Koje voće možete jesti sa pankreatitisom

Jedna od najčešćih bolesti probavnog sistema je pankreatitis. Razvija se zbog prekomjernog konzumiranja začinjene i masne hrane, alkohola, sjedilačkog načina života. Ponekad bakterijska infekcija igra ulogu u razvoju upale pankreasa.

U liječenju pankreatitisa dijetoterapija je na prvom mjestu. Njegova je svrha stvoriti uvjete u kojima bolesni organ doživljava minimalan stres. Tada smanjuje lučenje probavnih enzima, upalni procesi se smanjuju, započinje obnova pogođenih stanica i tkiva.

Mogu li jesti kruške s pankreatitisom? Na ovo pitanje treba odgovoriti tek nakon što je postavljena dijagnoza, jer su preporuke prehrane različite za akutni i hronični oblik patologije.

Da li je moguce sa akutnim pankreatitisom

Nakon pogoršanja upale gušterače pacijenti trebaju jesti male količine povrća i voća. Na primjer, u prvoj sedmici bolesti dozvoljeno je jesti jednu krušku dnevno. Jedan od uvjeta koji se odnosi na proizvode je taj da oni ne bi trebali biti kiseli. Za razliku od jabuke, većina sorti kruške niske kiselosti.

Uprkos tome, postoje ograničenja upotrebe kruške kod pacijenata sa pankreatitisom. U plodovima se nalazi veliki broj takozvanih staničnih stanica - skleroida. Oni su stare ćelije koje su izgubile funkcionalnu aktivnost. Oko njih raste gusta školjka, po svojoj strukturi nalik drvenim vlaknima.

Na svojoj površini sakuplja veliki broj različitih tvari koje doprinose povećanju njegove gustoće:

  • kreč ili kalcijum karbonat. To je čvrsta supstanca koja je slabo topiva u vodi,
  • cutin - gotovo ne probavljiv vosak ljudskim probavnim enzimima,
  • silika. Naučno ime je silicijum-dioksid. To su kristali velike čvrstoće, nerastvorljivi u vodi.

Sklereidi se nalaze čak i u većini zrelih krušaka, njihova zrnca mogu se osjetiti dok jedete ovo voće. Činjenica da se slabo probavljaju u probavnom traktu čak i zdrave osobe čini kruške prilično težak obrok. Zbog toga se, uprkos niskoj kiselosti, ne preporučuje njihova upotreba osobama s akutnim pankreatitisom ili pogoršanjem hronične bolesti.

Kruške za hronični pankreatitis

Nakon što su manifestacije napada bolesti uklonjene, pacijentu je dopušteno da doda teže hranu svojoj prehrani. Bolje je ne jesti voće i povrće sirovo, oni se jedu u pečenom obliku. To vam omogućava da ublažite njihovu konzistenciju i na taj način smanjite opterećenje probavnog trakta pacijenta. Uz to, voće tako pripremljeno protiv pankreatitisa bolje apsorbuje.


Kod pankreatitisa je kruške bolje odbiti

Što se tiče krušaka, toplinska obrada će malo smanjiti njihovu gustoću. Vezne ćelije, čak i nakon dužeg pečenja, ne gube tvrdoću. Zbog toga je čak i pečene kruške teško probaviti u gastrointestinalnom traktu i značajno opterećuju gušteraču.

Zbog takvih karakteristika, kruška kod pankreatitisa kontraindicirana je, bez obzira na trajanje bolesti i opće stanje pacijenta. Nemasne jabuke mogu biti dobra zamjena za ovo voće.

Jedenje kruške dozvoljeno je samo u kompotima. Za njihovu pripremu možete koristiti i svježe i sušeno voće. Istovremeno, nema koristi od konzumiranja kuhanih kriški kruške jer se njihova struktura ne mijenja. Iz istog razloga pacijenti s pankreatitisom ne bi trebali jesti sediment koji ostaje na dnu posuđa s kompotom.

Da biste dobili korisne materije sadržane u ovom voću, možete piti sok od kruške. Treba biti oprezan, sok sa pulpom ne treba konzumirati. Bolje ga je razrijediti sa malom količinom vode i ne piti puno.

Upotreba plodova kruške kod pankreatitisa kontraindicirana je kod svih bolesnika, bez obzira na dob i trajanje bolesti. Uprkos tome, oni sadrže tvari korisne za rad bubrega, krvožilnog sustava. Zamijenite li voće kompotom ili sokom iz njega, možete ih dobiti bez povećanja opterećenja na gušterači.

Jabuke i kruške

U nedostatku pogoršanja bolesti, treba jesti jabuke (ne kisele) i ljetne kruške. Skinite kore i tvrdu jezgru s njih. Ne jejte kruške zimskih sorti, imaju gustu teksturu i zasićene su vlaknima u grubom obliku.

Najbolji način jesti jabuke i kruške kod pankreatitisa je sljedeći:

  • Obrišite jabuke i pecite u rerni, pospite cimetom, dobit ćete ukusan desert.
  • Koristite zimske kruške u slučaju akutne dijareje na pozadini dugotrajne bolesti (u obliku pire krumpira ili kompota sa zaslađivačima: ksilitol ili sorbitol).

Ovakve metode su relevantne već 3. dana pogoršanja bolesti.

Citrusi

Za vrijeme remisije dopušteno je jesti u malim količinama zrele kriške, slatke najbolje naranči i mandarinama.

Ne jesti grejpfrut, pomelo. Ne pijte svježe voće ovih zimskih plodova, jer je u njima pretjerano povećana razina kiselosti.

Bez pogoršanja ili sa početkom poboljšanja, banane se mogu jesti. Zrelo voće jesti bez mljevenja prethodno. Banana je spremna za jelo i nije potrebna toplinska obrada.

Sadrži puno esencijalnog škroba i ugljikohidrata, a moći će zamijeniti ne samo deserte, već i razne slatkiše, koji su kontraindicirani kod hronične upale gušterače.

Ananas, dinja i papaja

Imaju gustu konzistenciju, pa ih je bolje jesti tokom perioda produžene remisije. Počnite uzimati ove namirnice u malim količinama, 100-200 g dnevno. Odvojite zrelo, meko voće, budite uvjereni u minimalnu količinu vlakana.

Breskve, šljive i marelice

Koristite ih svježe samo uz produženu remisiju pacreatitisa. Odaberite meko voće, ogulite ih. Sušeni plodovi marelice i šljive mogu se koristiti za pravljenje kompota.

Pored pogoršanja pankreatitisa, nutricionisti preporučuju jesti avokado, ono je bogato biljnim mastima. Ljudsko tijelo u hroničnom pankreatitisu metabolizira biljne masti bolje i brže od životinjskih masti. Ali s pogoršanjem bolesti odustajte od avokada.

  • Grožđe jesti u malim količinama samo izvan propadanja. Odaberite zrele i bez semenki. Ne možete piti sok od grožđa.
  • Maline i ne preporučuju jesti jagode ni u remisiji jer sadrži puno tvrdih sjemenki i šećera, ali oni su dozvoljeni u obliku mliječi, kompota ili bobica. Dopušteno je par kriški lubenice ili onih jela u koje ste je dodali.
  • Trešnja a chokeberry je strogo kontraindicirana u bilo kojem stadiju bolesti, ove bobice imaju fiksirajući učinak, što će neminovno dovesti do konstipacije.
  • Gooseberry a crna ribizla jede svježa tokom razdoblja utapanja. Idealna upotreba je u obliku kompota iz takvog voća i protresenog kroz sito. Ako u takvo piće dodate bilje za liječenje pankreatitisa gušterače, ono će biti ne samo ukusno, nego i korisno.
  • Morska heljda, borovnice, borovnice su korisne za liječenje bolesti. Ove bobice imaju pozitivan protuupalni učinak. Takođe imaju ljekovita, zacjeljujuća rana i sedativna svojstva, pa se često koriste u ljekovite svrhe. Jedite ove bobice svježe i pijte čajeve i sokove od njih. Pokušajte dodati barem jednu od vrsta u svoj izbornik.
  • Brusnice i Lingonberry ne preporučuje se jesti svježe zbog kiselosti. To doprinosi izlučivanju želudačnog soka, što će dovesti do pojačanih simptoma bolesti. Ali žele i žele sa dodatkom ovih bobica su prihvatljivi.

Isključite smokve i datulje iz prehrane, previše su slatke. Zbog sadržaja vitamina B, feijoa ima ljekovito djelovanje. Nutricionisti preporučuju dodavanje suhog voća i kompota iz njih u ishranu. Preporučljivo je odbiti bilo koju hranu od ugljikohidrata. Proširenje liste izbornika voća i povrća dopušteno je ako se peče ili kuha.

Pravila uzimanja voća kod pankreatitisa

  • Ne jedite voće na prazan stomak.
  • Jedite često u malim porcijama.
  • Dajte prednost zrelim plodovima, sa mekim koricama ili bez njega, i slatkim ukusima.
  • Tokom perioda pojačanih simptoma ne treba jesti voće i povrće sirovo. Obradite ih, parite ili pecite u rerni.
  • Uklonite sa svog jelovnika one voćke voća koje izgledaju gorko ili kiselo (kisele jabuke, crvena ribizla, limun, trešnje), imaju visoku kiselost i iritiraju sluznicu probavnog trakta, izazivajući oslobađanje soka gušterače.
  • Jedite vrlo ograničeno voće i povrće koje je zasićeno šećerom. Ne jedite konzervirano voće, voćna pića i sokove.
  • Na početku pojačanja pacreatitisa nemojte jesti bobice. Pretpostavimo da se u bilo kojem stadiju bolesti može uzimati samo juha od šipka (bez šećera) 150-200 ml 3-4 puta dnevno.

Zdrava hrana

Ako u ishrani ima voća i povrća koji možete jesti, on će ubrzati proces ozdravljenja gušterače. Hranjive tvari sadržane u njima su mikro- i makronutrijenti, pa je povrće i voće sve, bez izuzetka, dijeta.

Okus hrane trebao bi biti neutralan, jer će u protivnom početi aktivna proizvodnja enzima gušterače, što će dovesti do komplikacija i bolova.

U prehranu unesite malo voća i povrća, svakako se obratite liječniku.

Samo će liječnik utvrditi koje je voće dozvoljeno kod hroničnog pankreatitisa, kakva bi trebala biti dijeta.

Slijedite strogu dijetu s pankreasnim pankreatitisom, inače skupi lijekovi neće biti efikasni. Okreni se uskoro!

U čemu je korisno zrelo voće

Prije nego što naučite kako kruška djeluje kod pankreatitisa, proučavamo njena svojstva. Njegova upotreba u kuvanju stekla je široku popularnost. Od nje se pripremaju deserti, pića, sokovi, kuha se džem. Prijatan slatkast okus, uz sočnost, omogućava vam da jedete voće u njegovom sirovom obliku. Bogata je proteinima, ugljikohidratima i mastima.

Pored energetske vrijednosti, sadrži:

  • kalijuma
  • kalcijuma
  • karoten
  • gvožđe
  • magnezijum
  • natrijuma
  • fosfor
  • cink.

Uz to, sadrži mnogo vitamina grupe B, E, C, K.

Šta je korisno i koje funkcije obavlja:

  1. Sadrži malu količinu šećera. Ovo je velika prednost zajedno sa slatkim ukusom.
  2. Povoljno utiče na rad pankreasa. Fetus sadrži glukozu za koju nije potreban raspad inzulina.
  3. Bori se protiv infekcija, jača imuni sistem tela.
  4. Djelotvorno suzbija depresiju.
  5. Zaustavlja upalu.
  6. Sadrži organske kiseline, zahvaljujući kojima pozitivno djeluje na rad bubrega, jetre.

U narodnoj medicini vlažni kašalj liječi se kruškom. Ljekoviti prah izrađen je od lišća vrtnog stabla. Koristi se za liječenje dermatitisa, hipertermije, prekomjernog znojenja, gljivica.

Kad ne možete jesti voće:

  1. Upala dvanaesnika, čir na želucu.
  2. Kolitis.
  3. Gastritis
  4. Poremećaji probavnog sistema u starosti.
  5. Alergijske reakcije.
  6. Akutni upalni procesi u organima gastrointestinalnog trakta.

Njegove kosti sadrže amigdalin. Ovo je otrov koji kada uđe u creva, štetno deluje na organizam. Kada se uništi toplina, stoga je sigurno koristiti kompote, dekocije, konzerve.

Zloupotreba ovog voća može izazvati nadimanje, nadimanje i poremećaje stolice. Da li je moguće jesti kruške s pankreatitisom, vrijedi razumjeti detaljnije.

Kruške za akutne upale

Akutni pankreatitis podrazumijeva strogu dijetu. Na kraju prvog tjedna takve ishrane dopušteno je unošenje male količine voća, na primjer, 1 jabuka dnevno.

Obavezno odaberite jabuke bezkiselinske sorte, prethodno je samljeti ili ispeći. Nije dozvoljeno jesti kruške s akutnim pankreatitisom iako sadrže manje kiseline.

Zbog sadržaja kamenih stanica u plodu jedenje krušaka u akutnom pankreatitisu je kontraindicirano. To se odnosi na sve sorte ovog voća. Stanice su mrtve i imaju gustu lignificiranu membranu. Unutra se nalaze štetna hemijska jedinjenja:

  1. Kreč Glavna komponenta je slabo topiv kalcijev karbonat u vodi.
  2. Silica. Predstavljen silicijum-dioksidom. Njeni kristali imaju veliku čvrstoću.
  3. Kutin. Komponenta je vosak koji se ne probavlja u ljudskom probavnom sistemu.

Predstavljene komponente negativno djeluju na gastrointestinalni trakt. Stoga je pitanje, je li moguće ili ne jesti kruške s upalom gušterače i akutnim pankreatitisom, odgovor je ne.

Kada jedete slatko voće, čak i vrlo zrelo i mekano, osjeća se zrnatost. Takve senzacije nastaju zbog prisustva kamenih stanica sa štetnim sastavom u pulpi. Ova hrana je teška za pankreatitis i za zdrave ljude.

Da li je moguće jesti krušku s pankreatitisom, ako je bolest hronična, pitanje je koje postavljaju pacijenti koji pate od patologije.

Voćni i hronični oblik

Ako akutna upala gušterače zabranjuje uključivanje bilo koje sorte u prehranu, da li je moguće hraniti kruške kod hroničnog pankreatitisa? Oblik patologije omogućava postupno uvođenje novih proizvoda u prehrambeni meni. Da bi plodovi bili mekani, peku se.

Ali kod krušaka, ova tehnika nije efikasna. Čak ni toplinska obrada ne može utjecati na mekoću kamenitih stanica koje se nalaze u sočnom plodu. Zato ni u pire stanju, ni u pečenoj ne možete jesti ovo ukusno voće. Jedini način gozbe je kuhanje ukusnog kompota.

Recept od kompota od kruške

Pirjano voće priprema se od svježeg ili suhog voća. Bolje je koristiti domaću sortu koja se uzgaja u vlastitom vrtu. Kompoziciji dodajte bokove ruža. Prije upotrebe posavjetujte se sa ljekarom.

  1. Inzistirajte na 1 kašiku. l bok ruža u 1,5 litara vruće vode pola sata.
  2. 2 zrele kruške oguliti, rezati u jezgru, rezati na komade.
  3. Komadići pulpe šalju se u infuziju od šipka, kuva se na laganoj vatri pod poklopcem 30 minuta.
  4. Cool, filtriraj.

Dozvoljeno je piti samo kompot, a ne kuhano voće. Uz trajnu remisiju pankreatitisa dopuštena je upotreba svježe cijeđenog soka od kruške razrijeđenog vodom u jednakim omjerima.

Hemijski sastav i korisna svojstva voća

100 grama kruške sadrži 0,5 g proteina, 11 g ugljikohidrata, a količina masti je nula. Hranjiva vrijednost proizvoda je 43 kcal na 100 grama.

Prednosti krušaka su njihov bogat sastav. Plod sadrži mnogo minerala (kalcijum, cink, natrijum, gvožđe, kalijum, fosfor, magnezijum) i vitamine (C, B, E, K). Vrijeme probave za svježi plod je 40 minuta.

Plod je puno slađi od jabuke, ali ima manje šećera, ali je bogat fruktozom, za koju ne treba da se apsorbuje inzulin. U tom bi smislu kruška za pankreatitis bila korisna, jer ne opterećuje gušteraču.

Proizvod poboljšava imunitet, tako da tijelo postaje otpornije na infekcije i bori se sa upalom. Sastav ploda sadrži esencijalna ulja koja imaju antiseptički efekat i pomažu u borbi protiv depresivnih stanja.I dalje u kruški postoje organske kiseline koje poboljšavaju rad jetre i bubrega.

U narodnoj medicini voće se koristi za borbu protiv mokrog kašlja. A od njenog lišća prave praške koji se koriste za dermatoze, hiperhidrozu i gljivične infekcije.

Da li je dozvoljeno jesti kruške kod akutnog i hroničnog pankreatitisa?

Kruška za pankreatitis: je li moguće ili ne? Unatoč korisnosti voća, kod upale gušterače, njegova upotreba se ne preporučuje.

Ovo je pravilo posebno važno za one koji imaju akutni pankreatitis i holecistitis. Ali zašto s takvim bolestima ne možete jesti slatko voće?

U odnosu na jabuke, kruške imaju manju kiselost, ali sadrže i skleroide. To su kamene ćelije sa gustom drvenastom školjkom.

U slatkom plodu se talože i razni hemijski elementi koji povećavaju tvrdoću proizvoda. Te tvari uključuju:

  1. kremenesem (jak silicijum dioksid),
  2. kreč (kalcijum karbonat, praktično nerastvorljiv u vodi),
  3. cutin (vosak koji se ne apsorbuje u tijelu).

Sve ove osobine čine krušku slabo probavljenim proizvodom. Zbog toga se ne preporučuje jesti za prekršaje u gušterači, posebno kod akutnog pankreatitisa. Štoviše, čak i nakon termičke obrade, drvenaste tvari ne omekšaju, što zabranjuje upotrebu voća u pečenom ili pirenom obliku.

Može li kruška biti s kroničnim pankreatitisom? Nakon zaustavljanja napadaja u prehrani, dopušteno je unošenje takvih voćnih jela kao što su kasike, žele i pirjano voće. Toplinska obrada omekšava plodove tako da ih bolje apsorbiraju probavni sistem.

Ali kao što je već spomenuto, tanini u kruški ni nakon temperaturne obrade ne idu nigdje. Zbog toga upotreba takvog voća, čak i kod hroničnog pankreatitisa, nije poželjna.

Ali šta ako stvarno želite pojesti krušku sa upalom gušterače? Ponekad možete piti kompote ili dekocije ili pojesti malo voća u sušenom obliku. Ako je bolest u fazi uporne remisije, gastroenterolozima je dozvoljeno piti svježe cijeđeni sok od kruške bez pulpe, razrijeđen prokuhanom vodom.

Recept za kompot od kruške i divlje ruže kod hroničnog pankreatitisa:

  • Suve bokove ruže (pregršt) preliju se kipućom vodom (2 litre) i ostave 30 minuta.
  • Dve zrele kruške ogulimo, izvadimo iz jezgre i narežemo na komade.
  • Plodima se dodaje infuzija širokoura.
  • Kompot se kuha na laganoj vatri pola sata, pokrije se poklopcem i inzistira.
  • Prije upotrebe, napitak se filtrira dvostrukom gazom.

Upotreba kruške kod drugih bolesti gušterače i probavnog sistema

100 grama slatkog voća ima 43 kalorije, a njegov glikemijski indeks je pedeset. Isto tako, plod sadrži puno vlakana, što poboljšava probavu, normalizuje rad žučne kesice i potiče metabolizam.

Kruška uklanja toksine i loš holesterol iz tijela. Time se usporava apsorpcija brzih ugljikohidrata. Zbog toga se nivo šećera u krvi povećava postepeno, što slatko voće čini dozvoljenim proizvodom kod dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu.

S takvom bolešću kruška je još uvijek korisna jer ima antibakterijsko, analgetsko i diuretičko djelovanje. Međutim, na dan, pacijentima je dozvoljeno da pojedu ne više od jednog ploda.

Kao i kod pankreatitisa, i kod dijabetesa tipa 1, ne biste trebali jesti voće u svježem ili pečenom obliku. Preporučuje se pripremiti sok od voća, koji se razrijedi vodom i filtrira prije upotrebe.

Da li je dozvoljeno jesti kruške za gastritis? S takvom bolešću jesti slatko voće nije zabranjeno, ali za vrijeme pogoršanja bolesti strogo je zabranjeno jesti ga.

Kod gastritisa kruška će biti korisna jer ima snažno protuupalno djelovanje. Naročito je upotreba voća indicirana za visoku kiselost, ali ako je smanjena, onda je voće treba jesti pažljivo i u malim količinama.

Kruška s pankreasnim pankreatitisom i poremećajima probavnog trakta ne smije se koristiti na prazan stomak. Također, da se ne može kombinirati s unosom teške hrane, na primjer, mesa.

Zrelost ploda nije od male važnosti. Može se jesti samo u zrelom obliku, kada je sočan i mekan.

Da li su kruška i pankreatitis kompatibilni?

Jeruzalemska artičoka korisna je jer ublažava upale, jača imunološki sistem, uklanja bol, žgaravicu i druge simptome bolesti. Dakle, kod upale gušterače dozvoljeno je jesti u bilo kojem obliku, čak i u sirovom.

Kontraindikacije

Zabranjeno je jesti krušku s kolitisom, čirima i akutnim upalama probavnog trakta. Ako se probavni sistem poremeti nakon jela slatkog voća, može doći do nadimanja i pojačanog stvaranja plinova.

U starosti se ne jede kruška. To je zato što su starije osobe oslabile imunitet i često imaju probavne smetnje.

Vrijedno je zapamtiti da kosti kruške sadrže otrov - amigdalin. Ako uđe u crijeva, supstanca izaziva oslobađanje cijanovodične kiseline, što je opasno za cijeli organizam.

Međutim, tokom termičke obrade, amigdalin se uništava. Zbog toga su prhuti od voća, žele i kruške apsolutno bezopasni.

Kod mnogih ljudi kruška često izaziva alergije. Njeni uzroci i simptomi mogu biti različiti. Ali često provocirajući faktori su imuni poremećaji i nasljednost.

Ako se pojavi alergija na krušku, pojavljuju se brojni neprijatni simptomi, poput:

  1. rinitis
  2. bolovi u stomaku
  3. respiratorni zastoj
  4. osip po tijelu i licu,
  5. povraćanje
  6. bronhijalna astma,
  7. vodene oči
  8. mučnina

Koristi i štete kruške opisane su u videu u ovom članku.

Pogoršanje pankreatitisa

Sedmog i osmog dana od dana posljednjeg napada pankreatitisa, ograničena količina voća dopuštena je unošenju u prehranu pacijenta. Najčešće je ovo jabuka u količini od jednog komada dnevno. Voće treba biti raznovrsno, bez kiselina, pire i peći u rerni.

Plodovi kruške imaju nižu koncentraciju kiselina u odnosu na jabuke. Ipak, kruške imaju kamene ćelije - u stvari to su lignificirane ćelije s tvrdom školjkom, u kojima se mogu akumulirati hemijski spojevi.

U takvim ćelijama akumulira se kreč iz kalcijevog karbonata, cutin - kao jedna od sorti voska, neprobavljiva u ljudskom želucu. Osim toga, kruške mogu sadržavati silicijum dioksid.

Žvakanjem kruške možete osjetiti neku zrnatost zahvaljujući ovim komponentama u sastavu. Oni su dovoljno teški za probavu u ljudskom gastrointestinalnom traktu, čak i o zdravom traktu. Stoga se s akutnim pankreatitisom kruške ne mogu jesti.

Hronični pankreatitis

Nakon prelaska u fazu remisije, pacijentu se postepeno omogućuje unošenje voća i povrća u prehranu. Broj proizvoda se proširuje, ali mora se strogo pridržavati metode njihove pripreme.

Da bi voću dobili mekoću i olakšali probavu u stomaku i crevima, plodovi se melje i peku u rerni. Ali nažalost, ne može se reći da je kruška autorizirani proizvod.

Čak i nakon mehaničke i toplinske obrade, navedene tvari ne gube na gustoći i mogu naštetiti kamenitim ćelijama crijeva i želuca i pretjerano opteretiti gušteraču.

Mogu se jesti kruške pripremom kompota i dekocija. Jedino što na dnu lonca s kompotom mogu biti oborine i suspendirane čestice. Njihova upotreba takođe nije dozvoljena, jer se kompot uzima bez njih ili filtrira kroz višeslojnu gazu.

Za pripremu kompota možete koristiti i svježe i sušene kruške. U idealnom slučaju domaće uzgojene i samohrane.

Hemijski sastav

Na sto grama svježih krušaka otpada pola grama proteina, 11 grama ugljikohidrata, masti u ovom voću potpuno nedostaju. Sadržaj kalorija u sto grama iznosi 43 kilokalorije.

Od vitamina bez kojih naše tijelo ne može postojati, ovo voće sadrži karoten, vitamine: B1, B2, B3, B9, B12, K, E, C.

Među mineralima kruška sadrži: cink, natrijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, kalcijum.

Kompoti i dekocije

Kompot s dodatkom divlje ruže može biti koristan za pacijenta.

  • Za to se osušeni šipak širi ključalom vodom pola sata. Dovoljno je da plod iscijedite u dvije litre vode.
  • Potom se jedna ili dve zrele i meke kruške ogrube iz jezgre i ogrube, iseku na komade.
  • Sjeckane kruške dodaju se kuhanim bokovima ruža i dovode do ključanja na laganoj vatri.
  • Nakon toga poklopite i ostavite da se kuha još pola sata.
  • Zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi ispod poklopca.
  • Pre upotrebe filtrirajte kroz duplu gazu.

Kruške za akutni pankreatitis

Ovo voće ne bi trebalo jesti kod akutnog pankreatitisa ni u kojem obliku. Koja je opasnost od ovog voća za takve bolesnike?

Činjenica je da kruške, čak i one najsužnije, sadrže brojne male inkluzije - skleroide (stanične ćelije). Riječ je o mrtvim strukturnim elementima, čija je školjka postepeno natopljena i zasićena mineralnim tvarima:

  • sa vapnom, koji se postepeno pretvara u kalcijum karbonat, jedinjenje koje je slabo rastvorljivo u vodi,
  • kristali silicijum dioksida visoke čvrstoće (jedinjenje koje se nalazi u većini zemlje i stijena),
  • cutin (vrsta voska) - tvar koja se ne probavlja u probavnom traktu čovjeka.

Ove materije zajedno onemogućavaju upotrebu tih plodova osobi s akutnom upalom gušterače (gušterače).

Kruške tokom hroničnog stadija i remisije

Ovo voće u cjelini, bez obzira na način prerade, takođe je kontraindicirano u slučaju hroničnog pankreatitisa. Činjenica je da kamene ćelije opisane u prethodnom odlomku, čak i ako je produžena termička obrada, nisu uništene. Ali, iz ovog razloga je i neprihvatljivo jesti kruške ni kuhane, ni pire, ni pečene, ni pirjane.

Međutim, s ovom bolešću, možete piti ukusan kompot od kruške, pripremljen iz svježeg i sušenog voća.

Važno! Zabranjeno je jesti čak i kuhane fragmente krušaka i taloga odložene na dnu posude sa hlađenim kompotom.

Moguće je piti i svježi sok od kruške tokom remisije, malo razblaženog vodom (1: 2), pod uslovom da u njoj nema kaše.

Stoga se svako piće napravljeno od ovog voća treba filtrirati kroz višeslojnu gazu.

No, uz holecistitis, kruška će donijeti mnogo koristi, ubrzavajući čišćenje žučnog mjehura od ustajalih sekreta.

Kakva je šteta od kruške za pacijenta s pankreatitisom?

Kruške, upadajući u crijeva, mogu da uzrokuju nadutost, nadimanje, zatvor. Sve to, u kombinaciji s praktički nekvarljivim vlaknima i zrnima koja upadaju u dvanaestopalačno crijevo, uzrokuje pretjerano opterećenje gušterače.

Zbog toga je kruška nespojiva s prehranom za bilo koje oblike i faze upale gušterače.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar