Na kojoj su razini šećera propisane su injekcije inzulina

Kada se propisuje insulin? Ovo pitanje brine mnoge ljude koji imaju dijabetes. Ovaj lijek je neophodan da nadoknadi nedostatak hormona i omogućava vam da minimizirate rizik od razvoja opasnih komplikacija.

Za dijabetičare, kojima se bolest izvodi u obliku ovisnom o inzulinu, redovna upotreba lijeka postaje, bez pretjerivanja, stvar života i smrti. Odbijanje od toga u njihovom slučaju ispunjeno je najtužnijim posljedicama.

Onima koji imaju bolest tipa 2 propisuju se injekcije samo u određenim situacijama. U drugim slučajevima dovoljno je da popiju tablete koje je propisao liječnik i slijede dijetu.

Ovaj članak će se osvrnuti na glavne razloge primjene injekcija inzulina pacijentima.

Kada je tačno potreban inzulin

Ni u kojem slučaju pacijenti ne trebaju uvijek upravljanje predmetnim lijekom. Međutim, ponekad to moraju uzimati sporadično ili prelaziti na trajni plan.

Postoji niz bolesti i patoloških stanja u kojima je hormon propisan. O kojim konkretnim bolestima pričamo?

Prije svega, to je, naravno, dijabetes tipa 1 (naziva se inzulinski ovisnim). Pored toga, injekcije mogu biti potrebne za:

  • koma (dijabetička, hiperglikemijska, hiperlaktacidemična),
  • ketoacidoza,
  • gestacijski dijabetes.

Zadnja opcija je prilično specifičan oblik bolesti. Razvija se isključivo kod žena tokom trudnoće. Razlog za to je hormonska neravnoteža. Vodeći znak patologije je visoka razina glukoze koja se formira nakon jela i vraća se u normalne vrijednosti kada se analiza radi na prazan stomak.

Gestacijski dijabetes (ukratko GDM) zahtijeva terapiju inzulinom samo u teškim slučajevima. Ostalo situacije normaliziraju stanje:

  • dijeta
  • normalizovana opterećenja.

Prevencija bolesti sastoji se u propisivanju testa za osjetljivost na glukozu trudnicama. Čine ga uglavnom u intervalu između 24. i 28. sedmice. Ovaj je događaj izuzetno važan, jer GDM često postaje uzrok poremećaja mozga ili srca u djece.

Buduće majke trebale bi razumjeti da je nemoguće odbiti injekcije ako ih je propisao ljekar. Uzimanje inzulina ne dovodi do negativnih posljedica. Nakon oslobađanja od tereta, lijek se obično ukida.

Koje su indikacije za ubrizgavanje dijabetičara sa bolešću tipa 2?

Injekcije inzulina često podržavaju žene tijekom trudnoće ako su prije začeća otkrile patologiju.

Osobama koje pate od druge vrste bolesti inzulin se propisuje u oko 30 posto slučajeva. To se događa ako sa dijabetesom tipa 2 utvrde:

  • da je tretman nježnijim metodama neefikasan,
  • simptomatska nefropatija,
  • teška dekompenzacija
  • znakovi prividnog nedostatka inzulina (nagli gubitak težine, ketoacidoza),
  • zarazne bolesti (najopasnije gnojno-septičke),
  • akutni oblici makrovaskularnih komplikacija (srčani udar ili moždani udar),
  • niska razina C-peptida u krvi otkrivena na pozadini intravenskog testa pomoću glukagona.

U kojem je specifičnom šećeru propisan insulin

Ako govorimo o dijabetičarima koji pate od bolesti tipa 2, tada govorimo o ovim vrijednostima:

  • nivo glikemije (s bilo kojom tjelesnom težinom) na prazan stomak - unutar 15 mmol / l,
  • ako je BMI manja od 25 kilograma po m2 - 7.8.

Najvjerovatnije ćete morati prijeći na injekcije, i u slučaju kada posljednji pokazatelj traje dugo, uprkos uzimanju tableta. U situaciji s dijabetesom ovisnim o inzulinu sve je složenije - čak i ako pacijent ima razinu glukoze u krvi unutar 6 mmol / l, morat ćete ubrizgati lijek.

Tokom trudnoće indicirano je uvođenje hormona, kada testovi pokažu višak takvih maksimalnih vrijednosti:

  • glikemija na testu - 5.1,
  • nakon jela - 7,
  • uveče i prije obroka - 5.1.

Sve žene smatraju se rizičnom skupinom za GDM sa sljedećim pokazateljima šećera:

  • u krvi iz prsta - od 4,8 do 6 mmol / l,
  • kod venskih - 5,3-6,9.

Prisutnost takvih brojeva zahtijeva dodatnu svrhu testa glukoze.

Dijabetes inzulin - sorte

Lijekovi, prije svega, variraju u trajanju izlaganja. Do danas se inzulin proizvodi:

  • sa kratkim efektom
  • prosečan
  • dugotrajan.

Razlikuju se i u čišćenju:

  • monokomponenta gotovo lišena vanjskih uključenja,
  • monopske imaju manje nečistoće.

Neki proizvodi su napravljeni od ekstrakata dobivenih od životinja. Ali najefikasniji se smatra ljudskim insulinom. Trenutno su naučili da ga sintetišu koristeći posebne genske tehnologije. Takođe ima veoma važno svojstvo - nisku alergenost.

„Kratki“ insulin ubrizgava se pre ili neposredno nakon obroka. On počinje djelovati već 15 minuta kasnije. U prosjeku je jedna doza dovoljna za 8 sati. Najviša koncentracija u krvi opaža se nakon 2 ili 3 sata.

Lijekovi s prosječnim učinkom moraju se davati dva puta dnevno - ujutro i prije spavanja. Smanjenje šećera počinje nakon 2 sata. Insulin sa produženim oslobađanjem ubrizgava se i dva puta dnevno. On počinje raditi tek nakon 6 sati.

Izbor određenog lijeka je isključivi prerogativ ljekara.

Izračun doze

Kao i u mnogim drugim slučajevima, odabir prave doze vrši se ovisno o težini pacijenta. Od ozbiljnosti bolesti su ozbiljnost bolesti i osjetljivost organizma na dijabetičare.

U prvim stadijima, sa bolešću tipa 1, obično se bira doza inzulina tako da ne pređe 0,5 jedinica po kilogramu.

Kod dobro kompenziranog dijabetesa maksimalna zapremina lijeka ne prelazi 0,6 / kg.

U teškim slučajevima često je potrebno 0,7 jedinica.

Kod dekompenziranog dijabetesa dopušteno je 0,8.

Ako govorimo o gestacijskom dijabetesu, onda je dozvoljeno uboda i 1 jedinicu po kilogramu.

Potreba za liječenjem

Kod drugog tipa dijabetesa znatno se smanjuje proizvodnja inzulina, a tkiva postaju imuna na ovaj hormon, što otežava metabolički proces. Da bi ispravio kršenje, gušterača mora raditi u pojačanom režimu. Stalno opterećenje postepeno istrošuje organ, posebno ako se ne poštuje štedljiva dijeta.

Endokrini problemi izazivaju:

  • gojaznost
  • smanjen imunitet,
  • prekomjeran rad
  • hormonalni poremećaji
  • promjene povezane s godinama
  • tumorski procesi u gušterači.

Mnogi se pacijenti plaše prebaciti se na svakodnevne injekcije umjetnog inzulina i pokušavaju odgoditi taj period što je duže moguće. Zapravo će lijek pomoći ne samo održavanju tijela u dobrom stanju, već i spriječiti razvoj istodobnih tegoba.

Značajke odredišta

Beta ćelije aktivno proizvode inzulin, nadoknađujući dijabetes. Liječnici ne postavljaju pacijentu odmah dijagnozu ovisnu o inzulinu, na početku terapije pokušavaju vratiti organ da radi na druge načine. Kada se željeni efekat ne može postići, korištene metode prestaju djelovati, pacijentu se propisuje insulin.

Važno! Da ne bi propustio dragocjeno vrijeme i kontrolirao bolest, pacijent treba podvrgavati redovnim pretragama krvi na šećer.

Razlozi insulina

Postoji nekoliko razloga kad je unošenje umjetnog hormona neophodno za normalizaciju pacijentovog stanja:

  • visok sadržaj šećera, više od 9 mmol / l,
  • produljena dekompenzacija. Povećana razina glukoze pacijenti često prolaze neopaženo, jer znakove patologije pripisuju drugim tegobama i ne savjetuju se sa stručnjakom - o dekompenziranom dijabetesu,
  • visok krvni pritisak, smanjena oštrina vida, česti napadi cefalalije, prorjeđivanje krvnih sudova,
  • povrede gušterače, uglavnom nastale nakon 45 godina,
  • teške vaskularne patologije,
  • akutna stanja s razvojem ozbiljnih oboljenja, na primjer, vrućica, ako je potrebno, hitna hirurška intervencija. Terapija inzulinom omogućava tijelu da se izbori sa kritičnom situacijom,
  • uzimanje neefikasnih lijekova ili njihovo predoziranje.

U ovom slučaju odmah se propisuje umjetni inzulin, a doziranje se određuje na osnovu krvne slike.

Razvoj dijabetesa

Zdrava gušterača stabilno funkcionira, proizvodeći potrebne količine inzulina. Glukoza primljena s hranom razgrađuje se u probavnom traktu i ulazi u krvotok. Tada, ulazeći u ćelije, pruža im energiju. Da bi se ovaj proces odvijao bez poremećaja, potrebno je dovoljno oslobađanje osjetljivosti na inzulin i tkivo na mjestima prodora proteina u staničnu membranu. Ako je osjetljivost receptora oslabljena i ne postoji propusnost, glukoza ne može ući u ćeliju. Ovo se stanje primjećuje kod dijabetesa tipa 2.

Pacijente zanima koji su pokazatelji trebali započeti terapiju inzulinom. Već 6 mmol / L u krvotoku ukazuje na to da prehranu treba prilagoditi. Ako pokazatelji dosegnu 9, tada morate provjeriti tijelo na postojanje toksičnosti glukoze - pročitajte što je kršenje tolerancije na glukozu.

Ovaj izraz znači da počinju nepovratni procesi koji uništavaju beta ćelije gušterače. Glikozilirajuća sredstva ometaju proizvodnju hormona i počinju samostalno proizvoditi inzulin. Ako se sumnje specijaliste potvrde, koriste se različite konzervativne metode terapije. Koliko će trajati učinak terapijskih metoda ovisi o poštivanju pravila za pacijente i kompetentnom liječenju liječnika.

U nekim je slučajevima kratka primjena lijeka dovoljna za obnavljanje normalne sinteze inzulina. Ali često se mora davati svakodnevno.

Upotreba inzulina

Pacijent bi trebao uzeti u obzir da je, ukoliko postoji indikacija za inzulin, odbijanje liječenja opasno po zdravlje i život. Tijelo sa dijagnozom dijabetesa uništava se vrlo brzo. U tom je slučaju povratak tabletama moguć nakon određenog tijeka liječenja (kada su žive beta stanice još uvijek u tijelu).

Inzulin se primjenjuje u već ustaljenoj stopi i doziranju. Savremene farmaceutske tehnologije čine postupak primjene lijekova potpuno bezbolnim. Postoje prikladne šprice, olovke i štrcaljke s malim iglama, zahvaljujući kojima osoba može napraviti injekciju s maksimalnom udobnošću.

Kada se propisuje insulin, specijalisti moraju navesti mjesta na tijelu na kojima se lijek najbolje daje: želudac, gornje i donje udove, stražnjicu. U ovim dijelovima tijela pacijent će moći dati injekciju bez potrebe za vanjskom pomoći - kako ubrizgati inzulin.

Važno! Ako je zabilježena glikemija tijekom davanja krvi na vrijeme, a pokazatelji su prelazili 7 mmol / l prilikom uzimanja tableta za snižavanje šećera i uz strogo pridržavanje prehrane, tada specijalista propisuje unošenje umjetnog hormona kako bi se održalo normalno funkcioniranje tijela.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Istina i mitovi

Uz dijabetes koji ovisi o insulinu, osobi je potrebna stalna inzulinska terapija. Ali čak i s drugom vrstom, primjena hormona propisuje se prilično često. Svaki dijabetičar suočen je sa činjenicom da se liječenje počinje temeljiti na injekcijama. Strah od postupka, strahovi od prijatelja, uzbuđenje i osjećaji mogu negativno utjecati na nečije dobrobit. Liječnik mora podržati pacijenta, objasniti mu da je ovo nužna faza liječenja kroz koju prolaze stotine tisuća ljudi.

Umjetni inzulin propisan je samo kod kritičnih vrijednosti šećera u krvi, kada gušterača prestaje djelovati čak i u minimalnom režimu. Upravo uz njegovu pomoć ugljikohidrati ulaze u stanice i bez tih tvari čovjek neće moći postojati. Kada beta ćelije umiru, potrebno je ubrizgati lek. Izbjegavajte da injekcije neće uspjeti. U suprotnom, sa nakupljanjem toksina mogu se razviti moždani udar, srčani udar i moždana krvarenja sa smrtnim ishodom. Pridržavanje svih pravila liječenja pomoći će u održavanju normalnog zdravstvenog stanja osobe i produžiti njegov život dugi niz godina.

Često ljudi koji uzimaju inzulin pate od posljedica dijabetesa. Oni nisu povezani sa lijekom, već sa specifičnostima tegobe, kod koje stope šećera mogu dramatično porasti. To se često događa zbog svjesnog smanjenja doze koju je propisao ljekar, jer neki pacijenti smatraju da im se preporučuje ubrizgavanje previše inzulina. Kao rezultat toga, dijabetičar je suočen s ozbiljnim patologijama:

  • čirevi na nogama, što dovodi do nekroze tkiva (smrti), gangrene i amputacije,
  • oštro oštećenje vida, sljepoća - dijabetička retinopatija,
  • zatajenje jetre i bubrega - dijabetička nefropatija,
  • vaskularne patologije, ateroskleroza, moždani udar, srčani udar,
  • razvoj onkopatologija.

Kako biste spriječili ili spriječili razvoj ovih tegoba, trebate ubrizgati inzulin u količinama koje je propisao iskusni stručnjak i ne baviti se samoprilagođivanjem doze.

Na početku uvođenja umjetnog hormona preporučuje se raditi 1-2 injekcije dnevno. Ubuduće doziranje prilagođava endokrinolog:

  • uzima u obzir potrebu za lijekom noću,
  • početna doza se postavlja i zatim podešava,
  • izračunava se doza jutarnjeg inzulina. U tom slučaju će pacijent morati preskočiti obrok,
  • s potrebom za brzim inzulinom, dijabetičar bi trebao odlučiti prije kojeg glavnog obroka će mu se davati,
  • pri određivanju doza potrebno je uzeti u obzir koncentraciju šećera za prethodne dane,
  • pacijentu se savjetuje da otkrije koliko vremena prije jela umjetni hormon mora ubrizgati.

Učinci insulinske terapije

Svakodnevne injekcije uvijek kod ljudi izazivaju prirodni strah, što dovodi do pretjeranog rizika od nuspojava. Insulin ima jednu manu. Uz fizičku neaktivnost dovodi do punoće i skup viška kilograma. Ali, stručnjaci su sigurni da se to može riješiti.

Dijabetes zahtijeva aktivan, trezan način života i obaveznu upotrebu pravilne hrane. Čak i kad se krvna slika vrati u normalu, ne morate zaboraviti na tendenciju pojave oboljenja, ometanja prehrane, sna i odmora.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: Izbor je na nama, 2016 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar