Dijabetička angioretinopatija mrežnice: šta je manifestacija oštećenja vida?

Retinalna vaskularna angiopatija ozbiljna je komplikacija dijabetesa.

Nakon 20 godina od početka dijabetesa, kod gotovo svakog pacijenta opaža se patološka promjena žila mrežnice.

Bolest je hronična i karakterizira je sporo napredovanje..

Stoga, praćenje razine glukoze u krvi i pravodobno otkrivanje promjena u fundusu pomažu odgoditi početak bolesti.

Uzroci pojave

Lako je to pogoditi uzrok retinopatije u ovom slučaju je dijabetes.

Međutim, postoji nekoliko faktora koji proces pogoršavaju i ubrzavaju:

  • Pušenje
  • Zloupotreba alkohola
  • Nepridržavanje medicinskih saveta u vezi sa lekovima,
  • Poremećaji metabolizma masti (ateroskleroza),
  • Opterećen nasljeđem,
  • Posetite oftalmologa manje od jednom godišnje.

Mehanizam razvoja dijabetičke angiopatije mrežnice

Prvi mehanizam. Kod šećerne bolesti utvrđuje se visoka koncentracija glukoze (veća od 5,5 mmol / l) u krvi. Kao rezultat toga, glukoza počinje prodirati kroz vaskularnu stijenku i nakupljati se na endotelu (sloju koji crta unutrašnju površinu krvne žile).

Vremenom, zbog povećane propusnosti, produkti metabolizma glukoze, fruktoza i sorbitol, koji imaju tendenciju da privlače tečnost, počinju se taložiti na žile.

Kao rezultat, posude se nabubre i zadebljaju. Endotel je oštećen i pokreće se kaskada reakcija koje dovode do upalnog procesa.

Drugi važan mehanizam za razvoj angiopatije mrežnice - Ovo je aktivacija tromboze koja se razvija kao odgovor na upalni proces.

To usporava protok krvi i dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka, koji uzrokuju krvarenja retine.

Ovi mehanizmi sužavaju krvne žile i usporavaju protok krvi. Retina ne prima dovoljno hranjivih sastojaka.

Postoji gladovanje kisikom, što dodatno oštećuje endotel i pojačava edeme.

Vrste angiopatije

Pojedinačni znakovi bolesti očituju se kod pacijenata s dijabetesom otprilike 3 godine nakon dijagnoze. I nakon 20 godina promatraju se u gotovo svih bolesnika u jednom ili drugom stupnju. Prema tijeku bolesti dijeli se kako slijedi:

  • Benigna (razvija se polako),
  • Maligno (brzo napreduje).

Prema kliničkim i morfološkim karakteristikama, bolest se dijeli na tipove:

  • Preangioretinopatija. To je početni stadij bolesti, za koji je karakteristično neujednačeno ili lagano difuzno širenje vena na mrežnici. Istodobno, njihov promjer postavlja se 2 ili 3 puta veći od promjera arterija (normalno, ta brojka ne smije biti veća od 1,5). U ovom slučaju se problemi sa vidom ne primećuju,
  • Jednostavna dijabetička angioretinopatija. U ovoj fazi dolazi do promjena fundusa. Retinalne vene se proširuju i provlače, pojavljuju se točkasti krvarenja i mikroaneurizmi. U ovom slučaju oštrina vida se zadržava samo tokom dana, a osjetilo boja je oslabljeno,
  • Proliferativni. Veliki broj točkastih krvarenja i aneurizmi, mekih i tvrdih eksudata i difuznog edema uobičajeni su na mrežnici. Oštrina vida je oslabljena
  • Proliferativni. Karakterizira ih masivna proliferacija mrežnica, vaskularna tromboza, intenzivno krvarenje i natezanje mrežnice. Postoje mrežnice između mrežnice i staklastog stakla. U ovom slučaju vid pacijenta je oštro smanjen, sljepoća je moguća.

Simptomi i manifestacije bolesti

Glavni simptom koji izaziva posjetu oftalmologu je smanjenje oštrine vida.

Pacijent se žali kako na određenoj udaljenosti ne može jasno vidjeti male predmete. Metamorfopsije se pojavljuju postepeno - izobličenje kontura objekata.

Ako je bolest bila komplicirana hemoragijom u staklastu šupljinu, tada se u vidnom polju pojavljuju tamni plutajući krugovi ili mrlje. Vremenom, mrlje nestaju, ali vid se ne obnavlja.

Ako ne blagovremeno konzultirate liječnika, doći će do adhezije između mrežnice i staklastog tijela što može uzrokovati odvajanje mrežnice.

U nekim slučajevima angiopatiju prati edem mrežnice, a čovjeku se čini kao da gleda kroz gusti prozirni veo.

Dijagnoza dijabetičke angiopatije mrežnice

Dijagnoza dijabetičke angiopatije mrežnice obično je izravna i temelji se na povijesti bolesti (tj., Prisutnosti dijabetes melitusa kod osobe), kao i na podacima instrumentalnih studija:

  • Fluorescentna angiografija,
  • Oftalmoskopija
  • Biomikroskopija šarenice, konjunktiva i mrežnice.

Oftalmolog lako otkrije područja vazokonstrikcije, precizna krvarenja i druge znakove angiopatije na fundusu.

Takođe neki pacijenti pokazuju smanjenu percepciju boja, kršenje tamne prilagodbe i osjetljivosti na kontrast.

Retinalna dijabetička angiopatija

Osnova za liječenje angiopatije mrežnice je korekcija šećerne bolesti i dovođenje glukoze u krv u normalne granice (3,5 - 5,5 mmol / l). Konstantno održavanje šećera na ovoj razini omogućava vam da dugo zadržite razvoj komplikacija.

Što se tiče liječenja angiopatije mrežnice, ono je simptomatsko. Korišteni su lijekovi koji štite vaskularni zid, kao i sredstva s antioksidacijskim i reparativnim učinkom: trental, Actovegin, solcoseryl, divaskan, emoxipin i drugi.

Hirurgija

U prisustvu umjerene do teške neproliferativne dijabetičke angiopatije izvodi se laserska koagulacija radi sprečavanja gubitka vida.

Operacija se izvodi 20 minuta pod lokalnom anestezijom. Na upaljeno oko postavljena je leća koja omogućava fokusiranje zraka na fundus.

Suština operacije je da se mrežnica pričvrsti na tkiva kako bi se stvorila izdržljiva adhezija koja joj ne dozvoljava eksfolijacija.

U prolektivnom stadijumu bolesti laserska koagulacija je neefikasna. Kako bi se pacijentu pomoglo u održavanju vida, izvodi se vitrektomija.

Ovo je hirurški postupak kod kojeg se staklasto tijelo djelomično ili potpuno uklanja, a sa njim ožiljci, krv ili tkiva koje uzrokuju napetost mrežnice.

Uklonjeni staklast zamijenjen je umjetnim polimerima i fiziološkom otopinom. Te tvari nakon širenja pritiskuju mrežnicu oka tako da se ona održi u normalnom položaju. Time se sprječava pojava novih krvarenja i patološka proliferacija krvnih žila.

Dijeta za bolest

Preporučuje se četverosatni obrok, koji omogućava izbjegavanje oštrih kolebanja glukoze tokom dana. Za svakog pacijenta pojedinačno se potpisuju potrebe za mastima, ugljikohidratima i proteinima.

Obrok treba biti fraktan, barem 5 puta dnevno. Ne smije se dozvoliti osjećaj gladi ili prejedanja. Potrebno je minimizirati količinu lako probavljivih ugljikohidrata:

  • Sahara
  • Pekarski proizvodi
  • Candy
  • Dušo
  • Voće s visokim sadržajem šećera (grožđe, banane).

Pravila ishrane:

  • Masno meso, poput svinjetine ili janjetine, treba zamijeniti piletinom, puretinom, kunićem, dok ih kuhate bez kože i masti,
  • Pržene namirnice, dimljeno meso, kiseli krastavci treba isključiti iz prehrane. Hrana bi trebala prevladavati na pari ili kuhanoj hrani
  • Morate povećati potrošnju voća i povrća u sirovom obliku,
  • Kako bi se poboljšao proces probave masti, začini se moraju dodati u hranu (izuzetak je ljuta paprika),
  • Čokoladu i slatkiše treba zamijeniti pastilom, marshmallowom, marmeladom.

Dijabetička angiopatija mrežnice kod djece

Dijabetička angiopatija razvija se kod djece u kasnijim fazama bolesti. Ako ne započnete postupak i započnete liječenje na vrijeme, tada se napredovanje bolesti može izbjeći u dužem periodu. Neće biti moguće potpuno se riješiti bolesti, jer je to komplikacija dijabetesa.

Tokom pregleda zapaža se mučnina i proširenje vena, kao i sitna krvarenja i edem mrežnice. Simptomi bolesti:

  • Dečja vidna oštrina smanjuje se, u nekim slučajevima može dostići potpuni gubitak,
  • Periferni vid je oštećen
  • Pojavljuju se vidni nedostaci koji se pojavljuju kao mrlje ili munje pred očima.

Sledeće metode se koriste za lečenje bolesti kod dece:

  • Propisujte lijekove koji pomažu poboljšanju cirkulacije krvi u očnoj mrežnici, poput solkocerila, Actovegina i vitaminskih kompleksa,
  • Fizioterapeutski postupci
  • Refleksologija
  • Terapija bojama
  • Magnetna terapija.

Ako jedan od roditelja ima urođenu dijabetes melitus, tada je potrebna vrlo pažljiva kontrola razine šećera u krvi kod djeteta.

Prevencija

Gotovo je nemoguće potpuno izbjeći angiopatiju s dijabetesom, ali sa sledećim preporukama, bolest se razvija sporo:

  • Potrebno je voditi zdrav način života i izbjegavati psiho-emocionalni stres,
  • Morate slijediti dijetu i slijediti dijetu s malo soli, proteina i ugljikohidrata,
  • Preporučuju se duge šetnje na otvorenom i umjerena tjelovježba.
  • Vrijedno je potpuno se osloboditi loših navika,
  • Pacijenti s arterijskom hipertenzijom trebaju posebnu pažnju liječiti ovu bolest, jer ona dovodi do brzog napredovanja angiopatije, tj.
  • Potrebno je slijediti sve preporuke liječnika i uzimati propisane lijekove, redovno mjeriti nivo šećera u krvi i držati ga pod kontrolom.

Šta je proliferativna retinopatija?

Dijabetička angioretinopatija počinje s proliferativnim oblikom, kada postoji aktivna proliferacija novih krvnih žila. Moglo bi se pomisliti da s tim postupkom nema ništa loše, prve neugodne senzacije primijećene su onog trenutka kada je kontrola nad rastom krvnih žila potpuno izgubljena.

Kao rezultat toga, mala se posuda pojavljuju na mjestima na kojima ne bi trebala biti. Često se to događa u prednjoj komori oka, gdje se naknadno razvija glaukom.

Nove krvne žile brzo se oštećuju i ne razlikuju se po snazi, počinju krvarenja u očima, oštećeni su mrežnica i staklovina, krv prodire u očnu jabučicu.

Zbog učestalih modrica, pojavljuje se jedan od poremećaja, ovisno o težini stanja:

  1. delimični gubitak vida
  2. sljepoća.

Sunčeva svetlost ne može proći kroz debljinu krvi koja prekriva mrežnicu. To je čitav razlog gubitka sposobnosti vida.

Na mjestu gdje se nakuplja višak tkiva, nastaje i piling mrežnice. To se događa kao rezultat činjenice da staklasto vuče na mrežnici, odmaknuvši je od mjesta pričvršćivanja, prekida vezu s živčanim završecima. Retina tijekom odvajanja gubi krvnu opskrbu, dolazi do potpune ili djelomične smrti tkiva.

U proliferativnoj fazi gubitak vida je pitanje vremena, potrebno je pripremiti se za maksimalno održavanje normalnog zdravlja. Inače se progresivno sljepilo ne može izbjeći.

Neproliferativna retinopatija u oba oka

Ako sa dijabetes melitusom nije moguće kontrolirati pokazatelje šećera u krvi, patološke promjene postepeno nastaju na zidovima malih krvnih žila očiju. Posude postaju heterogene, prorjeđuju se. Postupno nastaju mikroskopske aneurizme pomoću kojih je potrebno razumjeti širenje vaskularnih zidova.

S progresijom mikroaneurizmi pojavljuju se krvarenja, što je veći broj krvarenja, gori je vid osobe. Ali u ovom slučaju se krvarenja još ne mogu nazvati karakterističnim simptomima. Ponekad ih upoređuju sa vrlo malim točkicama ili potezima.

Tanki vaskularni zidovi ne mogu biti pouzdana zaštita za oči, ne mogu se nositi sa ulogom barijere. Tako lipidi prodiru u mrežnicu, talože se u njima, tvoreći čvrsti eksudat. Kada osoba sa šećernom bolešću još uvijek ima porast holesterola u krvi, takvih eksudata postaje sve više.

Ako dijabetičar prati njegovo zdravlje, prati nivo holesterola i drži ga unutar prihvatljivog raspona, takve promjene će nestati.

Dijabetička angioretinopatija

Dijabetička angioretinopatija je najteži oblik oštećenja oka, produženi nedostatak dotoka mrežnice dovodi do gladovanja kisikom. Kao rezultat toga, opaža se hipoksija, koja će uzrokovati sljepoću.

Patologija polako napreduje u roku od desetak godina nakon dijagnoze dijabetes melitusa, ovisno o vrsti hiperglikemije (dijabetes tipa 1 ili 2), formiraju se simptomi i priroda angioretinopatije.

Na početku bolesti liječnik može vidjeti eksudate, krvarenja, mikroaneurizme. Da bi dijagnosticirao bolest, ljekar treba proučiti stanje vidnog organa. Simptomi su takođe mikroaneurizmi, varikozne vene, neravne veličine krvnih žila vlakana.

Na pozadini dijabetesa dijagnosticiraju se 2 stadija bolesti:

Sa proliferativnim oblikom vizualna funkcija propada. Da biste pravovremeno uspostavili napredovanje bolesti, prvo je potrebno kontrolirati tok dijabetesa.

Kvalitativno adekvatno liječenje metaboličkih poremećaja pomaže usporavanju razvoja sljepoće.

Simptomi retinopatije dijabetesa

Retinopatija se odvija gotovo bez simptoma, početna faza je za dijabetičare bez očiglednih znakova. Primjetno je da pacijent možda čak i ne primjećuje kako mu vid pada. Ali u isto vrijeme proces se može ozbiljno pokrenuti.

Prvi alarmantni simptom biće veo pred očima, prekriva oči, a vid se pogoršava uslijed krvarenja unutar oka. Nakon toga, pacijenti imaju tamne plutajuće krugove, a nakon nekog vremena mogu i sami nestati.

Pored vela i krugova, primjećuju se problemi pri čitanju sitnog otiska, radu s malim predmetima na maloj udaljenosti od očiju. Ova značajka može biti individualne prirode, nije je posmatrati univerzalno.

Dakle, nema vidljive simptomatologije retinopatije kod dijabetes melitusa, jedino što postoji je privremeno pogoršanje kvalitete vida.

Godinama kasnije, zbog učestalih krvarenja, slabljenje vida će postati uočljivije i izrazitije.

Lijekovi za liječenje dijabetesa očiju

Dijabetička angioretinopatija zahtijeva liječenje, što ovisi o stepenu i napredovanju početne bolesti. Lijekovi u jednoj fazi bolesti su efikasni, a na drugom uopšte nisu korisni. Iz tog razloga celokupni proces terapije mora biti pod nadzorom lekara.

Dodijelite različita sredstva biljne i hemijske prirode. Na temelju vitamina B proizvodi se lijek Neurovitan, upotreba ne daje neželjene reakcije organizma, alat je apsolutno siguran i bezopasan. Analog će biti lijek Vitrum Vision Forte.

Još jedan lijek Ginkgo Biloba, lijek se proizvodi u obliku kapsula, uzima se poput vitaminskih kompleksa - 2 komada dnevno. Da biste postigli pravi rezultat, morat ćete kontinuirano uzimati lijek najmanje mjesec dana.

Dobro je ako vam propiše lijek Retinalamin ako imate probleme s očima sa šećernom bolešću, pomaže u postizanju pozitivne dinamike bolesti u samom početku. Lijek:

  • stimulira tkiva mrežnice,
  • smanjuje upalni proces.

Karakteristična karakteristika lijeka je njegovo unošenje izravno u kapak, prethodno razrijeđen vodom za injekcije.

Da bi se poboljšala cirkulacija krvi, prehrana tkiva, normalizirali metabolički procesi, koristi se vazomag. Lijek će usporiti manifestaciju patologije.

Kapsule za pozitivne efekte na mrežnicu i kapilare su Troxevasin, Venoruton. Zahvaljujući upotrebi lijeka, uspješno se liječi prva faza očne bolesti.

Najefikasnije kapi za oči su Emoxipin, tečnost se nalazi u ampulama, odakle se skuplja pomoću šprice, kaplje direktno u oči. U mnogim slučajevima lijek se ubrizgava, ali to rade medicinski radnici u medicinskoj ustanovi.

Potrebno je kapati 4 puta dnevno po 2 kapi, trajanje tretmana je 2 mjeseca.

Kako liječiti dijabetes očiju narodnim lijekovima?

Pored tradicionalnog liječenja angioretinopatije, preporučuju se i alternativni recepti. Kopriva se dokazala, naime svojim svježim lišćem. Sok se priprema iz biljke, svaki dan popiju čašu takvog pića.

Listovi koprive mogu se dodavati u povrćne salate, kuhati supe i druga prva jela od koprive. Ako nije moguće koristiti svježe lišće koprive, umjesto toga se mogu kupiti osušeni listovi. Ali ne možete zloupotrebiti biljku, u protivnom tijelo može neadekvatno reagirati da ne liječi.

Korisno je koristiti biljku kao što je aloe. Dobro je jer biljka bez problema raste na prozorskom prozoru. Glavni uvjet je da grm aloje mora biti star najmanje tri godine. Uzeti najveće listove, isjeći nožem, oprati pod tekućom vodom i zatim zamotati u novine i ostaviti u frižideru 12 dana.

Nakon tog vremena:

  1. listovi se drobe pomoću miksera,
  2. iscijediti u gazu
  3. kuhajte 2 minute u vodenoj kupelji.

Takav se alat ne može dugo čuvati, svaka nova porcija koristi se odmah nakon pripreme. Dovoljno je uzimati žličicu tri puta dnevno pola sata prije jela. Ako doktor to ne zabrani, sok aloje kaplje u oči prije spavanja, dovoljno je 2-3 kapi na svako oko.

Možete koristiti i polen, kupuju ga u ljekarni, jer ga sami nećete moći prikupiti. Tinkture se pripremaju od proizvoda, uzimaju se 3 puta dnevno. Jedna porcija je maksimalna žličica.

Značajno ograničenje je prisutnost alergijske reakcije ili dijabetičke dermopatije kod dijabetičara, u kojem se slučaju pelud ne može uzimati. Ako pacijent s dijabetesom ne zna za alergije, prvo morate piti tinkturu nekoliko dana i pratiti svoje dobro stanje. Prilikom manifestacije najmanjih znakova alergije pelud se uklanja.

Prakticirajte liječenje dijabetesa očiju uz pomoć tinkture nevena:

  • 3 kašike cvjetova preliti sa 500 ml kipuće vode,
  • insistirati 3 sata.

Kada je spreman, proizvod se filtrira, uzima 4 puta dnevno. Sredstvo dodatno ispere oči.

Tinktura od borovnice pomaže da se riješite upalnog procesa na očima i komplikacija, svježe bobice je potrebno preliti čašom kipuće vode. Nakon 1 sata, lijek se uzima oralno, pomoći će i u prevenciji retinopatije.

U prvoj fazi angioretinopatije indiciran je sok od bobica. Bobice se drobe u blenderu, preliju sa malom količinom vode. Generalno, lingonije od dijabetesa tipa 2 korisne su čak i u sirovom obliku.

Zaključno je potrebno napomenuti još jedan efikasan lijek protiv oštećenja oka kod dijabetes melitusa, ovo je ljetni skup. Za liječenje je potrebno uzeti korijen burdoka, borovnice, lišće breze, vrbe, metvice, lišće pasulja, mladu travu planinara ptica, velike listove oraha. Svi sastojci se uzimaju u jednakim omjerima, usitnjavaju se, izmiješaju. Kašika zbirke preliti je s dvije čaše kipuće vode, inzistirati, filtrirati i uzeti u pola čaše 30 minuta prije jela. Trajanje liječenja je 3 mjeseca, za vrijeme terapije zabranjeno je napraviti pauze.

Informacije o tome koje se komplikacije dijabetesa mogu razviti na dio organa vida nalaze se u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Trahom Hlamidija u oku (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar