Postupak za besplatne lijekove i pogodnosti za dijabetičare

Dijabetes melitus je patologija koja stvara veliki broj problema kako pojedinoj osobi, tako i društvu u cjelini. Iz tog razloga, medicinska i socijalna zaštita pacijenata sa šećernom bolešću treba biti prioritet vladinih agencija.

Trenutno država jamči zakonom primanje povlaštenih lijekova za dijabetičare.

Lijekovi za pacijente sa šećernom bolešću osiguravaju se nakon podnošenja odgovarajućeg paketa dokumenata za primanje pogodnosti u mirovinski fond.

Nisu svi koji pate od ove bolesti ne znaju koji se lijekovi dijabetičarima daju besplatno. Da biste se upoznali sa popisom besplatnih lijekova za dijabetes tipa 2, morate proučiti odgovarajući zakon i podzakonske akte koji regulišu postupak pribavljanja lijekova i pružiti listu besplatnih lijekova za dijabetičare.

Pored besplatnih lijekova za terapiju, pacijent ima pravo na niz pogodnosti koje doprinose poboljšanju njegove kvalitete života.

Da biste shvatili kako se koristi ostvaruju, morate znati u kojoj se situaciji osiguranje odredbe provodi u skladu sa zakonom.

Koje su prednosti za dijabetes tipa 2?

Za pacijente koji pate od dijabetesa tipa 2, zakonodavstvo predviđa obnovu sanatorijuma po smanjenim troškovima. Zbog regionalnih mjera podrške, ova grupa pacijenata prolazi rehabilitaciju u odmaralištima.

Osim postupka oporavka, preferencijalni uvjeti vrijede i za kupovinu karata za putovanje do mjesta oporavka i za hranu u sanatorijumu.

U skladu sa saveznim zakonom, razvijen je popis besplatnih lijekova za dijabetes tipa 2, na koji pacijent može računati prilikom pripreme i predaje određenog spiska dokumenata u mirovinski fond.

Koji su besplatni lijekovi za osobe koje imaju dijabetes? Povoljni lijekovi za dijabetičare tipa 2 uključuju:

  1. Fosfolipidi.
  2. Pankreasna pomagala.
  3. Vitamini i vitaminsko-mineralni složeni pripravci.
  4. Trombolitička sredstva.
  5. Lijekovi za srce.
  6. Lijekovi iz grupe diuretika.
  7. Sredstva za liječenje hipertenzije.

Pored ovih grupa lijekova, pacijentima koji imaju dijabetes melitus tipa 2 mogu se propisati dodatni lijekovi koji se odnose na:

  • antihistaminici
  • antimikotika i još neki.

Ova sredstva mogu biti potrebna za liječenje komplikacija dijabetesa.

Osim lijekova za snižavanje šećera, dijabetičarima su potrebna dodatna sredstva.

Inzulin se ne pruža pacijentima s dijabetesom tipa 2 kao besplatni lijek, ali oni imaju pravo na povlašteni glukometr i test trake. Ako postoji ovisnost o inzulinu, testne trake izdaju se na temelju tri mjerenja dnevno, a u nedostatku ovisnosti o inzulinu izračunava se jedno mjerenje dnevno.

Pacijentima koji koriste inzulin za liječenje daju se injekcijske štrcaljke u količini koja je potrebna za dnevne injekcije.

Uz to, pacijentima se osiguravaju novčane isplate.

Prednosti za djecu koja pate od dijabetesa tipa 2

Djeca s dijabetesom svrstana su u posebnu kategoriju. To je zbog činjenice da kršenja izazvana dijabetesom imaju posebno snažan učinak na dječje tijelo.

U prisutnosti oblika patologije ovisne o insulinu, djetetu se postavlja invaliditet.

Roditelje takvog djeteta trebalo bi obavijestiti o tome koji su lijekovi propisani dijabetičarima besplatno, kao i kakve koristi ima dijete koje boluje od ove patologije.

Takva saznanja mogu u određenoj mjeri smanjiti troškove terapijskih mjera za normalizaciju stanja djeteta i održavanje njegovog zdravlja na odgovarajućem nivou.

Djeca s dijabetesom i djeca s poteškoćama zbog dijabetesa nude popis pogodnosti. Na ovom popisu su:

  1. Davanje vaučera za zdravstveno poboljšanje u sanatorijumu ili specijalizovanom zdravstvenom kampu sa vozovnicom koja se plaća objema djetetu i njegovoj pratećoj osobi.
  2. Invalidska penzija.
  3. Posebni uslovi za prolazak kroz EGE i pomoć tokom prijema u obrazovne ustanove.
  4. Pravo na pregled i liječenje u stranoj klinici.
  5. Izuzeće od vojne službe.
  6. Oslobađanje od poreza

Uz ove naknade, roditeljima bolesnog djeteta omogućuju se i novčane isplate u iznosu od prosječne zarade dok dijete ne navrši 14 godina.

Koji su besplatni lekovi protiv dijabetesa dostupni u preferencijalnim uslovima?

Svake godine za bolesnike sa dijabetesom tipa 2, bez obzira na invaliditet, iz državnog proračuna se odvaja određena financijska potpora. Specijalne vlasti raspodjeljuju materijalna dobra koja su zakonom propisana pacijentima. Državni teritorijalni odbori raspodjeljuju lijekove, novčane isplate i socijalna davanja.

Pacijenti se mogu kvalificirati za besplatne lijekove protiv dijabetesa, besplatnu rehabilitaciju i financijske beneficije.

Popis lijekova dodijeljenih na povlaštenim osnovama prilično je velik i uključuje uglavnom lijekove koji smanjuju šećer. Broj lijekova za snižavanje šećera i broj test test traka utvrđuje endokrinolog.

U skladu sa naredbom vlade Ruske Federacije, besplatni lijekovi za dijabetičare uključuju sljedeće skupine lijekova:

  • za lečenje patologija jetre,
  • lijekovi za poboljšanje probave, uključujući enzimske,
  • za lečenje dijabetesa uključujući inzulin,
  • vitamini i vitaminsko-mineralni kompleksi,
  • za normalizaciju metaboličkih procesa,
  • antitrombicki lekovi
  • za lečenje patologija u radu srca,
  • beta blokatori.

Sredstva namijenjena liječenju jetrenih bolesti uključuju glicirizinsku kiselinu, fosfolipide u obliku kapsula i liofilizat za pripravu injekcijske otopine. Besplatni lijekovi koji pomažu poboljšanju probave jesu pankreatin u obliku kapsula i tableta.

Lijekovi koji se koriste u liječenju dijabetesa i uključuju se na listu besplatnih:

  1. Inzulin kratkog djelovanja - Degludek, Aspart, Lizpro, ljudski genetski inženjering rastvorljiv u inzulinu.
  2. Lijekovi srednjeg trajanja - inzulin Isofan, Aspart dvofazni.
  3. Inzulin dugog djelovanja - Glargin, Detemirn.
  4. Biguanidi - Metformin i njegovi analozi.
  5. Derivati ​​sulfonilureje - Glibenklamid, Gliklazid.
  6. Tiazolidindioni - Rosiglitazon.
  7. Inhibitori dipeptidil peptidaze-4 - Vildagliptin, Saksagliptin, Sitagliptin.

Retinol, Alfacalcidol, Kalcitriol, Kalekalciferol, Tiamin, askorbinska kiselina, Piridoksin, Kalcijev glukonat, Kalijum i Magnezijum Asparaginat se pacijentima daju kao besplatni vitamini i mineralno-vitaminski kompleksi.

Besplatni lijekovi koji normaliziraju metaboličke procese uključuju Ademethionint, Agalsidase beta i alfa, Velaglucerase alpha, Idursulfase, Imiglucerase, Miglustat, Nitizinon, Thioctic acid.

Antitrombotička sredstva koja su besplatna za dijabetičare uključuju Warfarin, Enoxaparin sodium, Clopidogrel, Alteplase, Prourokinase, rekombinantni protein koji sadrži sekvenciju aminokiselina stafilokinaze, Dabigatran etexilate, Rivaroxaban.

Lista besplatnih lijekova za liječenje srčanih patologija

Pored lijekova, čije je djelovanje usmjereno na normalizaciju funkcionisanja probavnog sustava i metaboličkih procesa, kao i lijekova dizajniranih za održavanje normalnog zdravstvenog stanja, ukoliko je neophodno, dijabetičari dobijaju i besplatne lijekove za pritisak i liječenje drugih patologija u srcu.

Ova grupa lijekova uključuje antireumatske lijekove, vazodilatatore, antihipertenzivne lijekove, diuretike, beta blokatore

Lijekovi protiv reume uključuju prokainamid i lappaconitin hidrobromid.

Grupa vazodilatatora uključuje:

  • Izosorbid dinitrat,
  • Izosorbid mononitrat,
  • Nitroglicerin.

Antihipertenzivi su:

Kao diuretik u prisustvu bolesti poput dijabetesa pacijent se poziva da besplatno primi hidrohlorotiazid, hidroklorotiazid, Indapamid, Furosemid i Spironolakton.

U skupinu beta blokatora spadaju:

  • Propranolol
  • Atenolol
  • Bisoprolol
  • Metoprolol
  • Carvedilol
  • Amlodipin
  • Nimodipin,
  • Nifedipin
  • Verapamil i neki drugi lijekovi.

Navedena lista je nepotpuna, jer nije obuhvaćala antimikrobne lijekove, anestetike, protuupalne i antireumatske lijekove. Te se skupine lijekova rijetko koriste i u hitnim slučajevima, ali pacijent treba znati da ima pravo na besplatne lijekove iz tih grupa lijekova.

Kako iskoristiti prednosti lijekova?

Za primanje besplatnih lijekova potrebno je upisati se u državni registar osoba koje imaju pravo na određene pogodnosti.

Penzioni fond Ruske Federacije angažiran je na unošenju podataka u taj registar. Nakon unošenja potrebnih podataka, oni se šalju svim zainteresiranim tijelima.

Pacijent s dijabetesom treba kontaktirati mirovinski fond i dostaviti mu potreban paket dokumenata za registraciju. Nakon prijave u mirovinski fond, trebalo bi da uzmete potvrdu da pacijent ne odbija pružanje naknade.

Da biste dobili ljekarni recept liječnika, on će mu trebati dostaviti određeni popis dokumenata. Obavezna dokumenta za dobijanje preferencijalnog recepta su:

  1. Pasoš
  2. Dokaz o podobnosti.
  3. Potvrda iz penzijskog fonda.
  4. SNILS
  5. Polica zdravstvenog osiguranja.

Lekar na osnovu dostavljenih dokumenata piše recept za pacijenta na posebnom obrascu, koji se u ljekarni dobija prilikom prijema lijeka. Dobijanje besplatnih lijekova osigurava se u onim ljekarnama koje su na državnoj podršci.

Vremena primjene različitih recepata liječnika razlikuju se među sobom, ovisno o propisanom načinu liječenja:

  • za opojne i psihotropne droge - 5 dana,
  • na anabolici - 10 dana,
  • za ostale vrste lijekova - od 1 do 2 mjeseca.

Svaka letka s receptom sadrži podatke o vremenu liječenja. Izdavanje lijekova od strane ljekarnika mora se obavljati u rukama pacijenta strogo u rokovima navedenim na obrascu.

Prednosti: koncept, detalj, zakoni

Kod nas postoje posebne pogodnosti za dijabetičare. Izražavaju se u:

  • ljubazan
  • novčani dodatak.

Važno je razumjeti da sam pacijent ima pravo izbora u kojem će obliku primati beneficije za pacijente s dijabetesom: novac ili lijekovi, sanatorijsko liječenje.

Napominjemo, stručnjaci tvrde: zamjena pomoći u naravi gotovinom nije uvijek razumna i prikladna. Financijska podrška znatno je manja od stvarnih troškova države za pružanje lijekova i liječenje oboljelih u specijalizovanom sanatorijumu.

Koje su prednosti za pacijente sa dijabetesom:

  • lijekovi za dijabetes
  • nenaplaćena penzija iz penzijskog fonda Ruske Federacije,
  • oslobađanje od vojne službe,
  • izdavanje dijagnostičkih alata za kontrolu šećera u krvi
  • prolazak besplatnog ljekarskog pregleda u specijalizovanim centrima,
  • primanje spa tretmana,
  • 50 posto popusta na račune za komunalije,
  • plus 16 dana za ženu na porodiljskom odsustvu.

Sve ovo dijabetičar trebao bi dobiti u potrebnoj količini. Ako je bolesnoj osobi uskraćeno propisivanje lijekova, ne pruža mogućnost besplatnog pregleda ili je pozvan na vojnu službu, hitno je kontaktirati viši organ.

Nije potrebno odmah ići na sud. Za početak, dovoljno je razgovarati s glavnim ljekarom lokalne klinike, gdje je građanin prijavljen. Nije pronađen konsenzus? U ovom slučaju će vjerovatno pomoći žalba odjelu ili odjelu zdravstva uprave određene opštine. Dalje - Tužilaštvo, sud opšte nadležnosti.

Kako ostvariti popust: gde se prijaviti

Dijagnozu dijabetesa postavlja samo endokrinolog. Na osnovu brojnih testova i pregleda izvršava se odgovarajući unos u zdravstveni karton pacijenta. Od ovog trenutka građanin je prepoznat kao dijabetičar. Propis za besplatne lijekove, špriceve i dijagnostičke alate propisuje vaš ljekar. Kako ne bi došlo do problema sa otpuštanjem i prijemom, od pacijenta će se tražiti da:

  • pasoš državljanina države (fotokopija),
  • TIN
  • SNILS,
  • penzijski certifikat (ako postoji),
  • ponekad - potvrda o sastavu porodice,
  • uvjerenje o zaposlenju.

Pacijent dobija besplatan recept jednom mjesečno. Da bi sljedećeg mjeseca uzimao lijek, dijabetičar će opet morati posjetiti svog doktora. Liječnik se obično raspituje o stanju pacijenta, pojašnjava mu zdravstveno stanje i po potrebi daje upute za besplatne testove. Sve se ovo traži kako bi se shvatilo da li je liječenje dovoljno, postoji li potreba da se poveća doza inzulina ili, obrnuto, smanji.

Pomoć pacijentima s „slatkom bolešću“ postavljena je u okviru važećeg zakonodavstva. Podrška je regulirana Federalnim zakonom od 24. novembra 95. br. 181-FZ o socijalnoj zaštiti osoba s invaliditetom u Ruskoj Federaciji. Za opšti razvoj, vrijedno je pročitati odredbe kako bi se razumjele prednosti koje dijabetičari tipa 2 i tipa daju. Bilo kakve prepreke u ovom pitanju strogo su procesuirana i kažnjena od strane državnih tijela.

Besplatni lijekovi se dobijaju u državnoj apoteci. Uvek moraju biti dostupne. Ako lijekovi odjednom nisu dostupni za prodaju, treba ih odmah dostaviti iz susjednog sela. Uostalom, dijabetičar ne može dugo uzimati lijek - ponekad ga treba davati svakih 5 sati. Svako kašnjenje u ovom slučaju je smrtonosno. Zbog toga je prihvat i opremanje državne ljekarne pripravcima za dijabetičare pod nadzorom lokalnih vlasti. U slučaju kršenja pravila, morate se odmah žaliti Tužilaštvu ili sudu.

Invalidska penzija: pravila, propisi

Svaki dijabetičar ima pravo na penziju iz ruskog penzijskog fonda. Isplata je neizvedena. Njegovu veličinu utvrđuje država, ovisi o veličini životnog staža.

Status invalida dodjeljuje samo posebna komisija koju regulira Ministarstvo zdravlja države. Upućivanje na komisiju izdaje lekar.

Vrste invaliditeta od dijabetesa:

  • 1 grupa. Zbog dijabetesa, osoba je izgubila vid, sluh, pokretljivost, jako dobila na težini, ne može se kretati, a kardiovaskularni sistem pati. Pacijent praktički nije u stanju ili uopće nije sposoban sam sebe služiti.
  • 2 grupe. Dijabetes je "pogodio" na organe vida, sluha, mišićno-koštani sistem, ali građanin se i dalje može kretati, služiti sebi, obavljati vrlo jednostavan posao.
  • 3. grupa.Simptomatologija dijabetesa je slabo izražena, bolest nije oštetila vitalne organe i funkcije tijela. Takvi građani najčešće žive normalan život, rade i studiraju, a drugi uopće ne znaju za njihovu dijagnozu.

Iznosi isplate i druge važne tačke opisani su u saveznom zakonu od 15. decembra 01. br. 166-FZ „O državnom penzijskom osiguranju u državi“.

Podrška za djecu oboljelu od dijabetesa

Danas se, s dijagnozom dijabetesa, koristi daju ne samo odraslim pacijentima, već i djeci koja imaju sličnu bolest. Dakle, djeca dobijaju i pomoć. Predstavlja se u obliku:

  • vaučere u sanatorijum ili kamp,
  • lijekovi i dijagnostika,
  • pogodnosti za prijem u srednju specijalnu ili visoku obrazovnu ustanovu,
  • oslobađanje od vojne službe,
  • penzija kao dijete sa invaliditetom,
  • posebne pogodnosti prilikom testiranja ispita,
  • dijagnostiku u stranoj bolnici,
  • oslobađanje od plaćanja poreza.

Važno je razumjeti da su sve dobrobiti za pacijenta s dijabetesom tipa 2 i prve su potpuno iste. Razlika može biti samo u broju izdatih lijekova, šprica i test traka:

  • za dijabetičare tipa 2 koristi se samo 1 test za utvrđivanje šećera dnevno,
  • za pacijente prvog tipa - 3 test trake.

Dokazano je da je bolest drugog tipa manje ozbiljna, pacijentu nisu potrebne injekcije insulina, insulin se daje u tabletama.

Zaključak

Svaki pacijent s dijabetesom trebao bi dobiti podršku države. Uključuje besplatnu dostavu lijekova i testova, liječenje u bolnici, odmor u sanatorijumu, popust od 50 posto na komunalije i neke druge pogodnosti. Više detalja o njima naznačeno je u zakonu od 24. novembra 95 br. 181-FZ. Dostupna je za čitanje, objavljena u javnom domenu.

Dijabetičari imaju pravo na invalidsku penziju. Grupi je dodijeljena posebna komisija za smjer liječnika. Ako postoje problemi s usmjeravanjem ili ispuštanjem lijekova, preporučljivo je odmah kontaktirati glavnog liječnika bolnice, Odjeljenja za zdravstvo, Tužilaštvo ili sud.

Grupe sa invaliditetom za dijabetes

Prvo morate utvrditi kojoj grupi invaliditeta pripada osoba s dijabetesom. Zahvaljujući rezultatima studije, može se prepoznati u 1, 2 ili 3 grupe s invaliditetom.

U prvu skupinu spadaju oni pacijenti koji su u velikoj mjeri pogoršali vidni aparat, pojavila se gangrena, postoji vjerovatnost tromboze i česte kome. Takvi pacijenti ne mogu bez vanjskog nadzora, teško da će se sami služiti.

Druga skupina invaliditeta propisana je za razvoj bubrežne insuficijencije, mentalnih poremećaja na pozadini dijabetesa i dijabetičke neuropatije. U ovom slučaju ljudi razvijaju teške posljedice bolesti, ali mogu bez ičije pomoći.

Treća grupa namijenjena je svim pacijentima kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 1 ili 2.

Takvi ljudi imaju pravo na primati apsolutno besplatne lijekove i penzije za invalide. Uz to, dijabetičari tipa 1 koji ne mogu sami sebe opskrbiti potrebnim predmetima za kućanstvo i polovinom smanjenja komunalnih usluga.

Više o ostalim prednostima pogodnosti možete saznati u nastavku.

Pravo na dijabetes koristi

Mnogi ljudi sa „slatkom bolešću“ su zainteresirani za pitanje, je li besplatna medicina istina ili prevara? Nesumnjivo je da je to tačno. Dijabetičarima s bilo kojom vrstom bolesti daju se preferirani lijekovi.

Osim toga, pacijenti kojima je potvrđena invalidnost, ispunjavaju uvjete za potpunu zdravstvenu zaštitu. To znači da pacijenti imaju pravo jednom u 3 godine da se besplatno opuste u ambulanti.

Pacijentima sa šećernom bolešću pružaju se različite preferencijalne usluge, ovisno o njegovoj vrsti.

Tako, na primjer, kod patologije tipa 1 pacijenti mogu primiti:

  • insulinske i injekcione šprice,
  • hospitalizacija u zdravstvenoj ustanovi na pregled (ako je potrebno),
  • uređaj za određivanje glikemije i njegov pribor (3 test trake dnevno).

Često dijabetes ovisan o insulinu dovodi do invalidnosti pacijenta. U takvim slučajevima pruža mu se mogućnost da nabavi skup lijek koji nije uključen u listu besplatnih lijekova. Međutim, izdaju se strogo prema propisu liječnika. Treba napomenuti da se lijekovi s oznakom "Hitno" izdaju u roku od 10 dana, a psihotropni lijekovi - za 2 tjedna.

Sa dijabetesom tipa 2, pacijenti imaju pravo na besplatno primanje:

  1. Hipoglikemijski lekovi (doziranje nalaže lekar, efekat recepta traje 1 mesec).
  2. Glucometer i test trake za njega (do tri komada dnevno) kod pacijenata kojima je potrebna inzulinska terapija.
  3. Samo test trake (kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji ne trebaju injekcije insulina, osim bolesnika sa slabim vidom).

Žene tokom trudnoće i djeca (do 18 godina) imaju pravo na kupnju ne samo lijekova i injekcija, već i besplatnih instrumenata za mjerenje olovke šećera i šprica.

Uz to, djeca se mogu besplatno opustiti u sanatorijumu, samo putovanje će platiti i država.

2018. Popis lijekova bez dijabetesa

Često se ljudi pitaju, zašto ne postoje besplatni lijekovi za dijabetičare? Činjenica je da postoje, ali se izdaju ljudima u ljekarni, samo uz dostupni smjer od endokrinologa.

Moguće je dobiti besplatne lijekove besplatno, ali za to pacijent, prije svega, mora posjetiti medicinsku ustanovu i uzeti mišljenje lekara koji prolazi. Potrebno je unaprijed se upoznati i s popisom preferencijalnih lijekova, ukoliko na ovom popisu nema propisanih lijekova, možete tražiti od doktora da napiše jedan koji je na utvrđenoj listi.

Sledeći lekovi su propisani dijabetičarima:

  • potpomažu pravilno funkcioniranje jetre - fosfolipidi,
  • poboljšanje funkcije pankreasa (pankreatin),
  • otopine za ubrizgavanje, tablete, vitamini,
  • lijekovi koji obnavljaju metaboličke procese,
  • lijekovi za zgrušavanje krvi (trombolitički),
  • lijekovi za normalizaciju srca
  • lijekovi za hipertenziju.

Kao dodatni lijekovi u ljekarni će dijabetičari moći dobiti antimikrobne i antihistaminike.

Takođe, lekovi koje je propisao endokrinolog i koji se daju besplatno razlikuju se u zavisnosti od vrste bolesti. Dakle, dijabetičari tipa 1 mogu dobiti insulin:

  • u obliku rastvora (Detemir, glargin, dvofazni humani) za administraciju ispod kože,
  • u ampuli (Aspart, Lizpro, rastvorljiv čovek) za injekcije,
  • u obliku suspenzije (Biphasic, Isofran, Aspart) za injekcije.

Na raspolaganju su i etilni alkohol i špricevi. Dijabetičari druge vrste bolesti ne trebaju inzulin, odnosno, njihov popis lijekova je malo drugačiji. Na preferencijalnoj listi lijekova možete pronaći posebne test trake koje pomažu u stalnom praćenju razine inzulina i po potrebi ga regulirate.

Oni koji su neovisni o inzulinu dobijaju svaki dan po 1 traku, hormonski ovisne 3 trake. Samo oni koji imaju recept za endokrinologa mogu primati besplatne lijekove, ali nije ga lako dobiti. Da biste to učinili, morate da date lekaru:

  • dokaz o koristima
  • pasoš
  • SNILS (broj osiguranja za pojedinačni lični račun),
  • potvrdu iz penzijskog fonda,
  • polisa zdravstvenog osiguranja.

Ako endokrinolog odbije propisati preferencijalne lijekove, pacijent ima pravo kontaktirati glavnog liječnika klinike i tražiti ekstrakt s onim lijekovima koji su na listi besplatnih.

Lista besplatnih hipoglikemijskih lijekova

Za pacijente sa dijabetesom predviđen je prilično veliki popis besplatnih lijekova za 2017. godinu. Treba još jednom podsjetiti da ih možete dobiti u ljekarni samo po receptu endokrinologa.

Ako je liječnik propisao lijekove za dijabetes, morate otkriti jesu li oni na listi preferencijalnih lijekova. Možda ćete trebati pitati svog ljekara za drugi recept.

U slučaju da odbije recept, pacijent se mora žaliti šefu odjeljenja ili glavnom liječniku klinike.

Pa koji se lijekovi mogu osigurati besplatno? Lista sadrži upotrebu takvih hipoglikemijskih lijekova:

  • Acarbose (u tabletama),
  • Glibenklamid,
  • Glicidon,
  • Glukofag
  • Glibenklamid + Metformin,
  • Glimepirid,
  • Gliklazid tablete (modifikovano dejstvo),
  • Glipizide,
  • Metformin
  • Rosiglitazone,
  • Repaglinid.

Pacijentima koji pate od dijabetesa prvog, a ponekad i drugog tipa daju se lijekovi koji sadrže insulin. Dozvoljena besplatna dostava inzulina:

  1. U obliku rastvora za potkožno davanje - glargin, detemir i dvofazni čovjek.
  2. U ampulama za injekcije - lispro, aspart, rastvorljiv čovjek.
  3. U obliku suspenzije za injekcije aspart je dvofazni i izofran.

Pored ovih pogodnosti za lijekove za dijabetičare, mogu se dati i 100 g etanola i špriceva sa iglama. Međutim, ne možete dobiti besplatni recept od endokrinologa bez sljedećih dokumenata:

  • traženje pogodnosti
  • pasoši
  • broj osiguranja pojedinačnog ličnog računa (SNILS),
  • potvrde iz penzijskog fonda,

Uz to, treba osigurati policu medicinskog osiguranja.

Prednosti za dijabetičare

Prema zakonu, dijabetičari imaju sledeće vrste pogodnosti:

  • besplatno primanje lijekova,
  • invalidska penzija
  • oslobađanje od vojske
  • nabavku dijagnostičkih alata,
  • mogućnost besplatnog istraživanja endokrinog sustava i organa u specijaliziranim dijabetes centrima.

Neki građani Ruske Federacije mogu dobiti pogodnosti u obliku liječenja u dispanzerima i centrima za liječenje. Osim toga, dijabetičari s invaliditetom za obavljanje profesionalnih aktivnosti mogu platiti 50% manje za komunalije.

Djevojke na porodiljskom odsustvu s dijabetesom mogu ga produžiti za 16 dana.

Prednosti za pacijente sa dijabetesom tipa 1 mogu biti sljedeće:

  • pružanje lekova i procedura,
  • mogućnost provođenja testova besplatno,
  • pomoć socijalnog radnika ako osoba ima ograničenja mobilnosti.

Dijabetičari tipa 2 imaju sljedeće prednosti:

  • Tretman u spa zonama. Uz to, njima se pruža mogućnost da promijene svoje profesionalno usmjeravanje.
  • Pribavljanje potrebnih lijekova, a ne na osnovu pražnjenja liječnika.

Osim toga, posebna lista pogodnosti ovisi o stupnju invalidnosti osobi koja boluje od dijabetesa. Prije svega, potrebno je riješiti pitanje dobivanja ovog statusa. Takva se prilika pojavljuje tek nakon što prođe poseban med. ispitivanje koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja Rusije. Do tamo možete doći samo u smjeru endokrinologa, međutim, ako liječnik nije napravio takav izvod, pacijent može pokušati sam otići na komisiju.

Komisija odlučuje koja grupa invalidnosti se može dodijeliti nekoj osobi, stoga je anamneza pacijenta glavna osnova za to. Obavezno mora sadržavati sva tekuća istraživanja i medicinske potvrde.

S dodijeljenom grupom s invaliditetom, osoba s dijabetesom može se prijaviti za takve pogodnosti:

  • primati socijalne naknade (nenaplaćena penzija),
  • prisustvovati događajima koji imaju za cilj obnavljanje zdravlja ljudi,
  • pomoć stručnjaka,
  • stalna informativna podrška,
  • mogućnost treninga i zarade.

Prednosti za djecu s dijabetesom

Posebna kategorija su djeca kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus. Takva užasna bolest može utjecati na tijelo malog djeteta na različite načine. Često izaziva patologije i komplikacije pa roditelji, u cilju zaštite bebe, imaju pravo da se prijave za invaliditet kako bi on dobio beneficije i mogućnost lečenja.

Djeca s dijabetesom mogu dobiti ove privilegije:

  • odlazite u sanatorijume i zdravstvene kampove na besplatna putovanja,
  • primati invalidsku penziju,
  • proći dijagnostiku i liječenje u stranim medicinskim ustanovama,
  • dobiti pomoć prilikom upisa na univerzitet,
  • ne plaćaju porez.

Do 14 godina roditelji mogu podnijeti zahtjev za naknade zasnovane na djetetovoj bolesti u visini prosječne zarade.

Odbijanje pogodnosti

Dijabetičari koji dobrovoljno odbijaju naknade, ali imaju invaliditet, mogu zauzvrat izdati financijsku naknadu. Ako osoba ne koristi naknadu godinu dana i nije dobila besplatan lijek, može se obratiti FSS-u.

Iznos plaćanja u ovom slučaju nije proporcionalan sa troškovima vaučera koje može primiti. Prema tome, odbijanje pogodnosti i putovanja preporučljivo je samo kada osoba iz nekog drugog razloga ne može da ih koristi.

Čak i pored činjenice da osoba dobrovoljno odbija beneficije, on ostaje pravo primati besplatne lijekove, špriceve i uređaje (omogućujući vam da izmjerite nivo glukoze u tijelu). Ova je činjenica sadržana u Rezoluciji br. 890 „O državnoj podršci razvoju medicinske industrije“.

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti.

Kada sam navršio 55 godina, već sam se ubodao insulinom, sve je bilo jako loše. Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Posljednje 2 godine počeo sam se više seliti, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, uzgajam rajčice i prodajem ih na tržištu. Moje tetke su iznenađene kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

Spisak ostalih preferencijalnih lijekova

Lijekovi se pružaju ne samo za snižavanje koncentracije glukoze, već i za druge bolesti povezane sa dijabetesom.

Uz patologije jetre, korisnik ima pravo primiti fosfolipide i glicirizinsku kiselinu u kapsulama, kao i liofilizat u obliku otopine za injekciju u venu.

Dijabetičari mogu dobiti lijekove koji pomažu poboljšanju probave, posebno enzimske. Ovo je pankreatin u kapsulama i tabletama.

Pored toga, pacijentima koji pate od „slatke bolesti“ tipa 1 i 2, lekari se besplatno propisuju:

  1. Veliki broj vitamina, kao i njihovi kompleksi: alfakalcidol, retinol, kalcitriol, kolekalciferol, askorbinska kiselina, piridoksin, tiamin, kalcijum glukonat, kalijum i magnezijum asparaginat. A također i vitamini Doppelherz za dijabetičare.
  2. Značajna količina lijekova koji se koriste za različite poremećaje metabolizma, uključujući enzimske pripravke i aminokiseline: ademetionint, agalsidaza alfa, agalsidaza beta, velaglucerazu alfa, idursulfaza, imiglucerazu, miglustat, nitizinon, tioktičnu kiselinu i nitizinon.
  3. Veliki broj antitrombotskih lekova: varfarin, enoksaparin natrijum, heparin natrijum, klopidogrel, alteplaza, prourokinaza, rekombinantni protein, rivaroksaban i dabigatran eteksilat.

Za pacijente s dijabetesom predviđeni su lijekovi za liječenje srčanih patologija. Na primjer, digoksin u ampulama za injekciju u venu i u tabletama. Omogućeno je besplatno izdavanje antireumatskih lijekova poput prokainamida i lappaconitin hidrobromida.

Skupina vazolidatora za liječenje srčanih bolesti uključuje izosorbid dinitrat, izosorbid mononitrat i nitroglicerin.

Besplatno je kupiti takav lijek za pritisak: metildopa, klonidin, moksonidin, urapidil, bosentan, kao i diuretici, uključujući hidroklorotiazid, indapamid, hidroklorotiazid, furosemid i spironolakton.

Prijem droge i uskraćivanje povlaštenih uvjeta

Lijekove za dijabetes možete dobiti po povoljnim uslovima u posebnoj državnoj apoteci. Ljekarnik mora osigurati lijek u onoj količini koju je na recept propisao liječnik.

Često je propisana destinacija osmišljena na kursu od 1 mjeseca, ponekad i nešto više. Nakon završetka kursa liječenja, pacijent treba konzultirati liječnika koji će procijeniti efikasnost terapije. U tom slučaju može propisati prolazak testova i ponovo propisati lijek.

Dijabetes s invaliditetom može dobrovoljno odbiti punu socijalnu socijalnu zaštitu. To podrazumijeva odbijanje karte u dispanzeru. U ovom slučaju mu se osigurava novčana nadoknada. Ali, to je nesporedivo s cijenom dozvole, pa nije preporučljivo. Treba samo pomisliti da dvonedjeljni boravak u sanatorijumu iznosi 15.000 rubalja, ali financijska naknada je mnogo manja od ove cifre. Često se napušta samo ako je iz nekog razloga nemoguće otići na odmor.

Ipak, čak i ako su odbili socijalni paket, korisnici i dalje imaju pravo na besplatan prijem lijekova, mjernih instrumenata i šprica.

Dijabetes je prepoznat kao "kuga" 21. vijeka. Broj dijabetičara se svake godine povećava. Ova se bolest može razviti prilično brzo, onesposobljavajući ljude koji su navikli na normalan način života. Takođe se pružaju pogodnosti za dijete sa invaliditetom s dijabetesom tipa 1.

Država sa svoje strane pomaže pacijentima s ovom dijagnozom. Besplatno osigurava određene lijekove, invalidske penzije i socijalnu pomoć. Budući da je liječenje dijabetesa vrlo skupo, ne biste trebali odbiti takvu pomoć.

Video u ovom članku govori o pravnim prednostima bilo koje vrste dijabetesa.

Pogledajte video: Predloženo poskupljenje inzulina u Hrvatskoj (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar