Diuretici: lista lijekova, mehanizam djelovanja

Diuretski lijekovi posebno utječu na rad bubrega i ubrzavaju proces izlučivanja urina.

Mehanizam djelovanja većine diuretika, posebno ako su to diuretici koji štede kalijum, temelji se na sposobnosti suzbijanja reverzne apsorpcije u bubrezima, tačnije u bubrežnim tubulima, elektrolitima.

Povećanje količine ispuštenih elektrolita događa se istovremeno s oslobađanjem određenog volumena tekućine.

Prvi diuretik pojavio se u 19. vijeku, kada je otkriven živa od žive, koja se široko koristi za liječenje sifilisa. Ali u vezi s ovom bolešću, lijek nije bio efikasan, ali je primijećen njegov snažni diuretski učinak.

Nakon nekog vremena preparat žive bio je zamijenjen sa manje otrovnom supstancom.

Ubrzo je modifikacija strukture diuretika dovela do stvaranja vrlo moćnih diuretskih lijekova koji imaju svoju klasifikaciju.

Čemu služi diuretik?

Diuretski lijekovi se najčešće koriste za:

  • sa kardiovaskularnim zatajenjem,
  • s edemom,
  • osigurati izlaz urina u slučaju oštećenja bubrežne funkcije,
  • niži visoki krvni pritisak
  • u slučaju trovanja ukloniti toksine.

Treba napomenuti da se diuretici najbolje koriste kod hipertenzije i zatajenja srca.Velika natečenost može biti posljedica različitih srčanih bolesti, patologija mokraćnog i krvožilnog sustava. Ove bolesti su povezane sa kašnjenjem natrijuma u tijelu. Diuretski lijekovi uklanjaju suvišno nakupljanje ove tvari i na taj način smanjuju oticanje.

S visokim krvnim tlakom višak natrijuma utječe na mišićni tonus krvnih žila, koje se počinju sužavati i skupljati. Diuretski lijekovi koji se koriste kao antihipertenzivi ispiraju natrij iz tijela i potiču vazodilataciju, a što pak snižava krvni tlak.

Prilikom trovanja neki se toksini izlučuju bubrezima. Da bi se ubrzao ovaj proces, koriste se i diuretici. U kliničkoj medicini ova metoda se naziva "prisilna diureza".

Prvo se pacijentima intravenski daje velik broj otopina nakon čega se koristi visoko efikasan diuretik koji momentalno uklanja tekućinu iz tijela, a sa njom i toksine.

Diuretici i njihova klasifikacija

Za različite bolesti osiguravaju se specifični diuretici koji imaju različit mehanizam djelovanja.

  1. Lijekovi koji utječu na funkcioniranje epitela bubrežne tubule, nabrajaju: Triamteren Amilorid, Etakrilna kiselina, Torasemid, Bumetamid, Flurosemid, Indapamid, Klopamid, Metolazon, Klortalidon, Metiklotiazid, Bendroflumethiozid, Hidrohidlozozo.
  2. Osmotski diuretici: Monitol.
  3. Diuretici koji čuvaju kalijum: Veroshpiron (Spironolakton) odnosi se na antagoniste mineralokortikoidnih receptora.

Klasifikacija diuretika po efikasnosti ispiranja natrijuma iz tela:

  • Neefikasno - uklonite 5% natrijuma.
  • Srednja efikasnost - izlučuje se 10% natrijuma.
  • Visoko efikasno - uklonite više od 15% natrijuma.

Mehanizam delovanja diuretika

Mehanizam djelovanja diuretika može se proučiti na primjeru njihovih farmakodinamičkih efekata. Na primjer, smanjenje krvnog pritiska nastaje zbog dva sistema:

  1. Smanjena koncentracija natrijuma.
  2. Direktan utjecaj na krvne žile.

Stoga se arterijska hipertenzija može zaustaviti smanjenjem volumena tekućine i dugotrajnim održavanjem vaskularnog tonusa.

Smanjenje potrebe za kiseonikom srčanog mišića prilikom upotrebe diuretika povezano je sa:

  • sa olakšanjem stresa iz ćelija miokarda,
  • sa poboljšanom mikrocirkulacijom u bubrezima,
  • sa smanjenjem adhezije trombocita,
  • sa smanjenjem opterećenja na lijevoj komori.

Neki diuretici, na primjer, Mannitol, ne samo da povećavaju količinu izlučene tekućine tokom edema, već također mogu povećati osmolarni tlak intersticijske tekućine.

Diuretici, zbog svojih svojstava opuštaju glatke mišiće arterija, bronha i žučnih puteva, imaju antispazmodijski učinak.

Indikacije za imenovanje diuretika

Osnovna indikacija za imenovanje diuretika je arterijska hipertenzija, a najviše se to odnosi na starije bolesnike. Diuretički lijekovi su propisani za zadržavanje natrijuma. Ova stanja uključuju ascites, hronično zatajenje bubrega i srca.

Uz osteoporozu, pacijentu su propisani tiazidni diuretici. Lijekovi koji štede kalijum indicirani su za kongenitalni Liddleov sindrom (uklanjanje ogromnih količina zadržavanja kalijuma i natrijuma).

Diuretici u petlji imaju uticaj na bubrežnu funkciju, propisuju se kod visokog intraokularnog pritiska, glaukoma, srčanog edema, ciroze.

Za liječenje i sprječavanje arterijske hipertenzije ljekari propisuju tiazidne lijekove koji u malim dozama blago djeluju na pacijente sa umjerenom hipertenzijom. Potvrđeno je da tiazidni diuretici u profilaktičkim dozama mogu smanjiti rizik od moždanog udara.

Uzimanje ovih lijekova u većim dozama se ne preporučuje, to je ispunjeno razvojem hipokalemije.

Kako bi se spriječilo ovo stanje, tiazidni diuretici mogu se kombinirati sa diureticima koji čuvaju kalij.

U liječenju diureticima razlikuje se aktivna i suportivna terapija. U aktivnoj fazi indicirane su umjerene doze moćnih diuretika (Furosemid). Uz terapiju održavanja, redovnu upotrebu diuretika.

Kontraindikacije za upotrebu diuretika

Pacijentima s dekompenziranom cirozom jetre, hipokalemijom, primjena diuretika je kontraindicirana. Diuretici u petlji nisu propisani pacijentima koji imaju netoleranciju na određene derivate sulfanilamida (hipoglikemijske i antibakterijske lijekove).

Ljudima s respiratornim i akutnim zatajivanjem bubrega diuretici su kontraindicirani. Diuretici tiazidne skupine (metiklotiazid, bendroflumethiozid, cikloethiazid, hidroklorotiazid) kontraindicirani su kod dijabetes melitusa tipa 2, jer pacijent može naglo povećati razinu glukoze u krvi.

Ventrikularne aritmije su također relativne kontraindikacije za imenovanje diuretika.

Pacijentima koji uzimaju litijeve soli i srčani glikozidi propisani su diuretici u petlji s velikom pažnjom.

Osmotski diuretici nisu propisani za zastoj srca.

Nuspojave

Diuretici na listi tiazida mogu povećati razinu mokraćne kiseline u krvi. Iz tog razloga pacijenti kojima je dijagnosticirana gihta mogu se pogoršati.

Diuretici tiazidne skupine (hidroklorotiazid, hipotiazid) mogu dovesti do neželjenih posljedica. Ako je odabrana pogrešna doza ili je pacijent netolerantan, mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

  • glavobolja
  • dijareja je moguća
  • mučnina
  • slabost
  • suha usta
  • pospanost

Neravnoteža jona povlači za sobom:

  1. smanjen libido kod muškaraca,
  2. alergije
  3. povećanje šećera u krvi,
  4. grčevi skeletnih mišića
  5. mišićna slabost
  6. aritmija.

Nuspojave furosemida:

  • pad kalijuma, magnezijuma, kalcijuma,
  • vrtoglavica
  • mučnina
  • suha usta
  • učestalo mokrenje.

Promjenom ionske razmjene povećava se i vrijednost mokraćne kiseline, glukoze, kalcijuma, što povlači za sobom:

  • parestezija
  • osipi na koži,
  • gubitak sluha.

Neželjeni efekti antagonista aldosterona uključuju:

  1. osipi na koži,
  2. ginekomastija
  3. grčevi
  4. glavobolja
  5. proliv, povraćanje.

Kod žena s pogrešnim imenovanjem i pogrešnom doziranjem primjećuju se:

Liječenje arterijske hipertenzije kod dijabetes melitusa. Diuretici

Diuretici (diuretici) su jedna od najvrednijih grupa antihipertenziva zbog visoke učinkovitosti, dobre tolerancije uz niske ili umerene troškove. Trenutno se s arterijskom hipertenzijom primjenjuju uglavnom tiazidni (hipotiazid, hidrohlorotizid itd.) I tiazidni (indapamid, klortalidon, xipamid) diuretici, čiji je učinak povezan s povećanim izlučivanjem natrija u urinu.

Diuretici u petlji (furosemid, itd.) Praktički se ne koriste za dugotrajno liječenje arterijske hipertenzije, ali su indicirani za pacijente sa smanjenom funkcijom bubrega, umjesto tiazidne diuretike. Diuretici koji čuvaju kalijum (triamteren itd.) Uglavnom su izgubili značaj za lečenje hipertenzije.

Donedavno su se tiazidni diuretici za liječenje arterijske hipertenzije kod dijabetesa tipa 2 koristili ograničeno zbog njihove sposobnosti da smanje osjetljivost ćelija na inzulin, povećaju glukozu, kao i holesterol i trigliceride u krvi.

Ipak, utvrđeno je da se ove nuspojave javljaju samo kod dugotrajne upotrebe velikih doza lijekova, a u malim dozama ne utječu značajno na metabolizam ugljikohidrata i lipida. Tiazidi i diuretici slični tiazidima uklanjaju ne samo natrij, već i kalijum, kao i magnezijum iz tijela.

Povećana potrošnja hrane bogate kalijumom i magnezijumom (svježe i sušeno voće i bobice, povrće, kuvani krompir, zobena kaša i heljda, itd.) Sprječava da se organizam iscrpi od ovih minerala. Kada uzimate kombinirane tiazidne i kalijumske diuretike (triampur, triamco), gubici kalija minimalni su.

Tiazidni diuretici, koji blago utiču na metabolizam ugljikohidrata i lipida, preporučuju se za kombinaciju hipertenzije i dijabetes melitusa tipa 2, iako primjena inzulina može malo povećati potrebu za inzulinom. Lijek prvog izbora je indapamid retard (arifon), uzima se jednom dnevno.

Budući da zadržavanje Na i tekućine, te nastala hipervolemija igraju važnu ulogu u geneziji hipertenzije kod dijabetesa tipa 1 i 2, uporaba diuretika za normalizaciju krvnog tlaka je opravdana. Međutim, nisu sve diuretičke skupine podjednako sigurne i efikasne u bolesnika sa šećernom bolešću.

Klasifikacija diuretika

Tiazidni diuretici Ovi lijekovi djeluju uglavnom na stanice distalnog sapletenog tubula iznutra, gdje blokiraju diuretike nastaje 1-2 sata nakon oralne primjene i traje, u pravilu, 12-18 sati (hipotiazid) i do 24 sata (klortalidona). Tiazidni diuretici su najjači diuretici sa kalijumom.

Mehanizam dijabetičkog dejstva tiazida nastaje usled izraženog izlučujućeg dejstva kalija ovih lekova. Gubitak izvanstanične i unutarćelijske kalijume u β-ćelijama gušterače pod utjecajem tiazida dovodi do poremećaja lučenja inzulina i hiperglikemije. Što više diuretika uklanja kalijum, to je veći njegov dijabetički efekat.

U detaljnom istraživanju tiazidnih diuretika pokazalo se da je učinak tiazida koji izlučuje kalijum prirodu isključivo ovisan o dozi. Prikazana je dozna ovisnost o učinku hipotiazida koji eliminira kalij (najčešće korišteni tiazidni diuretik u Rusiji).

Zbog toga, kod doze hipotiazida od 12,5 mg / dnevno ili manje, njegov učinak na izlučivanje kalijuma je zanemariv.Ako jačina učinka tiazida na eliminaciju kalija ovisi o dozi lijeka, tada bi i diabetogeni učinak ovih diuretika (izravno povezan s koncentracijom kalija) također trebao biti ovisan o dozi, tj. Biti maksimalan u velikim dozama lijeka, a minimalan kod niskih.

Zaista, studije s više centara pokazale su da što je manja doza tiazida, manji je njegov utjecaj na metabolizam ugljikohidrata. Uz dozu hipotiazida iznad 50 mg / dan, rizik od dijabetesa tipa 2 dosegao je 7% (MRFIT studija), s dozom od 25 mg ili manjom, nije bilo značajnog povećanja rizika od dijabetesa tipa 2 (SHEP, TOMHS studije).

U velikoj populacijskoj studiji ARIC, u koju je uključeno više od 12.000 ljudi bez dijabetesa, pokazano je da uzimanje tiazidnih diuretika u dozi od 12,5-25 mg / dan tokom 6 godina ne prati povećani rizik od dijabetesa tipa 2 (OP = 0,91) .

Stoga su multikcentrično kontrolirana ispitivanja potvrdila da je rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 de novo kod dugotrajne upotrebe tiazidnih diuretika minimalan kada njihova doza nije veća od 25 mg / dan.

Učinak tiazidnih diuretika na metabolizam lipida više ovisi o trajanju lijeka i u manjoj mjeri o njegovoj dozi. Dakle, kod uzimanja tiazida 3-12 mjeseci. nivo holesterola u serumu povećava se za 5-7%.

Istovremeno, randomizirana placebo kontrolirana klinička ispitivanja pokazala su da dugotrajna upotreba lijekova (u trajanju od 3-5 godina) praktično ne utječe na metabolizam lipida. U istraživanjima HAPPHY i EWPHE primijećena je početna hiperholesterolemija (nivo OX u serumu veći od 6,5 mmol / L).

Dakle, ne postoje uvjerljivi dokazi da se tiazidni diuretici ne smiju propisivati ​​osobama s dislipidemijom ako su potrebni za smanjenje krvnog tlaka.

U prisutnosti patologije, principi liječenja hipertenzije su nešto drugačiji, zbog kršenja metabolizma ugljikohidrata. Zbog toga je, s hipertenzijom i postojećim dijabetesom tipa 2, poželjno u početku provesti kombinirani antihipertenzivni tretman.

Trenutno se kombinacije koje se zasnivaju na primjeni angiotenzina II i ACE inhibitora smatraju najoptimalnijim. Preporučljivo je kombinirati ove lijekove s beta blokatorima i diureticima. Dobri rezultati daju kombinacija ACE inhibitora i antagonista kalcijuma.

Kod osoba s dijabetesom pritisak se povećava zbog povećanja volumena krvi u cirkulaciji. Osim toga, pacijenti iz ove grupe podložni su soli, pa im se propisuju razne vrste diuretika:

  • tiazid - klortalidon i hipotiazid,
  • indapamid nalik tiazidu,
  • petlja - lasiks i furosemid,
  • kalijuma-verošpiron.

Diuretici mogu pojačati djelovanje ACE inhibitora, zbog čega ih ljekari široko koriste za kompleksno liječenje arterijske hipertenzije. Ali, kao i bilo koji lijekovi, oni imaju svoja ograničenja u upotrebi.

Tizoidni diuretici za dijabetes tipa 2 propisuju se s oprezom, jer prekomjerne doze doprinose povećanju razine kolesterola i šećera u krvi. A uz zatajenje bubrega, što je uobičajena pojava kod dijabetesa, lijekovi mogu inhibirati rad bubrega. Takođe je kontraindikacija tizoidnim diureticima gihta.

Tiazidni diuretici se ne retko propisuju sa ACE inhibitorima. Ova vrsta ima blagi diuretski učinak, a pritom ne utječe negativno na bubrege i ne doprinosi izlučivanju kalija.

Petljevi diuretici kod hipertenzije, u kombinaciji s dijabetesom tipa 2, ljekari rjeđe propisuju zbog aktivnog podsticanja diureze i izlučivanja kalijuma. Međutim, njihova prednost je odlična kombinacija sa ACE inhibitorima, koja je neophodna kod zatajenja bubrega. I nadopunjavanje kalija prilikom uzimanja Lasix i Furosemida nadoknađuje se zbog dodatnog unosa kalijuma.

Kalij koji čuva kalijum Veroshpiron ponekad se propisuje za liječenje hipertenzije, ali treba imati na umu da je u slučaju zatajenja bubrega njegova primjena kontraindicirana.

Zabranjeni lijekovi

Koje su antihipertenzivne tablete štetne za dijabetičare? Zabranjeni, štetni diuretici za dijabetes uključuju hipotiazid (tiazidni diuretik). Ove tablete mogu povećati nivo glukoze u krvi i loš nivo holesterola. U slučaju bubrežnog zatajenja, pacijent može osjetiti pogoršanje rada organa. Pacijentima sa hipertenzijom propisuju se diuretici drugih grupa.

Lijek Atenolol (β1-adenoblocker) za dijabetes melitus tip 1 i 2 izaziva povećanje ili smanjenje nivoa glikemije.

S oprezom je propisana za oštećenje bubrega, srca. Uz nefropatiju, Atenolol može uzrokovati nagli pad krvnog pritiska.

Lijek remeti metaboličke procese, ima veliki broj nuspojava iz nervnog, probavnog i kardiovaskularnog sistema. Na osnovu uzimanja Atenolola kod šećerne bolesti tipa 2, primećuje se prenizak krvni pritisak.

To uzrokuje oštro pogoršanje dobrobiti. Uzimanje lijeka otežava dijagnosticiranje razine glukoze u krvi.

U bolesnika ovisnih o insulinu, Atenolol može uzrokovati hipoglikemiju zbog poremećaja oslobađanja glukoze iz jetre i stvaranja inzulina. Lekaru je teško pravilno postaviti dijagnozu, jer su simptomi manje izraženi.

Uz to, Atenolol smanjuje osjetljivost tjelesnih tkiva na inzulin što dovodi do pogoršanja stanja pacijenata s dijabetesom tipa 2, neravnoteže u ravnoteži štetnog i korisnog kolesterola i doprinosi hiperglikemiji.

Prijem Atenolola ne može se naglo zaustaviti, potrebno je konsultovati ljekara o njegovoj zamjeni i prebacivanju na druga sredstva. Naučna istraživanja dokazuju da dugotrajna upotreba Atenolola kod pacijenata sa hipertenzijom postepeno dovodi do razvoja šećerne bolesti tipa 2, jer smanjuje se osjetljivost tkiva na inzulin.

Alternativa Atenololu je Nebilet, β-blokator koji ne utječe na metabolizam i ima izražen vazodilatacijski efekat.

Tablete za hipertenziju kod dijabetesa treba odabrati i propisati ih od strane liječnika uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta, prisutnost kontraindikacija, težinu patologije. Ne preporučuje se upotreba β-blokatora (Atenolol), petljećih diuretika, jer ovi lijekovi negativno utječu na metaboličke procese, povećavaju razinu glikemije i kolesterol niske gustine.

Lista korisnih lijekova uključuje sartan, tiazidne diuretike (Indapamid), ACE inhibitore.

Narodni lijekovi i metode

Koji su diuretici često pitajte svog ljekara. Diuretici su diuretici različitog mehanizma delovanja sa izrazitim diuretičkim efektom. Nažalost, sve one imaju nuspojave te je njihova upotreba bez savjeta liječnika opasna po zdravlje. Šta su diuretici?

Klasifikacija - vrste diuretika

Diuretici pojačavaju djelovanje ACE inhibitora, pa su stoga propisani za složeno liječenje. Tiazidni diuretici imaju blagi učinak kod šećerne bolesti tipa 2, slabo utječu na izlučivanje kalija, nivo glukoze i lipida u krvi te ne ometaju rad bubrega.

U ovu grupu spadaju Indapamid i Arefon Retard. Lijekovi imaju nefroprotektivni učinak u bilo kojoj fazi oštećenja organa.

Indapamid potiče vazodilataciju, potiče proizvodnju blokatora agregacije trombocita, kao rezultat uzimanja lijeka za dijabetes tipa 2, atrijsko opterećenje i smanjenje krvnog tlaka.

U terapijskim dozama indapamid izaziva samo hipotenzivni efekat bez značajnog povećanja izlučivanja urina.Glavno područje djelovanja Indapamida je krvožilni sustav i bubrežno tkivo.

Liječenje Indapamidom ne utječe na metaboličke procese u tijelu, stoga ne povećava razinu glukoze, lipoproteina niske gustine u krvi. Indapamid brzo apsorbira njihov gastrointestinalni trakt, ali to ne smanjuje njegovu efikasnost, jelo malo usporava apsorpciju.

Indapamid dugog djelovanja može smanjiti količinu lijekova. Terapeutski učinak postiže se do kraja prve sedmice uzimanja tableta. Potrebno je piti jednu kapsulu dnevno.

Koje tablete s diuretikom mogu piti od visokog krvnog pritiska za dijabetes?

Diuretičke tablete propisane su za visok krvni pritisak (esencijalna hipertenzija) kod dijabetesa tipa 2. Liječnik koji provodi liječenje treba odabrati lijekove, uzimajući u obzir težinu bolesti, prisustvo oštećenja bubrežnog tkiva i kontraindikacije.

Furosemid i Lasix su propisani za jače oticanje u kombinaciji sa ACE inhibitorima. Štaviše, kod pacijenata koji pate od zatajenja bubrega poboljšava se rad pogođenog organa. Lijekovi se ispire iz tjelesnog kalijuma, pa morate dodatno uzimati proizvode koji sadrže kalijum (Asparkam).

Veroshpiron ne izlučuje kalij iz pacijentovog tijela, ali je zabranjen za upotrebu kod zatajenja bubrega. Uz dijabetes, liječenje takvim lijekom se propisuje vrlo rijetko.

Hipertenzija se može liječiti alternativnim metodama za dijabetes samo pod strogim nadzorom liječnika. Jer nisu sva bilja podjednako korisna i apsolutno sigurna.

Biljna terapija je prilično dugačka, ponekad treba od nekoliko mjeseci do šest mjeseci da se liječi. Međutim, unos bilja i nadoknade moraju se izmjenjivati ​​s prekidima koji bi trebali trajati najmanje sedam do deset dana.

Pored lijekova za probleme sa pritiskom u prisustvu šećerne bolesti tipa 2, treba se pridržavati posebnih dijeta.

Kako odabrati tablete s diuretikom

Za razne bolesti i stanja izabrana je određena klasa diuretika:

  • Saluretici - diuretici, uklanjaju jone kalijuma i magnezijuma, izazivajući diuretski efekat:
    • petlja - furosemid, bumetanid, torasemid, laziks, etakrilna kiselina
    • sulfonamidi - klortalidon, klopamid (obično se hlortalidon, klopamid upotrebljava u kombinaciji s beta-adenoblokatorima, s antihipertenzivnim lijekovima), indapamid - hipotenzivni lijek
    • tiazid - cikloethiazid, hipotiazid
    • inhibitori ugljične anhidraze - acetazolamid, diacarb
  • Diuretici koji čuvaju kalijum - deluju u izlaznoj tubuli, sprečavaju gubitak kalijuma - amilorid, spironolakton, triamteren, veroshpiron, eplerenon
  • Osmotski diuretici sprečavaju reverznu apsorpciju tečnosti zbog razlike osmotskog pritiska u tubulima - manitol, urea (intravenska primjena).

Što kada ljekari propisuju:

  • Arterijska hipertenzija (visoki krvni pritisak) - tiazidi i indapamid
  • Nefrotski sindrom i zatajenje srca su diuretici u petlji. Na pozadini srčanog zastoja, intenzivno oticanje nogu je parenteralna primjena furosemida ili lasixa.
  • Dijabetes, metabolički poremećaj - indapamid
  • Pojačana adrenalna sekrecija aldosterona - spironolaktona
  • Osteoporoza - tiazidi

Djelovanje diuretika može se podijeliti na:

Po trajanju

Dug rad (do 4 dana)Eplerenone, Veroshpiron, Chlortalidone Srednjoročni (do 14 sati)Diacarb, Clopamide, Triamteren, Hypothiazide, Indapamide Kratko gluma (do 8 sati)Lures, Furosemid, Lasix, Torasemid, Etakrinska kiselina

Diuretici u petlji

Diuretici u petlji povećavaju izlučivanje natrijuma putem bubrega, a shodno tome i vode. Oni izazivaju snažnu, brzo napredujuću, ali kratkotrajnu diurezu (ne više od 6 sati), pa se obično koriste za hitnu pomoć.Kod hroničnog zatajenja srca s jakim edemom njihova primjena moguća je u kratkim kursevima.

Ovi diuretici su efikasni za oslabljenu funkciju bubrega, za razliku od drugih. Ali budući da prilikom uzimanja diuretika iz petlje dolazi do gubitka magnezijuma i kalijuma u tijelu, to negativno utječe na rad srca.

Kontraindikacije: akutno zatajenje bubrega s anurijom, teško zatajenje jetre, preosjetljivost, akutni glomerulonefritis, opstrukcija mokraćovoda s kalkulusom (vidi bubrežne kamence), pankreatitis, stenoza uretre, hiperuricemija, giht, akutni infarkt miokarda, mitralni infarkt miokarda, hipertenzija mitralne arterije, mitralna arterija, mitralna arterija, mitralna arterija, mitralna arterija, mitralna arterija, mitralna arterija , kršenje metabolizma vode i elektrolita.

Nuspojave: tahikardija, pad pritiska, aritmije, kolaps, slabost, konfuzija, glavobolja, pospanost, vrtoglavica, oslabljen sluh i vid, suha usta, mučnina, povraćanje, žeđ, smanjen apetit, pogoršanje pankreatitisa, akutno zadržavanje mokraće, smanjeno potencije, hematurija, intersticijski nefritis, svrbež kože, vrućica, fotoosjetljivost, eritem, dermatitis, anafilaktički šok, grčevi mišića nogu, slabost mišića itd.

Furosemid 40 mg. 50 kom. 20-30 rub.Lasix 40 mg. 45 kom. 50 rub Trigrim 10 mg. 30 kom 500 rub. 5 mg 30 kom 270 rub.Diuver 10 mg 20 kom 450 rub., 5 mg 20 kom. 320 rub

Sulfanamidni diuretici

U njih se ubraja Indapamid - lijek koji snižava krvni pritisak (diuretik, vazodilatator), koji je po farmakološkim svojstvima blizak tiazidima. Terapeutski učinak se javlja nakon 1-2 tjedna primjene, maksimum se postiže nakon 2-3 mjeseca i traje do 2 mjeseca.

Kontraindikacije: teško zatajenje jetre, preosjetljivost, djeca mlađa od 18 godina, žene tijekom laktacije, netolerancija na laktozu, s oprezom tokom trudnoće, s kršenjem vodeno-elektrolitnog metabolizma, hiperuricemijom, hiperparatiroidizmom.

Neželjeni efekti: pad krvnog pritiska, palpitacije, aritmija, promene EKG-a, kašalj, sinusitis, faringitis, vrtoglavica, pospanost, glavobolja, nervoza, pospanost, nesanica, mišićni grč, slabost, depresija, razdražljivost, anksioznost, zatvor ili proliv, mučnina, povraćanje, suha usta, pankreatitis, nokturija, poliurija, urtikarija, svrbež kože itd.

Indapamid: Akuter-Sanovel, Arindal, Arifon, Indap, Indipam, Indiur, Ionik, Ipres-Long, Lorvas, Retapres, Tenzar, a takođe:

Arifon
2,5 mg 30 kom 450 rub
Indap
2,5 mg 30 kom 100 rub
Acripamid
2,5 mg 30 kom 50 rub
Indapamid
2,5 mg 30 kom 100 rub
Ravel
1,5 mg 30 kom 200 rub.

Tiazidni diuretici

Točka primjene djelovanja tiazidnih diuretika su distalni tubuli bubrega. Zasniva se na činjenici da lijekovi inhibiraju obrnutu apsorpciju natrijum jona, a potom vodu duž gradijenta pritiska. Kao rezultat toga, natrijum se izlučuje zajedno s viškom vode.

U pravilu, tiazidni diuretici pokazuju diuretski učinak srednje čvrstoće. Neki lijekovi iz ove grupe također imaju sposobnost dilatacije krvnih sudova.

  • Zbog smanjenja oticanja vaskularne stijenke, tiazidni diuretički lijekovi naširoko se koriste u dugoročnoj kombiniranoj terapiji arterijske hipertenzije.
  • Mogućnost uklanjanja vanjskih i unutrašnjih edema čini ove lijekove relevantnim u liječenju zatajenja srca.
  • Koristi se i za edeme povezane sa cirozom i nefrotskim sindromom.

Lijekovi se brzo apsorbiraju i počinju djelovati nakon pola sata ili sat nakon primjene. Trajanje njihovog djelovanja je oko 12 sati, što vam omogućuje da uzimate lijekove jednom dnevno kao hipotenzivno sredstvo i do 2 puta kada uklonite edeme srčanog porijekla. Prednost ove vrste diuretika je da ne narušavaju acidobazni balans u krvi.

Karakteristike uzimanja tiazidnih diuretika:

  • Može ometati nivo kalijuma i magnezijuma (uz produženu terapiju)
  • Povećavanje nivoa mokraćne kiseline (nepoželjne kod gihta)
  • Povećajte nivo šećera (nepoželjno za dijabetes)

Tiazidni pripravci: Gigroton, Hypothiazide, Diklotiazid, Oxodoline, Cyclomethazide.

25 mg 20 kom. 100 rub

100 mg 20 kom. 120 rub

25 mg 20 kom. 50 rub

100 mg 20 kom. 70 rub

Diuretik koji štedi kalijum

Kao i tiazidni pripravci, diuretici koji čuvaju kalijum su saluretici i deluju na nivou udaljenih tubula. Princip rada sličan je tiazidima (kršenje reverzne apsorpcije natrijuma) i njegovom gubitku zajedno s vodom (Amilorid, Triampur).

Spironolakton ima efekat suprotan aldosteronu (adrenalni hormon koji inhibira natrijum i vodu). Međutim, učinak diuretika koji štede kalijum slab je i razvija se polako (do 2-5 dana od početka terapije).

  • Kao rezultat toga, diuretici koji čuvaju kalijum nisu pogodni za nezavisnu diuretičku terapiju i obično se propisuju kao dodatni diuretik, na primjer, kod sekundarnog hiperaldosteronizma, zatajenja srca otpornog na osnovnu terapiju, nefrotskog sindroma, ciroze.
  • Također, ova grupa postaje lijekovi izbora za intoleranciju na lijekove koji pere kalij u liječenju srčanih bolesti, poput miokarditisa, sa edematoznim sindromom.
  • U kombinaciji s diureticima petlje ili tiazida, lijekovi koji štede kalij sprečavaju značajni gubitak kalijuma u urinu.
  • Primarni hiperaldosteronizam (tumor nadbubrežne žlijezde) također zahtijeva imenovanje podataka o diuretiku (veroshpiron). Lijekovi su prikladni kod pacijenata sa šećernom bolešću i gihtom.

Sredstva koja štede kalijum: Spironolakton (Veroshpiron), Amilorid, Triamteren (Triampur).

Popularni diuretici i njihov mehanizam djelovanja na tijelo

Diuretici koji utiču na aktivnost bubrežnih tubula sprječavaju ponovni ulazak natrijuma u tijelo i izlučuju mokraću. Diuretici srednje efikasnosti Metiklotiazid Bendroflumethiozid, Cikloethiazid otežavaju apsorpciju hlora, a ne samo natrijuma. Zbog ove akcije ih nazivaju i salureticima, što znači „sol“.

Tiazidni diuretici (Hypothiazide) uglavnom se propisuju kod edema, bolesti bubrega ili zatajenja srca. Hipotiazid je posebno popularan kao hipotenzivno sredstvo.

Lijek uklanja višak natrijuma i smanjuje pritisak u arterijama. Osim toga, tiazidni lijekovi pojačavaju učinak lijekova čiji je mehanizam djelovanja usmjeren na snižavanje krvnog tlaka.

Prilikom propisivanja povećane doze ovih lijekova, izlučivanje tekućine može se povećati bez snižavanja krvnog tlaka. Hipotiazid se propisuje i kod dijabetesa insipidusa i urolitijaze.

Aktivne tvari sadržane u pripravku smanjuju koncentraciju kalcijevih jona i sprečavaju stvaranje soli u bubrezima.

Najefikasniji diuretici uključuju Furosemid (Lasix). Uz intravensku primjenu ovog lijeka, efekat se primjećuje nakon 10 minuta. Lijek je relevantan za

  • akutni zatajenje lijeve komore srca, praćen plućnim edemom,
  • periferni edem,
  • arterijska hipertenzija
  • eliminacija toksina.

Etakrinska kiselina (Uregit) bliska je u svom djelovanju sa Lasixom, ali djeluje malo duže.

Najčešći diuretik Monitol se daje intravenski. Lijek povećava osmotski pritisak plazme i snižava intrakranijalni i intraokularni pritisak. Zbog toga je lijek vrlo efikasan kod oligurije, koja je uzrok opekotina, trauma ili akutnog gubitka krvi.

Antagonisti aldosterona (Aldactone, Veroshpiron) sprečavaju apsorpciju natrijum jona i inhibiraju izlučivanje magnezijumovih i kalijum jona.Lijekovi ove grupe indikovani su za edeme, hipertenziju i kongestivno zatajenje srca. Diuretici koji čuvaju kalijum praktično ne prodiraju kroz membrane.

Diuretici i dijabetes tipa 2

Obratite pažnju! Treba imati na umu da se kod šećerne bolesti tipa 2 mogu koristiti samo neki diuretici, odnosno imenovanje diuretika bez uzimanja u obzir ove bolesti ili samo-lijek mogu dovesti do nepovratnih posljedica u tijelu.

Tiazidni diuretici za dijabetes melitus tipa 2 propisuju se uglavnom za snižavanje krvnog pritiska, uz edeme i za liječenje kardiovaskularne insuficijencije.

NAŠI ČITATELJI PREPORUČUJU!

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Također, tiazidni diuretici se koriste za liječenje većine bolesnika s arterijskom hipertenzijom koja traje duže vrijeme.

Ovi lijekovi značajno smanjuju osjetljivost ćelija na hormon inzulin, što dovodi do povećanja razine glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Ovo nameće značajna ograničenja upotrebe ovih diuretika kod dijabetesa tipa 2.

Međutim, nedavne kliničke studije o upotrebi diuretika za dijabetes tipa 2 pokazale su da se ovi negativni efekti najčešće primjećuju kod velikih doza lijeka. Kod malih doza, nuspojave se praktično ne javljaju.

Važno! U bolesnika sa dijabetesom tipa 2, prilikom propisivanja tiazidnih diuretika, pacijenti bi trebali jesti što više svježeg povrća i voća. To će pomoći nadoknađivanju značajnog gubitka kalijuma, natrijuma i magnezijuma. Uz to, treba uzeti u obzir rizik od smanjenja osjetljivosti tijela na inzulin.

Uz dijabetes melitus tipa 2, najčešće se koristi lijek Indapamid, tačnije njegov derivat Arifon. I Indapamid i Arifon gotovo da nemaju efekta na metabolizam ugljikohidrata i lipida, što je vrlo važno za dijabetes tipa 2.

Ostali diuretici za dijabetes tipa 2 propisuju se mnogo rjeđe i samo ukoliko postoje određeni uvjeti:

  1. petljasti diuretici za dijabetes tipa 2 uglavnom se upotrebljavaju samo jednom u onim slučajevima kada je potrebno postići brzu normalizaciju krvnog pritiska,
  2. kombinirani tiazid i kombinirani diuretici koji štede kalij - kad je potrebno minimizirati gubitak kalija.

Pacijenti s oštećenom regulacijom šećera u krvi trebaju shvatiti da uzimanje bilo kojeg diuretskog lijeka može izazvati ozbiljnu nuspojavu - pad osjetljivosti na hormon inzulin. Štaviše, lečenje arterijske hipertenzije možda neće biti dugo.

Lista antihipertenzivnih lekova za dijabetes tipa 2

Antihipertenzivni lijekovi za dijabetes melitus tipa 2 biraju se pojedinačno, s obzirom na njihov utjecaj na funkcioniranje bubrega i utjecaj na metabolizam masnih kiselina i ugljikohidrata. Arterijska hipertenzija prati 80% onih koji pate od hiperglikemije. Bolesti međusobno pogoršavaju rad unutrašnjih organa, narušavaju prirodne procese metabolizma.

Značajke

Propisivanje tableta pritiska za dijabetičare komplicirano je mogućim neželjenim efektima, čija manifestacija je uzrokovana poremećajem unutarćelijskog metabolizma.

Izbor lijekova za hipertenziju s hiperglikemijom zasnovan je na uvjetima:

  • Maksimalna efikasnost, minimalne nuspojave,
  • Kardio i nefroprotektivni efekat (zaštita srca i bubrega),
  • Nema učinka na koncentraciju lipida i glukoze u krvi.

Lijekovi brzog djelovanja

Ako ste skloni naglim skokovima krvnog pritiska, pojedinačni prikladni lijekovi za hipertenziju kod dijabetes melitusa trebali bi vam biti pri ruci.

Ako je neophodno pružiti pomoć u hitnim slučajevima, koristite sredstva čiji učinak na organizam traje najviše 6 sati. Aktivne tvari koje su dio uobičajenih trgovačkih naziva lijekova:

Lijekovi za sistemsku upotrebu

Konstantna očitanja veća od 130/80 mm Hg. Čl. za dijabetičare obiluju mikrovaskularnim komplikacijama, razvojem ateroskleroze, napredovanjem dijabetičkih angiopatija. U ovom slučaju se preporučuje stalna upotreba lijekova, a istovremeno se pridržava dijeta sa soli i ugljikohidrata. Učinci lijekova visokog pritiska za dijabetes trebaju biti glatki. Pad krvnog pritiska praćen skokom nagore destruktivan je čak i za kardiovaskularni sistem zdrave osobe.

Spisak lekova u Evropi

Sledeći lekovi su uobičajeni u Evropi:

  • Lozol generički: indapamid
  • Thalitone generički: klorthalidon
  • Zaroxolyn generički: metolazon
  • Aquatensen generički: metiklotiazid
  • Aquazide h
  • Diuril generički: klorotiazid
  • Diuril natrijum generički: klorotiazid
  • Enduron generički: metiklotiazid
  • Esidrix generički: hidroklorotiazid
  • Mikrozid generički: hidroklorotiazid
  • Mykrox generički: metolazon
  • Naturetin generički: bendroflumethiazid
  • Saluron generički: hidroflumetiazid
  • Renese generički: poltiazid

Prema nekim podacima u inostranstvu, aktivno se koriste i sledeći lekovi:

  • metolazon
  • hidroflumtiazid,
  • benztiazid
  • poltiazid
  • metikotiazid,
  • bendroflumethiazide,
  • trihlorometiazid,
  • kinetazon
  • tienilna kiselina itd.

Lista lijekova u Rusiji i Bjelorusiji

  • Acripamid
  • Acripamide retard
  • Akuter-Sanovel
  • Arindap
  • Arifon
  • Arifon Retard
  • Vero-Indapamid
  • Indapamid
  • Indapamid Long Richter
  • Indapamide MV Stad
  • Indapamid retard
  • Indapamid Retard-OBL
  • Indapamid Retard Teva
  • Indapamide Sandoz
  • Indapamid-OBL
  • Indapamid verte
  • Indapamide teva
  • Indapres
  • Indapsan
  • Indap
  • Indipam
  • Indiur
  • Inspra
  • Ionik
  • Jonik Retard
  • Ipres Long
  • Lorvas
  • Lorvas SR
  • Pamid
  • RavelSR
  • Retapres
  • SR-Indamed
  • Tenzar

Lista lijekova s ​​aktivnom tvari (Hydrochlorothiazidum) :

  • Hidroklorotiazid
  • Hidroklorotiazid
  • Hidroklorotiazid-ATS
  • Hipotiazid

Zbog činjenice da se ovi lijekovi naširoko koriste za liječenje hipertenzije, ovaj je popis daleko od potpunog, ali sadrži glavna trgovačka imena za ove spojeve.

Tiazidni diuretici za arterijsku hipertenziju

Tiazidni diuretici se kontinuirano koriste u liječenju hipertenzije otkako su se pojavili na tržištu. Ova klasa diuretika je kamen temeljac u liječenju hipertenzije. Vrlo malo lijekova koji se koriste za liječenje bilo koje bolesti mogu se pohvaliti s tako dugim vremenom upotrebe, a to ukazuje i na efikasnost i sigurnost ovih hemijskih spojeva. Na primjer hidroklorotiazid je najpopularniji diuretik u svijetu za liječenje hipertenzije. Tiazidni diuretici smanjuju rizik od smrti, moždanog udara, infarkta miokarda i zatajenja srca kod hipertenzije.

Mnoge kliničke smjernice za liječenje hipertenzije uzimaju u obzir upotrebu tiazidnih diuretika. Koriste se kao lijekovi prve linije u SAD-u (JNC VII) i preporučuju se za upotrebu u Europi (ESC / ESH). Ipak, 2011. godine, Nacionalni instituti za zdravstvo u Velikoj Britaniji (NICE) preporučili su blokade kalcijevih kanala (BCC) kao lijekove prve linije u svojim smjernicama za liječenje esencijalne hipertenzije. Međutim, napominju i da se tiazidni diuretici mogu koristiti kao lijekovi prve linije u slučajevima kada je CCL kontraindiciran, ako pacijent ima edeme ili visok rizik od zatajenja srca. Tiazidne diuretike je u Australiji zamijenio inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE inhibitori) zbog njihove tendencije povećanja rizika od dijabetesa tipa 2.

Tiazidni diuretici za edeme različitog porijekla

Tiazidni diuretici se aktivno koriste za liječenje sljedećih vrsta edema:

  • Edem srčanog porijekla,

Međutim, treba imati na umu da su kod teških hroničnih srčanih zatajenja (CHF) diuretici u petlji značajno efikasniji.

  • Edem jetrenog porijekla (sa cirozom),
  • Edem bubrežnog porekla,

Međutim, neefikasni su kod teškog zatajenja bubrega - sa smanjenjem glomerularne filtracije za manje od 30-40 mililitara u minuti. Izuzetak je metolazon i indapamid zbog dodatnog mjesta djelovanja u proksimalnim tubulima.

  • Edemi s produljenom primjenom glukokortikoida.

Tiazidni diuretici i osteoporoza

Ovaj efekat je također povezan s pozitivnom ravnotežom kalcija i smanjenjem učestalosti lomova kod pacijenata s osteoporozom. Mehanizam razvoja ovog efekta je sljedeći: tiazidni diuretici potiču diferencijaciju osteoblasta i stvaranje koštanog tkiva. Zahvaljujući tome oni usporiti napredovanje osteoporoze .

Zbog sposobnosti zadržavanja kalcijuma u tijelu, tiazidni diuretici se koriste u liječenju:

  • Bolesti zuba
  • Hipokalcemija,
  • Nefrolitijaza,
  • Trovanje bromidom

Inhibitori karbonske anhidraze

Ova grupa lijekova uključuje Diacarb. Enzim ugljična anhidraza normalno potiče stvaranje ugljične kiseline u bubrezima iz vode i ugljičnog dioksida koji nadoknađuje alkalnu rezervu krvi. Blokirajući enzim, Diakarb potiče izlučivanje natrija u urinu, koji zajedno sa sobom povlači vodu. Istovremeno s urinom gubi se i povećana količina kalija. Diacarb daje slab učinak, koji se razvija dovoljno brzo (nakon jednog sata kada se uzima u tabletama, nakon pola sata uz intravensku infuziju). Trajanje djelovanja je oko 10 sati (4 sata uz parenteralnu primjenu).

Lijek se koristi za:

  • intrakranijalna hipertenzija
  • povišen intraokularni pritisak
  • za trovanje salicilatima i barbituratima za alkalizaciju urina
  • u lečenju citostatika
  • sa gihtom

Farmakokinetika tiazidnih diuretika

Tiazidni diuretici, isključujući i hlortalidona dobro se apsorbuju u gastrointestinalnom traktu (GIT) i intenzivno se metaboliziraju u jetri. Hlortiazid zbog slabe apsorpcije u gastrointestinalnom traktu propisuje se u relativno velikim dozama i jedini je predstavnik skupine tiazidnih diuretika, koja može se davati parenteralno .

Akcija hlortalidona dolazi sporo zbog spore apsorpcije. Ti se diuretici vežu direktno na proteine ​​krvne plazme i zbog toga padaju u lumen tubula ne kroz glomerularnu filtraciju, već kroz mehanizam za transport aniona .

Interakcije lijekova s ​​tiazidnim diureticima

Tiazidni diuretici pojačavaju učinak petnih diuretika, vitamina D, srčanih glikozida, diazoksida, litijumskih preparata, anestetika. A djelovanje inzulina, derivata sulfanilureje za snižavanje šećera, antikoagulansa, urikozuričnih lijekova u liječenju gihta oslabljuju tiazidne diuretike.

Najopasniji tiazidni diuretici u kombinaciji sa kinidinom zbog činjenice da na pozadini hipokalemije (jednog od nuspojava tiazidnih diuretika, o kojem ćemo govoriti u nastavku), kinidin može prouzročiti po život opasne ventrikularne aritmije.

Učinak tiazidnih diuretika smanjuje se u kombinaciji s nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID) i ionskim izmjenjivačkim kionskim smolama za snižavanje lipida.

Uz kombinaciju tiazidnih diuretika sa glukokortikoidima povećava se rizik od hipokalemije.

Mehanizam delovanja tiazidnih diuretika

Pripadnici ove klase diuretika su derivati ​​benzotiadiazina. Izraz „tiazid“ se takođe često koristi za lekove sa sličnim dejstvom koji nemaju hemijsku strukturu tiazida. Na primjer, klortalidon i metolazon. Ta se sredstva ispravnije nazivaju dijaticima nalik tiazidima.

Benzotiadiazin - matična struktura klase molekula tiazidnih diuretika

Mehanizam djelovanja tiazidnih diuretika u snižavanju krvnog pritiska nije potpuno razumljiv. Uvođenjem tiazida smanjuje se tlak uslijed povećanja diureze, smanjenja volumena plazme i smanjenja srčanog izlaza. Zanimljiva činjenica je da uz stalnu upotrebu tiazidnim diureticima, smanjenje pritiska postiže se i smanjenjem perifernog otpora (tj. uzrokuju vazodilataciju). Mehanizam razvoja ovog efekta i dalje ostaje nepoznat. Tiazidni diuretici dijelom kontroliraju i krvni tlak tako što inhibiraju reapsorpciju Na, K i Cl.

Za razliku od diuretika petlje, tiazidni diuretici povećavaju reapsorpciju kalcijuma u distalnim tubulima nefrona. S padom koncentracije natrijuma u epitelnim ćelijama tubula, tiazidi neizravno povećavaju aktivnost Na-Ca antiportera.

Antiporter je kanalni protein u staničnim membranama koji transportuju tvari kroz membranu.

To olakšava prijenos Ca iz epitelnih stanica u bubrežno intersticijsko tkivo. Sam po sebi, gibanje Ca smanjuje koncentraciju unutarćelijskog Ca, što omogućava Ca da još više difuzuje iz lumena tubula u epitelne ćelije kroz apikalne Ca selektivne kanale (TRPV5). Drugim riječima, smanjenje koncentracije Ca u ćeliji povećava pokretačku silu za njegovu reapsorpciju iz lumena nefronske tubule.

Tiazidni diuretici takođe povećavaju reapsorpciju Ca koristeći mehanizam u kojem je reabsorpcija Na i Ca u proksimalnim tubulima uključena kao odgovor na smanjenje koncentracije Na. Dio ove reakcije nastaje zbog povećanja razine paratiroidnih hormona.

Diuretički učinak tiazidnih diuretika je mnogo slabiji od diuretika petlje, razvija se sporije, ali duže.

Kontraindikacije za upotrebu tiazidnih diuretika

Tiazidni diuretici su apsolutno kontraindicirani kod sljedećih bolesti:

  • Hipotenzija
  • Alergijska reakcija na lijek,
  • Zatajenje bubrega
  • Litijumska terapija,
  • Hipokalemija
  • Može pogoršati dijabetes.

Tiazidni diuretici smanjuju klirens mokraćne kiseline, jer se takmiče s istim transporterom, tako da povećavaju nivo mokraćne kiseline u krvi . Zbog toga ih treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata s gihtom ili hiperuricemijom.

Kontinuirana primjena tiazidnih diuretika može izazvati hiperklikemiju . Može doći do tiazidnih diuretika do gubitka kalijuma u organizmu uz održavanje sadržaja CA.

Tiazidni diuretici mogu smanjiti perfuziju placente i nepovoljno utjecati na plod, pa treba izbjegavati tokom trudnoće .

Nuspojave tiazidnih diuretika

Tiazidni diuretici uzrokuju sljedeće neželjene efekte:

  • Hiperglikemija,
  • Hiperuricemija
  • Hipokalemija (mehanizam njenog razvoja je opisan u daljem tekstu),
  • Hyponatremia,
  • Hypomagnesemia,
  • Hypocalciuria,
  • Hiperuricemija, iako je gihta rijetka. Žene imaju manji rizik od muškaraca
  • Poremećaji probavnog trakta: mučnina, anoreksija, proliv, holecistitis, pankreatitis, bol u trbuhu, zatvor,
  • Hiperlipidemija. Povećanje holesterola u plazmi za 5-15% i porast nivoa lipoproteina vrlo niske gustine (VLDL) i triglicerida (TG). Općenito, rizik od razvoja ateroskleroze relativno je mali,
  • Poremećaji centralnog nervnog sistema (CNS): slabost, ksantopija, pojačani umor, parestezija. Su retke
  • Impotencija se razvija kod 10% muškaraca zbog smanjenja volumena tečnosti u tijelu,
  • Alergijske reakcije. Ukrštena je alergija sa sulfonamidnom skupinom,
  • Rijetko se primjećuju fotosenzibilizacija i dermatitis, a iznimno rijetko trombocitopenija, hemolitička anemija i akutni nekrotizirajući pankreatitis.

Mehanizmi hipokalemije

Poznato je da tiazidni diuretici izazivaju hipokalemiju.Postoji nekoliko mehanizama za razvoj hipokalemije prilikom uzimanja tiazidnih diuretika (tj. Smanjivanja koncentracije kalija u plazmi):

Aktivacija sistema renin-angiotenzin-aldosteron zbog diuretičke hipovolemije: tijelo reagira na smanjenje razine tekućine u tijelu i počinje proizvoditi više aldosterona, što stimulira metabolizam Na / K, što dovodi do gubitka kalija. Iz tog razloga, ACE inhibitori koji inhibiraju angiotenzin 2 često se koriste u kombinaciji s tiazidnim diureticima za borbu protiv hipokalemije. Prava kombinacija doza može uspješno postići ovaj cilj.

Smanjenje koncentracije K u urinu tokom povećanja izlučivanja urina povećava gradijent K od ćelija do urina. Kalijum se gubi kroz kalijumske kanale kao što je ROMK. To se događa putem pasivne difuzije.

Diuretici su tradicionalna grupa lijekova koji se široko koriste u liječenju arterijske hipertenzije (AH). Najpopularnije su u SAD-u i drugim zemljama engleskog jezika. Dokazan je napredak u liječenju hipertenzije u velikim randomiziranim ispitivanjima u kojima su diuretici bili osnova ili značajan dodatak dugogodišnjoj terapiji antihipertenzivima. Stav prema diureticima trenutno je vrlo dvosmislen. Mnogi stručnjaci ih i dalje razmatraju, zajedno sa antihipertenzivnim lijekovima prvog reda. Drugi smatraju diuretike kao jednu od ekvivalentnih skupina antihipertenzivnih lijekova. I drugi su skloni smatrati ih jučerašnjim sredstvima. Uz nedvojbene prednosti - izražen hipotenzivni učinak, jednostavnost doziranja, mala cijena, mnogi diuretici imaju i niz nedostataka koji su povezani s poremećenom ravnotežom elektrolita, metabolizmom lipida i ugljikohidrata te aktiviranjem CAS-a.

Poznate su tri grupe diuretika koje se razlikuju po hemijskoj strukturi i lokalizaciji dejstva u nefronu:

  • tiazid
  • petlja
  • diuretici koji štede kalijum.

Farmakološki učinak tiazida i tiazida nalik diureticima ostvaruje se na nivou od distalne tubule diuretici petlje - na nivou uzlazna petlja Henle, kalorijski - u većini udaljeni odjeli distalne tubule.

Svi diuretici, osim spironolaktona, "djeluju" na površini okrenutom prema nefronskom lumenu. Budući da diuretici cirkuliraju u krvi u obliku vezanom za proteine, oni ne prolaze kroz glomerularni filter, ali stižu do svojih mjesta aktivnog izlučivanja odgovarajućih dijelova nefrona epitelom. Nemogućnost bubrežnog epitela da izluči jednu ili drugu grupu diuretika u određenim patološkim stanjima (na primjer, s acidozom) je od najveće važnosti i određuje njihov izbor.

Prednosti i nedostaci lijekova

Upotreba lijekova za liječenje hipertenzije poznata je više od 70 godina, za to vrijeme njihov mehanizam djelovanja i značajke imenovanja prilično su dobro razumjeli. Prednosti tiazidnih diuretika uključuju:

  • prosječna aktivnost
  • brzi početak rezultata (30 - 60 minuta),
  • dugačak profil akcije (do 11 sati),
  • ne uzrokuju alkalizaciju ili zakiseljavanje krvi,
  • sprečavaju poremećaje cerebralnog protoka krvi kod hipertenzije.

Glavni nedostaci upotrebe diuretika iz ove grupe su:

  • hipokalemija i hipomagnezimija, što izaziva poremećaje u ritmu kontrakcija,
  • zadržavanje mokraćne kiseline i pogoršanje gihta,
  • povećani šećer u krvi i dekompenzacija dijabetesa,
  • mučnina, proliv, opšta slabost,
  • pankreatitis
  • neurološki poremećaji.

Indikacije za imenovanje

Tiazidni diuretici se mogu koristiti za takve bolesti:

  • edem sa zatajenjem cirkulacije, ciroza jetre, bolesti bubrega,
  • primarna i sekundarna arterijska hipertenzija,
  • glaukom
  • dijabetes insipidus
  • zadržavanje tečnosti tokom prekomerne težine, pre menstruacije,
  • oticanje nogu s trombozom,
  • nakupljanje oksalata u bubrezima.

Pogledajte video o djelovanju diuretika ili diuretika:

Izvodljiva nuspojava

Uzimanje diuretika može uzrokovati pojačanu slabost, vrtoglavicu, zamračenje očiju, mučninu i proliv, bolove u trbuhu, oštećenje vida, smanjenje trombocita, bijelih krvnih zrnaca, povećanu koncentraciju mokraćne kiseline, kalcijuma.

U prvoj sedmici upotrebe tiazida može biti poremećena brzina reakcija i koncentracija pa se ne preporučuje vožnja vozila ili rad sa složenim mehanizmima.

Kako bi se spriječio prekomjerni gubitak kalijuma, istovremeno se propisuju lijekovi s njegovim sadržajem - Panangin, Asparkam, Kalijev normin, Kaliposis. Ishrana bi trebala uključivati ​​dovoljnu količinu povrća, voća i sokova od njih, korisni su i med, suhe marelice, orasi i limun.

Koristi i štete diuretika

Pozitivna svojstva diuretika koriste sportaši (i ti i ja nisam izuzetak, uostalom). Uzimajući diuretike prije takmičenja, lakše se i brže riješe „viška“ kilograma. Žene takođe koriste ove lijekove za gubitak kilograma. Bodybuilderi umjetno dehidriraju tijelo kako bi izlučili tekućinu, a mišići izgledaju mnogo istaknutije.

No, kao u svemu, kod novčića postoje dvije strane, a uz prednosti, diuretici mogu biti štetni:

  • Zajedno s urinom iz tijela se ne izlučuju samo natrijeve soli, nego i korisne tvari, na primjer, kalij, čiji nedostatak dovodi do brzog umora i gubitka snage,
  • Prirodno povlačenje kalcijuma kasni, što doprinosi taloženju soli,
  • Brzo mokrenje može dovesti do poremećaja spavanja,
  • Diuretici povećavaju nivo "lošeg" holesterola u krvi,
  • Diuretski lijekovi mogu izazvati reproduktivnu disfunkciju kod muškaraca.

Da biste izbjegli negativne učinke diuretika na organizam, savjetujem vam da se ne bavite samim liječenjem, ali svejedno se posavjetujte s liječnikom i ustanovite koji su diuretici pogodni za vas, kako ih koristiti, sa kojima možete kombinirati kako biste postigli bolji rezultat bez tragičnih posljedica.

Kako djeluju tiazidni diuretici?

Tiazidni diuretici imaju učinak unutar epitela koji oblaže udaljene tubule nefrona. Kationi natrijuma imaju visoku osmotsku aktivnost, što dovodi do razvoja edema, uključujući i hipertenziju („natrijum povlači vodu zajedno sa sobom“). Tiazidni i tiazidni diuretici inhibiraju (blokiraju) proteinske strukture - kanale, koji su most za transport aniona natrijuma i hlora. Iz tog razloga, njihovo drugo ime je saluretici („izlučujuće soli“). Količina natrija se smanjuje, osmolarnost plazme smanjuje - edemi se regresiraju i smanjuje se središnji tlak u krvotoku.

Pored natriuretičke aktivnosti, tiazidni diuretici imaju nisku sposobnost inhibiranja enzima ugljične anhidraze. Taj se efekat očituje smanjenjem sadržaja fosfatnih aniona i bikarbonata. Dugotrajna upotreba lijekova tiazidne diuretičke skupine dovodi do opuštanja mišićne komponente arteriola (otporni ležaj). Stoga kardiolozi koriste tiazidne diuretike u liječenju hipertenzije u kombinaciji s osnovnim antihipertenzivnim lijekovima.

Učinak na reapsorpciju kalcijuma (reverzna apsorpcija u krvi) čini lek uspešnim kod istodobne osteoporoze, kalcijeve nefrolitijaze. Smatra se da efekat na kanale koji sprovode kalcijume kalcijuma smanjuje vaskularnu pregradnju.

Neželjeni događaji koji ograničavaju upotrebu lijekova povezani su s uricemičnim učinkom (povećana koncentracija mokraćne kiseline), utjecajem na metabolizam ugljikohidrata (hiperglikemija).Moguća je promjena lipidnog sastava u serumu (povećava se broj lipoproteina niske gustine i holesterola).

Tiazidni diuretici imaju iste točke primjene, osim što inhibiraju aktivnost enzima ugljične anhidraze. Preostali efekti su isti. Razlika leži u razlici u hemijskoj strukturi, funkcionalne karakteristike su slične.

ACE inhibitori

Za postepenu stabilizaciju manifestacija hipertenzije koriste se blokatori angiotenzin-pretvarajućeg enzima (ACE) koji potiču sintezu angiotenzina. Smanjenjem koncentracije angiotenzina, nadbubrežne žlijezde stvaraju manje hormona aldosterona, koji zadržava natrijum i vodu u tijelu. Dolazi do vazodilatacije, izlučuje se višak tečnosti i soli, manifestuje se hipotonični efekat.

Aktivne tvari koje blokiraju ACE:

  • Enalapril
  • Perindopril,
  • Quinapril,
  • Fosinopril
  • Thrandolapril,
  • Ramipril.

Nedostaci inhibitora su mogućnost odlaganja izlučivanja kalijuma i odlagana efikasnost. Učinci aplikacije ocjenjuju se najranije dvije sedmice nakon imenovanja.

Blokatori receptora za angiotenzin (ARB)

Blokiraju sintezu renina, koji potiče transformaciju angiotenzina, što uzrokuje sužavanje zidova krvnih žila. ARB se propisuju ako je utvrđena netolerancija na ACE inhibitore. Mehanizam njihove biohemijske taktike je različit, ali cilj je isti - smanjiti efekte angiotenzina i aldosterona.

Na kraju su aktivne tvari nazvane sartanci:

Diuretici imaju blagi hipotonični učinak, propisuju se uglavnom u kombiniranoj terapiji upotrebom drugih tableta za hipertenziju kod šećerne bolesti.

  1. Diuretici u petlji (furosemid, lasex) dobro se kombiniraju s ACE inhibitorima, ne utječu na razinu šećera, lipida te su pogodni za kratkotrajno uzimanje kako bi se uklonila jaka oteklina tkiva. Nekontrolirana upotreba izaziva ubrzano uklanjanje kalijuma, što može izazvati porast hipokalemije i srčane aritmije.
  2. Zbog blagog diuretičkog efekta, tiazidni diuretici (indapamid) ne narušavaju ravnotežu glukoze, masnih kiselina, kalijuma i ne utiču na prirodno funkcioniranje bubrega.
  3. Tiazidni diuretici (hipotiazid) u dnevnim dozama većim od 50 mg mogu povećati nivo glukoze i holesterola. Propisuju se s oprezom u minimalnim dozama zbog vjerojatnosti pogoršanja zatajenja bubrega i gihta.
  4. Supstance koje čuvaju kalijum (Veroshpiron) ne preporučuju se za upotrebu kod šećerne bolesti tipa 2, praćene oštećenom funkcijom bubrega.

Beta blokatori

Brojni lijekovi koji blokiraju stimulaciju adrenoreceptora adrenalinom i norepinefrinom propisani su prije svega za liječenje ishemije, kardioskleroze, zatajenja srca. Uz hiperglikemiju biraju se tablete za hipertenziju s dodatnim vazodilatacijskim učinkom:

Antagonisti kalcijuma

Blokatori kalcijumovih kanala - skupina lijekova koji smanjuju koncentraciju kalcijumovih jona. Opustite se i proširite zidove krvnih žila, arterija, ćelija glatkih mišića. Uslovno podijeljeno u grupe:

  1. Verapamil, diltiazem. Utječe na rad stanica miokarda i srca, smanji otkucaje srca. Istodobna primjena beta blokatora je kontraindicirana.
  2. Derivati ​​dihidropiridina - nifedipin, verapamil, nimodipin, amlodipin. Oni opuštaju zidove stanica glatkih mišića, povećavaju rad srca.

Antagonisti kalcijuma ne ometaju metabolizam ugljenih hidrata, lipida. Kada se koristi kao lijek za pritisak, dijabetes tipa 2 je povoljan, ali ima niz kontraindikacija. Nifedipin je kontraindiciran kod angine pektoris, zatajenja srca i bubrega, pogodan za jednokratno ublažavanje kriza. Amlodipin može potaknuti oticanje.Verapamil nježno djeluje na funkcioniranje bubrega, ali može prouzrokovati bronhodilatatore.

Individualna reakcija

Antihipertenzivni lijekovi se kombiniraju jedan s drugim, odabiru uzimajući u obzir istodobne bolesti, uzimaju lijekove. Hipertenzija, praćena dijabetičkim kršenjem unutarćelijskog metabolizma, izaziva različite privatne reakcije.

Prije upotrebe, trebali biste proučiti listu nuspojava, metode njihovog uklanjanja.

Prilikom uzimanja opaža se dinamika krvnog pritiska. Istovremeno se prati nivo gliciranog hemoglobina, holesterola, triglicerida, glukoze natašte i nakon jela. Neželjena odstupanja od prihvatljive razine zahtijevaju zamjenu lijekova.

Diuretici u petlji

Tri lijeka se nazivaju diureticima petlje - furosemid, etakrilna kiselina i bumetanid. Diuretici u petlji imaju snažan saluretski učinak zbog blokade sustava Ma2 + / K + / Cl-co-transport u uzlaznom dijelu Henleove petlje. Glavna indikacija za njihovo imenovanje u hipertenziji je istodobni zatajenje bubrega u kojima su tiazidni diuretici neefikasni. Imenovanje petlji diuretika pacijentima sa nekompliciranom hipertenzijom je besmisleno zbog kratkog trajanja njihovog djelovanja i toksičnosti. Sve nuspojave tipične za tiazidne diuretike nisu manje svojstvene petlji diureticima, koji također imaju ototoksični učinak.

Najpopularniji lijek iz grupe diuretika petlje je furosemid Ima snažno, ali kratkotrajno (4-6 sati) djelovanje, pa ga treba uzimati dva puta dnevno. Kod hipertenzije s kroničnim zatajivanjem bubrega, doza furosemida odabire se pojedinačno, u skladu s pravilom udvostručenja doza (40, 80, 160, 320 mg).

Diuretici koji čuvaju kalijum

Ova grupa lijekova je spironolakton (Veroshpiron) amilorid i triamteren koji imaju čisto pomoćnu vrijednost kod hipertenzije. Triamteren i amilorid direktni su inhibitori izlučivanja kalija u distalnim tubulama i imaju vrlo slab diuretički i hipotenzivni učinak. Koriste se u kombinaciji sa tiazidnim diureticima za sprečavanje hipokalemije. Ljekari su upoznati s lijekom triampur (kombinacija 25 mg hipotiazida i 50 mg triamterena). Manje poznat je lijek moduretik, koji sadrži 50 mg hipotiazida i 5 mg amilorida. Triamteren i amilorid su kontraindicirani kod hroničnog zatajenja bubrega zbog visokog rizika od hiperkalemije. Poznato je da kombinirana primjena triamterena i indometacina može uzrokovati reverzibilno akutno zatajenje bubrega. Kod liječenja amiloridom povremeno se javljaju nuspojave poput mučnine, nadimanja i osipa na koži.

Mehanizam delovanja spironolaktona leži u kompetitivnom antagonizmu s aldosteronom, čiji je strukturni analog. U dovoljno velikim dozama (100 mg dnevno) spironolakton ima izražen diuretski i hipotenzivni učinak. Međutim, spironolakton nema neovisan značaj u liječenju hipertenzije, jer je njegovo dugotrajno davanje često praćeno razvojem hormonskih nuspojava (ginekomastija kod muškaraca i amenoreja kod žena). Kada se uzimaju niže doze (50 mg dnevno), učestalost nuspojava smanjuje se, međutim, i diuretički i antihipertenzivni efekti su značajno oslabljeni.

Koji se diuretici trenutno koriste za liječenje bolesnika s hipertenzijom?

Glavni lijekovi ove klase u liječenju hipertenzije su tiazidi i diuretici slični tiazidima. Lijekovi koji se najčešće koriste uključuju hidroklorotiazid, klortalidon i indapamid (Arifon-retard).

Tiazidni diuretici mogu se koristiti kod širokog spektra pacijenata, kako sa nekomplikovanom tako i sa komplikovanom AH. Kliničke situacije u kojima je poželjna upotreba diuretika:

  • Zatajenje srca
  • Dijabetes melitus
  • Sistolna hipertenzija
  • Prevencija ponavljajućih udara
  • Postmenopauza
  • Cerebrovaskularna bolest
  • Starost
  • Crna rasa

Upotreba tiazida smatra se samo kontraindikacijom trudnoća i hipokalemija . Oprez je potreban kod primjene kod bolesnika s gihtom, dislipidemijom, dijabetes melitusom i teškim zatajenjem bubrega.

Koji lijek iz ove grupe je najbolji?

Značajno interesovanje za antihipertenzivni diuretik, koji ima slab diuretski efekat i izražen vazoprotektivni efekat, trenutno se razume i opravdava - Arifon Retard (indapamid). Metaboličke zabrinutosti oko tiazidnih diuretika ne odnose se na Arifon-retard, koji u dozi smanjenoj na 1,5 mg ne pogoršava parametre metabolizma lipida i ugljikohidrata, te je stoga poželjniji pri odabiru diuretika. Za bolesnike s hipertenzijom u kombinaciji sa dijabetes melitusom, primjena Arifon-retarda za kombinirano liječenje je neophodna, s obzirom na vrlo nizak ciljni nivo snižavanja krvnog tlaka (130/80) i metaboličku neutralnost.

Do danas ne postoji takva klasifikacija diuretika koja bi uzela u obzir sve aspekte djelovanja ovih vrsta lijekova. Dakle, grupe se mogu podijeliti prema:

  • hemijska struktura
  • scenu
  • mehanizam delovanja
  • sila akcije
  • efekti pojavljivanja,
  • trajanje izloženosti
  • nuspojave.

Prva klasifikacija diuretika temeljila se na razlikama u hemijskoj strukturi lijekova. Potom je došlo do pokušaja generalizacije vrsta diuretika u skladu sa prirodom njihovog učinka na bubrege. Međutim, neki diuretici imaju ekstrarenalni efekat. Pokušaj klasifikacije diuretika prema kojem dijelu nefrona djeluju također je neuspješan, jer osmotski lijekovi, etakrinska kiselina, furosemid, ksantini i drugi ne djeluju na određeni dio nefrona, već tijekom cijelog njegovog trajanja. U vezi s takvim obilježjima diuretika, klasifikacija po mehanizmu djelovanja je najracionalnija.

Za liječenje pacijenta, s kliničkog stajališta, klasifikacija diuretika nije manje bitna prema trajanju izlaganja, brzini nastanka učinka, kao i jačini djelovanja.

Pripreme i njihova upotreba

Glavni lijek među tiazidnim diureticima je klortiazid (hidroklorotiazid). Lijekovi koji nalikuju tiazidima uključuju klortalidon, Indapamid, Xipamid. Do danas su registrovani i mnogi analogni lekovi („generički“).

Indikacije za upotrebu saluretika:

  • Liječenje edematoznog sindroma sa nefrotskim sindromom. Efikasnost je mala. Upotreba ima smisla kada se propisuje kao dio dvokomponentne terapije diuretikom. Nedostatak aktivnosti tijekom nefrotskih promjena objašnjava se drugim mehanizmom: hipoproteinemija i onkotički uzrokovani edemi. Tiazidne diuretike treba titrirati uzimajući u obzir mogućnost promjene elektrolita - hipokalemija, hiponatremija.
  • Edemi s cirotičnim oštećenjem jetre. Terapija kao deo kombinovanog tretmana diuretikom.
  • Arterijska hipertenzija. To je opravdano koristiti kao monoterapiju, posebno s blagim tokom (2 stepena). Izbor u korist tiazidnih lijekova u liječenju hipertenzije provode kardiolozi zbog dugoročnog učinka, brzog početka smanjenja tlaka. Režim niskih doza osigurat će pravilnu kontrolu krvnog tlaka, a povećane doze su opravdane samo pojačanim oticanjem.
  • Hronično zatajenje srca prema evropskim i ruskim kardiološkim preporukama zahtijeva imenovanje saluretika. Hlortalidon ima antihipertenzivno dejstvo tokom 3 dana. Indapamidni i tiazidni diuretici vrijede 24 sata. Također smanjuju rizik od hiperkalemije. To vam omogućuje da ih koristite svaki drugi dan, ili čak manje.Pored toga, opuštajući učinak na vaskularne stanice glatkih mišića pogoduje upotrebi lijekova za hipertenziju i zatajenje srca.

Nuspojave i kontraindikacije

Nuspojave koje uzrokuju lijekove iz ove skupine povezane su s poremećajima metabolizma i elektrolita zbog mehanizma djelovanja.

  1. Hipokalemija i njen aritmogeni učinak do asistole. Zahtijeva povlačenje lijeka i korekciju sadržaja kalija u serumu.
  2. Hiponatremija.
  3. Aterogene promene u plazmi sa tendencijom ka trombozi. Ispravlja se uzimanjem statina.
  4. Hiperuricemija s razvojem napada gihta artritisa ili oštećenja bubrega uratima. Povlačenje lijekova uzrokuje regresiju ovog procesa.
  5. Poremećen metabolizam ugljikohidrata, posebno ako se koristi zajedno sa beta blokatorima.

Od nuspojava lijekova logično se formira lista kontraindikacija:

  • gihtan artritis, nefropatija,
  • hipokalemija
  • smanjenog natrijuma
  • trudnoća (upotreba Indapamida kao najmanje proučenog lijeka s učinkom na plod posebno je nepoželjna), dok je uzimanje Hypothiazida kao dijela kombiniranog lijeka (bez ACE inhibitora) dopušteno,
  • alergijska reakcija.

Tijazidi i njihov mehanizam djelovanja

Tiazidni diuretici smatraju se lijekovima umjerenog stepena snage, učinak njih se javlja nakon otprilike 1-3 sata i traje 12 sati. Mehanizam djelovanja tiazidnih diuretika usmjeren je na obližnje tubule bubrega, zbog kojih dolazi do obrnute apsorpcije natrija i klora i njihovog pojačanog izlučivanja zajedno s urinom. Osim toga, tiazidni diuretik smanjuje izlaz mokraće s urinom i smanjuje stvaranje mokraćne kiseline.

Indikacije za upotrebu tiazidnih diuretika

Tiazidni diuretici se koriste za liječenje sljedećih patologija:

  • Oticanje, koje je nastalo zbog bolesti bubrega, karakterizira kršenje vodeno-solne ravnoteže. Međutim, efikasnost tiazidnih diuretika za liječenje ove bolesti je mala, pa se propisuju s drugim diureticima (petološki diuretici su dobro prikladni).
  • Edemi uzrokovani cirozom. Često se koristi u kombinaciji s drugim diureticima.
  • Povišen krvni pritisak.
  • Akutno i hronično zatajenje srca.

Aktivne komponente

Tijazidni diuretici se koriste za liječenje velikog broja bolesti. Često se koriste lijekovi, čiji su glavni sastojci hidroklorotiazid i klortiazid. Oni počinju djelovati nakon nekoliko sati, a njihov najsnažniji sadržaj se opaža 3-4 sata nakon primjene. Akcija traje otprilike 11-13 sati.

"Hidrohlorotiazid"

Spada u sekundarne diuretike i upotrebljava se za liječenje visokog krvnog pritiska, zatajenja srca, ciroze i za prevenciju kamenca. Lijek se proizvodi u obliku tableta koje se moraju konzumirati nakon obroka ujutro. Za liječenje visokog krvnog pritiska ljekari preporučuju piti 1 tabletu jednom dnevno. U slučaju edema trebali biste piti 1-4 tablete. Ima niz nuspojava, poput mučnine i povraćanja, grčeva, aritmija i alergijskih kožnih reakcija. Doktori ne preporučuju piti „hidrohlorotiazid“ tokom trudnoće i dok doje, kao i starije osobe. Važno je napomenuti da prilikom upotrebe lijekova ne biste trebali dugo biti na suncu, jer lijek uzrokuje povećanu osjetljivost kože na sunčevo zračenje.

Koristite lijek za liječenje visokog krvnog pritiska. Lijek se pije ujutro, bez obzira na obrok, 1 tabletu 1 put dnevno.Indapamid uzrokuje takve nuspojave: glavobolje, povećana razdražljivost, depresija, umor, grčevi. U slučaju predoziranja, pacijent može osjetiti mučninu, povraćanje, glavobolju i vrtoglavicu, umor i zbunjenost. Da biste ublažili simptome predoziranja, morate isprati stomak i popiti potrebnu dozu aktivnog uglja. Ne biste trebali uzimati lijek tokom trudnoće i dojenja.

To je tiazid dugog djelovanja, čiji je mehanizam djelovanja usmjeren na eliminaciju kalija i magnezija u urinu. Koristi se za smanjenje pritiska i smanjenje oteklina raznih vrsta. Za liječenje nadimanja preporučuje se upotreba lijeka 1-2 tablete 1 puta dnevno. Nakon što će oteklina postepeno nestati, dozu je potrebno smanjiti. Piti lijek za sniženje tlaka treba biti na prvoj tableti jednom dnevno. "Klopamid" ima niz nuspojava: smanjenje koncentracije natrijuma i kalijuma u krvi, povraćanje, konvulzije, alergije. Dozvoljena je upotreba tijekom trudnoće i dojenja, ali lijek treba piti s oprezom i tek kada očekivani rezultat premaši mogući rizik od razvoja patologija u plodu.

Diuretici, odnosno diuretici, su tvari koje povećavaju izlučivanje mokraće iz tijela i smanjuju sadržaj tekućine u tkivima i seroznim šupljinama u tijelu. Povećanje mokrenja uzrokovano diureticima povezano je s njihovim specifičnim učinkom na bubrege, koji se sastoji prije svega u inhibiranju reapsorpcije natrijevih jona u bubrežnim tubulima, što je praćeno smanjenjem reapsorpcije vode. Mnogo manju ulogu igra povećana filtracija u glomerulima.

Diuretici su uglavnom zastupljeni u sledećim grupama:

a) diuretici "petlje" i djeluju na kortikalni segment petlje Henle,

b) diuretike koji čuvaju kalijum,

Diuretici imaju različit utjecaj na formiranje urina, što ovisi o njihovim fizikalno-hemijskim svojstvima, mehanizmu djelovanja i njegovoj lokalizaciji (različiti dijelovi nefrona).

Najjači od postojećih diuretika su "petlja". Po svojoj hemijskoj strukturi oni su derivati ​​sulfamoilantranilne i diklorofenoksioctene kiseline (furosemid, bumetanid, etakrilna kiselina itd.). Diuretici u petlji djeluju u uzlaznoj regiji nefronske petlje (Henle-ova petlja) i dramatično inhibiraju reapsorpciju hlorevih i natrijevih jona, a raste i oslobađanje kalijevih jona.

Vrlo efikasni diuretici uključuju tiazide - derivate benzotiadiazina (hidroklorotiazid, ciklopentiazid itd.). Njihov se učinak razvija uglavnom u kortikalnom segmentu nefronske petlje, gdje je blokirana reapsorpcija kationa (natrijuma i kalijuma). Karakterizira ih hipokalemija, ponekad i vrlo opasna.

I diuretici petlje i benzotiadiazini koriste se u liječenju hipertenzije i hroničnog zatajenja srca. Povećavajući diurezu, oni smanjuju BCC, odnosno njegov venski povratak u srce i opterećenje miokarda, smanjuju zagušenje u plućima. Tiazidi, uz to, direktno opuštaju vaskularni zid: metabolički procesi u staničnim membranama arteriola mijenjaju se, posebno smanjuje se koncentracija natrijevih jona što dovodi do smanjenja oticanja i smanjenja perifernog vaskularnog otpora. Pod utjecajem tiazida mijenja se reaktivnost krvožilnog sustava, smanjuje se pritisna reakcija na vazokonstriktivne tvari (adrenalin itd.), A depresivna reakcija na lijekove koji blokiraju ganglion pojačava se.

Diuretici koji čuvaju kalijum povećavaju i oslobađanje natrijum jona, ali istovremeno smanjuju oslobađanje kalijevih jona. Djeluju u distalnom tubulu na mjestima gdje se izmjenjuju joni natrijuma i kalijuma.Po snazi ​​i trajanju učinka značajno su inferiorniji od „petlje“, ali ne izazivaju hipokalemiju. Glavni predstavnici ove grupe lijekova - spironolakton, triamteren - razlikuju se u mehanizmu djelovanja. Spironolakton je antagonist aldosterona, a što je njegova terapijska aktivnost veća, što je veći nivo i proizvodnja aldosterona u organizmu. Triamteren nije antagonist aldosterona, pod utjecajem ovog lijeka propusnost membrane epitelnih ćelija distalnih tubula selektivno se smanjuje za jone natrija, a posljednji ostaje u lumenu tubula i zadržava vodu, što dovodi do povećanja izlučivanja urina.

Pripravci osmodiuretske grupe su jedini koji ne "blokiraju" mokrenje. Filtrirani, povećavaju osmotski pritisak „primarnog urina“ (glomerularni filtrat), koji sprečava reapsorpciju vode u proksimalnim tubulima. Najaktivniji osmotski diuretici (manitol i dr.) Koriste se za izazivanje prisilne diureze u akutnom trovanju (barbiturati, salicilati itd.), Akutnom zatajivanju bubrega, a također i kod akutne srčane insuficijencije kod pacijenata sa smanjenom bubrežnom filtracijom. Kao sredstva za dehidraciju propisani su za moždani edem.

Upotreba inhibitora ugljične anhidraze (vidjeti enzime i antifermenta) kao diuretika nastaje uslijed inhibicije aktivnosti ovog enzima u bubrezima (uglavnom u proksimalnim bubrežnim tubulima). Kao rezultat, smanjuje se stvaranje i naknadna disocijacija ugljične kiseline, reapsorpcija bikarbonatnih iona i Na + jona cjevastim epitelom smanjuje se, pa se stoga izlučivanje vode znatno povećava (diureza raste). Istovremeno, pH urina raste i kompenzatorno, kao odgovor na kašnjenje H + iona, povećava metaboličku sekreciju K + iona. Uz to, smanjuje se izlučivanje amonijaka i klora, razvija se hiperkloremična acidoza, protiv koje lijek prestaje djelovati.

Osmotski

Princip rada osmotskih diuretika je da povećavaju osmotski tlak u krvnoj plazmi, zahvaljujući čemu se iz tkiva koja je natekla uklanja tekućina i povećava se volumen krvi koja cirkulira.

To smanjuje reapsorpciju natrijuma i hlora. Prilikom propisivanja ovih diuretika treba obratiti pažnju na bočne bolesti kod ljudi, jer mogu loše uticati na bolesti jetre i bubrega.

Liječnici slučajno ne zabranjuju pacijentima da sami odabiru diuretike: svaka grupa diuretika ima karakteristike izloženosti, vlastite kontraindikacije i nuspojave. Korištenje moćnih spojeva izaziva aktivno uklanjanje kalija ili nakupljanje elementa, dehidraciju, jake glavobolje, hipertenzivnu krizu. Uz predoziranje moćnih diuretika iz petlje, samo liječenje može završiti neuspjehom.

Povrće

  • opipljiv diuretski efekat,
  • "Mekani" efekat na bubrege, srce, krvne sudove,
  • uklonite suvišnu tekućinu, isperite mjehur i bubrege,
  • pokazuju blago laksativno djelovanje,
  • zasititi tijelo korisnim komponentama: mineralnim solima, vitaminima, biološki aktivnim tvarima,
  • pogodno za dugotrajnu upotrebu (kursevi).

Indikacije za upotrebu diuretika u petlji: mehanizam djelovanja i kontraindikacije

Osnovna indikacija za imenovanje diuretika je arterijska hipertenzija, a najviše se to odnosi na starije bolesnike. Diuretički lijekovi su propisani za zadržavanje natrijuma.

Uz osteoporozu, pacijentu su propisani tiazidni diuretici. Lijekovi koji štede kalijum indicirani su za kongenitalni Liddleov sindrom (uklanjanje ogromnih količina zadržavanja kalijuma i natrijuma).

Diuretici u petlji imaju uticaj na bubrežnu funkciju, propisuju se kod visokog intraokularnog pritiska, glaukoma, srčanog edema, ciroze.

Za liječenje i sprječavanje arterijske hipertenzije ljekari propisuju tiazidne lijekove koji u malim dozama blago djeluju na pacijente sa umjerenom hipertenzijom. Potvrđeno je da tiazidni diuretici u profilaktičkim dozama mogu smanjiti rizik od moždanog udara.

Uzimanje ovih lijekova u većim dozama se ne preporučuje, to je ispunjeno razvojem hipokalemije.

U liječenju diureticima razlikuje se aktivna i suportivna terapija. U aktivnoj fazi indicirane su umjerene doze moćnih diuretika (Furosemid). Uz terapiju održavanja, redovnu upotrebu diuretika.

Pacijentima s dekompenziranom cirozom jetre, hipokalemijom, primjena diuretika je kontraindicirana. Diuretici u petlji nisu propisani pacijentima koji imaju netoleranciju na određene derivate sulfanilamida (hipoglikemijske i antibakterijske lijekove).

Ljudima s respiratornim i akutnim zatajivanjem bubrega diuretici su kontraindicirani. Diuretici tiazidne skupine (metiklotiazid, bendroflumethiozid, cikloethiazid, hidroklorotiazid) kontraindicirani su kod dijabetes melitusa tipa 2, jer pacijent može naglo povećati razinu glukoze u krvi.

Ventrikularne aritmije su također relativne kontraindikacije za imenovanje diuretika.

Pacijentima koji uzimaju litijeve soli i srčani glikozidi propisani su diuretici u petlji s velikom pažnjom.

U liječenju diureticima razlikuje se aktivna i suportivna terapija. U aktivnoj fazi indicirane su umjerene doze moćnih diuretika (Furosemid). Uz terapiju održavanja, redovnu upotrebu diuretika.

Diuretski lijekovi posebno utječu na rad bubrega i ubrzavaju proces izlučivanja urina.

Mehanizam djelovanja većine diuretika, posebno ako su to diuretici koji štede kalijum, temelji se na sposobnosti suzbijanja reverzne apsorpcije u bubrezima, tačnije u bubrežnim tubulima, elektrolitima.

Povećanje količine ispuštenih elektrolita događa se istovremeno s oslobađanjem određenog volumena tekućine.

Prvi diuretik pojavio se u 19. vijeku, kada je otkriven živa od žive, koja se široko koristi za liječenje sifilisa. Ali u vezi s ovom bolešću, lijek nije bio efikasan, ali je primijećen njegov snažni diuretski učinak.

Nakon nekog vremena preparat žive bio je zamijenjen sa manje otrovnom supstancom.

Ubrzo je modifikacija strukture diuretika dovela do stvaranja vrlo moćnih diuretskih lijekova koji imaju svoju klasifikaciju.

Diuretici su propisani za stanja i bolesti praćene zadržavanjem tečnosti:

  • nefrotski sindrom
  • osteoporoza
  • izrazito oticanje donjih ekstremiteta sa zatajenjem srca,
  • visok krvni pritisak (arterijska hipertenzija),
  • prekomjerno lučenje hormona aldosterona,
  • glaukom
  • patologija bubrega i jetre,
  • kongestivno zatajenje srca,
  • oticanje tkiva.

Naučite o uzrocima bistrog ćelijskog raka bubrega kod žena i pravilima liječenja za obrazovanje.

Upute za upotrebu urološke zbirke Fitonefrol su opisane na ovoj stranici.

Prilikom odabira diuretskih lijekova ljekari uzimaju u obzir ograničenja. Svaki lijek ima određenu listu kontraindikacija (navedeno u uputama). Nisu svi sintetički diuretici propisani tokom trudnoće:

  • uzrasta dece
  • dojenje
  • trudnoća
  • preosjetljivost na fitoekstrakte ili komponente sintetskih diuretika,
  • dijabetes melitus
  • teški oblik zatajenja bubrega.

Prije razmatranja mehanizma djelovanja lijekova sličnih tiazidima, potrebno je razumjeti što su tiazidni diuretici.

Ukratko, ovo je grupa sintetičkih diuretika sa dugim hipotenzivnim efektom.

Tiazidni diuretici su rasprostranjeni zbog svoje efikasnosti u lečenju hipertenzije i zatajenja srca. Prednost tiazida i tiazidima sličnih diuretika u odnosu na druge diuretike su manje stroga ograničenja upotrebe soli s hranom.

Osim toga, tiazidni (tiazidni) diuretici štede kalcijum, pa će ti lijekovi biti broj 1 u liječenju hipertenzije i zatajenja srca kod pacijenata sa osteoporozom.

Tiazidni diuretici koriste se za oticanje, krvni pritisak, srčane bolesti.

  • Oticanje, koje je nastalo zbog bolesti bubrega, karakterizira kršenje vodeno-solne ravnoteže. Međutim, efikasnost tiazidnih diuretika za liječenje ove bolesti je mala, pa se propisuju s drugim diureticima (petološki diuretici su dobro prikladni).
  • Edemi uzrokovani cirozom. Često se koristi u kombinaciji s drugim diureticima.
  • Povišen krvni pritisak.
  • Akutno i hronično zatajenje srca.

U većini slučajeva lekovi ove grupe koriste se za lečenje patologije mokraćnog i mokraćnog sistema. Ovi lijekovi djeluju sa umjerenom silom, efekat se manifestuje nakon jednog do tri sata, a trajanje se produžava na oko pola dana.

Mehanizam djelovanja je inhibicija reverzne reapsorpcije natrijuma i vode u proksimalnim bubrežnim tubulima, uslijed čega se oni izlučuju mokraćom ubrzanom brzinom. Osim toga, tiazidni diuretici smanjuju izlučivanje kalcijuma, kao i brzinu i intenzitet stvaranja mokraćne kiseline u bubrezima.

Ova vrsta diuretika je indicirana u sljedećim patološkim stanjima:

  • edematozni sindrom
  • arterijska hipertenzija, koja se ne zaustavlja konvencionalnim sredstvima, smanjujući brojčane pritiske,
  • akutno i hronično zatajenje srca.

Glavnim lijekovima ove skupine smatraju se klortiazid i hidroklorotiazid, čije se djelotvorno djelovanje događa u prvim satima, a njihov učinak traje satima.

Nuspojave uključuju neke manje poremećaje metabolizma, uključujući promjene u metabolizmu elemenata u tragovima i vitamina. Također, hipokalemija (smanjenje koncentracije kalijuma u krvi) se ponekad nalazi iz nuspojave, u slučaju kada se lijek privremeno prekida i propisuju se lijekovi s velikim sadržajem ovog elementa u tragovima (panangin, asparkum).

Također možete primijetiti učestalo smanjenje razine natrijuma u plazmi, kao i povećanje koncentracije mokraćne kiseline. Ovo posljednje uzrokuje artritis zglobova, a utječe i na parenhim bubrega. Nakon prekida upotrebe ovog lijeka sve se funkcije tijela normaliziraju.

Ako pacijenti zajedno s diureticima uzimaju beta blokatore, tada može doći do oštećenja metabolizma glukoze još jedna nuspojava.

Od kontraindikacija treba napomenuti sljedeće:

  • upalne bolesti zglobova
  • poremećaji glomerularne filtracije u bubrezima,
  • pad nivoa kalijuma i natrijuma u krvnoj plazmi,
  • trudnoća i period dojenja,
  • alergijske reakcije ili netolerancija na bilo koju od komponenti lijeka.

Danas bilo koja ljekarna ima kompletan asortiman ovih lijekova koje možete kupiti za relativno malo novca, bez recepta ljekara. Međutim, vrlo je važno da imenovanje ovih ozbiljnih lijekova propiše kvalificirani liječnik, što navodi tačnu dozu, učestalost i trajanje primjene. Dalje, ukratko ćemo vam reći o glavnim lijekovima iz ove grupe.

Pripravci ove podgrupe imaju diuretski učinak zbog inhibicije reapsorpcije natrijevih jona u petlji Henlea, odnosno u uzlaznom koljenu.U tom slučaju dolazi do povećanja izlučivanja kalcijuma, bikarbonata, magnezijuma i fosfata.

Diuretici u petlji imaju takođe i veno-širi efekat zbog promene proizvodnje prostaglandina putem bubrega. Ovim djelovanjem smanjuje se pritisak u lijevoj klijetki srca i pomaže u smanjenju plućnog edema.

Među svim tim lijekovima najšire se koristi diuretik petlje furosemida.

Diuretici u petlji djeluju na takav način da aktivna tvar lijeka uklanja natrijeve ione i vodu kroz bubrege. Često se koristi kao brza pomoć, jer se radnja obično javlja najkasnije za 6 sati.

Duga ili nekontrolisana upotreba diuretika iz petlje može uzrokovati abnormalnosti u srcu zbog gubitka magnezijuma i kalijuma. Može se koristiti ako je funkcija bubrega narušena.

Među kontraindikacijama mogu se primijetiti sljedeća stanja:

  • infarkt miokarda
  • akutno zatajenje bubrega
  • ozbiljno zatajenje jetre
  • pankreatitis
  • bubrežni kamenci
  • gihta
  • uretralna stenoza,
  • preosjetljivost
  • aortna stenoza,
  • poremećaji u vodno-elektrolitnoj ravnoteži,
  • nizak krvni pritisak (diuretik petlje može kritično sniziti krvni pritisak).

Sadržaj:

  • ublažiti nadutost,
  • ublažavanje kardiovaskularnog zatajenja,
  • izlučivanje urina zbog bolesti bubrega i poremećaja diuretičke funkcije,
  • tretman visokog krvnog pritiska
  • uklanjanje toksina i otrova.

Nuspojave i kontraindikacije.

Sadržaj:

  • Edemi bubrežnog i srčanog porijekla za uklanjanje suvišne tekućine.
  • Jetrna insuficijencija radi smanjenja intoksikacije i promjena u vodeno-solnoj ravnoteži.
  • Urolitijaza za uklanjanje suvišnog kalcijuma i sprečavanje bubrežnih kamenaca.
  • Nefrogeni (diabetes insipidus) dijabetes za promjenu patoloških promjena povezanih sa cirkulacijom tekućine.
  • Hipertenzija kao dio složene terapije antihipertenzivnim lijekovima za pojačavanje i produžavanje učinka.
  • Potreba za produženjem učinaka lijekova sa petljom.

Zbog povećane diureze i promjena u vodeno-solnoj ravnoteži, tiazidni pripravci koriste se za trovanje i intoksikacije solima teških metala.

  • Bolesti zglobova povezane sa poremećenim metabolizmom mokraćne kiseline.
  • Promjene u metabolizmu vode i soli, kao i povećana koncentracija mokraćne kiseline.
  • Starost, trudnoća i dojenje. Tretman diureticima ove vrste takođe nije pogodan za dete.
  • Nedostatak rada bubrega i jetre u akutnom obliku.
  • Astenski sindrom.
  • Antihipertenzivni sindrom.
  • Bolesti nadbubrežne žlijezde sa oštećenom hormonskom funkcijom.

Kontraindikacije za uzimanje tiazidnih diuretika znače da trebate postići diuretski efekt na druge načine, najčešće se koriste petlja i osmotska sredstva.

Lijekovi koji povećavaju njihovu sposobnost filtracije nazivaju se petlji diuretici.

Ovi lijekovi potiču opuštanje vaskularnog glatkog mišića, povećavaju bubrežni protok krvi, potiču proizvodnju prostaglandina E2 i I2 u vaskularnim ćelijama i povećavaju glomerularnu filtraciju.

Zbog svih ovih procesa primjećuje se porast diuretskog učinka.

Lijekovi se preporučuju za dijagnozu patoloških stanja i procesa kao što su:

  1. Srčani, jetreni i bubrežni edemi. Propisuju se odmah nakon dijagnoze ovih patologija.
  2. Hronično zatajenje bubrega. Sredstva su obdarena sposobnošću da poboljšavaju bubrežni protok krvi i ubrzavaju izlučivanje urina u anuri.
  3. Hiperkalcemija. Stimuliraju izlučivanje kalcijuma iz tjelesne šupljine.
  4. Hipertenzija, ali samo ako pacijent ima zatajenje srca.U svim ostalim slučajevima smatra se da je imenovanje tiazidnih diuretika opravdano.

Koriste se i u svrhu provođenja prisilne diureze u slučaju trovanja, kao i za pružanje hitne pomoći u dijagnostici plućnog edema ili mozga.

  • zaustavljanje protoka mokraće u bešiku,
  • poremećaji srčanog ritma,
  • alergije na lijekove koji pripadaju sulfonamidnoj grupi,
  • trudnoća i dojenje

Korisni recepti

Naknade od ljekovitog bilja zbog hipertenzije i dijabetesa tipa 2 su efikasne i značajno poboljšavaju opće stanje čovjeka.

Najviše hipotenzivni, vrlo delotvorni lekovi za dijabetes su diuretici. Zahvaljujući njima formira se umjetni proces povećanja volumena urina u tijelu što dovodi do povećanja razine izlučujućih mjera, kao i do trenutnog oslobađanja ljudskog tijela iz vode i viška soli.

Slijedom toga, iscrpljuje se cijeli krvni sistem, snižava se krvni tlak i iste krvne žile sužavaju.

Poremećaji razmene

Kršenje metabolizma proteina povezano je s nedostatkom kalijuma, što vodi kršenju ravnoteže dušika. Najčešće se razvija u djece i starijih osoba sa niskim sadržajem proteina u ishrani. Da biste popravili ovo stanje, potrebno je obogatiti prehranu proteinima i propisati anaboličke steroide.

Kada koristite tiazidne i petlje diuretike u krvi, povećava se koncentracija holesterola, beta-lipoproteina, triglicerida. Stoga, prilikom propisivanja diuretika, u prehrani treba ograničiti lipide, a po potrebi diuretike treba kombinirati s inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE inhibitore).

Tiazidna diuretička terapija može uzrokovati porast koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemija), posebno kod pacijenata sa šećernom bolešću ili gojaznošću. Za sprečavanje ovog stanja preporučuje se ograničenje u ishrani lako probavljivih ugljikohidrata (šećera), upotreba ACE inhibitora i preparata sa kalijem.

U osoba sa hipertenzijom i oštećenim metabolizmom purina vjerovatno je povećanje koncentracije mokraćne kiseline u krvi (hiperuricemija). Posebno je velika vjerojatnost takve komplikacije u liječenju petlji i tiazidnim diureticima. Za liječenje je propisana purinska ograničena prehrana, alopurinol, diuretici se kombiniraju sa ACE inhibitorima.

U slučaju dugotrajne upotrebe velikih doza diuretičkih lijekova, funkcija bubrega će biti oslabljena razvojem azotemije (povećanja koncentracije dušičnih otpada u krvi). U tim je slučajevima potrebno redovito nadgledati pokazatelje azotemije.

Netolerancija na diuretik je rijetka. Najkarakterističniji je za tiazidne i petlje diuretike, uglavnom kod pacijenata koji su alergični na sulfonamide. Alergijska reakcija može se pojaviti na kožnom osipu, vaskulitisu, fotoosjetljivosti, vrućici, oslabljenoj funkciji jetre i bubrega.

Terapija alergijske reakcije provodi se prema uobičajenoj šemi uz primjenu antihistaminika i prednizona.

Upotreba inhibitora ugljene anhidraze može biti praćena oslabljenom funkcijom nervnog sistema. Pojavljuju se glavobolja, nesanica, parestezija, pospanost.

S intravenskom primjenom etalinske kiseline može doći do toksičnog oštećenja slušnog sistema.

Gotovo sve grupe diuretičkih lijekova povećavaju rizik od razvoja urolitijaze.

  • hipovolemija,
  • hipokalemija (dramatično povećava toksičnost srčanih glikozida),
  • hiponatremija,
  • hiperuricemija (može izazvati napad gihta),
  • hipokalcemija,
  • hiperglikemija
  • hipomagnezijemija - gubitak magnezijuma smatra se mogućim uzrokom pseudogout (hondrokalcinoza),
  • vrtoglavica
  • nesvijest
  • hipotenzija.

Zašto koristiti diuretike za dijabetes

Najčešće se propisuju razni diuretski lekovi u nastojanju da izleče hipertenziju. Ali ljekari također preporučuju ove lijekove za cirozu i oticanje nogu. I to nije slučajno, jer ove bolesti mogu ukazivati ​​na zatajenje srca.

Kod dijabetes melitusa dotični se diuretici moraju primjenjivati ​​izuzetno pažljivo, jer nisu svi diuretici prikladni za jedan ili drugi organizam. Zbog toga je potrebno proći ranu konzultaciju s medicinskim stručnjakom koji vam može ukazati koje lijekove možete piti za pojedini dijabetes.

Kao što znate, diuretički lijekovi za dijabetes mogu biti različitih vrsta. Na primjer, lijekovi koji štede kalij i petlje nisu prikladni za potpuno izliječenje hipertenzije kod dijabetes melitusa.

Važno je napomenuti da je ova klasifikacija sasvim pogodna za jednokratnu upotrebu, odnosno da hitno otkloni bolni osjećaj koji se pojavio. U ovom trenutku najmanje su poželjni diuretici koji štede kalijum, budući da se u modernom razdoblju smatraju najzaostalijim i obdarenim mnogim neugodnim nuspojavama.

Sredstva nalik tiazidu i tiazidi

Uzročnici tiazida slični i tiazidi prepoznati su kao najpopularniji u liječenju šećerne bolesti, kao i hipertenzije. Razmatrani diuretički diuretici za bolest drugog tipa mogu se uzimati u ograničenim količinama.

Oni uključuju Poithiazide i Diklotiazide. Njihov nedostatak rezultat je sposobnosti snižavanja razine osjetljivosti ćelija na hormon inzulin koji se isporučuje.

Najčešće se ovaj događaj dogodi zbog redovne i maksimalne upotrebe droga. Naravno, takvi slučajevi se mogu pojaviti i ranije u obliku različitih nuspojava.

Tiazidne diuretičke lijekove mogu uzimati pacijenti s dijabetesom bez posebnog straha. Sredstva poput indapamida su najblaže tvari.

Koristeći ove elemente, možete ukloniti kalijum, natrijum, magnezijum iz organizma. Zbog toga, uz aktivni tretman, pacijent s dijabetesom mora nužno jesti hranu koja sadrži gornje elemente u tragovima.

To i kaša od heljde, zobene kaše, Jagode, orasi i naravno svježe voće.

Uz dijabetes mogu se koristiti i narodni lijekovi. Međutim, prije izravne upotrebe, vrijedi konzultirati se sa svojim liječnikom kako biste utvrdili točnu dozu i provjerili da li su elementi u skladu s osnovnim ljekovitim tvarima.

Pacijenta koji ima dijabetes treba nadzirati ako mu se propiše liječenje interkurentnih bolesti, jer se potreba za inzulinom u ovom slučaju može promijeniti posebno pod utjecajem lijekova koji utječu na metabolizam ugljikohidrata (kortikosteroidi, salicilati).

Blokatori beta-adrenoreceptora ometaju oslobađanje glukoze iz jetre tokom razvoja hipoglikemije koja se posreduje putem beta2-adrenergičkih receptora i ublažavaju simptome hipoglikemije, osim znojenja. Stoga se hipoglikemija koju izaziva inzulin pogoršava i postaje klinički manje izražena.

S tim u vezi, ako se bolesniku s dijabetesom mora propisati beta-adrenergički receptor, treba koristiti kardioselektivne beta-1-blokatore, na primjer, atenolol. Simpatolitički lekovi takođe potenciraju efekte insulina.

Tiazidni diuretici mogu izazvati razvoj dijabetesa, stoga, prirodno, korekcija hipertenzije kod dijabetesa zahtijeva posebnu pažnju.Djelovanje derivata sulfoniluree pojačano je velikim dozama sulfanilamida, a neki od njih povećavaju razinu slobodnog butamida, vjerovatno kao rezultat konkurencije za komunikaciju s proteinima plazme.

Inhibitori monoamin oksidaze pojačavaju efekte hipoglikemijskih lekova, a možda i inzulina. Mogu smanjiti apetit, mijenjajući na taj način potrebu za inzulinom. Moguća je i interakcija s etanolom uz razvoj hipoglikemije, s antikoagulansima kao posljedicom konkurencije jetrenim enzimima itd.

Induktori jetrenih mikrosomalnih enzima mogu ubrzati metabolizam derivata sulfoniluree koji se metaboliziraju u jetri, na primjer, butamid. Njihovo premještanje iz komunikacije s proteinima plazme događa se istodobnim liječenjem klofibratom, nekim nesteroidnim protuupalnim lijekovima i sulfonamidima.

Velike doze acetilsalicilne kiseline imaju hipoglikemijski efekat. Svi ovi primjeri ukazuju na to da je vjerojatnost interakcije lijekova u liječenju pacijenata s dijabetesom očigledna stvarnost.

Farmakokinetika lijekova za dijabetes

Bubrežna bolest koja komplicira dijabetes praćena je promjenom izlučivanja mnogih lijekova. Apsorpcija penicilina tijekom intramuskularne primjene mnogo je sporija u starijih bolesnika sa šećernom bolešću nego kod pojedinaca u kontrolnoj skupini.

To dovodi do smanjenja maksimalne razine lijeka u krvi. Smanjenje apsorpcije verovatno je posledica dijabetičke mikroangiopatije. Slične promjene u apsorpciji drugih lijekova također nisu isključene i mogu imati manje važne posljedice.

Dijabetes izazvan lijekovima

Nakon uvođenja tiazidnih diuretika u kliničku praksu, utvrđeno je da dugotrajno uzimanje pogoršava hiperglikemiju kod pacijenata sa šećernom bolešću, a kasnije se ispostavilo da je tolerancija na glukozu narušena i kod nekih zdravih pojedinaca. Uz produženo liječenje povećavaju se broj pacijenata s oštećenom glukoznom tolerancijom.

Mehanizam ove akcije nije u potpunosti utvrđen. Predlažu mogućnost povezanosti s nedostatkom kalija. Po prekidu liječenja, razina glukoze vraća se u izvorni položaj, s izuzetkom pacijenata koji su bili predijabetes prije liječenja.

Rizik od razvoja dijabetesa mora se uzeti u obzir pri liječenju bolesnika s blagom do umjerenom hipertenzijom, jer vjerovatnoća za razvoj druge teške kronične bolesti nesumnjivo smanjuje vrijednost hipotenzivnog učinka tiazidnih diuretika.

Diuretici koji čuvaju kalijum

Za stabilizaciju hroničnog krvnog pritiska (BP) pripisuju se diuretici dijabetesu. Propisuju se kada postoji veliko opterećenje na kardiovaskularni sustav (CCC) ili u slučaju oslabljene funkcije izlučivanja urina putem bubrega.

Glavna medicinska klasifikacija temelji se na mehanizmu djelovanja, na kojem se zasniva izbor lijekova u određenoj kliničkoj slici bolesti.

U slučaju šećerne bolesti (DM), drugi lijekovi se propisuju i za liječenje, tako da diuretike propisuje samo lekar u skladu sa lijekovima na listi. Imaju mnogo nuspojava.

Izbor lijeka za snižavanje krvnog pritiska kod dijabetesa trebao bi se temeljiti na kliničkoj slici bolesti, pacijentovom zdravstvenom stanju, starosti i svrhi upotrebe. Liječnik utvrđuje uzrok nakupljanja tekućine i na temelju toga propisuje se diuretik.

Kod dijabetesa tipa 1 vrši se pristranost na tiazidnu skupinu lijekova u malim dozama. Neki od lijekova remete metabolizam glukoze, što se mora uzeti u obzir pri piću. Brzo snižavanje krvnog pritiska vrši se pomoću diuretika u petlji.

Vrste diuretika

Svaka bolest zahtijeva liječenje određenim lijekom koji djeluje direktno na uzrok bolesti. Diuretski lijekovi imaju različit mehanizam djelovanja. Prema ovoj klasifikaciji, svaki diuretik pripada određenoj grupi:

  • lekovi koji utiču na rad bubrežnih tubula uključuju: „hlortalidon“, „klopamid“, „cikloethiazid“,
  • diuretici s osmotskim učinkom (na primjer, "Monitol"),
  • diuretici koji čuvaju kalijum: Veroshpiron.

Takođe, svi diuretici su podeljeni u grupe prema efikasnosti izlučivanja natrijuma:

  • sa visokom efikasnošću od 15% i više,
  • sa prosečnom efikasnošću od 5-10%,
  • neefikasno uklanjati 5% ili manje iz tijela.

Svaki diuretik ima svoju specifičnu svrhu. Diuretici s lošom efikasnošću podržavaju tijelo u kombinaciji s drugim lijekovima. Ispitivanjima je utvrđeno da što je viši nivo proteina u mokraći, to će visok pritisak biti i sa hipertenzijom.

Diuretičke grupe

Diuretici su podijeljeni u grupe prema mehanizmu njihovog utjecaja na organizam:

  1. Loopback - efikasno uklanja višak tekućine u kratkom vremenu. Tu spadaju: "Furosemid", "Etakrilna kiselina" i drugi.
  2. Tiazidni diuretici - često se koriste kod dijabetesa i smatraju se jednim od najefikasnijih lijekova. Brzo smanjujete pritisak i pomažete u ublažavanju oticanja. Tu spadaju: „Hipotiazid“, „Indapamid“, „Diklotiazid“.
  3. Osmotski diuretici - uklonite tečnost u vrlo kratkom roku. Koristi se u hitnim slučajevima. Zabranjeno za produženu upotrebu. Tu spadaju: urea, manitol, kalijev acetat.
  4. Diuretici koji čuvaju kalijum sprečavaju oštećenje ravnoteže elektrolita, doprinose izlučivanju kalijuma i natrijuma iz organizma. Tu spadaju: Triamteren, Spironolactone.

Nuspojave nastaju upotrebom diuretika u liječenju dijabetesa duže vrijeme. Stoga, kako bi pravilno koristio lijek s maksimalnom učinkovitošću, liječnik ga mora propisati nakon što su provedeni svi potrebni testovi i pregledi.

Diuretik se široko koristi u liječenju dijabetesa, koji spada u tiazidnu ili tiazoidnu skupinu. Diuretici koji pripadaju tiazidima (diklotiazid, poithiazid) i uzimaju se kod hipertenzije sa šećernom bolešću tipa 1 najefikasniji su u malim dozama.

Obično se diuretici koriste u kombinaciji s drugim lijekovima.

Diuretik poput hipotiazida često se koristi u složenom liječenju dijabetesa melitusa i krvnog pritiska. Jedna od negativnih karakteristika jesu takva svojstva lijeka, koja utiču na razmjenu glukoze i holesterola.

Diuretici za dijabetes tipa 2 se ne preporučuju u velikim količinama. Diuretici koji pripadaju grupi tiazida imaju svojstvo koje ometaju proizvodnju inzulina i povećavaju razinu glukoze.

Ne preporučuje se diuretski lijek za dijabetes, koji pripada skupini koja štedi kalijum ili petlju. Izuzetak je jednokratna administracija za hitno djelovanje u hitnim situacijama.

Diuretici su najefikasniji antihipertenzivi. Umjetno povećavaju volumen urina u ljudskom tijelu, što dovodi do pojačanih procesa izlučivanja i bržeg oslobađanja tijela od štetnih soli i vode. Tako nastaju pražnjenje krvožilnog sustava, vazokonstrikcija i snižavanje pritiska.

Diuretici se najčešće propisuju u liječenju hipertenzije, ali ponekad ih uzimaju i bolesnici s cirozom jetre i ljudi koji pate od oteklina nogu (ovo je možda jedan od indirektnih znakova zatajenja srca).

Ali ljudi koji imaju dijabetes, diuretike treba koristiti vrlo strogo, pod strogim nadzorom ljekara, i zapamtite da nisu svi diuretici prikladni za njih.

Diuretici koji štede petlju i kalij nikako nisu pogodni za potpuno liječenje hipertenzije kod dijabetes melitusa, ali mogu se upotrijebiti jednom, za hitno ublažavanje bolnog stanja.

Najpopularniji u liječenju hipertenzije kod dijabetesa danas su tiazidi i diuretici nalik tiazidima. Tiazidni diuretici, poput diklotiazida i poithiazida, koriste se u ograničenim količinama u liječenju hipertenzije kod dijabetesa tipa 2.

Činjenica je da smanjuju osjetljivost stanica na inzulin. Obično se to događa samo uz produženu i redovitu upotrebu lijeka, ali to se ponekad dogodi i ranije, u vidu nuspojava.

Diuretici za dijabetes melitus propisuju se uglavnom za smanjenje hipertenzije, ublažavanje oticanja i liječenje zatajenja srca. Treba imati na umu da se ne mogu koristiti svi diuretici protiv dijabetesa, što znači da samo-lijek ili imenovanje diuretika bez uzimanja u obzir ove ozbiljne popratne bolesti mogu nanijeti nenadoknadivu štetu organizmu.

Za liječenje većine bolesnika koji dugo vremena pate od arterijske hipertenzije koriste se tiazidni diuretici, čiji prijem dovodi do snažnog gubitka natrija u tijelu. Istovremeno, oni značajno smanjuju osjetljivost stanica na inzulin, što znači da će se povećati nivo triglicerida, glukoze i holesterola u krvi, što će nametati određena ograničenja upotrebe ovih diuretika za dijabetes tipa 2.

Međutim, nedavna ispitivanja upotrebe diuretika u šećernoj bolesti utvrdila su da se ovi negativni efekti najčešće primjećuju kod velikih doza lijekova. Niske nuspojave gotovo da se ne manifestuju.

Uz to, pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2, prilikom uzimanja tiazidnih diuretika preporučuje se jesti veliku količinu svježeg voća i povrća, što bi trebalo nadoknaditi gubitak magnezijuma, natrijuma i kalijuma.

Treba uzeti u obzir i rizik od smanjenja osjetljivosti ćelija na inzulin. Tokom liječenja hipertenzije potrebno je češće kontrolirati nivo šećera u krvi i, po potrebi, povećati njegov unos.

Ampule

Injekcijski oblik diuretika u većini slučajeva propisan je u teškim slučajevima kada je potrebno da se pozitivni učinak dogodi što je prije moguće ili kada pacijent nije u mogućnosti uzimati lijekove protiv tableta. Lijekovi izbora su:

  1. Injekcijski bufenox koristi se za intravensku i intramuskularnu primjenu. Doza može biti u rasponu od 0,1 do 1,5 mg, sljedeća injekcija se može obaviti, poštujući interval od 4-6 sati. Terapijski kurs trebao bi trajati tri do četiri dana.
  2. Etakrilna kiselina. Injekcijski oblik lijeka namijenjen je intravenskoj primjeni, doza je 50 mg. Početak terapijskog učinka može se očekivati ​​nakon 30 minuta, traje 8 sati.
  3. Furosemid. Otopina se može koristiti i za intramuskularnu i za intravensku primenu, dok se doza kreće od 20 do 40 mg. Učinak se javlja u roku od nekoliko minuta i traje 8 sati.
  4. Lasix. Daje se intravenski ili intramuskularno. S povećanjem krvnog pritiska lijekovi se mogu uzimati dva puta dnevno.

Što se tiče negativnih aspekata lijekova ubrizgavajuće ove grupe, smatraju se bolnim senzacijama koje nastaju unošenjem lijeka i nemogućnošću samostalne primjene.

Napominjemo da vrstu lijeka i njegovu dozu mora propisati samo liječnik, uzimajući u obzir karakteristike pacijenta, vrstu i težinu bolesti.

Najduži diuretik iz petlje je torsemid - 2 puta duži od furosemida (dakle, najbolji je iz grupe diuretika petlje za liječenje hipertenzije).

Snažan diuretički učinak objašnjava se činjenicom da se najveći dio natrijuma, a samim tim i voda, u uzlaznom dijelu Henleove petlje resorbira. Diuretici u petlji aktivnim odsjekom ulaze u lumen proksimalnog tubula i natječu se s mokraćnom kiselinom za izlučivanje, što dovodi do njegovog kašnjenja i hiperkurijemije.

Diuretici u petlji imaju sekundarni učinak. Sekundarni efekat ove skupine lijekova je povećanje proizvodnje prostaglandina, što dovodi do vazodilatacije i poboljšanog krvotoka u bubrezima.

  • dislipidemija,
  • povećana koncentracija kreatinina u serumu,
  • hipokalcemija,
  • osip.

Ototoksičnost (oštećenje uha) je ozbiljna, ali rijetka nuspojava diuretika petlje. Mogu se javiti tinitus i vrtoglavica, ali u težim slučajevima mogu dovesti i do gluhoće.

Budući da su diuretici u obliku petlje poput furosemida, torasemida i bumetanida tehnički lijekovi koji sadrže sumpor (pogledajte sliku u hemijskoj strukturi diuretika u petlji), teoretski postoji rizik da pacijenti osjetljivi na sulfanilamide mogu biti osjetljivi na diuretike petlje.

Taj je rizik naveden na ulošcima paketa lijeka. Međutim, u stvari, rizik od unakrsne reaktivnosti nije poznat, a postoje neki izvori koji osporavaju postojanje takve unakrsne reaktivnosti.

Jedno istraživanje je otkrilo da samo 10% pacijenata alergičnih na sulfonamidne antibiotike ima alergiju na diuretike petlje. Međutim, ostaje nejasno je li to istinska unakrsna reaktivnost ili je priroda takve reakcije drugačija.

Etakrilna kiselina je jedini lijek u ovoj klasi diuretika koji nije sulfanilamid. Međutim, ima izraženu komplikaciju povezanu s toksičnim učincima na gastrointestinalni trakt.

Diuretici u petlji u kombinaciji s aminoglikozidnim antibioticima dramatično povećavaju rizik od ozbiljne ototoksičnosti (nepovratna gluhoća), antikoagulanti povećavaju rizik od krvarenja, srčani glikozidi povećavaju rizik od aritmija,

antidijabetički lijekovi iz skupine derivata sulfonilureje - povećavaju rizik od hipoglikemije, NSAID - smanjuju učinak potonjih. Diuretici u petlji povećavaju učinak propranolola i litijumskih preparata.

Kombinovani diuretici

Kombinirani diuretici istovremeno imaju diuretski učinak i snižavaju krvni tlak. Glavna prednost ovih lijekova je ta što se efekat javlja 1-3 sata nakon primjene i traje od 6 do 9 sati.

Najpoznatiji kombinirani diuretici uključuju: „Amirtid Mite“, „Triamtezid“, „Diazide“, „Isobar“. Koristi se za toksikozu tokom trudnoće, visokog krvnog pritiska i hroničnog zatajenja srca.

Ova se podgrupa može razmatrati na primjeru Apo-Triazida. Ovaj lijek sadrži tiazidni diuretik - hidrohlorotiazid i diuretik koji čuva kalijum - triampteren. Zahvaljujući ovoj kombinaciji postiže se prilično jak diuretski učinak i nema potrebe za dodatnim unosom kalijuma.

Lijekovi kombiniranog tipa obično kombiniraju dvije ili više aktivnih tvari kako bi međusobno povećavali efikasnost, istovremeno smanjujući nuspojave.Na primjer, lijek Apo-Azid sadrži dva aktivna sastojka - kalijum koji štedi kalij (za sprečavanje gubitka ovog kationa) i tiazidni diuretik hidroklorotiazid (za povećanje učinkovitosti terapije).

Diuretici se široko koriste u liječenju visokog krvnog tlaka smanjujući volumen tekućine koja cirkulira u žilama. Klasifikacija diuretika uzima u obzir lijekove koji se razlikuju po sastavu, principu djelovanja i svojstvima.

Ne preporučuje se njihovo uzimanje bez recepta lekara, jer to može naštetiti zdravlju. Izbor diuretika određuje se trenutnim stanjem pacijenta i njegovom osjetljivošću na pojedine komponente lijeka. Tiazidni diuretici su posebno uobičajeni.

Diuretici pluća

Lagani diuretici se široko primjenjuju u ginekologiji i pedijatriji u borbi protiv oticanja ruku i nogu u trudnica, uz normalizaciju blago povišenog krvnog tlaka u djece i u liječenju starijih osoba. U prvom slučaju, kao meki diuretik, mogu se koristiti osmotski lijekovi, jer je njihov glavni učinak usmjeren upravo na uklanjanje tekućine iz edematoznih tkiva. Djeci i starijim osobama često se propisuju diuretici koji štede kalij kao slab diuretik, što je u većini slučajeva dovoljno kada je potrebno sniziti krvni tlak djeteta za 10-20 mm. U starijih osoba zbog promjena u tijeku biohemijskih procesa koji se u svakom pogledu odnose na blage diuretike u mogućnosti su pružiti maksimalan mogući pozitivan rezultat.

Treba napomenuti da je bolje dati prednost onim lijekovima koji spadaju u klasifikaciju „pluća“ i nemaju različite nuspojave hormonskog plana, što je posebno važno kada su u pitanju mala djeca i trudnice. Takođe, različite infuzije ljekovitog bilja mogu se pripisati lakim diureticima.

Jaki diuretici

Za razliku od lakih diuretika koji se u narodnoj medicini u obliku infuzija iz različitih biljaka koriste već duže vrijeme, jaki diuretički sintetički lijekovi stvoreni su relativno nedavno, ali već su postali rasprostranjeni u liječenju različitih bolesti.

Do danas su najmoćniji diuretici lijekovi:

Lasix se može koristiti i parenteralno i oralno. Nesumnjiva prednost ovog alata je brz nastup pozitivnog učinka nakon njegove upotrebe. Na primjer, ako se Lasix uzima oralno, poboljšanje će se dogoditi u roku od jednog sata, a s parenteralnom primjenom u roku od nekoliko minuta. Istovremeno, trajanje ovog diuretika kada se uzima oralno dostiže 8 sati, a ako se daje intravenski - samo tri.

Diuretički učinak drugog jakog diuretskog lijeka - Spironolaktona, koji se koristi za edeme različitog porijekla, uključujući edem srca, obično se javlja 3. dana uzimanja lijeka. Međutim, ovo se vrijeme može znatno smanjiti propisivanjem Flurosemida ili Hypothiazida sa Spironolactone-om.

Lure je dostupan u obliku suvog praha i smatra se jednim od najmoćnijih diuretika koji se koriste kod edema mozga, pluća, srca i kod trovanja barbituratima.

Kombinovani diuretici

Kombinovani preparati diuretika uključuju:

  1. Vero-Triamtezid,
  2. Diazide,
  3. Diursan
  4. Diursan Mite
  5. Isobar
  6. Lazilactone
  7. Moduretic
  8. Tialoride
  9. Triam Co
  10. Triampur compositum,
  11. Triamtezid,
  12. Triamtel
  13. Furesis compositum,
  14. Furo Aldopur
  15. Ecodurex
  16. Aldactone Saltucin,
  17. Amilozid
  18. Amiloretic,
  19. Amilorid + hidroklorotiazid,
  20. Amitrid,
  21. Amitrid Mite
  22. Apo triazid.

Svi ovi kombinirani diuretici imaju hipotenzivni i diuretski učinak.Prednost kombiniranih lijekova je brzina pojave pozitivnih promjena nakon uzimanja (od 1 do 3 sata) i održavanje postignutog učinka od 7 do 9 sati.

Kombinirani diuretici uglavnom se koriste za kroničnu vensnu insuficijenciju, toksikozu u posljednjim tjednima trudnoće, cirozu jetre, nefrotski sindrom, zatajenje srca, kao i za arterijsku hipertenziju.

Diuretik bez kalcijuma

Diuretičke tablete bez kalcijuma propisane su onima koji imaju visok krvni pritisak u kombinaciji s osteoporozom. Ovo je neophodna mjera kako bi se spriječilo napredovanje osteoporoze kod pacijenata, a kao rezultat toga i pojava novih prijeloma. Diuretici koji spremaju kalijum i kalijum ispiraju kalcijum, dok tiazidni diuretici, naprotiv, smanjuju izlučivanje kalcijumovih jona u urinu. Zato se bolesnicima sa osteoporozom propisuju samo tiazidni i tiazidni diuretici. Međutim, diuretici koji štede kalcijum potrebni su ne samo osobama oboljelim od osteoporoze, već i drugim ljudima koji imaju visoki rizik za razvoj ORA ozljeda, primjerice starijim osobama. Studije su pokazale da ljudi koji uzimaju tiazidne diuretike za liječenje kronične hipertenzije imaju manje vjerojatnosti da će imati prijelome od onih kojima su propisani drugi tipovi diuretika.

No, unatoč opisanim prednostima diuretika, očuvanja kalcijuma, mogu biti kontraindicirane nekim skupinama bolesnika, jer je njihov unos povezan s povećanim izlučivanjem magnezija i kalijuma iz tijela, što znači da se bolesnicima s hiperuricemijom, gihtom, hipokalemijom i drugima ne može propisati.

Antihipertenzivni diuretici

Prilično obećavajući smjer u liječenju hipertenzije kod pacijenata je uporaba hipotenzivnih diuretika. I poanta nije samo u tome što gotovo svi diuretici mogu smanjiti pritisak, koji u nekim slučajevima nisu lošiji po učinkovitosti visoko specijalizovanim lijekovima koji su propisani za liječenje kroničnih oblika hipertenzije, nego i u tome da se liječenje antihipertenzivnim diureticima uspoređuje, primjerice, s b blokatorima koštat će pacijenta 9-15 puta jeftinije, što je važno, s obzirom na činjenicu da je u osnovi skupina ljudi koja pate od hipertenzije umirovljenik, čije financijsko bogatstvo u većini slučajeva ne dopušta njihovo plaćanje skupo Lan tretman.

Prilikom uzimanja diuretika, hipotenzivni učinak postiže se činjenicom da u početnoj fazi liječenja dolazi do smanjenja količine cirkulirajuće krvi i srčanog iznosa (opskrba natrijevim kloridom je osiromašena), pa čak i nakon nekoliko mjeseci protok krvi je normalan, a krvne žile do ovog trenutka smanjuju periferni otpor, podržavajući na taj način antihipertenzivni učinak postignut tokom liječenja.

Zanimljivi materijali na ovu temu!

Diuretici su lijekovi koji proizvode diuretski učinak. Najpopularniji i najčešće korišteni lijekovi su dvije diuretičke skupine - tiazidi i diuretici nalik tiazidima. Područje primjene takvih lijekova obično je ograničeno na bolesti bubrega i mokraćnih putova, ali oni se koriste i za ispravljanje ravnoteže kiselina i baze vode i elektrolita. Posljednjih godina našli su svoju primjenu u kardiologiji s ciljem snižavanja krvnog pritiska i smanjenja opterećenja na srce.

Mehanizam delovanja, indikacije za upotrebu tiazidnih diuretika.

U većini slučajeva lekovi ove grupe koriste se za lečenje patologije mokraćnog i mokraćnog sistema. Ovi lijekovi djeluju sa umjerenom silom, efekat se manifestuje nakon jednog do tri sata, a trajanje se produžava na oko pola dana.Mehanizam djelovanja je inhibicija reverzne reapsorpcije natrijuma i vode u proksimalnim bubrežnim tubulima, uslijed čega se oni izlučuju mokraćom ubrzanom brzinom. Osim toga, tiazidni diuretici smanjuju izlučivanje kalcijuma, kao i brzinu i intenzitet stvaranja mokraćne kiseline u bubrezima.

Ova vrsta diuretika je indicirana u sljedećim patološkim stanjima:

  • edematozni sindrom
  • arterijska hipertenzija, koja se ne zaustavlja konvencionalnim sredstvima, smanjujući brojčane pritiske,
  • akutno i hronično zatajenje srca.

Glavnim lijekovima ove skupine smatraju se klortiazid i hidroklorotiazid, čije se djelotvorno djelovanje javlja u prvim satima, a njihov učinak traje do 12-13 sati.

Nuspojave i kontraindikacije.

Nuspojave uključuju neke manje poremećaje metabolizma, uključujući promjene u metabolizmu elemenata u tragovima i vitamina. Također, hipokalemija (smanjenje koncentracije kalijuma u krvi) se ponekad nalazi iz nuspojave, u slučaju kada se lijek privremeno prekida i propisuju se lijekovi s velikim sadržajem ovog elementa u tragovima (panangin, asparkum). Također možete primijetiti učestalo smanjenje razine natrijuma u plazmi, kao i povećanje koncentracije mokraćne kiseline. Ovo posljednje uzrokuje artritis zglobova, a utječe i na parenhim bubrega. Nakon prekida upotrebe ovog lijeka sve se funkcije tijela normaliziraju.

Ako pacijenti zajedno s diureticima uzimaju beta blokatore, tada može doći do oštećenja metabolizma glukoze još jedna nuspojava.

Od kontraindikacija treba napomenuti sljedeće:

  • upalne bolesti zglobova
  • poremećaji glomerularne filtracije u bubrezima,
  • pad nivoa kalijuma i natrijuma u krvnoj plazmi,
  • trudnoća i period dojenja,
  • alergijske reakcije ili netolerancija na bilo koju od komponenti lijeka.

Danas bilo koja ljekarna ima kompletan asortiman ovih lijekova koje možete kupiti za relativno malo novca, bez recepta ljekara. Međutim, vrlo je važno da imenovanje ovih ozbiljnih lijekova propiše kvalificirani liječnik, što navodi tačnu dozu, učestalost i trajanje primjene. Dalje, ukratko ćemo vam reći o glavnim lijekovima iz ove grupe.

Do danas, tiazidni diuretici uključuju hidroklorotiazid, indapamid, hlortalidon i klopamid. Reći ćemo vam o prva dva detaljnije.

Liječnici propisuju ovaj lijek bolesnicima sa edemom i hipertenzijom, ako ne spadaju u kategorije trudnica, dojilja, ali i starijih osoba. Aktivno se koristi kod pacijenata sa zatajenjem srca i jetre, sa predispozicijom za urolitijazu. Kod hipertenzije dnevna doza obično je 1 tableta, pri ozbiljnom edemu ova doza može doseći četiri tablete dnevno. Nuspojave uključuju mučninu, povraćanje, aritmiju, konvulzivne aktivnosti, alergije, ali treba reći da su vrlo, vrlo rijetke. Tokom uzimanja ovog lijeka, preporučljivo je biti manje na izravnom suncu, jer lijek izaziva povećanu osjetljivost ljudske kože na ultraljubičasto zračenje.

Ovaj lijek se koristi kod hipertenzije. Pije se ujutro jednom dnevno. Nuspojave uključuju slabost, umor, glavobolje, depresiju, trbušne grčeve. Ne uzimajte trudnice i dojilje. U slučaju predoziranja lijekom, može se pojaviti mučnina, povraćanje, vrtoglavica i čak oslabljena svijest. U tom slučaju svakako biste trebali pozvati hitnu pomoć i istovremeno piti aktivni ugalj i pokušati isprati stomak.

Diuretici, odnosno diuretici, su vrlo velika skupina lijekova koji smanjuju sadržaj tečnosti u seroznim šupljinama tijela i tkiva povećavajući izlučivanje mokraće iz tijela. Pripravci ove grupe naširoko se koriste u liječenju različitih bolesti, a broj njihovih sorti svake godine raste.

Klasifikacija lijekova

Postoji nekoliko vrsta klasifikacija lijekova s ​​diuretikom. Možda je najtačnija od njih međunarodna klasifikacija diuretika po mehanizmu djelovanja :

  • tiazidni diuretici,
  • ne-tiazidni diuretici koji utječu na kortikalni segment Heine petlje,
  • diuretici koji štede kalijum,
  • diuretici petlje
  • kombinacije diuretičkih i kalijumerajućih sredstava.

Postoji i klasifikacija diuretika ovisno o brzini manifestacije učinka, o trajanju djelovanja i o jačini, kemijskom sastavu itd.

Non-tiazidni diuretici

Ovu podgrupu nazivamo i tiazidnim diureticima. Njen najpoznatiji predstavnik je indapamid. Ima isto dejstvo kao i tiazidni diuretici, a koristi se za lečenje arterijske hipertenzije. Na policama apoteka može se naći indapamid pod imenima Indap, Indopres, Acripamide, Retapres, Arifon, Pamid, Arindap.

Pored indapamida, ovdje se primjenjuje i hlortalidon (oksodolin).

Pogledajte video: PRIRODNI DIURETICI ZA IZBACIVANJE VODE IZ ORGANIZMA RECEPTI (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar