Norma šećera u krvi s 18 godina: tablica pokazatelja

Nekoliko faktora može izazvati kršenje normalnih vrijednosti šećera:

  • način života i u najširem smislu: neuhranjenost, zloupotreba alkohola, sjedeći način života, redovni stres i, u nekim slučajevima, klimatske promjene,
  • bolesti gušterače, bubrega, jetre, kao i uzimanje određenih lijekova,
  • trudnoća može utjecati na razinu šećera kod žena.

Razina glukoze kod muškaraca i žena također može varirati, ali ipak se glavne promjene događaju s godinama. Važno je znati koja je stopa šećera u krvi prema dobi.

Štaviše, u posljednjih nekoliko godina dijabetes melitus (i druge bolesti povezane sa oslabljenom razinom glukoze) brzo se „mlađaju“ - većina gore navedenih faktora rizika postali su svakodnevni i poznati. Stoga je važno kontrolirati proces - redovito provjeravati krv i uspoređivati: podudaraju li se vaši pokazatelji i norma glukoze u krvi (dobna tablica će vam pomoći da uporedite rezultat s prihvaćenom normom i da ne propustite trenutak kada trebate "uključiti alarm" i odmah se obratiti stručnjaku).

Kako izmjeriti šećer

Šećer u krvi mjeri se u milimolima po litri ili u miligramima na deciliter.

Rezultat ispitivanja ovisi i o mnogim faktorima:

  • iz vremena analize. Krv za šećer obično se daje ujutro na prazan stomak - najmanje 8-10 sati nakon što bi trebalo proći posljednji obrok,
  • od onoga što ste jeli i pili dan ranije. Ako ste jeli slatkiše ili pili alkohol, očekuje se da će rezultat biti veći. Postoji isti rizik u slučaju stresa,
  • od metode uzorkovanja krvi: iz vene ili iz prsta. Venska krv daje tačniji rezultat od kapilarne krvi, stoga je normalan raspon za ovu analizu nešto veći. Prednost testa krvi iz prsta je u tome što se može učiniti brzo, pa čak i kod kuće, koristeći glukometre u domaćinstvu. A kakva bi trebala biti očitanja šećera u krvi (normalna dob) možete pronaći u našoj tablici.

Norma šećera u krvi, dobna tabela

Glukoza u krvi kod novorođenčadi, djece mlađe od 5 godina i osnovnoškolaca je ispod prosjeka. U adolescenata, počevši od 14. godine, optimalni pokazatelj je isti kao i norma šećera u krvi kod odraslih (tablica u nastavku pomoći će kontroli razine glukoze u bilo kojoj dobi).

StarostNormalne performanse
mol / l
Djeca mlađa od 1 godine2.8-4.4
Djeca od 1 godine do 5 godina3.3-5.0
Djeca od 5 do 14 godina3.3-5.6
Od 14 do 60 godina4.1-5.9
60 do 90 godina4.6-6.4
Preko 90 godina4.2-6.7

Podsjećamo da su nabrojeni pokazatelji šećera u krvi (tablici prema dobi) svojstveni zdravim ljudima. Pokazatelji glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću su različiti.

Spolne razlike u glukozi u krvi

Kao što je gore navedeno, stope šećera za muškarce i žene su također nešto različite.

Stope glukoze u krvi za muškarce.

Starost
Normalne performanse
mmol / l
18-20 godina3.3-5.4
20-30 godina3.4-5.5
30-40 godina3.4-5.5
40-50 godina3.4-5.5
50-60 godina3.5-5.7
60-70 godina3.5-6.5
70-80 godina3.6-7.0

Norme za žene.

StarostNormalne performanse
mmol / l
18-20 godina3.2-5.3
20-30 godina3.3-5.5
30-40 godina3.3-5.6
40-50 godina3.3-5.7
50-60 godina3.5-6.5
60-70 godina3.8-6.8
70-80 godina3.9-6.9

Kod žena nakon 50 godina, u polovini slučajeva, menopauza može utjecati na povećanje razine šećera.

Norma šećera u dječaka i djevojčica 18 godina

Koncentracija glukoze u ljudskom tijelu reguliše hormon inzulin, koji proizvodi gušterača. U situaciji kada postoji nedostatak ove supstance ili meka tkiva u tijelu reagiraju na nju neadekvatno, povećava se vrijednost šećera.

Medicinski standardi za pokazatelje glukoze:

Starosna grupaNorma na prazan stomak (s prsta)
1-4 nedelje2.8 do 4.4 jedinica
Mlađi od 14 godina3.3 do 5.5 jedinica
Od 14 do 18 godina3,5 do 5,5 jedinica

Kad osoba raste, otkriva se smanjenje osjetljivosti na inzulin, jer je neki dio receptora uništen, povećava se i tjelesna težina. Za malu djecu norma je uvijek niža. Što je dijete starije, to je veća vrijednost šećera. Sa rastom, osoba dobiva na težini, odnosno, inzulin u krvi se apsorbira gore, što dovodi do povećanja pokazatelja.

Imajte na umu da postoji razlika u normi između vrijednosti krvi uzete iz prsta i iz vene. U potonjem slučaju, norma sa šećerom na 18 je 12% viša nego iz prsta.

Brzina venske krvi varira od 3,5 do 6,1 jedinica, a kod prsta - 3,5-5,5 mmol / l. Za dijagnosticiranje „slatke“ bolesti, jedna analiza nije dovoljna. Studija se provodi nekoliko puta u odnosu na moguće simptome koje pacijent ima.

Varijacije glukoze u krvi:

  • Kad su rezultati ispitivanja pokazali rezultat od 5,6 do 6,1 jedinica (venska krv - do 7,0 mmol / l), govore o predijabetičkom stanju ili poremećaju tolerancije na šećer.
  • Kad indikator iz vene naraste više od 7,0 jedinica, a analiza na prazan stomak prsta pokazuje ukupno više od 6,1 jedinica, dijagnosticira se dijabetes.
  • Ako je vrijednost manja od 3,5 jedinice - hipoglikemijsko stanje. Etiologija je fiziološka i patološka.

Studija o vrijednostima šećera pomaže u dijagnosticiranju kronične bolesti, omogućava vam da procijenite efikasnost liječenja lijekom. Ako je koncentracija šećera kod dijabetesa tipa 1 manja od 10, tada oni govore o kompenziranom obliku.

Kod dijabetes melitusa drugog tipa, norma nadoknade patologije nije veća od 6,0 ​​jedinica na prazan stomak (ujutro) i ne više od 8,0 jedinica tijekom dana.

Zašto glukoza raste sa 18 godina?

Glukoza se može povećati nakon jela. Ovaj aspekt se odnosi na fiziološki razlog, ovo je varijanta norme. Nakon kraćeg vremena indikator se vraća na prihvatljiv nivo.

U dobi od 17-18 godina za momka i djevojku karakteristična je pretjerana emocionalnost, što bi mogao biti još jedan faktor skoka šećera. Dokazano je da jaki stres, emocionalno preopterećenje, neuroze i drugi slični uzroci dovode do povećanja pokazatelja.

To nije norma, ali nije i patologija. Kad se čovjek smiri, njegova se psihološka pozadina normalizira, vrijednost šećera opada na potrebnu koncentraciju. Pod uslovom da pacijentu nije dijagnosticiran dijabetes.

Razmotrimo glavne uzroke povećane glukoze:

  1. Neravnoteža hormona. Prije kritičnih dana kod žena, normalna razina glukoze raste. Ako u anamnezi nema hroničnih poremećaja, slika se onda neovisno normalizira. Nije potreban tretman.
  2. Kršenja endokrine prirode. Često bolesti hipofize, štitne žlijezde itd. Izazivaju kvar u hormonalnom sistemu. Kad ima nedostatak ili višak jedne ili druge hormonske supstance, to se odražava na krvni test na šećer.
  3. Nepravilan rad gušterače, tumor unutrašnjeg organa. Ti faktori smanjuju sintezu inzulina, kao rezultat neuspjeha u metaboličkim i ugljikohidratnim procesima.
  4. Dugotrajno liječenje moćnim lijekovima. Lijekovi ne samo da liječe, nego imaju i više nuspojava. Ako se dugo uzimaju hormoni, antidepresivi i sredstva za smirenje, šećer će rasti. Obično se ta slika opaža u slučajevima kada osoba ima genetsku predispoziciju za bolest.
  5. Bubrežni problemi, jetra. Prisutnost hepatitisa, tumora maligne i benigne prirode može se pripisati ovoj kategoriji.

Medicinski stručnjaci utvrđuju druge uzroke patološke razine glukoze. Tu spadaju šok, uključujući bol, teške opekotine, povrede glave, prelome itd.

Postoje bolesti koje utječu na razinu pokazatelja na elektrohemijskom glukometru. Primjerice, feokromocitom tijekom svog razvoja izaziva proizvodnju visoke koncentracije norepinefrina i adrenalina. Zauzvrat, ta dva hormona direktno utječu na krvni parametar. Uz to, porasta krvni tlak kod pacijenata koji može doseći kritični broj.

Ako je bolest uzrok rasta glukoze, tada se nakon njenog izliječenja sama od sebe normalizira na pravi nivo.

Testovi na glukozu

Ako se dječak ili djevojčica od 18 godina žale na učestalo i obilno mokrenje, neprestana suha usta i žeđ, vrtoglavicu, gubitak kilograma s dobrim apetitom, dermatološke probleme itd., Tada je potrebno podvrgnuti se šećernom testu.

Da biste pronašli skrivene ili očite poremećaje ugljikohidrata, dijagnosticirali dijabetes ili pobijali navodnu dijagnozu, provodi se test tolerancije na glukozu.

Takođe se preporučuje u slučajevima kada je sumnjiv krvni rezultat dobijen iz nečijeg prsta. Ova vrsta dijagnoze provodi se za sljedeće osobe:

  • Povremeni izgled šećera u mokraći, dok testovi krvi prstiju pokazuju normalan rezultat.
  • Nema kliničkih manifestacija "slatke" bolesti, ali postoje karakteristični znakovi poliurije - povećanje specifične težine mokraće za 24 sata. Uz sve to se primjećuje i norma krvi iz prsta.
  • Visoka koncentracija glukoze u urinu dok nosi dijete.
  • Ako je u anamnezi oslabljen rad jetre, tirotoksikoza.
  • Pacijent se žali na simptome dijabetesa, ali testovi nisu potvrdili prisustvo hronične bolesti.
  • Ako postoji nasljedni faktor. Ova analiza preporučuje se za ranu dijagnostiku bolesti.
  • S dijagnozom retinopatija i neuropatija nepoznate patogeneze.

Za pregled se uzima pacijent biološki materijal, posebno krv iz kapilare. Nakon toga treba uzeti 75 g glukoze. Ova se komponenta rastvara u toploj tekućini. Tada se provodi drugo istraživanje. Bolje nakon 1 sata - ovo je idealno vrijeme za utvrđivanje glikemije.

Studija može pokazati nekoliko rezultata - normalne vrijednosti, ili predijabetičko stanje ili prisustvo dijabetesa. Kada je sve u redu, test test nije veći od 7,8 jedinica, dok bi druga istraživanja trebala pokazati i granice prihvatljivih vrijednosti.

Ako je rezultat varijacija od 7,8 do 11,1 jedinica, tada govore o predijabetičkom stanju. U većini slučajeva, druge analize također pokazuju parametre koji su nešto iznad prihvatljivog raspona.

Pokazatelj istraživanja od preko 11,1 jedinica je dijabetes. Propisuju se lijekovi za korekciju, izbalansirana prehrana, fizička aktivnost i druge mjere koje pomažu u nadoknadi bolesti.

Koji su pokazatelji glikemije normalni reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Peter Attia: What if we're wrong about diabetes? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar