Šećer u krvi: standard koji je WHO postavio za zdrave ljude

Izraz "norma šećera u krvi" je raspon koncentracije glukoze u plazmi koji se nalazi kod 99% zdravih pojedinaca. Postojeći zdravstveni standardi su sljedeći.

  • Šećer u krvi (brzina posta). Određuje se ujutro nakon noćnog sna, iznosi od 59 do 99 mg na 100 ml krvi (donja granica norme je 3,3 mmol / l, a gornja 5,5 mmol / l).
  • Pravilna razina glukoze nakon obroka. Šećer u krvi određuje se dva sata nakon obroka, normalno ne smije prelaziti 141 mg / 100 ml (7,8 mmol / L).

Kome treba meriti glukozu

Ispitivanje šećera u krvi se provodi prije svega kod dijabetesa. Ali glukozu moraju kontrolirati i zdravi ljudi. A liječnik će usmjeriti pacijenta na analizu u sljedećim slučajevima:

  • sa simptomima hiperglikemije - letargija, umor, učestalo mokrenje, žeđ, nagle fluktuacije u težini,
  • u sklopu rutinskih laboratorijskih ispitivanja - posebno za osobe izložene riziku od razvoja dijabetesa (osobe starije od 40 godina, prekomerne težine ili gojazne osobe, sa naslednom predispozicijom),
  • trudnica - s gestacijskom dobi od 24 do 28 tjedana, test pomaže u otkrivanju gestacijskog dijabetesa melitusa (GDM).

Kako odrediti glikemiju

Zdrava osoba treba pratiti nivo šećera u krvi najmanje jednom godišnje. Svoju razinu šećera možete provjeriti kod kuće glukometrom. U tom se slučaju test može izvesti:

  • ujutro na prazan stomak - barem osam sati ne možete jesti i piti pića osim vode,
  • nakon jela - kontrola glikemije se vrši dva sata nakon jela,
  • u bilo kojem trenutku - s dijabetesom je važno znati koja koncentracija glukoze u krvi se promatra u različito doba dana - i to ne samo ujutro, nego i popodne, uveče, čak i noću.

Kako koristiti brojilo

Za ambulantnu upotrebu prikladni su prijenosni uređaji koji se prodaju u ljekarnama (Accu-Chek Active / Accu Chek Active ili slično). Kako biste koristili takve uređaje, morate znati kako pravilno izmjeriti šećer u krvi glukometrom, jer u protivnom možete dobiti pogrešan rezultat. Algoritam uključuje pet koraka.

  1. Pranje ruku. Prije pregleda temeljito operite ruke. Bolja topla voda, jer hladnoća smanjuje brzinu protoka krvi, potiče spazam kapilara.
  2. Priprema igala. Potrebno je pripremiti lancetu (iglu). Da biste to učinili, uklonite poklopac sa striptizete, unutra umetnite lancetu. Na lancetu postavite stepen dubine probijanja. Ako nema dovoljno materijala, brojač neće izvršiti analizu, a potrebna je dovoljna dubina da se dobije volumetrijski pad krvi.
  3. Izvođenje punkcije. Potrebno je izvršiti ubod u vrhovima prstiju. Ne obrišite probušeni prst hidrogen peroksidom, alkoholom ili dezinficijensom. To može uticati na rezultat.
  4. Krvni test. Dobivenu kap krvi treba nanijeti na pripremljenu test traku. Ovisno o vrsti brojila, krv se nanosi na test traku prethodno umetnutu u analizator, ili na test traku uklonjenu s uređaja prije ispitivanja.
  5. Proučavanje podataka. Sada morate pročitati rezultat testa koji se pojavljuje na ekranu nakon otprilike deset sekundi.

Kućni test ne zahtijeva posebnu pripremu, potrebna je samo kapilarna krv iz prsta. Ali moramo se sjetiti da ambulantni glukometri nisu apsolutno precizni uređaji. Vrijednost njihove pogreške u mjerenju je od 10 do 15%. A najpouzdaniji pokazatelji glikemije mogu se dobiti u laboratorijskim uvjetima kada se analizira krvna plazma uzeta iz vene. Tumačenje rezultata ispitivanja venske krvi predstavljeno je u tabeli ispod.

Tabela - Šta znači merenje glukoze u veni?

Dobivene vrijednostiTumačenje rezultata
61-99 mg / 100 ml (3,3-5,5 mmol / L)Normalni venski šećer u krvi kod zdrave osobe
101-125 mg / 100 ml (5,6 do 6,9 mmol / L)Nenormalna glukoza na testu (predijabetes)
126 mg / 100 ml (7,0 mmol / L) ili višeDijabetes melitus (nakon registracije takvog rezultata na prazan stomak nakon dva mjerenja)

Kada je potreban test tolerancije na glukozu?

Ako se hiperglikemija otkrije u ponovljenim uzorcima krvi na prazan želudac, liječnik će definitivno propisati test opterećenja šećerom koji pokazuje je li tijelo u stanju nositi se s velikom jednom dozom glukoze. Analiza utvrđuje mogućnost sinteze pankreasa velike količine inzulina.

Studija se izvodi nakon „slatkog doručka“: ispitanoj osobi se daje 75 g glukoze otopljene u čaši vode ujutro. Nakon toga određuje se glikemijski profil - četiri puta na svakih pola sata mjeri se nivo šećera u krvi. Tumačenje mogućih rezultata dobivenih nakon 120 minuta predstavljeno je u tabeli.

Tabela - Dešifriranje rezultata testa tolerancije na glukozu dobivenih 120 minuta nakon punjenja šećerom

Dobivene vrijednostiTumačenje rezultata
Manje od ili jednako 139 mg / 100 ml (7,7 mmol / L)Tolerancija na glukozu
141-198 mg / 100 ml (7,8-11 mmol / L)Prediabetički status (tolerancija na glukozu je nenormalna)
200 mg / 100 ml (11,1 mmol / L) ili višeDijabetes

Tokom trudnoće

Test tolerancije na glukozu koristi se i za dijagnosticiranje gestacijskog dijabetesa. Sve trudnice prolaze ovu studiju, osim onih koje već boluju od dijabetesa. Provodi se između 24. i 28. tjedna trudnoće ili čak i ranije kod žena s faktorima rizika za gestacijski dijabetes (posebno, s indeksom tjelesne mase jednakim ili većim od 30, povijest gestacijskog dijabetesa). Studija se odvija u dvije faze.

  • Prva faza. Merenje glukoze na testu. Provodi se u laboratoriji, ispituje se krv uzeta iz vene. Nije dozvoljeno provoditi test temeljen na mjerenjima pomoću ambulantnog glukometra i transportovanja krvi, jer crvene krvne stanice u uzorku i dalje troše glukozu koja se smanjuje za 5-7% u roku od sat vremena.
  • Druga faza. U roku od pet minuta morate popiti 75 g glukoze otopljene u čaši vode. Nakon toga, trudnica bi trebalo da odmara dva sata. Povraćanje ili pretjerani fizički napor ometaju ispravnu interpretaciju testa i zahtijevaju ponovno ispitivanje. Ponovljeni uzorci krvi uzimaju se 60 i 120 minuta nakon punjenja glukozom.

Tokom trudnoće nivo šećera u krvi je niži nego za opću populaciju. Razina glukoze na glavi kod trudnica treba biti ispod 92 mg / 100 ml (za opću populaciju ≤99 mg / 100 ml). Ako se rezultat dobije u rasponu od 92-124 mg / 100 ml, to kvalificira trudnicu kao rizičnu skupinu i zahtijeva hitno istraživanje tolerancije na glukozu. Ako je glukoza u krvi viša od 125 mg / 100 ml, sumnja se na gestacijski dijabetes, što zahtijeva potvrdu.

Stopa šećera u krvi ovisno o dobi

Rezultati ispitivanja u različitim dobnim skupinama variraju čak i u slučaju punog zdravlja ispitanika. To se događa zbog fizioloških funkcija tijela. Šećer u krvi u djece niži je nego u odraslih. Štoviše, što je dijete mlađe, niži su pokazatelji glikemije - razina šećera u krvi kod dojenčadi razlikovat će se čak i od vrijednosti karakterističnih za predškolski uzrast. Detalji šećera u krvi prema dobi predstavljeni su u tabeli.

Tabela - Normalne vrednosti glikemije u dece

Dečje dobaNivo glukoze u krvi, mmol / l
0-2 godine2,77-4,5
3-6 godina3,2-5,0
Stariji od 6 godina3,3-5,5

U adolescenata i odraslih glukoza na post treba biti jednaka ili ispod 99 mg / 100 ml, a nakon doručka - ispod 140 mg / 100 ml. Šećer u krvi kod starijih žena nakon menopauze obično je viši nego kod mladih žena, no i dalje je njihova gornja dopuštena norma 99 mg / 100 ml, a pregledi pacijenata to potvrđuju. U starijih osoba s dijabetesom šećer u krvi na glavi trebao bi biti između 80 i 139 mg / 100 ml, a nakon obroka treba biti ispod 181 mg / 100 ml.

Stopa šećera u krvi kod muškaraca i žena na prazan želudac uvijek je niža od 5,5 mmol / l. Ako se otkrije višak ovog nivoa, potrebno je konsultirati doktora i razmisliti o korekciji ishrane. Na primjer, novi propisi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sugeriraju smanjenje prehrane jednostavnih šećera na ispod 5% dnevnog unosa kalorija. Za osobu sa normalnim indeksom tjelesne mase to je samo šest žličica šećera dnevno.

Zdravo. Odlučio sam napisati, odjednom će ovo nekome pomoći, a možda nije potrebno riskirati, već liječniku, molim vas, analizirati, jer sve je individualno. U našoj obitelji imamo uređaj koji mjeri šećer, a to mi je pomoglo da se nosim sa situacijom. Iz pokusa u ishrani, jednom sam doživio mučninu i povraćanje, nakon čega sam se osjećao još gore, odlučio sam izmjeriti šećer i pokazalo se da je 7,4. Ali nisam otišao kod doktora (riskirao sam ne znam zašto), ali to sam učinio nakon što sam na Internetu pročitao o dijabetesu itd., Da će me dijeta spasiti. Ujutro sam jela mekano kuhano jaje i čaj bez šećera, dva sata kasnije opet mekano kuhano jaje i čaj bez šećera. I na ručku je bila uravnotežena hrana, komad mesa priloga (kaša) i salata. Moja logika, možda pogrešna, bila je spuštanje šećera ujutro i održavanje ga uzimanjem uravnotežene hrane za ručak, za večeru je i to uravnoteženo, ali trebate poslušati sebe. Tada nisam strogo uzimao 2 jaja. Mučila se oko nedelju dana. Sad imam 5,9

Za trudnice se mora izvršiti test tolerancije na glukozu kako bi se dijagnosticirao gestacijski dijabetes. Bez njega ne idu. Imala sam šećer 5,7, rekli su da je malo visok, ali ulagala sam u normu za trudnice, ali nisam prošla test za toleranciju na glukozu, 2 sata nakon što je glukoza bila viša na 9. Tada sam prošla svakodnevni nadzor šećera u bolnici, uglavnom je bilo šećera od 5,7 do 2,0 tokom dana. Napisali su kompenzirani gestacijski dijabetes melitus, slatkiši su bili zabranjeni, ali stol je ostao uobičajen.

Pogledajte video: Hrana doo 2008 - dokumentarni film (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar