Merifatin (Merifatin)

Tablete - 1 tableta:

  • Djelatna tvar: metformin hidroklorid 500 mg / 850 mg / 1000 mg,
  • Pomoćne tvari: hipromeloza 2208 5,0 mg / 8,5 mg / 10,0 mg, povidon K90 (kolidon 90F) 20,0 mg / 34,0 mg / 40,0 mg, natrijum stearil fumarat 5,0 mg / 8, 5 mg / 10,0 mg
  • Film topiv u vodi film: hipromeloza 2910 7,0 mg / 11,9 mg / 14,0 mg, polietilen glikol 6000 (makrogol 6000) 0,9 mg / 1,53 mg / 1,8 mg, polisorbat 80 (između 80) 0, 1 mg / 0,17 mg / 0,2 mg, titanijum dioksid 2,0 mg / 3,4 mg / 4,0 mg.

Filmsko obložene tablete 500 mg, 850 mg, 1000 mg.

Primarno pakovanje lijekova

Na 10 tableta u blister trak ambalaži od filma polivinil klorida i tiskane aluminijske folije lakirane.

Za 15, 30, 60, 100, 120 tableta u polimernoj posudi izrađenoj od polietilena sa poklopcem ispruženim uz kontrolu prvog otvora. Slobodni prostor ispunjen je medicinskim pamukom. Etikete napravljene od etiketnog papira ili pisača ili samoljepljivih polimernih materijala lijepljene su na banke.

Sekundarno pakovanje lijekova

1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 ili 10 blister pakiranja, zajedno s uputama za upotrebu, stavljaju se u pakovanje od kartona za potrošačko pakiranje.

1 limenka zajedno s uputama za uporabu nalazi se u pakovanju kartona za potrošačko pakiranje.

Tablete od 1000 mg: duguljaste bikonveksne tablete obložene oblogom od bijelog filma sa rizikom s jedne strane. U presjeku je jezgra bijela ili gotovo bijela.

Hipoglikemijski agens grupe biguanida za oralnu upotrebu.

Apsorpcija i distribucija

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta sasvim u potpunosti. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. Maksimalna koncentracija (Cmax) (približno 2 µg / ml ili 15 µmol) u plazmi postiže se nakon 2,5 sata. Istodobnim unošenjem hrane smanjuje se i odlaže apsorpcija metformina.

Metformin se brzo distribuira u tkivu, praktično se ne veže za proteine ​​plazme.

Metabolizam i izlučivanje

Metabolizuje se u veoma slabom stepenu i izlučuje bubrezima. Klirens metformina kod zdravih ispitanika iznosi 400 ml / min (4 puta više od klirensa kreatinina), što ukazuje na prisustvo aktivne sekrecije kanala. Poluživot je oko 6,5 sati. Uz zatajenje bubrega, povećava se, postoji opasnost od nakupljanja lijeka.

Metformin smanjuje hiperglikemiju a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze. Metformin stimuliše sintezu glikogena, delujući na glikogen sintazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze. Pored toga, blagotvorno deluje na metabolizam lipida: smanjuje sadržaj ukupnog holesterola, lipoproteina niske gustine i triglicerida.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje. Kliničke studije su također pokazale djelotvornost metformina u prevenciji dijabetesa kod pacijenata s predijabetesom s dodatnim faktorima rizika za razvoj šećerne bolesti dijabetesa tipa 2, u kojoj promjene životnog stila nisu omogućile odgovarajuću kontrolu glikemije.

Indikacije za upotrebu Merifatin

Šećerna bolest tipa 2, posebno kod bolesnika s pretilošću, s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti:

  • u odraslih, kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili sa insulinom,
  • u djece od 10 godina kao monoterapija ili u kombinaciji s inzulinom. Prevencija dijabetesa tipa 2 kod pacijenata s predijabetesom s dodatnim faktorima rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, u kojima promjene životnog stila nisu omogućile odgovarajuću kontrolu glikemije.

Kontraindikacije Merifatin

  • Preosjetljivost na metformin ili bilo koji pomoćni sastojak,
  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, koma,
  • zatajenje bubrega ili oštećenje bubrežne funkcije (klirens kreatinina manji od 45 ml / min),
  • akutna stanja s rizikom razvoja bubrežne disfunkcije: dehidracija (s proljevom, povraćanjem), teške zarazne bolesti, šok,
  • klinički izražene manifestacije akutnih ili hroničnih bolesti koje mogu dovesti do razvoja hipoksije tkiva (uključujući akutno zatajenje srca, hronično zatajenje srca sa nestabilnom hemodinamikom, respiratornim zatajenjem, akutni infarkt miokarda),
  • opsežna operacija i trauma kada je indicirana terapija insulinom,
  • zatajenje jetre, oslabljena funkcija jetre,
  • hronični alkoholizam, akutno trovanje alkoholom,
  • trudnoća
  • laktacidoza (uključujući istoriju),
  • primjena manje od 48 sati prije i u roku od 48 sati nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih ispitivanja s uvođenjem kontrastnog medija koji sadrži jod,
  • pridržavanje hipokalorične prehrane (manje od 1000 kcal / dan).

Koristite lijek s oprezom:

  • kod ljudi starijih od 60 godina koji izvode težak fizički posao, što je povezano s povećanim rizikom za razvoj laktacidoze,
  • kod pacijenata sa zatajenjem bubrega (klirens kreatinina 45-59 ml / min),
  • tokom dojenja.

Merifatin Upotreba u trudnoći i djeci

Nekompenzirani dijabetes melitus tijekom trudnoće povezan je s povećanim rizikom od urođenih mana i perinatalne smrtnosti. Ograničena količina podataka sugerira da uzimanje metformina u trudnica ne povećava rizik od razvoja urođenih mana kod djece.

Pri planiranju trudnoće, kao i u slučaju trudnoće na pozadini uzimanja metformina s predijabetesom i dijabetesom tipa 2, lijek treba prekinuti, a u slučaju dijabetesa tipa 2 propisuje se terapija inzulinom. Potrebno je održavati sadržaj glukoze u krvnoj plazmi na razini najbližoj normalnoj da bi se smanjio rizik od malformacija fetusa.

Metformin prelazi u majčino mlijeko. Nisu primijećene nuspojave kod novorođenčadi za vrijeme dojenja dok su uzimale metformin. Međutim, zbog ograničene količine podataka, primjena lijeka tijekom dojenja ne preporučuje se. Odluku o prekidu dojenja treba donijeti uzimajući u obzir prednosti dojenja i potencijalni rizik od nuspojava kod bebe.

Oblik za puštanje, pakiranje i sastav

Tablete obložene bijelim filmom prevlake su duguljaste, dvospolne, s rizikom na jednoj strani, u presjeku jezgrom bijele ili gotovo bijele boje.

1 tab
metformin hidroklorid1000 mg

Pomoćne tvari: hipromeloza 2208 - 10 mg, povidon K90 (kolidon 90F) - 40 mg, natrijum stearil fumarat - 10 mg.

Vodotopljivi filmski film: hipromeloza 2910 - 14 mg, polietilen glikol 6000 (makrogol 6000) - 1,8 mg, polisorbat 80 (između 80) - 0,2 mg, titanov dioksid - 4 mg.

10 kom - blister paketi (1) - paketi od kartona.
10 kom - blister ambalaža (2) - pakovanja od kartona.
10 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona.
10 kom - blister paketi (4) - paketi od kartona.
10 kom - blister paketi (5) - paketi od kartona.
10 kom - blister ambalaža (6) - pakovanja od kartona.
10 kom - blister paketi (7) - paketi od kartona.
10 kom - blister paketi (8) - paketi od kartona.
10 kom - blister pakiranje (9) - pakovanja od kartona.
10 kom - blister pakovanja (10) - paketi od kartona.
15 kom. - limenke (1) - paketi od kartona.
30 kom - limenke (1) - paketi od kartona.
60 kom. - limenke (1) - paketi od kartona.
100 kom - limenke (1) - paketi od kartona.
120 kom - limenke (1) - paketi od kartona.

Farmakološko djelovanje

Oralni hipoglikemijski agens iz grupe biguanida (dimetilbigvanid). Mehanizam djelovanja metformina povezan je s njegovom sposobnošću suzbijanja glukoneogeneze, kao i stvaranjem slobodnih masnih kiselina i oksidacijom masti. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Metformin ne utiče na količinu inzulina u krvi, ali mijenja svoju farmakodinamiku smanjujući omjer vezanog inzulina i slobodnog povećavajući omjer inzulina i proinzulina.

Metformin stimulira sintezu glikogena djelovanjem na glikogen sintetazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze.

Smanjuje nivo triglicerida, LDL, VLDL. Metformin poboljšava fibrinolitička svojstva krvi suzbijanjem inhibitora aktivatora plazminogena tkiva.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, metformin se polako i nepotpuno apsorbira iz probavnog trakta. C max u plazmi postiže se nakon otprilike 2,5 sata, Sa jednom dozom od 500 mg, apsolutna bioraspoloživost iznosi 50-60%. Istodobnim gutanjem smanjuje se i kasni apsorpcija metformina.

Metformin se brzo distribuira u tjelesno tkivo. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Akumulira se u pljuvačnim žlijezdama, jetri i bubrezima.

Izlučuje se bubrezima nepromenjeno. T 1/2 iz plazme je 2-6 sati.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, moguća je kumulacija metformina.

Indikacije lijekova

Dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan) sa dijetalnom terapijom i neučinkovitošću vježbanja stresa, kod pacijenata s pretilošću: u odraslih - kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima ili s inzulinom, u djece stare 10 i više godina - kao monoterapija ili u kombinaciji sa inzulinom.

ICD-10 kodovi
ICD-10 kodIndikacija
E11Dijabetes tipa 2

Režim doziranja

Uzima se oralno, tokom ili nakon obroka.

Doza i učestalost primjene ovise o primijenjenom obliku doziranja.

Kod monoterapije početna pojedinačna doza za odrasle je 500 mg, ovisno o primijenjenom obliku doziranja, učestalost primjene je 1-3 puta / dan. Moguće je koristiti 850 mg 1-2 puta dnevno. Ako je potrebno, doza se postepeno povećava u razmaku od 1 tjedna. do 2-3 g / dan.

Kod monoterapije za djecu od 10 i više godina početna doza je 500 mg ili 850 1 put / dan ili 500 mg 2 puta dnevno. Ako je potrebno, s razmakom od najmanje 1 tjedna, doza se može povećati na najviše 2 g / dan u 2-3 doze.

Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi na osnovu rezultata određivanja glukoze u krvi.

U kombinovanoj terapiji inzulinom početna doza metformina je 500-850 mg 2-3 puta dnevno. Doza inzulina se bira na osnovu rezultata određivanja glukoze u krvi.

Nuspojava

Iz probavnog sustava: moguća (obično na početku liječenja) mučnina, povraćanje, proliv, nadimanje, osjećaj nelagode u trbuhu, u izoliranim slučajevima - kršenje funkcije jetre, hepatitis (nestaju nakon prestanka liječenja).

Sa strane metabolizma: vrlo rijetko - laktacidoza (potrebno je prekinuti liječenje).

Iz hemopoetskog sistema: vrlo rijetko - povreda apsorpcije vitamina B 12.

Profil nuspojava kod djece starije od 10 godina isti je kao i u odraslih.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Proizvodi se u obliku filmom obloženih tableta u dozi metformina: 500 mg, 850 mg, 1000 mg.

Takođe uključeno:

  • hipromeloza 2208,
  • natrijum stearil fumarat,
  • povidone K90,
  • za navlaku: hipromeloza 2910,
  • titanijum-dioksid
  • polisorbat 80
  • polietilen glikol 6000.

Pakira se ili u blistere od 10 komada, u kartonskom pakovanju od 1 do 10 blistera, ili u staklene posude od 15, 30, 60, 100 ili 120 tableta.

Upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Merifatin se uzima oralno uz obroke ili nakon njih. Doza se odabire pojedinačno na temelju svjedočenja i stvarnih potreba tijela.

Liječenje započinje minimalnom dozom od 500 mg 1-3 puta dnevno. Ako je potrebno, može se postepeno povećavati - jednom u 1-2 tjedna, kako bi se izbjegli negativni efekti iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna doza je 2-3 g dnevno.

Za djecu je početna doza 500 mg 1-2 puta dnevno. Maksimalna doza je 2 g dnevno u nekoliko doza.

Tijekom terapije inzulinom, doza metformina treba biti 500-850 mg 2-3 puta dnevno, a potrebna količina hormona se odabire na temelju podataka iz analize.

Nuspojave lijeka:

  • laktacidoza,
  • alergijske reakcije
  • mučnina, povraćanje,
  • probavni problemi
  • metalik ukus u ustima
  • malapsorpcija vitamina B12,
  • anemija
  • sa kombinovanim lečenjem - hipoglikemija.

Predoziranje

Možda je razvoj laktične acidoze izazvan nakupljanjem metformina u tijelu. Njeni simptomi su mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu i mišićima, zatajenje disanja, niska tjelesna temperatura, stanje sumraka sve do kome. Ako se pojave takvi simptomi, odmah trebate prestati uzimati lijek, hospitalizirati pacijenta i provesti hemodijalizu i simptomatsko liječenje. Ovo je životno opasno stanje, posebno za stariju i djecu, zato je važno znati njegove simptome.

Uz istodobnu upotrebu s drugim lijekovima za snižavanje šećera u krvi, može se pojaviti hipoglikemija. Njeni simptomi: slabost, blijedost, mučnina, povraćanje, oslabljena svijest (prije nego što padne u komu), glad i još mnogo toga. Uz blagi oblik, čovjek može stabilizirati svoje stanje jedući hranu bogatu ugljikohidratima. U umjerenom i teškom obliku potrebna je injekcija glukagona ili otopine dekstroze. Tada se osoba mora dovesti u svijest i potom je hraniti hranom bogatom ugljikohidratima. Neophodno je da se naknadno posavjetujete sa stručnjakom za korekciju tijeka liječenja.

Interakcija lijekova

Učinak liječenja merifatinom je pojačan:

  • ostala hipoglikemijska sredstva
  • beta blokatori,
  • NSAID
  • danazol
  • hlorpromazin
  • derivati ​​klofibrata
  • oksitetraciklin
  • MAO i ACE inhibitori,
  • ciklofosfamid,
  • etanol.

Učinak metformina je oslabljen:

  • glukagon,
  • epinefrin
  • tiazidni i petlji diuretici,
  • glukokortikosteroidi,
  • hormoni štitnjače,
  • simpatomimetičari
  • oralni kontraceptivi
  • fenotiazinski derivati,
  • nikotinska kiselina.

Cimetidin usporava eliminaciju metformina iz organizma i može izazvati laktičnu acidozu.

Sam Merifatin ublažava učinak derivata kumarina.

Prilikom propisivanja terapije ovim sredstvom, lekar treba biti svjestan unosa navedenih tvari.

Posebna uputstva

Tokom liječenja važno je pratiti stanje bubrega. U slučaju sumnje na kršenje njihovog rada, prijem ovog alata se otkazuje.

Sam metformin ne utiče na sposobnost upravljanja vozilom, međutim u kombinaciji sa inzulinom ili sulfonilurejom postoji takav efekat. Zbog kombinirane terapije, stoga biste trebali odbiti voziti automobil i raditi sa složenim mehanizmima.

Alkohol može izazvati i laktacidozu, pa je uzimanje nepoželjno.

U predstojećim hirurškim operacijama, za vreme lečenja infekcija, težih povreda, pogoršanja hroničnih bolesti, lek se ne koristi.

Pacijent treba znati simptome nuspojava, hipoglikemiju i laktacidozu i biti u mogućnosti pružiti prvu pomoć.

Pilule ne sadrže kancerogene tvari.

Važno! Lijek se izdaje samo na recept!

Prijem u starosti

Tablete na bazi metformina koriste se u liječenju starijih osoba, ali s oprezom budući da imaju veći rizik od razvoja hipoglikemije i laktacidoze, posebno ako se bave teškim fizičkim radom. Ovoj dobnoj skupini je potrebno pažljivo praćenje od strane stručnjaka i stalno praćenje stanja bubrega.

Pravila i uslovi skladištenja

Lijek treba čuvati na tamnom i suhom mjestu nedostupnom djeci na sobnoj temperaturi. Rok upotrebe je 2 godine od datuma izdavanja. Zatim se tablete odloži.

Ovaj alat ima nekoliko analoga. Korisno je upoznati se s njima kako biste uporedili svojstva i efikasnost.

Bagomet. Ovaj lijek je kombinirani sastav, uključuje aktivne tvari metformin i glibenklamid. Proizvođač hemičar Montpellier, Argentina. Košta od 160 rubalja po paketu. Učinak lijeka je produžen. Bagomet je praktičan za upotrebu i dostupan je u ljekarni. Ima standardne kontraindikacije.

Gliformin Ovaj lijek, koji uključuje metformin, proizvodi domaća kompanija Akrikhin. Cijena pakiranja je od 130 rubalja (60 tableta). Ovo je dobar analog stranih lijekova, ali je upotreba ograničena. Dakle, gliformin se ne može koristiti za održavanje zdravlja trudnica, djece i starijih osoba. Međutim, dobar je efekt zapažen u lečenju dijabetesa uopšte.

Metformin. Lijek sa istim aktivnim sastojkom u bazi. Postoji nekoliko proizvođača: Gideon Richter, Mađarska, Teva, Izrael, Canonpharma i Ozone, Rusija. Trošak za pakiranje lijeka iznosit će 120 rubalja i više. Ovo je najjeftiniji analog Merifatina, pristupačan i pouzdan alat.

Glukofag. Ovo su tablete koje sadrže metformin u sastavu. Proizvođač - kompanija Merck Sante iz Francuske. Cijena lijeka je 130 rubalja i više. Ovo je strani analog Merifatina, dostupan za kupovinu i na popustu. Ima kratkoročan i dugoročan efekat. Kontraindikacije su uobičajene: lijek se ne smije davati djeci, trudnicama i starijim osobama. Recenzije o lijeku su dobre.

Siofor. Ove se tablete takođe baziraju na metforminu. Proizvođač - njemačke kompanije Berlin Chemie i Menarini. Cijena pakiranja bit će 200 rubalja. Dostupno po preferencijama i po narudžbi. Njegovo djelovanje je prosječno u vremenu, može se koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima. Lista kontraindikacija je standardna.

Metfogamma. Djelatna tvar je ista kao u merifatinu. Proizvođač Werwag Pharm, Njemačka. Postoje tablete od 200 rubalja. Radnja je slična, kao i zabrane primjene. Dobra i povoljna strana opcija.

Pažnja! Prelazak s jednog na drugi hipoglikemijski lijek vrši se pod nadzorom liječnika. Samo-lijek je zabranjen!

Recenzije o merifatinu su uglavnom pozitivne. Primjećuje se efikasnost, sposobnost uzimanja s drugim lijekovima. Što se tiče nuspojava, pacijenti pišu da su tek na početku terapije, dok se tijelo navikne na lijek. Za neke, lijek nije prikladan.

Olga: „Imam dijagnozu dijabetesa. Već duže vrijeme ga lečim, uglavnom lekovima sa metforminom u sastavu. Nedavno sam probao Merifatin po savjetu svog ljekara. Sviđa mi se njegov trajni učinak. Kvaliteta nije zadovoljavajuća. A u apoteci on je uvijek. Dakle, to je dobro sredstvo. "

Valery: „Imam dijabetes kompliciran gojaznošću. Što god da sam probao, već dijeta ne pomaže. Ljekar je propisao Merifatin, primjetio je da bi trebao pomoći smanjenju težine. I bio je u pravu. Sada ne samo da šećer održavam normalno, već sam smršavio i tri kilograma mjesečno. Za mene je to napredak. Zato ga preporučujem. "

Dozni oblik

duguljaste bikonveksne tablete, filmom obložene bijelom bojom s rizikom s jedne strane. U presjeku je jezgra bijela ili gotovo bijela.

1 tableta sadrži:

Djelatna tvar: metformin hidroklorid 1000 mg.

Pomoćne tvari: hipromeloza 2208 10,0 mg, povidon K90 (kolidon 90F) 40,0 mg, natrijum stearil fumarat 10,0 mg.

Film topiv u vodi film: hipromeloza 2910 14,0 mg, polietilen glikol 6000 (makrogol 6000) 1,8 mg, polisorbat 80 (između 80) 0,2 mg, titanijum dioksid 4,0 mg.

Farmakodinamika

Metformin smanjuje hiperglikemiju a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze. Metformin stimuliše sintezu glikogena, delujući na glikogen sintazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze. Pored toga, blagotvorno deluje na metabolizam lipida: smanjuje sadržaj ukupnog holesterola, lipoproteina niske gustine i triglicerida.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje. Kliničke studije su također pokazale djelotvornost metformina u prevenciji dijabetesa kod pacijenata s predijabetesom s dodatnim faktorima rizika za razvoj šećerne bolesti dijabetesa tipa 2, u kojoj promjene životnog stila nisu omogućile odgovarajuću kontrolu glikemije.

Nuspojave

Učestalost nuspojava lijeka procjenjuje se na sljedeći način: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100, 35 kg / m2,

- istorija gestacijskog dijabetesa,

- porodičnu anamnezu kod rođaka prvog stepena,

- povećana koncentracija triglicerida,

- smanjena koncentracija HDL holesterola,

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima:

Monoterapija metforminomom ne izaziva hipoglikemiju i samim tim ne utiče na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima. Ipak, pacijente treba upozoriti na rizik od hipoglikemije kada koriste metformin u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima (derivati ​​sulfoniluree, inzulinom, repaglinidom itd.).

Šećerna bolest tipa 2, posebno kod bolesnika s pretilošću, s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti:

- kod odraslih kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili sa insulinom,

- kod djece od 10 godina starosti kao monoterapija ili u kombinaciji s inzulinom. Prevencija dijabetesa tipa 2 kod pacijenata s predijabetesom s dodatnim faktorima rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, u kojima promjene životnog stila nisu omogućile odgovarajuću kontrolu glikemije.

Lijek Merifatin: upute za upotrebu

Za normalizaciju nivoa glukoze u krvi koriste se različiti lijekovi koji uključuju Merifatin. Lijekovi koji sadrže hipoglikemiju imaju kontraindikacije i nuspojave, pa prije početka liječenja trebate posjetiti stručnjaka i proučiti upute.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u obliku tableta od 500 mg, 850 mg i 1000 mg, obloženih. Postavljaju se u 10 komada. u blister. Kartonski paket može sadržavati 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 ili 10 blistera. Tablete se mogu smjestiti u polimernu teglu od 15 kom., 30 kom., 60 kom., 100 kom. ili 120 kom. Aktivni sastojak je metformin hidroklorid. Pomoćne komponente su povidon, hipromeloza i natrijum stearil fumarat. Film u vodi topiv film sastoji se od polietilen glikola, titanijum dioksida, hipromeloze i polisorbata 80.

S pažnjom

Pažljivo uzimaju lijek za vrijeme opsežnih kirurških operacija i ozljeda kada je potrebno uzimati inzulin, trudnoću, hronični alkoholizam ili akutno trovanje alkoholom, pridržavati se niskokalorične prehrane, laktacidoza, kao i prije ili nakon radioizotopa ili rendgenskih pregleda, tijekom kojih se pacijentu primjenjuje kontrastno sredstvo koje sadrži jod. .

Tokom trudnoće, Merifatin treba uzimati s velikom pažnjom.

Kako uzimati Merifatin?

Proizvod je namijenjen za oralnu upotrebu. Početna doza tijekom monoterapije u odraslih pacijenata iznosi 500 mg 1-3 puta dnevno. Doza se može promijeniti na 850 mg 1-2 puta dnevno. Ako je potrebno, doza se povećava na 3000 mg tokom 7 dana.

Djeci starijoj od 10 godina dozvoljeno je uzimati 500 mg ili 850 mg jednom dnevno ili 500 mg 2 puta dnevno. Doziranje se može povećati u tjednu do 2 g dnevno za 2-3 doze. Nakon 14 dana, ljekar prilagođava količinu lijekova, vodeći računa o nivou šećera u krvi.

U kombinaciji sa inzulinom, doza Merifatina je 500-850 mg 2-3 puta dnevno.

Gastrointestinalni trakt

S probavne strane se opaža mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu i nedostatak apetita. Neprijatni simptomi se javljaju u početnoj fazi liječenja i u budućnosti nestaju. Kako se ne bi sudarali s njima, potrebno je početi s minimalnom dozom i postepeno je povećavati.

Interakcija s drugim lijekovima

Zabranjeno je kombinirati metformin i radioaktivne lijekove koji sadrže jod. S oprezom uzimaju Merifatin s Danazolom, klorpromazinom, glukokortikosteroidima, diureticima, ubrizgavajućim beta2-adrenergičkim agonistima i antihipertenzivnim lijekovima, osim inhibitora enzima koji pretvara agiotenzin.

Povećavanje koncentracije metformina u krvi opaženo je u vrijeme interakcije s kationskim lijekovima, među kojima je i amilorid. Povećana apsorpcija metformina nastaje u kombinaciji s nifedipinom. Hormonski kontraceptivi smanjuju hipoglikemijski učinak lijeka.

Kompatibilnost s alkoholom

Tokom liječenja zabranjeno je piti alkoholna pića i proizvode koji sadrže etanol, zbog visokog rizika od laktične acidoze.

Ako je potrebno, koristite slične lijekove:

  • Bagomet,
  • Glycon
  • Glukofag,
  • Langerine
  • Siaphore
  • Formin.

Specijalist odabire analog, uzimajući u obzir težinu bolesti.

Ostavite Svoj Komentar