Sladila za mršavljenje

Zamjenice šećera naširoko se koriste među dijabetičarima i osobama koje gube kilograme. Pristalice pravilne ishrane takođe pribegavaju njihovoj upotrebi.

Mnogi stavljaju slatke tablete, koje gotovo nemaju kalorija, umjesto redovnog šećera u čaju ili kafi.

Koriste se i u pripremi raznih jela, ali nije svaki zaslađivač prikladan za ove svrhe. Sladila postoje prirodna i umjetna. Aktivno koristite zaslađivače za mršavljenje, ali treba biti oprezan pri njihovoj upotrebi.

Prirodna

U odnosu na sintetičke, ti zaslađivači imaju veći kalorijski sadržaj, ali i dalje su manji od običnog šećera.


Od prirodnih za gubitak kilograma, koriste se sljedeći nadomjestci:

  • sirupi (jeruzalem artičoka, agava, javor),
  • fruktoza
  • sušeno voće
  • dušo
  • trsni šećer
  • stevija
  • kokosov šećer.

Sintetički

Kalorijska vrijednost sintetičkih zaslađivača obično je minimalna (oko 0,2 kcal po tableti) ili čak nula. Međutim, ukus vrlo podsjeća na obični šećer, iz tog razloga su popularni među gubljenjem kilograma.

Među sintetičkim zaslađivačima može se razlikovati:

  • aspartam. Ova zamjena je najčešća, ali istovremeno, pod određenim uvjetima, može biti štetna. 200 puta slađi od običnog šećera
  • suklaroza. Nadmašuje slatkoću šećera 600 puta. Mnogi nutricionisti preporučuju ovu zamjenu kao najsigurniji. Dobivaju ga posebnim tretmanom običnog šećera, nakon čega se njegov kalorijski sadržaj višestruko smanjuje, ali utjecaj glukoze ostaje isti.
  • ciklamat. Slatkoća premašuje okus običnog šećera za 30 puta. Međutim, u širokoj je upotrebi zabranjen u mnogim zemljama,
  • acesulfam kalijum. 200 puta je slatkiji od šećera. Tijelo se ne apsorbuje i nakon duže uporabe može naštetiti crijevima i izazvati alergijske reakcije.

Više sintetičkih zaslađivača je za ljude koji imaju dijabetes. U drugim slučajevima, pretjerana strast može biti štetna.

Korist i šteta


Glavna prednost zaslađivača je, naravno, njihov kalorijski sadržaj, koji je manji od uobičajenog šećera.

To omogućava ljubiteljima slatkog da nastave jesti svoju omiljenu hranu, čak i uz dijetu.

Omogućuju vam da zadržite isti okus jela i pića, ali istovremeno se i kalorijski sadržaj značajno smanjuje. Ako govorimo o prednostima sintetičkih zaslađivača, najvjerojatnije se ovdje može malo reći.

Koriste se uglavnom za dijabetes, a ne za mršavljenje jer u ovom slučaju mogu izazvati porast apetita. A komponente sastava nemaju korisna svojstva.

Također, njihova redovita upotreba može dovesti do ovisnosti nakon čega tijelo može početi dvostruko više glukoze. Kao rezultat toga, kontinuirana upotreba zaslađivača može dovesti do razvojadijabetes tipa 2.


Prednosti prirodnih zaslađivača ovise o vrsti nadomjestaka. Na primjer, u slučaju meda, osoba prima puno korisnih tvari, posebno važnih za muško tijelo.

O koristima drugih prirodnih zamjena bit će pisane kasnije.

A šteta od njih moguća je u slučaju nekontrolirane upotrebe, jer imaju kalorijski sadržaj, i prekomjerni unos neće dovesti do gubitka kilograma, već do suprotnog procesa. Takođe biste trebali uzeti u obzir alergijske reakcije tijela na određenu zamjenu.

Prije upotrebe bilo kojeg proizvoda važno je posavjetovati se sa stručnjakom.

Da li je moguće na dijeti jesti zaslađivač?

Na Ducan dijeti zabranjena su prirodna zaslađivača, ali mogu se koristiti u ograničenim količinama:

  • stevija. Prirodna je zamjena šećera dobivena iz biljke meda. U njemu apsolutno nema ugljenih hidrata. Ima mnoga korisna svojstva. Sigurna dnevna doza je do 35 grama,
  • suracit. Ovaj sintetički zaslađivač ne apsorbuje tijelo i ima malo kalorija. Osim slatkoće, deset puta je bolja od šećera. Međutim, jedna je komponenta lijeka toksična, pa njegova maksimalna dnevna doza ne prelazi 0,6 grama,
  • Milford suss. Ova zamjena za šećer dobra je po tome što se može koristiti u jelima i pecivima, a ne samo u tečnim pićima. Slatkoća jedne tablete je 5,5 grama običnog šećera. Preporučena dnevna doza iznosi do 7 miligrama po kilogramu mase,

Ako govorimo o kremljskoj dijeti, onda se ne preporučuje upotreba bilo kakvih zamjena za šećer. Dopuštena je samo upotreba stevije u tabletama kao krajnje sredstvo.

Ako slijedite druge dijete, treba se usredotočiti na preporuke liječnika i lične sklonosti. Važno je uzeti u obzir kalorijsku vrijednost zaslađivača u dnevnom proračunu, ako ih ima. U svakom slučaju ne biste se trebali uključiti u njih, jer one stvaraju ovisnost i mogu se negativno odraziti na organizam.

Koji je bolji izbor zamjenskog šećera za mršavljenje?

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Ako osoba treba sladilo za mršavljenje, onda je bolje da odaberete prirodne opcije.

Sintetički, uprkos niskom, a ponekad potpuno odsutnom kalorijskom sadržaju, mogu čak doprinijeti povećanju kilograma.

To se događa pri redovnoj i dugotrajnoj upotrebi. Idealna opcija je izmjena prirodnih i umjetnih zaslađivača s kratkim pauzama kako se tijelo ne bi naviklo naviknuti.

Naravno, važno je pratiti stopu upotrebe zaslađivača kako se ne bi poboljšali i ne nanijeli štetu tijelu.

U Rusiji se med često koristi med, umjesto šećera, jer je vrlo uobičajen i dostupan. U svijetu među prirodnim zamjenama stevija je vodeća.

Cane šećer


Trsni šećer ima obilje korisnih svojstava i minerala. Može se koristiti i u tečnim pićima i u dezertima, gdje se aktivno koristi, ili u drugim jelima.

Po izgledu razlikuje se od šećera samo po boji, bogato je smeđe boje. Ima snažan ukus melase po ukusu.

Nažalost, na policama domaćih trgovina teško je pronaći pravi smeđi šećer. 100 grama proizvoda sadrži 377 kalorija, što se ne razlikuje previše od uobičajenog, tako da ne možete puno konzumirati.


To je voćni šećer. Vrlo je popularan i zato se nalazi u gotovo svakoj trgovini internetskim trgovinama ili supermarketom.

Često se nalazi u odjelu za dijabetičare. Ne uzrokuje karijes i nema negativan učinak kad se konzumira u ograničenim količinama.

Međutim, ovaj nadomjestak više koriste dijabetičari, a ne da gube kilograme, jer je njegov kalorijski sadržaj čak i veći nego onaj kod običnog šećera i iznosi 399 kalorija na 100 grama.


Stevia je apsolutno prirodni zaslađivač koji je vrlo popularan u cijelom svijetu. Listovi grmlja iz kojeg se dobiva zaslađivač gotovo su 30 puta superiorniji u slatkoći od običnog šećera.

Ako govorimo o ekstraktu, onda je 300 puta slađi. Glavna prednost stevije je njen niski kalorični sadržaj koji nije veći od 18 jedinica na 100 grama.

Proizvodi se u različitim oblicima, što omogućava upotrebu u jelima i tekućinama. Takođe, često na bazi stevije možete pronaći gotove slatkiše i peciva.

Agave sirup

Ovaj sirup je oko i pol puta slađi od običnog šećera. Ali, njegov glikemijski indeks je niži, što ne dovodi do naglog skoka razine glukoze u krvi.

Sok od agave poboljšava metabolizam, ima smirujući učinak i uklanja višak tečnosti iz organizma.. Kalorični sadržaj je 310 kalorija na 100 grama.

Prednosti proizvoda „I Stevia“ i njihove kupovine u našoj online trgovini

Širok raspon proizvoda od stevije za mršavljenje predstavljen je u internetskoj trgovini zaštitnog znaka „I Stevia“ - to su tablete, steviozidni prah, tekući ekstrakt i još mnogo toga. Lako nam je odabrati najprikladniju opciju i koristiti je prilikom kuhanja.

Koristeći prirodni zaslađivač na bazi stevije, oni koji se žele prebaciti na zdravu prehranu moći će se ne odreći svojih omiljenih jela i istovremeno sigurno smršavjeti.

Kompanija Stevia Group proizvodi proizvode stevia skoro 20 godina, što jamči njen kvalitet i sigurnost. Dakle, isporučujemo listove stevije iz Paragvaja, Indije i Krima - to su najbolja mjesta na kojima se biljka danas uzgaja. Osim toga, zaslađivač TM Ya Stevia karakteriše visoki sadržaj rebaudiozida A - 97%, što ukazuje na najviši stepen pročišćavanja ekstrakta i eliminira gorak okus.

Našim kupcima nudimo:

    visokokvalitetne sirovine i širok izbor proizvoda na bazi stevije, niske cijene, redovni popusti, kupovina proizvoda na veliko i malo, pojedinačne ponude za veletrgovce, brza isporuka narudžbi širom Rusije.

Odgovor na pitanje "koji je nadomjestak šećera bolji za dijetu prilikom gubitka kilograma" je očigledan. Niskokalorični prirodni nadomjestak šećera za šećer idealan je za zdravu prehranu koja potiče zdravo mršavljenje. Uključivanjem ga u svoj jelovnik umjesto običnog šećera, možete učinkovito izgubiti kilograme bez napuštanja uobičajene slatke hrane.

Javorov sirup


Ovaj zaslađivač posebno je popularan u Americi, gdje je lako dostupan. U ruskim trgovinama pronalazak može biti težak.

Ovaj sirup nakon toplinske obrade ne gubi svoja korisna svojstva. Jedini minus ove zamjene je prilično visoka cijena. Kalorični sadržaj u 100 grama je 260 kalorija.

Sušeno voće


Korištenje sušenog voća umjesto šećera je sjajno rješenje. U ishranu se mogu dodati sušene banane, kruške i jabuke, grožđice, datulje, suve šljive i suhe marelice.

Možete ih koristiti i u zasebnom obliku i dodavati jelima ili pecivima. Međutim, 100 grama sušenog voća sadrži otprilike 360 ​​kalorija, pa ih jedenje mora biti ograničeno.

Standardi i mere predostrožnosti


Norma normalnog šećera za muškarca dnevno je 9 kašičica, a za ženu - 6. Ne dodaje se samo osoba lično, nego i onu koju je koristio proizvođač proizvoda.

Što se tiče umjetnih zaslađivača, obično se njihova doza navodi na pakovanju i iznosi otprilike 20 tableta.

Treba biti oprezan u njihovoj upotrebi, oni mogu zavarati mozak i naterati ga da tijelo treba primiti glukozu pa će se u njegovom odsustvu u budućnosti razvijati jačanje apetita.

Broj prirodnih nadomjestaka treba izračunati na osnovu njihova kalorijskog sadržaja. Važno je da doza ne našteti organizmu. Odnosno, treba znati u svemu.

Srodni videozapisi

Koje je bolje koristiti zaslađivač za mršavljenje? Odgovor u videu:

Ogromna količina zamjena za šećer može se pronaći u naše vrijeme. A to se odnosi i na sintetičke i prirodne mogućnosti. Stoga svatko može odabrati za sebe najoptimalniji zaslađivač. Ali preporučuje se izbor zajedno sa stručnjakom.

Pogledajte video: Slatke novosti za mršavljenje: Veštački zaslađivači deluju (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar