pažnja.

  • Fenofibrat pojačava efekte oralnih antikoagulansa, ovaj efekat često izaziva krvarenje. Stoga se u početnoj fazi terapije doza antikoagulansa smanjuje za 1/3. Zatim liječnik odabire dozu pojedinačno, fokusirajući se na opće stanje pacijenta i rezultate testova.
  • Ciklosporin, koji se koristi zajedno sa fenofibratom, smanjuje rad bubrega, u tom pogledu, sa ozbiljnim promenama laboratorijskih parametara, terapija se otkazuje. Ako se nefrotoksični lijekovi primjenjuju zajedno, procjenjuju se korist i rizik nakon čega se utvrđuje najmanje opasna doza.
  • Ako lijek kombinirate sa skupinom inhibitora HMG-CoA reduktaze, može se razviti akutno zatajenje bubrega, miopatija, rabdomioliza. Kada su izloženi sekvestrantima žučne kiseline, apsorpcija Fenofibrata smanjuje se, pa se tablete za snižavanje lipida uzimaju sat ili šest sati nakon korištenja dodatnog lijeka.

Analozi lijeka

Postoji veliki broj lijekova koji imaju sličan sastav. Uključuju tablete Trilipix, Exlip, Tsiprofibrat, Lipantil, Tricor. Takođe u ljekarni možete kupiti lijekove sličnog učinka na tijelo - Livostor, Storvas, Tulip, Atorvakor.

Pacijent može samostalno odabrati zamjenski lijek, s obzirom na oblik i dozu koje je propisao liječnik. Sudeći prema recenzijama, tableti proizvedeni u Japanu, SAD-u, zapadnoj i istočnoj Europi smatraju se najefikasnijim.

Stoga je fenofibrat efikasan u liječenju hiperholesterolemije protiv šećerne bolesti tipa 2. Da bi se postigao brži i efikasniji efekat, dodatno se uzimaju statini. Lijek se uspješno koristi za terapiju odraslih. Pilule smanjuju trigliceride, zaustavljaju rast promjena fundusa, poboljšavaju stanje nogu.

Liječenje ateroskleroze opisano je u videu u ovom članku.

Efikasnost

Tri randomizirana, dvostruko slijepa, multicentrična, trofazna ispitivanja pokazala su da se kao rezultat liječenja fenofibrin kiselinom i statinima (atorvastatinom, rosuvastatinom i simvastatinom) primjećuje znatno izraženije poboljšanje razine HDL i triglicerida nego kod monoterapije statinom. Uz to, dolazi do izraženijeg poboljšanja nivoa LDL u usporedbi s monoterapijom fenofibrin kiselinom. Studija FIELD-a iz 2005. godine, koja je ispitivala učinke fenofibrata u šećernoj bolesti, najveća, u koju su uključeni 9795 pacijenata s dijabetesom tipa 2, nije pokazala smanjenje rizika za primarnu krajnju točku (nefatalni infarkt miokarda i smrt uslijed koronarne srčane bolesti). U sekundarnim krajnjim točkama (opće kardiovaskularne bolesti) uočeno je relativno smanjenje rizika od ukupnih kardiovaskularnih bolesti za 11%. Većina pacijenata u skupini koja je primala placebo primila je statine tokom studije što je izazvalo efekat slabljenja. Nakon prilagođavanja statinima, relativno smanjenje rizika bilo je 19% za nefatalni infarkt miokarda i smrt od koronarne srčane bolesti, a 15% za opće kardiovaskularne bolesti. Ovo je istraživanje pokazalo i blagotvorno smanjenje rizika od mikrovaskularnih komplikacija kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Upotreba fenifibrata smanjila je progresiju albuminurije (14% manje progresije i 15% više regresije u odnosu na placebo). Uz to, smanjena je potreba za laserskim liječenjem retinopatije za 30%. Pomoćna analiza studije pokazala je da fenofibrat smanjuje potrebu za primarnim laserskim tretmanom za 31%, smanjuje edem makule za 31% i proliferativnu retinopatiju za 30%.U pod istraživanju je pokazalo da fenofibrat uzrokuje pad od 22% u razvoju ili progresiji retinopatije kod svih bolesnika i za 79% u bolesnika s prethodno postojanom retinopatijom. Pored toga, studija je pokazala da fenofibrat smanjuje broj ne-traumatičnih amputacija za 38%. Kao i većina fibrata, fenofibrat može uzrokovati probavne smetnje i miopatiju (bolove u mišićima), a vrlo rijetko i rabdomiolizu. Rizik se povećava u kombinaciji sa statinima. Ipak, studija pruža važne podatke da je dugotrajna primjena fenofibrata povoljna u pogledu sigurnosti za pacijente s dijabetesom tipa 2, čak i uz dodatak neispitanih hipolipidemskih lijekova. Tijekom studije nije zabilježen niti jedan slučaj rabdomiolize kod pacijenata na kombiniranoj terapiji fenofibratom i statinom. Dakle, postoji dovoljno dokaza da je kombinirana primjena fenofibrata / statina sigurna i učinkovita u liječenju dislipidemije kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji su u riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Međutim, još jedna studija, ACCORD, ne podržava gornju tvrdnju o efikasnosti. Nedavna podanaliza studije FIELD, objavljena 2009. godine od strane Diabetes Care, pokazala je da fenofibrat značajno smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata sa niskim HDL holesterolom i hipertenzijom. Najveća učinkovitost fenofibrata u smanjenju rizika od KVB zabilježena je u bolesnika s teškom dislipidemijom (TG> 2,3 mmol / L i niskim HDL-C) koji su pokazali 27% smanjenje relativnog rizika od ukupnog broja CVD-a. Neki dokazi upućuju na to da se apsolutne koristi fenofibrata povećavaju u prisustvu metaboličkih karakteristika sindroma. Najveći rizik i najveća korist fenofibrata primijećena je među pacijentima s teškom hipertrigliceridemijom, međutim, ti se nalazi ne temelje na svrsi studije. Klasični markeri rizika od makro- i mikrovaskularnih bolesti povezani su s amputacijom donjih udova kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Liječenje fenofibratom povezano je s manjim rizikom od amputacija, posebno manjih amputacija bez poznatih bolesti velikih žila, moguće i putem nelipidnih mehanizama. Ovi nalazi mogu dovesti do promjene standardnog liječenja i prevencije pojave dijabetesa povezanih amputacija donjih udova. Godine 2010., ACCORD studija Organizacije za kontrolu kardiovaskularnog rizika za dijabetes pokazala je da kombinirana primjena fenofibrata i statina kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 ne smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti više od upotrebe statina. U ispitivanju ACCORD, proučeno je 5.518 pacijenata starijih od 4,7 godina, što pruža umjereno uvjerljive dokaze o nedostatku stvarnih koristi za život prilikom upotrebe fibrata kod pacijenata s visokim kolesterolom. Iako istraživanje lipida ACCORD nije dalo potporu podacima o prednostima dodavanja fenofibrata statinima kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (dijabetes tipa 2), značajno je doprinijelo rezultatima testa fiteratske monoterapije, pokazujući prednosti takvog liječenja u podskupinama bolesnika sa značajnom dislipidemijom. Konkretno, čini se da ACCORD lipidna studija podupire zaključak da se fenofibrat može dodati statinskoj terapiji kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 i optimalnim nivoom kolesterola lipoproteina niske gustine, ali postojanom, značajnom hipertrigliceridemijom (> 200 mg / DLL) i niskim lipoprotein holesterolom visoka gustina (lijekovi za snižavanje lipida, fibrati, lipoliza, snižavanje holesterola, kardiovaskularne bolesti, hiperholesterolemija, hipertrigliceridemija, albuminurija, dijabetes melitus, dijabetes, g Purton, dislipidemije

Vasilip - upute za upotrebu

Moguće je smanjiti sadržaj sastojaka lipida u krvi ne samo dijetom i fizičkim aktivnostima. Moderna farmaceutska sredstva imaju sredstva koja također dostojno obavljaju ovaj posao. Vasilip je najpoznatiji i najčešće korišteni lijek koji je dobro poznat pacijentima nutricionista i kardiologa. Prije uzimanja, uvijek se morate posavjetovati sa stručnjakom, zakazati sastanak i pažljivo pročitati upute za upotrebu.

Farmakološko djelovanje

Ovaj lijek se dobija sintetički, i proizvod je fermentacije Aspergillus terreus. Ulazeći u ljudsko tijelo, aktivne komponente vazilipa (simvastatin) razgrađuju se hidrolizom u derivate hidroksi kiseline, koji imaju korisnu farmakološku funkciju za smanjenje holesterola u krvi.

Apsorpcija aktivne komponente leka događa se u crevima. Nivo apsorpcije je prilično visok, oko 61-85%. Dio lijeka koji se ne bi mogao apsorbirati u gastrointestinalnom traktu izlazi s izmetom. Upute govore da se najveći sadržaj aktivnih komponenti u krvnoj plazmi može primijetiti već nakon 1-1,3 sata nakon uzimanja lijeka. Simvastatin je najaktivniji u jetri.

Također, ovaj lijek djeluje kao aktivni metabolit, koji ne samo da ubrzava tok mnogih procesa koji se odvijaju u ljudskom tijelu s visokim kolesterolom prilično sporo, nego i inhibira HMG-CoA reduktazu. Ovaj enzim je sa svoje strane katalizator za ranu konverziju mevalonata iz HMG-CoA. Otprilike ovim riječima može se opisati najranija faza sinteze kolesterola. Vasilip ometa nakupljanje holesterola i time prirodno i u ranijim fazama smanjuje njegov nivo.

Uz to, primjena vasilipa može smanjiti koncentraciju lipoproteina niske gustine, triglicerida i ukupnog kolesterola, što je utvrđeno i krvnom pretragom. Istovremeno, dolazi do povećanja razine lipoproteina visoke gustoće, koji se bore protiv taloženja lipidnih naslaga na stijenkama krvnih žila. Dakle, vasilip smanjuje aterogenost u krvi, odnosno poboljšava omjer loših i dobrih sastojaka lipida.

Treba napomenuti i takve "sporedne" pozitivne efekte vasilipa, kao što je usporavanje proliferacije i migracije ćelija ako se već počeo aterosklerotski proces u ljudskom tijelu. Svi su navedeni u uputama. Obično se proliferacija opaža na kraju upalnog procesa, a porast broja ćelija u mnogo čemu postaje početak stvaranja plakova u žilama. Simvastatin u potpunosti eliminira ove procese i na taj način zadržava stanje posuda u svom izvornom obliku.

Konačno, vasilip pomaže normalizaciji funkcionalnog stanja vaskularnih endoteliocita. Te komponente sintetiziraju tvari koje su vrlo važne za regulaciju vaskularnog tonusa, koagulaciju, kontraktilnu aktivnost srca i filtracijsku funkciju bubrega. U slučaju povećanja razine kolesterola u krvi, poremećaj ravnoteže sastojaka proizvedenih od endoteliocita narušava se, što dovodi do pojave sekundarnih problema. Upotreba vasilipa kao sredstva za snižavanje lipida omogućava vam da nastavite normalno funkcioniranje endotela i na taj način dovedete sastav krvi u parametre koji se uklapaju u normalne vrijednosti.

Doziranje i primjena

Prve doze lijeka gotovo da nisu obilježene značajnim promjenama u sastavu krvi. Prema uputama, napad vasilipa može se dogoditi dvije sedmice kasnije, što je normalno i ne ukazuje na slabu osjetljivost pacijenta na njegov prijem. Maksimalni terapeutski učinak postiže se nakon 4-6 tjedana od početka primjene vasilipa. Uz kontinuirano liječenje ovim lijekom, njegov učinak je sačuvan. Kad se otkaže, sadržaj holesterola u krvi vraća se u izvorni, odnosno na nivo koji je uočen kod pacijenta prije liječenja.

Način upotrebe ovisi o vrsti bolesti i njenoj ozbiljnosti. Kod koronarne srčane bolesti kardiolog pacijentu propisuje početnu dozu od 20 mg / danu. Dnevne doze se mogu postepeno povećavati, ako postoje indikacije. Obično se to prakticira ne ranije od mjesec dana od početka lijeka. Maksimalna vrijednost lijeka koji se uzima u toku dana je 40 mg.

Za bolesnike s bubrežnim zatajenjem ili starije osobe povećanje dnevne doze vasilipa obično se ne preporučuje. Ako je izraženo bubrežno zatajenje (karakterizirano razinom klirensa kreatinina manjim od 30 ml / min), tada kardiolog propisuje dnevnu dozu lijeka ne više od 10 mg / dan. Čak i lagano povećanje doze takvim pacijentima treba se dogoditi pod strogim nadzorom liječnika i uz stalno pomno praćenje stanja.

Kod hiperholesterolemije, dnevna doza lijeka varira od 10 do 80 mg. Lijek treba uzimati uveče, a ne zavisi od večerašnjeg obroka. Kao i kod koronarne srčane bolesti, vazilip se započinje s početnom dozom od 10 mg. Tek nakon 4 tjedna, možete postepeno povećavati količinu lijeka koja se uzima dnevno. Ako je hiperholesterolemija nasledna, doza dnevno je od 40 do 80 mg. Količina lijeka ovisi o težini bolesti.

Ako ovaj lijek mora uzimati pacijent koji je upravo prošao transplantaciju, a ovu metodu prati imenovanje ciklosporina, tada će indikacije za uporabu vasilipa biti vrlo oprezne. Dakle, u ovom slučaju preporučena doza lijeka u skladu s uputama ne smije biti veća od 10 mg / dan.

Nuspojave

  • Sa strane centralnog nervnog sistema: umor, periferne neuropatije, depresija, poremećaji spavanja, glavobolja.
  • Iz gastrointestinalnog trakta: pojačana aktivnost jetrenih transaminaza, dispepsija, pankreatitis, mučnina i povraćanje, zatvor.
  • Iz genitourinarnog sistema: oslabljena potencija, oslabljena bubrežna funkcija.
  • Na dijelu mišića: dermatomiozitis, slabost mišića, rabdomioza sa naknadnim zatajenjem bubrega. Ova nuspojava se razvija izuzetno rijetko, uglavnom kod onih pacijenata koji paralelno uzimaju ciklosporin ili druge lijekove iz skupine statina.
  • Sa gledišta: opacifikacija sočiva.
  • Ostale moguće nuspojave: fotoosjetljivost, alopecija.

U nekim slučajevima uzimanje ovog lijeka karakteriziraju simptomi alergije poput osipa, groznice, ekcema i crvenila kože. U tim je slučajevima potrebno obavijestiti liječnika o takvoj reakciji tijela na uzimanje lijeka. Test krvi može pokazati i promjene poput povećanog sadržaja eozinofila i ESR-a.

Općenito, vasilip dobro podnosi pacijente. Nuspojave i alergijske reakcije se ne pojavljuju tako često, u blagom obliku, i brzo prolaze.

Predoziranje kada se primjenjuje

Obično, predoziranje simvastatina nema ozbiljne posljedice po zdravlje pacijenta, ali on mora znati potrebne radnje u takvim slučajevima. Najčešće su ograničeni na uzimanje enterosorbenata i ispiranje želuca. Nakon toga je potrebno pažljivo pratiti stanje u tijelu, promatrati funkcije bubrega i jetre i sastav svih krvnih sastojaka. Ako postoji prijetnja rabdomiolizom ili zatajivanjem bubrega, ima smisla podvrgnuti se hemodijalizi kako bi se riješili negativnih posljedica predoziranja.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Dodaci uzimanju vasilipa

Samo povećanje razine kolesterola u krvi nije razlog za imenovanje vasilipa pacijentu. Nužno je uzeti krvni test za jetrene enzime (AlAT i AsAT). Razina ovih transaminaza tijekom uzimanja vasilipa može se povećati, ali ako je njihov sadržaj već izvan norme, liječenje će se morati privremeno otkazati. Za vrijeme liječenja vasilipom, također je potreban stalni nadzor sastava krvi i komponenti jetre. To će omogućiti liječniku da pravovremeno koordinira metode liječenja i po potrebi ih prilagodi. Ako se nakon početka uzimanja sivastatina razina jetrenih transaminaza trostruko poveća, tada je to osnova za prekid lijeka.

Posebno treba voditi računa o ljekarima u odnosu na one pacijente koji su skloni zloupotrebi alkohola. Prilikom propisivanja simvastatina potrebno je u potpunosti isključiti unos pića koja sadrže alkohol, a liječnik svakako treba upozoriti pacijenta na to. Isti oprez treba biti i kod pacijenata sa oboljenjima jetre.

Nema podataka o učinkovitosti lijeka u odnosu na osobe mlađe od 18 godina, pa se stoga ne preporučuje uzimanje vasilipa u ovoj dobnoj skupini.

Postoji i rizik od razvoja miopatije. U laboratorijskim studijama to karakterizira porast aktivnosti mišićne frakcije kreatin fosfokinaze. Ako ova razina premašuje dopuštene norme 10 puta, tada možemo govoriti o nastanku miopatije. Dodatni simptomi mogu uključivati ​​slabost mišića, ukočenost mišića. U najtežim slučajevima može se razviti akutna rabdomioza. Mišićno tkivo u ovom slučaju se uništava paralelno s razvojem akutnog zatajenja bubrega. Osobe koje uzimaju simvastatin paralelno s fibratima (hemofibrozil, fenofibrat), makrolidnim antibioticima (eritromicin, klaritromicin), ritonavirom (inhibitorom HIV proteaze), antifungalnim agensima azolske grupe (ketokonazol, itrokonazol), ciklosporijem su posebno rizične. Uz postojeći zatajenje bubrega, postoji i rizik od nastanka i razvoja miopatije.

Uzimanje simvastatina ne dovodi do promjene reakcije i zbog toga se može preporučiti, uključujući vozačima i osobama čiji je posao upravljanje i kontrola složenih mehanizama.

Postoje li analozi?

Najjednostavniji analog lijeka vasilip je simvastatin, koji je njegov glavni aktivni sastojak. Cijena mu je gotovo 2,5 puta manja od cijene vasilipa. Analoge vasilipa možete naći i pod sljedećim farmakološkim nazivima:

  • simvastatin alkaloid,
  • simgal
  • simplacor
  • Zokor
  • sincard,
  • simvalimit
  • ovnovi
  • simvastol
  • simvor
  • symlo
  • simvaheksal,
  • simvacol
  • Actalipid.

Razlika svih analoga je mala. Može se sastojati od doziranja, broja tableta u jednom pakovanju. Različita farmakološka imena različitih proizvođača također imaju različite troškove, ali to ne bi trebalo utjecati na učinkovitost lijeka.

Recenzije o lijeku

Uvijek sam imao višak kilograma, ali tek posljednjih godina počeo sam shvaćati da to donosi značajne probleme. Ovo nije samo teret nakon prolaska nekoliko stepenica uz stepenice. To nije dobro čak ni u mirnim trenucima. Ovo je umora očiju nakon kraćeg gledanja televizije. Naravno, obratio sam se specijalistu. Posjetila sam kardiologa i optičara. Nakon pregleda pokazalo se da imam visoki holesterol, a postojali su i značajni rizici za moždani udar. Čak i oštećenje vida, sve do invaliditeta, može napredovati. Propisali su mi da uzimam vazilip da bih snižavao holesterol u krvi. Nisam osetio efekat prve doze leka, iako sam pio prema uputama. U principu, doktor me upozorio na to i zato nisam baš zabrinut.Postepeno sam počeo primjećivati ​​da mi je postalo lakše disati i općenito kretati se. Za mene je to značajan napredak. Naravno, razumijem da borba protiv viška kolesterola neće biti ograničena samo na lijekove, ali jako mi je drago da sam poduzela tako važan korak da poboljšam kvalitetu svog života.

Dugo sam radio u organizaciji, savjetovao klijente. Kao što se često događa, stres je postao konstantan prateći dio mog života. Hrana u večernjim satima nekako je prigušila osjećaj panike i razdražljivosti, međutim, pružala je fizičke neugodnosti. Nisam odmah otišla kod doktora, samo kad sam se na odmoru osjećala loše. Kada sam testiran, ispostavilo se da imam visok holesterol. Doktorica mi je rekla koliko ozbiljne mogu biti posljedice visokog kolesterola i mnogih popratnih bolesti. Odlučio sam se ozbiljno baviti zdravljem, a redovni lijekovi su bili dio mog liječenja. Vasilip je odličan lijek koji zaista snižava holesterol u krvi, što znači da uklanja značajan dio rizika od komplikacija. Moje zdravlje nakon uzimanja značajno se poboljšalo, sada mogu proći kroz mnogo više bez kratkoće daha. Sada sam puna snage i nadam se da ću moći promijeniti život snižavanjem holesterola, a vasilip mi je pomoćnik. Usput, nakon nekog vremena od početka redovnog unosa vasilipa doktorica mi je omogućila da malo smanjim dozu, što definitivno ukazuje na moj oporavak.

Kao i mnogi, ona je svoje zdravlje uvijek tretirala kao nešto zdravo za gotovo, nije pratila prehranu i stil života. U dobi od 45 godina dobio sam dodatnu težinu, ali tada mi se činilo samo fizički hendikep, iz kojeg se svakog trenutka mogu riješiti. Tek kada su me djeca počela zamjeriti nepažnjom prema sebi i svom zdravlju, otišla sam liječniku. Pokazalo se da mi je nivo holesterola značajno povećan. Štaviše, postoji značajan rizik od srčanog udara ili moždanog udara, jer prisutni holesterolski plakovi imaju nestabilnu osnovu. Vasilip je postao dio kombiniranog liječenja. Da bi se postigao učinak, treba ga uzimati stalno, a ne povremeno. Zaista snižava holesterol. Usput, prvi trikovi prošli su za mene s gotovo nikakvim rezultatom, jer lijek ne djeluje odmah, ali nakon nekog vremena. Međutim, njegovo djelovanje je dugo, odnosno nekoliko dana nakon što je lijek obustavljen, razina kolesterola će još neko vrijeme ostati normalna. Cijena lijeka nije tako visoka, ali cijena igra značajnu ulogu kod ljudi poput mene - ljudi prije umirovljenja. Jednom riječju, moja recenzija o ovom lijeku je pozitivna.

Pogledajte video: Fenofibrate and Rosuvastatin Tablet - Drug Informatiom (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar