Za što se Tebantin koristi?

Oblik doziranja Tebantin - Coni-Snap kapsule: tvrda želatina, ružičasto-smeđa kapa, boja tijela ovisi o dozi lijeka, kapsule se pune bijelim ili gotovo bijelim kristalnim prahom (10 kom. U blisterima, 5 ili 10 blistera u kartonskoj kutiji):

  • doza od 100 mg: veličina kapsule br. 3, bijelo tijelo,
  • Doza od 300 mg: veličina kapsule br. 1, svijetložuto tijelo,
  • Doza od 400 mg: veličina kapsule br. 0, žuto-narančasto tijelo.

1 kapsula sadrži:

  • aktivna tvar: gabapentin - 100, 300 ili 400 mg,
  • pomoćne komponente: talk, laktoza monohidrat, magnezijum stearat, preželatinizirani škrob,
  • poklopac kapsule: željezo boja oksid crveno (E172), željezo boja oksid žuto (E172), titan dioksid (E171), želatina,
  • tijelo kapsule: željezo-oksid boja crvena (E172) i željezo boja oksid-žuta (E172) - za doze od 300 i 400 mg, titanijum-dioksid (E171), želatina.

Farmakodinamika

Gabapentin je lipofilna supstanca, čija je struktura slična strukturi neutrotransmitera gama-aminobuterne kiseline (GABA). Istovremeno se prema mehanizmu djelovanja gabapentin razlikuje od nekih drugih lijekova koji su u interakciji s GABA receptorima: ne pokazuje GABA-ergička svojstva i ne utječe na unos i metabolizam GABA.

Prema preliminarnim studijama, gabapentin se može vezati za α2-δ podjedinicu kalcijevih kanala napona i inhibira protok jona kalcijuma, što ima važnu ulogu u nastanku neuropatske boli. Delovanje gabapentina kod neuropatske boli takođe je posledica sledećih mehanizama:

  • povećana sinteza GABA,
  • smanjenje smrti neurona u zavisnosti od glutamata,
  • suzbijanje oslobađanja neurotransmitera monoaminske grupe.

U klinički značajnim koncentracijama gabapentin se ne može vezati za receptore drugih uobičajenih lijekova ili predajnika (uključujući GABA receptoreA i GABAIn, N-metil-D-aspartat, glicin, glutamat ili benzodiazepin). Za razliku od karbamazepina i fenitoina, ova supstanca nije u mogućnosti da djeluje in vitro sa natrijumskim kanalima.

Neki in vitro testovi sugeriraju da gabapentin može djelimično ublažiti efekte agonista N-metil-D-aspartata glutamatnog receptora, ali ovaj obrazac vrijedi samo za koncentracije veće od 100 μmol, što se ne može postići in vivo.

Gabapentin je u mogućnosti da malo smanji oslobađanje monoaminskih neurotransmitera i modificira aktivnost enzima glutamat sintetaza i GABA sintetaze in vitro. Eksperimenti na pacovima ukazuju na porast metabolizma GABA u nekim dijelovima mozga, međutim, nije utvrđen značaj ovih efekata za antikonvulzivnu aktivnost gabapentina. U životinja, ova supstanca može lako prodrijeti u moždano tkivo i spriječiti napadaje koji su uzrokovani genetskim faktorima ili uzrokovani hemikalijama (uključujući inhibitore sinteze GABA) ili maksimalnim elektrošokovima.

Farmakokinetika

Lijek se brzo apsorbira, a maksimalna koncentracija u plazmi primjećuje se nakon 3 sata. Nakon opetovanog davanja, kako bi se postigla maksimalna koncentracija potrebno je 1 sat manje nego s jednom dozom. Apsolutna bioraspoloživost gabapentina u kapsulama je približno 60%. S povećanjem doze lijeka, bioraspoloživost ove tvari smanjuje se.

Istovremena upotreba Tebantina s hranom, uključujući hranu s visokim udjelom masti, povećava Cmax i AUC gabapentina za oko 14%, a istovremeno ne utječe značajno na farmakokinetiku tvari.

Kada uzimate 300–4800 mg gabapentina, prosečne vrednosti AUC i Cmax povećavati s povećanjem doze. Kod doza koje ne prelaze 600 mg, odstupanje od linearnosti oba pokazatelja je malo, a kod visokih doza povećanje nije toliko značajno.

Jednom oralnom primjenom koncentracija lijeka u plazmi kod djece starije od 4 do 12 godina slična je koncentraciji u odraslih bolesnika. Ravnotežno stanje s ponovljenim dozama postignuto je nakon 1-2 dana i trajalo je tokom čitavog tijeka terapije.

U ljudskom tijelu gabapentin se praktično ne metabolizira. Uz to, ova supstanca nema sposobnost induciranja oksidativnih jetrenih enzima sa miješanom funkcijom, koji sudjeluju u metabolizmu lijekova.

Gabapentin se praktično ne može vezati na proteine ​​u plazmi (manje od 3%), a volumen njegove distribucije je 57,7 litara. Koncentracija gabapentina u cerebrospinalnoj tečnosti iznosi 20% koncentracije u plazmi u ravnoteži. Ova supstanca može preći krvno-moždanu barijeru i preći u majčino mlijeko.

Izlučivanje tebantina iz plazme ima linearni odnos. Poluvrijeme eliminacije ne ovisi o dozi i iznosi od 5 do 7 sati. Plazma, klirens bubrega i konstanta brzine izlučivanja gabapentina direktno su proporcionalni klirensu kreatinina. Gabapentin se izlučuje nepromijenjen putem bubrega, a također se uklanja iz plazme tokom hemodijalize.

Kod starijih bolesnika i bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, uklanjanje gabapentina iz plazme je smanjeno. S klirensom kreatinina manjim od 30 ml / min, poluživot je približno 52 sata. U liječenju bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i onih na hemodijalizi preporučuje se prilagođavanje doze.

Indikacije za upotrebu

  • parcijalni epileptični napadi sa ili bez sekundarne generalizacije kod djece starijih od 12 godina i odraslih - monoterapija ili dodatni tretman,
  • parcijalni epileptični napadi sa sekundarnom generalizacijom (ili bez nje) kod dece 3-12 godina - dodatni tretman,
  • neuropatska bol u odraslih pacijenata starijih od 18 godina - olakšanje i liječenje.

Kontraindikacije

  • upala pankreasa (pankreatitis) u akutnom obliku,
  • dojenje (period dojenja),
  • uzrasta djece do 3 godine (sve vrste terapije),
  • djeca starosti 3-12 godina (monoterapija),
  • netolerancija na laktozu, manjak laktaze, malapsorpcija glukoze i galaktoze,
  • preosjetljivost na gabapentin i pomoćne komponente lijeka.

S oprezom, lijek se mora propisati pacijentima s oštećenom funkcijom bubrega.

Tijekom trudnoće Tebantin se koristi samo ako očekivane koristi za majku premašuju mogući rizik za plod.

Djelomične konvulzije kod djece starije od 12 godina i odraslih

Za decu stariju od 12 godina i odrasle pacijente klinički značajan željeni antiepileptički efekat obično se daje dozom od 900–1200 mg / dan, nekoliko dana nakon početka titracije.

Preporučena dnevna doza i osnovni raspored doziranja (A):

  • I dan: 300 mg - 1 put dnevno, 1 kapsula 300 mg ili 3 puta dnevno, 1 kapsula 100 mg,
  • II dan: 600 mg - 2 puta dnevno, 1 kapsula 300 mg ili 3 puta dnevno, 2 kapsule 100 mg,
  • III dan: 900 mg - 3 puta dnevno po 1 kapsula 300 mg ili 3 puta dnevno po 3 kapsule 100 mg,
  • IV dan i nadalje: doza se može povećati na 1200 mg, podijeljeno u jednakim dozama u 3 doze (na primjer, 3 puta dnevno, 1 kapsula 400 mg).

Alternativni režim doziranja (B): 1. dana terapije uzima se početna doza - 900 mg gabapentina dnevno, podijeljeno u 3 doze od 1 kapsule od 300 mg, već se sljedećeg dana doza može povećati na 1200 mg dnevno i šire (ovisno o efekat koji nastaje) povećava se dnevno za 300-400 mg, ali ne prelazeći maksimalnu dnevnu dozu od 2400 mg (uz trostruki unos). Učinkovitost i sigurnost primjene većih doza lijeka nisu dobro razumljive.

Djelomične konvulzije kod djece 3-12 godina tjelesne težine veće od 17 kg

Tebantin se koristi kod djece u dobi od 3 do 12 godina s tjelesnom težinom> 17 kg za dodatnu terapiju, jer nema dovoljno podataka o sigurnosti i učinkovitosti njegove primjene u ovoj dobnoj kategoriji kao monoterapija.

Preporučena dnevna doza lijeka je 25–35 mg / kg i podijeljena je u 3 doze.

Shema izbora učinkovite doze titracijom: 1. dan - 10 mg / kg / dan, 2. dan - 20 mg / kg / dan, 3. dan - 30 mg / kg / dan. Ako je potrebno, ubuduće se dnevna doza gabapentina može povećati na 35 mg / kg / dan, podijeljeno u 3 doze. Prema dugotrajnim kliničkim studijama potvrđena je dobra tolerancija doze do 40-50 mg / kg / dan.

Početni režim doziranja sve dok se ne postignu terapijske doze gabapentina (preporučene dnevne doze gabapentina ovisno o tjelesnoj težini):

  • djeca težine 17-25 kg (600 mg dnevno): 1. dan - 200 mg 1 puta dnevno, 2. dan - 200 mg 2 puta dnevno, 3. dan - 200 mg 3 puta dnevno,
  • djeca s težinom većom od 26 kg (900 mg dnevno): 1. dan - 300 mg jednom dnevno, 2. dan - 300 mg 2 puta dnevno, 3. dan - 300 mg 3 puta dnevno.

Podržavajuće doze Tebantina (dečja težina / doza): 17–25 kg –– 600 mg / dan, 26–36 kg –– 900 mg / dan, 37–50 kg –– 1200 mg / dan, 51–72 kg –– 1800 mg / dan.

Neuropatska bol

U liječenju neuropatske boli, optimalnu terapijsku dozu određuje liječnik liječenjem metodom titracije temeljenom na individualnom odgovoru pacijenta, toleranciji lijeka i njegovoj učinkovitosti. Doza može dostići i do 3600 mg dnevno (maksimalno).

Preporučena dnevna doza i osnovni raspored doziranja (A):

  • I dan: 300 mg - 1 put dnevno, 1 kapsula 300 mg ili 3 puta dnevno, 1 kapsula 100 mg,
  • II dan: 600 mg - 2 puta dnevno, 1 kapsula 300 mg ili 3 puta dnevno, 2 kapsule 100 mg,
  • III dan: 900 mg - 3 puta dnevno po 1 kapsula 300 mg ili 3 puta dnevno po 3 kapsule 100 mg.

Alternativni režim doziranja za liječenje intenzivnog bola (B): prvog dana početna dnevna doza je 900 mg gabapentina (podijeljeno u 3 doze), a zatim se doza može povećati tokom 7 dana, na 1800 mg dnevno.

Da bi se postigao željeni analgetski učinak, u nekim se slučajevima doza može povećati na najviše 3600 mg dnevno, podijeljeno u 3 doze. U kliničkim ispitivanjima koja su u tijeku, doza je povećana na 1800 mg tijekom 1. tjedna, odnosno na 2400 i 3600 mg, za drugu i treću.

Oslabljenim pacijentima, bolesnicima s malom tjelesnom težinom ili nakon transplantacije organa, dozvoljeno je da se doza Tebantina poveća strogo za 100 mg dnevno.

Kod bubrežne insuficijencije s klirensom kreatinina (CC)

Farmakološka svojstva lijeka Tebantin

Gabapentin je strukturni analog GABA. Lipofilnost molekula gabapentina olakšava njegov prodor kroz BBB. Tačan mehanizam delovanja nije poznat. Gabapentin se veže na pomoćne proteine ​​natrijskim kanalima ovisnim o naponu i kao rezultat toga modulira djelovanje kalcijevih kanala i oslobađanje neurotransmitera. Takvi sistemi mogu djelovati kao meta gabapentina kada se očituje analgetski učinak. Gabapentin mijenja aktivnost GABA sintetaze i sintataze glutamata in vitro. Prema studijama, gabapentin pojačava sintezu GABA u moždanom tkivu. Apsorpcija lijeka ne ovisi o vremenu unosa hrane. U prosjeku, maksimalna koncentracija gabapentina u krvnoj plazmi dostiže se otprilike 3 sata nakon jedne oralne primjene Tebantina, bez obzira na dozu i oblik doziranja. Period dostizanja maksimalne koncentracije nakon ponovljenih doza lijeka je otprilike 1 sat kraći nego nakon pojedinačne doze.
Uz opetovane doze lijeka, stupanj zasićenja postiže se nakon 1-2 dana i traje kroz čitav tijek liječenja.
Farmakokinetički indeksi gabapentina (relativno standardno odstupanje u%) u fazi zasićenja kao rezultat doziranja svakih 8 sati dati su u nastavku.

400 mg (n = 11)

Cmax - maksimalna koncentracija u plazmi,
Tmax - vrijeme potrebno da se dosegne Cmax,
T1 / 2 - poluživot,
AUC (0 - ∞) - površina pod krivuljom koncentracije i vremena,
Ae je količina gabapentina koji se izlučuje u urinu,
ND - merenje nije izvršeno.

Bioraspoloživost gabapentina ne zavisi od doze. Nakon ponovljenih (3 puta dnevno) doza u dozi od 300-600 mg, preporučenih za liječenje, iznosi oko 60%.
U ljudskoj jetri metabolizam gabapentina je beznačajan, lijek ne uzrokuje indukciju jetrenih enzima koji su uključeni u oksidativne procese.
Gabapentin se ne veže za proteine ​​plazme i brzo prodire kroz BBB. Koncentracija izmjerena u cerebrospinalnoj tekućini je 20% koncentracije u krvnoj plazmi u fazi zasićenja.
Izolacija gabapentina iz tijela se vrši isključivo kroz bubrege u nepromijenjenom obliku. Poluživot gabapentina T1 / 2 s je 5-7 sati. Pokazatelji eliminacije gabapentina, T1 / 2 i bubrežni klirens nisu ovisni o dozi lijeka i ne mijenjaju se nakon ponovljenih doza.
Promjene bubrežne funkcije u starijih osoba, kao i oslabljena bubrežna funkcija kod pacijenata, što se očituje smanjenjem klirensa kreatinina, dovode do smanjenja plazma-klirensa gabapentina i povećanja razdoblja njegove eliminacije. Srazmjerno smanjenju klirensa kreatinina, smanjuje se konstantna brzina izlučivanja gabapentina, plazme i bubrega. Zbog toga se preporučuje odabir doze gabapentina na osnovu klirensa kreatinina. Gabapentin se može ukloniti iz krvne plazme hemodijalizom.

Upotreba lijeka Tebantin

Liječenje neuropatske boli kod odraslih
S obzirom na učinak i toleranciju lijeka, liječnik postavlja optimalnu terapijsku dozu postepeno povećavajući. Ovisno o pojedinačnom odgovoru pacijenta, maksimalna doza može doseći 3600 mg / dan.
Preporučeni režim lijekova:

  • a) prvog dana - 300 mg gabapentina (1 kapsula 300 mg 1 put dnevno ili 1 kapsula 100 mg 3 puta dnevno).
    2. dana - 600 mg gabapentina (1 kapsula 300 mg 2 puta dnevno ili 2 kapsule 100 mg 3 puta dnevno).
    3. dana - 900 mg gabapentina (1 kapsula 300 mg 3 puta dnevno ili 3 kapsule 100 mg 3 puta dnevno),
  • b) kod vrlo intenzivnih bolova prvog dana, možete uzeti 1 kapsulu 300 mg 3 puta, što odgovara 900 mg gabapentina dnevno. Tada se u roku od tjedan dana dnevna doza može povećati na 1800 mg.

U nekim slučajevima može biti potrebno dodatno povećanje doze. Dnevna doza ne smije biti veća od 3600 mg, a treba je raspodijeliti u 3 doze. Za bolesnike s teškim općim stanjem, prekomjernom težinom ili podvrgnutim transplantacijama organa, doza se može povećati samo za 100 mg.
U starijih bolesnika, u skladu s dobnim smanjenjem klirensa kreatinina, bolesnicima s zatajivanjem bubrega (klirens kreatinina ≤80 ml / min) i bolesnicima na hemodijalizi, dozu treba odabrati pojedinačno u skladu sa sljedećom shemom:
Preporučene doze gabapentina za smanjenje bubrežne funkcije

Dnevna doza gabapentina, izračunata za 3 doze dnevno, mg / dan

* Svaka 2 dana uzimajte 100 mg lijeka 3 puta dnevno (ta je potreba zbog nedostatka kapsula koje sadrže 150 mg gabapentina).

Dozni raspored za hemodijalizu: Pacijentima na hemodijalizi koji prethodno nisu uzimali gabapentin savjetuje se propisivanje zasićene doze od 300-400 mg, tada se svaka 4 sata na hemodijalizi treba propisati 200-300 mg lijeka. U danima kada se dijaliza ne obavlja, ne treba uzimati gabapentin.
Tebantinske kapsule uzimaju se oralno, bez žvakanja i pijenja puno tekućine. Kapsule se mogu uzimati između obroka i između obroka. Kada uzimate lijek 3 puta dnevno, pauza između dvije doze ne smije biti veća od 12 sati. Ako pacijent zaboravi uzeti sljedeću dozu lijeka, liječnik odlučuje da li je potrebno njegovo nadopunjavanje.
Ako se istodobno provodi liječenje antacidima koji sadrže aluminij i / ili magnezij, Tebantin kapsule treba uzimati najkasnije 2 sata nakon uzimanja antacida kako bi se izbjegla neželjena promjena u bioraspoloživosti gabapentina.
Trajanje terapije ovisi o kliničkom ishodu terapije, obično je potrebno dugotrajno liječenje. Ukidanje Tebantina ili prelazak na drugi antiepileptički lijek uvijek se provodi postepeno, barem tijekom 1 tjedna, uključujući i kad ništa ne predstavlja povećanje epileptičnih napada.
Epilepsija
Tipično, antiepileptički efekat se javlja kada se lek koristi u dnevnoj dozi od 900–1200 mg. Željena terapijska koncentracija lijeka u plazmi može se postići u roku od nekoliko dana upotrebom donjih režima doziranja.
Preporučeni režim lijekova
a) prvog dana - 300 mg gabapentina (1 kapsula 300 mg 1 put dnevno ili 1 kapsula 100 mg 3 puta dnevno).
2. dana - 600 mg gabapentina (1 kapsula 300 mg 2 puta dnevno ili 2 kapsule 100 mg 3 puta dnevno).
Trećeg dana - 900 mg gabapentina (1 kapsula 300 mg 3 puta dnevno ili 3 kapsule 100 mg 3 puta dnevno).
Četvrtog dana - povećajte dozu na 1200 mg, uzmite u 3 podijeljene doze, tj. 1 kapsulu 400 mg 3 puta dnevno, tj.
b) prvog dana možete započeti sa uzimanjem 1 kapsule 300 mg 3 puta, što odgovara 900 mg gabapentina dnevno. Tada se dnevna doza može povećati na 1200 mg.
Ovisno o dobivenom učinku, doza se može dodatno povećavati dnevno za 300–400 mg, dok dnevna doza uzeta u 3 doze ne smije prelaziti 2400 mg gabapentina, jer trenutno nema dovoljno podataka o učinkovitosti i sigurnosti upotrebe lijeka u više visoke doze.
Lečenje dece uzrasta 3-12 godina
Preporučena dnevna doza za djecu stariju od 5 godina je 25–35 mg / kg / dan, za djecu od 3 i 4 godine - 40 mg / kg / dan. Dnevna doza je podijeljena u 3 doze. Preporučene doze za 1 kg tjelesne težine date su u tabeli. 1.
Tabela 1

Doze za održavanje gabapentina za djecu od 3 do 12 godina

Ukupna dnevna doza, mg

Efektivna doza određuje se u roku od 3 dana na sljedeći način: 1. dana propisuje se 10 mg gabapentina na 1 kg tjelesne težine, na 2 - 20 mg / kg / dan i na 3. - 30 mg / kg / dan (tablica). 2). Nadalje, ako je potrebno, dnevna doza se može povećati na 35–40 mg / kg, ovisno o dobi. U kliničkim studijama pacijenti su dugotrajno liječenje zadovoljavali dugotrajnom dozom od 40-50 mg / kg / dan.
Tabela 2
Početna doza gabapentina za djecu od 3-12 godina

Težina tijela
Ukupna dnevna doza, mg

Efektivna doza određuje se u roku od 3 dana na sljedeći način: 1. dana propisuje se 10 mg gabapentina na 1 kg tjelesne težine, na 2 - 20 mg / kg / dan i na 3. - 30 mg / kg / dan (tablica). 2). Nadalje, ako je potrebno, dnevna doza se može povećati na 35–40 mg / kg, ovisno o dobi. U kliničkim studijama pacijenti su dugotrajno liječenje zadovoljavali dugotrajnom dozom od 40-50 mg / kg / dan.
Tabela 2
Početna doza gabapentina za djecu od 3-12 godina

Težina tijela

Nuspojave lijeka Tebantin

Sa strane centralnog nervnog sistema: pospanost, vrtoglavica, umor i poremećena koordinacija pokreta (ataksija), nistagmus, oslabljen vid (diplopija, ambleopija), glavobolja, tremor, suha usta, disartrija, amnezija, poremećeno razmišljanje, depresija, anksioznost, emocionalna labilnost.
Iz gastrointestinalnog trakta: mučnina, povraćanje, anoreksija.
Iz kardiovaskularnog sistema: vazodilatacija.
Iz krvnog sistema: leukopenija.
Sa strane metabolizma: periferni edem.
Iz mišićno-koštanog sistema: prelomi kostiju, mijalgija.
Iz respiratornog sistema: kašalj, faringitis, nedostatak daha, rinitis.
Na dijelu kože: akne, svrab, osip.
Iz genitourinarnog sistema: nemoć
Ostalo: debljanje, astenija, parestezija, nesanica, bol u trbuhu i leđima, osećaj vrućine.
Tijekom liječenja gabapentinom, hemoragični pankreatitis može doći do određenih vrsta alergijskih reakcija (Stevens-Johnsonov sindrom, multiformni eritem).

Posebna uputstva za upotrebu lijeka Tebantin

Lijek nije djelotvoran kod generaliziranih primarnih napada, na primjer, s izostancima. Istodobnom primjenom s drugim antiepileptičkim lijekovima primijećene su promjene jetrene funkcije. Uzimanje lijeka utiče na nivo glukoze u krvi (hipo- ili hiperglikemija). Stoga je potrebno kontrolirati ovaj pokazatelj u bolesnika sa šećernom bolešću radi potrebnog prilagođavanja doze uzetog gabapentina.
U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, gabapentin se propisuje u smanjenim dozama.
Tokom liječenja mogu se pojaviti kliničke manifestacije hemoragičnog pankreatitisa. Stoga, kad se pojave prvi znakovi akutnog pankreatitisa (akutna bol u trbušnim organima, mučnina, opetovano povraćanje), gabapentin treba prekinuti. Pacijenta treba pažljivo pregledati (klinički i laboratorijski testovi) radi rane dijagnoze akutnog pankreatitisa. Trenutno nema dovoljno iskustva s primjenom gabapentina u hroničnom pankreatitisu. U takvim slučajevima, hoće li nastaviti terapiju gabapentinom ili prekinuti, odlučuje dežurni ljekar.
Kod netolerancije na laktozu treba imati na umu da kapsula od 100 mg sadrži 22,14 mg laktoze, 300 mg - 66,43 mg, 400 mg - 88,56 mg.
Uzimanje Tebantina tokom trudnoće moguće je samo nakon temeljne procjene odnosa rizika i koristi za majku i dijete.
Gabapentin prelazi u majčino mlijeko. Liječenje lijekom tijekom dojenja je kontraindicirano zbog mogućih ozbiljnih nuspojava kod novorođenčadi.
Izbjegavajte vožnju i obavljanje poslova povezanih s povećanim rizikom od ozljeda, posebno tijekom početnog razdoblja liječenja, s povećanjem doze i prelaskom na drugi antiepileptički lijek.
Alkohol može povećati ozbiljnost nuspojava gabapentina iz centralnog nervnog sistema (na primjer, može izazvati pospanost).
Uz sedam kvantitativnu analizu za ukupni protein u urinu pomoću lakmusove trake, moguć je lažno pozitivan rezultat. U takvim se slučajevima preporučuje potvrđivanje rezultata pomoću druge metode analize, na primjer, primjenom Biuretovog testa (Biuretov test) ili turbidimetrijske metode.

Interakcije lijekova Tebantin

Nije bilo značajnih promjena nivoa fenitoina, karbamazepina, valproične kiseline i fenobarbitala u krvnoj plazmi, koji se koristi kao osnovni antiepileptički lijek u kombinaciji s gabapentinom.
Gabapentin ne utječe na djelovanje oralnih kontraceptiva koji sadrže noretindron - i / ili oralne kontraceptive koji sadrže etinil estradiol, ali kad se koristi u kombinaciji s drugim antiepileptičkim lijekovima koji smanjuju njihov učinak, treba očekivati ​​kontracepcijsko djelovanje.
Lijekovi koji sadrže aluminij ili magnezijum koji neutralizuju kiselinu mogu smanjiti bioraspoloživost gabapentina za 24%. Tebantinske kapsule treba uzimati najranije 2 sata nakon uzimanja antacida.
Istodobnom primjenom gabapentina i cimetidina, bubrežna eliminacija gabapentina pomalo se usporava.

Predoziranje lijeka Tebantin, simptomi i liječenje

Može se pojaviti vrtoglavica, diplopija, pospanost, disartrija i proliv. Izvodi se simptomatsko liječenje. Gabapentin se može ukloniti iz tijela pomoću hemodijalize, čija indikacija može biti pogoršanje kliničkog stanja pacijenta ili značajno smanjena bubrežna funkcija.

Nuspojave

CNS (centralni nervni sistem):

  • pospanost,
  • vrtoglavica,
  • nistagmus
  • ataksija
  • oštećenje vida (amblyopia, diplopia),
  • drhtavica
  • glavobolja
  • disartrija,
  • poremećaj misaonih procesa,
  • amnezija
  • depresija
  • emocionalna labilnost
  • osećaj anksioznosti
  • razdražljivost i povećana nervna uzbudljivost,
  • oslabljena svest
  • tics
  • pad osjetljivosti
  • hipo- ili arefleksija,
  • neprijateljstvo i hiperkineza (kod pacijenata mlađih od 12 godina).

  • promena krvnog pritiska (u bilo kojem smjeru)
  • vazodilatacija.

GIT (gastrointestinalni trakt):

  • mučnina,
  • nadutost
  • povraćanje,
  • hemoragični pankreatitis,
  • anoreksija
  • proliv ilizatvor
  • povećan apetit
  • gingivitis
  • suvoća u ustima
  • promjene boje cakline zuba ili njegov poraz.

  • mijalgija
  • pretjerane lomljive kosti
  • artralgija.

  • eritemski multiformni eksudativni,
  • Stevens-Johnsonov sindrom
  • groznica.

  • kršenje glukoze u krvi,
  • pojačana aktivnost transaminaza.

  • oticanje lica
  • debljanje
  • bolovi u trbuhu
  • periferni edem,
  • bol u leđima
  • astenija
  • groznica
  • purpura
  • simptomi svojstveni gripa.

Tebantin, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Tebantin je indiciran za oralnu primenu. Tablete se gutaju cijele, bez obzira na obrok. Doziranje gabapentin a trajanje tečaja terapije određuje isključivo liječnik koji opslužuje, ovisno o patologiji i tijeku bolesti. Za pacijente koji pate epilepsija doza lijeka se odabire pojedinačno.

Odraslim pacijentima i adolescentima starijim od 12 godina preporučuje se prosječna dnevna doza održavanja od 900-1200 mg. Doza održavanja određuje se tijekom nekoliko dana liječenja primjenom donje sheme: 1. dan terapije - dnevna doza je 300 mg aktivne tvari Gabapentin (1 kapsula lijeka Tebantin 300 mg). 2. dan terapije - dnevna doza je 600 mg (1 kapsula od 300 mg ili 2 kapsule od 100 mg u tri podijeljene doze). 3. dan terapije - dnevna doza je 900 mg (1 kapsula 300 mg u tri podijeljene doze). Od četvrtog dana terapije, u dnevnoj dozi propisano je 900 mg (može se povećati na 1200 mg) Gabapentina.

Postoji alternativna shema odabira pojedinačne doze Tebantina, u kojoj preporučuju uzimanje prve dnevne doze od 900 mg (300 mg tri puta dnevno). Nakon toga, početna doza se titrira, svakodnevno povećavajući za 300-400 mg, a prestaje kada se postigne željeni terapeutski učinak. Tako dobivena pojedinačna doza podijeljena je u tri doze dnevno. Maksimalna doza Tebantina dnevno je 2400 mg u odnosu na aktivnu tvar. Nema podataka o sigurnosti i učinkovitosti doze veće od maksimalne doze.

Pacijenti u dobi od 5 do 12 godina koji pate od epilepsijaPreporučuje se započeti terapiju prvom dnevnom dozom od 10 mg / kg težine, udvostručujući je (20 mg / kg) drugog dana liječenja. Trećeg dana, doza se povećava na 25-35 mg / kg i ostaje na tom nivou uz moguće podešavanje od strane lekara koji vodi lekar, u skladu sa postignutim učinkom. At epilepsija u djece 3 - 4 godine preporučena dnevna doza gabapentinjednako 40 mg / kg težine. Terapijska doza određuje se postepeno tokom 3 dana, od uzimanja prve dnevne doze od 10 mg / kg do željene doze, povećavajući početnu dozu ne više od dva puta u 1 danu. Maksimalna dnevna doza za pacijente ove dobi ne smije biti veća od 50 mg / kg tjelesne težine.

Pacijenti odraslih na terapiji neuralgijau pravilu se preporučuje provođenje kursa liječenja u dnevnim dozama od 900-1800 mg. Prema indikacijama i uz dobru podnošljivost lijeka, doza Tebantina može se povećati na 3600 mg. Terapija započinje dozom od 300 mg dnevno, postepeno povećavajući dozu lijeka svaki naredni dan za 300 mg, dok se ne postigne dnevna doza od 900 mg (3. dan). Ako dnevna doza od 900 mg nije učinkovita, može se udvostručiti (do 1800 mg) 7 dana. Doza gabapentin, koji prelazi 300 mg na dan, podijeljen je u nekoliko doza (uglavnom u tri doze). Alternativni režim liječenja je propisivanje dnevne doze od 900 mg, podijeljene u tri doze (3 kapsule po 300 mg svake).

At neefikasnosti i odsutnost kontraindikacija, postepeno (tijekom 7 dana), doza se povećava na 1800 mg. Ovaj se režim liječenja obično koristi za akutne bolove. Upute za upotrebu Tebantin 300 mg sa neuralgija označava maksimalnu dnevnu dozu od 3600 mg. Mora se imati na umu da je s ozbiljnim općim stanjem pacijenta, mala težina, a i nakon nje transplantacija organa, dnevna doza lijeka može se povećati za ne više od 100 mg dnevno. Možda će vam trebati prilagodba doze lijeka Tebantin, starijim pacijentima. Uz patologije bubrega, dnevnu dozu gabapentinpoput trajanja liječenja određuje isključivo liječnik i ovisi o pokazateljima KK (klirens kreatinina u ml / min).

  • KK 80 i više - ne više od 3600 mg,
  • KK 50-79 - ne više od 1800 mg,
  • KK 30-49 - ne više od 900 mg,
  • KK 15-29 - ne više od 600 mg,
  • CC manje od 15 - ne više od 300 mg.

Dnevna doza lijeka podijeljena je u tri puta. Ako nema potrebe za primjenom maksimalne doze, Tebantin se propisuje 100 mg tri puta dnevno i uzima se svaki drugi dan (300 mg dnevno s pauzom od 24 sata). U slučaju imenovanja gabapentinpacijenti sa CC manje od 15 koji su podvrgnuti proceduri hemodijaliza a prethodno ne uzimate ovaj lijek, preporučite zasićenu dozu lijeka (300-400 mg).

Nakon svake sesije hemodijalizaod 4 sata uzimati 200-300 mg lijeka. U dane bez hemodijalizaTebantin se ne prihvaća. Povlačenje lijeka Tebantin, kao i prebacivanje pacijenta na drugi lijek sa antiepileptičko delovanjese izvodi postepeno, zbog rizika od epileptični napadi.

Interakcija

Uz kombiniranu upotrebu Tebantina s drugim antiepileptičkim lijekovima (valproična kiselina, fenitoin, fenobarbital, karbamazepin) njihova koncentracija u krvi se ne mijenja. Kada su imenovani sa oralni kontraceptivi Međutim, Gabapentin ne utječe na njihovu efikasnost, ako se koristi kombinirana terapija s drugim antiepileptičkim lijekovima koji smanjuju učinak oralne terapije kontraceptiva, moguće je smanjenje njihovog učinka.

Bubrežna eliminacija gabapentina smanjuje se kada se uzima Cimetidin. Antacidni lijekovi, pripravci koji sadrže magnezijum ili aluminijum (koji neutraliziraju kiselinu) mogu utjecati na bioraspoloživost Gabapentina, smanjujući ga za 24%. S tim u vezi, oni preporučuju uzimanje Tebantina najranije 2 sata nakon primjene antacidi.

Nuspojave Tebantina iz centralnog nervnog sistema mogu pojačati pića koja sadrže alkohol, kao i lijekove koji djeluju na centralni nervni sistem. Lažno pozitivan rezultat moguće je dobiti u laboratorijskim testovima, uz pomoć lakmusovog testa, prilikom analize ukupnog proteina u urinu. Podaci iz takve analize trebaju biti potvrđeni alternativnim metodama istraživanja.

Komentari za Tebantin

Recenzije o Tebantinu na forumima, kao lijeku za liječenje napadaja epilepsijaprilično kontroverzno. Neki ocjenjuju ovaj lijek isključivo na pozitivnoj strani i bilježe smanjenje učestalosti i jačine napadaja, dok drugi ne osjećaju nikakve promjene u zdravstvenom stanju. Možda je to posledica pogrešno propisanog tečaja terapije i odabira pojedinca terapijske doze.

Pregledi pacijenata neuropatski bol Za tebantin se kaže da je veoma efikasan, podložno svim preporukama lekara. Među nuspojavama najčešće se primjećuju pluća. vrtoglavica i pospanost.

Opis, svojstva i karakteristike

Lijek Tebantin klasificiran je kao antikonvulzivni i analgetski lijek. Glavna svrha je suzbijanje epileptičnih i djelomičnih napadaja kod odraslih i djece kao i sprečavanje njihove manifestacije. Uz to, lijek je propisan pacijentima sa neuropatijom i neuropatskim sindromom boli kao analgetski. Za razliku od mnogih analoga i zamjena, kapsule sugeriraju mali broj kontraindikacija i rijetko izazivaju opasne nuspojave, s dokazanom efikasnošću.

Glavna komponenta lijeka je gabapentin koji se formira u želatinskim kapsulama od 100, 300 i 400 miligrama. Supstanca je jedan od strukturnih analoga gama-aminobuterne kiseline.

Gabapentin pokazuje analgetsko i antiepileptičko djelovanje, ima neuroprotektivne karakteristike. Molekuli komponente lako prelaze krvno-moždanu barijeru, jer su lipofilni.

Mehanizam djelovanja gabapentina nije u potpunosti razumljiv, postoje dokazi o nedavnoj promjeni u funkcioniranju kalcijevih kanala i oslobađanju neurotransmitera.

Bioraspoloživost tvari je do 60%, maksimalna koncentracija dostiže se tri sata nakon primjene standardne pojedinačne doze. Koncentracija za održivi terapeutski učinak postiže se drugi dan i ostaje tokom cijelog razdoblja liječenja.

Poluživot tvari je oko 5-6 sati, potpuno izlučivanje izvodi se uglavnom putem bubrega. 20% koncentracije u plazmi je uočeno u sinovijalnoj tečnosti.

Povećava se poluživot eliminacije kod starijih ljudi, a također i u bolesnika koji pate od zatajenja bubrega i (ili) jetre.

Lijek je dostupan u obliku kapsula u želatinskoj ljusci. Paket lijekova uključuje od 50 do 100 doza, dopust se obavlja na recept. Prosječni trošak u trgovačkim lancima u Rusiji iznosi 750-800 rubalja. Proizvođač - Gideon Richter OJSC. 1103, Budimpešta, Mađarska.

Indikacije i glavna svrha

Glavna svrha lijeka je ublažavanje napadaja i bolova neuropatske i epileptičke prirode. U odraslih i djece Tebantin se koristi za napade epilepsije i neuropatije kako slijedi:

  1. Za ublažavanje djelomičnih napada sa i bez sekundarne generalizacije. Kao monoterapija ili dodatak kod pacijenata starijih od 12 godina.
  2. Protiv djelomičnih napadaja kod pacijenata sa i bez sekundarne generalizacije kao dodatak kod pacijenata u dobi od 3 do 12 godina.

Tako se lek propisuje kao glavni lek ili se uvodi u kompleksnu terapiju. Minimalna starost pacijenta treba biti 3 godine. U pedijatriji je lijek efikasan kao dodatni lijek, učinak monoterapije nije potpuno razumljiv.

Način izbora doze

Tablete se moraju uzimati oralno, bez žvakanja s malom količinom vode. Režim odabira doze određuje se prema indikacijama, dobi i tjelesnoj težini pacijenta. Izračun standardne doze:

    U slučaju djelomičnih napadaja starijih od 12 godina: dnevna doza - od 900 do 1200 miligrama. Koristi se shema za postepeno povećavanje doze sa 300 na 900-1200 miligrama. Količina lijeka podijeljena je u tri jednake doze dnevno.

Za ublažavanje neuropatske boli koristi se sledeći režim lekova:

  1. prvog dana: tri puta dnevno po 100 mg kapsule ili pojedinačna doza od 300 mg kapsule,
  2. drugo: dvije kapsule od 300 miligrama ili tri doze od dvije kapsule od 200 mg
  3. treća: tri kapsule od 300 mg dnevno.

Alternativna shema (za sindrom jakog bola) uključuje dnevni unos 900 miligrama lijeka, podijeljeno u tri primjene. Maksimalna doza je 1800 mg kada se primjenjuje tokom jedne sedmice. Važan uvjet je postepeno povećavanje doze i postepeno smanjivanje.

Da bi se postigao maksimalan terapeutski i analgetski učinak, dopušteno je povećanje doze do 3600 miligrama na preporuku lekara. U takvim situacijama dnevna količina lijeka se također podijeli u tri primjene. Međutim, oslabljenim pacijentima nakon operacije, kao i osobama s ozbiljnim gubitkom kilograma ne preporučuje se dnevno uzimati više od 100 miligrama Tebantina.

Režim ishrane ne utiče na apsorpciju sastojaka sastava.

Moguć je i pojedinačni odabir doze prema ograničenjima i kontraindikacijama. Naročito je takav pristup potreban za bubrežnu i jetrenu insuficijenciju i starije od 50 godina. Prijem se primenjuje oralno i tri puta dnevno.

Verovatne negativne nuspojave

Glavne negativne nuspojave javljaju se u centralnom živčanom i kardiovaskularnom sustavu. Najčešće se manifestuju:

  • pospanost i opće slabost,
  • vrtoglavica i migrene,
  • drhtavica
  • disartrija,
  • povećana psihoemocionalna ekscitabilnost,
  • vazodilatacija
  • nestabilnost krvnog pritiska,

Rijetko su moguća oštećenja vida, poremećaji probavnog sustava (nadimanje, mučnina i povraćanje, nestabilnost apetita, proljev, zatvor, pankreatitis, suha usta). Ostale bolne manifestacije u rijetkim slučajevima:

  • artralgija
  • lomljive kosti
  • leukopenija
  • faringitis, rinitis,
  • kratkoća daha i kašalj
  • zveckanje u ušima
  • alergijske reakcije s povećanom osjetljivošću na sastav (kožni osip, groznica, eksudativni eritem),

Sa složenim manifestacijama nuspojava, povećanom bolovanju i malaksalošću, dopušteno je prilagođavanje doze prema individualnim karakteristikama pacijenta. Uz značajno preuveličavanje doza propisanih uputstvom, moguća je manifestacija općeg lošeg stanja i pospanosti, glavobolje, vrtoglavice, dvostrukog vida. Za rješavanje problema koristi se hemodijaliza, simptomatska terapija. Specifični antidot za Tebantin nije razvijen.

Analozi lijeka u ruskim ljekarnama

Ako je potrebno, možete odabrati analoge lijeka Tebantin prema glavnoj aktivnoj tvari, kao i mehanizmu izlaganja. Većina zamjena se prodaje putem trgovačkih lanaca isključivo uz recept liječnika.

ImeAktivna supstancaProizvođačTrošak (rubalja)
Pregabalin RichterPregabalinGideon Richter OJSC (Mađarska), Gideon Richter-RUS CJSC (Rusija)350-400
GabagammaGabapentinArtesan Pharma (Njemačka)350-400
LamictalLamotriginGlaxoSmithKlein Trading (Rusija)500-600
KeppraLevetiracetamUCB Pharma (Belgija)800-900
SeisarLamotriginAlkaloid AD (Republika Makedonija)700-900
WimpatLakozamidUCB Pharma S.A. (Belgija)1000-1200

Moraju se izabrati analozi i nadomjesci zbog netolerancije na gabapentin, nedovoljnu efikasnost tebantina ili pojavu izraženih negativnih nuspojava nakon uzimanja kapsula. Izbor vrši liječnik na osnovu indikacija i individualnih karakteristika pacijenta. Nisu svi lijekovi korišteni u pedijatriji.

Važno je kad koristite Tebantin

Tebantin efikasno ublažava i sprečava grčeve, bolove kod epilepsije i neuropatije kod odraslih i dece sa sistematskom upotrebom. Prednost lijeka je relativno mali broj kontraindikacija s visokom efikasnošću u odnosu na analoge i zamjenske tvari. Odabir doza može biti složen proces, koji će ovisiti o individualnim karakteristikama pacijenta, dobi i tjelesnoj težini. Također je potrebno uzeti u obzir teškoće liječenja u pedijatriji.

Šta je tebantin

Aktivna supstanca iz sastava leka ima strukturu sličnu γ-aminobuternoj kiselini (GABA), koja je poznata kao neurotransmiter sa inhibicijskim svojstvima. Početni cilj proizvođača gabapentina bio je ponavljanje hemijske strukture GABA. Ali ako se s strukturom ispostavilo, onda s mehanizmom djelovanja nema. GABA direktno utiče na centre mozga. A kako gabapentin ublažava bol još uvijek se pouzdano ne zna. Prema jednoj verziji sprečava ulazak kalcijuma u ćelije korteksa, a prema drugoj on inhibira stvaranje novih sinapsi. Pored toga, izaziva smanjenje neuronske smrti i doprinosi ubrzanoj sintezi GABA.

p, blok citata 3,0,0,0,0,0 ->

Šta pomaže

Glavne indikacije za Tebantin su neuropatski bolovi i napadi epilepsije lokalizirani u jednom dijelu mozga. Sastav se ne upotrebljava ako su napadi generalizirani, sa širokim mišićnim grčevima, gubitkom svijesti. Dakle, sljedeća ograničenja primjene su neizbježna:

p, blok citat 4,0,0,0,0,0 ->

  • Lokalni grčevi kod pacijenata starijih od 12 godina.
  • Dodatni tretman s istom dijagnozom kod odraslih.
  • Terapija oblika epilepsije, koju karakteriše posebna ozbiljnost i nekontroliranost kod beba od 3 godine.

Što se tiče neuropatskih bolova koji nastaju uslijed spontanih procesa ekscitacije na receptorima za bol, najčešće ih susreću alkoholičari, bolesnici od AIDS-a, dijabetičari, pacijenti koji pate od šindre ili stenoze kanala kičmene moždine. Ali njihovo zaustavljanje s Tebantinom dozvoljeno je samo pacijentima od 18 godina.

p, blok citat 5,0,0,0,0 ->

Ginekolozi mogu propisati lijekove ženama s teškom menopauzom, pogotovo ako je hormonska nadomjesna terapija kontraindicirana. Pod utjecajem gabapentina, njihov san se normalizira, vrući bljeskovi postaju manje intenzivni, a općenito se poboljšava zdravlje.

p, blok citati 6,0,0,0,0,0 ->

Upute za upotrebu

Oblici doziranja Tebantina jesu tablete sa 300 mg aktivnog sastojka. Puni se natrijum karboksimetil škrobom, magnezijum stearatom i mikrokristalnom celulozom. Kapsule su obložene želatinskom školjkom obojenom spojevima gvožđa i titana. Pije se i prije i nakon jela, isperu vodom. Učinak lijeka nije momentalan, morat ćete pričekati barem 2-3 sata.

p, blok citati 7,0,0,0,0 ->

Doktor određuje režim i doziranje liječenja. To može biti sljedeće:

p, blok citati 8,0,1,0,0 ->

  • Za djecu od 6 do 12 godina izračuni se provode prema originalnoj formuli težine od 10-15 mg / kg s porastom do 25-35 mg u sljedeća tri dana. Dnevna doza je podijeljena u 3 doze. Interval između njih je najmanje 12 sati.
  • Odrasli i adolescenti piju 3 tablete dnevno, ali isto tako morate početi s jednom i postepeno je povećavati.

Ponekad s jakim bolovima morate uzimati i do 12 kapsula dnevno, ali početak liječenja ostaje nepromijenjen.

p, blok citati 9,0,0,0,0 ->

Aktivna supstanca ne reagira s proteinima u plazmi te se nakon 6-7 sati pojavljuje u urinu. Kod pacijenata sa urološkim problemima eliminacija lijekova kasni. Potrebna im je posebna pažnja i oprez pri odabiru doza.

Kraj terapije je isti kao i početak, postepeno tokom nekoliko sedmica ili meseci. Oštrim odbacivanjem Tebantina i drugih antiepileptičkih lijekova rizik od vraćanja grčeva će se povećati. Zajedno sa njima mogu se pojaviti:

p, blok citati 11,0,0,0,0 ->

  • stanje nalik gripu
  • arterijska hipertenzija
  • tahikardija
  • glavobolja
  • pretjerano znojenje
  • zabrinutost
  • zbunjenost,
  • nesanica
  • fotofobija.

Svaka promjena taktike trebala bi biti promišljena i spora.

p, blok citati 12,0,0,0,0 ->

Za vrijeme trudnoće liječnik ocjenjuje omjer rizika i koristi lijeka. Kod laboratorijskih životinja lijek je pokazao svoju toksičnost za reproduktivni sistem. Potencijalni rizik za ljude nije utvrđen.

p, blok citati 13,0,0,0,0 ->

U uputama za upotrebu Tebantina 300 mg napominje se da je aktivna komponenta u majčinom mlijeku, ali nije proučeno kakve posljedice to može uzrokovati po dijete. Ako je potrebno uzimati antikonvulziv, laktacija mora biti prekinuta.

Tebantinska cijena

Cijene ne ovise samo o sastavu lijeka, već i o farmaceutskoj marki. Pakovanje od 50 tableta ruske proizvodnje može se kupiti za 400 rubalja, a za njemačku ćete morati platiti 2 puta više.

p, blok citata 30,0,0,0,0 ->

Pacijenti se ponekad žale na bespotrebnu anksioznost, nedostatak motivacije, pospanost, posebno na kraju liječenja. Ovo su znakovi povlačenja. Zbog toga se preporučuje postepeno smanjivanje doza, a antidepresivi se uzimaju nakon tretmana. Ljekari u većini slučajeva pozitivno reagiraju na ovaj lijek.

p, blok citata 31,0,0,0,0 ->

Mišljenje ljekara

Tebantin je otvorio nove mogućnosti u liječenju neuropatske boli i drugih hroničnih sindroma. Ima brojne prednosti:

p, blok citati 32,0,0,0,0 ->

  • lak prodor kroz krvno-moždanu barijeru,
  • nedostatak interakcije sa proteinima u krvi,
  • izlučivanje bubrega,
  • dostupnost
  • efikasnost dokazana u praksi kao i u kliničkim ispitivanjima,
  • dobra tolerancija
  • jednostavnost upotrebe.

Aktivna supstanca ne utiče na jetrene enzime i obrnuto. Lijek je dobar izbor u liječenju starijih pacijenata, zbog povoljnog farmakokinetičkog profila i visoke razine sigurnosti. Nuspojave su manje izražene u odnosu na karbamazepine. Nakon sedmicu dana pacijent osjeća poboljšanje.

p, blok-citati 33,0,0,0,0 -> p, blok-citat 34,0,0,0,0 ->

Naravno, Tebantin nije panaceja. Ali pomaže praktičarima da se nose s čak teškim slučajevima kada su drugi lijekovi nemoćni ili prijete dužim listama kontraindikacija i nuspojava.

Doziranje i primjena

Kapsule se uzimaju oralno, bez obzira na unos hrane, ne žvaču se, gutaju se cijele i ispiraju s dovoljnom količinom tekućine.

U slučaju djelomičnih napadaja, kako bi se osigurao antiepileptički učinak za odrasle pacijente i djecu staru od 12 godina, propisan je Tebantin u dozi od 900-1200 mg dnevno. Preporučeni režimi liječenja:

  • Shema A: prvi dan - 300 mg (100 mg tri puta dnevno ili 300 mg jednom), drugi dan - 600 mg (200 mg tri puta dnevno ili 300 mg dva puta dnevno), treći dan - 900 mg (300 mg tri puta dnevno), četvrti dan - 1200 mg (400 mg tri puta dnevno),
  • Šema B: prvi dan - 900 mg (300 mg tri puta dnevno), sljedećih dana možete povećati dnevnu dozu na 1200 mg (400 mg tri puta dnevno).

Maksimalna dnevna doza Tebantina je 2400 mg (800 mg tri puta dnevno).

Kao dodatna terapija za djelomične konvulzije, propisuju se djeci od 3-12 godina s tjelesnom težinom većom od 17 kg 25-35 mg / kg tjelesne težine dnevno, podijeljeno u tri doze. Preporučene početne doze:

  • djeca u dobi od 3 do 12 godina s tjelesnom težinom od 17-25 kg: prvi dan - 200 mg dnevno jedanput, drugi dan - 200 mg dva puta dnevno, treći dan - 200 mg tri puta dnevno,
  • djeca u dobi od 3 do 12 godina s tjelesnom težinom većom od 26 kg: prvi dan - 300 mg dnevno jedanput, drugi dan - 300 mg dva puta dnevno, treći dan - 300 mg tri puta dnevno.

Počevši od četvrtog dana terapije, dnevna doza gabapentina može se povećati na 35 mg / kg dnevno u tri podijeljene doze. Prema kliničkim studijama, doze lijeka od 40-50 mg / kg dnevno dobro su tolerirale pacijentice.

Preporučene dnevne doze za održavanje za djecu od 3 do 12 godina, s tjelesnom težinom:

  • 17-25 kg - 600 mg svaki
  • 26-36 kg - 900 mg svaki
  • 37-50 kg - 1200 mg svaki
  • 51-72 kg - 1800 mg svaki.

Za neuropatsku bol u odraslih pacijenata starijih od 18 godina, doza Tebantina se utvrđuje titracijom, uzimajući u obzir učinkovitost terapije i podnošljivost lijeka. Maksimalna dnevna doza je 3600 mg dnevno u tri podijeljene doze.

Preporučeni režimi liječenja:

  • Shema A: prvi dan - 300 mg (100 mg tri puta dnevno ili 300 mg jednom), drugi dan - 600 mg (200 mg tri puta dnevno ili 300 mg dva puta dnevno), treći dan - 900 mg (300 mg tri puta dnevno)
  • Shema B (za intenzivnu bol): prvi dan - 900 mg (300 mg tri puta dnevno), u narednih 7 dana možete povećati dnevnu dozu na 1800 mg dnevno.

Bolesnici s malom tjelesnom težinom, oslabljene osobe i pacijenti koji su bili podvrgnuti transplantaciji organa povećavaju dozu postepeno, ne više od 100 mg dnevno.

Kod bubrežne insuficijencije (ako je klirens kreatinina manji od 80 ml / min), starijim osobama sa smanjenim klirensom kreatinina i pacijentima na hemodijalizi, doza Tebantina odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir stupanj oštećenja bubrega.

Interakcija lijekova

Kada se kombinira gabapentin s drugim antiepileptičkim lijekovima koji smanjuju učinkovitost oralnih kontraceptiva, moguće je smanjiti ili zaustaviti kontracepcijski učinak odgovarajućih lijekova.

Kapsule treba uzimati 2 sata nakon uzimanja antacida koji sadrže aluminij ili magnezijum, jer ako se istovremeno koriste, smanjuju bioraspoloživost gabapentina za 24%.

Cimetidin lagano smanjuje izlučivanje gabapentina putem bubrega, što nema klinički značaj.

Istodobnom primjenom etanola i lijekova koji utječu na centralni nervni sistem moguće je povećati nuspojave Tebantina iz središnjeg živčanog sustava.

U kombinaciji s drugim antikonvulzivima, zabilježeni su slučajevi lažno pozitivnih rezultata pri određivanju ukupnog proteina u urinu pomoću polukvantitativnih testova (preporučuje se upotreba specifičnijih metoda).

Ostavite Svoj Komentar