Upute za upotrebu lijeka Simvagexal® i recenzije o njemu

Primarna hiperholesterolemija tipa IIa i tipa IIb (ako terapija dijetama nije efikasna u bolesnika s povećanim rizikom za razvoj koronarne ateroskleroze), kombinirana hiperholesterolemija i hipertrigliceridemija, hiperlipoproteinemija koja se ne može ispraviti posebnom prehranom i tjelesnim aktivnostima.

Prevencija infarkta miokarda (da uspori napredovanje koronarne ateroskleroze), moždani udar i prolazni poremećaji cerebralne cirkulacije.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Unutra, jednom, uveče. S blagom ili umjerenom hiperholesterolemijom, početna doza je 5 mg, s ozbiljnom hiperholesterolemijom u početnoj dozi od 10 mg / dan, uz nedovoljnu terapiju, doza se može povećati (ne ranije od 4 tjedna), maksimalna dnevna doza je 80 mg.

Kod koronarne srčane bolesti početna doza je 20 mg (jednom, uveče), ako je potrebno, doza se postepeno povećava svakih 40 tjedana na 40 mg. Ako je koncentracija LDL manja od 75 mg / dl (1,94 mmol / L), ukupna koncentracija kolesterola manja od 140 mg / dl (3,6 mmol / L), dozu treba smanjiti.

U bolesnika s kroničnim zatajivanjem bubrega (CC manje od 30 ml / min) ili primaju ciklosporin, fibrate, nikotinamid, početna doza je 5 mg, maksimalna dnevna doza je 10 mg.

Farmakološko djelovanje

Lijek za snižavanje lipida, sintetički dobiven iz fermentacijskog proizvoda Aspergillus terreus, je neaktivan lakton; on se u tijelu hidrolizira kako bi tvorio derivat hidroksi kiseline. Aktivni metabolit suzbija HMG-CoA reduktazu, enzim koji katalizira početnu reakciju stvaranja mevalonata iz HMG-CoA. Budući da je pretvorba HMG-CoA u mevalonat rana faza sinteze kolesterola, uporaba simvastatina ne uzrokuje nakupljanje potencijalno toksičnih sterola u tijelu. HMG-CoA se lako metabolizira u acetil-CoA, koji je uključen u mnoge procese sinteze u tijelu.

Smanjuje koncentraciju TG, LDL, VLDL i ukupnog kolesterola u plazmi (u slučaju heterozigotnih porodičnih i nefiksalnih oblika hiperholesterolemije, uz miješanu hiperlipidemiju, kada porast kolesterola predstavlja faktor rizika). Povećava koncentraciju HDL-a i smanjuje omjer LDL / HDL-a i ukupnog kolesterola / HDL-a.

Početak djelovanja je 2 tjedna nakon početka primjene, maksimalni terapeutski učinak je nakon 4-6 tjedana. Učinak traje kontinuiranim liječenjem, s prestankom terapije, sadržaj holesterola se vraća na prvobitnu razinu (prije liječenja).

Nuspojave

Iz probavnog sistema: dispepsija (mučnina, povraćanje, gastralgija, bol u trbuhu, zatvor ili proliv, nadimanje), hepatitis, žutica, pojačana aktivnost "jetrenih" transaminaza i alkalne fosfataze, CPK, rijetko - akutni pankreatitis.

Iz živčanog sistema i osjetilnih organa: astenija, vrtoglavica, glavobolja, nesanica, konvulzije, parestezija, periferna neuropatija, zamagljen vid, oslabljen okus.

Iz mišićno-koštanog sistema: miopatija, mijalgija, miastenija gravis, rijetko rabdomioliza.

Alergijske i imunopatološke reakcije: angioedem, sindrom sličan lupusu, polimijalgijski reumatizam, vaskulitis, trombocitopenija, eozinofilija, povećana ESR, artritis, artralgija, urtikarija, fotoosjetljivost, groznica, crvenilo, ispiranje lica.

Dermatološke reakcije: osip na koži, svrab, alopecija.

Ostalo: anemija, palpitacije, akutno zatajenje bubrega (usled rabdomiolize), smanjena potencija.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja potrebno je provesti testiranje funkcije jetre (pratiti aktivnost „jetrenih“ transaminaza svaka 6 tjedana tokom prva 3 mjeseca, zatim svakih 8 tjedana za preostalu prvu godinu, a zatim jednom u šest mjeseci). Kod pacijenata koji primaju simvastatin u dnevnoj dozi od 80 mg, funkcija jetre se prati jednom u 3 mjeseca. U slučajevima kada aktivnost „jetrenih“ transaminaza raste (prelazi 3 puta gornju granicu norme), lečenje se otkazuje.

U bolesnika s mialgijom, miastenijom gravisom i / ili s izrazitim povećanjem aktivnosti CPK-a liječenje lijekovima se zaustavlja.

Simvastatin (kao i ostali inhibitori HMG-CoA reduktaze) ne treba koristiti sa povećanim rizikom od rabdomiolize i zatajenja bubrega (zbog teške akutne infekcije, arterijske hipotenzije, velike operacije, traume i teških metaboličkih poremećaja).

Otkazivanje lijekova za snižavanje lipida tijekom trudnoće ne utječe značajno na rezultate dugotrajnog liječenja primarne hiperholesterolemije.

Zbog činjenice da inhibitori HMG-CoA reduktaze inhibiraju sintezu kolesterola, a kolesterol i ostali proizvodi njegove sinteze igraju značajnu ulogu u razvoju fetusa, uključujući sintezu steroida i staničnih membrana, simvastatin može štetno djelovati na plod kad se propisuje trudnicama ( žene reproduktivne dobi trebaju pažljivo slijediti mjere kontracepcije). Ako tijekom trudnoće dođe do trudnoće, lijek treba prekinuti, a ženu upozoriti na moguću opasnost po plod.

Simvastatin nije indiciran u slučajevima kada postoji hipertrigliceridemija tipa I, IV i V.

Učinkovita je i u obliku monoterapije, i u kombinaciji sa sekvestrantima žučnih kiselina.

Prije i za vrijeme liječenja pacijent bi trebao biti na dijeti s hipohoterolom.

U slučaju da nedostaje trenutna doza, lijek treba uzimati što je prije moguće. Ako je vrijeme za sljedeću dozu, ne udvostručite dozu.

U bolesnika s ozbiljnim zatajenjem bubrega liječenje se izvodi pod kontrolom bubrežne funkcije.

Pacijentima se savjetuje da odmah prijave neobjašnjive bolove u mišićima, letargiju ili slabost, posebno ako ih prate neurednost ili vrućica.

Interakcija

Pojačava učinak indirektnih antikoagulansa i povećava rizik od krvarenja.

Povećava koncentraciju digoksina u krvnom serumu.

Citostatici, antigljivični lekovi (ketokonazol, itrakonazol), fibrati, visoke doze nikotinske kiseline, imunosupresivi, eritromicin, klaritromicin, inhibitori proteaze povećavaju rizik od rabdomiolize.

Kostiramin i kolestipol smanjuju bioraspoloživost (upotreba simvastatina moguća je 4 sata nakon uzimanja ovih lijekova, s aditivnim učinkom).

Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Simvageksal


Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama koje je proizvođač priložio na ambalaži. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

Karakterizacija lijekova

Proizvodnju Simvageksal obavlja njemački koncern Hexal AG. Glavna svrha ovog lijeka je snižavanje holesterola u krvi, triglicerida i lipoproteina niske gustine.

Ovaj lijek pripada farmakološkoj grupi statina. Dobiva se iz tvari Aspergillus terreus, koja je enzimatski proizvod. INN: Simvastatin. Imenovanje Simvagexal-a lekarom događa se kada pacijent utvrdi:

  • primarna i kombinovana hiperholesterolemija,
  • hipertrigliceridemija.

Značajke oblika oslobađanja i cijena lijeka

Ovaj lek je dostupan u obliku tableta. To su elipsoidne tablete u ljusci blijedo ružičaste ili narančaste nijanse (ovisno o doziranju), uz poseban zarez i gravuru. Potonje se sastoji od prva tri slova koja se odnose na naziv lijeka (SIM) i broja koji označava razinu koncentracije aktivne tvari lijeka.

Podaci o prosječnoj cijeni lijeka Simvagexal za ovaj lijek u Rusiji dati su u tablici.

Pakovanje od 30 tableta sa dozomCijena, rubalji
10 miligrama308
20 miligrama354
30 miligrama241
40 miligrama465

Simvagexal pripada monokomponentnim preparatima i u svom sastavu ima jednu aktivnu supstancu - simvastatin. Školjka koja pokriva tabletu sadrži tvari koje imaju pomoćne funkcije. Sastoji se od škroba, celuloze, butilhidroksianizola E320, magnezijum-stearata, askorbinske kiseline i limunske kiseline, hipromeloze od 5 cps i 15 cps, titanovog dioksida, žutog i crvenog željezovog oksida.

Informacije o farmakodinamici i farmakokinetikama

Simvagexal je sredstvo za snižavanje lipida. Gutanje simvastatina prati hidroliza, što rezultira stvaranjem derivata hidroksi kiseline.

Lijek efikasno snižava trigliceride, lipoproteine ​​vrlo niske i niske gustine (LDL) i ukupni holesterol (OX). Pored toga, doprinosi povećanju lipoproteina visoke gustoće (HDL) i smanjenju odnosa OH / HDL prema LDL / HDL.

Učinak uzimanja ovog lijeka možete očekivati ​​nakon deset do četrnaest dana od početka liječenja lijekom Simvagexal. Maksimalni terapeutski učinak postiže se nakon mjesec ili pol i stalni unos tableta.

Lista indikacija i kontraindikacija

Uputa za lijek kaže da je indiciran za upotrebu u dva slučaja:

  1. Ako je potrebna korekcija proizvoda metabolizma kolesterola i lipida.
  2. Ako postoji rizik od komplikacija povezanih s kardiovaskularnim sustavom, dijagnosticira se koronarna bolest srca, dijabetes, moždani udar i neke druge patologije povezane sa cerebrovaskularnim sustavom.

Ovaj lijek je pomoćna terapija koja se propisuje pacijentima koji pate od hiperholesterolemije (nasljednog ili stečenog porijekla), kao i različitih kardiovaskularnih patologija. Ovo je potrebno u slučajevima kada prilagođavanje prehrane ne daje pozitivan učinak.

Nakon uzimanja lijeka Simvagexal od pacijenata kojima su dijagnosticirani problemi u radu kardiovaskularnog sistema, primjećuje se sljedeće:

  • smanjenje smrtnih slučajeva usljed koronarne bolesti srca,
  • prevencija srčanih udara, moždanih udara,
  • smanjenje verovatnoće koronarne blokade krvnih žila,
  • sprečavanje potrebe za hirurškom intervencijom koja se izvodi radi obnove periferne revaskularizacije,
  • smanjeni rizik od hospitalizacije zbog angine pektoris.

Među kontraindikacijama terapije Simvagexalom su:

    problem povezan sa oštećenjem stvaranja crvenih krvnih zrnaca (porfirija),

  • dijagnosticirana bolesnička bolest povezana sa skeletnim mišićima (miopatija),
  • pacijentova preosjetljivost na simvastatin ili druge komponente lijeka, kao i na druge statine, poput inhibitora HMG-CoA reduktaze,
  • problem zatajenja jetre, prisutnost akutnih jetrenih tegoba i uporno povećanje aktivnosti jetrenih transaminaza, a ima neobjašnjivu etiologiju,
  • istovremeno liječenje ketokonazolom, itrakonazolom ili lijekovima propisanim za liječenje HIV infekcije,
  • period trudnoće i dojenja.
  • Važno! Ovaj lijek ne preporučuje se ženama tijekom trudnoće, jer postoje dokazi o njegovom negativnom djelovanju na fetus, što dovodi do razvoja anomalija kod djeteta.

    Žene u rodnoj dobi koje planiraju da začeju trebaju izbjegavati liječenje simvastinom. Ako dođe do trudnoće dok uzimate Simvagexal, trebali biste ga prestati koristiti.

    Nema podataka o tome kako aktivna supstanca ovog lijeka utječe na majčino mlijeko. Tokom laktacije ne preporučuje se uzimanje Simavhexal-a.

    Imenovanje ovog lijeka djeci i adolescentima mlađim od osamnaest godina provodi se s velikim oprezom zbog nedostatka podataka o sigurnosti i učinkovitosti Simvagexal-a u odnosu na ovu dobnu skupinu bolesnika.

    Postoje stanja u kojima se lijek propisuje s oprezom u manjoj dozi i uz periodično testiranje krvnih slika. Tu spadaju:

    • ozbiljno zatajenje bubrega
    • endokrini poremećaji
    • vjerojatnost dijabetesa
    • arterijska hipertenzija
    • zloupotreba alkohola
    • starosni pacijenti nakon 65 godina,
    • istodobna terapija vitaminom B3, fusidnom kiselinom, Amiodaronom, Verapamilom, Amlodipinom, Dronedaronom, Ranolazinom.

    Značajke lijeka

    Simvagexal, prema uputstvu za upotrebu uz njega, uzima se jednom dnevno. To bi trebalo raditi u večernjim satima. Lijek se obilno ispire vodom. Trajanje terapijskog kursa propisuje lekar. Ne preporučuje se neovisno mijenjanje doze i režima uzimanja lijeka.

    Ako je lijek promašen, tada se lijek može piti u bilo kojem drugom vremenskom intervalu, ostavljajući dozu nepromijenjenom. Glavna doza se postavlja na osnovu nivoa holesterola uočenog u intervalu od četiri nedelje.

    Standardna doza je 40 miligrama simvageksala. Može se povećati na 80 miligrama dnevno ako postoji kardiovaskularni rizik i terapijske mjere nisu dovoljno učinkovite.

    Pacijentima koji pate od koronarne bolesti srca propisuje se doza od 20 miligrama. Nakon mjesec dana, ako je potrebno, doziranje se povećava na 40 miligrama. S padom ukupnog kolesterola na 3,8 mmol / litru ili manje, smanjuje se broj uzetih tableta.

    Koronarna bolest srca

    Ako pacijent podvrgne dodatnoj terapiji ciklosporinom, nikotinamidom ili fibratima, tada se primarna i maksimalna dnevna doza smanjuje na 5-10 miligrama. Iste radnje se poduzimaju ako se dijagnosticira hronično zatajenje bubrega.

    Moguće nuspojave i predoziranje

    Na popisu mogućih nuspojava od Simvagexal terapije možete vidjeti sljedeće:

    1. Iz osjetila i živčanog sistema: pojava konvulzija u mišićnom tkivu, astenski sindrom, vrtoglavica, zamagljen vid, parestezija, poremećaji ukusa, bolovi u glavi, poremećaji spavanja, periferna neuropatija.
    2. Sa strane probavnog sustava: zatvor, mučnina, dispepsija, povraćanje, bol u trbuhu, povećane jetrene transaminaze, kreatin fosfokinaza (CPK), pojačano stvaranje plinova, pankreatitis, crijevni poremećaji, hepatitis.

  • Dermatološke prirode: ćelavost, svrbež, osip na koži.
  • Razvoj imunopatoloških, alergijskih manifestacija: u rijetkim slučajevima se mogu primijetiti reumatska polimijalgija, trombocitopenija, vrućica, povećani ESR, urtikarija, dispneja, eozinofilija, angioedem, hiperemija kože, vaskulitis, artritis, sindrom sličan lupusu.
  • Iz mišićno-koštanog sistema: osjećaj slabosti u tijelu, miopatija, mijalgija, rabdomioliza (vrlo rijetko).
  • Ostale reakcije: palpitacije, akutno zatajenje bubrega, smanjena potencija, anemija.

  • Specifični simptomi nisu utvrđeni u slučaju prekoračenja doze lijeka (najveća dopuštena doza bila je 450 miligrama).

    Lista analoga

    Među analogima Simvagexal-a, koji sadrže aktivnu tvar simvastin, može se izdvojiti sljedeće:

    Mađarski lijek Simvastol.Dostupno u obliku tableta u dozi od 10 i 20 miligrama. Pakovanje sadrži 14 i 28 tableta. Ovaj alat ima potpuno sličan učinak kao Simvagexal, popis indikacija i kontraindikacija. Prije uzimanja lijekova, pacijentu je propisana dijeta sa hipokoterolom.

    Lijek se uzima jednom dnevno uveče. Dnevna doza koju preporučuju ljekari varira od 10 do 80 miligrama, ovisno o dijagnozi i prisustvu pratećih bolesti. Za veliku većinu pacijenata optimalna doza koja daje željeni terapeutski učinak je 20 miligrama. Trošak lijeka kreće se od 169 do 300 rubalja.

  • Simvor. Lijek proizveden u Indiji. U obliku je tableta sa dozom od 5, 10, 20, 40 miligrama. Ovaj lijek se koristi u istim slučajevima kao i simvagexal. Ima sličan popis kontraindikacija. Početna doza je 10 miligrama dnevno. Liječnici preporučuju podjelu maksimalne dnevne doze od 60 mg pacijentima sa nasljednom hiperholesterolemijom u tri doze. Za većinu pacijenata lijek je propisan u dozi od 20 miligrama dnevno. Cijena lijeka je od 160 do 300 rubalja.
  • Korejski lijek Holvasim. Dostupni u obliku tableta sa dozom od 40 miligrama. Ima popis indikacija sa kontraindikacijama sličnim Simvageksalu. Uzima se jednom dnevno (uveče) u dozi od 10 do 80 miligrama. Trošak ovog lijeka je oko 300 rubalja.
  • Među ostalim analognim lijekovima preporučuju se: Vazilip (Slovenija), Zokor (Holandija), Simvalimit (Latvija), Simgal (Izrael), Zorstat (Hrvatska), Avenkor (Rusija), Simvastatin (Rusija), Sinkard (Indija).

    Simvagexal lijek: indikacije za upotrebu, analozi, pregledi

    Kod dijabetes melitusa važno je ne samo mjeriti šećer u krvi, već i redovno uzimati testove na holesterol. Ako se ovaj pokazatelj premaši, liječnik propisuje posebnu terapijsku dijetu i liječenje lijekovima.

    Najpopularniji lijek za hiperholesterolemiju je Simvagexal, odnosi se na lijekove za snižavanje lipida s aktivnom supstancom simvastatin.

    Tablete su pogodne za liječenje pacijenata starijih od 18 godina. Možete ih kupiti u bilo kojoj ljekarni uz predočenje recepta. Doziranje određuje liječnik pojedinačno, usredotočujući se na anamnezu, prisustvo kontraindikacija i manje bolesti.

    Kako djeluje lijek?

    Preparat dobiven sintetičkim putem iz enzimskog proizvoda Aspergillus terreus snižava sadržaj triglicerida u plazmi, lipoproteine ​​vrlo male i niske gustine, a takođe povećava i sadržaj lipoproteina visoke gustoće.

    Prvi pozitivni rezultati mogu se vidjeti već 14 dana nakon početka terapije. Maksimalni terapeutski efekat postiže se postepeno, nakon mjesec i pol.

    Važno je završiti propisani tijek liječenja kako bi se održao normalan nivo dugog razdoblja.

    Lekar propisuje lek ako pacijent otkrije:

    • Hiperholesterolemija,
    • Hipertrigliceridemija,
    • Kombinovana hiperholesterolemija.

    Lijekovi se koriste ako posebna dijeta nije pomogla. Također, upotreba tableta dopuštena je u preventivne svrhe ako postoji rizik od infarkta miokarda s indeksom kolesterola većim od 5,5 mmol / litra.

    Uz aktivnu supstancu simvastatin, tablete ovalnog oblika bijele, žute ili ružičaste boje sadrže askorbinsku kiselinu, željezni oksid, laktozu monohidrat, kukuruzni škrob, magnezijum stearat, hipromelozu, titanov dioksid.

    Upute za upotrebu lijeka

    Prema priloženom priručniku, Simvagexal trebate uzimati uveče jednom dnevno, pijući puno vode. Trajanje terapije određuje lekar, koji samostalno menja doziranje i režim nije dozvoljen.

    Ako se propusti trenutna doza, lijek se uzima u bilo koje drugo vrijeme, dok doziranje ostaje isto. Nakon pregleda pacijenta, proučavanja anamneze i testova, liječnik odlučuje koliko tableta je potrebno u početnoj fazi liječenja.

    Glavna doza je utvrđena, fokusirajući se na nivo holesterola u plazmi, dobiven u intervalu od četiri sedmice.

    1. U standardnoj dozi, pacijent uzima 40 mg dnevno. Ovaj volumen se može povećati na 80 mg dnevno u prisustvu kardiovaskularnog rizika kada terapija nije efikasna.
    2. Pacijenti s koronarnom srčanom bolešću uzimaju 20 mg dnevno. Nakon mjesec dana, doza se po potrebi povećava na 40 mg. U slučaju smanjenja ukupnog kolesterola na 3,6 mmol / litri i niže, broj tableta se smanjuje.
    3. Ako se osoba dodatno liječi ciklosporinom, nikotinamidom ili fibratima, početna i maksimalna dopuštena dnevna doza smanjuju se na 5-10 mg. Slično se preduzima ako postoji hronično zatajenje bubrega.

    Kome je kontraindicirano liječenje lijekovima

    Važno je uzeti u obzir da tablete imaju višestruke kontraindikacije, stoga se lijek nikada ne smije raditi. Prije nego što uzmete Simvagexal, potrebno je pročitati upute za upotrebu.

    Cijena lijeka s pozitivnim kritikama je 140-600 rubalja, ovisno o ambalaži. U ljekarni možete pronaći pakovanja od 5, 10, 20, 30, 40 mg. Da biste prošli standardni tečaj terapije, preporučuje se kupovina Hexal Simvagexal tableta 20mg u količini od 30 kom.

    Lijek je kontraindiciran ako pacijent ima:

    • zatajenje jetre
    • preosjetljivost na komponente lijeka,
    • osetljivost na statine,
    • miopatija
    • kršenje stvaranja crvenih krvnih zrnaca (porfirija).

    Ne možete provesti terapiju ako osoba paralelno uzima Itrakonazol, Ketokonazol, lijekove za liječenje HIV infekcije. Takođe, tablete su kontraindicirane trudnicama i dojiljama.

    Oprez treba biti oprezan kada pacijent zloupotrebljava alkoholna pića, liječi se imunosupresivima, ima povišen ili smanjen tonus skeletnih mišića, pati od epilepsije, akutnih zaraznih tegoba, arterijske hipertenzije, teških endokrinih i metaboličkih poremećaja. Terapija se provodi kod pacijenata starijih od 18 godina.

    Za vrijeme trudnoće bolje je odbiti lijek, jer se u medicinskoj praksi bilježe slučajevi razvoja anomalija kod djeteta nakon redovnog unosa tableta.

    Nuspojave

    Prilikom propisivanja liječenja tabletama liječnik mora osigurati da pacijent ne uzima druge lijekove. Pacijent, sa svoje strane, mora obavijestiti liječnika o tome koje lijekove već pije. Ovo je neophodno kako bi se izbjegle neželjene interakcije s određenim lijekovima.

    Konkretno, uz upotrebu fibrata, citostatika, visoke doze nikotinske kiseline, eritromicina, inhibitora proteaze, protiv gljivičnih sredstava, imunosupresiva, klaritromicina, rabdomiolize, može se razviti.

    Zbog povećane izloženosti oralnim antikoagulantima može se razviti krvarenje, pa morate pažljivo pratiti stanje krvi tijekom liječenja. Simvagexal takođe povećava sadržaj digoksina u plazmi. Ako je pacijent prethodno koristio kolestiramin i kolestipol, tablete je dozvoljeno uzimati samo nakon četiri sata.

    1. Nuspojave se manifestuju u obliku grčeva u mišićima, asteničnog sindroma, vrtoglavice, zamagljenog vida, parestezije, oštećenja ukusa, glavobolje, nesanice, periferne neuropatije.
    2. Postoje slučajevi poremećaja probavnog sistema, zatvor, mučnina, dispepsija, povraćanje, bol u trbuhu, nadutost, pankreatitis, proliv, hepatitis.
    3. U rijetkim slučajevima, alergijska reakcija opaža se u obliku svrbeža i osipa na koži, polimijalgijskog reumatizma, trombocitopenije, vrućice, povećanog stepena sedimentacije eritrocita, urtikarije, nedostatka daha, eozinofilije, angioedema, hiperemije kože, vaskulitisa, artritisa, eritematogemusa lupusa.
    4. Osoba može osjetiti mijalgiju, miopatiju, opću slabost, rabdomiolizu. Kao rezultat toga, moć se smanjuje, palpitacije se povećavaju, razvija se anemija i akutno zatajenje jetre.

    U slučaju predoziranja u pravilu se ne pojavljuju specifični simptomi, ali je važno ukloniti višak aktivne tvari iz organizma. Da biste to učinili, pacijent povraća, dajte aktivni ugalj. Tokom terapije potrebno je pratiti nivo serumske razine kreatin fosfokinaze, bubrežne i jetrene funkcije.

    Ako uzimate statine duže vrijeme, u rijetkom se slučaju razvija intersticijska bolest pluća koja je praćena suhim kašljem, pogoršanjem općeg stanja, povećanim umorom, gubitkom težine i groznicom.

    Preporuke ljekara

    Ako osoba tokom procesa liječenja poveća aktivnost kreatin fosfokinaze i mišićnih grčeva, potrebno je napustiti intenzivne fizičke napore.

    Također bi trebao ukloniti uzroke pojačane aktivnosti enzima, koji uključuju prisutnost vrućine, modrica, povreda, hipotireoze, infekcije, trovanja ugljičnim dioksidom, polimiozitisa, dermatomiozitisa, ovisnosti o alkoholu i lijekovima. Ako se nakon toga aktivnost enzima nastavi povećavati, Simvagexal tablete treba potpuno napustiti, umjesto toga možete koristiti analoge drugih proizvođača.

    Prije početka terapije, liječnik mora izvršiti krvni test na aktivnost KFK. Ovaj postupak treba ponoviti nakon tri mjeseca. Praćenje kreatin fosfokinaza kod starijih osoba i bolesnika s dijagnozom dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu, hipotireoze, bubrežne disfunkcije provodi se tijekom godine.

    Za bilo koji tip dijabetesa potrebno je stalno provoditi test glukoze u krvi, jer lijek pomaže povećanju koncentracije šećera u plazmi.

    Neki pacijenti razviju hiperglikemiju, koja zahtijeva posebne lijekove.

    Ali liječnici ne preporučuju prekid liječenja statinima, jer povišeni kolesterol može izazvati ozbiljnije komplikacije kod dijabetičara ako se ne liječe pravilno.

    Tablete treba uzimati s oprezom ako pacijent zloupotrebljava alkohol. Ako dođe do smanjenja funkcije štitnjače, bolesti bubrega, prvo se liječi glavna bolest, tek nakon toga možete započeti sniziti koncentraciju holesterola u krvi.

    Slični lijekovi uključuju Zokor, Avestatin, Sinkard, Simgal, Vasilip, Aterostat, Zorstat, Ovenkor, Holvasim, Simplakor, Actalipid, Zovatin i druge.

    Dijeta za snižavanje holesterola

    Pored uzimanja lijekova, pacijent se mora pridržavati dijeta s hipokosterolom koja se sastoji u jedenju hrane s malo životinjskih masti. Pravilna prehrana može poboljšati stanje krvnih žila i riješiti se aterosklerotskih plakova.

    Zabranjena hrana uključuje životinjske i vatrostalne masti, prirodni puter, margarin, masno meso, kobasice i kobasice. Pacijent bi trebao odbiti žumanjke, prženi krompir, palačinke, peciva i slastičarne od vrhnja.

    Takođe, iz prehrane je potrebno isključenje umaka, integralnog mlijeka, kondenzovanog mlijeka, vrhnja, pavlake, masnog sira.

    Preporučuje se da pacijent razrjeđuje jela sojom, kanolom, maslinovim, sezamovim i drugim biljnim uljem koje sadrže omega-tri masne kiseline.

    Trebate redovno jesti losos, pastrmku, skušu i druge vrste masne ribe, mršavo meso, piletinu, puretinu. Takve namirnice su odličan izvor proteina.

    Jelovnik se sastoji od bilo koje žitarice kuhane na vodi, hleba od celog zrna, hrskave višeslojne pahuljice, svežeg povrća i voća.

    Uz dijabetes bilo koje vrste, ne možete zloupotrebiti slatkiše, pite, kekse.

    Terapijska dijeta s povišenim kolesterolom ima nekoliko osnovnih pravila kojih se treba pridržavati. Alkoholna pića, kafa, jak čaj potpuno su kontraindicirani, slatka i škrobna hrana koriste se u ograničenim količinama.

    Dijeta uključuje povrće, voće, mliječni proizvodi s malo masti. Pržena hrana zamjenjuje se kuhanom i pirjanom hranom. Kuvane mesne juhe konzumiraju se hlađene bez masnog sloja. Gotova piletina poslužuje se na stolu bez kože, masnoća se ne koristi tokom kuhanja. Pileća jaja se jedu bez žumanaca.

    Dijetalna prehrana oslobodit će viška kolesterola, zaštititi krvne sudove i jetru. U prvih sedam dana pacijent se osjeća bolje jer probavni sustav nije izložen stresu. Takva dijeta nema kontraindikacija, jer je uravnotežena, pa je odlična za dijabetičare.

    Kako normalizirati metabolizam lipida opisano je u videu u ovom članku.

    Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno

    SIMVAGEXAL

      - primarna hiperholesterolemija (tip IIa i IIb prema Fredrickson klasifikaciji) s neučinkovitošću dijetalne terapije niskim kolesterolom i drugim nefarmakološkim mjerama (tjelesna aktivnost i gubitak tjelesne težine) kod bolesnika s povećanim rizikom od koronarne ateroskleroze, - kombinirana hiperholesterolemija i hipertrigliceridemija, posebna dijeta i vježbe, - IHD: prevencija infarkta miokarda (sekundarna prevencija infarkta miokarda) kod pacijenata s povećanom razinom izvadite holesterol (> 5,5 mmol / l).

    Farmakokinetika

    UsisavanjeApsorpcija simvastatina je velika. Nakon gutanja, Cmax u plazmi dostiže se nakon otprilike 1,3-2,4 sata i smanjuje se za oko 90% nakon 12 sati.DistribucijaVezivanje na proteine ​​plazme je oko 95%.MetabolizamDoživljava efekat „prvog prolaska“ kroz jetru. Hidroliziran je tako da stvara aktivni derivat, beta-hidroksiacidi, a otkriveni su i drugi aktivni i neaktivni metaboliti.UzgojT1 / 2 aktivnih metabolita je 1,9 sati, izlučuje se uglavnom izmetom (60%) kao metaboliti. Oko 10-15% izlučuje se bubrezima u obliku neaktivnih metabolita.

    Kontraindikacije

    - zatajenje jetre, akutna bolest jetre, trajno povećanje aktivnosti jetrenih transaminaza nepoznate etiologije, - porfirija, - miopatija, - istodobna primjena ketokonazola, itrakonazola, lijekova za liječenje HIV infekcije, - povećana osjetljivost na komponente lijeka, - povećana osjetljivost na ostale statinske lijekove jedan broj (inhibitora HMG-CoA reduktaze) u istoriji. oprez lijek treba propisati pacijentima s kroničnim alkoholizmom, bolesnicima nakon transplantacije organa, koji se liječe imunosupresivnim lijekovima (zbog povećanog rizika od rabdomiolize i zatajenja bubrega), u uvjetima koji mogu dovesti do ozbiljnog zatajenja bubrega, poput arterijske hipertenzije, akutne infektivne bolesti teške bolesti, teški metabolički i endokrini poremećaji, poremećaji vodno-elektrolitne ravnoteže, hirurške intervencije (uključujući zubne) ili ozljede, pacijentima sa smanjenim ili povećanim tonusom skeletnih mišića nepoznate etiologije, s epilepsijom, djeci i adolescentima mlađim od 18 godina (sigurnost i efikasnost nisu utvrđene).

    Upute za upotrebu

    Oblik za puštanje, sastav i pakovanjeObložene tablete svijetložuta, ovalna, konveksna, s prorezom na jednoj strani i natpisom "SIM 5" na drugoj, na boku - bijela.Pomoćni sastojci: skrob, laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, butil hidroksianizol, askorbinska kiselina, monohidrat limunske kiseline, magnezijum stearat, hipromeloza, talk, titan dioksid, žuti gvožđe-oksid 10 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona.Obložene tablete svijetlo ružičasta, ovalna, konveksna, s prorezom na jednoj strani i natpisom „SIM 10“ na drugoj, na boku - bijela.Pomoćni sastojci: skrob, laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, butil hidroksianizol, askorbinska kiselina, monohidrat limunske kiseline, magnezijum stearat, hipromeloza, talk, titan dioksid, željezo-oksid crveno, željezo-oksid žuto 10 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona.Obložene tablete svijetlo narandžasta, ovalna, konveksna, s prorezom na jednoj strani i natpisom "SIM 20" na drugoj, na boku - bijela.Pomoćni sastojci: skrob, laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, butil hidroksianizol, askorbinska kiselina, monohidrat limunske kiseline, magnezijum stearat, hipromeloza, talk, titan dioksid, željezo-oksid crveno, željezo-oksid žuto 10 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona.Obložene tablete bijela ili gotovo bijela, ovalna, konveksna, s prorezom na jednoj strani i natpisom „SIM 30“ na drugoj, na boku - bijela.Pomoćni sastojci: skrob, laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, butil hidroksianizol, askorbinska kiselina, monohidrat limunske kiseline, magnezijum stearat, hipromeloza, talk, titan dioksid, 10 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona.Obložene tablete ružičasta, ovalna, konveksna, s prorezom na jednoj strani i natpisom "SIM 40" na drugoj, na boku - bijela.Pomoćni sastojci: skrob, laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, butil hidroksianizol, askorbinska kiselina, monohidrat limunske kiseline, magnezijum stearat, hipromeloza, talk, titan dioksid, crveni gvožđe-oksid, 10 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona.Klinička i farmakološka grupa: Hipolipidemski lekRegistracijski broj:

    Dozni oblik

    Filmsko obložene tablete.

    1 filmom obložena tableta sadrži:
    Jezgra tableta:aktivna supstanca: simvastatin 5,00 mg / 10,00 mg / 20,00 mg / 30,00 mg / 40,00 mg pomoćne tvari: Pregelatinizirani škrob 10,00 mg / 20,00 mg / 40,00 mg / 60,00 mg / 80,00 mg, laktoza monohidrat 47,60 mg / 95,20 mg / 190,00 mg / 286,00 mg / 381 , 00 mg, mikrokristalna celuloza 5,00 mg / 10,00 mg / 20,00 mg / 30,00 mg / 40,00 mg, butilhidroksianisol 0,01 mg / 0,02 mg / 0,04 mg / 0,06 mg / 0,08 mg, askorbinska kiselina 1,30 mg / 2,50 mg / 5,00 mg / 7,50 mg / 10,00 mg, monohidrat limunske kiseline 0,63 mg / 1,30 mg / 2,50 mg / 3,80 mg / 5,00 mg, magnezijev stearat 0,50 mg / 1,00 mg / 2,00 mg / 3,00 mg / 4,00 mg,
    Shell: hipromeloza-5 cps 0,35 mg / 0,70 mg / 1,50 mg / 2,00 mg / 3,00 mg, hipromeloza-15 cps 0,53 mg / 1,10 mg / 2,30 mg / 3, 00 mg / 4,50 mg, talk talk 0,16 mg / 0,32 mg / 0,69 mg / 0,90 mg / 1,40 mg, titanov dioksid (E171) 0,40 mg / 0,80 mg / 1 , 70 mg / 2,30 mg / 3,4 mg, žuto bojilo željezo-oksid 0,0043 mg / 0,0017 mg / 0,11 mg / - / -, crveno bojilo željeznog oksida - / 0,0043 mg / 0,026 mg / - / 0,14 mg.

    Opis

    Ovalne, bikonveksne tablete, obložene filmom, s prorezom na jednoj strani i gravurom na drugoj, s dva bočna rizika. Presjek je bijele boje.
    Doziranje 5 mg: tablete svijetložute boje sa gravurom "SIM 5".
    Doziranje 10 mg: tablete svijetlo ružičaste boje s graviranjem "SIM 10".
    Doziranje 20 mg: tablete svijetlo narančaste boje s graviranjem "SIM 20".
    Doziranje 30 mg: Tablete su bijele ili gotovo bijele boje s graviranjem "SIM 30".
    Doziranje 40 mg: ružičaste tablete s graviranjem "SIM 40".

    Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

    Upotreba lijeka SimvAGEXAL ® tijekom trudnoće je kontraindicirana.
    Zbog činjenice da inhibitori HMG-CoA reduktaze inhibiraju sintezu kolesterola, a kolesterol i ostali proizvodi njegove sinteze igraju značajnu ulogu u razvoju fetusa, uključujući sintezu steroida i staničnih membrana, simvastatin može štetno djelovati na plod kad se koristi kod trudnica ( žene reproduktivne dobi trebale bi izbjegavati začeće). Ako tijekom trudnoće dođe do trudnoće, lijek treba prekinuti, a ženu upozoriti na moguću opasnost za plod.
    Ukidanje lijekova za snižavanje lipida tijekom trudnoće ne utječe značajno na rezultate dugotrajnog liječenja primarne hiperholesterolemije.
    Nema podataka o oslobađanju simvastatina u majčino mlijeko, tako da prilikom upotrebe lijeka tijekom dojenja dojenje treba prekinuti.

    Doziranje i primjena

    Prije početka liječenja lijekom SimvAGEXAL ®, pacijentu treba propisati standardnu ​​hipoholesterolemijsku dijetu koju se mora pridržavati tijekom cijelog liječenja.
    SimvAGEXAL ® tablete uzimaju se jednom dnevno, uveče, s puno vode.
    Preporučene dnevne doze su od 5 do 80 mg.
    Titriranje doze treba izvoditi u intervalima od 4 tjedna.
    Doza od 80 mg može se koristiti samo u bolesnika s ozbiljnom hiperhoisterinemijom i visokim kardiovaskularnim rizikom.
    Pacijenti sa porodičnom homozigotnom hiperholesterolemijom: preporučena dnevna doza je 40 mg dnevno, jednom uveče. Doza od 80 mg dnevno preporučuje se samo ako namjeravana korist terapije prelazi mogući rizik. U takvih se bolesnika lijek SimvAGEXAL ® primjenjuje u kombinaciji s drugim metodama liječenja snizanim lipidima (na primjer, LDL plazmaferezom) ili bez takvog liječenja, ako nije dostupan.
    Pacijenti s ishemijskom bolešću srca ili visokim rizikom od kardiovaskularnih komplikacija
    Standardna početna doza SimvAGEXAL ® za bolesnike s visokim rizikom od razvoja koronarne srčane bolesti u kombinaciji sa hiperlipidemijom ili bez nje (u slučaju dijabetes melitusa, anamneze moždanog udara ili drugih cerebrovaskularnih bolesti, povijesti periferne vaskularne bolesti), kao i za bolesnike s koronarnom bolešću je 40 mg dnevno .
    Pacijenti sa hiperlipidemijom koji nemaju gore navedene faktore rizika: Standardna početna doza je 20 mg jednom navečer.
    U bolesnika sa serumskom koncentracijom LDL koja je 45% veća od normalne, početna doza može biti 40 mg / dan. Za bolesnike s blagom do umjerenom hiperkolesterolemijom, terapija SimvAGEXAL®-om može se započeti početnom dozom od 10 mg / dan.
    Istodobna terapija: SimvAGEXAL ® se može koristiti i u monoterapiji i u kombinaciji sa sekvestrantima žučnih kiselina.
    Za pacijente koji uzimaju fibrate istovremeno pored fenofibrata, maksimalna dnevna doza simvastatina je 10 mg. Istodobna primjena gemfibrozila je kontraindicirana.
    U bolesnika koji istovremeno uzimaju verapamil, diltiazem i dronedaron, maksimalna dnevna doza je 10 mg / dan.
    Za pacijente koji istovremeno uzimaju amiodaron, amlodipin, ranolazin, maksimalna dnevna doza simvastatina je 20 mg.
    Pacijenti sa hroničnim zatajivanjem bubrega: u bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega blage do umerene težine (CC više od 30 ml / min) prilagođavanje doze nije potrebno. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega teške težine (CC niži od 30 ml / min) ili istodobno uzimajući fibrate ili nikotinsku kiselinu (u dozi većoj od 1 g / dan), početna doza je 5 mg, a maksimalna dopuštena dnevna doza je 10 mg.
    U starijih bolesnika (starijih od 65 godina) prilagođavanje doze nije potrebno.
    Primjena kod djece i adolescenata starih 10-17 godina sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom: Preporučena početna doza je 10 mg navečer. Preporučeni režim doziranja je 10 - 40 mg dnevno, maksimalna preporučena doza lijeka je 40 mg dnevno. Odabir doze provodi se pojedinačno u skladu s ciljevima terapije.
    U slučaju da nedostaje trenutna doza, lijek treba uzimati što je prije moguće. Ako je vrijeme za uzimanje sljedeće doze, doza se ne smije udvostručiti.

    Nuspojava

    Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), neželjeni efekti se klasificiraju prema njihovoj učestalosti razvoja kako slijedi: vrlo često (≥1 / 10), često (od ≥1 / 100 do poremećaja u krvi i limfnom sistemu
    retko: anemija (uključujući hemolitičku), trombocitopenija, eozinofilija.
    Poremećaji nervnog sistema
    retko: vrtoglavica, glavobolja, parestezija, periferna neuropatija,
    vrlo rijetko: poremećaji spavanja (nesanica, "noćne more" snovi), depresija, gubitak pamćenja ili gubitak, zamagljen vid.
    Poremećaji dišnog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa
    često: infekcije gornjih disajnih puteva
    nepoznata frekvencija: intersticijske bolesti pluća (posebno kod dugotrajne upotrebe), bronhitis, sinusitis.
    Srčani poremećaji
    često: atrijska fibrilacija.
    Probavni poremećaji
    često: gastritis
    retko: zatvor, trbušni bol, mučnina, povraćanje, proliv, nadimanje, pankreatitis.
    Kršenja jetre i žučnih puteva
    retko: hepatitis, žutica,
    vrlo rijetko: fatalno i nefatalno zatajenje jetre.
    Poremećaji kože i potkožnog tkiva
    retko: osip na koži, svrbež kože, alopecija, fotoosjetljivost.
    Poremećaji mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva
    retko: miopatija * (uključujući miozitis), rabdomioliza (sa ili bez razvoja akutnog zatajenja bubrega), mialgija, grčevi mišića, polimiozitis,
    vrlo rijetko: artralgija, artritis,
    nepoznata frekvencija: tendinopatija, moguće s puknućem tetive.
    * U kliničkim studijama miopatija je češće primijećena kod pacijenata koji su koristili simvastatin u dozi od 80 mg / dan, u usporedbi s pacijentima koji su koristili dozu od 20 mg / dan (1,0% u odnosu na 0,02%, respektivno).
    Kršenja bubrega i mokraćnih puteva
    nepoznata frekvencija: akutno zatajenje bubrega (uslijed rabdomiolize), infekcija mokraćnog sustava.
    Kršenja genitalija i mliječne žlijezde
    nepoznata frekvencija: erektilna disfunkcija, ginekomastija.
    Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja
    retko: opća slabost.
    Alergijske reakcije
    retko: angioedem, polimijalgija reumatika, vaskulitis, povećana stopa sedimentacije eritrocita (ESR), pozitivni titri antinuklearnih antitijela, hiperemija kože lica, lupusni sindrom, dispneja, opće neispavanje, nepoznata učestalost: imuno-posredovana nekrotizirajući miopatija, toksični epidermalni nekrotični sindrom (nekrotični sindrom nekrotičnog sindroma) uključujući Stevens-Johnsonov sindrom.
    Laboratorijski i instrumentalni podaci
    retko: povećana aktivnost „jetrenih“ transaminaza, CPK i alkalne fosfataze u krvnoj plazmi, nepoznata frekvencija: povećana koncentracija glikoziliranog hemoglobina, hiperglikemija.
    Pri korištenju drugih statina zabilježeni su sljedeći dodatni štetni događaji:
    • gubitak memorije
    • kognitivno oštećenje
    • dijabetes melitus. Učestalost razvoja dijabetesa ovisi o prisutnosti faktora rizika (koncentracija glukoze u krvi na glavi veća od 5,6 mmol / L, indeks tjelesne mase veći od 30 kg / m², povećana koncentracija tiroglobulina (TG) u krvnoj plazmi, povijest hipertenzije).
    Djeca i adolescenti (10-17 godina)
    Prema istraživanju koje je trajalo godinu dana kod djece i adolescenata (dječaci u fazi Tanner II i iznad i djevojčice najmanje godinu dana nakon prve menstruacije) u dobi od 10-17 godina s heteroroznom porodičnom hiperkolesterolemijom (n = 175), profilom sigurnosti i podnošljivosti u grupi s simvastatinom profil placebo grupe bio je sličan.
    Najčešće prijavljeni neželjeni događaji bile su infekcije gornjih disajnih puteva, glavobolja, bol u trbuhu i mučnina. Dugoročni efekti na fizički, intelektualni i seksualni razvoj nisu poznati. Trenutno (godinu dana nakon tretmana) nema dovoljno podataka o sigurnosti.

    Predoziranje

    Do danas nisu utvrđeni specifični simptomi predoziranja lijekom (maksimalna doza od 3,6 g).
    Liječenje: simptomatska terapija. Specifični protuotrov nije poznat.

    Interakcija s drugim lijekovima

    Ispitivanje interakcije s drugim lijekovima provedeno je samo kod odraslih.
    Farmakodinamičke interakcije
    Interakcije s drugim lijekovima za snižavanje lipida koji mogu dovesti do povećanog rizika od miopatije / rabdomiolize
    Fibrates

    Rizik od razvoja miopatije, uključujući rabdomiolizu, povećava se tijekom istodobne primjene simvastatina s fibratima.
    Kombinovana upotreba sa gemfibrozil dovodi do povećanja koncentracije simvastatina u plazmi, pa je njihova kombinirana primjena kontraindicirana.
    Nema dokaza o povećanom riziku od miopatije uz istodobnu upotrebu simvastatina i fenofibrat.
    Kontrolirane studije o interakciji sa ostali fibrati nije sprovedeno.
    Nikotinska kiselina
    Malo je izvještaja o razvoju miopatije / rabdomiolize uz istodobnu upotrebu simvastatina i nikotinske kiseline u dozi za snižavanje lipida (više od 1 g / dan).
    Fuzidna kiselina
    Rizik od razvoja miopatije povećava se istodobnom primjenom fusidne kiseline sa statinima, uključujući simvastatin. Ako je iz nekog razloga nemoguće izbjeći istodobnu upotrebu simvastatina s fusidnom kiselinom, preporučuje se razmotriti odlaganje liječenja simvastatinom. Po potrebi, njihovu istodobnu upotrebu, pacijente treba pomno nadgledati.
    Farmakokinetičke interakcije
    Preporuke za upotrebu interaktivnih lekova date su u tabeli.

    Interakcije lijekova povezane s povećanim rizikom od miopatije / rabdomiolize

    Interaktivni lijekoviPreporuke za upotrebu
    Jak
    inhibitori
    Izoenzim CYP3A4:

    Itrakonazol
    Ketokonazol
    Posakonazol
    Vorikonazol
    Eritromicin
    Klaritromicin
    Telitromicin
    Inhibitori HIV proteaze
    (npr. nelfinavir)
    Nefazodon
    Ciklosporin
    Gemfibrozil
    Danazol
    Pripravci koji sadrže
    cobicystat
    Istovremeno kontraindicirano
    upotreba sa simvastatinom
    Ostali fibrati
    (osim fenofibrata)
    Dronedaron
    Ne prekoračite dozu od 10 mg
    simvastatin dnevno
    Amiodaron
    Amlodipin
    Ranolazine
    Verapamil
    Diltiazem
    Ne prekoračite dozu od 20 mg
    simvastatin dnevno
    Fuzidna kiselinaNe preporučuje se
    sa simvastatinom.
    Sok od grejpaNe konzumirati
    grejpfrutov sok u velikom
    zapremina (više od 1 litre dnevno)
    tokom aplikacije
    simvastatin

    Učinak drugih lijekova na farmakokinetiku simvastatina
    Jaki inhibitori izoenzima CYP3A4
    Simvastatin je supstrat izoenzima CYP3A4. Snažni inhibitori izoenzima CYP3A4 povećavaju rizik od miopatije i rabdomiolize povećanjem inhibicijske aktivnosti HMG-CoA reduktaze u krvnoj plazmi tijekom liječenja simvastatinom. Takvi inhibitori uključuju itrakonazol, ketokonazol, posakonazol, vorikonazol, eritromicin, klaritromicin, telitromicin, inhibitore HIV proteaze (npr. Nelfinavir), boceprevir, telaprevir, a takođe i nefazodon.
    Istodobna primjena simvastatina s itrakonazolom, ketokonazolom, posakonazolom, eritromicinom, klaritromicinom, telitromicinom, inhibitorom HIV proteaze (npr. Nelfinavir), kao i nefazodonom, kontraindicirana je. Ako je iz nekog razloga nemoguće izbjeći kombiniranu upotrebu simvastatina s gore navedenim lijekovima, tada je liječenje simvastatinom potrebno odgoditi do kraja tečaja liječenja tim lijekovima.
    Simvastatin treba primjenjivati ​​s oprezom s nekim manje jakim inhibitorima CYP3A4: flukonazolom, verapamilom ili diltiazemom.
    Flukonazol
    Zabilježeni su rijetki slučajevi rabdomiolize povezane sa istodobnom primjenom simvastatina i flukonazola.
    Ciklosporin
    Istodobna primjena ciklosporina i simvastatina je kontraindicirana.
    Danazol
    Rizik od razvoja miopatije / rabdomiolize povećava se uz istodobnu upotrebu danazola, posebno s visokim dozama simvastatina.
    Amiodaron
    Rizik od razvoja miopatije i rabdomiolize povećava se uz istodobnu upotrebu amiodarona s visokim dozama simvastatina. U kliničkim studijama razvoj miopatije otkriven je kod 6% pacijenata koji su koristili simvastatin u dozi od 80 mg zajedno sa amiodaronom. Stoga doza simvastatina ne smije prelaziti 20 mg dnevno kod pacijenata koji istodobno koriste lijek amiodaron, ako klinička korist prelazi rizik od razvoja miopatije i rabdomiolize.
    Spori blokatori kalcijevih kanala
    Verapamil
    Rizik od razvoja miopatije i rabdomiolize povećava se istodobnom primjenom verapamila sa simvastatinom u dozama većim od 40 mg. Doza simvastatina ne smije biti veća od 10 mg dnevno kod pacijenata koji uzimaju lijek istovremeno s verapamilom, ako klinička korist prelazi rizik od razvoja miopatije i rabdomiolize.
    Diltiazem
    Rizik od razvoja miopatije i rabdomiolize povećava se istodobnom primjenom diltiazima i simvastatina u dozi od 80 mg. Istodobnom primjenom simvastatina u dozi od 40 mg s diltiazemom, rizik od razvoja miopatije nije narastao. Doza simvastatina ne smije biti veća od 10 mg dnevno kod pacijenata koji istodobno uzimaju lijek diltiazemom, ako klinička korist prelazi rizik od razvoja miopatije / rabdomiolize.
    Amlodipin
    Pacijenti koji istovremeno uzimaju amlodipin sa simvastatinom u dozi od 80 mg povećani su rizik od razvoja miopatije. Istodobnom primjenom simvastatina u dozi od 40 mg s amlodipinom, rizik od razvoja miopatije nije narastao. Uz istodobnu upotrebu simvastatina s amlodipinom, doza simvastatina ne smije prelaziti 20 mg dnevno, ako klinička korist premašuje rizik od razvoja miopatije / rabdomiolize.
    Lomitapid
    Rizik od razvoja miopatije / rabdomiolize može se povećati uz istodobnu upotrebu lomitapida sa simvastatinom.
    Ostale interakcije
    Sok od grejpa
    Sok grejpfruta sadrži jednu ili više komponenti koje inhibiraju izoencim CYP3A4 i mogu povećati koncentraciju lijekova u plazmi metaboliziranih izoenzimom CYP3A4. Kada pijete sok u uobičajenoj količini (jedna čaša od 250 ml dnevno), taj učinak je minimalan (povećanje aktivnosti za 13% inhibitora HMG-CoA reduktaze, procijenjeno površinom ispod krivulje koncentracija-vrijeme) i nema klinički značaj. Međutim, konzumiranje soka od grejpfruta u vrlo velikim količinama (više od 1 litre dnevno) značajno povećava razinu aktivnosti inhibitora HMG-CoA reduktaze u plazmi tijekom terapije simvastatinom. S tim u vezi, potrebno je izbjegavati konzumiranje soka od grejpa u većim količinama.
    Kolhicin
    Postoje izvještaji o razvoju miopatije / rabdomiolize uz istodobnu primjenu kolhicina i simvastatina u bolesnika s zatajivanjem bubrega. Pacijenti koji istodobno koriste ove lijekove trebaju biti pod nadzorom liječnika.
    Rifampicin
    Budući da je rifampicin snažni induktor izoenzima CYP3A4, kod pacijenata koji dugo uzimaju ovaj lijek (na primjer, u liječenju tuberkuloze) može doći do nedostatka učinkovitosti u primjeni simvastatina (nedostatak postizanja ciljane koncentracije kolesterola u plazmi).
    Učinci simvastatina na farmakokinetiku drugih lijekova
    Simvastatin ne inhibira izoencim CYP3A4. Stoga se pretpostavlja da simvastatin ne utječe na koncentraciju tvari u metaboli u izoencimu CYP3A4 u plazmi.
    Digoksin
    Postoji poruka da se istodobnom primjenom digoksina i simvastatina koncentracija prve u plazmi lagano povećava, stoga bolesnike koji uzimaju digoksin treba pažljivo nadzirati, posebno na početku liječenja simvastatinom.
    Indirektni antikoagulansi
    U dva klinička ispitivanja, u jednom su sudjelovali zdravi dobrovoljci, a drugi u koji su uključeni pacijenti s hiperholesterolemijom, simvastatin u dozi od 20-40 mg / dan umjereno je pojačao učinak kumarinskih antikoagulansa. Međunarodni normalizirani omjer (INR) porastao je s 1,7-1,8 na 2,6-3,4 kod zdravih dobrovoljaca i pacijenata. U bolesnika koji koriste kumarinske antikoagulanse treba protrombinsko vrijeme (PV) ili INR odrediti prije liječenja i, nakon toga, često odrediti u početnoj fazi liječenja simvastatinom kako bi se osiguralo da nema značajnih promjena u PV / INR. Nakon što je utvrđena stabilna PV / INR vrijednost, može se nadzirati u vremenskim intervalima koji se preporučuju pacijentima koji uzimaju kumarinske antikoagulanse. Promjenom doze simvastatina ili prekidom liječenja, treba povećati učestalost kontrole PV / INR. Pojava krvarenja ili promjena PV / INR u bolesnika koji ne koriste antikoagulanse nije povezana s primjenom simvastatina.

    Simvagexal: reci ne visokom holesterolu

    imvaghexal je hipolipidemski lijek na bazi simvastatina.

    Koristi se za liječenje bolesnika s koronarnom srčanom bolešću i hiperholesterolemijom.

    Propisuje se pacijentima starijim od osamnaest godina, osim osobama sa kontraindikacijama.

    Simvagexal se izdaje iz ljekarni na recept. Stoga prije kupnje lijeka treba konzultirati liječnika.

    Postupak prijave

    Uzmite Simvagexal unutra, a zatim pijte puno vode. Učestalost upotrebe - jednom dnevno. Poželjno vrijeme prijema je večer. Trajanje liječenja određuje se individualno.

    Ako je propuštena trenutna doza, lijek se uzima odmah. Međutim, ne udvostručite dozu ako je vrijeme za sljedeću dozu.

    Početna doza za liječenje hiperholesterolemije određena je težinom bolesti i varira od 5 do 10 mg / dan. Doza se postavlja na osnovu nivoa holesterola u plazmi dobivenog u intervalu od najmanje četiri nedelje.

    Standardna dnevna doza je 40 mg. Ako pacijent ima kardiovaskularni rizik i liječenje nije dovoljno učinkovito, doktor može povećati dozu na 80 mg / dan.

    Početna doza za CHD je 20 mg. Ako je potrebno, povećavajte ga na 40 mg svake četiri sedmice. Doza lijeka se smanjuje ako ukupni sadržaj kolesterola padne ispod 3,6 mmol / litra, a sadržaj LDL ispod 1,94 mmol / litra.

    Pacijenti koji istovremeno uzimaju ciklosporin, nikotinamid ili fibrate moraju smanjiti početne i maksimalne dozvoljene dnevne doze na 5, odnosno 10 mg, respektivno. Isto vrijedi i za ljude s kroničnim zatajenjem bubrega.

    Preporučene početne i maksimalne dnevne doze za imunosupresivno liječenje su 5 mg / dan.

    3. Sastav, obrazac za puštanje

    Lijek sadrži simvastatin i dodatne sastojke, kao što su laktoza monohidrat, askorbinska kiselina, magnezijev stearat, talk, željezo (III) oksid, kukuruzni škrob, hipromeloza, monohidrat limunske kiseline, titan dioksid, MCC.

    Simvagexal se oslobađa u obliku ovalnih konveksnih tableta s nazubljenim obloženim slojem.

    Boja ljuske može biti svijetložuta (5 mg), svijetlo ružičasta (10 mg), svijetlo narandžasta (20 mg), bijela ili gotovo bijela (30 mg), a ružičasta (40 mg). Na jednoj strani tableta nalaze se natpisi „SIM 40“, „SIM 30“, „SIM 10“, „SIM 20“ ili „SIM 5“ (ovisno o obliku ispuštanja).

    5. Nuspojave

    Organi čula, nervni sistem mišićni grčevi, astenski sindrom, vrtoglavica, zamagljen vid, parestezija, oslabljen ukus, glavobolja, nesanica, periferna neuropatija.
    Digestivni sistemmogući zatvor, mučnina, dispepsija, povraćanje, bol u trbuhu, pojačana aktivnost jetrenih transaminaza, kreatin fosfokinaza (CPK) i alkalne fosfokinaze, nadimanje, pankreatitis, proliv, hepatitis.
    Dermatološke reakcijeretko - alopecija, svrbež, osip na koži.
    Imunopatološke, alergijske reakcijerijetko polimijalgija reumatična, trombocitopenija, vrućica, porast ESR-a, urtikarija, dispneja, eozinofilija, angioedem, hiperemija kože, vaskulitis, artritis, lupusu sličan sindrom, fotoosjetljivost, vruće bljeskalice.
    Mišićno-koštani sistemslabost, miopatija, mijalgija, u rijetkim slučajevima rabdomioliza.
    Ostalopalpitacije, akutno zatajenje bubrega (posljedica rabdomiolize), smanjena potencija, anemija.

    Tokom trudnoće

    Trudnici ne bi trebali uzimati Simvagexal. Postoje izvještaji o razvoju kod novorođenčadi čije su majke uzimale simvastatin različitih abnormalnosti.

    Ako žena u rodnoj dobi uzima simvastatin, trebala bi izbjegavati začeće. Ako je tijekom liječenja došlo do trudnoće, Simvagexal treba prekinuti, a pacijenticu treba upozoriti na potencijalnu prijetnju plodu.

    Nema podataka o dodjeli aktivne komponente majčinom mlijeku. Ako ne možete izbjeći imenovanje Simvagexal-a trudnicom, trebali biste je podsjetiti na potrebu da prestane dojiti.

    Ova mjera opreza povezana je s činjenicom da se mnogi lijekovi izlučuju u mlijeko, povećavajući vjerovatnoću za razvoj teških reakcija.

    7. Uvjeti skladištenja

    Simvagexal se čuva tri godine na temperaturi do 30 stepeni ili istoj.

    Prosječni trošak simvageksal u ruskim lancima apoteka iznosi 280 p.

    Ljudima iz Ukrajine lijek u prosjeku košta 300 UAH.

    Popis analoga Simvagexal uključuje takve lijekove kao što su Aterostat, Avestatin, Vazilip, Actalipid, Zokor, Vero-Simvastatin, Zorstat, Zovatin, Ariescor, Simvastatin, Simgal, Simvor, Simvastol, Holvasim, Sinkard, Simplakor i drugi.

    Recenzije o lijeku među liječnicima i pacijentima uglavnom su povoljne. Prema njima, simvagexal pomaže u smanjenju kolesterola i riziku od komplikacija povezanih s radom kardiovaskularnog sistema.

    Idite na kraj članka da biste pročitali recenzije o Simvageksal-u. Izrazite svoje mišljenje o lijeku ako ste ga trebali uzimati ili ga prepisati pacijentima. Ovo će pomoći drugim posetiocima sajta.

    1. Na početku uzimanja lijeka moguće je transaminaza u serumu (prolazno povećanje nivoa jetrenih enzima).
    2. Simvagexal se ne uzima pod visokim rizikom za razvoj takvih tegoba poput zatajenja bubrega, rabdomiolize.

    Sivastatin, propisan trudnicama, može štetno djelovati na plod (žene reproduktivne dobi trebale bi izbjegavati začeće). Ako je tijekom trudnoće došlo do trudnoće, lijek treba prekinuti, a pacijenticu treba obavijestiti o mogućoj prijetnji za plod.

  • Za vrijeme terapije, a prije nego što započne, pacijent treba slijediti dijetu s hipohoterolom.
  • Istodobna upotreba soka od grejpa može učiniti neželjene reakcije povezane s uzimanjem lijeka izraženijim, pa stoga treba izbjegavati njihov paralelni unos.

  • Lijek se može koristiti odvojeno od drugih lijekova ili istovremeno sa sekvestracijama žučne kiseline.
  • U osoba sa određenim bolestima bubrega (nefrotski sindrom) i niskom funkcijom štitnjače (hipotireoza) sa visokim holesterolom, osnovnu bolest prvo treba izliječiti.

  • Ljudima koji imaju povijest bolesti jetre lijek se propisuje s oprezom.
  • Da li je članak bio koristan? Možda će ove informacije pomoći vašim prijateljima! Molimo kliknite na jedan od gumba:

    Međunarodno vlasničko ime:

    Filmsko obložene tablete.

    1 filmom obložena tableta sadrži:
    Jezgra tablete: aktivni sastojak: simvastatin 5,00 mg / 10,00 mg / 20,00 mg / 30,00 mg / 40,00 mg, pomoćne tvari: preželatinizirani škrob 10,00 mg / 20,00 mg / 40,00 mg / 60,00 mg / 80,00 mg, laktoza monohidrat 47,60 mg / 95,20 mg / 190,00 mg / 286,00 mg / 381,00 mg, mikrokristalna celuloza 5,00 mg / 10,00 mg / 20,00 mg / 30,00 mg / 40,00 mg, butilhidroksianizol 0,01 mg / 0,02 mg / 0,04 mg / 0,06 mg / 0,08 mg, askorbinska kiselina 1,30 mg / 2 , 50 mg / 5,00 mg / 7,50 mg / 10,00 mg, monohidrat limunske kiseline 0,63 mg / 1,30 mg / 2,50 mg / 3,80 mg / 5,00 mg, magnezijev stearat 0 50 mg / 1,00 mg / 2,00 mg / 3,00 mg / 4,00 mg
    Shell: hipromeloza-5 cps 0,35 mg / 0,70 mg / 1,50 mg / 2,00 mg / 3,00 mg, hipromeloza-15 cps 0,53 mg / 1,10 mg / 2,30 mg / 3,00 mg / 4,50 mg, talk talk 0,16 mg / 0,32 mg / 0,69 mg / 0,90 mg / 1,40 mg, titanov dioksid (E171) 0,40 mg / 0,80 mg / 1,70 mg / 2,30 mg / 3,4 mg, žuto bojilo željezo oksid 0,0043 mg / 0,0017 mg / 0,11 mg / - / -, crveno bojilo željeznog oksida - / 0,0043 mg / 0,026 mg / - / 0,14 mg.

    Opis

    Ovalne, bikonveksne tablete, obložene filmom, s prorezom na jednoj strani i gravurom na drugoj, s dva bočna rizika. Presjek je bijele boje.
    Doziranje 5 mg: tablete svijetložute boje sa gravurom "SIM 5".

    Doziranje 10 mg: tablete svijetlo ružičaste boje s graviranjem "SIM 10".
    Doziranje 20 mg: tablete svijetlo narančaste boje s graviranjem "SIM 20".
    Doziranje 30 mg: Tablete su bijele ili gotovo bijele boje s graviranjem "SIM 30".

    Doziranje 40 mg: ružičaste tablete s graviranjem "SIM 40".

    Ostavite Svoj Komentar