Označavanje inzulinskih šprica, proračun inzulina U-40 i U-100

Za unošenje inzulina u tijelo bolesnika sa šećernom bolešću koriste se špricevi od 40 ili 100 jedinica.

To ovisi o doziranju dodijeljenom pacijentu kako bi se smanjio visoki nivo glukoze.

U ovom ćemo članku detaljno razmotriti vrste šprica, njihov volumen i svrhu.

Vrste inzulinskih šprica

Špricevi za insulin su standardni. Razlike se odnose samo na veličinu iglica kojima se probijaju koža i volumen. Na osnovu toga špricevi su podijeljeni u sljedeće vrste:

  1. S kratkom iglom, čija dužina nije veća od 12-16 mm.
  2. Igla koja je veća od 16 mm i ima tanku podlogu.

Svaka šprica napravljena je od visokokvalitetne plastike, tijelo je cilindričnog oblika i potpuno je prozirno. To vam omogućava da sakupite potrebnu količinu inzulina unutra i sami napravite dijabetičku injekciju kod kuće.

Farmakološko tržište Rusije predstavljeno je bocama inzulina s oznakom U-40. To znači da svaka bočica sadrži najmanje 40 jedinica hormona po ml. Stoga su standardne štrcaljke koje dijabetičari koriste posebno dostupni za ovu vrstu inzulina.

Za praktičniju upotrebu špriceva za 40 jedinica, prvo morate napraviti sljedeći izračun:

  • 1 jedinica od ukupno 40 odjela je 0,025 ml,
  • 10 jedinica - 0,25 ml,
  • 20 jedinica - 0,5 ml inzulina.

U skladu s tim, ako je špric na 40 odjeljaka potpuno napunjena ljekovitom supstancom, tada se unutar nje nalazi 1 ml. čisti inzulin.

100 jedinica

U Sjedinjenim Državama i u većini zemalja Zapadne Europe koriste se injekcije inzulina na 100 odjela. Dostupne su za inzulin s oznakom U-100, kojeg praktično ne nalazimo u Ruskoj Federaciji. U tom se slučaju izračunavanje koncentracije hormona prije unošenja u bolesnika s dijabetes melitusom provodi po sličnom principu.

Razlika je samo u količini lijeka koja se može staviti u štrcaljku za injekciju. Ostale razlike nisu nikakve. Kućište špriceva za 100 jedinica također ima cilindrični oblik, prozirnu plastičnu futrolu, može biti opremljena tankom, dugom iglom ili kratkom. Uz iglu se uvijek nalazi zaštitni vrh koji sprečava slučajne ozljede kože tijekom pripreme za ubrizgavanje inzulina.

Koliko ml u inzulinskoj špricu

Zapremina jedne inzulinske šprice direktno ovisi o broju odjeljenja na tijelu i širini njegove baze, naime:

  • Šprica od 40 jedinica može zadržati maksimalnu količinu medicinskog inzulina - 1 ml. i ne više (ovaj se svezak smatra optimalnim, prikladnim i standardnim u većini zemalja ZND, Srednjoj i Istočnoj Evropi),
  • špric na 100 jedinica dizajniran je za veliki broj lijekova, jer odjednom možete uvući 2,5 ml u nju. inzulina (u medicinskoj praksi primjena takvog volumena lijeka smatra se nepraktičnim, jer istodobna primjena 100 odjela hormona odjednom može biti potrebna samo u kritičnim situacijama, kada pacijent ima nagli porast glukoze u krvi i postoji opasnost od dijabetičke kome).

Pacijenti koji tek počinju primati zamjensku terapiju injekcijama inzulina koriste unaprijed pripremljene napomene ili proračunsku pločicu koja pokazuje koliko sadrži ml. hormon u 1 jedinici.

Brzina fisije u štrcaljki

Trošak štrcaljke i njenih odjeljenja izravno ovise o proizvođaču medicinskog proizvoda kao i slijedećim karakteristikama kvaliteta:

  • prisutnost skale koja se ne može izbrisati na strani kućišta na kojoj se nalaze dimenzionalne podjele
  • hipoalergena plastika,
  • debljina iga igle
  • oštrenje igle je izvršeno na standardni način ili upotrebom lasera,
  • proizvođač je opremio medicinski proizvod uklonjivom ili nepomičnom iglom.

Bolesnicima sa dijabetesom koji tek počinju koristiti injekciju injekcije ne preporučuje se donošenje vlastitih odluka o korištenju određene vrste šprica. Da biste dobili opsežne informacije, prvo se morate posavjetovati sa endokrinologom sa svojim liječnikom.

Vrste inzulinskih šprica

Špric inzulina ima strukturu koja omogućava dijabetičaru da ga samostalno ubrizga nekoliko puta dnevno. Igla špriceva je vrlo kratka (12-16 mm), oštra i tanka. Futrola je prozirna, a napravljena je od visokokvalitetne plastike.

Dizajn špriceva:

  • poklopac igle
  • cilindrično kućište sa oznakom
  • pomični klip za usmjeravanje inzulina u iglu

Futrola je dugačka i tanka, bez obzira na proizvođača. To vam omogućava da smanjite cijenu podjela. U nekim vrstama špriceva to je 0,5 jedinica.

Špric inzulina - koliko jedinica inzulina u 1 ml

Za izračun inzulina i njegovu dozu vrijedi uzeti u obzir da boce koje su predstavljene na farmaceutskim tržištima Rusije i zemalja ZND sadrže 40 jedinica inzulina po 1 mililitru.

Boca je označena kao U-40 (40 jedinica / ml) . Konvencionalne insulinske šprice koje dijabetičari koriste posebno su dizajnirane za ovaj inzulin. Prije upotrebe potrebno je izvršiti odgovarajući izračun inzulina po principu: 0,5 ml inzulina - 20 jedinica, 0,25 ml - 10 jedinica, 1 jedinica u špricu zapremine 40 odjeljenja - 0,025 ml .

Svaki rizik na insulinskoj špricu označava specifičan volumen, graduiranje po jedinici inzulina je stepeni volumen rastvora, a dizajnirano je za insulin U-40 (Koncentracija 40 u / ml):

  • 4 jedinice inzulina - 0,1 ml rastvora,
  • 6 jedinica inzulina - 0,15 ml rastvora,
  • 40 jedinica inzulina - 1 ml rastvora.

U mnogim zemljama svijeta koristi se inzulin koji sadrži 100 jedinica u 1 ml otopine ( U-100 ) U tom se slučaju moraju koristiti posebne štrcaljke.

Izvana se ne razlikuju od U-40 štrcaljke, međutim, primijenjena diploma namijenjena je samo proračunu koncentracije inzulina U-100. Takav inzulin 2,5 puta veća od standardne koncentracije (100 u / ml: 40 u / ml = 2,5).

Kako koristiti nepropisno označenu insulinsku špricu

  • Doziranje koje je utvrdio ljekar ostaje isto, a nastaje zbog potrebe tijela za specifičnom količinom hormona.
  • Ali ako je dijabetičar koristio inzulin U-40, primajući 40 jedinica dnevno, tada će mu tijekom liječenja inzulinom U-100 trebati 40 jedinica. Samo tih 40 jedinica treba ubrizgati špricom za U-100.
  • Ako ubrizgavate U-100 inzulina štrcaljkom U-40, količina ubrizganog inzulina mora biti 2,5 puta manja .

Za pacijente sa dijabetesom prilikom izračuna inzulina treba zapamtiti formulu:

40 jedinica U-40 sadržan u 1 ml rastvora i jednak je 40 jedinica. U-100 inzulina sadržan u 0,4 ml otopine

Doziranje inzulina ostaje nepromijenjeno, smanjuje se samo količina inzulina. Ova se razlika uzima u obzir u štrcaljkama namijenjenim U-100.

Kako odabrati kvalitetnu inzulinsku špricu

U ljekarnama postoji puno različitih imena proizvođača špriceva. A budući da su injekcije inzulina sve uobičajene za osobe s dijabetesom, važno je odabrati kvalitetne špriceve. Ključni kriteriji odabira:

  • neizbrisiva skala na slučaju
  • ugrađene fiksne igle
  • hipoalergeni
  • silikonski premaz igle i trostruko oštrenje laserom
  • mali tonac
  • mala debljina i dužina iglica

Pogledajte primjer injekcije inzulina. Više informacija o primjeni inzulina možete pronaći ovdje. I zapamtite da je šprica za jednokratnu upotrebu također za jednokratnu upotrebu, a ponovna upotreba nije samo bolna, već je i opasna.

Pročitajte i članak o olovci štrcaljke. Možda ako imate prekomjernu težinu, takva će olovka postati prikladniji alat za svakodnevne injekcije inzulina.

Izaberite špric insulina pravilno, pažljivo razmislite o dozi i zdravlju.

Diplomiranje na inzulinskoj špricu

Svaki dijabetičar mora razumjeti kako ubrizgati inzulin u špric. Da bi pravilno izračunali dozu inzulina, inzulinske šprice imaju posebne odjele, čija cijena odgovara koncentraciji lijeka u jednoj bočici.

Osim toga, svaka podjela označava koliko je jedinica inzulina, a ne koliko ml otopine. Konkretno, ako birate lijek u koncentraciji U40, vrijednost od 0,15 ml bit će 6 jedinica, 05 ml će biti 20 jedinica, a 1 ml 40 jedinica. Prema tome, 1 jedinica lijeka biti će 0,025 ml inzulina.

Razlika između U 40 i U 100 je u tome što u drugom slučaju 1 ml inzulinske šprice jesu 100 jedinica, 0,25 ml - 25 jedinica, 0,1 ml - 10 jedinica. Budući da volumen i koncentracija takvih šprica mogu varirati, trebali biste ustanoviti koji je uređaj prikladan za pacijenta.

  1. Prilikom odabira koncentracije lijeka i vrste insulinske šprice, potrebno je konzultirati svog liječnika. Ako u jednom mililitru unesete koncentraciju od 40 jedinica inzulina, morate upotrijebiti šprice U40 štrcaljke, kada koristite drugu koncentraciju, odaberite uređaj poput U100.
  2. Što se događa ako koristite pogrešnu insulinsku štrcaljku? Na primjer, pomoću U100 šprice za otopinu koncentracije od 40 jedinica / ml, dijabetičar će moći unijeti samo 8 jedinica lijeka umjesto željenih 20 jedinica. Ova doza je dva puta manja od potrebne količine lijeka.
  3. Ako, naprotiv, uzmete U40 štrcaljku i prikupite otopinu od 100 jedinica / ml, dijabetičar će dobiti umjesto 20, čak 50 jedinica hormona. Važno je razumjeti koliko je to opasno za ljudski život.

Radi jednostavne definicije željenog tipa uređaja, programeri su došli do karakteristične karakteristike. Konkretno, U100 štrcaljke imaju narančastu zaštitnu kapicu, dok U40 crvenu kapu.

Diplomiranje je integrirano i u moderne olovke za špriceve, dizajnirane za 100 jedinica / ml inzulina. Stoga, ako se uređaj pokvari i morate hitno napraviti injekciju, u ljekarni morate kupiti samo U100 inzulinske šprice.

Inače, kao rezultat korištenja pogrešnog uređaja, pretjerano tipkani mililitri mogu izazvati dijabetičku komu i čak smrtni ishod dijabetičara.

S tim u vezi, preporučuje se da uvijek imate na zalihi dodatni set inzulinskih šprica.

Što je inzulinska špric

Špric za dijabetičare sastoji se od tijela, klipa i igle, tako da se ne razlikuje mnogo od sličnih medicinskih instrumenata. Postoje dvije vrste inzulinskih uređaja - stakleni i plastični.

Prvi se sada rijetko koristi, jer zahtijeva stalnu obradu i izračunavanje količine unosa inzulina. Plastična verzija pomaže injekciji izvesti u tačnom omjeru i u potpunosti, bez ostavljanja ostataka lijeka unutra.

Kao i čaša, plastična štrcaljka može se koristiti više puta ako je namijenjena jednom pacijentu, ali preporučljivo je prije svake upotrebe tretirati je antiseptikom. Postoji nekoliko opcija za plastični proizvod koji bez problema možete kupiti u bilo kojoj ljekarni. Cijene inzulinskih šprica variraju ovisno o proizvođaču, volumenu i drugim parametrima.

Sa izmjenjivim iglicama

Uređaj uključuje uklanjanje sapnice iglom tokom prikupljanja inzulina. Kod takvih ubrizgavanja klip se kreće lagano i glatko da bi se smanjile pogreške, jer čak i mala pogreška u odabiru doze hormona može dovesti do katastrofalnih posljedica.

Izmjenjivi alati za iglice minimaliziraju ove rizike. Najčešći su jednokratni proizvodi s volumenom od 1 miligrama, koji vam omogućavaju prikupljanje inzulina od 40 do 80 jedinica.

Sa integrisanom iglom

Gotovo se ne razlikuju od prethodnog pogleda, jedina je razlika što se igla uliva u tijelo, pa se ne može izvaditi. Uvođenje pod kožu je sigurnije, jer integrirani injektori ne gube inzulin i nemaju mrtvu zonu, što je dostupno u gornjim modelima.

Iz toga proizilazi da se, kada se lijek ubrizga integriranom iglom, gubitak hormona smanji na nulu. Preostale karakteristike alata s izmjenjivim iglama potpuno su identične onima, uključujući skali podjele i radni volumen.

Olovka za špriceve

Inovacija koja se brzo proširila među dijabetičarima. Olovka za inzulin razvijena je relativno nedavno.

Pomoću njega injekcije su brze i jednostavne. Bolesna osoba ne treba razmišljati o količini primijenjenog hormona i promjeni koncentracije.

Olovka za inzulin prilagođena je za upotrebu posebnih uložaka napunjenih lijekom. Umetaju se u kućište uređaja, nakon čega duže vrijeme ne trebaju zamjenu.

Upotreba špriceva s ultra tankim iglama u potpunosti uklanja bol tokom ubrizgavanja.

Špric inzulina ima strukturu koja omogućava dijabetičaru da ga samostalno ubrizga nekoliko puta dnevno. Igla špriceva je vrlo kratka (12-16 mm), oštra i tanka. Futrola je prozirna, a napravljena je od visokokvalitetne plastike.

  • poklopac igle
  • cilindrično kućište sa oznakom
  • pomični klip za usmjeravanje inzulina u iglu

Futrola je dugačka i tanka, bez obzira na proizvođača. To vam omogućava da smanjite cijenu podjela. U nekim vrstama špriceva to je 0,5 jedinica.

Špricevi U-40 i U-100

Postoje dve vrste špriceva za insulin:

  • U - 40, računato na dozu od 40 jedinica inzulina po 1 ml,
  • U-100 - u 1 ml od 100 jedinica inzulina.

Obično dijabetičari koriste samo šprice u 100. Vrlo rijetko se koriste uređaji u 40 jedinica.

Pazite, doziranje u100 i u40 štrcaljke je različito!

Na primjer, ako ste se potukli sto - 20 PIECES-a inzulina, tada trebate uboditi 8 ED-a četrdesetima (pomnožiti 40 sa 20 i podijeliti sa 100). Ako lijek unesete pogrešno, postoji rizik od razvoja hipoglikemije ili hiperglikemije.

Za jednostavniju upotrebu, svaki tip uređaja ima zaštitne kapice u različitim bojama. U - 40 je pušten s crvenom kapicom. U-100 je napravljen sa narančastom zaštitnom kapicom.

Koje su igle

Špricevi za inzulin dostupni su u dvije vrste igala:

  • uklonivi
  • integrirani, to jest integrirani u špric.

Uređaji sa uklonjivim iglama opremljeni su zaštitnim kapicama. Smatraju se jednokratnim i nakon upotrebe, prema preporukama, treba staviti kapu na iglu i odložiti štrcaljku.

  • G31 0,25 mm * 6 mm,
  • G30 0,3 mm * 8 mm,
  • G29 0,33 mm * 12,7 mm.

Dijabetičari često više puta koriste špriceve. Ovo predstavlja opasnost za zdravlje iz nekoliko razloga:

  • Integrirana ili uklonjiva igla nije dizajnirana za ponovnu upotrebu. Tupi, što povećava bol i mikrotraumu kože prilikom proboja.
  • Uz dijabetes, proces regeneracije može biti narušen, pa svaka mikrotrauma predstavlja rizik od komplikacija nakon injekcije.
  • Tokom upotrebe uređaja sa iglama za uklanjanje, deo ubrizgavanog inzulina može se zadržati u igli, zbog toga što manje hormona pankreasa ulazi u organizam nego inače.

Uz opetovanu upotrebu, iglice štrcaljke su tupe i bolne tokom ubrizgavanja.

Kada govorimo o vrstama špriceva, vrijedi napomenuti da danas možete pronaći ogroman asortiman svih vrsta modela, čak i onih istog tipa. S tim u vezi potrebno je pažljivo proučiti prijedloge, a tek onda otkriti gdje se može kupiti uistinu kvalitetan proizvod i koja bi trebala biti njegova cijena.

Prvo pravilo pri odabiru ovog proizvoda je korištenje isključivo specijaliziranih proizvoda. To je zbog činjenice da standardni uređaji ne zadovoljavaju zahtjeve ljudi koji imaju dijabetes.

Ne samo da svakodnevno rade injekcije bolne, već mogu ostaviti i modrice.Osim toga, konvencionalni uređaji ne pružaju mogućnost preciznog određivanja potrebne doze inzulina, jer na njegovoj skali možete vidjeti koliko kockica možete unijeti, ali ne i broj jedinica.

Dakle, postoje sledeće vrste šprica:

  • s uklonjivim iglama,
  • sa integrisanom iglom.

I prva i druga opcija su za jednokratnu upotrebu. Jedina razlika je u tome što u prvom slučaju možete promijeniti iglu nakon unošenja hormona. Međutim, za kućnu upotrebu, najbolje rješenje bi bilo koristiti drugu vrstu, jer nema „mrtvu zonu“ u kojoj se inzulin često jednostavno gubi.

Posebna pažnja posvećuje se takvom proizvodu kao olovka za inzulin. Ovaj injektor odlikuju praktičnost i praktičnost. Lijek isporučuje na vrlo odmjeren način iz posebnog gnijezda opremljenog bocom. Špric za olovku za inzulin može se prilagoditi potrebnoj dozi tvari, nakon čega se on aplicira laganim pritiskom na tipku.

Koliko košta špric direktno ovisi o utjelovljenju. Cijena standardnih proizvoda uvijek je manja od olovke, no na kraju je ipak opravdana. Osim toga, ovaj je uređaj nesumnjivo prikladniji.

Šta su špricevi? Koristite sljedeće modele:

  • klasična inzulinska šprica sa uklonjivom ili integriranom iglom koja eliminira gubitak lijeka,
  • olovka za inzulin
  • elektronički (automatska štrcaljka, inzulinska pumpa).

Uređaj štrcaljke je jednostavan, pacijent injekcije obavlja sam, bez pomoći lekara. U inzulinskoj špricu:

  • Cilindar sa skalom. Oznaka sa obaveznom nultu oznakom vidljiva je na kućištu. Tijelo cilindra je prozirno tako da je vidljiva količina uzetih i primljenih lijekova. Inzulinska šprica je dugačka i tanka. Bez obzira na proizvođača i cijenu, napravljen je od plastike.
  • Zamjenjiva igla opremljena zaštitnom kapicom.
  • Klip. Dizajniran za usmeravanje leka u iglu. Dizajniran je tako da se injekcija radi glatko, bez bola.
  • Brtvilo. Tamni komad gume na sredini špriceva koji odražava količinu uzetog lijeka,
  • Prirubnica

Postoje različite vrste uređaja za supkutanu primjenu inzulina. Svi oni imaju određene prednosti i nedostatke. Stoga svaki pacijent može odabrati savršen lijek za sebe.

Postoje sledeće sorte, koje su insulinske šprice:

  • Sa uklonjivom iglom. "Pluse" takvog uređaja je mogućnost postavljanja otopine debelom iglom i tankom jednokratnom ubrizgavanjem. Međutim, takva šprica ima značajan nedostatak - mala količina inzulina ostaje u području igle igle, što je važno za pacijente koji primaju malu dozu lijeka.
  • Sa integrisanom iglom. Takva šprica je pogodna za ponovljenu upotrebu, međutim, prije svake naredne injekcije, iglu je potrebno u skladu s tim sanitizirati. Sličan uređaj omogućuje vam preciznije mjerenje inzulina.
  • Olovka za špriceve. Ovo je moderna verzija uobičajene insulinske šprice. Zahvaljujući ugrađenom sistemu uložaka, uređaj možete ponijeti sa sobom i dati injekciju bilo gdje kada vam zatreba. Glavna prednost injekcijske olovke je nedostatak ovisnosti o temperaturnom režimu skladištenja inzulina, potreba za nošenjem boce s lijekom i špricom.

Kako odrediti cijenu podjele štrcaljke

U ljekarnama danas možete vidjeti injekcijske šprice u tri volumena: 1, 0,5 i 0,3 ml. Najčešće se koriste špricevi prvog tipa koji imaju štampanu vagu jedne od sledeće tri vrste:

  • diplomirao u ml
  • skala od 100 jedinica,
  • skala od 40 jedinica.

Osim toga, u prodaji se mogu naći i špricevi na kojima se dvije ljestvice primjenjuju istovremeno.

Da biste ispravno odredili cijenu odjeljenja, prvo morate utvrditi ukupnu zapreminu štrcaljke - ovaj proizvođač pokazatelja u većini slučajeva stavlja na pakovanje. Sljedeći korak je određivanje volumena jedne velike podjele.

Da biste ga odredili, ukupna zapremina se dijeli sa brojem primijenjenih podjela. Imajte na umu - potrebno je izračunati samo intervale.

U slučaju da je proizvođač nacrtao milimetrske podjele na cijevi šprice, tada nema potrebe ništa brojati, budući da brojevi označavaju volumen.

Nakon što znate zapreminu velike podjele, prelazimo na sljedeći korak - izračunavanje volumena male podjele. Da biste to učinili, izbrojite broj malih odjela smještenih između dva velika, nakon čega bi volumen velikog odjela koji vam je već poznat jednostavno podijelio s izračunatim brojem malih.

Zapamtite: potrebnu otopinu inzulina treba napuniti u špricu tek nakon što znate tačnu cijenu podjele, jer ovdje može biti previsoka cijena pogreške, kao što je spomenuto. Kao što vidite, ne postoji ništa komplicirano - samo trebate biti jako oprezni i ne brkati s kojom špricom i koje rješenje uzeti.

Pravila ubrizgavanja

Algoritam za primjenu inzulina bit će sljedeći:

  1. Skinite zaštitnu kapu iz boce.
  2. Uzmite špricu, probušite gumenu čep na boci.
  3. Preokrenite bočicu špricom.
  4. Držeći bocu naopako, u špricu uvucite potrebni broj jedinica koji prelazi 1-2ED.
  5. Lagano dodirnite cilindar, pazeći da iz njega izađu svi mjehurići zraka.
  6. Uklonite višak zraka iz cilindra laganim pomeranjem klipa.
  7. Obradite kožu na predviđenom mestu ubrizgavanja.
  8. Probušite kožu pod uglom od 45 stepeni i polako ubrizgavajte lek.

Kako pravilno nanijeti špric insulina

Preporučujemo upotrebu špriceva za hormonsku injekciju, čije igle nisu uklonjive. Nemaju mrtvu zonu i lijek će se primjenjivati ​​u preciznijoj dozi. Jedina mana je da će igle nakon 4-5 puta biti tupe. Šprice čije su igle uklonjive higijenski su, ali njihove iglice su deblje.

Praktičnije je izmjenjivati ​​se kod kuće: jednostavnu štrcaljku za jednokratnu upotrebu kod kuće, a možete je ponovo koristiti fiksnom iglom na poslu ili negdje drugdje.

Prije stavljanja hormona u špric, bočicu treba obrisati alkoholom. Za kratkotrajno uzimanje male doze nije potrebno tresti lijek. Velika doza se proizvodi u obliku suspenzije, tako da se prije seta protrese boca.

Klip na špricu se povuče natrag u potrebnu podjelu i igla se umetne u bočicu. U unutrašnjost mjehurića ulazi zrak, s klipom i lijekom koji se nalazi pod pritiskom, bira se u uređaj. Količina lijeka u špricu trebala bi lagano premašiti primijenjenu dozu. Ako mjehurići zraka dođu unutra, onda ih lagano tapkajte prstom.

Za skup lijeka i unošenje ispravno je koristiti različite igle. Za skup lijekova možete koristiti igle iz obične štrcaljke. Injekciju možete dati samo inzulinskom iglom.

Postoji nekoliko pravila koja će pacijentu reći kako da meša lek:

  • prvo ubrizgavajte inzulin kratkog dejstva u štrcaljku, a zatim dugo delujući,
  • kratko djelujući inzulin ili NPH treba koristiti odmah nakon miješanja ili čuvati najviše tri sata.
  • Ne miješajte srednje djelotvorni inzulin (NPH) sa suspenzijom dugog djelovanja. Cink punilo pretvara dugi hormon u kratki. A to je opasno po život!
  • Detemir s dugotrajnim djelovanjem i inzulinom Glargin ne smiju se miješati jedan s drugim i sa drugim vrstama hormona.

Mjesto na kojem će se staviti injekcija obriše se otopinom antiseptičke tekućine ili jednostavnim sastavom deterdženta. Ne preporučujemo upotrebu alkoholnog rastvora, činjenica je da se kod pacijenata s dijabetesom koža osuši. Alkohol će ga još više osušiti, pojavile će se bolne pukotine.

Potrebno je ubrizgati inzulin ispod kože, a ne u mišićno tkivo. Igla se buši strogo pod uglom od 45-75 stepeni, plitko. Nakon upotrebe lijeka ne biste trebali izvaditi iglu, pričekajte 10-15 sekundi da se hormon distribuira pod kožu. Inače će hormon djelomično izaći u rupu ispod igle.

Špric inzulina: opće karakteristike, karakteristike volumena i veličine igle

Pacijentima koji imaju dijabetes potrebna je stalna inzulinska terapija. To je posebno važno kod pacijenata s prvom vrstom patologije.

Kao i drugi hormonski lijekovi, inzulinu je potrebna vrlo precizna doza.

Za razliku od lijekova za snižavanje šećera, ovaj spoj se ne može pustiti u obliku tableta, a potrebe svakog pacijenta su individualne. Stoga se za potkožno davanje otopine lijeka koristi inzulinska šprica koja vam omogućava da sami napravite injekciju u pravo vrijeme.

Trenutno je prilično teško zamisliti da su se donedavno stakleni uređaji koristili za injekcije, za koje je potrebna stalna sterilizacija, sa debelim iglicama, dužine najmanje 2,5 cm. Takve su injekcije praćene intenzivnim bolnim senzacijama, oticanjem i hematomima na mjestu ubrizgavanja.

Osim toga, često umjesto potkožnog tkiva, inzulin je upao u mišićno tkivo, što je dovelo do kršenja glikemijske ravnoteže. S vremenom su razvijeni produženi inzulinski pripravci, međutim, problem nuspojava je i dalje ostao relevantan, uslijed komplikacija povezanih sa samim postupkom davanja hormona.

Neki pacijenti radije koriste inzulinsku pumpu. Izgleda kao mali prijenosni uređaj koji injicira inzulin subkutano tokom dana.

Uređaj ima mogućnost regulacije potrebne količine inzulina.

Međutim, inzulinska šprica je poželjna zbog mogućnosti davanja lijeka u vrijeme koje je potrebno pacijentu i u pravoj količini kako bi se spriječio veći dijabetički poremećaji.

Prema principu djelovanja, ovaj se uređaj praktično ne razlikuje od uobičajenih špricara koji se stalno koriste za obavljanje propisanih medicinskih postupaka. Međutim, uređaji za primjenu inzulina imaju određene razlike.

Klip s gumenim zaptivačem razlikuje se i po njihovoj strukturi (dakle, takva se šprica naziva trokomponentnom), iglama (jednokratnim odmakom ili u kombinaciji sa samom štrcaljkom - integrirana) i šupljinom s odjeljcima koji se na vanjskoj strani nalaze za skupljanje lijekova.

Glavna razlika je sljedeća:

  • klip se kreće mnogo mekše i ravnomjernije, što osigurava odsustvo boli tokom injekcije i ravnomjerno davanje lijeka,
  • vrlo tanka igla, injekcije se rade najmanje jednom dnevno, tako da je važno izbjeći nelagodnost i ozbiljna oštećenja epidermalnog prekrivača,
  • neki modeli šprica su pogodni za višekratnu upotrebu.

Ali jedna od glavnih razlika su naljepnice koje se koriste za označavanje volumena štrcaljke.

Činjenica je da, za razliku od mnogih lijekova, izračunavanje količine inzulina potrebne za postizanje ciljane koncentracije glukoze određuje se ne u mililitrima ili miligramima, već u aktivnim jedinicama (UNITS).

Otopine ovog lijeka dostupne su u dozi od 40 (s crvenom kapicom) ili 100 jedinica (s narančastom kapicom) po 1 ml (označene u-40 i u-100, respektivno).

Točnu količinu inzulina potrebnu za dijabetičare određuje liječnik, samo-korekcija od strane pacijenta dopuštena je samo ako se oznake štrcaljke i koncentracija otopine ne podudaraju.

Insulin je namijenjen samo za subkutano davanje. Ako lijek dobije intramuskularno, rizik od razvoja hipoglikemije je visok. Da biste izbjegli takve komplikacije, trebate odabrati pravu veličinu igle. Svi su jednakog promjera, ali variraju u dužini i mogu biti kratki (0,4 - 0,5 cm), srednji (0,6 - 0,8 cm) i dugi (više od 0,8 cm).

Pitanje na šta se tačno treba fokusirati ovisi o složenosti osobe, spolu i dobi. Grubo govoreći, što je veći sloj potkožnog tkiva, veća je duljina igle. Uz to, važan je i način primjene injekcije. Šprica za inzulin mogu se kupiti u gotovo svim ljekarnama, njihov izbor je širok u specijaliziranim klinikama za endokrinologiju.

Željeni uređaj možete naručiti i putem interneta.

Potonji način nabave još je prikladniji, jer na mjestu možete detaljno upoznati asortiman ovih uređaja, vidjeti njihovu cijenu i kako takav uređaj izgleda.

Međutim, prije kupnje špriceva u ljekarni ili bilo kojoj drugoj trgovini, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom, specijalist će vam također reći kako pravilno provesti postupak ubrizgavanja inzulina.

Šprica za insulin: oznaka, pravila upotrebe

Vani se na svakom uređaju za injekcije primjenjuje vaga s odgovarajućim podjelama za precizno doziranje inzulina. U pravilu je interval između dva odjela 1-2 jedinice. U ovom slučaju, brojevi označavaju trake koje odgovaraju 10, 20, 30 jedinica, itd.

Neophodno je obratiti pažnju da ispisani brojevi i uzdužne trake trebaju biti dovoljno veliki. To olakšava upotrebu špriceva za pacijente sa oštećenjem vida.

U praksi su injekcije sledeće:

  1. Koža na mjestu uboda se obrađuje dezinficijensom. Ljekari preporučuju injekcije u rame, gornji dio bedara ili trbuh.
  2. Zatim morate prikupiti štrcaljku (ili izvaditi olovku štrcaljke iz kućišta i iglu zamijeniti novom). Uređaj s integriranom iglom može se koristiti nekoliko puta, a u tom slučaju iglu treba liječiti medicinskim alkoholom.
  3. Prikupite rješenje.
  4. Učinite injekciju. Ako se inzulinska šprica nalazi s kratkom iglom, injekcija se izvodi pod pravim uglom. Ako postoji opasnost da lijek prodre u mišićno tkivo, injekcija se vrši pod kutom od 45 ° ili u kožni nabor.

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koja zahtijeva ne samo medicinski nadzor, već i samokontrolu pacijenta. Osobi sa sličnom dijagnozom mora ubrizgati inzulin tijekom života, pa mora temeljito naučiti kako koristiti uređaj za ubrizgavanje.

Prije svega, to se odnosi na osobitosti doziranja inzulina. Glavnu količinu lijeka određuje lekar, obično je to lako izračunati iz oznaka na špricu.

Ako iz nekog razloga ne postoji uređaj s pravom volumenom i odjeljkom pri ruci, količina lijeka izračunava se prostim udjelom:

Jednostavnim proračunima jasno je da 1 ml otopine inzulina s dozom od 100 jedinica. može zamijeniti 2,5 ml otopine s koncentracijom od 40 jedinica.

Nakon utvrđivanja željene zapremine, pacijent treba odlepiti čep na bočici s lijekom.

Zatim se malo injektira zraka u inzulinsku špricu (klip se spusti na željenu oznaku na injektoru), gumenom čepom se probija igla, a zrak se pušta.

Nakon toga se bočica okrene, a špric se drži jednom rukom, a spremnik s lijekom se skuplja s drugom, oni dobijaju malo više od potrebne količine inzulina. To je potrebno za uklanjanje viška kisika iz šupljine šprice klipom.

Insulin treba čuvati samo u hladnjaku (raspon temperature od 2 do 8 ° C). Međutim, za potkožno davanje koristi se otopina sobne temperature.

Mnogi pacijenti radije koriste posebnu olovku za špriceve. Prvi takvi uređaji pojavili su se 1985. godine, njihova je upotreba prikazana osobama slabog vida ili ograničenim sposobnostima, koji ne mogu samostalno izmjeriti potrebnu količinu inzulina. Međutim, takvi uređaji imaju mnogo prednosti u usporedbi s konvencionalnim štrcaljkama, pa se sada koriste svugdje.

Olovke za štrcaljke opremljene su iglom za jednokratnu upotrebu, uređajem za njeno produženje, ekranom na kojem se odražavaju preostale jedinice inzulina.

Neki uređaji omogućuju vam izmjenu uložaka s lijekom dok su potrošeni, drugi sadrže do 60-80 jedinica i namijenjeni su za jednokratnu upotrebu.

Drugim riječima, treba ih zamijeniti novim kada je količina inzulina manja od potrebne pojedinačne doze.

Igle u olovci za štrcaljku moraju se menjati nakon svake upotrebe. Neki pacijenti to ne čine, što je preplavljeno komplikacijama. Činjenica je da se vrh igle tretira posebnim otopinama koje olakšavaju probijanje kože.

Nakon nanošenja, šiljati kraj se lagano savija. To se ne primjećuje golim okom, ali se jasno vidi pod sočivom mikroskopa.

Deformirana igla ozljeđuje kožu, posebno kada se izvadi štrcaljka, što može uzrokovati hematome i sekundarne dermatološke infekcije.

Algoritam za izvođenje injekcije pomoću olovke za olovku je sljedeći:

  1. Ugradite sterilnu novu iglu.
  2. Provjerite preostalu količinu lijeka.
  3. Pomoću posebnog regulatora regulira se željena doza inzulina (svaki se korak čuje različit klik).
  4. Učinite injekciju.

Zahvaljujući tankoj maloj igli, injekcija je bezbolna. Olovka za šprice vam omogućava da izbegnete samo biranje. To povećava tačnost doziranja, uklanja rizik od patogene flore.

Što su inzulinske šprice: osnovni tipovi, principi izbora, trošak

Postoje različite vrste uređaja za supkutanu primjenu inzulina. Svi oni imaju određene prednosti i nedostatke. Stoga svaki pacijent može odabrati savršen lijek za sebe.

Postoje sledeće sorte, koje su insulinske šprice:

  • Sa uklonjivom izmjenjivom iglom. "Pluse" takvog uređaja je mogućnost postavljanja otopine debelom iglom i tankom jednokratnom ubrizgavanjem. Međutim, takva šprica ima značajan nedostatak - mala količina inzulina ostaje u području igle igle, što je važno za pacijente koji primaju malu dozu lijeka.
  • Sa integrisanom iglom. Takva šprica je pogodna za ponovljenu upotrebu, međutim, prije svake naredne injekcije, iglu je potrebno u skladu s tim sanitizirati. Sličan uređaj omogućuje vam preciznije mjerenje inzulina.
  • Olovka za špriceve. Ovo je moderna verzija uobičajene insulinske šprice. Zahvaljujući ugrađenom sistemu uložaka, uređaj možete ponijeti sa sobom i dati injekciju bilo gdje kada vam zatreba. Glavna prednost injekcijske olovke je nedostatak ovisnosti o temperaturnom režimu skladištenja inzulina, potreba za nošenjem boce s lijekom i špricom.

Pri odabiru štrcaljke treba obratiti pažnju na sljedeće parametre:

  • „Korak“ podele. Nema problema kada su trake raspoređene u intervalima od 1 ili 2 jedinice. Prema kliničkim statistikama, prosječna greška u sakupljanju inzulina pomoću špriceva je otprilike polovina odjeljenja. Ako pacijent primi veliku dozu inzulina, to nije toliko važno. Međutim, uz manju količinu ili u djetinjstvu, odstupanje od 0,5 jedinica može prouzrokovati kršenje koncentracije glukoze u krvi. Optimalno je da udaljenost između odjeljenja bude 0,25 jedinica.
  • Izrada. Podjele bi trebale biti jasno vidljive, a ne izbrisane. Oštrina, gladak prodor u kožu su važni za iglu, također biste trebali obratiti pažnju na to da klip glatko klizi u injektoru.
  • Veličina igle. Za upotrebu u djece sa šećernom bolešću tipa 1, duljina igle ne smije prelaziti 0,4-0,5 cm, a ostale su pogodne za odrasle.

Osim pitanja kakve su inzulinske šprice, mnogi pacijenti se zanimaju za cijenu takvih proizvoda.

Konvencionalni medicinski uređaji strane proizvodnje koštat će 150-200 rubalja, domaći - barem dva puta jeftiniji, ali prema mnogim pacijentima njihova kvaliteta ostavlja mnogo za željeti. Olovka za špricu koštat će mnogo više - oko 2000 rubalja. Ovim troškovima treba dodati i nabavku patrona.

Što znači označavanje U 40 i U100 na štrcaljkama? Dijabetes nije rečenica

| | | Dijabetes nije rečenica

Prvi pripravci inzulina sadržavali su jednu jedinicu inzulina po mililitru rastvora. Vremenom se koncentracija menjala.

Za izračun inzulina i njegovu dozu vrijedi uzeti u obzir da boce koje su predstavljene na farmaceutskim tržištima Rusije i zemalja ZND sadrže 40 jedinica inzulina po 1 mililitru. Boca je označena kao U-40 (40 jedinica / ml).

Konvencionalne insulinske šprice koje dijabetičari koriste posebno su dizajnirane za ovaj inzulin. Prije upotrebe potrebno je izvršiti odgovarajući izračun inzulina po principu: 0,5 ml inzulina - 20 jedinica, 0,25 ml - 10 jedinica.

Svaki rizik na inzulinskoj špricu označava određeni volumen, diplomiranje po jedinici inzulina je stepeni volumen rastvora, a dizajniran je za inzulin U-40 (KONCENTRACIJA 40 jedinica / ml):

  • 4 jedinice inzulina - 0,1 ml rastvora,
  • 6 jedinica inzulina - 0,15 ml rastvora,
  • 40 jedinica inzulina - 1 ml rastvora.

U mnogim zemljama svijeta koristi se inzulin koji sadrži 100 jedinica u 1 ml otopine (U-100). U tom se slučaju moraju koristiti posebne štrcaljke. Spolja se ne razlikuju od U-40 špriceva, međutim, primenjeno gradiranje namenjeno je samo izračunavanju koncentracije inzulina. U-100. Takav inzulin je 2,5 puta veći od standardne koncentracije (100 u / ml: 40 u / ml = 2,5).

Prilikom izračunavanja inzulina pacijent treba znati: doza koju je odredio liječnik ostaje ista, a nastaje zbog potrebe tijela za određenom količinom hormona. Ali ako je dijabetičar koristio inzulin U-40, primajući 40 jedinica dnevno, tada će mu u liječenju U-100 trebati 40 jedinica. Količina ubrizganog inzulina U-100 trebala bi biti 2,5 puta manja.

Za pacijente sa dijabetesom, prilikom izračuna inzulina, morate se sjetiti formule:

40 jedinica U-40 je sadržan u 1 ml rastvora i jednak je 40 jedinica. U-100 inzulina sadržan u 0,4 ml otopine

Doziranje inzulina ostaje nepromijenjeno, smanjuje se samo količina inzulina. Ova se razlika uzima u obzir u štrcaljkama dizajniranim za U-100

Koliko ml inzulinske šprice?

Šprica inzulina nezamjenjiva je stvar kod osobe koja boluje od dijabetesa.

Međutim, ne znaju svi ljudi koji su nedavno oboleli od ove bolesti kako odabrati pravu injekcijsku štrcaljku za injekciju, koliko ml kupiti u špricu. Ovo je posebno važno za ljude koji imaju dijabetes tipa 1.

Za njih dnevne doze inzulina postaju vitalne, bez njih čovjek ne može umrijeti. Tu se postavlja pitanje: koliko ml injekcijske šprice?

Stoga igla takvih šprica ima vrlo kratku dužinu za lakše umetanje (samo 12 mm).

Osim toga, proizvođači se suočavaju sa zadatkom da ovu iglu učine veoma tankom i oštrom, jer bolesna osoba mora davati dozu inzulina i do nekoliko puta dnevno.

Slučaj inzulinskih šprica je vrlo tanak kako bi se smanjio broj podjela. Osim toga, ovaj oblik olakšava primjenu lijeka djeci s dijabetesom.

U pravilu se mnoge inzulinske šprice izračunavaju na zapremini od 1 ml za lijek čija koncentracija iznosi 40 U / ml.

Odnosno, ako osoba treba unijeti 40 ml lijeka, potrebno je da napuni špricu sve do oznake od 1 ml.

Da bi pacijentima bilo pogodno i spasilo ih od nepotrebnih izračuna, insulinska šprica opremljena je neizbrisivim označavanjem, u jedinicama. U toj situaciji osoba može da napuni špricu potrebnom količinom leka.

Takođe, pored standardnih, postoje i inzulinske šprice za razne količine hormona. Najmanja sadrži 0,3 ml, maksimalna 2 ml. Stoga, ako se prilikom izračuna inzulina pokaže da vam treba više od 40 U / ml, tada biste trebali kupiti veću štrcaljku, 2 ml. Na kraju, koliko ml inzulinske šprice treba da kupi određena osoba? Za to postoje različite formule za izračunavanje.

Jedan od njih izgleda ovako:

(mg /% - 150) / 5 = doza inzulina (pojedinačna). Ova formula je pogodna za osobu čija je glikemija veća od 150 mg /%, ali manja od 215 mg /%. Za one koji imaju više od 215 mg /%, formula je različita : (mg /% - 200) / 10 = doza inzulina (jednokratna). Na primjer, kod čovjeka, šećer u krvi doseže 250 mg /% (250-200) / 10 = 5 jedinica inzulina

Još jedan primer:

Humani šećer 180 mg /%
(180-150) / 5 = 6 jedinica inzulina

Na osnovu prethodnog postaje jasno: koliko ml inzulinske šprice je potrebno za svaku osobu koja boluje od dijabetesa. Ali u pravilu sami liječnici izračunavaju količinu lijeka koju bi trebao uzimati pacijent.

Kako odabrati najbolju špricu insulina?

Za pacijente s dijabetesom od vitalnog je značaja održavati dozu inzulina.

Pogreške čak i u jednoj desetini jedinice djelovanja mogu dovesti pacijenta u stanje hipoglikemije i opasne po život.

Tako će, na primjer, jedna jedinica kratkog inzulina smanjiti šećer kod tankog pacijenta za 8 mmol / l. Kod djece će ta akcija biti 2-8 puta veća. Stoga pri odabiru štrcaljke morate uzeti u obzir neke točke:

  1. Stručnjaci preporučuju odabir špriceva s ugrađenom iglom, jer oni nemaju takozvani "mrtvi prostor" u koji dio inzulina može ući. U špricevima za višekratnu upotrebu, nakon svake injekcije ostaje deo leka koji se ne koristi.
  2. Prilikom odabira igle na štrcaljki, morate preferirati kratku - 5 - 6 mm. To će omogućiti preciznu potkožnu injekciju i spriječiti ulazak inzulina u mišić. Mora se zapamtiti da intramuskularna primjena inzulina povećava njegovu apsorpciju nekoliko puta. To dovodi do brže hipoglikemije i postoji potreba za opetovanom primjenom lijeka.
  3. Prije zavrtanja uklonjive igle na olovku štrcaljke, provjerite njihovu kompatibilnost. Sve informacije o kompatibilnosti sadržane su u uputama za igle. U slučaju nekompatibilnosti igala i šprica, doći će do curenja lijeka.
  4. Potrebno je obratiti pažnju na "korak skale" - ovo je količina lijeka koja će se nalaziti između dvije podjele ljestvice. Što je manji ovaj korak, točnije možete upisati potrebnu količinu inzulina. Dakle, idealna štrcaljka trebala bi imati skali od 0,25 PIECES, a odjeljenja bi trebala biti daleko jedna od druge kako biste čak mogli birati dozu od 0,1 PIECES.
  5. Bolje je da zaptivač u štrcaljki ima ravni oblik, a ne koničnog oblika. Tako će biti lakše vidjeti pod kojom oznakom. Brtvilo je obično tamne boje. Morate se kretati uz ivicu koja je bliža igli.

Koje su igle za olovke za inzulin?

Sve igle za insulinske šprice podijeljene su prema debljini (promjeru) i dužini. Prilikom odabira igle mora se voditi računa o dobi pacijenta, složenosti (težine, tjelesne građe) i načinu primjene lijeka (u kožni nabor ili ne). Postoje igle promjera 0,25 mm, dužine 6 i 8 mm, igle promjera 0,3 mm i duljine 8 mm, a također i igle promjera 0,33 mm i duljine 10 i 12 mm.

Za djecu i adolescente normosthenike bolje je kupiti igle dužine 6 ili 8 mm. Mogu se koristiti za bilo koju vrstu primjene inzulina. Za hiperstenike (prekomjerna težina), dopuštena je upotreba igala od 8 ili 10 mm. Za odrasle se koriste igle bilo koje dužine, ovisno o vrsti primjene. S nabora kože je bolje uzeti 10 - 12 mm, bez nabora - 6 - 8 mm.

Zašto ne mogu više puta koristiti igle za jednokratnu upotrebu?

  • Povećava se rizik od zaraznih post-injekcijskih komplikacija, a to je vrlo opasno za pacijente sa dijabetesom.
  • Ako ne promijenite iglu nakon upotrebe, tada sljedeća injekcija može uzrokovati istjecanje lijeka.
  • Svakom narednom ubrizgavanjem vrh igle se deformiše, što povećava rizik od komplikacija - „naletima“ ili brtvama na mestu ubrizgavanja.

Šta je olovka za injekciju insulina?

Ovo je posebna vrsta šprica koja sadrži patrone sa hormonom inzulinom. Njihova prednost je što pacijent ne treba nositi insulinske bočice, špriceve. Imaju sve pri ruci u jednoj olovci. Nedostatak ove vrste špriceva je u tome što ima isuviše velik korak - najmanje 0,5 ili 1 PIECES. To ne omogućava ubrizgavanje manjih doza bez grešaka.

Kako pravilno koristiti insulinske špriceve?

  • Prije upotrebe šprice za višekratnu upotrebu obavezno je obrišite alkoholom.
  • Da biste dobili pravu dozu inzulina, morate odlučiti o podjeli. Koliko jedinica sadrži jednu naljepnicu na špricu. Da biste to učinili, morate vidjeti koliko mililitara je u šprici, koliko odjeljenja. Na primjer, ako u špricu postoji 1 ml i 10 odjeljenja, tada će 1 odjeljenje sadržavati 0,1 ml. Sada morate odlučiti za koju je koncentraciju šprica namijenjena. Ako je 40 U / ml, tada će 0,1 ml otopine, tj. Jedna podjela štrcaljke sadržavati 4 U inzulina. Zatim, ovisno o tome koliko želim unijeti, izračunajte volumen ubrizgavanog otopina.
  • Mora se zapamtiti da je inzulin kratkog djelovanja uvijek prvi koji se uvuče u štrcaljku (rješenje s ovim lijekom se ne može poljuljati). Tada se skuplja inzulin srednjeg djelovanja (bočica se mora protresti prije upotrebe). Inzulin dugog djelovanja ne miješa se ni sa čim.

Inzulinska šprica: proračun doze, vrste, količina šprica

Bolest endokrinog sustava, kao što je dijabetes, zbog poremećenog unosa glukoze dovodi do neravnoteže u metabolizmu.

Za dijabetičare prvog oblika terapija inzulinom je jednostavno vitalna, jer obavlja funkciju nadoknade metabolizma ugljikohidrata. Za takve ljude je redovna primjena inzulina od temeljne važnosti. I tom pitanju trebate pristupiti prilično ozbiljno, počevši od izbora posebne šprice za inzulin i završavajući pravom tehnikom.

Kako odabrati kvalitetnu štrcaljku

Bez obzira koju vrstu injektora preferirate, trebalo bi posebno obratiti pažnju na njegove karakteristike. Zahvaljujući njima možete razlikovati zaista kvalitetan proizvod od lažiranja.

Uređaj štrcaljke pretpostavlja prisustvo sledećih elemenata:

  • umanjeni cilindar
  • prirubnica
  • klip
  • brtvilo
  • igla.

Nužno je da su svi gore navedeni elementi u skladu s farmakološkim standardima.

Istinski kvalitetan alat obdaren je takvim karakteristikama kao što su:

  • jasno označena skala sa malim podelama,
  • odsutnost nedostataka u slučaju,
  • slobodno kretanje klipa
  • poklopac igle
  • ispravan oblik pečata.

Ako govorimo o takozvanoj automatskoj štrcaljki, tada bismo trebali provjeriti i kako se lijek isporučuje.

Možda svaka osoba koja ima dijabetes zna da se količina inzulina obično mjeri u jedinicama djelovanja koje određuju biološku aktivnost hormona.

Zahvaljujući ovom sustavu, postupak izračunavanja doze znatno je pojednostavljen, jer pacijenti više ne trebaju pretvarati miligrame u mililitre.

Osim toga, radi praktičnosti dijabetičara, razvijene su posebne špriceve na kojima je skala u jedinicama, dok se na konvencionalnim instrumentima mjerenje provodi u mililitrima.

Jedina poteškoća u kojoj se suočavaju osobe s dijabetesom je različito označavanje inzulina. Može se predstaviti u obliku U40 ili U100.

U prvom slučaju, bočica sadrži 40 jedinica tvari po 1 ml, u drugom - 100 jedinica, respektivno. Za svaku vrstu označavanja postoje injektori inzulina koji im odgovaraju. 40 odjeljenja špriceva koriste se za primjenu inzulina U40, a 100 odjeljenja za boce s oznakom U100.

Inzulinske igle: karakteristike

Činjenica da se inzulinske igle mogu integrirati i ukloniti već je spomenuta. Sada razmotrimo detaljnije takve kvalitete kao što su debljina i dužina. I prva i druga karakteristika imaju direktan uticaj na davanje hormona.

Što su iglice kraće, ubrizgavate ih lakše. Zbog toga se smanjuje rizik od ulaska u mišiće, što povlači za sobom i bolju i dužu izloženost hormonu. Igle za špriceve na tržištu mogu biti dugačke 8 ili 12,5 milimetara. Proizvođači uređaja za ubrizgavanje ne žure sa smanjenjem njihove duljine, jer su u mnogim bočicama s inzulinom kapice i dalje prilično guste.

Isto se odnosi i na debljinu igle: što je manja, injekcija će biti manje bolna. Injekcija napravljena iglom vrlo malog promjera gotovo da se ne osjeti.

Izračun doze

Ako su oznake injektora i bočice identične, ne bi trebalo biti poteškoća u procesu izračunavanja doze inzulina, jer broj odjeljenja odgovara broju jedinica. Ako je oznaka drugačija ili špric ima milimetarsku skalu, potrebno je pronaći podudaranje. Kad cijena podjela nije poznata, takvi proračuni su dovoljno jednostavni.

U slučaju razlika u označavanju, treba uzeti u obzir sljedeće: sadržaj inzulina u U-100 preparatu je 2,5 puta veći nego u U-40. Dakle, za prvu vrstu lijeka u količini potrebno je dva i pol puta manje.

Za mililiter skale, potrebno je voditi se sadržajem inzulina u jednom mililitru hormona. Kako bi se izračunala doza za špriceve u mililitrima, potrebnu količinu lijeka treba podijeliti s pokazateljem cijene odjeljenja.

Kako shvatiti označavanje injekcije insulinom

Najčešća i ujedno najjeftinija opcija unošenja inzulina u tijelo trenutno je šprica za jednokratnu upotrebu sa relativno kratkom i vrlo oštrom iglom. Ovo je važna stvar, jer se u velikom broju slučajeva pacijenti ubrizgavaju u sebe.

Prije toga, proizvođači su proizvodili manje koncentrirane otopine u kojima je bilo sadržano 40 jedinica inzulina u 1 ml. U skladu s tim, u ljekarnama je bilo moguće kupiti štrcaljku namijenjenu koncentraciji od 40 jedinica na 1 ml.

Trenutno su hormonske otopine dostupne u koncentriranijem obliku - 1 ml rastvora već sadrži 100 jedinica inzulina.

U skladu s tim, promijenjene su i inzulinske šprice - u skladu s novim trendovima, već su dizajnirane za 10 jedinica / ml.

Međutim, još uvijek je moguće pronaći i prvu i drugu vrstu na policama ljekarni, pa je stoga važno da pacijenti s dijabetesom razumiju koju špricu koju otopinu kupiti, kako bi mogli pravilno izračunati dozu lijeka za unos u tijelo, i naravno da bi se razumjela doza. Sve je to zaista vitalno - nema pretjerivanja, jer se greška u ovom slučaju pretvara u tešku hipoglikemiju, a ovdje je vrlo relevantna poznata poslovica koja poziva na mjerenje sedam puta, a tek nakon toga jednom presijecanje.

Značajke primijenjene na označivanju insulinske šprice

Kako bi osobe obolele od dijabetesa mogle sve ovo navigirati, proizvođači stavljaju oznake na inzulinske šprice, čija postupnost odgovara koncentraciji hormona u otopini. Posebnu pozornost treba obratiti na jednu točku: svaki odjeljak primijenjen na štrcaljku ne označava broj ml otopine, već broj jedinica.

Konkretno, ako je inzulinska štrcaljka namijenjena otopini od 40 jedinica, tada 1 ml na njenom označavanju odgovara 40 jedinica. Prema tome, 0,5 ml odgovara 20 jedinica.

0,025 ml hormona ovdje čini 1 jedinicu inzulina, a štrcaljka namijenjena otopini od 100 jedinica označena je kada 1 ml odgovara 100 jedinica. Ako koristite pogrešnu štrcaljku, doziranje će biti pogrešno.

Na primjer, ako prikupite otopinu s koncentracijom od 40 jedinica po ml iz bočice u U100 špricu, dobit ćete samo 8 jedinica umjesto očekivanih 20, odnosno stvarna doza bit će 2 puta manja od onoga što pacijentu treba.

Prema tome, s suprotnom opcijom, naime, kada se koristi otopina od 100 jedinica po ml i špricu U40, pacijent će dobiti 50 jedinica, dok je željena doza 20.

Programeri su odlučili olakšati život osobama ovisnim o insulinu izmišljanjem posebne identifikacijske oznake. Ovaj znak vam omogućava da se ne zbunite, a uz njegovu pomoć razlikovanja jedne šprice od druge vrlo je jednostavno. Govorimo o zaštitnim kapicama s više boja: šprica U100 opremljena je takvim poklopcem u narančastoj, a U40 u crvenoj boji.

Još jednom vas želim podsjetiti, jer je ovo zaista vrlo važna stvar - rezultat pogrešnog izbora može biti ozbiljno predoziranje lijeka koji može dovesti do pacijentove kome ili čak uzrokovati smrtni ishod. Na osnovu toga, bit će bolje kada cijeli set potrebnih alata kupite unaprijed. Držeći ga pri ruci eliminirate potrebu da kupujete u žurbi.

Važna je i dužina iglica.

Ništa manje važan nije ni promjer igle. Trenutno se zna da su igle dve vrste:

Za hormonske injekcije preporučuje se upotreba drugog tipa, jer oni nemaju mrtvu zonu i, shodno tome, doziranje primenjenog leka će biti tačnije. Jedini nedostatak ovih igara je ograničen resurs, koji u pravilu postaje dosadan nakon četvrte ili pete aplikacije.

Inzulinske šprice

Napravimo malu digresiju, jer su špricevi inzulina posebna tema.

Prve insulinske šprice nisu se razlikovale od običnih. Zapravo, to su bile obične staklene špriceve za višekratnu upotrebu.

Mnogi se još uvijek sjećaju ovog zadovoljstva: kuhajte špricu 30 minuta u loncu, ocijedite vodu, ohladite. A igle ?! Vjerovatno, bilo je iz onih vremena da su ljudi još uvijek imali genetsko pamćenje o bolnosti ubrizgavanja inzulina. Naravno da hoćeš! Napravit ćete nekoliko hitaca s takvom iglom, a vi nećete htjeti ništa drugo ... Sada je to sasvim druga stvar. Hvala svima koji rade u ovoj industriji!

  1. Prvo, špricevi za jednokratnu upotrebu - ne morate svuda da nosite sterilizator sa sobom.
  2. Drugo, lagane su, jer su napravljene od plastike, ne tuku se (koliko puta sam rezao prste, perio staklene špriceve koji su mi se cepali pravo na ruke!).
  3. Treće, danas se koriste tanke igle s oštrim vrhom koji imaju višeslojni silikonski premaz, čime se eliminira trenje pri prolasku kroz slojeve kože, pa čak i s trostranim laserskim oštrenjem, zbog čega probijanje kože praktično ne osjeća i na njemu ne ostavlja tragove.

Inzulinska špica i igle za injekciju - olovka - jedinstveno medicinsko sredstvo. S jedne strane su za jednokratnu upotrebu, sterilne, a s druge strane se često koriste više puta. Istina, to nije iz dobrog života. Igle za olovke za šprice standardno su zagarantovane Ministarstvom zdravlja i socijalnog razvoja u količini koja je 10 puta manja od postojeće potrebe.

Šta da radim Zapamtite da su inzulinske šprice i igle za injekciju sterilni instrument za jednokratnu upotrebu. Da li radite 10 injekcija penicilina jednom špricom? Ne! Koja je razlika kada je u pitanju inzulin? Vrh igle počinje se deformirati već nakon prve injekcije, pri čemu svaka sljedeća sve više oštećuje kožu i potkožnu masnoću.

Što mislite, kako je čudovište prikazano na njemu? Da biste ih lakše prepoznali, morate vidjeti fotografiju s manjim uvećanjem.

Pa, sad znaju? Da, tako je, ovo je vrh igle odmah nakon treće injekcije. Impresivno, zar ne?

Ponavljane injekcije s jednokratnim iglama nisu samo neugodne senzacije na koje su naši sunarodnjaci navikli izdržati uporno. Ovo je ubrzani razvoj lipodistrofije na mjestu ubrizgavanja, što znači smanjenje površine kože koja se u budućnosti može koristiti za injekciju. Ponovna upotreba špriceva treba biti svedena na minimum. To je jednokratno i to je to.

Značajke označavanja na insulinskoj špricu

Da bi se učinilo pogodnim za pacijente, moderne inzulinske šprice se grade (označavaju) u skladu s koncentracijom lijeka u bočici, a rizik (traka za označavanje) na bočici šprice ne odgovara mililitrima, već jedinicama inzulina. Na primjer, ako je na štrcaljki označena koncentracija U40, gdje bi "0,5 ml" trebalo biti "20 jedinica", umjesto 1 ml, naznačit će se 40 jedinica.

U tom slučaju, samo 0,025 ml otopine odgovara jednoj jedinici inzulina. Prema tome, špricevi na U 100 imati će umjesto 1 ml indikaciju 100 PIECES, na 0,5 ml - 50 PIECES.

Pojednostavljujući postupke sa inzulinskim špricama (pokušajte napuniti običnu štrcaljku s 0,025 ml!), Stepa u isto vrijeme zahtijeva posebnu pažnju, jer se takve šprice mogu koristiti samo za inzulin određene koncentracije. Ako se koristi inzulin s koncentracijom U40, potrebna je štrcaljka na U40.

Ako ubrizgavate inzulin s koncentracijom U100, i uzmete odgovarajuću štrcaljku - na U100. Ako uzmete inzulin iz boce U40 u špricu U100, umjesto planiranih, recimo, 20 jedinica, prikupit ćete samo 8. Razlika u dozi je vrlo uočljiva, zar ne? I obrnuto, ako je šprica na U40, a inzulin je na U100, umjesto 20, izaberite 50 jedinica. Osigurana je najteža hipoglikemija.

Činjenicu da inzulinske šprice imaju različite ocjene trebali bi zapamtiti oni koji koriste olovke za štrcaljke.

Detaljan razgovor je pred njima, ali za sada ću reći samo da su svi dizajnirani za koncentraciju insulina U100.

Ako se uređaj za unos iznenada pokvario kod olovke, pacijentovi rođaci mogu otići u ljekarnu i kupiti špriceve, kako kažu, ne gledajući. Računaju se na različitu koncentraciju - U40!

20 jedinica inzulina U40 u odgovarajuće štrcaljke daje se 0,5 ml. Ako ubrizgate inzulin U100 u takvu štrcaljku do razine 20 PIECES, to će biti i 0,5 ml (volumen je konstantan), samo u istom 0,5 ml u ovom slučaju, zapravo 20 jedinica nije naznačeno na špricu, ali 2,5 puta više - 50 jedinica! Možete nazvati hitnu pomoć.

Iz istog razloga, morate biti oprezni kad jedna boca prebrodi, a drugu uzmete, posebno ako su je drugu poslali prijatelji iz inozemstva u Sjedinjene Države.Skoro sve insuline imaju koncentraciju U100.

Istina, inzulin U 40 danas se sve rjeđe pojavljuje i u Rusiji, ali bez obzira na to - ponovo kontrola i kontrola! Najbolje je kupiti paket U100 štrcaljki unaprijed, smireno i tako se zaštititi od nevolja.

Dužina igle je bitna

Ništa manje važna nije i duljina igle. Sama igle su uklonjive i ne-uklonjive (integrirane). Potonji je bolji, jer u špricevima sa uklonjivom iglom u "mrtvom prostoru" može ostati do 7 jedinica inzulina.

Odnosno, postigao si 20 PIECES, a sebi si upisao samo 13 PIECES. Postoji li razlika?

Dužina igle za injekciju insulina je 8 i 12,7 mm. Manje još nije, jer neki proizvođači inzulina prave debele kapice na bocama.

Na primjer, ako planirate davati 25 jedinica lijeka, odaberite špricu od 0,5 ml. Točnost doziranja šprica malih zapremine je 0,5-1 JEDINICA Za poređenje, tačnost doziranja (korak između rizika od skale) 1 ml šprice je 2 JEDINICE.

Igle za inzulinske šprice razlikuju se ne samo po dužini, već i po debljini (prečnik lumena). Promjer igle je označen latiničnim slovom G, a pored toga označite broj.

Svaki broj ima svoj promjer igle.

Stepen boli pri punkciji kože ovisi o promjeru igle, baš kao i oštrini njenog vrha. Što je iglica tanja, to će se osjetiti manje uboda.

Nove smjernice za tehnike ubrizgavanja inzulina izmijenile su postojeće pristupe dužini iglica.

Sada se svim pacijentima (odraslima i djeci), uključujući ljude s prekomjernom težinom, savjetuje odabir igala minimalne dužine. Za špriceve je to 8 mm, za šprice - olovke - 5 mm. Ovo pravilo pomaže u smanjenju rizika od slučajnog ulaska inzulina u mišić.

Pogledajte video: Kako sami sebi da date subkutanu injekciju Imunofana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar