Cardiomagnyl Forte: upute za upotrebu

Zbog velike prevalencije kardiovaskularnih bolesti, primjena kardiomagnila u nekim je slučajevima vitalna. Lijek pomaže srcu da pumpa krv, utiče na indeks viskoznosti i sprečava stvaranje trombocita.

Kardiomagnil je indiciran kao primarna profilaksa u prisustvu određenih negativnih faktora, uključujući pretilost i dijabetes, pušenje i visok krvni pritisak, kao i starosnu dob, itd. Lijek je propisan za anginu pectoris, za rezistentne srčane udare i tromboembolijske manifestacije: u svim slučajevima u kojima izvedena je vaskularna operacija.

Obrazac za puštanje

Industrija proizvodi lijek u obliku tableta u obliku srca, što ukazuje na svrhu lijeka. Postavljaju se u smeđe staklene boce od 30 ili 100 komada. Glavne supstance leka su:

  • acetilsalicilna kiselina (aspirin),
  • magnezijum hidroksid,
  • skrob
  • talk u prahu
  • magnezijum

Farmakološki efekti i farmakokinetika

Acetilsalicilna kiselina (ASA), koja je dio Cardiomagnyl-a, ima različite mehanizme za suzbijanje agregacije trombocita, uključujući inhibiciju enzima COX-1. Pored toga, ova supstanca je analgetski, ublažava upalne procese i antipiretik. Kiselina može imati negativan učinak na gastrointestinalnu mukozu, u sastav Cardiomagnyl-a dodaje se magnezijev hidroksid da bi je izravnao.

Farmakokinetika lijeka potpuno je sigurna za ljudsko tijelo.

Apsorpcija i apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta događa se vrlo brzo i gotovo u potpunosti. T1 / 2 ASA je 15 minuta, a kao rezultat hidrolize pretvara se u 100% bioraspoloživu salicilnu kiselinu. Proces se odvija u krvnoj plazmi, gastrointestinalnom traktu i jetri.

T1 / 2 salicilne kiseline s malim dozama kardiomagnila je otprilike 3 sata. Ako su enzimski sistemi zasićeni, vrijednost indikatora znatno se povećava.

Upute: Kako uzimati kardiomagnil

Kako bi se spriječio ponovni pojavu krvnih ugrušaka i CVS različitih vrsta, moguće je propisati dnevnu dozu od 150 mg u početnoj fazi liječenja, nakon nekog vremena, smanjujući dozu na 75.

Propisivanje Cardiomagnyl Forte-a s optimalnom dozom

Kardiomagnil Forte tablete propisuju se u dozi od 1 tablete dnevno. one sa koronarnom srčanom bolešću. To je početna norma, koja se kasnije smanjuje.

Kako piti?

Tablete treba oprati čašom čiste vode ili druge tečnosti. Obično se progutaju cijele, a u nekim se situacijama prije upotrebe zdrobe ili prepolove. Možete samo žvakati.

Doba dana za uzimanje kardiomagnila

U uputama proizvođača nećete naći odgovor na pitanje: lijek treba piti ujutro, navečer ili noću. Liječnik treba ponuditi opciju preporuke. Najčešće su savjeti ljekara sklona večernjem režimu uzimanja lijeka. Mnogi faktori ukazuju na to jedan sat nakon večernjeg obroka najbolje je vrijeme za korištenje lijeka za razrjeđivanje krvi.

Trajanje upotrebe

Ako je ozbiljnost kardiovaskularnih bolesti visoka, upotreba lijeka je propisana za konstantan režim. Na prekid može utjecati samo postojanje određenih kontraindikacija. Pacijent i liječnik koji liječe pacijenta trebaju nadzirati krvni tlak i koagulaciju krvi. Njihove dinamičke vrijednosti pomoći će odrediti trajanje lijeka.

Pokušajmo da prođemo test i otkrit ćemo u kakvom je stanju vaše srce.

Facebook Twitter VK

Režim doziranja

Uz različite oblike koronarne srčane bolesti, liječnici obično propisuju dnevnu dozu kardiomagnila u početku od 150 mg. Ako je potrebno liječenje u režimu održavanja, doziranje je prepolovljeno. U akutnom infarktu miokarda i značajnoj angini pektoris, dnevna doza može se utrostručiti na 450 mg. Pogledajte pojavu liječnika i uzimajte kardiomagnil s pojavom prvih simptoma.

Kontraindikacije

U nekim je slučajevima lijek za razrjeđivanje krvi kontraindiciran za upotrebu. To se primećuje kada moždano krvarenje i druge situacije s produženim gubitkom krvi, uključujući one uzrokovane nedostatkom vitamina K u tijelu, bolestima hemoragične dijateze i trombocitopenijom. Neželjena upotreba lijeka Cardiomagnyl kod pacijenata sa bronhijalnom astmom. U slučaju pogoršanja erozivno-ulcerativnog problema i manifestacije krvarenja u gastrointestinalnom traktu, lijek treba barem za sada isključiti.

Liječnik ne smije propisati kardiomagnil ako pacijent ima nedostatak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze i u slučajevima izraženog CC Koja je opasnost upotrebe lijeka tijekom trudnoće i tijekom dojenja?

Ako sacilati uđu u tijelo trudnice u prvom tromjesečju u značajnim dozama, primjećuje se porast problema s razvojem ploda. Ako se to dogodi u III tromjesečju, rad se inhibira. Prije određenog vremena, arterijski kanal embrija se zatvara, doza veća od 300 mg / dan izaziva krvarenje. Pojava se opaža i kod majke i kod ploda. Posebno su opasne velike doze lijeka, koje se koriste u blizini porođaja. Mogu pokrenuti intrakranijalna krvarenja.

Neželjene reakcije

Nuspojave se u većini slučajeva manifestuju kao alergije. Najčešće se pacijenti žale na urtikariju ili Quinckeov edem. U nekim su slučajevima moguće anafilaktičke reakcije. Nuspojave koje se manifestuju u probavnom sistemu uključuju:

Krvni ugrušci u krvnim žilama

  • žgaravica (češće nego druge manifestacije),
  • povraćanje i mučnina
  • bol sa pogoršanjem upale želudačne sluznice i dvanaestopalačnog creva 12,
  • krvarenje u gastrointestinalnom traktu,
  • povećanje aktivnosti enzima jetre,
  • ubode i stomatitis,
  • strikture
  • ezofagitis itd.

Crijeva su ponekad iritirana, opažaju se erozivne smetnje u probavnom traktu. U respiratornom sistemu pojava grčevitih manifestacija u odnosu na bronhus. U hematopoetskom sistemu mogući su poremećaji u obliku pojačanog krvarenja. Ova nuspojava se opaža prilično često. Manje uobičajena je anemija. Još rijetke nuspojave su:

  • manifestacija agranulocitoze,
  • nakupine neutropenije
  • pacijent ima eozinofiliju.

Kroz primjenu kardiomagnila u štetnim slučajevima može doći do negativnog djelovanja na nervni sistem, što se može očitovati u obliku glavobolje, zujanja u ušima, pospanosti i vrtoglavice. Najneugodnije nuspojave treba smatrati intracelebralnim krvarenjem.

Kako lijek djeluje na druge lijekove

Kardiomagnil povećava potencijal iscjeljenja antikoagulansa, metotreksata, lijekova s ​​hipoglikemijskim svojstvima, acetazolamida itd. Međutim, njegova upotreba negativno utječe na učinkovitost furosemida i ACE inhibitora.

Kardiomagnil ima štetan učinak na apsorpciju komponenata antacida i kolestiramina. Nije preporučljivo kombinirati NSAR sa kardiomagnilom. Kardiomagnil u kombinaciji sa Probenecidom je problematičan, budući da dolazi do slabljenja terapeutskog efekta oba leka.

Slični lekovi: što je bolje

Postoji puno analoga kardiomagnila. Razlikuju se i po ATC kodu i po sastavu komponenti i obliku ispuštanja. Među najpopularnijim i bliskim mehanizmom djelovanja mogu se izdvojiti:

Većina analoga Cardiomagnyl razlikuje se po najprihvatljivijoj cijeni (od 8 rubalja). Acekardol, Fazostabil, Tromboass nemaju bitne osnovne razlike u efikasnosti aplikacije s obzirom da je glavna radna komponenta ASA, ali još uvijek jesu. Na primjer, Acecardol je preporučljivo jesti prije jela, a Cardiomagnyl poslije. Ovaj lijek se razlikuje od glavnog lijeka i drugih njegovih analoga u nedostatku magnezijum hidroksida koji štiti sluznicu.


U Tromboasu također nema magnezijevog hidroksida, negativni učinci su minimizirani prisustvom posebne zaštitne membrane topive u crijevima zaštitne membrane. Prema ljekarima i pacijentima, Tromboass i Phazostabil zabilježili su manje nuspojava.

Aspirin Cardio, kojeg proizvodi Bayer AG, za razliku od Cardiomagnyl-a, također ima membranu koja se rastvara u crijevnom traktu.

Posebne studije pomogle su u uspostavljanju: Kardiomagnil je efikasniji od svih analoga topivih u enteriju i utiče na suzbijanje agregacije trombocita.

Kako se izdaje u ljekarni, pravila čuvanja

Lijek i analozi izdaju se u ljekarnama bez recepta. Važno je kontrolirati datum isteka. To je jednako tri godine. Kupljeni proizvod mora se čuvati na temperaturi do 25 stepeni, izbjegavajući direktnu sunčevu svjetlost.

količina u pakiranju - 30 kom
LjekarnaImeCenaProizvođač
Ljekarni dijalogKardiomagnil tablete 75mg + 15,2mg No. 30 115,00 RUBAustrija
Ljekarni dijalogKardiomagnil (tab.pl./pr. 75 mg + 15,2 mg br. 30) 121.00 RUBJapan
Evropharm RUkardiomagnil 75 mg 30 tab. 135.00 rub.Takeda GmbH
Ljekarni dijalogKardiomagnil (tab.pl./pl. 150 mg + 30,39 mg br. 30) 187,00 RUBJapan
količina u pakovanju - 100 kom
LjekarnaImeCenaProizvođač
Ljekarni dijalogKardiomagnil tablete 75 mg + 15,2 mg br. 100 200.00 rubAustrija
Ljekarni dijalogKardiomagnil (tab.pl./pl. 75 mg + 15,2 mg br. 100) 202,00 RUBJapan
Evropharm RUkardiomagnil 75 mg 100 tab. 260.00 rub.Takeda Pharmaceuticals, LLC
Ljekarni dijalogKardiomagnil tablete 150 mg + 30,39 mg br. 100 341.00 rubJapan

Recenzije o kardiomagnilu u ogromnim prostranstvima globalne mreže uglavnom su pozitivne, ali postoji i određeni broj negativnih procjena koje su uglavnom vezane za pojedinačna svojstva pacijenata i pogrešan način davanja. U negativnim recenzijama najčešće se spominju visoka cijena lijeka i prisustvo niza nuspojava.

Možete dati brojne recenzije s najpopularnijih foruma i sa društvenih mreža:

  • Sofya Ivakina, 35 godina. Dugo je uzimala kardiomagnil koji je propisao ljekar, ali on se naprezao u cijeni. Ljekarna savjetuje da je zamijeni jeftinijim analogom Trombo magarca. Stomak je prestao mučiti probleme i zbog budžetske ekonomije.
  • Petr Tukin, 45 godina. Kardiomagnil uzimam više od 3 godine noću sat vremena nakon večere. Vrlo zadovoljan rezultatom.
  • Vera Garina, 60 godina. Unos kardiomagnila nekako je povezan sa zglobovima. Prestajem piti srčani pripravak, zglobovi me prestaju boleti. Počinjem, ne znam gdje da se smjestim.
  • Leon Izyumin, 55 godina. Koriste se jeftini analozi. Nije mi se svidjela njihova slaba efikasnost. Sada uzimam samo Cardiomagnyl tablete. Rezultat ne može biti bolji, uključujući krvni pritisak i glukozu u krvi.
  • Saša Gulina, 48 godina. Ako bi cijena Cardiomagnyla bila nešto manja, sve bi mi odgovaralo. Lijek je jako dobar. Na preporuku ljekara, prešao sam sa tableta na dan na pola tablete. Ne vide se štetni sporedni efekti.
  • Anatoly Petrov, 67 godina. Prihvaćam Cardiomagnyl već nekoliko godina. Odlično se osjećam, uključujući i to što od samog početka zajedno koristim Ginkgo biloba forte. U drugom preparatu su prisutne komponente za jačanje vaskularnog zida.
  • Dina Anisimova, 55 godina. Sa mojim upaljenim želucem, doktorica je, ne vodeći računa o problemima, propisala Cardiomagnyl i na taj način pogoršala problem. Na vrijeme sam prešao na Acecardol, sada je sve predivno. Preporučujem svima koji imaju problema sa želucem da pređu na jedan ili drugi analog kardiomagnila, koji ima rastvorljivu ljusku.

Farmakološka svojstva

Acetilsalicilna kiselina je analgetski, protuupalni i antipiretski i antiplacitni agens. Antiagregantna svojstva povećavaju vrijeme krvarenja.

Glavni farmakološki učinak je inhibicija stvaranja prostaglandina i tromboksana. Analgetski učinak je dodatni učinak koji nastaje inhibicijom enzima ciklooksigenaze. Protuupalni učinak povezan je sa smanjenim protokom krvi izazvanim inhibicijom PGE2 sinteze.

Acetilsalicilna kiselina nepovratno inhibira sintezu prostaglandina G / H, njen učinak na trombocite traje duže nego što je acetilsalicilna kiselina u tijelu. Učinak acetilsalicilne kiseline na biosintezu tromboksana u trombocitima i na vrijeme krvarenja nastavlja se dugo nakon prekida liječenja. Akcija se zaustavlja tek nakon pojave novih trombocita u krvnoj plazmi.

Salicilna kiselina (aktivni metabolit acetilsalicilne kiseline) ima protuupalni učinak, a takođe utiče na procese disanja, stanje acidobazne ravnoteže i želudačnu sluznicu. Salicilati potiču disanje, uglavnom direktnim djelovanjem na koštanu srž. Salicilati neizravno utječu na želudačnu sluznicu inhibirajući njegove vazodilatatore i citoprotektivne prostaglandine i povećava rizik od čira.

Apsorpcija Nakon uzimanja acetilsalicilne kiseline ona se brzo apsorbira iz probavnog trakta. Nakon primjene apsorpcija nejoniziranog oblika acetilsalicilne kiseline događa se u želucu i crijevima. Brzina apsorpcije opada s unosom hrane i u bolesnika s napadima migrene, povećava se - kod bolesnika s ahlorhidrijom ili kod bolesnika koji uzimaju polisorbate ili antacide. Maksimalna koncentracija u krvnom serumu postiže se nakon 1-2 sata.

Distribucija. Vezivanje acetilsalicilne kiseline na proteine ​​plazme je 80-90%. Zapremina distribucije za odrasle je 170 ml / kg tjelesne težine. S porastom koncentracije u plazmi zasićeni su aktivni centri proteina, što dovodi do povećanja volumena raspodjele. Salicilati se uveliko vezuju za proteine ​​plazme i brzo se šire po tijelu. Salicilati prelaze u majčino mlijeko i mogu preći placentarnu barijeru.

Metabolizam Acetilsalicilna kiselina hidrolizira se u aktivni metabolit - salicilnu kiselinu u zidu želuca. Nakon apsorpcije acetilsalicilna kiselina brzo se pretvara u salicilnu kiselinu, ali je dominantna u krvnoj plazmi u prvih 20 minuta nakon uzimanja.

Zaključak Salicilna kiselina se metabolizira u jetri. Stoga se ravnotežna koncentracija salicilata u krvnoj plazmi povećava neproporcionalno, uzimajući unutarnju dozu. Pri dozi od 325 mg acetilsalicilne kiseline, povlačenje se događa učešćem reakcijske kinetike prvog reda. Poluvrijeme eliminacije iznosi 2-3 sata. Uz veliku dozu acetilsalicilne kiseline, poluživot se povećava na 15-30 sati. Salicilna kiselina se takođe izlučuje nepromijenjena u urinu. Izlaz salicilne kiseline ovisi o razini doze i pH urina. Oko 30% salicilne kiseline izluči se mokraćom ako je reakcija urina alkalna, samo 2% ako je kisela. Izlučivanje bubrega nastaje uslijed procesa glomerularne filtracije, aktivnog izlučivanja bubrežnih tubula i pasivne tubularne reapsorpcije.

Akutna i hronična koronarna bolest srca.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Kontraindikacije za istodobnu upotrebu.

Metotreksat. Primjena acetilsalicilne kiseline i metotreksata u dozama od 15 mg / tjedno ili više povećava hematološku toksičnost metotreksata (smanjenje bubrežnog očistka metotreksata protuupalnim agensima i premještanje metotreksata sa salicilatima zbog proteina u plazmi).

ACE inhibitori. ACE inhibitori u kombinaciji s visokim dozama acetilsalicilne kiseline uzrokuju smanjenje glomerularne filtracije uslijed inhibicije vazodilatacijskog učinka prostaglandina i smanjenja antihipertenzivnog efekta.

Acetazolamid. Možda porast koncentracije acetazolamida može dovesti do prodora salicilata iz krvne plazme u tkivo i uzrokovati toksičnost acetazolamida (umor, letargija, pospanost, zbunjenost, hiperkloremička metabolička acidoza) i toksičnost salicilata (povraćanje, tahikardija, hiperpneja, konfuzija).

Probenecid, sulfinpirazon. Kada se koriste probenecid i velike doze salicilata (> 500 mg), međusobno se metabolizam potiskuje i izlučivanje mokraćne kiseline može se smanjiti.

Kombinacije koje se koriste oprezno.

Metotreksat. Kada se acetilsalicilna kiselina i metotreksat koriste u dozama manjim od 15 mg / tjedno, povećava se hematološka toksičnost metotreksata (smanjenje bubrežnog klirensa metotreksata protuupalnim agensima i istiskivanje metotreksata sa salicilatima zbog proteina u plazmi).

Klopidogrel, tiklopidin. Kombinovana upotreba klopidogrela i acetilsalicilne kiseline ima sinergistički efekat. Takva kombinirana primjena izvodi se s oprezom jer povećava rizik od krvarenja.

Antikoagulansi (varfarin, fenprokumon). Smanjenje proizvodnje trombina moguće je, što rezultira indirektnim učinkom na smanjenje aktivnosti trombocita (antagonista vitamina K) i povećanim rizikom od krvarenja.

Abciximab, tirofiban, eptifibatid. Moguće je inhibirati glikoprotein IIb / IIIa receptore na trombocitima, što dovodi do povećanog rizika od krvarenja.

Heparin. Smanjenje proizvodnje trombina moguće je, što rezultira neizravnim učinkom na smanjenje aktivnosti trombocita, što dovodi do povećanog rizika od krvarenja.

Ako se dvije ili više gore navedenih tvari upotrebljavaju zajedno s acetilsalicilnom kiselinom, to može dovesti do sinergističkog učinka povećane inhibicije aktivnosti trombocita i, kao rezultat, povećane hemoragične dijateze.

NSAID i inhibitori COX-2 (celekoksib). Zajednička upotreba povećava rizik od gastrointestinalnih tegoba i može dovesti do gastrointestinalnog krvarenja.

Ibuprofen. Istodobna primjena ibuprofena inhibira ireverzibilnu agregaciju trombocita zbog djelovanja acetilsalicilne kiseline. Liječenje ibuprofenom kod pacijenata s povećanim rizikom izloženosti kardiovaskularnom sustavu može ograničiti kardioprotektivni učinak acetilsalicilne kiseline.

Pacijenti koji uzimaju acetilsalicilnu kiselinu jednom dnevno radi sprečavanja kardiovaskularnih bolesti i povremeno uzimaju ibuprofen trebali bi uzimati acetilsalicilnu kiselinu najmanje 2 sata prije uzimanja ibuprofena.

Furosemid. Moguća je inhibicija proksimalnog tubularnog uklanjanja furosemida, što dovodi do smanjenja diuretičkog efekta furosemida.

Kvinidin. Mogući je aditivni učinak na trombocite, što dovodi do povećanja trajanja krvarenja.

Spironolakton. Moguće je modificirano djelovanje renina, što dovodi do smanjenja učinkovitosti spironolaktona.

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina. Zajednička upotreba povećava rizik od gastrointestinalnih tegoba i može dovesti do gastrointestinalnog krvarenja.

Valproate Istodobnom primjenom valproata, acetilsalicilna kiselina istiskuje ga iz povezanosti s proteinima plazme, povećavajući toksičnost potonjeg (inhibicija središnjeg živčanog sustava, gastrointestinalnog trakta).

Sistemski glukokortikosteroidi (isključujući hidrokortizon, koji se koristi kao zamjenska terapija za Addisonovu bolest) smanjuje nivo salicilata u krvi i povećava rizik od predoziranja nakon liječenja.

Antidijabetički lekovi. Istodobna primjena acetilsalicilne kiseline i antidijabetičkih lijekova povećava rizik od hipoglikemije.

Antacidi. Moguće je povećanje bubrežnog očistka i smanjenje bubrežne apsorpcije (uslijed povećanja pH urina) što dovodi do smanjenja učinka acetilsalicilne kiseline.

Vakcina protiv kozice. Istodobna primena povećava rizik od Reyeovog sindroma.

Ginkgo biloba. Kombinovana upotreba ginka bilobe sprečava agregaciju trombocita, što dovodi do povećanog rizika od krvarenja.

Digoksin. Istodobnom primjenom digoksina povećava se njegova koncentracija u krvnoj plazmi zbog smanjenja bubrežne ekskrecije.

Alkohol doprinosi oštećenju sluznice gastrointestinalnog trakta i produžava vrijeme krvarenja zbog sinergizma acetilsalicilne kiseline i alkohola.

Značajke aplikacije

Kardiomagnil Forte se koristi sa oprezom u sledećim situacijama:

  • preosjetljivost na analgetske, anti-upalne, antireumatske lijekove, kao i na pojavu alergija na druge tvari,
  • gastrointestinalni čir, uključujući anamnezu hroničnih i ponavljajućih peptičnih čireva ili anamnezu gastrointestinalnog krvarenja
  • istodobna upotreba antikoagulansa,
  • u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega ili bolesnika s oštećenom kardiovaskularnom cirkulacijom (npr. bubrežna vaskularna patologija, kongestivno zatajenje srca, hipovolemija, opsežna operacija, sepsa ili jaka krvarenja), jer acetilsalicilna kiselina također može povećati rizik od oštećenja bubrežne funkcije i akutnog zatajenja bubrega. ,
  • u bolesnika s ozbiljnim nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze acetilsalicilna kiselina može uzrokovati hemolizu ili hemolitičku anemiju. Pogotovo kada postoje faktori koji mogu povećati rizik od hemolize, na primjer, visoke doze lijeka, groznica ili akutna infekcija,
  • oslabljena funkcija jetre.

Ibuprofen može smanjiti inhibitorni učinak acetilsalicilne kiseline na agregaciju trombocita. U slučaju upotrebe Cardiomagnyl Forte-a, pacijent se prije uzimanja ibuprofena kao anestetika treba posavjetovati sa liječnikom.

Acetilsalicilna kiselina može izazvati razvoj bronhospazma ili napad bronhijalne astme ili druge reakcije preosjetljivosti. Čimbenici rizika uključuju anamnezu, astmu, sijenu groznicu, nosnu polipozu ili kroničnu respiratornu bolest, alergijske reakcije (npr. Kožne reakcije, svrbež, urtikariju) na druge tvari u povijesti.

Kroz inhibitorni učinak acetilsalicilne kiseline na agregaciju trombocita, koji traje nekoliko dana nakon primjene, upotreba lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu može povećati vjerojatnost / intenziviranje krvarenja tokom operacije (uključujući manje operacije, poput vađenja zuba).

S malim dozama acetilsalicilne kiseline, izlučivanje mokraćne kiseline može se smanjiti. To može dovesti do napada gihta kod osjetljivih pacijenata.

Ne upotrebljavajte lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu za djecu i adolescente s akutnom respiratornom virusnom infekcijom (ARVI), koje prati ili ne prati porast tjelesne temperature, bez konsultacije s liječnikom. Kod nekih virusnih bolesti, posebno gripe A, gripe B i kozice, postoji rizik od razvoja Reyeovog sindroma, što je vrlo rijetka, ali opasna po život bolest, koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Rizik se može povećati ako se acetilsalicilna kiselina koristi kao istodobni lijek, ali u ovom slučaju nije dokazana uzročno-posljedična veza. Ako su ova stanja praćena stalnim povraćanjem, to može biti manifestacija Reyeovog sindroma.

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja

Suzbijanje sinteze prostaglandina može štetno uticati na trudnoću i / ili razvoj fetusa / intrauterine. Dostupne epidemiološke studije ukazuju na rizik od pobačaja i nepravilnosti ploda nakon primjene inhibitora sinteze prostaglandina u ranoj trudnoći. Rizik se povećava ovisno o povećanju doze i trajanju terapije. Prema dostupnim podacima, nije potvrđena veza između uzimanja acetilsalicilne kiseline i povećanog rizika od pobačaja.

Dostupni epidemiološki podaci o pojavi malformacija nisu konzistentni, međutim, povećani rizik od gastroschisis-a ne može se isključiti primjenom acetilsalicilne kiseline. Rezultati prospektivne studije učinka u ranoj trudnoći (1-4 mjeseca), u kojoj je sudjelovalo otprilike 14800 parova žena-dijete, ne ukazuju na povezanost s povećanim rizikom od pojave malformacija.

Studije na životinjama pokazuju reproduktivnu toksičnost.

Tijekom I i II tromjesečja trudnoće, pripravci koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu ne smiju se propisivati ​​bez jasne kliničke potrebe. Kod žena za koje se sumnja da su trudne ili tijekom prvog i drugog tromjesečja trudnoće, doza lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu treba biti što manja, a trajanje liječenja treba biti što kraće.

U III tromjesečju trudnoće svi inhibitori sinteze prostaglandina mogu utjecati na plod na sljedeći način:

  • kardiopulmonalna toksičnost (sa preuranjenim zatvaranjem arteriosusa duktusa i plućnom hipertenzijom)
  • oštećena funkcija bubrega s mogućim naknadnim razvojem bubrežne insuficijencije sa oligohidroamniozom,

Inhibitori sinteze prostaglandina mogu utjecati na ženu i dijete na kraju trudnoće kako slijedi:

  • mogućnost produženja vremena krvarenja, antiagregativni učinak koji se može javiti i nakon vrlo niskih doza
  • inhibiranje kontrakcija materice, što može dovesti do odgode ili povećanja trajanja porođaja.

Uprkos tome, acetilsalicilna kiselina je kontraindicirana u trećem tromjesečju trudnoće.

Salicilati i njihovi metaboliti u malim količinama prelaze u majčino mlijeko.

Budući da nije otkriveno štetno djelovanje lijeka na dijete nakon uzimanja žena tijekom laktacije, obično nije potrebno prekinuti dojenje. Međutim, u slučajevima redovite upotrebe ili upotrebe velikih doza dojenja, potrebno je prekinuti u ranim fazama.

Sposobnost utjecaja na brzinu reakcije prilikom upravljanja drugim mehanizmima.Nije pogođeno.

Doziranje i primjena

Preporučena doza za odrasle je 150 mg (1 tableta) dnevno.

Tablete se progutaju cijele, po potrebi se isperu vodom. Da bi se osigurala brza apsorpcija, tableta se može žvakati ili otopiti u vodi.

Poremećena funkcija jetre. Lijek se ne smije primjenjivati ​​kod pacijenata s teško oštećenom funkcijom jetre. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre.

Poremećena bubrežna funkcija. Lijek se ne smije koristiti za liječenje bolesnika s teškim zatajenjem bubrega (stopa glomerularne filtracije

Prema naznakama (vidi Odjeljak " Doziranje i primjena ») Ne koristite Cardiomagnyl Forte kod djece.

Primjena acetilsalicilne kiseline kod djece mlađe od 15 godina može uzrokovati ozbiljne nuspojave (uključujući Reyejev sindrom, čiji je jedan od znakova neprestano povraćanje).

Predoziranje

Toksičnost

Opasna doza. Odrasli 300 mg / kg tjelesne težine.

Hronično trovanje salicilatom može se sakriti, jer njegovi znakovi i simptomi nisu nespecifični. Umjerena kronična intoksikacija uzrokovana salicilatima, odnosno salicilizmom, javlja se u pravilu tek nakon ponovljenih doza velikih doza.

Simptomi umjerenog kroničnog trovanja (rezultat dugotrajne primjene velikih doza lijeka) su vrtoglavica, gluhoća, pojačano znojenje, vrućica, ubrzano disanje, zujanje u ušima, respiratorna alkaloza, metabolička acidoza, letargija, umjerena dehidracija, glavobolja, zbunjenost, mučnina i povraćanje.

Akutna intoksikacija svjedoči o izrazitoj promjeni acidobazne ravnoteže, koja se može razlikovati ovisno o dobi i težini intoksikacije. Njegova česta manifestacija kod dece je metabolička acidoza. Ozbiljnost stanja ne može se procijeniti samo na osnovu koncentracije salicilata u krvnoj plazmi. Apsorpcija acetilsalicilne kiseline može biti usporena uslijed kašnjenja u otpuštanju želuca, stvaranja kalkula u želucu ili kada se pripravak daje u obliku enterički obloženih tableta.

Simptomi teškog i akutnog trovanja (uslijed predoziranja): hipoglikemija (uglavnom u djece), encefalopatija, koma, hipotenzija, plućni edem, konvulzije, koagulopatija, edem mozga, poremećaji srčanog ritma.

Izraženiji toksični efekat je primećen kod pacijenata sa hroničnim predoziranjem ili zloupotrebom droga, kao i kod starijih pacijenata ili dece.

Lečenje.U slučaju akutnog predoziranja, potrebno je ispiranje želuca i upotreba aktivnog uglja. Ako sumnjate na dozu veću od 120 mg / kg tjelesne težine, više puta nanesite aktivni ugljen.

Razine salicilata u serumu treba izmjeriti najmanje svakih 2:00 nakon uzimanja doze, sve dok se nivo salicilata ne smanji stalno i ne uspostavi ravnoteža acidobazne baze.

Protrombinsko vrijeme i / ili MNI (međunarodni normalizirani indeks) treba provjeriti, posebno ako se sumnja na krvarenje.

Potrebno je obnoviti ravnotežu tečnosti i elektrolita. Učinkovite metode uklanjanja salicilata iz krvne plazme su alkalna diureza i hemodijaliza. Hemodijalizu treba primijeniti u slučaju teške intoksikacije, jer ova metoda značajno ubrzava izlučivanje salicilata i obnavlja ravnotežu kiseline u bazi i vode i soli.

Kroz složene patofiziološke učinke trovanja salicilatima, manifestacije i simptomi / rezultati ispitivanja mogu uključivati:

Manifestacije i simptomi

rezultati ispitivanja

terapijske mere

Blaga ili umjerena opijenost

Ispiranje želuca, opetovana primjena aktivnog ugljena, prisilna alkalna diureza

Tahipneja, hiperventilacija, respiratorna alkaloza

Oporavak ravnoteže elektrolita i kiseline

Hiperhidroza (prekomjerno znojenje)

Umjerena ili jaka intoksikacija

Ispiranje želuca, opetovana primjena aktivnog ugljena, prisilna alkalna diureza, hemodijaliza u teškim slučajevima

Respiratorna alkaloza sa kompenzacijskom metaboličkom acidozom

Oporavak ravnoteže elektrolita i kiseline

Oporavak ravnoteže elektrolita i kiseline

Respiratorni: hiperventilacija, nekardiogeni plućni edem, respiratorno zatajenje, asfiksija

Kardiovaskularne: disaritmije, arterijska hipotenzija, kardiovaskularni zastoj

Na primjer, promjene u krvnom tlaku, EKG-u

Gubitak dehidracije tečnosti i elektrolita, oligurija, zatajenje bubrega

Na primjer, hipokalemija, hipernatremija, hiponatremija, promjene u funkciji bubrega

Oporavak ravnoteže elektrolita i kiseline

Poremećen metabolizam glukoze, ketoacidoza

Hiperglikemija, hipoglikemija (posebno kod djece). Povećani nivo ketona

Tinitus, gluhoća

Gastrointestinalni: GI krvarenje

Hematološka: inhibicija trombocita, koagulopatija

Na primjer, produženje PT-a, hipoprothrombinemija

Neurološki: toksična encefalopatija i depresija centralnog nervnog sistema s manifestacijama kao što su letargija, zbunjenost, koma i napadaji

Međunarodno vlasničko ime

INN ovog leka je acetilsalicilna kiselina + magnezijum hidroksid.

Cardiomagnyl Forte je kombinirani lijek iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova koji imaju izražen antiagregacijski učinak.

Oznaka za anatomsku i terapijsku hemijsku klasifikaciju lijekova: B01AC30.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u obliku bijelih tableta. Oni su s jedne strane ovalni i rizični.

Sastav tableta uključuje takve aktivne tvari:

  • 150 mg acetilsalicilne kiseline
  • 30,39 mg magnezijumovog hidroksida.

Ostalo su pomoćne tvari:

  • kukuruzni škrob
  • mikrokristalna celuloza,
  • magnezijum stearat,
  • krompirov skrob
  • hipromeloza,
  • propilen glikol (makrogol),
  • talk u prahu.

Lijek je dostupan u obliku bijelih tableta. Oni su s jedne strane ovalni i rizični.

Farmakološko djelovanje

Acetilsalicilna kiselina ima efekte karakteristične za sve NSAID, kao što su:

  1. Antiaggantno.
  2. Protivupalno.
  3. Lijekovi protiv bolova.
  4. Antipiretik.

Glavni učinak ove tvari je smanjenje agregacije trombocita (lijepljenje), što dovodi do prorjeđivanja krvi.

Mehanizam djelovanja acetilsalicilne kiseline jest suzbijanje enzima ciklooksigenaze. Kao rezultat toga, poremećena je sinteza tromboksana u trombocitima. Ova kiselina takođe normalizuje respiratorne procese i funkcionisanje koštane srži.

Acetilsalicilna kiselina negativno deluje na želudačnu sluznicu. Magnezijum hidroksid pomaže u sprečavanju gastrointestinalnih tegoba. U ovaj preparat dodaje se magnezijum zbog svojih antacidnih svojstava (neutralizacija klorovodične kiseline i zaštitna membrana zahvata zidove stomaka).

Farmakokinetika

Acetilsalicilna kiselina ima veliku brzinu apsorpcije. Nakon oralne primjene, brzo se apsorbira u želucu i dostiže svoju maksimalnu koncentraciju u plazmi nakon 1-2 sata. Kada uzimate lijek s hranom, apsorpcija se usporava. Bioraspoloživost ove kiseline je 80-90%. Dobro se distribuira u cijelom tijelu, prelazi u majčino mlijeko i prolazi kroz placentu.

Početni metabolizam nastaje u stomaku.

Početni metabolizam nastaje u stomaku. U tom se slučaju formiraju salicilati. Daljnji metabolizam se provodi u jetri. Salicilati se izlučuju bubrezima u nepromijenjenom obliku.

Magnezijum hidroksid ima malu brzinu apsorpcije i nisku bioraspoloživost (25-30%). U malim količinama prelazi u majčino mlijeko i slabo prolazi kroz placentarnu barijeru. Magnezijum se iz organizma izlučuje uglavnom izmetom.

Za šta je to?

Lijek je propisan za sljedeće bolesti:

  1. Akutna i hronična koronarna bolest srca (koronarna bolest srca).
  2. Nestabilna angina pektoris.
  3. Tromboza.


Lijek je propisan za koronarnu bolest srca.
Lijek je propisan za nestabilnu anginu.
Lijek je propisan za trombozu.

Lijek se često koristi za sprečavanje tromboembolije (nakon operacije), akutnog zatajenja srca, infarkta miokarda i cerebrovaskularne nesreće. Pacijenti sa šećernom bolešću, hipertenzijom, hiperlipidemijom, kao i ljudi koji puše nakon 50. godine, trebaju sličnu prevenciju.

Kako uzimati Cardiomagnyl Forte?

Lijek se uzima oralno sa malo vode. Tableta se može podijeliti u 2 dijela (uz pomoć rizika) ili zdrobiti radi brže apsorpcije.

Za ublažavanje pogoršanja srčane bolesti propisuje se 1 tableta dnevno (150 mg acetilsalicilne kiseline). Ova doza je početna. Tada se smanjuje za 2 puta.

Nakon vaskularne hirurgije, po volji liječnika uzima se 75 mg (pola tablete) ili 150 mg.

Kako bi se spriječile kardiovaskularne bolesti (infarkt miokarda, tromboza) uzimajte pola tablete dnevno.

Uzimanje lijeka za dijabetes

Pacijenti s dijabetesom imaju visoki rizik od povećanja viskoznosti krvi i razvoja tromboze. U svrhu prevencije propisuje se pola tablete dnevno.

Pacijenti s dijabetesom imaju visoki rizik od povećanja viskoznosti krvi i razvoja tromboze. U svrhu prevencije propisuje se pola tablete dnevno.

Hematopoetski organi

Krvožilni sistem postoji rizik od razvoja:

  • anemija
  • trombocitopenija
  • neutropenija
  • agranulocitoza,
  • eozinofilija.


Od uzimanja lijeka, može se javiti nuspojava poput ezofagitisa.
Neželjeni efekti poput mučnine i povraćanja mogu se pojaviti nakon uzimanja lijeka.
Nakon uzimanja lijeka, nuspojava se može javiti kao bronhospazam.
Od uzimanja lijeka može se pojaviti nuspojava poput proljeva.
Od uzimanja lijeka može doći do nuspojava poput stomatitisa.
Nuspojava poput eozinofilije može se javiti od uzimanja lijeka.
Od uzimanja lijeka može doći do nuspojava poput urtikarije.





Ponekad su alergijske reakcije poput:

  • Quinckeov edem,
  • svrbež kože
  • urtikarija
  • spazam bronha.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Lijek je odobren za upotrebu u 2. tromjesečju trudnoće na preporuku specijalista. Doktor može propisati ovaj lijek kada korist za majku nadmašuje rizik za plod.

U prvom tromjesečju trudnoće kardiomagnil može izazvati malformacije fetusa. Strogo je zabranjena upotreba lijeka u 3. tromjesečju. Inhibira porođaj i povećava rizik od krvarenja u majke i deteta.

Salicilati prelaze u majčino mlijeko u malim količinama. Tijekom dojenja, lijek se uzima s oprezom (dozvoljena je jedna doza ako je potrebno). Dugotrajna upotreba tableta može naštetiti detetu.

Primjena za oslabljenu funkciju bubrega

Budući da izlučivanje salicilata vrši bubrezima, u prisustvu bubrežne insuficijencije, lijek treba uzimati s oprezom. S ozbiljnim oštećenjem bubrega, liječnik može zabraniti uzimanje ovog lijeka.

Budući da izlučivanje salicilata vrši bubrezima, u prisustvu bubrežne insuficijencije, lijek treba uzimati s oprezom.

Interakcija s drugim lijekovima

Ovaj lijek se ne preporučuje za upotrebu u kombinaciji sa drugim nesteroidnim antireroidima. Ova kompatibilnost dovodi do povećane aktivnosti lijeka i povećanih nuspojava.

Kardiomagnil takođe poboljšava delovanje:

  • antikoagulansi
  • Acetazolamid
  • Metotreksat
  • hipoglikemijska sredstva.

Dolazi do smanjenja djelovanja diuretika poput Furosemida i Spironolaktona. Istodobnom primjenom s kolestiraminom i antacidima smanjuje se brzina apsorpcije kardiomagnila. Do smanjenja efikasnosti dolazi i u kombinaciji sa probenecidom.

Kompatibilnost s alkoholom

Pijenje alkohola tokom terapije zabranjeno je. Alkohol pojačava agresivni učinak tableta na gastrointestinalnu mukozu. To povećava rizik od nuspojava.

Popularni lijekovi sa sličnim učinkom su Aspirin Cardio, Thrombital, Acekardol, Magnikor, Thrombo-Ass.

Cardiomagnyl | upute za uporabu Aspirin Cardio upute Thrombital Forte upute Thrombo ACC upute

Cardiomagnyl Fort recenzije

Igor, 43, Krasnojarsk.

Radim kao kardiolog više od 10 godina. Propisujem kardiomagnylum mnogim pacijentima. Brzo deluje, ima pristupačnu cijenu i mali broj nuspojava. Lijek je neophodan za prevenciju srčanog udara i koronarne srčane bolesti.

Aleksandra, 35 godina, Vladimir.

Ovaj lijek propisujem pacijentima nakon 40 godina za prevenciju patologija kardiovaskularnog sistema. Svi pacijenti to dobro podnose. U svojoj praksi nisam uočio nikakve nuspojave. Ali, savjetujem vam da to ne uzimate sami i nekontrolirano.

Victor, 46 godina, Železnogorsk.

Cardiomagnyl je praktičan za upotrebu, pristupačan je i relativno siguran. Lijek preporučujem bolesnicima sa koronarnom srčanom bolešću, cerebralnom arteriosklerozom, varikoznim venama i tromboembolijom. Često ga propisujem u preventivne svrhe.

Anastasia, 58, Ryazan.

Stalno uzimam ove tablete nakon srčanog udara po preporuci ljekara. Lijek se dobro podnosi, nema nuspojava. Od početka prijema odmah sam se osjećao bolje.

Daria, 36, Sankt Peterburg.

Pijem ovaj lijek kako je propisao ljekar za liječenje varikoznih vena. Lijek razrjeđuje krv i sprečava stvaranje ugrušaka u krvi. Noću sam imao bolove, teške noge i grčeve. Dobar lijek!

Gregory, 47, Moskva.

Imao sam srčani udar pre 2 godine. Sada uzimam ove tablete za prevenciju. Dobro se osjeća i nema nuspojava. Oslobodio sam se i stalnih glavobolja.

Pogledajte video: Nycomed 20 A3 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar