Oticanje nogu kod dijabetesa: šta je terapija

Potrebno je zasebno analizirati uzrok edema nogu kod dijabetes melitusa prvog i drugog tipa s obzirom da imaju različite fiziološke mehanizme:

  • Istina tipa 1, oteklina se javlja na pozadini tjelesne imunosti na inzulin zbog čega nestaje funkcija regulacije razine glukoze u krvi. Tijelo počinje zadržavati više tekućine kako bi smanjilo koncentraciju šećera, zbog toga se opterećenje na bubrezima povećava, postepeno se razvija nefrotski sindrom i ti organi ne mogu pravilno obavljati svoje funkcije. Osim pritiska na izlučujući sustav, dijabetes negativno utječe na kardiovaskularni sustav, zidovi krvnih žila postaju krhkiji, povećava se vjerojatnost ateroskleroze, a cirkulacija tekućine u krajnicima se pogoršava.
  • Kod šećerne bolesti tipa 2 primjećuje se još jedan mehanizam za razvoj otekline nogu: pacijent ima oslabljenu proizvodnju antidiuretskog hormona vazopresina, dok je osjetljivost na inzulin normalna. Zbog toga osoba ima povećanu diurezu, pojavljuje se neprestana žeđ, a tkiva pokušavaju zadržati vodu da bi izbjegli dehidraciju tijela. Krajnici se najviše nabubre kod dijabetesa tipa 2, jer imaju manje intenzivnu cirkulaciju krvi i odliv limfe zbog fizioloških karakteristika.

Simptomatologija

Neki specifični simptomi pomoći će prepoznati dijabetični edem nogu:

  • noge stalno nabreknu, to je najprimjerenije odmah nakon jutarnjeg ustajanja i uveče. Diuretici uklanjaju edeme, ali on se vraća nakon isteka tablete,
  • stopala i noge su najviše natečene,
  • kada ga pritisnete prstom po koži, on dugo ne dolazi u ton, na njemu ostaje primjetna fosa bijele nijanse,
  • stalni osjećaj hladnoće u stopalima i nogama, bespotrebne gusjenice,
  • ukočenost različitih delova nogu, trnce,
  • usled oticanja, noge se brzo umaraju pri hodanju, pojavljuju se rafalni bolovi,
  • lokalni gubitak kose na nogama, pojava sitnih rana, čireve koje dugo zarastaju,
  • hiperemija - crvenilo nogu ili pojedinih područja, trajni tragovi od cipela na koži.

Ako pronađete takve simptome, trebali biste se posavjetovati s liječnikom, jer edemi nogu sami po sebi ne odumiru od dijabetesa. Liječenje treba biti pravovremeno i redovito kako bi se spriječile komplikacije.

Dijagnostika

Da biste saznali zašto je pacijent razvio oticanje nogu, posebno ako ne zna za prisustvo šećerne bolesti, treba se posavjetovati sa terapeutom i podvrgnuti se dijagnostičkoj dijagnostici - skup postupaka, čiji rezultati vam omogućuju da „nagnete“ mogućnosti dijagnoze sa sličnim simptomima.

Dijagnostičke mjere uključuju:

  • biohemijski test krvi za hormone i glukozu,
  • analiza mokraće
  • Ultrazvuk bubrega, ako je potrebno,
  • pregled nogu od strane dermatologa kako bi se utvrdilo prisustvo žarišta infekcije, što u budućnosti može dovesti do pojave trofičnih čira, gangrene i distrofija tkiva, jer je zaštitna funkcija znatno smanjena u zonama.

Koji liječnik liječi oticanje nogu kod dijabetesa?

Potrebno je liječiti edem nogu kod dijabetes melitusa pod nadzorom liječnika, u nekim slučajevima će koordinirati terapiju s endokrinologom. Ako je produljeni edem izazvao pojavu rana, čira i drugih kožnih patologija, tada će dermatolog propisati dodatni tretman.

Liječenje edema nogu kod dijabetesa tipa 1 ili tipa 2 neće pomoći da se trajno riješite stagnacije tekućine, jer je ovo fiziološka manifestacija bolesti, već će pomoći obuzdati daljnje istezanje i oštećenja krvnih i limfnih žila, a spriječiti će i razvoj ozbiljnih dermatoloških patologija.

Doktor će pacijentu propisati diuretičke lijekove (Veroshpiron, Cyclomethaside, Monitol, Indapamide), koje će trebati piti u kratkim kursevima. Ne zaboravite da se diuretici ne mogu odabrati sami, jer postoje različitih vrsta, a liječnik odabire lijek ovisno o zdravstvenom stanju pacijenta.

Popularni diuretik - Furosemid se ne može uzimati s dijabetesom, jer ponekad uzrokuje porast šećera u krvi.

Između tečajeva diuretika možete piti dekociju hmelja, koji takođe poboljšava odliv tečnosti.

Ako se zbog natečenosti nogu male rane ne zaraste i razviju se u trofične čireve i druge žarišta infekcije, tada pacijent mora podvrgnuti vanjskoj terapiji. Prvo, mjesta s dermatološkim problemima treba redovno periti sapunom, ako to nije moguće, te prostore možete oprati klorheksidinom. Drugo, nekoliko puta dnevno na rane treba nanositi ljekovite masti (Miramistin, Bepanten, Betadin).

Prevencija

Svakodnevno poštivanje nekih jednostavnih pravila biće izvrsna prevencija oticanja nogu:

  • morate odabrati udobne cipele od visokokvalitetnih materijala - to će umanjiti traume kože i smanjiti rizik od infekcije,
  • ujutro biste trebali napraviti kontrastni tuš jer ovo jača krvne žile i ubrzava limfni tok,
  • u večernjim satima stopala treba temeljito oprati u sapunu i vodi, njegova temperatura treba biti 30-32 ºC za opuštanje nogu,
  • barem jednom dnevno potrebno je masirati stopala i potkoljenice upotrebom dezinfekcijskih ulja, na primjer, čajevca - ovo će dati učinak limfne drenaže i smanjiti rizik od nastanka žarišta infekcije,
  • u prehrani je potrebno smanjiti sadržaj soli, dimljenog mesa, slatkiša,
  • 1-2 sata prije spavanja, bolje je ne jesti i ne piti vodu, kako ujutro ne bi došlo do jakog oteklina,
  • trebate redovno seći nokte, bolje je otići na higijenski pedikir u salon (zbog pravila dezinfekcije majstora, koja mnogi ljudi zapostavljaju kod kuće), jer urasli nokti oštećuju kožu, stvarajući kapiju za infekciju,
  • košta više hoda za održavanje cirkulacije, još manje stajanja jer to povećava opterećenje na žilama nogu,
  • potrebno je potpuno prestati pušiti, jer nikotin krvne žile čini krhkijima.

Oticanje nogu sa šećernom bolešću prvog ili drugog tipa prirodna je fiziološka posljedica poremećaja, bolesnika stalno prate, nemoguće ih je potpuno eliminirati. Otkrivši razloge i postavi dijagnozu, liječnik pacijentu može propisati potpornu terapiju, zahvaljujući kojoj će mu stanje biti stabilnije. Redovnim provođenjem pravila za sprječavanje edema smanjit će se stagnacija tekućine i spriječiti razvoj dermatoloških patologija.

Pogledajte video: Neuropatija distalna na nogama - iskustva pacijenata (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar