Smjernice prehrane za dijabetičare

Dijabetes tipa 2 je dijabetes koji nije ovisan o insulinu. S ovom vrstom poremećaja metabolizma, sposobnost tijela da metabolizira glukozu dobivenu iz proizvoda koji sadrže ugljene hidrate normalno se smanjuje. Kao rezultat toga, razina šećera u krvi raste, što s vremenom dovodi do ozbiljnog oštećenja mnogih tjelesnih sistema, posebno živčanog i kardiovaskularnog.

Dijabetes tipa 2 obično se javlja usljed viška kilograma. Razvoj dijabetesa može biti uzrokovan i faktorima kao što su sjedeći način života, hronični stres i loša prehrana.

Prevencija i liječenje pretilosti i prekomjerne težine najracionalniji je pristup u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Dijeta bogata biljnim vlaknima pomaže u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa koji nije ovisan o insulinu. Dozirano vježbanje također poboljšava toleranciju na glukozu poboljšavajući metabolizam inzulina.

Osnovni principi ishrane za dijabetes tipa 2

  1. Česti obroci: 4-5 puta dnevno istovremeno s kontroliranom raspodjelom ugljikohidrata u svakom obroku.
  2. Izuzetak probavljivih ugljikohidrata (šećer, slatkiši, konditorski proizvodi, bijeli hljeb, peciva, slatko voće, kandirano voće, slatki napici).
  3. Ograničenje životinjskih masti, holesterola, prevladavajuća upotreba hrane sa malo masti.
  4. Povećanje ukupne količine proteina, kontrolirani odnos životinjskog i biljnog proteina (1: 2).
  5. Obogaćivanje prehrane vitaminima i mineralima zbog široke uključenosti morskih plodova, sirovog povrća, voća, bobica, bujona divlje ruže, crne ribizle. Upotreba multivitaminskih preparata.
  6. Pretežna upotreba hrane i jela s niskim glikemijskim indeksom.
  7. Povećanje prehrambenih vlakana (do 40-50 g dnevno) zbog uključivanja povrća, voća, žitarica, kao i hrane od mekinja i specijaliziranih proizvoda u prehranu.
  8. Odgovaranje unosa kalorija energetskim potrebama s prekomjernom težinom, ograničenjem kalorija od 300-500 kalorija dnevno.

2. meso i perad.

Preporučuje se: govedina s niskim udjelom masti, teletina, janjetina, rezano i mesno svinjetina, zec, sjeckani i kokoši, kuhani, pirjani i prženi nakon vrenja, govedina, piletina. Mršav pršut, ljekarski, dijabetički, goveđe kobasice, kobasice.

Isključuje: masne sorte, gusku, patku, masnu šunku, dimljene kobasice, konzerviranu hranu.

Preporučuje se: nemasna u kuhanom pečenom i povremeno pržena, aspic. Natopljena haringa je ograničena, konzervirana u soku od rajčice ili vlastitom soku.

Isključuje: masne vrste, slane, kavijar.

Preporučuje se: 2 komada kuhana ili pržena.

7. Žitarice, tjestenine i mahunarke.

Preporučuje se: žitarice od ječma, heljda, biserni ječam, proso, zobena kaša, grašak, ograničeno, uzimajući u obzir normu ugljikohidrata.

Isključuje: kašu, rižu, tjesteninu.

Preporučuje se: kupus, salata, bundeva, tikvice, krastavci, paradajz, patlidžan. Podložno normi ugljikohidrati, krompir, mrkva, repa, zeleni grašak.

Isključuje: kiselo i slano.

Preporučuje se: na nemasnom nemasnom mesu, ribama, juhama od gljiva, s krompirom, povrćem, mesnim okruglicama, dozvoljenim žitaricama, borsch, juhu od kupusa, čorbi od cikle, okroshka (meso i povrće).

Isključuje: masne bujone, mlijeko sa žitaricama i rezanci, od mahunarki.

Važnost ograničavanja unosa kalorija kod dijabetesa tipa 2

Glavnu ulogu u liječenju bolesnika sa dijabetesom tipa 2 igra dijetalna terapija. Prema preporukama Američkog udruženja za dijabetes, glavni ciljevi dijetalne terapije za dijabetes tipa 2 su: postići kompenzaciju metaboličkih poremećaja, normalizaciju lipidnog spektra i krvnog pritiska. Osnovno načelo terapeutske prehrane za pacijente sa dijabetesom tipa 2 je ograničenje unosa kalorija, čiji se stupanj redukcije određuje pojedinačno. Hipokalorična dijeta pomaže smanjenju tjelesne težine, što poboljšava osjetljivost na inzulin i praćeno je smanjenjem razine šećera.

Prehrana za dijabetes - šta je korisno, a šta je strogo zabranjeno. Opći principi ishrane za dijabetes

Dijabetes melitus je raširena složena bolest, koja zahtijeva, u pravilu, ne samo stalni unos hipoglikemijskih agenasa, već i obaveznu prehranu.

Štaviše, dijetalna ishrana za dijabetes je 50% uspeha u lečenju. Ovo je bolest starijih osoba: uglavnom se razvija nakon 40. godine, a s godinama se povećava i rizik od bolesti.

Glavni faktor rizika ove patologije je prekomjerna težina - opasna je čak i za ljude koji nemaju nasljednu predispoziciju. Šećerna bolest tipa 1, ako se ne poštuje dijeta, može biti komplicirana komom i čak biti fatalna. Pošto s ovom patologijom dolazi do kršenja ne samo ugljikohidrata, nego i metabolizma masti, prehrana kod dijabetesa ima za cilj njihovo normaliziranje. Njen cilj: smanjenje suvišne težine i zamjena nekih ugljikohidrata u prehrani drugim komponentama.

Video (kliknite za reprodukciju).

Da biste se uspješno nosili s bolešću, morate strogo slijediti osnovne principe prehrane za dijabetes. Odnose se na glavne komponente, kalorije, učestalost unosa hrane:

1. Prehrana. To ovisi o tjelesnoj težini pacijenta:

• pri normalnoj težini, tjelesne potrebe su 1600 - 2500 kcal dnevno,

• s viškom od normalne tjelesne težine - 1300 - 1500 kcal dnevno,

• s pretilošću - 600 - 900 kcal dnevno.

Postoje određene značajke u izračunavanju dnevne prehrane: za neke bolesti niskokalorična dijeta je kontraindicirana, uprkos postojećoj prekomjernoj tjelesnoj težini. Tu su, prije svega, komplikacije samog dijabetesa:

• teška retinopatija (oštećenje horoidne žlezde očiju),

• nefropatija kod dijabetesa sa nefrotskim sindromom (oštećenje bubrega sa visokim sadržajem proteina u urinu),

• kao rezultat nefropatije - razvijeno hronično zatajenje bubrega (CRF),

• teška dijabetička polineuropatija.

Kontraindikacije su mentalna bolest i somatska patologija:

• nestabilan tijek angine pektoris i prisutnost opasnih aritmija,

• teške bolesti jetre,

• druge popratne hronične patologije

2. Specifičan udio ugljikohidrata u dnevnoj prehrani dijabetičara ne smije biti veći od 55% - 300 - 350 g. To se odnosi na složene proizvode, ugljikohidrate koji su lako cijepljivi s vitaminima, mikroelementima i neprobavljivim vlaknima sadržanim u njima:

• razne žitarice od integralnih žitarica,

Oni moraju biti ravnomjerno raspoređeni u dnevnoj prehrani, podijeljeni u 5-6 prijema. Šećer i proizvodi u kojima se nalazi strogo su isključeni, zamjenjuje ga ksilitom ili sorbitom: 1 g na 0,5 kg tjelesne težine (40 - 50 g dnevno za 2 do 3 doze).

3. Količina proteina je otprilike 90 g dnevno, što je fiziološka norma za svaku zdravu osobu s normalnim šećerom u krvi. Ova količina odgovara 15 - 20% ukupne dnevne prehrane. Preporučeni proteinski proizvodi:

• meso bilo koje peradi bez kože (osim gusjeg mesa),

• pileća jaja (2 - 3 komada tjedno),

• mliječni proizvodi s niskim udjelom masti (kefir, fermentirano pečeno mlijeko. Skuta).

5. Ograničenje soli na 12 g dnevno (kako bi se spriječile određene vrste komplikacija šećerne bolesti), hrana koja sadrži mnogo holesterola i ekstraktivnih tvari (jake mesne juhe).

Postoje proizvodi (koji sadrže glukozu) koji moraju biti kategorički isključeni iz prehrane zbog dijabetesa. Čak i u malim količinama, njihova upotreba je kontraindicirana. Tu spadaju:

• šećer, med, sva slatkiša od voća i bobica (džem, marmelada, džem, džem), čokolada, slatkiši, grožđe, banane, datulje, smokve,

• voćna pića sa šećerom, koka-kola, tonik, limunada, alkoholno piće,

• slatka i poluslatka vina, voće konzervirano u šećernom sirupu,

• torte, peciva, keksi sa slatkim vrhnjem, pudingi,

• konzervirana hrana, dimljeno meso, kobasice,

• alkoholna pića - čak i ona najslabija sadrže veliki broj kalorija.

U vrlo malim količinama dozvoljeni su sljedeći proizvodi:

• nemasno meso, riblje proizvode, piletina bez kože, jaja, sir (istovremeno se može konzumirati samo jedan od navedenih proteinskih proizvoda jednom dnevno),

• puter, margarin, integralno i pečeno mleko,

• bilo koje biljno ulje,

Proizvodi koji se mogu konzumirati u doziranim količinama

U doznim količinama preporučuje se:

• žitarice, pahuljice od mekinja,

• integralni kruh, integralni kolačići (krekeri),

• sve svježe voće (ne više od 1-2 dnevno).

Preporučena hrana za dijabetes

Preporučuje se jesti bez ikakvih ograničenja:

• bobice: koprive, trešnje - boca, bilo koja ribizla, borovnice,

• agrumi: limun, grejpfrut,

• čaj, kafa, voćni napici bez dodatka šećera, vode,

• biber, začini, senf, razno bilje, sirće,

Primjer dnevnih obroka za dijabetes tokom jedne sedmice

Na osnovu ovih proizvoda koji se preporučuju za ishranu kod dijabetesa priprema se jelovnik za svaki dan i cijelu sedmicu:

Ponedeljak

Prvi doručak: niskokalorični skuti s malom količinom mlijeka, juha od šipka.

Drugi doručak: žele iz bilo kojeg dozvoljenog voća ili bobica s ksilitolom, narandžama.

Ručak: supa od kupusa od kupusa, kuhano meso s niskim udjelom masnoće sa pirjanim povrćem, dekocija suhog voća bez šećera.

Grickalica: juha od bokova ruže.

Večera: morski kelj, pečena riba s niskim udjelom masnoće, vinjegre sa kukuruznim uljem, pirjani patlidžan s lukom, čaj.

Utorak

Prvi doručak: kaša od heljde s dodatkom kukuruznog ulja, pari omlet, povrtna salata sa suncokretovim uljem (rajčica, krastavci, slatka paprika), hljeb od mekinja, nezaslađeni čaj s mlijekom.

Drugi doručak: juha od pšeničnih mekinja.

Ručak: borsch sa kašičicom kisele pavlake, kuhano pusto meso, gulaš od raznog dozvoljenog povrća, žele na ksilitolu od nezaslađenog voća.

Večera: riba na pari, šnicle od mrkve sa kupusom, voćni juha.

Srijeda

Prvi doručak: niskokalorična skuta sira.

Ručak: naranče (2 srednje veličine).

Ručak: supa od kupusa, 2 reznice ribe s malo masnoće, svježe povrće, voćni kompot bez šećera.

Snack: 1 kuhano jaje.

Večera: pirjani kupus, 2 mesne kuglice na pari ili kuhane u pećnici.

Četvrtak

Prvi doručak: kaša od pšeničnog mlijeka, salata od kuhane repe s kukuruznim uljem, čaj.

Drugi doručak: jogurt sa minimalnim udjelom masti - 1 šoljica.

Ručak: riblja čorba, ječam kaša, mesni gulaš.

Snack: salata od raznog svježeg povrća.

Večera: povrće zapečeno s janjetinom.

Petak

Prvi doručak: zobena kaša, salata od mrkve, jabuka.

Ručak: 2 naranče srednje veličine.

Ručak: supa od kupusa, 2 punjena mesom i dozvoljena paprika.

Grickalica: kaša od mrkve sa sirom s malo masnoće.

Večera: salata od bilo kojeg povrća, pirjana piletina bez kože.

Subota

Prvi doručak: svaka kaša sa mekinjama, 1 kruška.

Drugi doručak: meko kuhano jaje, nezaslađeni napitak.

Ručak: povrtna gulaša s mršavim mesom.

Popodnevni zalogaj: nekoliko dozvoljenih plodova.

Večera: povrtna salata s janjetinom.

Nedjelja

Prvi doručak: niskokalorični skuti sir, svježe bobice.

Drugi doručak: kuhana piletina.

Ručak: vegetarijanska supa od povrća, gulaš. kavijar tikvice.

Snack: bobica salata.

Večera: pasulj, kuhane kozice.

Mora se imati na umu da je s blagom do umjerenom težinom bolesti prehrana odlučujuća terapijska mjera. U teškim oboljenjima je ključan deo lečenja.

Šećerna bolest tipa 2 je bolest pankreasa u kojoj se izražava kronično povećanje šećera u krvi i metabolički poremećaji. Bolest je prilično česta i povezana je s određenim načinom života. Dijabetičari tipa 2 posebno obraćaju pažnju na to šta jedu i piju. Prehrana za dijabetes treba biti šećerna i hipokalorična. U mnogim slučajevima, zahvaljujući korekciji prehrane, moguće je normalizirati šećer u krvi. Razmotrimo ovo pitanje detaljnije.

Dijabetes tipa 2 moderna medicina karakterizira kao bolest koja proizlazi iz nepravilnog načina života: pušenje, sjedeći način života, zloupotreba alkohola, loša hrana itd. Prema tome, jedna od vrsta liječenja dijabetesa ove vrste je dijeta, posebno ako osoba ima početni stadij razvoja bolesti.

Prehrana za dijabetes trebala bi obnoviti metabolizam ugljikohidrata i lipida u tijelu.

Pravilno odabran jelovnik vam omogućava da smanjite težinu, smanjite otpornost na inzulin, otklonite nedostatak inzulina koji najčešće uzrokuje gojaznost kod dijabetesa tipa 2.

Pored toga, dijetalna prehrana će usporiti dotok šećera u krvotok, što zauzvrat neće uzrokovati nagli porast glikemije nakon jela.

Dijeta za dijabetes tipa 2 je svakodnevni sistem pravilne prehrane dugi niz godina života. Kod dijabetesa drugog tipa dijeta je tretman, pa je tako važno strogo kontrolirati svoju prehranu i pridržavati se dijeta. Zahvaljujući pravilnoj prehrani i pridržavanju svih uputstava, možete dobiti efikasne rezultate i izbjeći komplikacije.

Glavna pravila ishrane za dijabetes tipa 2 su sljedeća:

  • smanjenje količine konzumiranih ugljikohidrata, odnosno prehrana treba biti s niskim udjelom ugljikohidrata,
  • hrana treba imati smanjeni sadržaj kalorija,
  • hrana treba sadržavati dovoljno vitamina i korisnih sastojaka,
  • sama hrana mora biti puna i uravnotežena,
  • energetska vrijednost hrane treba odgovarati životnom načinu pacijenta, odnosno njegovim energetskim potrebama.

Prehrana za dijabetes i prehrana s malo ugljikohidrata sugeriraju da pacijent mora promatrati količinu ugljikohidrata pojede dnevno. Mjerenje sadržaja ugljikohidrata u hrani kod kuće bit će prilično problematično. Zbog toga su nutricionisti stvorili posebnu mernu jedinicu, koju su nazvali "hleb". Znajući njegovu vrijednost, možete izračunati koliko je ugljikohidrata pojelo, a koje ugljene hidrate možete zamijeniti sličnim.

Jedinica za hljeb uključuje oko 15 grama. probavljivih ugljikohidrata. U stanju je povećati sadržaj šećera u tijelu za 2,8 mmol / L i smanjiti ga, potreban je inzulin u količini od dvije jedinice.

Poznavanje veličine jedinice za hljeb omogućava dijabetičarima da pravilno izgrade prehranu za dijabetes, pogotovo ako pacijent prima liječenje inzulinom. Količina uzetih inzulina mora odgovarati ugljikohidratima pojedu, u protivnom može doći do viška ili, obrnuto, nedostatka šećera, odnosno hiperklimije ili hipoklimije.

Tokom dana, osoba s dijabetesom ima pravo na samo 20 - 25 mjera za hljeb. Treba ga rasporediti ravnomjerno po svim obrocima, ali većinu je poželjno jesti ujutro. Tijekom doručka, ručka i večere preporučuje se jesti oko 3 - 5, a grickalice 1 - 2 jedinice.Potrebno je voditi računa o svim pojedenim i pijanim namirnicama dnevno. Na primjer, jedna jedinica za hljeb odgovara pola čaše heljde ili zobene kaše, jedne srednje jabuke, dvije šljive i sl.

Da se ne biste zbunili, pročitajte članak o ulozi ugljikohidrata u ljudskom tijelu.

Dijabetičari, pogotovo oni koji pate od druge vrste bolesti, moraju jasno razumjeti koju hranu smiju uvrstiti u svoju prehranu, a koju treba potpuno napustiti.

  • povrće (tikvice, krompir, mrkva),
  • žitarice (riža, heljda),
  • hljeb je bolji crni
  • mekinje od hljeba
  • jaja
  • nemasno meso, riba i perad (piletina, štuka, ćuretina, govedina),
  • mahunarke (grašak),
  • tjestenina
  • voće (neke vrste jabuka, agrumi),
  • bobice (crvena ribizla),
  • mliječni i kiselo-mliječni proizvodi (prirodni jogurt, kefir, skuta),
  • crni čaj, zeleni,
  • kafa, cikorija,
  • sokovi, dekocije,
  • puter, povrće,
  • sirće, paradajzna pasta dozvoljeni su među začinima
  • zaslađivači (sorbitol).

Bolje je kuhati hranu kod kuće, samostalno, tako da možete kontrolirati šta jedete. Juhe bi trebale biti uključene u svakodnevnu prehranu, bolje je ako su povrće ili na slabom mesnom, ribljom juhu.

Dozvoljenu hranu treba konzumirati mudro, ne smijete previše voljeti hranu, sve bi trebalo biti umjereno, osim toga, neka hrana dopuštena dijabetičarima ima ograničenja.

Određene vrste proizvoda mogu biti zabranjene ili dopuštene od strane lekara, trebalo bi razmotriti njihove preporuke.

Ograničenja za dozvoljenu hranu:

  1. pekarski proizvodi dopušteni su u količini od 300 - 350 gr. dnevno
  2. mesne i riblje bujone jesti ne više od 2 puta nedeljno,
  3. broj jaja na dan je 2, dok je važno razmotriti dodavanje u druga jela,
  4. voće i bobice ne više od 200 gr. dnevno
  5. kiselo-mlečni proizvodi ne više od 2 čaše dnevno,
  6. mlijeko se može piti u čistom obliku samo uz dozvolu ljekara,
  7. skuti sir je ograničen na 200 gr. dnevno
  8. količina tečnosti, uzimajući u obzir supu, ne bi trebalo da pređe pet čaša dnevno,
  9. puter u bilo kojem obliku ne više od 40 gr. dnevno
  10. Preporučljivo je smanjiti unos soli.

Važno! Tačan broj proizvoda određuje liječnik, gore su ograničenja u približnoj dozi.

  • slatkiši, čokolada, bilo koje druge poslastice,
  • proizvodi od maslaca (slatke lepinje, lepinje),
  • pčelinji med
  • džem, uključujući domaće
  • sladoled
  • razne slatkiše
  • banane, grožđe,
  • sušeno voće - grožđice,
  • masnoća
  • začinjeno, slano, dimljeno,
  • alkoholni proizvodi
  • prirodni šećer.

Ljekari dijabetičarima preporučuju frakcijsku prehranu. Dijetu za dijabetes tipa 2 treba postaviti što prikladniju kako ne bi preskakali obroke, a njihov broj bio je pet ili šest puta dnevno. Veličine serviranja trebaju biti srednje, a ne velike. Pauze između obroka ne bi smjele biti duže od tri sata.

Doručak ni u kojem slučaju ne smijemo preskočiti jer se zahvaljujući jutarnjem obroku tokom čitavog dana pokreće metabolizam u organizmu, što je vrlo važno za dijabetes bilo koje vrste. Kao međuobrok je bolje koristiti laganu i zdravu hranu - bobice, voće i povrće. Posljednji obrok, ili druga večera, trebalo bi organizirati dva sata prije noćnog sna.

Postoji mnogo opcija za način prehrane za dijabetes, ali možete koristiti samo jednu ili dvije, što će vam omogućiti da se brzo prilagodite takvoj prehrani. Da bi se hrana s vremena na vrijeme izbalansirala, vrijedi zamijeniti slične proizvode drugima, na primjer, heljda kukuruzom, zobom itd. Za vašu pažnju nudimo ogledni jelovnik za dan, koji možete uključiti u svoju prehranu za dijabetes.

  • Doručak. Serviranje zobene kaše, soka od pomorandže.
  • Snack. Nekoliko breskvi ili marelica.
  • Ručak Kukuruzna supa, salata od svježeg povrća, nekoliko kriški crnog hljeba, čaj s mlijekom.
  • Popodnevna užina. Salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem.
  • Večera Pečeno povrće, smeđi kruh, skute palačinke, zeleni čaj.
  • Prije odlaska u krevet - jogurt.
  • Doručak. Herkulova kaša, salata od šargarepe i jabuke, kompot.
  • Snack. Svježa mrkva u obliku salate.
  • Ručak Luk od luka, kašica od ribe, vinjegre, hleb, kafa sa cikorijom.
  • Popodnevna užina. Palačinke sa tikvicama nekoliko komada, sok od rajčice.
  • Večera Pirjane mesne torte, prilog uz povrće, kriška tamnog hljeba, kompot bez šećera.
  • Prije odlaska u krevet - prirodni jogurt sa bobicama.

Unos kalorija ne može se ograničiti ako osoba nije pretila. U tom je slučaju važno pratiti normu šećera u krvi odbijanjem jednostavnih ugljikohidrata i promatranjem frakcijske prehrane.

Pravilno sastavljena prehrana za osobe s dijabetesom jedna je od važnih komponenti u kompleksu terapijskih mjera. Dijeta je usmjerena na smanjenje količine ugljikohidrata i životinjskih masti konzumiranih s hranom, što dovodi do povećanja razine glukoze u krvi. Ova metoda terapije pomaže obnoviti metaboličke procese u ljudskom tijelu. Pravilna, uravnotežena prehrana kod dijabetesa omogućava čovjeku da vodi normalan način života, omogućava izbjegavanje razvoja ozbiljnih komplikacija.

Dijeta je propisana uzimajući u obzir težinu i oblik bolesti. Konzumirana hrana treba dovoljno da zasiti tijelo energijom i svim potrebnim vitaminima, mineralima.

Dijabetes melitus može izazvati gojaznost, što povećava rizik od razvoja ateroskleroze, srčanog udara, moždanog udara, nefropatije. Izbalansirana prehrana pomaže u kontroli unosa masti i ugljikohidrata u organizam i normalizira metabolizam.

Veoma je važno pravilno sastaviti dnevnu prehranu uravnotežene prehrane za dijabetes tipa I kod djece. S poremećenim metabolizmom dijete zaostaje u razvoju od svojih vršnjaka, tromo i depresivno. Korekcija prehrane omogućava vam da vratite rast, pa čak i da napustite injekcije inzulina.

Pridržavajući se prehrambenih pravila, pacijenti mogu samostalno regulisati nivo glikemije, održavati optimalne nivoe glukoze u krvi.

U starijih ljudi tok bolesti je u kombinaciji s lošim psiho-emocionalnim stanjem zbog metaboličkih poremećaja u tijelu. Dijeta pomaže razveseliti se, nositi se s depresijom.

Kod dijabetesa je važno pratiti dijetu. Treba jesti u malim porcijama 5-6 puta dnevno. Ne možete prejesti, ustajanje od stola trebao bi ostati lagan osjećaj gladi. Veća porcija treba biti za doručak, a manja porcija za večeru. Pri prvoj upotrebi hrane, jelovnik treba da sadrži dovoljnu količinu hrane koja troši energiju kako bi se osiguralo normalno zdravlje osobe tokom čitavog dana.

Glavna funkcija ugljenih hidrata je energija za ljudsko tijelo. Dolazeći s hranom, oni se ne mogu apsorbirati u istoj količini kao kod zdravih ljudi, stoga se povećava koncentracija glukoze u krvi.

Podložno dijabetesnoj vrsti prehrane, potrebno je iz prehrane isključiti lako probavljive ugljikohidrate. To su čokolada, slatkiši, brašno, proizvodi od maslaca, rafinirani šećer, riža i kaša. U jelovniku treba biti uključenih složenih ugljikohidrata koji se mnogo duže probavljaju i apsorbuju u crijevima. Ovo je zobena kaša, voće, povrće, smeđi hljeb.

Količina ugljenih hidrata koju konzumiraju pacijenti treba da bude ista svaki dan. Da biste to učinili, morate znati koji se proizvodi mogu zamijeniti. U tu svrhu se uvodi definicija jedinice za hljeb. Jedan XE sadrži 12 g ugljikohidrata, pacijent treba jesti ne više od 8 jedinica odjednom, dnevna norma je 25 XE. Na primjer, krišku raženog hljeba možete zamijeniti sa 150 g kuhanog krompira ili pola litre mlijeka.

Biljna vlakna su veoma važna u ishrani ljudi koji imaju dijabetes. Ova komponenta je u stanju da smanji nivo glukoze u krvi.

Korisne namirnice bogate vlaknima uključuju:

Vlakna poboljšavaju pokretljivost creva, normalizuju varenje i uklanjaju loš holesterol, toksine i toksine. Dnevna norma je 50 g.

Prehrana kod dijabetesa isključuje upotrebu životinjskih masti, moraju biti zamijenjene biljnim. Zabranjena hrana uključuje svinjetinu, patkinje meso, janjetinu, kiselo vrhnje i puter. Umjesto toga, možete jesti zečje meso, pileća prsa, teletinu ili puretinu, mliječne proizvode. Meso morate pariti ili ispeći u pećnici s povrćem, uz dodatak male količine biljnog ulja.

Takav režim rada ne samo da pomaže u snižavanju razine šećera, već i smanjuje sadržaj holesterola s niskom gustinom, s povećanjem broja kojih rizik od srčanih bolesti i krvožilnog sustava naglo raste. Maslac ne zamjenjujte margarinom, jer ne sadrži manje štetne trans masti. Dnevna doza lako probavljivih masti je 40 g.

Kako jesti s dijabetesom? Pacijenti moraju povećati količinu proteinske hrane (2 g / kg tjelesne težine) kako bi dobili energiju, jer su masti i ugljikohidrati isključeni u najvećoj mogućoj mjeri. To se posebno odnosi na trudnice, djecu, teško pothranjene pacijente. Izuzetak su ljudi koji pate od oslabljene funkcije bubrega, ketoocitoze. Možete dobiti proteine ​​iz obranih mliječnih proizvoda, žitarica, mesa s niskim udjelom masti.

Prehrana za dijabetes trebala bi potpuno zasititi tijelo korisnim vitaminima i mineralima.

Posebno je potreban vitamin B₁ kojih ima u zrnu graha, integralnog hljeba i kvasca.

Tijelu su za snižavanje glukoze u krvi potrebni mangan, bakar i cink. Ove tvari normaliziraju jetru, pospješuju proizvodnju insulinaze, povećavaju opći imunitet i potiču oksidativne procese tijela.

  • Bakar se nalazi u gljivama, orasima, mahunarkama, ovsenoj kaši i bisernom ječmu.
  • Tvrdi sir, gljive, jaja, žitarice i mahunarke bogati su cinkom.
  • Mangan se nalazi u žitaricama, crnoj ribizli i malinama.

Dijeta za dijabetes ograničava unos soli. Dnevno je dozvoljeno samo 6 g proizvoda. Dnevno treba piti tekućinu od najmanje 1,5 litara. Količina vode izračunava se na sljedeći način: 30 ml na 1 kg tjelesne težine. Izuzetak su pacijenti koji pate od bolesti bubrega, oteklina.

Zabranjena alkoholna pića, koja mogu dovesti do hipoglikemije. Alkohol pojačava proizvodnju inzulina u tijelu, doprinosi razvoju i pogoršanju ketoacidoze.

Kako jesti s dijabetesom? Ako je pacijent višak kilograma, tada broj kalorija dnevno ne smije biti veći od 35 jedinica na 1 kilogram tjelesne težine. Ljudi sa normalnim sastavom trebaju primati do 40 kcal / kg dnevno, a za tanke pacijente taj se broj povećava na 50 kcal / kg. Pacijentima je teško pridržavati se stroge prehrane, pa im je ponekad dopušteno jesti malo slatkog ili masnog, zamijenivši ih s bilo kojom drugom iz prehrane.

Kako jesti osobe sa dijabetesom tipa I koji primaju inzulin? Za takve bolesnike je važno da naprave meni koji sadrži istu količinu ugljikohidrata dnevno. Da biste to učinili, možete zamijeniti proizvode ekvivalentnim kako biste diverzificirali prehranu. Važno je pravilno distribuirati nastale ugljikohidrate. Kršenje ovih pravila može dovesti do naglog povećanja šećera u krvi.

Za bolesnike ovisne o insulinu preporučuje se dijeta br. 9b. Pacijent bi uvijek trebao imati sa sobom nešto slatko, tako da pri naglom padu glukoze ne bi došlo do krize.

Kakva je ishrana potrebna svakom pacijentu koji boluje od dijabetesa, odlučuje lekar. Liječnik propisuje režim i prehranu, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta, težinu bolesti, prisustvo komplikacija.

Razlog nastanka bolesti tipa II je loša probavljivost inzulina u tijelu. Dolazni ugljeni hidrati nemaju vremena za preradu i uzrokuju povećani šećer. Za takve bolesnike je vrlo važno slijediti dijetu s malo ugljikohidrata kako bi se normalizirao metabolizam lipida.

U pravilu su pacijenti sa dijabetesom tipa II s prekomjernom težinom, stoga je masna hrana isključena iz jelovnika za gubitak kilograma.

U narodnoj medicini postoji mnogo korisnih recepata na bazi prirodnog bilja koji pomažu normalizaciji i snižavanju šećera u krvi, obnavljaju metaboličke procese u tijelu. Takvi lijekovi uključuju dekociju bobica ruže, koprive, jagoda, jeruzalemski sok od artičoke. Biljke sadrže vlakna i minerale, vitamine koji su potrebni ljudima koji pate od različitih oblika dijabetesa.

Uravnotežena prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata važan je dio liječenja različitih vrsta dijabetesa. Slijedeći dijetu omogućava pacijentima da vode normalan način života, kako bi maksimizirali svoje dobrobit.

Pogledajte video: ČIZK - Šećerna bolestdijagnoza, prevencija i liječenje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar