Recepti za salatu protiv dijabetesa

Među našim čitateljima ima puno ljudi koji pate od dijabetesa. Izbor hrane za njih, nažalost, ograničen je. U našem članku želimo razgovarati o tome koje se salate mogu pripremiti za dijabetičare tipa 2. Uprkos svim ograničenjima, sasvim je moguće pripremiti jela od određenih namirnica.

Salate su korisne jer uključuju povrće, koje je najkorisnija hrana za dijabetes. Niskokalorične su i bogate vlaknima, što prigušuje glad, snižava šećer i usporava apsorpciju glukoze. Postoje mnoge vrste salata za dijabetičare tipa 2. Među njima možete pronaći praznične i svakodnevne recepte.

Meni za dijabetičare

Osobe koje pate od dijabetesa trebale bi biti opreznije kad biraju jela i proizvode za njihovu pripremu. Populacija ovisna o insulinu mora stalno kontrolirati razinu glukoze kako ne bi došlo do komplikacija od njezinog viška ili nedostatka.

Posebnost drugog tipa dijabetesa je ta što ga prati pretilost. Neophodno ih je riješiti kako bi se vrijednost šećera vratila u normalu. Da biste to učinili, morate smanjiti ugljene hidrate u ishrani. Ali oni se istovremeno ne mogu u potpunosti isključiti iz ishrane. Salate za dijabetičare tipa 2 mogu se pripremiti od mesa, ribe, voća, morskih plodova, povrća, ljekovitog bilja. Jela se mogu začiniti umacima. Vrijedno je zapamtiti da su neki sastojci kontraindicirani, jer uzrokuju skokove u nivou šećera. Takve fluktuacije zahtijevaju prilagođavanje doze inzulina kako bi se izbjegla glikemijska koma i pretilost. Zato se za pripremu salata kod dijabetičara tipa 2 treba odabrati samo pravu hranu.

Koji se proizvodi mogu koristiti?

Lista povrća koje se može koristiti za pripremu ukusnih salata za dijabetičare tipa 2 prilično je opsežna. Među proizvodima su i oni koji sadrže puno vitamina, ugljenih hidrata i vlakana. Sa tačnošću treba odabrati biranje povrća koje sadrži brze ugljikohidrate. Ovakvi proizvodi vrlo brzo zasiti tijelo, ali istovremeno ne donose sitost.

Da biste pripremili prave i ukusne salate za dijabetičare tipa 2, možete koristiti uobičajeno povrće, smanjujući stepen prerade ili količine.

Lista dozvoljenih proizvoda uključuje:

  1. Celer Povrće se preporučuje za kuhanje ne samo salata, već i drugih jela. Sadrži puno vitamina i vlakana. Celer poboljšava probavni sistem. Dobro se slaže sa sojinim umakom, nezaslađenim jogurtima i biljnim uljem.
  2. Sve vrste kupusa (brokoli, cvjetača, bijeli kupus). Sadrži veliki broj vitamina: B6, K, C. Povrće se sastoji od vlakana, koja se polako pretvaraju u energiju za tijelo i pružaju dugotrajno zasićenje. Ali bijeli kupus u sirovom obliku treba koristiti oprezno ako postoje problemi sa gastrointestinalnim traktom.
  3. Krompir. Mogu ga koristiti i dijabetičari, ali u malim količinama, jer gomolji sadrže brze ugljikohidrate. Za salate možete koristiti malu količinu, i u pečenom obliku.
  4. Mrkva je dobra za dijabetičare u kuhanom i sirovom obliku u bilo kojoj količini.
  5. Cvekla. Može se koristiti povrće, uprkos visokom sadržaju saharoze u njemu. Da biste smanjili količinu, povrće morate kuhati ili peći, a zatim koristiti za salatu.
  6. Paprika se može koristiti ne samo sirova, već i pečena.
  7. Krastavci i paradajz takođe su dobri za dijabetičare.

Salata s jeruzalemskim artičokom i kupusom

Recepti za salatu za dijabetičare tipa 2 vrlo su jednostavni. Posebno su korisni oni koji sadrže mnogo zdravog povrća. Takva hrana je malo kalorija. Sadrži hranjive tvari koje poboljšavaju probavu.

Dijabetičarima možete ponuditi kuhanje salate s kupusom i jeruzalemskim artičokom.

  1. Šampinjoni - 70 g.
  2. Kupus - 320 g
  3. Luk - dve glave.
  4. Peršun
  5. Kopar.
  6. Jerusalimski artičoka - 240 g.

Šampinjone kuhajte dok ne skuhaju. Sjeckajte kupus dodavanjem soli. Jeruzalemska artičoka se ljušti i nariba. Luk narežemo na pola prstena, a gljive na kriške. Samljeti zelje. Sve sastojke pomiješamo u zdjeli za salatu i začinimo biljnim uljem ili malo kisele pavlake.

Salata s jabukama i orasima

Da biste pripremili zdravu povrtnu salatu za dijabetičare tipa 2, potreban vam je minimalan set proizvoda:

  1. Mrkva - 120 g.
  2. Sok od limuna
  3. Kisela pavlaka sa niskom masnoćom - 80 g.
  4. Orasi - 35 g.
  5. Sol
  6. Jabuka.

Jabuku operite i ogulite, a zatim samljeti na rerni. Utrljajte i mrkvu. Meso jabuke mora se poprskati limunovim sokom, inače će brzo potamniti. Orasi se malo suše u tavi, sitno se sjeckaju i dodaju u salatu. Izmiješajte proizvode i začinite malo kisele pavlake.

Jelo od karfiola

Salate od kupusa za dijabetičare tipa 2 veoma su popularne.

  1. Cvjetača - 320 g.
  2. Dva jaja.
  3. Laneno ulje.
  4. Kopar je zelene boje.
  5. Perje luka.

Karfiol kuhajte dok ne skuha. Nakon hlađenja rastavljamo je na cvasti. Zatim skuhajte jaja i isecite ih. Samljeti zelje. Svi proizvodi su pomiješani i začinjeni biljnim uljem. Jednostavna svakodnevna salata priprema se vrlo brzo i jednostavno.

Salata od špinata

Jednostavna salata za dijabetičare tipa 2 može se napraviti od špinata.

  1. Spanać - 220 g.
  2. 80 g krastavaca i paradajza.
  3. Luk zeleni.
  4. Biljno ulje ili pavlaka.
  5. Dva jaja.

Skuhajte tvrdo kuhana jaja i sitno ih nasjeckajte. Potom pomešajte sa nasjeckanim lukom i špinatom. U salatu dodajte kiselu pavlaku ili ulje. Takođe dodajte kriške svežeg paradajza i krastavaca.

Grčka salata

Za dijabetičare možete kuhati grčku salatu.

  1. Svježi paradajz - 220 g.
  2. Beli biber - 240 g.
  3. Češnjak - dva klina.
  4. Maslinovo ulje
  5. Brynza - 230 g.
  6. Peršun

Paradajz i papriku narežite na kriške. Češnjakom samljejte češnjak. Sitno nasjeckajte peršun. Pomiješajte sve sastojke i dodajte naribani sir. Začinite salatom maslinovim uljem.

Goveđa salata

Donosimo vam pažnju recepta za prazničnu salatu za dijabetičare tipa 2. Za njegovu pripremu možete koristiti nemasno meso. Uzgred, riba, morski plodovi, perad se obično koriste za pripremu svečanih jela. Jela koja se temelje na njima obogaćuju organizam korisnim elementima u tragovima i proteinima. U razumnim granicama, oni se mogu koristiti.

  1. Goveđe meso niske masnoće - 40 g.
  2. Sok od rajčice - 20 g.
  3. Kisela pavlaka za preljev.
  4. Rotkvica - 20 g.
  5. Svježi krastavac - 20 g.
  6. Luk - 20 g.

Govedina se mora prokuhati, a nakon hlađenja isjeći na kockice. Krastavce narežemo na kriške, a rotkvicu na krugove. Za umak izmiješajte sok od rajčice i sjeckani luk. Izmešajte govedinu sa umakom i dodajte dresing.

Praznične salate

Novogodišnje salate za dijabetičare tipa 2 izgledaju ne manje lijepe od običnih. A ni njihov ukus nije ništa bolji. Za posebne prilike možete pripremiti lisnatu salatu od karfiola i graška.

  1. Pasulj - 230 g.
  2. Cvjetača - 230 g.
  3. Grašak - 190 g.
  4. Dva paradajza.
  5. Listovi salate.
  6. Sok od limuna
  7. Sol
  8. Jabuka.
  9. Biljno ulje.

Grah je prethodno kuhan, nasoljen vodom. Isto radimo i sa cvjetačom i graškom. Sve povrće mora se kuhati odvojeno. Jabuku ogulite, isjecite na kockice i začinite limunovim sokom da meso ne potamni. Paradajz narežite na krugove. Po želji ih možete prethodno očistiti. Stavite salatu na jelo. Zatim stavite kolutiće sokova od rajčice, pasulja i kupusa. U sredinu stavljamo grašak. Vrhunsku salatu možete ukrasiti kockicama jabuke i sjeckanim začinskim biljem. Na kraju kuhanja jelo se začinjava.

Salata od lignji

Blagdanska salata za dijabetičare tipa 2 može se pripremiti sa lignjama i povrćem.

  1. Filet lignje - 230 g.
  2. Kisela pavlaka sa malo masti.
  3. Krompir - 70 g.
  4. Zeleni grašak - 40 g.
  5. Sok od limuna
  6. Mrkva
  7. Jabuka.
  8. Luk zeleni.

Fileti lignje prvo moraju biti prokuhani, a potom rezani na kriške. Krompir i šargarepu oljuštite na vašti, nakon hlađenja ogulite i narežite na kriške. Samljeti luk. Jabuku narežite na trakice i prelijte limunovim sokom. Izmiješajte sastojke i dodajte grašak. Nakon jela začinite pavlakom.

Salata s orasima i kozjim sirom

Recepti za novogodišnje salate za dijabetičare tipa 2 dosljedno su jednostavni. Međutim, čak bi i praznična jela trebala biti izuzetno zdrava.

  1. Kozji sir - 120 g.
  2. Listna zelena salata.
  3. Luk.
  4. Orasi - 120 g.

  1. Svježa svježa naranča, vinski ocat, maslinovo ulje - dvije kašike.
  2. Sol
  3. Crni biber.

Ručnu salatu narežite rukama i dodajte sjeckani luk. U posudi pomiješajte sok od pomorandže, octa i maslinovog ulja. Masu izmiješamo i začinimo salatom. Posudu pospite sjeckanim orasima i sjeckanim sirom.

Salata od avokada i piletine

Donosimo vam još jedan recept za novogodišnju salatu za dijabetičare tipa 2. Jelo s avokadom i piletinom bit će izvrsna opcija za svečani stol.

  1. Pileći leš.
  2. Jabuka.
  3. Avokado
  4. Watercress.
  5. Spanać
  6. Svježi krastavac.
  7. Sok od limuna
  8. Maslinovo ulje
  9. Jogurt - četiri kašike.

Piletina se može kuhati ili peći. Nakon toga potrebno je odstraniti kožu i odvojiti meso od kostiju. Piletinu isjeći na sitne komade.

Za kuhanje trebate uzeti mladi krastavac. Skinite koru s nje i narežite na kockice. Ogulite jabuku i avokado, a zatim narežite na kriške. Jabukova kaša mora biti lagano poprskana limunovim sokom, jer će u suprotnom izgubiti atraktivan izgled. A u zdjeli za salatu pomiješamo sve sastojke i začinimo ih jogurtom.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte usitnjeni voden krem ​​i špinat, koji je začinjen mješavinom ulja i limunovog soka. Oba dijela salate povezujemo zajedno.

Nijanse kuhanja

Za pripremu salata za dijabetičare vrlo je važno koristiti ne samo prave proizvode, nego i iste preljeve. Ako koristite ocat, najbolje je uzimati kiselinu s malim procentom. Najprikladnije je voćno ili limunovo sirće.

Odličan preljev je limunov sok. Njegova prednost je što pouzdano štiti organizam od mikroba i poboljšava probavu, a takođe pomaže u razgradnji holesterola, ubrzava zarastanje rana i regeneraciju tkiva.

Što se tiče biljnih ulja, kod dijabetesa tipa 2 preporučuju se sledeći proizvodi:

  1. Kukuruzno ulje Njegova vrijednost leži u sadržaju fosfatida i zasićenih masnih kiselina, koje mogu zamijeniti životinjske masti.
  2. Maslinovo ulje je vrlo korisno za dijabetes. Povećava osjetljivost ljudskog tijela na inzulin, poboljšava peristaltiku, snižava holesterol, pospješuje zarastanje čir na želucu, poboljšava stanje krvnih sudova.
  3. Susamovo ulje je podjednako korisno. Normalizuje težinu, tonove, poboljšava stanje kože, kose, noktiju, smanjuje krvni pritisak.
  4. Laneno ulje je bogato nezasićenim mastima, koje su veoma važne za organizam. Pomaže normalizaciji težine, poboljšava metabolizam, snižava holesterol. Ulje se sa sigurnošću može nazvati supstancom za sprečavanje ateroskleroze i hipertenzije. Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Vrlo često se za punjenje salata koriste nemasni jogurti i kisela pavlaka.

Haringa ispod krznenog kaputa za dijabetičare

Bez haringe ispod krznenog kaputa nemoguće je zamisliti nijedan svečani stol. Bez obzira koliko uobičajeno jelo bilo, mnoge domaćice ga vole. Klasična verzija temelji se na korištenju velike količine majoneza. Za salatu od cvekle za dijabetičare tipa 2 treba koristiti samo nemasnu pavlaku ili jogurt. Sve povrće ne treba kuhati, već peći. Uz to je potrebno koristiti i malo zasoljene haringe. Najbolje je da ga sami skuhate.

Prije kuhanja, mrkvu, repu i krumpir morate oprati i peći u rerni. Zatim narežemo haringu i pripremimo umak, mešajući kiselo vrhnje, sol, senf i papar po ukusu. Tvrdo kuhana jaja.

Luk se mora oguliti u kipućoj vodi uz dodatak male količine octa da biste se oslobodili gorčine. Sada možete početi s formiranjem salate. Skupljamo ga na uobičajen način, ne zaboravljajući da slojeve podmažemo dijetalnim preljevom. Kalorični sadržaj salate znatno je smanjen, ali čak i u tom obliku dijabetičari to ne bi trebali zloupotrebljavati.

Filet od šljive

Za pripremu salate potrebno je kuhati file dok ne porumeni, prethodno uklonivši bilo kakvu masnoću. Nakon hlađenja meso izrezujemo na kockice ili ga rastavimo na vlakna. Prije upotrebe suve šljive treba temeljito oprati u tekućoj vodi, a potom prokuhati u kipućoj vodi. Nakon dvadeset minuta šljive se mogu isjeći na kriške. Za kuhanje možete koristiti i drugo sušeno voće. U salatu dodajte kriške svježeg krastavca.

Posudu napunite domaćim umakom napravljenim od kisele pavlake, limunovog soka i senfa. Za dodavanje arome i ukusa mogu se koristiti sitno sjeckane zelene boje.

Na dno posude za salatu polažu se kriški fileta, preko toga prelijte sos. Zatim položite krastavce i suve šljive. Salata se može jednostavno miješati ili slojevito. Možete jelo ukrasiti nasjeckanim orasima.

Voćne salate

Za dijabetes se mogu konzumirati i voćne salate. Proizvodi za njih mogu se birati prema sezoni. Međutim, voće mora biti svježe i bez štetnih tvari. Za kuhanje morate odabrati hranu s najmanjim udjelom šećera kako ne biste negirali sve napore za normalizaciju glukoze u tijelu. Voćne salate treba začiniti laganim dijetnim jogurtima ili kiselim vrhnjem.

Kao što vidite, izbor salata za dijabetičare prilično je raznolik. Po želji možete kuhati ne samo svakodnevne opcije, već i praznične. Osnova za kuhanje dijetalne hrane uvijek treba biti samo prava hrana.

Istucite salatu

Krastavci, paradajz i bilje su na stolu cijele godine. Ljeti je ovo povrće najkorisnije, a trošak im je mnogo manji nego zimi.

Da biste skuhali ovu salatu trebate uzeti u jednakom omjeru svježe krastavce i rajčice.

Paradajz i krastavac narežite na bilo koji način.

Protrljajte celer preko rerne i dodajte na tanjir.

Dodajte zelje po ukusu (zelena salata, kopar, luk).

Sol ili papar po ukusu.

Salatu s dijabetesom morate napuniti sojinim sosom i biljnim uljem.

Kuhana salata može biti odličan dodatak glavnom jelu ili možete samo zalogaj jesti tokom dana.

Bogato je vlaknima i vitaminima.

Salata od dijabetične mrkve

Povrće se odlično kombinira sa umakom od kiselog vrhnja i jabukama.

Pomoću krupne rerne obrišite mrkvu.

Polovina zelene jabuke takođe se probije kroz rernu.

Kao preljev koristite 15% kiselo vrhnje i obični jogurt bez dodatka voća.

Možete dodati grožđice po ukusu.

Jelovnik dijabetesa treba biti raznolik

Ljudi koji imaju dijabetes trebali bi biti pažljiviji u pogledu odabira hrane i recepata za hranu.

  1. Ljudi ovisni o insulinu moraju držati razinu glukoze pod kontrolom, tako da u tijelu nema ozbiljnih komplikacija zbog njegovog nedostatka ili viška.
  2. Druga vrsta dijabetesa usko je povezana s pretilošću, koja se mora eliminirati kako bi se šećer vratio u normalu. Hranu s ugljikohidratima treba minimizirati u prehrani dijabetičara, iako je potpuno isključivanje neprihvatljivo.

Ali dijabetičarima su neki sastojci kontraindicirani jer će izazvati porast šećera. Takve fluktuacije zahtijevaju prilagođavanje doze inzulina kako bi se izbjegla pretilost ili glikemijska koma. Zato za pripremu salata trebate odabrati samo prave proizvode.

Dijabetičko povrće

Lista povrtnih kultura je opsežna. Među njima su predmeti s visokim sadržajem vitamina, vlakana i ugljikohidrata. S oprezom treba odabrati povrće s brzim ugljikohidratima.. Zasićenost tijela doći će brzo, ali neće donijeti dugo sitosti.

Za prave dijabetičke salate možete koristiti uobičajeno povrće, promeniti način prerade ili smanjiti količinu.

  • Celer se preporučuje dijabetičarima kako u salati, tako i u drugim jelima. Sadrži ogromnu količinu vlakana i izvor je vitamina. Poboljšava probavni sistem. Odlično se slaže s biljnim uljima, nezaslađenim jogurtom ili sojinim sosom.
  • Kupus bilo koje vrste (bijeli kupus, cvjetača, brokoli) sadrži korisne vitamine B6, C, K, koji pozitivno djeluju na vaskularni i nervni sistem. Povrće se uglavnom sastoji od vlakana, koja se polako pretvaraju u energiju i pružaju dugotrajno zasićenje. Uz oprez, trebate koristiti sirovi bijeli kupus, ako postoje problemi sa stomakom ili nedostatak enzima.
  • Krompir je prihvatljiv i za jelovnik dijabetesa, ali u ograničenoj količini, jer se odnosi na brze ugljikohidrate. U odnosu na ostale sastojke salate, krompir treba biti malog procenta i ne treba ga kuhati, nego peći u rerni.
  • Sirova i kuhana mrkva ne šteti dijabetičarima i diverzificira recept za povrćne salate.
  • Cvekla - ne odričite se ovog korisnog povrća, uprkos velikom sadržaju saharoze. Količinu možete smanjiti toplinskom obradom, ako kuhate repe ili pečete prije slanja u salatu. Haringe ispod krznenog kaputa, vinaigrette nije moguće zamisliti bez tradicionalnog niza sastojaka. Bolje je smanjiti količinu proizvoda i peku, mrkvu i krompir ispeći u rerni.
  • Paprika se može koristiti i svježa i nakon termičke obrade.
  • Rajčica i krastavci korisni su i za dijabetičare.



Popis zdravog povrća može se beskrajno dopunjavati.

Izbor pravih salata od povrća za dijabetičare

Značajka povrtnih salata za dijabetičare je uporaba pravog dresing sosa. U dijeti ne bi trebalo biti majoneza, koju su voljeli mnogi gurmani.

Kiselo vrhnje sa niskim procentom masti, soja sos, sok od limuna ili limete, jogurt, biljna ulja, kefir pogodni su za povrće. Možete kombinirati tekućine ili koristiti odvojeno, dodajući dopuštene začine da otkrijete ukus.

Salata od dijabetesa od mrkve

Mrkva je korisna dijabetičarima i u sirovom i u termički obrađenom obliku.

Povrće dobro ide uz sos od jabuke i kisele pavlake.

  1. Na krupnoj rerni potrebno je naribati svježu mrkvu i poslati ih u prekrasna jela,
  2. Uzmite pola zelene jabuke i naribajte je u posudi za salatu,
  3. Preljev može biti 15% kisela pavlaka ili klasični jogurt bez voćnih dodataka,
  4. Da biste dodali slatkoću, možete koristiti nekoliko komada grožđica ili malu količinu šećera, njegova zamjena.

Povrće povrće

Salate koje su dozvoljene za upotrebu kod dijabetesa tipa 2 uključuju redovne kriške svježeg povrća.

Isperite i ogulite svoje omiljeno povrće (krastavac, paradajz, papar, mrkva, kupus) isjecite na kriške i položite na prelijep tanjur. Na rezance dodajte listove salate i grozdove zelenila.

Ostavite smjesu na stolu i pojedite ih dovoljno za doručak, ručak, večeru i između toga. Želja za konzumiranjem velikih količina brzih ugljikohidrata zamijenit će zdravom navikom i ublažiti glad u početnoj fazi prelaska na dijetu s gubitkom kilograma.

Meso, riba i morski plodovi u salatama

Za dijabetičare bilo koje vrste ne postoji zabrana upotrebe navedenih proizvoda na meniju. Ne predstavljaju prijetnju za tijelo, za razliku od velike količine ugljikohidrata.

Kombinacija mesa ili ribe s povrćem, biljem, dozvoljenim voćem, mliječnim proizvodima, salatama može se poslužiti kao glavno jelo.

Praznični stol uvijek uključuje prisustvo složenih jela, uključujući salate i grickalice. Ne uskratite sebi takav užitak i osjećaj proslave.

Dijabetička haringa ispod krznenog kaputa

Klasični recept za haringu ispod krznenog kaputa prepun je masne majoneze i količine soli. Sve povrće se kuha.

Za dijabetičare tipa 1 i 2, to može donijeti ne samo zadovoljstvo, već i skokove nivoa glukoze u plazmi ili razine inzulina.

Potrebno je promijeniti princip prerade krompira, repe i šargarepe. Umjesto majoneze, za preljev koristite kiselu pavlaku ili jogurt s niskim udjelom masnoće. Haringe je bolje koristiti malo soljene ili ih kuhati kod kuće.

  • Krompir, repu i mrkvu isperite i pošaljite ih da se peku u rerni dok se ne skuvaju,
  • Narezati haringu i kuhati sos, miješajući kiselo vrhnje, senf, sol, papar po ukusu
  • Skuhajte jaja u vodi i ogulite,
  • Preporučljivo je luk marinirati u kipućoj vodi s malo octa kako biste uklonili suvišnu gorčinu,
  • Sakupljajte salatu, naizmenično nanesite slojeve sastojaka i mažite ih dijetalnim preljevom.

Unatoč činjenici da je kalorični sadržaj haringe ispod krznenog premaza smanjen, a brzi ugljikohidrati u povrću se pretvaraju pečenjem u pećnici, ovo jelo ne biste trebali zloupotrijebiti.

Sve bi trebalo biti umjereno, samo da biste uživali u osjećaju odmora i shvatili da dijabetes ne čini meni dosadnim i monotonim.

Pileća prsa u tandemu sa suvim šljivama

  • Malu pileću prsa potrebno je unaprijed prokuhati, uklanjajući kore i suvišnu masnoću. Ohladite i rastavite na vlakna.
  • Meso možete iseći na kockice.
  • Operite i namočite šljive u toploj vodi ili koristite suho voće iz vakuum paketa. Nakon 20 minuta, ocijedite tečnost i narežite bobice na kriške.
  • Za veličinu porcije i davanju salati dajete svježinu, sočnost, koristite svježi krastavac, koji treba narezati na tanke krugove.
  • U lisnatim salatama prema klasičnom receptu, majonez se obično koristi za preljev. Zamijenite ga s domaćim umakom od kisele pavlake, senfa i limunovog soka. Za ukus možete dodati sitno sjeckano zelje.
  • Reznice pilećih prsa razvaljane su na dno posude za salatu i prelivene sosom.
  • Slijedi sloj svježih krastavaca i sosa.
  • Naizmenični slojevi se mogu ponoviti ako je salata dizajnirana za nekoliko ljudi.
  • Piramidu upotpunjuju šljive koje se mogu posipati nasjeckanim orasima. Sol se dodaje po ukusu kada salata stoji na tanjirima.

Mesne salate za dijabetes tipa 1 i 2 treba pripremati samo od mesa, ali ne i od kobasica. Čak i složeno jelo od Oliviera može se pripremiti na svečanom stolu ako procesu pristupite mudro:

  1. Majonezu zamijenite prihvatljivim dijabetičnim umacima.
  2. Povrće ne kuhajte, već pecite u rerni.
  3. Mesni sastojak treba biti samo prokuhan i bez masnoće.

Svaka domaćica ima svoje recepte za salate s mesom, ribom ili morskim plodovima. Uvijek se mogu prilagoditi jelovniku koji je dozvoljen za dijabetes.

Mix voća i zelenila

Avokado se često koristi kao sastojak u raznim vrstama salata. Kombinuje se s povrćem, drugim voćem i mesom.

Za različite menije za dijabetes možete pripremiti sljedeću mješavinu:

  • Oguliti i narezati avokado,
  • Ručicama mladog špinata nabodite rukama. Mogu se zameniti drugom listom salate,
  • Grejpfrut podijelite na kriške i dodate u posudu ostalim sastojcima,
  • U posudi pomiješajte dva dijela malinovog ili jabukovog sirćeta s dva dijela biljnog ulja (po ukusu). Dodajte jedan dio vode i prstohvat morske soli,
  • Izlijte sastojke u preljev.


Salatu možete poslužiti za ručak uz pečeno meso ili ribu. Za večeru može postati puni obrok bogat biljnim mastima, vitaminima, vlaknima i fruktozom.

Kombinacija nepristranog otkriva zadivljujući ukus

Šta bi moglo biti zajedničko između češnjaka, jagoda, feta sira, zelene salate, prženih badema, biljnog ulja, senfa i meda. Eksplozivna smeša! Ali, kombinacija ovih proizvoda u određenom slijedu stvara originalan ukus.

  1. U tavi pržite nekoliko komada orašastih badema dok se ne pojavi karakteristična aroma i ohladi.
  2. U posebnoj zdjeli pripremite preljev za salatu tako što ćete pomiješati nasjeckani češnjak (2 režnja), 1 kašiku meda, Dijon senfa, malinovog sirćeta, 20 g smeđeg šećera i 20 ml biljnog ulja.
  3. Izrežite feta sir na kockice, zelenu salatu kombinirajte sa nasjeckanim lukom, kriškama svježih jagoda u jednakim omjerima (svaka 250 g).
  4. Pospite nasjeckanim bademima i prelijte sosom.


U zaključku

Prehrana ljudi sa šećernom bolešću tipa 1 ili 2 ne bi trebala biti svježa i monotona. Salata je dobra alternativa grickalicama sa pecivima, kolačima i drugim brzim ugljikohidratima u nedostatku punopravnog jela.

Ako vam je dosadilo da gricnete list kupusa, šargarepu ili jabuku, trebate pronaći recepte za salatu, prilagođene dijabetičarima, i organizirati malo slavlje za tijelo i dušu.

Korisna svojstva salata za dijabetes

Salate protiv dijabetesa moraju biti uključene u svakodnevni jelovnik, zajedno sa juhama i laganim glavnim jelima. Njihova prednost je upotreba proizvoda:

  • koji imaju nizak glikemijski indeks,
  • bogata vlaknima
  • bogata vitaminima i mineralima.

Sve to čini salate lako probavljivim, ali istovremeno i vrlo hranljivim jelom. A ako tome dodate mesne sastojke, to čak može postati i srdačan puni obrok.

Budući da je osnova salata povrće, nije iznenađujuće da ovo jelo ima pozitivan uticaj na organizam, i to:

  • Čisti nakupljene toksine
  • Jača imuni sistem
  • Sprečava bolest
  • Poboljšava aktivnost mnogih unutrašnjih organa,
  • Daje energiju.

Salate se preferiraju i kod dijabetesa zbog niskog kaloričnog sadržaja koji omogućava kontrolu težine bez pretilosti.

Ukusni recepti za dijabetičke salate

Dijabetes tipa 2 nameće ograničenja u pacijentovoj prehrani, ali to ne znači da ne možete jesti ukusno. Posebnu ulogu u prehrani dijabetičara igraju salate. Zasićuju organizam korisnim tvarima i doprinose normalizaciji metabolizma. Salate za dijabetičare s biljem, mesom, povrćem važan su dio svakodnevne prehrane.

Osnovni zahtjevi za sastojke i postupak kuhanja

Oni ljudi koji smatraju da dijabetičke salate nisu ukusne trebalo bi razočarati. Veliki izbor recepata za pripremu salata za dijabetes omogućava vam odabir pravog u svakom pojedinačnom slučaju. Ali trebate biti svjesni da dijabetes i dalje nameće određena ograničenja u izboru proizvoda i načinu kuhanja.

Što se proizvoda tiče, važno je pridržavati se sljedećih pravila:

  • Moraju biti što svježiji. Ne treba sumnjati u dodavanje pokvarenih sastojaka u salatu,
  • Poželjno je zelenilo. To znači da u malu salatu treba dodati barem malu količinu zelja, jer ona kao i ništa drugo ima svojstva koja su vrijedna za tijelo,
  • Ako se podrazumijeva dodavanje mesa, onda mora biti nemasno. Pogodne su vitka govedina, piletina, ćuretina, riba, kao i jetra i jezik. Koža i masnoća se nužno uklanjaju s njih,
  • Preljev također igra jednako važnu ulogu, kao i sami sastojci. U tu svrhu se preporučuje korištenje: maslinovog ili lanenog ulja, prirodnog jogurta, nemasne kisele pavlake i redovitog limunovog soka. Ali bolje je zaboraviti na majoneze i suncokretovo ulje.
Dijabetička salata treba da uključuje i zelje

Najniži glikemijski indeks među povrćem ima: rajčica, krastavci, patlidžan, kupus, grašak, grah, paprika, luk.

Među voćem ovaj pokazatelj odgovara: borovnici, jabuka, breskva, šipak, kruška, agrumi, marelica.

Od ostalih sastojaka, gljive su odlične za dijabetičke salate, ali orašaste plodove treba dodati u ograničenim količinama.

Salata od krastavca

Salata od krastavca za dijabetes odličan je izbor. Karakterizira ga lakoća, svježina i istovremeno velike koristi za tijelo.

  1. 3 srednje krastavca oprane, oguljene i narezane na kockice,
  2. Posuda se pere sa svježim listovima mente,
  3. Lišću se dodaju rezani krastavci. Sve posuto sušenim sjemenkama kumine, kao i malom količinom soli,
  4. Ostaje samo da napunite posudu. Da biste to učinili, dodajte nekoliko kapi limunovog soka prirodnom jogurtu.

Još jedna verzija ovog recepta predlaže zamjenu svježe mente suhom mentom. U ovom slučaju samo se prska po krastavcima. Naravno, takva salata ne može zamijeniti puni obrok, ali kao prilog ili popodnevna užina, savršena je.

Salata od krastavca

Količina ugljikohidrata u lignjama je 0 grama. A to znači da je sa prvom vrstom dijabetesa ova salata jednostavno savršena opcija.

  • Nekoliko komada lignji se opere i stavi u tavu sa malo zasoljene vode. Morski plodovi se kuhaju u samo par minuta, nakon čega se iz njih očiste i očiste film,
  • Gotove lignje se režu na tanke trakice,
  • Jedan srednji krastavac se takođe iseče na trakice, slično lignjama,
  • Jedno kuhano jaje i jedan srednji luk narežite na male kockice,
  • Svi pripremljeni sastojci se pomešaju u dubokoj posudi,
  • Prstohvat soli i malo masne kisele pavlake dodaje se u salatu kao preljev.
Salata od krastavca

Nekome se može činiti da je takva salata skupa zbog lignji, ali ponekad je vrijedno maženja.

Salata od nara i luka

Među originalnim salatama za dijabetes melitus prve vrste može se razlikovati Rubin recept. Ovo je ime dobio zbog činjenice da su njegovi glavni sastojci crveni.

  1. Prije svega trebate pripremiti sjemenke šipak. Trebat će im oko 100 grama. Općenito, jedan prosječan fetus bi trebao biti dovoljan,
  2. Jedan mali crveni luk isečen je na pola prstena. Ali ako uopšte nije moguće pronaći ovu posebnu sortu, onda se možete ograničiti na obični luk,
  3. Dve srednje rajčice i jedna slatka paprika se režu na srednje velike kriške,
  4. Svi pripremljeni sastojci stavljaju se u duboku posudu i međusobno se dobro miješaju,
  5. Najbolje je začiniti salatu sa maslinovim uljem i nekoliko kapi limunovog soka.

Takva lagana i jednostavna salata može uvelike diverzificirati uobičajenu prehranu, ne samo njenim izraženim ukusom, već i neobičnom shemom boja.

Salata od mrkve i jabuke

Za početak popisa salata za dijabetičare tipa 2 opcija je zasnovana na tako poznatim namirnicama kao što su mrkva i jabuke.

  1. Par srednjih šargarepa se pere, oguliti i naribati,
  2. Jedna velika svježa jabuka se također trlja rernom i dodaje mrkvi,
  3. Malu šaku oraha nasjeckamo nožem i prelijemo u zdjelu povrća,
  4. Začinite salatu s malo masne kisele pavlake. Za izraženiji ukus možete dodati nekoliko kapi limunovog soka.
Salata od mrkve i jabuke

Uprkos prividnoj jednostavnosti recepta, salata je vrlo okusna i zadovoljavajuća zbog orašastih plodova.

Salata od patlidžana i papra

Za ljubitelje patlidžana, postoji i odličan recept za salatu koji sigurno možete uključiti u prehranu pacijenta oboljelog od dijabetesa tipa 2.

  1. 400 grama patlidžana operemo, narežemo na kriške i obje strane pržimo u maslinovom ulju. Gotovi krugovi se seku na tanke trake,
  2. Jedna srednja paprika oguliti i narezati na trakice. Po želji možete ih ispeći u rerni nekoliko minuta ili ih možete koristiti svježe,
  3. U posudi pomiješajte povrće. Tu se dodaje isjeckano svježe bilje, malo soli po ukusu i nemasni ribani sir,
  4. Začinite salatu sa maslinovim uljem.
Salata od patlidžana i papra

Jesenja sezona, kada je povrće najsvježije, vrijeme je za takvu salatu.

Povrće salata s mesom

Za buduću majku je vrlo važno da jede dobro kako bi dobila dovoljno energije. Stoga joj možete ponuditi salatu s dodatkom mesa, ali, naravno, nemasne sorte.

  1. 100-120 grama mršavog govedine kuhano je u slanoj vodi, nakon čega se meso ohladi. Ako želite, možete uzeti goveđi jezik,
  2. Uz to skuhajte dva srednja krompira i par jaja,
  3. Gotov krompir, jaja kao i dva sveža paradajza kockice,
  4. Oprani listovi zelene salate stavljaju se u duboku posudu. Radi praktičnosti, ruke se mogu jednostavno rastrgati. Svi pripremljeni sastojci zaspaju se na vrhu,
  5. Ostaje samo soliti i začiniti salatu. Za to je najbolje maslinovo ulje.

Salata od artičoke od Coleslawa i Jerusalima

Jeruzalemski artičoka ili, inače, gomoljasti suncokret, izvrstan je za pripremu dijetalnih salata za dijabetičare. Pored činjenice da ima nizak glikemijski indeks, sadrži i tvar inulin koja je prirodni analog hormona inzulina.

  1. 300 grama običnog kupusa se opere i sitno nasjecka,
  2. Korijen jeruzalemske artičoke, težak oko 250 grama,
  3. 1 veliki luk isečen na tanke polukrste ili nasjeckan,
  4. Svi sastojci se stave u duboku posudu i mešaju,
  5. Doda se malo soli, svježeg bilja i preljev koji se sastoji od maslinovog ulja i limunovog soka.

Takva salata bit će prikladna tokom cijele godine, a posebno zimi, kada tijelu nedostaje vitamina i minerala.

Svakodnevni recepti

Za dijabetičare tipa 1 i 2, recepti treba da sadrže dosta voća i povrća. Oni su od velike koristi za tijelo kod dijabetesa. Kiseli kupus i svježa mrkva smanjuju šećer u krvi. Krastavac pomaže ojačati zidove žila dijabetičarima, a luk pomaže poboljšanju cirkulacije krvi i povećanju imuniteta.

Kuhana repa je dijabetični proizvod. Blagotvorno utiče na funkcionisanje stomaka, a istovremeno snižava nivo šećera. Zelena salata za dijabetes, kakva su - razmotrit ćemo dalje.

  • Sa lignjama.

Jednostavan za pripremu, pogodan za svečanu večeru, koju dijabetes ne otkaže.

  1. Lignje - 200 g.
  2. Krastavac - 1-2 komada.
  3. Masline
  4. Zeleno lišće

Lignje se moraju očistiti, isjeći na sitne kriške i pržiti u tavi. Kuhajte ga ne bi trebalo duže od 10 minuta. Sitno naseckajte krastavce i masline, oljuštite listove salate i sve povrće stavite u posudu, izmešajte. Dodajte pečene lignje, posolite. Pošto je majoneza strogo zabranjena, možete je začiniti biljnim uljem.

  • Sa morskim algama i jogurtom.

Poseban ukus dijabetičnog jela može se činiti novim, ali definitivno će vam se svidjeti.

  1. Morska kelj - 200 g.
  2. Jabuka - 2 komada.
  3. Svježa mrkva - 1 komad.
  4. Lagano soljen krastavac - 1 komad.
  5. Jogurt - 120 ml.
  6. Peršun
  7. Začini i sol.

Skuhajte šargarepu i ogulite jabuku. Narežite na male kocke sa krastavcem. U posudi za salatu pomiješajte jabuku, mrkvu i morske alge. Zelenje se zgnječi, prelije se u salatu na ostale proizvode. Potom se dodaju začini, sol i papar po ukusu, začinjena jogurtom. Ako poslužite na stolu, možete na vrhu ukrasiti salatu s jabukama i začinskim biljem.

Biljno ulje se može koristiti za oblačenje salata protiv dijabetesa

  • Od povrća s kuhanom ribom.

Povrće je korisno ne samo za dijabetes. Oni neguju tijelo vitaminima, povećavaju tonus i imunitet.

  1. Krompir - 2-3 komada.
  2. Zamrznuti riblji file - 1 pakovanje.
  3. Umak od rajčice - 2 žlice. kašike.
  4. Listovi salate.
  5. Kiseli krastavac - 2-3 komada.
  6. Luk - 1 glava.
  7. Jogurt - 120 ml.
  8. Sol i papar po ukusu.

Ribu i krompir prokuhajte i ohladite pa isecite na kockice. Pripremite krastavce na isti način, narežite na kockice, nasjeckajte luk, narežite salatu na sitne komade. Pomiješajte sastojke u posudi za salatu. Začinite salatu umakom i jogurtom i dodajte sol i biber.

Zdrava slatka salata, pogodna za zdrav doručak s dijabetesom.

  1. Svježa mrkva - 1-2 komada.
  2. Jabuka - 1 komad.
  3. Orah - 30 g.
  4. Pavlaka - 100 g.
  5. Sok od limuna

Ogulite jabuku, isecite je rernom. Takođe isjeckajte šargarepu. Pomiješajte namirnice, prelijte sokom od limuna. Samljeti orah, dodati. Začinite salatu kiselom pavlakom. Ova jela za dijabetičare su božica. Omogućuju vam da zamijenite jedan obrok, na primjer večeru: srdačnu i zdravu.

Praznici za pacijente

Na odmoru želim sebi ugoditi s nečim posebnim, čak i ako postoji dijabetes. To može biti tradicionalna salata uz blagu promjenu sastava, kao i jelo pripremljeno prvi put. Praznični recepti za dijabetičare uvijek su nešto novo.

Sastav uključuje veliki broj morskih plodova. Ukrasit će stol i natjerati vas da razmišljate o nadolazećem odmoru. Pogodno i za tip 1 i za drugo.

  • Jedna zelena jabuka.
  • Jaja - 2 komada.
  • Lignje - 500 g.
  • Račići - 500 g.

Morska salata pogodna za svečani sto

  • Srna bakalara - 100 g.
  • Biljno ulje.
  • Jabukovo sirće

Za početak skuhajte škampe, lignje i jaja. Za preljev miješaju se kavijar bakalara, jabukovo sirće, biljno ulje i kuhani žumance (potrebno je samljeti). Dolivajte u hladnjaku i koristite samo prije posluživanja. Lignje se sjeku na trakice, škampe, jabuke i bjelanjke - na kockice. Zatim pomiješajte sve sastojke. Salatu možete ukrasiti svježim biljem.

Lako s haringom

Nijedan praznik nije kompletan bez haringe. Salata će se svidjeti i dijabetičarima i onima na dijeti.

  • Slano sedlo - 1 riba.
  • Prepelice - 4 komada.
  • Sok od limuna
  • Zeleni.
  • Senf

Ogulite haringu i isecite na kockice. Treba odabrati cijelu ribu, ne sadrži ulje i konzervanse, koji su opasni za dijabetes. Skuhajte jaja, ogulite i isecite na 2-4 komada. Zeleno nasjeckajte zelje. Svi sastojci se izmiješaju, dodaju se začini: senf i limunov sok.

Sa kineskim kupusom i piletinom

Nevjerovatno ukusna i jednostavna za pripremu. To je nisko kalorično i stoga je odlično za dijabetičare tipa 2.

  • Pekin kupus - 200 g.
  • Pileći file - 150 g.
  • Listovi salate.
  • Konzervirani grašak.
  • Zeleni.
  • Sol, biber po ukusu.

Piletinu kuhajte 30 minuta sa solju, biberom i začinima po ukusu. Nakon hlađenja razrežite meso na male komade i stavite na tanjur za prvi sloj. Za drugi sloj zelenila koristi se zelena salata - samo suza, stavite na piletinu. Treći sloj je zeleni grašak, a zadnji je sjeckani pekinški kupus. Za veliku gozbu salatu od kineski kupus lako se kuha u dvije varijacije: dijabetička i tradicionalna.

Salata od kineskog kupusa i piletine vrlo je ukusna i jednostavna za pripremu

Mladi zeleni

Endokrinologija kao nauka relativno je mlada industrija, stoga još uvijek postoji mnogo bijelih fleka u pitanjima uzroka bolesti, zašto se hormonalni neuspjeh pojavljuje kod muškaraca i žena u različitim dobima i čime se to krši. U okviru odvojenih članaka, pokušali smo izdvojiti sve faktore i uzroke koji mogu biti izvori i provokatori niza ljudskih endokrinih bolesti.

Hormonske nepravilnosti i bolesti endokrinih žlijezda mogu se razviti zbog:

  • Nasljednost
  • Ekološka situacija u području prebivališta.
  • Mikroklima (nizak sadržaj joda).
  • Loše navike i neuhranjenost.
  • Psihološka trauma (stres).

Ovi i mnogi drugi razlozi na našoj se web stranici smatraju provokatorima bolesti endokrinog sustava, hormonalne neravnoteže. Šta se tačno događa u ljudskom tijelu, koji su osnovni simptomi neispravnosti hormonskog sistema na koji morate obratiti pažnju, šta će se dogoditi ako na vrijeme ne odete do endokrinologa?

Uloga u ljudskom životu

To su hormoni kojima čovjek puno duguje, onome što mu se na prvi pogled čini prirodnim. Hormoni utječu na rast, metabolizam, pubertet i sposobnost stvaranja potomstva. Čak je i zaljubljivanje složen proces djelovanja hormona. Zato smo na mjestu pokušali dotaknuti sve vitalne trenutke za koje je odgovoran endokrini sistem.

Endokrine bolesti su zaseban blok, o njima možete čitati na našoj web stranici i smatrati ih potpuno pouzdanim informacijama. Što je osnova za poremećaj rada endokrinih žlijezda, koje su primarne mjere potrebno poduzeti, koga kontaktirati ako postoji sumnja na hormonalni neuspjeh, koje metode liječenja postoje.

Sve se može naći na našoj web stranici koja je posvećena nauci o endokrinologiji, hormonima i opcijama za prevenciju i liječenje endokrinih bolesti.

PAŽNJA! Podaci objavljeni na web mjestu su samo u informativne svrhe i nisu preporuka za upotrebu. Obavezno se posavetujte sa svojim lekarom!

Svakodnevni recepti

Kod dijabetesa tipa 2 terapija se temelji na načinu ishrane. Bolest karakterizira kršenje metabolizma ugljikohidrata, pa su ugljikohidrati u jelovniku strogo ograničeni. Pri sastavljanju dijeta važno je uzeti u obzir da su tijelu potrebni vitamini, minerali i vlakna. Hrana je izabrana tako da poboljšava metabolizam i smanji koncentraciju glukoze u krvnoj plazmi.

Salate od povrća i mesa dodavat će raznolikost u svakodnevnu prehranu oboljelog od dijabetesa. Kuhati se brzo i lako, a za kuhanje se koriste povoljne namirnice. Svi proizvodi koji se koriste za salate lako se kombiniraju i zamjenjuju.

Salate od mesa i morskih plodova

Mesne salate i jela od morskih plodova zasićuju organizam, štite od prejedanja i ne sadrže velike količine ugljikohidrata. Za pripremu salata, prednost se daje nemasnom mesu, na primjer, govedini. Sljedeći recepti za mesnu salatu će dodati raznolikost jelovniku.

  1. Skuhajte 200 grama mršave govedine. Preporučuje se upotreba slane vode, kako bi meso postalo ukusnije i aromatičnije. Govedinu narežite na tanke trakice. Odvojeno nasjeckajte srednji luk (bolje je koristiti slatki luk), narežite na kriške nekoliko plodova fizala i pomiješajte sastojke u zdjelama za salatu. Za punjenje salate u kašiku biljnog ulja dodajte četvrtinu kašike limunovog soka i malo količine soli. Slatki zub može dodati preljev četvrtinu kašike meda, što će salati dati začinski slatki ukus.
  2. Salata od lisnatog tijesta s jetrom važan je dio prehrane za dijabetes tipa 2. Prije nego što nastavite sa pripremom jetre, potrebno je sitno sitno isjeckati luk i izmrviti ga u žlicu sirćeta. U marinadu se dodaju velika kašika vruće vode, malo soli i limunovog soka. Dok luk kiselo kuha, piletinu jetru prokuhajte ili narežite i narežite na sitne komade. Za salatu vam treba oko 300 grama proizvoda. Velika šipak se čisti odvojeno. Salata se postavlja u slojevima, naizmenično sloj luk, jetru i seme šipak. Posljednji sloj je napravljen od sjemenki šipak, možete jelo ukrasiti hrpom zelenila.
  3. Za sljedeću salatu srednja slana haringa treba oguliti i isjeći na male komade. Zasebno skuhajte 2 piletine ili 4 prepelice i prerežite na pola. Komadiće haringe pomiješajte s jajima, dodajte sitno sjeckane zelje - peršun, kopar, špinat po ukusu. U salatu dodajte sitno sjeckani slatki luk. Za preljev pomiješajte kašiku limunovog soka s malom količinom sjemenki gorkog senfa.

Povrće salate

Postoje mnoge vrste salata za dijabetičare tipa 2 čiji se recepti lako pripremaju. Salate od povrća nadopunjuju svakodnevnu prehranu, jedu se kao samostalno jelo ili prije jela drugog jela.

  1. 3 srednje veličine tikvice narežite na kockice i pržite s malo ulja. Ako želite smanjiti kalorični sadržaj jela, tikvice od tikvica bez ulja ili na pari, bit će i vrlo ukusne. Samljeti šaku oraha odvojeno i pomešati ih sa tikvicama u zdjeli za salatu. Za preljev pripremite umak: velika žlica maslinovog ulja pomiješana je sa malo količine limunovog soka. Slanom ukusu i kap meda dodaju se preljev, što će dodati tikvu tikvicama.
  2. Narezati nekoliko srednjih plodova jeruzalemskog artičoka (oko 200 grama), nasjeckati nasjeckani kupus posebno. Po želji bijeli kupus možete zamijeniti pekinškim. Oba sastojka pomiješajte, dodajte dvije velike kašike bilo sitnih kiselih gljiva. Za dolijevanje goriva koristi se biljno ulje. Savjetuje se ukrasiti salatu s nekoliko listova klinanta. Za one koji vole salate sa puno sastojaka, u recept se preporučuje dodati mljevenu ili sitno sjeckanu sirovu mrkvu i kolutiće kiselog luka.
  3. Izrežite nekoliko jabuka na male kockice (sorta Simirenko je savršena za ovu salatu). Pomoću ljuštura za povrće nasjeckajte korijen celera tako da dobijete male ravna latica, naribajte jednu veliku mrkvu. Sve sastojke pomiješajte u prikladnoj posudi, začinite limunovim sokom sa medom ili biljnim uljem. Bilo koja hrpa zelenila koristi se za ukrašavanje salate.
  4. Jednostavna sezonska zelena salata je da nasjeckate dva krastavca na kolutiće, kupus ili sitno nasjeckate listove kineskog kupusa, sve pomiješate sa sitno sjeckanim koprivom i peršinom. Ljubiteljima kiselih savjetuje se da u recept dodaju srednje zelenu jabuku. Za dopunu goriva koristite suncokretovo ili maslinovo ulje, limunov sok ili nemasnu kiselu pavlaku.

Priprema takvih jela zahtijeva vrlo malo vremena, a nije teško kupiti jednostavne i povoljne proizvode. Sastojci salate zamjenjuju se po ukusu ili se međusobno kombiniraju. Na primjer, zelenu salatu možete varivati ​​s malo količine celera, a u jeruzalemsku salatu od artičoka dodati krastavac.

Povrće povrće

Rezanje iz svježeg povrća dopušteno je jesti s dijabetesom tipa 2.

Operite i ogulite povrće (paprika, paradajz, krastavci, kupus i mrkva).

Izrežite na kriške i stavite na tanjir.

Meso, riba i morski plodovi u salati.

Kod pacijenata sa bilo kojom vrstom dijabetesa, konzumacija ovih proizvoda nije zabranjena.

Ne mogu naštetiti nekoj osobi.

Meso i riba mogu se kombinirati s biljem, povrćem, bezopasnim voćem, mliječnim proizvodima. Salata se može koristiti kao glavno jelo.

Pogledajte video: Kako da pobijedite dijabetes za 15 dana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar