Glidiab: dijabetes melitus, kontraindikacije i neželjene reakcije

Terapeutski učinak postignut kad se uzima Glidiab rezultat je aktivnosti glikolida koji je uključen u njegov sastav, a koji je derivat sulfoniluree druge generacije. Za razliku od lijekova prve generacije, karakterizira je veća djelotvornost i niža toksičnost, a njegov učinak na snižavanje šećera određuje činjenica da pod utjecajem gliklazida:

  • Dolazi do povećanja izlučivanja inzulina beta ćelijama na otočiću ljudskog gušterače, koji pomoću proteina receptora unose glukozu u ćelije tela, potiču aktivaciju sinteze glikogena u jetri, mišićima i inhibiraju glukoneogenezu,
  • Inhibira se stvaranje glukoze iz masnog tkiva u jetri,
  • Pojačano je djelovanje inzulina koji cirkuliše u krvotoku,
  • Stimulisana upotreba glukoze u skeletnim mišićima i jetri
  • Inhibiraju se procesi hidroliznog raspada masti (lipoliza) u masnom tkivu.

Pregledi na Glidiab, koje su sačinili ljekari i pacijenti, govore da se tijekom uzimanja lijeka povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin, stimulira se aktivnost unutarćelijskih enzima (uključujući glikogen sintetazu prisutnu u mišićnim tkivima), a vremenski period između obroka i značajno se smanjuje početak izlučivanja žlezdama unutrašnje sekrecije inzulina (drugim rečima, povećanjem inzulina). Također, za razliku od drugih lijekova koji su derivati ​​sulfoniluree (uključujući glibenklamid i klorpropamid) i imaju učinak uglavnom tokom druge faze inkrecije, Glidiab pomaže u obnavljanju ranog vrha izlučivanja inzulina i smanjenju vršnih nivoa glukoze u krvnom serumu.

Osim što utječe na metabolizam ugljikohidrata, lijek poboljšava mikrocirkulaciju krvi, smanjuje adheziju i agregaciju trombocita, usporavajući razvoj parietalnih tromba.

Pored toga, prema uputstvu, Glidiab:

  • Smanjuje pokazatelje patološki izmenjene vaskularne propustljivosti,
  • Sprečava razvoj mikrotromboze tj.
  • Smanjuje vaskularnu osjetljivost na adrenalin,
  • Normalizira tijek fizioloških procesa parietalne fibrinolize (otapanje ugrušaka i krvnih ugrušaka),
  • Smanjuje koncentraciju ukupnog holesterola u krvi, usporavajući tako razvoj ateroskleroze i podstičući njegovu regresiju (to jest, ima antiaterogeni učinak),
  • Inhibira razvoj dijabetičke retinopatije u neproliferativnom stadiju.

Recenzije o Glidiabu potvrđuju činjenicu da njegova produljena upotreba kod dijabetičke nefropatije može značajno smanjiti sadržaj proteina u analizi urina.

Lijek ne izaziva povećanje tjelesne težine, jer uglavnom utječe na rani vrhunac proizvodnje inzulina od strane endokrinih žlijezda i ne dovodi do hiperinsulinemije. Glidiab pretili pacijenti, nasuprot tome, posebnom prehranom mogu se riješiti suvišnih kilograma.

Glidiab Farmakokinetika

Uz oralnu primjenu tableta Glidiab, aktivna supstanca koja se nalazi u njima dobro se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Nakon konzumiranja pojedinačne doze od 80 mg, maksimalna koncentracija gliclazida u krvnoj plazmi uočena je nakon otprilike četiri sata. Proces biotransformacije odvija se u jetri, gdje se osam metabolita formira oksidacijom, hidroksilacijom i glukuronidacijom koji nemaju sposobnost snižavanja razine glukoze, dok jedan od rezultirajućih metabolita utječe na mikrocirkulaciju.

70% metabolita izlučuje se uglavnom bubrezima mokraćom, a još 12% - sadržajem creva tokom crevnih pokreta. Nepromijenjeni bubrezima izlučuje se 1% gliklazida. Poluvrijeme eliminacije iznosi od 8 do 11 sati.

Indikacije za upotrebu

Uputa Glidiaba upućuje na to da se lijek preporučuje pacijentima koji pate od šećerne bolesti tipa 2 umjerene težine, praćene početnim oblicima dijabetičke mikroangiopatije. Istovremeno, njegova upotreba dozvoljena je i kao monoterapijsko sredstvo, i kao dio složene terapije, podrazumijevajući upotrebu drugih lijekova koji imaju hipoglikemijski učinak.

Tablete Glidiab mogu se propisati i u kombinaciji sa drugim hipoglikemijskim lijekovima kao profilaktički lijek za različite poremećaje reologije krvi.

Kontraindikacije

Lijek ima prilično širok spektar kontraindikacija. Dakle, zabranjeno je propisivanje Glidiaba:

  • Pacijenti sa dijabetesom tipa 1
  • Uz dijabetičku ketoacidozu,
  • Uz dijabetički prekom i komu
  • Pacijenti s insulomom,
  • Osobe s ozbiljnim oštećenjem bubrežne i jetrene funkcije,
  • Kod težih oblika mikroangiopatije,
  • Za zarazne bolesti
  • Sa povredama i opsežnim hirurškim intervencijama
  • Osobe sa preosjetljivošću na derivate sulfoniluree i preparate sulfonamida,
  • Žene tokom trudnoće i dojenja.

Doziranje i primjena

Za svakog pacijenta optimalnu dnevnu dozu Glidiaba određuje lekar, pojedinačno, na osnovu podataka o njegovom tijelu, starosti i prirodi tijeka bolesti. Konkretno, oni obraćaju pažnju na kliničku sliku bolesti i pokazatelje glikemije, posmatrane ujutro na prazan stomak i dva sata nakon obroka.

Početna dnevna doza Glidiaba obično je 80 mg, prosječna dnevna doza je 160 mg, a maksimalna je 320 mg. Mnoštvo prijema je 2. Preporučuje se piti tablete ujutro i navečer pola sata prije obroka.

Nuspojave

Recenzije o Glidiabu dokaz su da, u nekim slučajevima, uzimanje lijeka može biti praćeno negativnim štetnim reakcijama.

Neki pacijenti imaju alergije, anoreksiju, mučninu, povraćanje, osjećaj težine i bolova u epigastričnoj regiji. Ponekad se mogu uočiti trombocitopenija, leukopenija, agranulocitoza ili anemija (u pravilu su svi ti fenomeni reverzibilni).

Farmakološka svojstva

Glavna aktivna supstanca lijeka pripada grupi hipoglikemijskih agenasa, čija je aktivnost posljedica djelovanja na stanice gušterače. Glidiab pruža takav farmakološki učinak na tijelo, kao što su:

  1. Ćelije gušterače stimulišu lučenje inzulina.
  2. Povećava osjetljivost tkiva na inzulin, što omogućava postizanje pozitivnih rezultata nakon prve upotrebe lijeka.
  3. Smanjuje se vrijeme od trenutka kada hrana uđe u tijelo do gušterače da napravi inzulin, normalizirajući daljnju probavu.
  4. Smanjuje adheziju i agregaciju trombocita što pomaže u sprečavanju razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema povezanih sa stvaranjem krvnih ugrušaka.
  5. Smanjuje osetljivost receptora vaskularne stijenke na efekte adrenalina.
  6. Stimulira smanjenje proteinurije u prisutnosti teškog nefrotskog sindroma.

Značajna prednost lijeka je činjenica da se s dugotrajnom primjenom ne razvija patološki porast tjelesne težine, što je tipično za prisutnost dijabetes melitusa. Uz primjenu preporučene prehrane, Glidiab pomaže u stabilizaciji tjelesne težine.

Kako izgleda glidiab?

Usporava se razvoj retinopatije što pacijentu omogućava održavanje vida. Na pozadini duže upotrebe poboljšava se mikrocirkulacija udova što pomaže u smanjenju manifestacije polineuropatije. Pravim dozama lijeka nuspojave dijabetesa su minimizirane.

Nakon uzimanja tableta unutra, adsorbiraju se iz probavnog trakta, ulazeći u opći krvotok. Povećavanje koncentracije lijekova nastaje postepeno, što eliminira razvoj nuspojava iz kardiovaskularnog sistema (mučnina, vrtoglavica i dr.).

Maksimalna koncentracija postiže se 6-12 sati nakon uzimanja tableta. Jelo ne utječe na apsorpciju i raspodjelu aktivnih komponenti lijeka.

Poluvrijeme života je oko 16 sati. To vam omogućuje da uzimate lijek jednom dnevno, a njegova visoka djelotvornost traje kroz cijeli dan.

Aktivna supstanca lijeka je gliklazid koji u jednoj tableti sadrži 30 mg. Pomoćne komponente:

  • mikrokristalna celuloza,
  • hipromeloza,
  • silika
  • magnezijum stearat.

Tablete su pločaste cilindrične oblike sa prešarom u sredini. Pakirano u konturne ćelije od 10 kom.

Indikacije za imenovanje

Lijek je propisan u prisustvu dijabetesa tipa 2, kao i za uklanjanje pratećih manifestacija:

  • arterijska hipertenzija
  • kardiovaskularne bolesti
  • nefrotski sindrom.

Prije upotrebe lijeka, preporučuje se konzultirati stručnjaka.

Načini primjene

Postoje dva oblika Glidiaba: redovni i Glidiab MV. Razlika u pripravcima je isključivo u dozi i osobinama primjene.

Početna dnevna doza za progresivni dijabetes tipa 2 je 80 mg dnevno. Može se postepeno povećavati u nedostatku terapijskog efekta. Maksimalna dnevna doza lijeka je 320 mg. Podijeljen je u nekoliko doza u pravilnim intervalima, što vam omogućava održavanje razine šećera u krvi na određenoj razini i nakon uzimanja ugljikohidrata.

Preporučuje se uzimati Gladijab odmah nakon što se probudite za doručkom s malo vode. U slučaju bubrežnih patologija, prilagodba doze nije potrebna.

Glidiab MV

Lijek ima dugotrajno djelovanje, dakle, uzimanjem jedne tablete dnevno u dozi od 30 mg. U nedostatku terapijskog učinka, dopušteno je povećanje doze do 120 mg dnevno. Proces se provodi postepeno, dodavanjem pola tablete dnevno svake sedmice.

Glidiab MV ima produženo dejstvo

Preporučuje se uzimanje tableta ujutro nakon doručka ili tokom obroka. U slučaju nedostatka efikasnosti, potrebno je posavjetovati se s liječnikom o mogućnosti prilagodbe doze.

Glavna prednost lijeka je u tome što se može koristiti zajedno s drugim hipoglikemijskim agensima, što ne šteti zdravlju.

Predoziranje

U slučaju predoziranja lijekom, zapažaju se dva kritična stanja: hipoglikemija i pancitopenija. U prvom slučaju, šećer u krvi pada na kritično nisku razinu. U drugom slučaju usporava se sinteza koštanih srži u krvnim ćelijama, što inhibira sve metaboličke procese. Zajedno, ovo može izazvati razvoj dijabetičke kome, kao i smrtni ishod.

Ako je pacijent pri svijesti, nudi im se hrana koja sadrži šećer kako bi povećali nivo glukoze u krvi. Nesvjesno stanje zahtijeva kapljanje glukoze i stalno praćenje biohemijskih parametara krvi.

Interakcija s drugim lijekovima

Glibiad MV dobro se kombinira s drugim lijekovima s hipoglikemijskim svojstvima, no pri složenom liječenju važno je uzeti u obzir ukupan broj lijekova kako ne bi izazvali razvoj kritično niskog šećera u krvi.

Istodobnom primjenom lijeka s NSAID lijekovima dolazi do hiperemije kože, blijedosti i drugih znakova anemije, uključujući vrtoglavicu i nedostatak apetita.

Sulfanilamidi u kombinaciji sa Glibiadom izazivaju patološki nizak šećer u krvi, što povećava rizik od razvoja hipoglikemijske kome.

Istodobnom primjenom s fibratima hipoglikemijska svojstva lijeka povećavaju se nekoliko puta.

Izuzetno oprezno, lijek se kombinira s glukokortikosteroidima, jer potonji može izazvati razvoj steroidnog dijabetesa.

Hormonski lijekovi koji su propisani za ispravljanje stanja endokrinih bolesti odabiru se u minimalnim dozama, budući da se pri interakciji s Glidiabom terapijska učinkovitost potonjeg smanjuje nekoliko puta.

Derivati ​​teofilinske i salicilne kiseline nekoliko puta povećavaju efikasnost lijeka, što može pokrenuti razvoj hipoglikemije.

Strogo je zabranjeno kombiniranje mikonazola i drugih antifungalnih lijekova s ​​Glidiabom

Strogo je zabranjeno kombiniranje mikonazola i drugih antifungalnih lijekova s ​​Glidiabom što podrazumijeva razvoj dijabetičke kome i nagli smrtni ishod.

Takođe, nemojte koristiti lijekove i tinkture za alkohol, jer molekuli etanola izazivaju kršenje kompenzacijskih svojstava tijela, štetno djelujući na gušteraču.

Adrenergični blokatori u kontaktu sa Glidiabom mogu maskirati znakove hipoglikemije, što povećava rizik od razvoja hitnih stanja.

Barbiturati gotovo u potpunosti inhibiraju djelovanje lijeka Glidiab MV, stoga se ne upotrebljavaju zajedno zbog nedostatka terapijskog učinka potonjeg.

U skladu sa svim preporukama stručnjaka, tablete Glidiab mogu pomoći u smanjenju patološki visokih vrijednosti šećera u krvi, kao i u smanjenju manifestacija dijabetesa. Samo-lijek treba potpuno isključiti, jer postoji visoki rizik razvoja nuspojava.

Pogledajte video: совальди софосбувир 400 мг n60 показания к применению глидиаб мв (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar