Prehrana za gestacijski dijabetes u trudnica

GDM tokom trudnoće nije tako rijetka. U takvoj situaciji vrlo je teško odabrati dijetu, jer ne možete radikalno isključiti ugljikohidrate ili ići na post. Štaviše, u tijelu žene svi se metabolički procesi odvijaju intenzivnije, što zahtijeva očuvanje u ishrani glavnih grupa vitamina i elemenata u tragovima neophodnih za razvoj djeteta.

Izbor dijeta trebao bi učiniti iskusni liječnik, s obzirom da jelovnik s malo ugljikohidrata često provocira ketoacidozu - krv je zasićena ketonskim tijelima koja su štetna za plod. Odabirom optimalne prehrane, poželjno je usredotočiti se na indeks tijela majke.

Opće preporuke za trudnice

S gestacijskim dijabetesom slatkiše treba isključiti iz prehrane i osigurati česte frakcijske obroke. Preporučuje se 6-kratni obrok - 3 glavna i 3 grickalica.

Razmak između pojedinih obroka trebao bi biti unutar 2,5 sata, a jaz između prvog i posljednjeg obroka trebao bi biti veći od 10 sati.Ovom frakcijskom dijetom žena će moći značajno smanjiti rizik od skokova koncentracije šećera u krvi.

Važno je isključiti slučajeve prejedanja, pri čemu će se dobiti masa jedne porcije unutar 150 g.

Ako je ženi dijagnosticiran gestacijski dijabetes, tada je preporučljivo pridržavati se takve raspodjele kalorija u jelima tokom dana:

  • za doručak - 25%,
  • u sastavu drugog doručka - 5%,
  • za ručak - 35%,
  • za popodnevni čaj - 10%,
  • za večeru - 20%,
  • grickalica prije spavanja - 5%.

Za određivanje prehrambenog plana za GDM koristi se tablica br. 9 - dijetalni jelovnik za trudnice koji je predložio gastroenterolog M.I. Pevzner. Omogućava najbolji balans proteina, masti i ugljenih hidrata.

Kao dio predložene prehrambene sheme, količina konzumiranih ugljikohidrata smanjuje se za 10% u odnosu na normu, što bi rezultiralo da bi se dnevna prehrana trebala sastojati od 200-300 g ugljikohidrata dnevno. Ali bjelančevine se ne smiju smanjivati ​​- njihov broj treba odgovarati fiziološkim imenicama.

U vezi s tim, hrana bogata proteinima trebala bi biti prisutna svakodnevno u najmanje 2 obroka dnevno. I masti treba smanjiti. Štaviše, zasićene se uklanjaju u potpunosti.

Kao rezultat, parametre BJU treba kombinirati na sljedeći način:

  • udio ugljikohidrata je 50%,
  • udio proteina je 35%,
  • prisutnost masti - 20%.

Nutricionisti preporučuju pridržavanje parametara ukupnog kalorijskog obroka u obroku dnevno unutar 2000-2500 kcal.

Proračun kalorijskog sadržaja jelovnika može se izvršiti uzimajući u obzir optimalni standard - 35-40 kcal dnevno po 1 kg ženske tjelesne težine.

Koje namirnice mogu biti uključene u ishranu

Sa gestacijskim dijabetesom, trudnice bi trebale isključiti lako probavljive ugljikohidrate iz prehrane. Izbornik ne treba da sadrži šećer, med, slatkiše, čokoladu, sokove od konzerviranih gaziranih gaziranih pića, zaslađivače.

Potrebno je pridržavati se šest obroka tokom dana, ravnomjerno rasporediti ugljikohidrate.

Uveče se ne preporučuje jesti voće i meso. Ove se hrane lakše probavljaju ujutro.

No, za večer je poželjno da na stol stavi skuta, kefir, pirjano povrće.

Postoje određeni zahtevi za grupe hotelskih proizvoda:

  1. Hlebni proizvodi a hranu tipa brašna treba konzumirati u količini koju utvrdi nutricionista na osnovu dozvoljenog unosa ugljikohidrata. Dozvoljeno je u jelovnik uključiti raženi hljeb, kao i proizvode od pšeničnog brašna 2. razreda. Nema prepreka za proizvode od tjestenine i nemasnog brašna. Ali od pečenja treba napustiti proizvode od peciva ili lisnatog tijesta. Žene ne bi trebale jesti kolačiće, kolače, muffine itd.
  2. Među žitaricama naglasak u prehrani treba biti na heljdi, ječmu, proso, bisernom ječmu, zobi. Međutim, ovdje se uzimaju u obzir ograničenja optimalne zasićenosti ugljikohidrata. Jela s rižom i kašom obično se isključuju iz jelovnika.
  3. Jela od povrća koristan za organizam, pa samim tim jelovnik možete varirati primjenom krompira, šargarepe, repe. Prikladna je i serviranje zelenog graška i pasulja. Jela od pasulja i leće biće od pomoći. Nutricionisti moraju kontrolirati zasićenost ugljikohidratima - njihova prisutnost nije veća od 5% u povrću. Zato se preporučuje upotreba kupusa, tikvice, bundeve, krastavca, rajčice, salate. Prednost se daje raznolikom sirovom povrću, pirjanom, kuvanom, pečenom. Ne vole slane i kisele proizvode - potpuno su isključeni.
  4. S voćem treba biti oprezan. U jutarnjim satima dozvoljeno je svježe voće i bobice. Ali morate odabrati slatke i kisele sorte. Istina, mnogi proizvodi su zabranjeni. Ovo se odnosi na grožđe, grožđice, banane. Smokve sa datuljama, voće i bobice u konzerviranom obliku se ne preporučuju. Zabranjeno i pekmez.
  5. U mliječnim proizvodima postoji kalcijum s proteinima koji su korisni za žensko tijelo. Stoga su mliječni proizvodi savršeni za dijetu - kefir s niskim udjelom masti, bifidok, kiselo vrhnje s niskim udjelom masnoće kao aditivi jelima, kiselo-mliječna pića bez šećera. Proizvodi bogati laktozom, slatkim sirom i jogurtima, kiselom pavlakom i sirevima masnih sorti nisu prikladni za trudnice s GDM-om.
  6. U mesnim proizvodima sadrži vitamine, visokokvalitetne proteine ​​i masti. Ove bi namirnice trebalo uključiti u ishranu. Međutim, morate odabrati sorte s niskim udjelom masti. Stol može biti ukrašen jelima od govedine, teletine, zeca, piletine, puretine. Mogu se konzumirati u kuvanom ili pirjanom obliku. Hranu koja sadrži puno životinjskih masti ne treba jesti. Masno meso će naštetiti organizmu. Dimljeni proizvodi i kobasice, konzervirano meso nisu uključeni. Prženje nije pogodno kao način kuhanja.
  7. Riba takođe bogata vitaminima, proteinima i mastima. Takođe je korisno jer sadrži omega-3 kiseline. Za dijetalnu hranu prikladna je nemasna riba. Može se kuhati ili peći. Dozvoljeno je jesti konzerviranu robu u vlastitom soku ili koristiti paradajz. Masna ili slana riba, kao i konzervirana riba u ulju, zabranjeni su.
  8. Žene kojima je dijagnosticiran gestacijski dijabetes melitus treba dodati dijeti tokom trudnoće. borschicvekla koristeći povrće. Povrće ili kefir okroshka će biti korisno, ali bez dodavanja kobasica ili kvase. Nutricionisti savjetuju korištenje mesa s ribom ili gljivama s niskim udjelom masti. U njega možete dodati povrće, žitarice, mesne okruglice. Ali jela na jakim i masnim juhama su kontraindicirana. Nutricionisti imaju mogućnost uključiti kuhana jaja na jelovnik. Međutim, trebao bi biti ograničen na 3-4 komada tokom cijele sedmice. Može se koristiti i biljno ulje, ali u vrlo ograničenoj količini - dozvoljeno je koristiti ga samo kao preljev.
  9. Na gljive nutricionisti su oduvijek imali dvosmislen stav. S jedne strane su korisne jer su zasićene ugljikohidratima. Međutim, s druge strane, to je proizvod koji je probavno tijelo teško probaviti, što stvara preveliko opterećenje gušterače. Postoji još jedna poanta - kvaliteta proizvoda, jer nepravilno prikupljanje i skladištenje može izazvati teško trovanje. Stoga je dopušteno koristiti samo sigurne vrste gljiva i to u vrlo umjerenim dozama.
  10. Stručnjaci preporučuju piće najmanje 1,5 litara tečnosti dnevno. U ovom slučaju možete koristiti svježe cijeđene sokove ili pića bez šećera. Pogodni su nezaslađeni čaj, negazirana mineralna voda s malim pokazateljima mineralizacije, nadomjesci kafe. Ali sokovi slatkog tipa, limunada, kvass, alkohol su zabranjeni.

Preporučeni dnevni meni

Pacijentima koji pate od GDM-a tokom trudnoće, savjetuje se pridržavanje menija s dozvoljenim proizvodima.

Standardna dnevna prehrana može uključivati:

  1. Za doručak(u 7-30) preporučljivo je jesti skuti sir s niskim udjelom masti, razrijeđen mlijekom, kašu od zobene kaše, čaj bez dodataka.
  2. Drugi doručak (u 10-00) Možete pružiti voće, poput jabuka.
  3. Do večere u 12-30 Možete pripremiti salatu s krastavcima i rajčicom, tanjir supe s kuhanom kriškom nestog mesa, porciju tjestenine i juhu s divlje ruže.
  4. Za podne podne u 15-00 Možete popiti čašu mlijeka i pojesti 20 g hljeba.
  5. Prva večera je u 17-30 Možete je diverzificirati porcijom heljdove kaše s pirjanom ribom i čašom nezaslađenog čaja.
  6. Snack za drugu večeru prije odlaska u krevet treba se ograničiti na čašu kefira i mali komad hljeba.

Tokom trudnoće morate stalno pratiti koncentraciju šećera u krvi. Radite to najmanje 4 puta dnevno koristeći glukometre.

Ljekari preporučuju mjerenje ujutro, kao i sat vremena nakon uzimanja glavnih jela.

Pogledajte video: Prehrana kod gestacijskog dijabetesa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar