Šta je bolest osteomijelitisa zglobova?

Dijabetes melitus prati povećanje glukoze u krvi. Glukoza štetno djeluje na zidove krvnih žila i živčanih vlakana.

Zbog nedovoljne opskrbe krvlju i oslabljene inervacije u donjim ekstremitetima, neuropatija se razvija kao komplikacija dijabetesa.

Karakteristično obilježje neuropatije je razvoj slabo zacjeljujućih čira. U uvjetima pada imuniteta, nedostatka ishrane tkiva, infekcija se pridružuje. U naprednijim slučajevima širi se na koštano tkivo i nastaje osteomijelitis.

Uzroci osteomielitisa

Neuropatija donjih udova sa stvaranjem dijabetičkog stopala uobičajena je komplikacija dijabetesa. Obično se pojavi nakon 5 -7 godina od početka bolesti kod prve vrste dijabetesa. Drugi tip dijabetesa je sporiji i komplikacije se mogu razviti mnogo kasnije.

Glavni uzrok dijabetesnih komplikacija je niska kompenzacija glukoze. To se može dogoditi s teškim oblikom bolesti ili zanemarivanjem preporuka endokrinologa. Visoka koncentracija glukoze u krvi, a njene oštre promjene remete vaskularni zid i uništavaju nervna vlakna.

Sa smanjenjem opskrbe krvlju i stimulacijom živaca, tkiva gube osjetljivost i sposobnost oporavka od ozljeda. Svako manje oštećenje ili pucanje kože može dovesti do stvaranja dijabetičnih čira. Leče vrlo sporo, često se zaraze.

Dijabetičko stopalo manifestuje se u nekoliko sindroma:

  • Vaskularni poremećaji u malim i velikim žilama (angiopatija)
  • Oštećenje kostiju i osteoporoza.
  • Smanjen imunitet.
  • Čir infekcija.

Ovisno o rasprostranjenosti neuroloških ili vaskularnih poremećaja, razlikuje se neuropatski ili ishemijski oblik dijabetičkog stopala. Ali ta je podjela vrlo proizvoljna, jer obično ova dva faktora djeluju istovremeno.

Stoga je najčešći miješani oblik.

Simptomi i dijagnoza osteomijelitisa

Dijabetičko stopalo može se očitovati kršenjem osjetljivosti na bol ili temperaturu donjih ekstremiteta, povećanom suhom kožom, pukotinama, oticanjem, tipičnom deformacijom stopala. Usred ovih ozljeda razvijaju se čir na koži.

Ogromno zaraženi čirevi sa razaranjem mekih tkiva do kostiju kompliciraju se upalom koštanog tkiva, periosteuma i koštane srži. U ovom je slučaju nastajući osteomijelitis teško liječiti lijekovima i često dovodi do potrebe za amputacijom donjih ekstremiteta.

Osteomijelitis može biti komplikacija bilo kojeg dugotrajnog dubokog ili velikog čira. Na razvoj osteomijelitisa ukazuju takvi znakovi:

  1. Čir ne zaraste za dva mjeseca liječenja lijekom.
  2. Rana je duboka i na dnu se vidi kost ili se može odrediti sondom.
  3. Pogođeni ud je natečen i crven.
  4. U krvi je povećana razina leukocita, ESR je veća od 70 mm / sat.
  5. Prilikom obavljanja rendgenskog pregleda ili MRI otkriveno je uništavanje kostiju pod čirom.

Glavni dijagnostički znak je biopsija (pregled tkiva) kosti.

Kod šećerne bolesti uništavanje kostiju uzrokuje dijabetičku osteoartropatiju (Charcotovo stopalo). Ovo se stanje razvija kod teške dijabetičke neuropatije. Postoji inflamatorni proces bez infekcije. U akutnom stadijumu razvija se jednostrani edem stopala. Koža je crvena, tvrda i vruća, s područjima upale.

Period akutne upale može prerasti u hronični višegodišnji tijek. Mogu se javiti dislokacije, prelomi u zglobovima, kosti se deformišu. Vremenom se bolest može komplicirati osteomijelitisom.

Tok dijabetičke osteoartropatije prolazi kroz nekoliko faza:

  • Akutni stadij: edem stopala, crvenilo i vrućica. Na slikama - osteoporoza (razrjeđeno koštano tkivo).
  • Subakutni stadij: nema upale, stopalo je deformirano, na slikama se uništava kost.
  • Hronični stadijum: stopalo je deformirano, slično "težini papira", dislokacije i slomljene kosti.
  • Stadij sa komplikacijama: hronični čir, osteomijelitis.

Liječenje osteomielitisa

Akutni stadijum osteoartropatije liječi se potpunim iskrcavanjem noge. Za to se koriste ortopedski uređaji: ortoze, tutori ili ortopedske cipele.

Ako to nije dovoljno i čir ne zacjeljuje, tada se preporučuje potpuno ograničenje pokreta - strogi krevet u krevetu. Za terapiju lijekovima koriste se sljedeće skupine lijekova:

  1. Da biste sprečili uništavanje kostiju - alendronat, pamidronat.
  2. Za stvaranje novog koštanog tkiva - anabolički steroidni hormoni (Methandrostenolone, Retabolil), pripravci kalcijuma i vitamina D3.
  3. Sredstva protiv bolova - Analgin, Ketanov, Nalbufin.
  4. Nesteroidni protuupalni lijekovi - Nimesulid, Diklofenak, Revmoxicam.
  5. Diuretici - Furosemid, Hypothiazide.

Postoje slučajevi poboljšanja nakon terapije rendgenom.

U hroničnom stadiju propisani su vitamini i preparati sa kalcijumom. Uništeni dio kostiju u nedostatku upale može se ukloniti hirurškim putem. Prikazano je nošenje ortopedske cipele.

Uz razvoj osteomijelitisa, glavni zadatak je izbor daljnjeg liječenja - lijekovima ili hirurškim.

S hirurškim tretmanom indicirana je amputacija prsta ili dijela stopala i stimulacija zarastanja rana. Ako se infekcija ne razvije nakon operacije, tada postoji šansa za oporavak i povratak aktivnom životu. Hirurško liječenje nije jamstvo protiv razvoja novih čira i potpunog zarastanja rane. U nekim slučajevima se izvode ponovljene amputacije.

Ako se donese odluka o konzervativnom liječenju, tada se u roku od šest tjedana propisuju visoke doze antibiotika širokog spektra: Cefazolin, Clindamycin, Meronem, Tienam, Ciprofloxacin. Obično se antibiotici ubrizgavaju, ali s produženom terapijom moguće je preći na oblike tableta.

StrKoriste kombinirani tretman s nekoliko lijekova - primjenjuju se i Levofloksacin + Clindamycin, beta-laktamski antibiotici - Amoxiclav, Augmentin, Trifamox. Uz to, antibiotici se mogu davati topički, direktno u ranu koristeći posebne akrilne kuglice.

Terapija antibioticima daje pozitivne rezultate kod većine bolesnika, ali kod dijabetesa se najčešće javljaju popratne disfunkcije jetre, što doprinosi čestom razvoju nuspojava takvog liječenja.

Glavni terapijski faktor u liječenju bilo koje bolesti protiv dijabetesa je kompenzacija visokog šećera u krvi uz uporabu lijekova za njegovo smanjivanje - inzulina ili tableta.

Uz hirurško liječenje ili tešku hiperglikemiju, pacijenti se mogu prenijeti sa tableta na inzulin pod kontrolom šećera u krvi. Inzulin ima sposobnost jačanja koštanog tkiva.

Razvoj osteomijelitisa u šećernoj bolesti može se spriječiti ako tijekom cijele bolesti slijedite dijete sa niskim udjelom ugljikohidrata i uzimate lijekove u odabranoj dozi. Kako bi se smanjio rizik od komplikacija šećerne bolesti potrebno je održavati nivo glukoze u krvi u takvim granicama: na prazan želudac do 6,4 mmol / l, nakon jela nakon dva sata 8,9 mmol / l, na spavanju 6,95 mmol / l.

Razine glukoze dnevno se mjere glikemijskim profilom. Uz to, jednom svaka tri mjeseca prikazano je svim pacijentima koji imaju dijabetes kako bi utvrdili nivo glikoziranog hemoglobina.

Ovaj pokazatelj odražava prosječnu razinu šećera u krvi u posljednja tri mjeseca i više je informativan za utvrđivanje stupnja kompenzacije za dijabetes. Optimalna razina mu je do 7,5%.

Metabolizam masti bi trebao biti unutar (mjerenje u mmol / l) - holesterol - 4,8,

LDL je niži od 3, HDL je viši od 1,2. Uz vaskularne patologije važno je spriječiti unos ne samo jednostavnih ugljikohidrata s hranom, već i smanjiti životinjske masti u prehrani.

Važno je i ispitati i liječiti kožne lezije kako bi se spriječilo stvaranje trofičnih čira na šećernoj bolesti. Ako sumnjate na stvaranje dijabetičkog stopala, potrebno je neprestano nadgledanje od strane endokrinologa, neuropatologa, podologa. Video u ovom članku nastavlja temu problema s dijabetesnim ranama.

Klasifikacija

Možete započeti s činjenicom da morate staviti sve na police, to će pomoći u klasifikaciji osteomijelitisa. Zbog pojave klasifikacije osteomijelitisa, predlaže se lezija podeliti na:

specifične, koje uzrokuju određeni mikroorganizmi,

nespecifična lezija ne daje predstavu o patogenu, koji često nije jedan.

Oseomijelitis može, ovisno o putu prodora, biti:

endogeni ili hematogeni, kada patogen uđe u kosti krvotokom,

egzogeni, podložni prodiranju mikroba izvana.

A ako prva vrsta ima specifičan fokus, iz kojeg sve pada u kosti, uzrokujući akutni proces. Zatim se drugi razvija kao posljedica ozljede, prodora patogena iz okolnih tkiva ili organa kao rezultat operacije. U početku se uvijek pojave simptomi akutnog perioda, a potom bolest postaje hronična.

Dugo vremena se mikroflora može mijenjati. Razlog za to je ulazak novih mikroorganizama kroz fistulozni prolaz, koji to u pravilu ima. Analiza flore i njezine osjetljivosti na antibakterijske lijekove pomaže razjasniti ispravnu dijagnozu, a zatim propisati liječenje.

Manifestacije

Istorija medicinskih nauka i promatranje ljekara pokazali su da svaki oblik ima svoje kliničke manifestacije. Pokušat ćemo razumjeti suptilnosti svakog od njih.

Djeca su podložna razvoju akutnog hematogenog osteomijelitisa, 30% simptoma bolesti može biti i do godinu dana. U odrasle osobe se taj oblik pojavljuje kao rezultat bolesti koja je pretrpjela u djetinjstvu. Procesom su često pogođene duge cjevaste kosti ruku ili nogu, puno rjeđe bolest je lokalizirana u malim ili ravnim kostima. Simptomi umnogome ovise o aktivnosti mikroorganizama, starosti osobe, lokaciji i rasprostranjenosti procesa. Značajnu ulogu igra stanje imunološkog sistema.

Postoji nekoliko mogućnosti koje se mogu manifestirati akutnim hematogenim osteomijelitisom. To je septično-pepemični, lokalni i toksični oblik i svaki ima svoje simptome bolesti i liječenja.

U prvom obliku (septičko-penične) simptomi počinju oštro, temperatura naglo naraste, do 40 stepeni. Opće stanje je ozbiljno, zajedno sa intoksikacijom, uočavaju se mučnina i povraćanje, zimica, glavobolja, a ponekad i gubitak svijesti i delirij. Zbog raspada crvenih krvnih zrnaca mogu se pojaviti znakovi hemolitičke žutice.

Lokalne manifestacije bolesti su takođe značajno izražene, osim akutne boli opaža se i prisilni položaj, bol u predjelu noge ili ruke je tako jak. Osoba se ne može samostalno kretati, a uz pomoć autsajdera to je moguće, ali bol je vrlo intenzivan. Iznad lezije je koža jarko crvena, napeta, često možete vidjeti obrazac krvnih žila, zajedno s općim, lokalna temperatura raste. Istorija bolesti nastavlja se sa dodavanjem artritisa, u početku seroznog, koji prerasta u gnojni.

Lokalni oblik karakterizira upalni proces mekih tkiva i same kosti. Općenito, osoba se može osjećati zadovoljavajuće, ali je stanje umjerene težine.

Vrlo rijetko se može naći vrsta hematogenog osteomijelitisa - toksični oblik. Razvoj bolesti događa se vrlo brzo i manifestuje se čitavom slikom teške zarazne lezije u obliku sepse. Tokom prvog dana simptomi se manifestuju teškom intoksikacijom, temperatura raste i do velikog broja. Pojavljuju se simptomi iritacije meninga, osoba gubi svijest, mogući su napadi, koji se zamjenjuju potpunom imobilizacijom. Tlak se svodi na minimum, postoji rizik od razvoja akutnog kardiovaskularnog zatajenja. Lokalne manifestacije se javljaju kasnije, to usporava dijagnostički proces i činjenica da se rendgen često ne izvodi na vrijeme.

Lokalni simptomi u slučaju blizine bolesti zglobu (koja se javlja kod djece u dobi od 2 do 3 godine) mogu se proširiti na zglobna i susjedna tkiva. U zglobnoj šupljini nakuplja se serozna tečnost, a potom gnoj.

Dijete se trudi da ne pravi pokrete, pokušavajući da pruži nozi najbezbolniji položaj. Preko zahvaćenog područja postoji oteklina, susjedni spoj je deformiran, lokalna temperatura je povišena. Ali koža se može pocrvenjeti neko vrijeme nakon početka bolesti i historija zna puno takvih primjera. Kada osjetite ili pomičete bolesni ud, nastaje oštra bol.

Akutni oružni osteomijelitis

Manifestacije i simptomi ovog oblika bolesti ovise o području oštećenja kostiju i susjednih tkiva. Ako bude ranjen, rana će u svakom slučaju biti kontaminirana mikroorganizmima, koje metak nosi duboko u tkivo. Kao što je povijest pokazala, tokom rata ovaj se oblik osteomijelitisa razvija nakon neadekvatno odrađenog primarnog hirurškog liječenja rane od vatrenog oružja.

Vrlo često ovaj oblik postaje hronični osteomijelitis, a akutni ima malo drugačije simptome. Rana se prvo mora gnojiti, zatim gnoj, a s njom mikrobi prelaze u kosti. Temperatura raste do visokog broja, razvijaju se simptomi intoksikacije. Udova i rana nabreknu, gnoj se oslobađa obilno.

Akutni posttraumatski osteomijelitis

Ovaj se oblik, kao i prethodni, često pretvara u hronični osteomijelitis. Često se ovo stanje javlja ili od ruke. Mikroorganizmi prodiru u kost kroz ranu i tamo počinju rasti i razmnožavati se, posebno ako je fraktura kominuirana. Opće simptome karakterišu groznica i simptomi intoksikacije.

Gnoj se oslobađa lokalno iz rane, tkiva nabubre, koža postaje crvena, bol na mjestu ozljede često pukne.

U slučaju kršenja pravila sterilnosti tijekom hirurškog liječenja, može se javiti i akutni i zatim hronični osteomijelitis. Vrlo često se sa nedovoljnom obradom hirurškog polja ili nakon otvorenih povreda razvija.

Kontakt obrazac

Ovaj osteomijelitis nastaje kada infekcija pređe iz susjednih tkiva u kosti. Gnojni proces može dugo postojati pored kostiju i na koncu prelazi u koštano tkivo. Ovaj se oblik može susresti s gnojnim procesom u predjelu prstiju ruke ili s velikim gnojnim ranama na glavi. Simptomi patologije karakteriziraju fistule, bol u apscesu i oticanje.

Hronični

Bolest karakteriziraju dva perioda koji se međusobno zamjenjuju - pogoršanja i remisije - i imaju svoje karakteristične znakove. Sada, umesto akutnog, boli bolan, a u kosti je uvek žarište hronične infekcije. Nema intoksikacije i temperature, fistule se formiraju iznad mjesta lezije, mogu biti pojedinačne ili višestruke. Kanal se može otvoriti na značajnoj udaljenosti od izvora.

Koža iznad lezije je hiperemična, zategnuta, često natečena. Posledice hroničnog osteomijelitisa su zakrivljenost udova, a u slučaju blizine zgloba, kršenje njegove pokretljivosti.

Tijekom remisije, bol u predjelu nogu ili ruku se ne muči, stanje se značajno poboljšava. Temperatura se ne diže, ali može doći do oskudnog pražnjenja iz otvora fistule, a ponekad se može i zatvoriti. Trajanje može biti godine, sve ovisi o patogenu, imunitetu, lokaciji i dobi. Tokom relapsa, manifestacije su iste kao i u akutnom osteomijelitisu.

Dijagnostika

Prikazane su i punkcija kostiju i naknadna analiza sadržaja kao i njegova osjetljivost na antibiotike. Pored toga koristi se ispitivanje intraozusnog pritiska u koštanoj šupljini.

Za potvrđivanje hronične varijante toka bolesti biće potreban i rendgenski snimak, imat će karakterističnu kliničku sliku osteomijelitisa. Pored rendgenske snimke, prikazan je i CT pregled. Takođe se proizvodi i rendgenski zrak sa kontrastom koji se uvodi u kanal, što vam omogućava da postavite njegov tok i komunikaciju s košću.

Nakon pucnjave ili rane, rendgenski će snimak pokazati promjene tek nakon tri tjedna. Slike su nužno snimljene u dvije projekcije, tako da možete pratiti promjene u prostornom odnosu. Međutim, rendgen nije jedina metoda, a osim toga morate pogledati i ranu ili ud, to će u većini slučajeva utvrditi istinu.

Ne miješaj se

Bolest može često biti slična drugima, pa je propisano pogrešno liječenje. Naravno, rendgenski snimci u većini slučajeva sve stavljaju na svoje mjesto, ali ne uvijek. Najčešće je potrebno isključiti artritis, reumu, flegmon ili specifičnu leziju kosti.

S reumatizmom pomoći će i rendgen, slika će pokazati da nema karakterističnih promjena, a bolovi u zglobu u početku smetaju. Uz osteomijelitis, nemoguće je utvrditi tačno mjesto, artritis se pridružuje kasnije. Pogođeni su veliki zglobovi i gnojni izliv se nikada ne događa.

Flegmon može nalik nalik upali kostiju, međutim, s njim nema fistule koja ima posttraumatski osteomijelitis. Također, prije nego što se razvio posttraumatski osteomijelitis, osoba je imala obimnu ozljedu ili otvoren prelom.

Tuberkuloza kostiju jako podseća na posttraumatski osteomijelitis, na slici su vrlo slični. Tuberkuloza kostiju počinje polako, temperatura lagano raste. Fistula, koja također ima posttraumatski osteomijelitis, prekrivena je sporim granulacijskim tkivom, a iz nje istječe tekući gnoj i masa koja podseća na sira. Posljednja točka pitanja je biopsija i proizvodnja specifičnih reakcija.

Liječenje hroničnog osteomijelitisa

U slučaju prelaska procesa u hronični stadij, neko vrijeme može pomoći operativno liječenje. Možete radikalno liječiti kronični rekurentni osteomijelitis, ali za to ćete morati izgubiti ud. Tijekom operacije otvara se koštani kanal, uklanjaju se gnoj i nekrotična područja kosti. Zatim se otvoreno liječi rana, koriste se antiseptički i antibakterijski agensi lokalnog djelovanja, fizioterapija. Kontraindicirano je koristiti narodne lijekove u ovoj fazi jer mogu izazvati infekciju novom florom.

Nakon zarastanja rana, oštećenje kosti se može liječiti zamjenom grafta.

Mjesto kosti uzima se i od same osobe i od davaoca koji je najpogodniji, događa se da se koristi prethodno pripremljena kadaverozna kost. U hroničnom toku bolesti izvodi se i operacija za uklanjanje područja nekroze i gnoja.

Fizioterapija i terapija sa vežbanjem

Uz to, tretman uključuje upotrebu fizioterapije i terapije vežbanjem. Ta sredstva će povećati protok krvi u tkivima i vjerovatnije će zacijeliti ranu. Učinak je dokazan UHF terapijom, potrebno je od 10 do 15 postupaka po kursu. Oni se mogu liječiti počevši od 4 ili 5 dana nakon operacije. Elektroforeza, koja se vrši dodavanjem lijekova na bazi cinkovih soli, kalijum jodida i kalcijuma, ima pozitivan učinak.

Nakon odlaska bolova, liječenje se nadopunjuje s vježbanjem. Ojačat će mišiće, ubrzati regeneraciju, vratiti normalan raspon pokreta.

Prevencija

Sastoji se u pravodobnom liječenju oštećenja tkiva, ne vodeći do gnojne upale. Također je važno prevencija nastanka žarišta hronične infekcije u tijelu, pravovremeno saniranje zuba. U slučaju ozljede ili oštećenja, gdje dolazi do kontakta kosti s vanjskim okruženjem, prevencija se sastoji u potpunom hirurškom liječenju rane. Takođe, prvo ne koristite narodne lijekove, ali bolje je potražiti liječnika, u tom slučaju možete u velikoj mjeri izbjeći hroničnost procesa.

Konstantna briga o zdravlju sebe i svoje djece omogućit će nam da izbjegnemo samu bolest i posljedice koje su s njom povezane. Bolje je strogo se pridržavati svih preporuka liječnika, podvrgnuti se bilo kojem pregledu s bilo kakvom promjenom, nego potom pokušati na sve načine prevladati bolest.

Dijabetes melitus prati povećanje glukoze u krvi. Glukoza štetno djeluje na zidove krvnih žila i živčanih vlakana.

Zbog nedovoljne opskrbe krvlju i oslabljene inervacije u donjim ekstremitetima, neuropatija se razvija kao komplikacija dijabetesa.

Karakteristično obilježje neuropatije je razvoj slabo zacjeljujućih čira. U uvjetima pada imuniteta, nedostatka ishrane tkiva, infekcija se pridružuje. U naprednijim slučajevima širi se na koštano tkivo i nastaje osteomijelitis.

Znakovi, simptomi i liječenje dijabetičkog stopala

  • Urađene ploče za nokte
  • Opekotine i modrice udova
  • Promjena boje kože na prstima, bol u mišićima teladi nogu,
  • Osjetljivost stopala je slaba ili je uopšte nema,
  • Purulentne rane, čirevi.

Ako imate dijabetes, ako pronađete takve znakove, trebali biste odmah kontaktirati stručnjaka koji je izravno uključen u ta pitanja, obično specijaliziranog hirurga .. Ako to nemate, zatražite uputnicu takvom stručnjaku.

Ova komplikacija sindroma dijabetičkog stopala u mnogim se slučajevima razvija potajno i nije praćena nikakvim živim manifestacijama. Iskusni doktor može posumnjati na osteomijelitis stopala ako nađe fistulozni prolaz u dnu dijabetičnog čira, na čijem je dnu kost.

U nekim slučajevima, još uvijek postoje karakteristični znakovi osteomijelitisa stopala, što omogućuje sumnju na ovu komplikaciju tokom pregleda. Ovo je jednoliko zadebljanje (oticanje) i crvenilo prsta - takozvani "prst kobasice".

Glavna metoda dijagnosticiranja osteomijelitisa kostiju stopala je radiografija, u opskurnim slučajevima koriste se CT i MRI. Radiološki znakovi osteomijelitisa stopala su kršenje integriteta kosti (neravnomerne „korodirane“ konture, „zarezi“ na koštanoj konturi, slobodno ležeći fragmenti kostiju, patološki prelomi itd.).

Zaustavi Charcota

Dugi niz godina neuspješno se bori s bolovima u zglobovima.

Direktorica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti zglobove uzimajući lijek svaki dan za 147 rubalja.

Jedna od patologija mišićno-koštanog sistema koja se razvija oslabljenim osjetom i cirkulacijom u stopalima je Charcotova artropatija. Ova bolest je poznata i kao Charcotovo stopalo, jer su promjene lokalizirane samo u kostima i zglobovima stopala. Na ovom mjestu nastaju osteoporoza, osteoliza, hiperostoza, nastaju mikro frakture, kožni čirevi. Bez liječenja patologija dovodi do deformacije stopala, kršenja njegovih potpornih funkcija i invaliditeta. Bolest je prilično rijetka, ali ozbiljna, jer je teško odgovoriti na terapiju, često uzrokuje komplikacije.

Simptomi bolesti

Simptomi se razlikuju od drugih bolesti zglobova i kostiju u tome što se vrlo brzo razvijaju. Proces razvoja bolesti traje 2 dana. Simptomi osteomijelitisa u ovom periodu su praktično nevidljivi. Male promjene u tijelu smatraju se simptomima. Na samom početku bolesti osjećaju se malaksalost, manji bolovi u mišićima i zglobovima, ali zbog činjenice da se simptomi ne pojavljuju uvijek, čovjek često ne zna da se bolest već razvija.

Zbog brzog napredovanja bolesti, sljedeći simptomi vas navode kod liječnika. Temperatura se diže na četrdeset stepeni, kost zahvaćena osteomijelitisom mnogo boli, postaje teže kretanje. Proces razvoja bolesti vrlo je brz, stanje se pogoršava sa svakim satom, a može ga pratiti i povraćanje.

Često, zbog činjenice da na početku bolesti praktički nema simptoma, osteomijelitis prelazi iz lokaliziranog oblika bolesti u generalizirani, što stvara dodatne probleme u procesu liječenja. Zbog činjenice da je bolest uzrokovana infekcijom, postoji toksični oblik bolesti u kojem su simptomi opipljivi. Moguće je pada pritiska, gubitak svijesti i bol u srcu, opći izgled pacijenta stavlja se pomalo zastrašujuće: blijedo lice, žuta koža, plave usne, upale oči.

Traumatski osteomijelitis ima svoje posebne simptome. Na području povrede može doći do gnojnog pražnjenja, što ukazuje da je dijagnoza za liječenje osteomijelitisa hitna jer u nekim slučajevima trovanje krvi može ići. Da biste uklonili problematično područje, morate proći potrebne provjere.

Bolest ima dva oblika (lokalni i generalizirani), koji se razlikuju po svojim simptomima.

U slučaju lokalnog osteomijelitisa temperatura doseže 38,5 stupnjeva, bolovi i bolovi se javljaju na zahvaćenom području, javljaju se apscesi, gnoj se pušta kroz kožu, a kretanje je ograničeno. Generalizirano razlikuje se u tome što temperatura dosegne 40 stepeni, bol postaje konstantan. Opijenost tijela je opipljiva (povraćanje je moguće), zimica, konvulzije, gubitak svijesti, u nekim slučajevima pacijent počne jahati, mijenja se boja kože i pojavljuju se problemi s bubrezima.

Koji dijelovi tijela mogu biti izloženi?

Osteomijelitis kralježnice. - Ovo je naučno ime za spinalni osteomijelitis. Slični problemi na području kralježnice nisu tako česti, ali bolest može biti prijetnja po život pacijenta. Liječenje kralježnice obično traje dugo i jako je teško.

Dijagnoza ove bolesti stvara liječniku brojne probleme, budući da je bol u osteomijelitisu kralježnice vrlo sličan bolu koji karakterizira druge bolesti. Bolest počinje vrućicom u kralježnici, u početnim fazama nalikuje pneumoniji i pleuriji. U medicinskoj praksi javlja se hronični spinalni osteomijelitis, tok bolesti prati subfebrile, odnosno stalna povišena temperatura.

Akutno razdoblje za spinalni osteomijelitis je 14-90 dana. Za kralježnicu će pojava apscesa, gnojni plevritis biti komplikacija. Zbog takvih problema sa kičmom, mogu se razviti poremećaji kičme. Liječenje propisuje liječnik nakon provedene dijagnoze. Pravovremenim i kvalitetnim liječenjem bolest se prekida, prethodno zahvaćeni kralješci se spajaju, pacijent se oporavlja. Uz nepovoljan postupak liječenja, pacijent se ne oporavlja, nakon čega su moguće komplikacije, kao i smrtni ishod.

Osteomijelitis u butnoj kosti. Bukvalno prije 2-3 decenije, akutni hematogeni osteomijelitis kuka bio je mnogo češći kod djece, ali sada odrasli pate od ove bolesti s istom učestalošću kao u djetinjstvu. Uzroci bolesti su isti kao i kod upale drugih kostiju. Dijagnoza osteomijelitisa kuka sastoji se od konsultacije s traumološkim hirurgom, radiografije, računarske tomografije i laboratorijskih ispitivanja.

Ako se simptomi primjećuju duže vrijeme, tada liječnici dijagnosticiraju kronični osteomijelitis. Tretman je dug, složen, sa vlastitim karakteristikama. Liječenje bolesti je isključivo bolničko, usmjereno na postupak uklanjanja pogođenog dijela butne kosti.

Osteomijelitis zgloba lakta. O ovoj bolesti lakatnog zgloba nije potrebno govoriti izravno. Osteomijelitis je ovo. S bursitisom zgloba lakta dolazi do upalnog procesa periartikularnog tkiva. Uzroci ove bolesti lakatnog zgloba mogu biti napredni stadij artritisa. Problemi u području lakatnog zgloba mogu se pojaviti ne samo na pozadini druge bolesti, već i zbog ozljeda i zarazne bolesti.

Ako bursitis nema komplikacija ili se pojavi zbog modrice lakta, tada može proći sam. Da biste to učinili, stavite hladan oblog na područje lakatnog zgloba i ograničite ovu ruku na neko vrijeme u pokretu, a zatim upotrijebite sredstvo za razrjeđivanje. Ako se pokrene bursitis lakatnog zgloba, tada će se na njegovoj pozadini pojaviti osteomijelitis, što je mnogo teže liječiti. U slučaju manjih slučajeva, bolje je potražiti stručnu pomoć kako bi se izbjegla hirurška intervencija.

Osteomijelitis u predelu kučnog zgloba. U biti, problemi nastaju u samom zglobu. Najčešće se gnoj formira u području zgloba kuka, koji, "istječući" iz zgloba, dovodi do upale mišićnog tkiva i stvaranja apscesa u stražnjici. Hronični osteomijelitis, jer se može formirati na pozadini akutnog ili odmah poprima hronični karakter. Kada je inficiran kučni zglob, hirurška intervencija je neophodna bez uklanjanja upalnog fokusa.

Osteomijelitis čeljusti. Smatra se jednom od najopasnijih vrsta osteomijelitisa. U prisustvu propadanja zuba, pacijent može razviti osteomijelitis. Mnogi odgađaju punjenje zuba do posljednjeg, a upravo to može dovesti do strašnih posljedica. Ako je karijesna šupljina zuba otvorena, tada infekcija prodire iz njega u pulpu, tada se zaražava kost, koja se prenosi preko korijena zuba.

Kada se infekcija prenosi s žarišta bolesti na zdravo područje, može se razviti hematogeni osteomijelitis čeljusti. S ovom infekcijom treba što prije provesti liječenje osteomijelitis čeljusti, jer iz takvog zuba nastaju glavobolje, nelagoda cijelog organizma. Iz razloga što u početku sve dolazi iz zuba, osoba često ne može normalno jesti hranu. Hronični osteomijelitis je podmukao po tome što se već neko vrijeme bolest možda i ne manifestira, ali tada se vraća s novom energijom i novim problemima.

Liječenje osteomijelitisa čeljusti započinje vađenjem zuba, zbog čega je došlo do infekcije. Nakon završetka procesa vađenja zuba, pacijent prolazi postupak s rezom periosteuma. Nakon uklanjanja žarišta bolesti, pacijentu su propisani antibiotici, ispiranje, simptomatska terapija. Ako se nakon svih postupaka rezultat nije završio pozitivno, liječnici započinju proces uklanjanja sekvestracije (mrtvo tkivo, a kod osteomijelitisa to je često koštani fragment).

Infuzija jorgovana. Uzmite suhu boju jorgovana - 1 litru, sipajte votku do vrha i ostavite da se kuha 10 dana, a zatim komprimirate zahvaćena područja i uzimajte 2 kapi dnevno unutra.

Tretman ribljeg ulja i jaja. Morate piti kašiku ribljeg ulja i jedno jaje dva puta dnevno.

Učinkovitost liječenja narodnim lijekovima potvrđuju samo oni koji su ih koristili. Kako biste izbjegli negativne posljedice, najbolje je prvo konzultirati se s liječnikom koji će utvrditi koji je tretman najprikladniji za vas.Najčešće dolazi do lečenja antibioticima, koji „ubijaju“ patogene bakterije i sprečavaju dalji razvoj bolesti. Liječenje narodnim lijekovima najbolje je koristiti u kombinaciji s antibioticima.

Gnojni proces koji se razvija u koštanoj srži ozbiljna je bolest koju je teško dijagnosticirati u početnom periodu. Upala koštane srži je opasna po život, zahtijeva hitnu njegu i dugotrajno liječenje.

Šta je osteomijelitis

Bolest pogađa koštano tkivo (osteitis), izaziva upalu periosteuma (periostitis), djeluje direktno na koštanu srž (mijelitis). Novootkriveni osteomijelitis je akutan. Ako je liječenje dugo i ne vodi poboljšanju, bolest stječe hronični tijek.

Osteomijelitis se može razviti u bilo kojem dijelu skeletnog sistema, najčešće su to cjevaste kosti. Upalni proces kralježnice je životno opasno neurološko stanje. Aseptična, neinfektivna lezija je lakša opcija za osteomijelitis. Uz zaraznu bolest kičmenih kostiju dolazi do deformacije i uništavanja tijela kralježaka.

Purulentni osteomijelitis je oko 4% svih slučajeva, a muškarci su bolesni dvostruko češće od žena. Prema dobnim kategorijama, rizična skupina uključuje djecu i starije osobe. Najviše bolesti pogađa lumbalnu kralježnicu, rjeđe torakalnu i cervikalnu. Pozitivan rezultat nakon liječenja primjećen je kod 60% bolesnika, 30% pacijenata tolerira recidiv 5 godina, oko 7% pacijenata je teško liječiti, fulminantan tijek u 3% dovodi do smrti.

Uzroci upale

Uzročnik može probiti unutarnji (endogeni) put kroz krvne žile. Ovo je hematogeni oblik prenošenja infekcije, češći je kod djece i adolescenata. Egzogenim putem unošenje mikroorganizama dolazi iz vanjskog okruženja, na primjer, tokom otvorenog preloma. Kontaktni oblik nastaje kao rezultat infekcije kostiju iz upaljenih mekih tkiva. Aseptični tok osteomijelitisa kralježnice posmatra se sa zatvorenim prelozima i hirurškim operacijama.
Glavni uzročnik gnojnog procesa je Staphylococcus aureus, ponekad Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ili Streptococcus. Uzroci upalne bolesti kostiju kralježnice mogu biti sljedeći:

  • prisutnost u tijelu infektivnih žarišta - kičme, tonzilitis, adenoidi,
  • otvorene prelome, rane, čirevi, prodorane rane,
  • sklonost tijela prema alergijskim reakcijama,
  • smanjenje općeg imuniteta,
  • pothranjenost, fizička iscrpljenost,
  • zatajenje bubrega i srca, dijabetes melitus,
  • nekontroliranog unosa steroida ili psihotropnih lijekova.

Postoje i drugi razlozi, na primjer, uporaba neobrađenih injekcijskih igala, medicinski kateteri mogu poslužiti i kao vodič za infekciju. U rizičnu grupu spadaju stariji ljudi, kao i ljudi koji imaju hronične bolesti.

Opća karakteristika

Ova patologija poznata u medicini kao destruktivna osteoartropatija, opisana je još u 19. stoljeću. Francuski ljekar Charcot otkrio je ovaj skup simptoma. Stoga je bolest dobila to ime. Patologija se razvija uslijed smanjenja osjetljivosti živaca u stopalu i poremećaja cirkulacije. To se može dogoditi s bolestima kičmene moždine ili oštećenjem perifernih živaca zbog traume, kao i sa nekim drugim bolestima.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili Artrade. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Sada je najčešći uzrok Charcotovog stopala razvoj dekompenzirani dijabetes. Patologija se pojavljuje kod oko 1% pacijenata kada se primjećuje visoka razina šećera u krvi duže vrijeme.

Ako se dijabetes ne može nadoknaditi, poremećaji metabolizma ugljikohidrata dovode do oštećenja perifernih živaca i do poremećaja cirkulacije. Obično se to događa nakon najmanje 10-20 godina bolesti ili s nepravilnim tretmanom. Stoga se Charcotovo stopalo nalazi kod šećerne bolesti najčešće kod ljudi starijih od 50 godina koji imaju loše navike ili stavljaju noge u pojačani stres.

Ali uzrok pojave patologije mogu biti i druge bolesti. Otkrivena je krajem 19. stoljeća, kada još nisu nastupile komplikacije dijabetesa jer takvi pacijenti u nedostatku inzulina jednostavno nisu dugo živjeli. Charcotov neurolog otkrio je sličnu leziju kosti stopala zbog oštećenja provodnih puteva kičmene moždine zbog tercijarnog sifilisa. U budućnosti se pojavom antibiotika ta komplikacija prestala javljati, ali sindrom destruktivne osteoartropatije stopala još uvijek postoji. Utvrđeno je da uzrok ove patologije može biti sringomielija, dijabetička polineuropatija, lepre, poliomijelitis, alkoholizam, urođene anomalije nervnog sistema.

Mehanizam razvoja

Smanjenje osjetljivosti perifernih živaca dovodi do kršenja metaboličkih procesa u tkivima donjih ekstremiteta. U isto vrijeme, stopala najviše pate. Ligamenti, kosti i zglobovi gube sposobnost adekvatne reakcije na stres. Kao rezultat toga, javlja se česta mikrotrauma kostiju i zglobova. Kršenje metaboličkih procesa dovodi i do razrjeđivanja koštanog tkiva - osteoporoze. Ali za razliku od uobičajenog tijeka ove patologije, proces je lokaliziran na samo jednom mjestu - u stopalima.

Dijabetička osteoartropatija pod utjecajem visokog šećera često dovodi do demineralizacije koštanog tkiva. Zbog toga svako opterećenje može dovesti do ozljeda kostiju. A pošto je osjetljivost živaca kod dijabetesa narušena, pacijent ih možda neće primijetiti. Stoga kosti nepravilno rastu, tijelo ponovno raspoređuje teret, a stopalo se deformira. Takvi prelomi se mogu često pojaviti. Vremenom se razvijaju komplikacije - pojavljuju se čirevi na koži, pukotine, ožiljci i korne.

Smatra se da poticaj za razvoj destruktivne osteoartropatije nije samo kršenje dotoka krvi u udovima, već abnormalno povećanje protoka krvi. To se događa s čestim mikro-lomovima koje pacijent možda neće primijetiti zbog smanjenja osjetljivosti živaca. Takav nenormalan protok krvi potiče aktivnost osteoklastnih stanica koje brzo uništavaju koštano tkivo. To može dovesti do razvoja osteolize - resorpcije kostiju. A zbog višestrukih lomova i nepravilne fuzije kostiju može se javiti i hiperostoza - rast kortikalnog sloja kosti. Sve to postepeno dovodi do deformacije stopala.

Charcotova osteoartropatija prolazi kroz četiri stadija razvoja. Uostalom, destruktivni procesi odvijaju se polako, kosti se takođe deformiraju postepeno.

  • U prvoj fazi patologije pacijent ne osjeća nikakvu nelagodu. Izvana promjene nisu uočljive, radiografija također ne otkriva ništa, osim možda male osteoporoze. Ali istodobno se postepeno razvija redfakcija koštanog tkiva, mogu se pojaviti mikro-prijelomi zbog povećanih opterećenja. Možda je pojava malog oteklina stopala, što se najčešće uzima kao simptom drugih patologija.
  • Simptomi drugog stadija bolesti su već izrazitiji. Oticanje i hiperemija tkiva su jasno vidljivi. Kosti srednjeg dijela stopala su fragmentirane zbog rijetkosti i čestih prijeloma. Stoga će karakteristične destruktivne promjene već biti vidljive na rendgenu. Izvana je primjetno da su lukovi stopala spljošteni, da je deformiran.
  • U trećem stadiju dijagnoza se može postaviti samo na osnovu vanjskog pregleda, jer je stopalo već snažno deformirano, posebno u srednjem dijelu. Prsti se takođe mijenjaju, obično se savijaju ili razvijaju svoju deformaciju u obliku čekića. Javljaju se spontani prijelomi kostiju ili dislokacije zglobova. Oteklina može biti blaga, ali često se pojavljuju čirevi i gnojne rane.
  • Četvrti stadij karakterizira razvoj komplikacija. Zbog nepravilne preraspodjele tereta dolazi do hallux valgus, promjene prstiju poput kandži. Na koži se pojavljuju trofični čiri koji, kada se zaraze, mogu prouzrokovati razvoj flegmona, osteomijelitis ili gangrene. Bez liječenja, patologija u ovoj fazi dovodi do potrebe za amputacijom stopala.

Najčešće postoji patologija na jednoj nozi. Vrlo rijetko destruktivni procesi zahvaćaju obje noge. Lokalizirani su u srednjem dijelu stopala, ponekad je zahvaćen i skočni zglob. U početnim fazama patologiju je vrlo teško prepoznati. Zbog toga dijabetičari moraju redovno pažljivo pregledavati stopala. Preporučuje se savjetovanje s liječnikom radi savjeta o pojavi plantarnih bradavica, rana i ožiljaka, čireva, posjekotina i suve kože.

Razne patologije stopala, gljivične bolesti, urasli nokti i upalni procesi u zglobovima ubrzavaju napredovanje patologije. Pojačani stres na nogama, povrede, neudobna obuća, loše navike mogu izazvati pojavu Charcotovih stopala. U ovom slučaju simptomi se jasnije manifestuju, a deformacija se brzo razvija.

Ali točnu dijagnozu liječnik može postaviti tek nakon pregleda. Uostalom, znakovi patologije nisu nespecifični i mogu ličiti na druge bolesti. Ovo je deformacija stopala u njegovom srednjem dijelu, promjena u hodu. Na koži se pojavljuju rane, trofični ulkusi, a koža oko njih postaje crvena. Stopalo je natečeno, postaje crveno i vruće. Nakon fizičkog napora ili kod hodanja u neudobnoj cipeli, pojavljuje se bol.

S razvojem zaraznog procesa, koža se ne samo crveni - oko rana se javljaju modrice. Oticanje se povećava, temperatura kože raste, opće stanje se može pogoršati, mogu se pojaviti simptomi intoksikacije. Svaka rana se počne gnojiti, često se razvija i gljivična infekcija. Bol kada zakoračite na nogu postaje jača, može se pojaviti ukočenost.

Znakovi osteomielitisa

Simptomi bolesti očituju se na različite načine i ovise o prirodi bolesti i njenoj ozbiljnosti, teško je prepoznati bolest u početnoj fazi. Bolest počinje gnojnom formacijom koja se otkriva nakon 2-3 dana. Postoji oteklina, oticanje, pri palpaciji zglobova postoji oštra bol.

Koža iznad žarišta infekcije pocrveni, prisutnost tečnog sadržaja (gnoj) se osjeti pod prstima. Akutni oblik osteomijelitisa je češći, njegovi simptomi traju oko tri nedelje:

  • bol u zaraženom delu kičme,
  • porast temperature (lokalna i opća),
  • glavobolja, mogući gubitak svijesti,
  • komplikacije (upala pluća, plevritis),
  • znojenje tokom napada boli.

Bolovi u leđima su neprestano boli u prirodi, analgetici ne zaustavljaju napad, bol se pojačava pokretom i noću, u mirovanju ne jenjava. Kao komplikacija može se oblikovati fistula u bronhijama. Vitalni proizvodi bakterija truju tijelo, rastu intoksikacije, moguće trovanje krvlju - sepsa.

Naročito su teški simptomi neuroloških poremećaja kičme. Nastali apsces stisne nervne završetke, njihova upala dovodi do oslabljene funkcije organa, moguće su pareza i paraliza. Ako liječenje nije propisano, oštećenje kralježnice može biti kobno.

Simptomi u različitim oblicima bolesti

  • Mikoza je gljiva, praćena svrabom, crvenilom, pucanjem kože. Za liječenje su propisani antifungalni lijekovi.Infekcija gljivicama nokta. Kada se zaraze gljivicom, ploče nokta mijenjaju boju u preplanuli ten, zadebljaju se, lupaju se i postaju lomljivi, što može u potpunosti uništiti nokte. Za liječenje su propisani antifungalni lijekovi.
  • Kukuljice - otvrdnjavanje kože na nogama zbog nepravilne raspodjele težine. Za otklanjanje smetnji u tijelu, koriste se posebne masti i kreme za nježno uklanjanje obrastane kože.
  • Bunion velikih nožnih prstiju nastaje zbog upalnog procesa zglobne torbe zbog mnogih faktora. Sa upalom zglobne torbe dolazi do deformacije metatarsofalangealnog zgloba. S jakim bolovima, potrebna je operacija.
  • Čirevi - inficirane površinske i duboke rane na koži. U bolesnika sa šećernom bolešću nastaju čirevi sa manjim ranama, ogrebotinama i oštećenjima. Kad se pojave čirevi, veoma je važno započeti pravovremeno liječenje.

Izraz "dijabetičko stopalo" koristi se za definiranje skupine teških kroničnih komplikacija donjih ekstremiteta koje nastaju kod dijabetes melitusa.

Dijabetičko stopalo prati pojava čira na stopalu pacijenta, oštećenja kostiju i zglobova. Tekući slučajevi bolesti dovode do gangrene i naknadne amputacije udova.

Kada se liječe sindromom dijabetičkog stopala, liječnici širom svijeta oslanjaju se na klasifikaciju bolesti razvijenu 1991. godine.

Njega stopala za dijabetičare

Prije svega, morate se sjetiti da su prvi neprijatelj dijabetičkog stopala bilo kakve rane i povrede. Uzrok njihove pojave mogu biti posjekotine, povrede, urasli kukuruzovi, pa pokušajte smanjiti rizik prijetnji sa svih strana. Budite izuzetno oprezni kada:

  • Rezanje noktiju
  • Piling noge od ljuštenja
  • Burrs
  • Pokušajte da se ne pojavljuju kukuruzovine i izdanaci

Periodično pregledajte stopala zbog oštećenja i rana; ako se pojave, ne ustručavajte se kontaktirati hirurga (najbolje stručnjaka za dijabetičko stopalo). Čak i najmanja rana može početi trulež.

Sipajte toplu vodu u umivaonik s antiseptikom, poput niza, kamilice, voda ne smije biti vruća. dijabetičarima se ne preporučuje noge uopće peći, držite ih tamo oko 15 minuta i masažom pažljivo pregledajte površinu ..

Liječenje dijabetičkih stopala najbolje je povjeriti, ako je potrebno, samo stručnjacima koji se bave liječenjem dijabetičkih stopala. Postoji poseban aparat i osoblje se obučava u skladu s tim.

Pogledajte video: Dobro je, dobro je znati: Koliko je koraka od infekcije do sepse (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar