Može li postojati neplodnost kod dijabetesa

Muškarci i žene s dijabetesom često pate od neplodnosti zbog oslabljene plodnosti, jer se hormonska pozadina mijenja u tijelu. Pogođene su krvne žile i periferni nervi. Uz višak šećera u muškaraca, DNK sperme nepovratno se oštećuje, a reproduktivna sposobnost na molekularnoj razini gubi se.

Muški reproduktivni trakt sadrži spojeve koji su krajnji proizvodi prekomjerne glikacije. Kada se ti proizvodi nakupljaju zbog komplikacija dijabetesa, dolazi do oštećenja DNK sperme i narušava se reproduktivni sistem. Takođe utiče na starost i stil života muškaraca.

Sa lošom kvalitetom sperme, kvaliteta embrija će takođe biti niska. U žena s dijabetesom dolazi do pobačaja, smanjuje se brzina implantacije embrija u maternicu, često se javljaju ozbiljne ginekološke bolesti, uključujući onkološke, sazrijevanje jaja i plodnost.

Neplodnost kod dijabetesa nije rečenica

Čimbenici muške neplodnosti u šećernoj bolesti

Čovjek može biti neplodan zbog sljedećih provokativnih faktora:

  1. Vaskularna erektilna disfunkcija. Uz dijabetes, mijenja se koagulacija krvi, zidovi posuda postaju deblji, što dovodi do kršenja opskrbe krvi penisom zbog niske mikrocirkulacije i začepljenja posuda aterosklerotičnim plakovima. U ovom slučaju je poremećena erekcija, razvija se impotencija, što onemogućava seksualni odnos. To postaje glavni uzrok neplodnosti.
  2. Retrogradna ejakulacija. Kršenje pokretljivosti vasilnih žila i mjehura događa se pri oštećenju perifernih živaca kod dijabetičara. A smanjenjem tonusa mokraćni sfinkter ne može ući u rodnicu žene zbog iscjedaka u mjehur.
  3. Pogoršanje sperme. Prisutnost fragmentirane DNK u spermi čini ih neprikladnim za oplodnju jajašca. Kvaliteta sperme opada sa smanjenim nivoom testosterona (hipogonadizam). Kakva je i vjerovatnost trudnoće.

Simptomatologija

Dokazana je povezanost dijabetesa i muške neplodnosti, stoga se s početnim razvojem dijabetesa ne mogu zanemariti sljedeći simptomi:

  • jaka žeđ, suha usta
  • stalna glad i povećani apetit,
  • učestalo mokrenje, posebno noću,
  • prisutnost svrbeža u genitalnom području,
  • pojava seksualnih poremećaja, uključujući smanjenu potenciju,
  • izbacivanje male količine ejakulata.

Kod muškarca ovisnog o insulinu hormonalna pozadina bit će nenormalna (nezdrav), kao i sposobnost začeća ploda. Ako je čak i jedan hormon nestabilan, tada može funkcionirati čitav hormonalni sistem.

Poznato je da se uz kontinuirano davanje inzulina smanjuje proizvodnja testosterona koji je odgovoran za kvalitetnu oplodnju spermatozoidnom ćelijom jajeta, jer se spermatogeneza, tj. Formiranje i normalno sazrijevanje spermatozoida, pogoršava.

Kod neplodnosti muškarci sa dijabetesom leče se različitim dokazanim metodama, kao i IVF + ICSI. Tijekom empirijske terapije (uz azoospermiju zbog retrogradne ejakulacije) iz urina se dobijaju zametne ćelije. Embriolog odabire spermu s najboljim karakteristikama i uvodi je u žensko jaje.

Prilikom odabira patogenetske terapije prvo se provodi potpuni pregled. Androlog otkrije uzrok, a zatim odabere režim liječenja.

Normalno i neispravno kretanje sperme

Glavni algoritmi liječenja muške neplodnosti kod dijabetesa dati su u tabeli 1:

RazloziPrimjenjive metode
LečenjeGnojidba
Ideopatska neplodnost (nepoznat uzrok)Mikrohirurška operacija, laparoskopija.ECO / ICSI, IISM, IISD In vitro oplodnja (IVF) izvan tijela
Endokrina neplodnostKonzervativna terapija ovisno o stupnju hormonske neravnoteže.ECO / ICSI, IISM ili IISD ICSI metoda
Imunska neplodnostKonzervativna terapija, kapacitizacija sperme.IISM, ECO / ICSI. Umjetno osemenjivanje - AI (SM ili DM)
Varikocele vene testisa i spermatične vrpceMikrohirurška operacija, laparoskopija.IVF / ICSI ili IMSM Varicocele
Zarazne bolestiPatogen je izolovan i propisan je režim lečenja.Nakon tretmana oba partnera provode IMSM, odnosno / i IVF / ICSI Patogeni za PPP infekcije
Upala spoljnih i unutrašnjih genitalnih organaAntibakterijski lijekovi, masaža, fizioterapija, fonoforeza, akupunktura.Alternativno, IISM ili IVF / ICSI nakon liječenja upale Orchoepididimitis kod muškaraca
Seksualna i / ili ejakulatorna disfunkcijaLijekovi, fizioterapija, operacija, biopsija spermeECO / ICSI

  • Intimna pitanja o dijabetesu: potencija, erekcija, libido i masturbacija)
  • Anejakulacija i anorgazmija kod dijabetesa)

Napomene uz tabelu:

  1. ICSI (ICSI) - uvođenje visokokvalitetne sperme ubrizgavanjem u citoplazmu jajeta. Tijekom postupka koriste se posebni mikromanipulatori i mikroskop.
  2. IISM je metoda umjetne oplodnje muževom spermom.
  3. IISD je metoda umjetne oplodnje s donatorskom spermom.
  4. Kapitacija sperme u imunološkoj neplodnosti protiv dijabetesa su biohemijske i funkcionalne promjene sperme nakon izlaganja tajni ženskog genitalnog trakta, posebno progesterona. Prilikom približavanja i okruženju jajeta sa brojnom spermom, rotiraju ga svojim flagelama i do 12 sati. Brzina rotacije - 4 puna obrtaja / min. Kad jaje i sperma dođu u kontakt, pojavit će se AR - akrosomna reakcija, odnosno posebni enzimi biće oslobođeni nakon što se spermatozoidi pričvrste na membranu jajašca. Tada će se akrosom (membranski mjehurić na glavi sperme) spojiti sa vanjskom membranom jajeta.

Kod muškaraca, abnormalnosti genitourinarnog sistema mogu biti urođene, tada to ne može bez hirurške korekcije. Uz prisustvo azoospermije (odsutnost sperme u ejakulatu), nakon histološkog pregleda i dijagnostičke biopsije testisa i dodataka pokušavaju dobiti spermatozoide za IMSM, IVF / ICSI. Ako je nemoguće dobiti spermu, koristite IISD.

Liječenje muškog reproduktivnog sustava eliminiraće neplodnost

S razvojem hipogonadotropnog hipogonadizma kod dijabetesa propisuju se Luliberin (GnRH), Menogon, Humegon, horionski gonadotropin (hMG, hCG), FSH analozi: Metrodin, Gonal-F.

Očekivani učinak kod primjene konzervativnog liječenja ove patologije ne javlja se uvijek. Uz istodobni hipogonadizam, kriptorhizam je propisan Pregnil, horionski gonadotropin, Profazi.

Lijek za hipogonadotropni hipogonadizam Lijek Profazi zasnovan na ljudskom korionskom gonadotropinu

S hipogonadotropnim / normogonadotropnim hipogonadizmom i oligozoospermijom potrebni su antiestrogeni za liječenje: Klostilbegit ili Klomifen i Tamoxifen + lijekovi koji se koriste u empirijskoj terapiji. Ako se dijagnosticira hiperprolaktinemija (povišena razina hormona prolaktina u krvi), terapiju provode agonisti receptora dopamina: Bromkriptinom, Dostineksom, Noprolakom.

Dostinex tablete na bazi kabergolina

Bilje za mušku neplodnost

Proklijala pšenica

Ako je spermogram pokazao malu količinu sperme i malu pokretljivost sperme, pšenicu trebate razmrsiti, usitniti je u mikseru (ili proći kroz mlin za meso) i izmiješati kašu s medom (1: 1). Jedite smjesu pola sata prije jela, 2 kašike. l u roku od 1-2 meseca. Od davnina su narodni iscjelitelji preporučivali piti sok od dunje noću, po 100 ml svakog, počevši od mladog mjeseca prije punog mjeseca.

Ako su spermatozoidi potpuno nepomični, morate piti dekociju iz sjemenki planteža i okupati se s temperaturom vode od + 37 ° C, dodajući joj infuziju korijena i lišća planinarke: za 50 g će trebati 1 litra ključale vode. Inzistirajte na 40 minuta i okupajte se 25 minuta u jesensko-zimskoj sezoni.

Kurs - 15 postupaka. Trava čička (3-4 žlice l.) Pari se kipućom vodom (0,5 l) u termosici i insistira 4 sata. Uzmite 30 minuta prije jela po pola čaše 4 puta.

Mamica i sok od šargarepe za smjesu

Ako se otkrije hipoleriemija (nekvalitetna sperma) i smanjena je seksualna funkcija na pozadini dijabetesa, potrebno je piti mumični rastvor (0,2-0,3 g) tokom 25-28 dana. Uzgaja se u soku od mrkve, morske heljde ili borovnice (1:20). Pije se ujutro na prazan stomak i noću. U ovu smjesu možete dodati sirovi žumanjak.

Čaj ruža je najbogatiji izvor vitamina E

Za povećanje spermatogeneze i poticanje rada jajnika potrebno je piti čaj od ruže: bijeli ili ružičasti, kao i suncokret (1 kašika trave u 1 kašike ključale vode, ostaviti 2 sata pod krznenim premazom i procijediti).

Trava ramije (orthilia ili materina svinje) jednostrana je (3 kašike) smještena u termos i parjena kipućom vodom (0,5 l), infuzirana cijelu noć. Umesto čaja nakon obroka pijte 150 ml 3-4 puta dnevno. Takav je čaj koristan i za muškarce i za žene s neplodnošću na pozadini dijabetesa.

Borovija maternica se još naziva i ramizija ili ortilija.

Čimbenici ženske neplodnosti u šećernoj bolesti

Kod dijabetesa se imunitet naglo smanjuje, pa rizikuju da dobiju zarazne ili virusne bolesti, uključujući genitourinarni sistem, i patologije mliječnih žlijezda. Često pate od menstrualnih bolova, dismenoreje, predmenstrualnog sindroma, odgođene menstruacije, krvarenja i drugih menstrualnih nepravilnosti.

Ako je žensko tijelo otporno na inzulin, počela je pretilost, policistični jajnici, to postaje uzrok neplodnosti. S pretilošću kod žena je oštećena ovulacija, pa će bez dijeta i gubitka težine teško začeti dijete. Osim prehrane, trebat će vam stalno praćenje inzulina, razine hemoglobina i šećera u krvi kako biste održavali ove pokazatelje u normi.

Žene koje su sklone prekomjernoj težini, a također nakon 35. godine, mogu razviti gestacijski oblik dijabetesa nakon početka trudnoće, jer se glukoza ne apsorbira pravilno. Ovaj oblik dijabetesa počinje se pojavljivati ​​u tjednu 20-27-32 i često dovodi do pobačaja, polihidramnija, prijevremenog rođenja i rađanja velikog (teškog) djeteta.

Kod polihidramnija fetus može razviti defekte, dijete može umrijeti unutar materice na pozadini manifestacija dijabetesa i gestoze, kao i s velikom masom fetusa.

Ako dijabetes napreduje, postaju sljedeće zabrane začeća djeteta:

  • dijabetičke mikroangiopatije: lezije malih posuda u različitim organima,
  • inzulinski rezistentni oblici dijabetesa: liječenje inzulinom ne donosi očekivani učinak,
  • prisutnost dijabetesa kod oba supružnika, što povlači za sobom prenošenje bolesti na dijete nasljeđem,
  • Rezusni sukob u kombinaciji s dijabetesom: dolazi do uništavanja RBC antitijela na Rh-pozitivni plod. Antitela proizvodi telo Rh-negativne majke,
  • aktivna tuberkuloza na pozadini dijabetesa,
  • djeca s oštećenjima u razvoju i opetovanim rađanjem mrtve djece.

Planiranje trudnoće za dijabetes

Da biste isključili razvoj neplodnosti u prisustvu dijabetes melitusa, da biste uspješno začeli, rodili i rodili dijete prije planiranja trudnoće, potrebno je konsultirati opstetričara-ginekologa, endokrinologa, nefrologa, neurologa, kardiologa i optometrista i biti u potpunosti pregledan. Dijabetes melitus može uzrokovati komplikacije i druge nepoželjne patologije ili probleme koji utiču na život žene i nerođenog djeteta.

Praćenje glukoze u krvi i kompenzacija dijabetesa omogućava roditi plod i roditi dijete

Iako se među liječnicima raspravlja o činjenici da trudnoća nije kompatibilna s dijabetesom, mnogi su ljudi skloni vjerovati da će pravilnim planiranjem žena moći zatrudnjeti i roditi dijete.

Osim kompletnog medicinskog pregleda i tretmana radi dobivanja kompenzacije za dijabetes, žene stalno prate razinu glukoze u krvi, smišljaju planove za fizičku aktivnost, prehranu i terapiju inzulinom te prolaze obuku za planiranje trudnoće u školi. Video sadrži informacije o planiranju trudnoće za dijabetes.

Važno je znati. Uz neplaniranu trudnoću, žene s dekompenziranim dijabetesom i neredovitim menstrualnim ciklusom uče o začeću na 2-3 mjesecu. Loša nadoknada dijabetesa može negativno utjecati na plod. Može doći do komplikacija, jer prije 7. tjedna u embrionu se formiraju svi unutrašnji organi, centralni nervni sistem, slušni aparat i oči, rastu udovi, srce otkucaje.

S povećanom razinom šećera u majčinoj krvi ne može biti kompliciran samo intrauterini razvoj djeteta, već i vaskularne komplikacije dijabetesa. Žena može patiti od dijabetičke retinopatije, oštećenja bubrega, gestoze sa povišenim krvnim pritiskom, edema, pogoršanja pijelonefritisa.

Ona otkriva protein u urinu. Sa gestozom može doći do eklampsije: konvulzije do gubitka svijesti. Zbog toga je važno pratiti nivo šećera i održavati ga normalnim.

Kontrola šećera u krvi glukometrom

Prije planiranja trudnoće, uključujući IVF, žene trebaju normalizirati svoj metabolizam ugljikohidrata. To će pomoći da se izbjegnu pobačaj, nenormalan razvoj fetusa, pojava komplikacija kod majke, uključujući eklampsiju. Tokom pregleda važni su pokazatelji glikoziliranog hemoglobina.

Ukazuje na kompletnost kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata u zadnja 2 mjeseca. Provjerava se stanje bubrega, obavlja se EKG, daje se krv za biohemijske analize. Zatim se sastavljaju IVF protokoli ako u roku od 1-1,5 godina ženino liječenje neplodnosti nije bilo uspješno.

Važno je znati. Kod dijabetesa tipa 1, IVF se izvodi na osnovu ubrizgavanja inzulina. Primijenite kratki ili dugi inzulin u pravim dozama, slijedite dijetu i razinu tjelesne aktivnosti kako biste u potpunosti nadoknadili metabolizam ugljikohidrata.

Za pravilan razvoj djeteta hrana treba biti bogata željezom, jodom (200 mcg), folnom kiselinom (400 mcg) i drugim vitaminima.

Specijalistički ispit

Ginekolog pruža potreban tretman za otkrivanje bolesti genitourinarnih organa. Optometrist provjerava fundus i po potrebi obavlja lasersku fotokoagulaciju. Kardiolog prati stanje kardiovaskularnog sistema, posebno kod dijabetesa koji traje preko 10 godina.

Važno je pregledati i konsultovati neurologa. Najčešća komplikacija kod dijabetičara je visoki krvni pritisak. Zbog toga se mora kontrolirati mjerenjem u sjedećem položaju, ležeći i po želji ustajanje.

U laboratoriji, prilikom planiranja trudnoće, ispituju:

  • mikroalbuminurija mokraće,
  • opća analiza urina i prema Nechiporenku,
  • biohemijski test krvi na prisustvo ukupnog holesterola, bilirubina, ukupnog proteina, kreatinina, triglicerida, ALT, AST,
  • HbA1c i Rebergov test,
  • štitna žlijezda ultrazvukom.

Nakon dvomjesečne nadoknade za dijabetes, specijalistima je omogućeno da planiraju trudnoću, uključujući izvršiti IVF.

Što su IVF protokoli

Jedna od najvažnijih faza programa IVF je MTR - stimulacija superovulacije. Nakon ulaska u protokol programa MTR, ženi se uzastopno ubrizgava lijek.

Oni uzrokuju rast folikula u oba jajnika, kako bi se dobilo zrelo jaje i što je više moguće. Pored toga, obavljaju se i druge manipulacije radi postizanja oplodnje.

  • izvršiti punkciju jajnika,
  • transfer embriona
  • rano podržati lijekove za trudnoću.

IVF protokoli su:

  1. Dugo. Proizvodnja gonadotropina od strane hipofize blokirana je, počev od 21. dana prethodnog ciklusa, svakodnevnim potkožnim injekcijama agonista hormona koji oslobađaju gonadotropin. Uz to se već od 1. do 3. dana menstrualnog ciklusa uvode stimulatori rasta folikula jajnika: LH i FSH preparati. Probijanje se izvodi 13-15. Dana ciklusa.
  2. Kratko. Agonisti hormona koji otpušta gonadotropin daju se prvog dana menstrualnog ciklusa. Ovaj se kratki protokol razlikuje od dugog. Uvođenje FSH / LH preparata započinje sljedećeg dana. Ovaj protokol propisan je ženama s jajničkom rezervom i predviđenim odgovorom jajnika na stimulaciju i ako nema rizika od razvoja OHSS - sindroma hiperstimulacije jajnika.
  3. Uz prisustvo antagonista hormona koji oslobađa gonadotropin propisuje se ako vodeći folikul dosegne 14 mm i kao blaga stimulacija prilikom propisivanja FSH-a na 4-5 dan menstrualnog ciklusa
  4. Prirodna, tj. gotovo bez upotrebe hormonskih lijekova onim ženama kojima je kontraindicirana hormonska stimulacija. Uz neovisno sazrijevanje jajašca, samo promatraju kako folikul raste. Tada se vrši punkcija jednog socita.
  5. Krioprotokol pomoću zamrznutih zametaka. U tom slučaju je potrebna priprema sluznice maternice. Tako da je implantacija embrija uspešna. Za to se priprema endometrijum pomoću hormonskih sredstava. Ako je moguće, provedite prirodni krioprotokol. Kada odmrznuti embriji sazriju, oni se prenose u materničku šupljinu žene. Trudnoća je podržana hormonima još 2 mjeseca.

Primjer protokola IVF

Za svaku ženu, ovisno o situaciji, liječnik reproduktolog odabire pojedinačni lični program. Uzima u obzir karakteristike tijela i zdravlje bračnog para i dosadašnje iskustvo s pokušajima IVF-a. Povremeno se koristi japanski, šangajski ili kanadski protokol.

Psihološki uzrok neplodnosti kod dijabetesa

Neplodnost kod dijabetesa kod žena nastaje zbog izraženih hormonskih promjena u tijelu. Pored poremećaja metabolizma vode, napreduje jak svrbež kože, oštećenje živaca kod djevojčica, cistične promjene na genitalnim organima. Dijabetes takođe povećava rizik od razvoja sljedećih komplikacija.

  1. Promjene u materničkom tkivu koje sprječavaju da se oplođeno jaje pričvrsti za endometrij.
  2. Intrauterusna smrt fetusa.
  3. Spontani pobačaj.
  4. Teški poremećaji ovulacije koji dovode do nemogućnosti začeća žene.

Razvoj neplodnosti kod dijabetesa koji nije ovisan o insulinu objašnjava se činjenicom da je povećana otpornost na inzulin već i hormonalni poremećaj. Pokreće lanac usko povezanih hormonskih neravnoteža koji nepovoljno utječu na sposobnost žene da ima dijete.

Iako nije teško zatrudnjeti na početku razvoja dijabetes melitusa, problematično je roditi dijete. U 50-ima, četvrtina svih trudnoća kod dijabetesa završila je pobačajem. Trenutno je taj nivo smanjen na 2-5% kod žena s dijabetesom. U fazi planiranja, žena treba da podrži glikovani hemoglobin od najviše 6,5%.

Neplodnost kod dijabetesa kod muškaraca izaziva upravo takve faktore.

  1. Kršenje metabolizma masti, ateroskleroza. Taloženje plazmi kolesterola na stijenkama krvnih žila doprinosi pogoršanju opskrbe testisa krvlju, smanjenju broja spermatozoida i nivou hormona testosterona.
  2. Vaskuloška disfunkcija. Dijabetes melitus dovodi do promjena u zgrušavanju krvi, što dovodi do poremećaja procesa mikrocirkulacije. Oštrim kršenjem erekcije seksualni odnos postaje nemoguć.
  3. Oštećenje perifernih živaca. Taj proces dovodi do takozvane retrogradne ejakulacije, kada sjeme ne izlazi napolje, već se širi do mjehura.
  4. Značajno pogoršanje kvalitete sjemenske tekućine. Hipogonadizam doprinosi ovom procesu. Kod muškaraca sa dijabetesom smanjuje se broj održivih zdravih spermatozoida.

Hormonski testovi pomoći će utvrditi pravi uzrok muške neplodnosti. Ako se sumnja na otpornost na inzulin, ukazuju se testovi inzulina u krvi.

Važno je razumjeti da je inzulin hormon prisutan u tijelu svake osobe. Pacijenti s dijabetesom imaju određeni otpor na njega. Na toj pozadini u tijelu pacijenta pojavljuju se različiti hormonalni poremećaji.

SD kao uzrok PCOS-a.

Pažnja! Hormonska pozadina osobe prilično je osjetljiva na bilo kakve kolebanje. Kršenje i odstupanje od normi pokazatelja jedne od tvari dovodi do neravnoteže.

Nemogućnost zatrudnjenja dovodi do porasta simptoma emocionalnog stresa, povećane razdražljivosti ili depresije. Povećana koncentracija na problem neplodnosti uzrokuje sukobe unutar bračnog para, što pogoršava odnos supružnika i kvalitetu seksualnog života.

Problemi se pogoršavaju ako muškarac ima slabu erekciju i znakove impotencije. Da biste otklonili probleme, preporučuje se provesti sveobuhvatni tretman impotencije kod dijabetes melitusa tip 2 ili tipa 1. Napetost u porodičnom životu izaziva i nestabilan tijek dijabetes melitusa i hormonsku neravnotežu, što dodatno usložnjava začeće.

U takvim se slučajevima preporučuje, pored tretmana propisanog za korekciju dijabetesa, podvrgnuti psihoterapiji. Vraćanje normalnih obrazaca spavanja, dobra ishrana, adekvatan odmor i dobra psihološka atmosfera u obitelji ne mogu biti manje važni za vraćanje seksualnog nagona i začeća djeteta od lijekova.

Androlog iz videa u ovom članku govoriće o učinku dijabetesa na seksualnu funkciju.

Osnovni principi terapije

Liječenje neplodnosti za dijabetes trebao bi nadgledati kompetentni stručnjak.

Upute za obnavljanje plodnosti predstavljene su kako slijedi:

  • kontrola nad tjelesnom težinom, skup viška kilograma tokom perioda liječenja je neprihvatljiv,
  • ne smije se dopustiti redovito poštivanje prehrane, kontrola dnevnog menija, brojanje jedinica kruha, hipoglikemija i nagli porast šećera u krvi,
  • kontrola i pažljiv odabir primenjenih doza inzulina,
  • kontrola koncentracije hemoglobina u krvi.

Optimalna metoda za liječenje dijabetesa bira se pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o potrebama tijela. Ne bavite se liječenjem i pokušajte sami odabrati optimalnu dozu inzulina - ne biste trebali. Ovakve akcije mogu biti opasne za pacijenta.

Razlog skandala u porodici.

Videozapis u ovom članku upoznaće čitatelje sa karakteristikama terapije.

Optimalna taktika terapijskih manipulacija utvrđuje se privatno nakon pregleda pacijenta i dobivanja laboratorijskih podataka. U lečenju neplodnosti kod dijabetesa trebalo bi da učestvuju dva specijalista, ginekolog i endokrinolog.

Preporučeni režim liječenja može se predstaviti na sljedeći način:

  • terapija insulinom
  • prijem imunomodulatora,
  • terapija lijekovima, čija se taktika određuje privatno,
  • tjelesna aktivnost
  • hormonska terapija koja ima za cilj vraćanje prirodne pozadine.

Značenje postupka IVF

Jaje se oplođuje spermom izvan tijela žene i tada se formirani zametak prenosi u maternicu. Uspješnom implantacijom i daljnjim razvojem embrija rođena djeca neće se razlikovati u razvoju od djece začete u procesu prirodnog seksualnog kontakta.

Kod dijabetesa nije kontraindicirano izvođenje IVF-a, a kod dekompenziranog dijabetesa preporučuje se provođenje jer može utjecati na mogućnost trudnoće redovitim seksom bez kontracepcije 1-1,5 godina ili više. Naravno, morate utvrditi uzrok neplodnosti.

Ako žena ima začepljenje jajovoda ili ih uopšte nema, ako je muškarac neplodan, dolazi do imunološkog faktora: postoje antitijela na ćelije sperme, a zatim se moraju koristiti potpomognute reproduktivne tehnologije. U ovom slučaju potrebno je kontrolirati nivo šećera u krvi i glikoliranog hemoglobina.

Koraci postupka IVF

Tako da supružnici imaju priliku začeti dijete pomoću IVF-a i roditi zdravu bebu, pažljivo ih se pregleda i propisuje se hormonska terapija. Prilikom stimulacije jajnika hormonima sazrijeva nekoliko jajašaca.

Stadij stimulacije superovulacije kontrolira se ultrazvukom. Važno je uzeti jajašce prije nego što izađu iz folikula jajnika (ne ranije i ne kasnije). U ambulantnom stanju uklanjaju se kanilom koja se pod kontrolom ultrazvuka ubacuje u vaginu i uzima.

Sljedeći korak je dobivanje pokretnih i održivih spermija partnera iz ejakulata, testisa ili epididimisa. Zatim kombinirajte jedno jaje i spermu - do 100 000 kom. Ali samo jedan se unese u jaje, drugi više neće moći oploditi ćeliju zbog pokretanja zaštitnog mehanizma.

Kontrola uzgoja oplođenih jajašaca

U sljedećoj fazi, stručnjaci promatraju razvoj oplođenog jajašca, a kada se embrij formira nakon 3-4 dana, zametak ili nekoliko embriona (do 3) se posebnim kateterom prebacuju u maternicu. Uvodi se putem vagine i grlića maternice u materničnu šupljinu.

Test trudnoće provodi se 14 dana nakon prijenosa embrija: određuje se nivo humanog korionskog gonadotropina (hCG). Odgovarajući pokazatelji hormona krvi (1000-2000 mU / ml) potvrđuju trudnoću, što se može potvrditi i ultrazvukom ako se fetusno jaje nađe u maternici u 21-22 dana nakon prenosa embrija.

Prenos embrija u šupljinu materice

Nakon postupka prebacivanja embriona u maternicu, žena je u krevetu 30-60 minuta, a zatim joj je dozvoljeno da napusti ambulantu. Preporučuje se da je prati neko od rodbine i odvede kući kući.

Kod kuće žene se moraju pridržavati sljedećih pravila:

  • poštujte krevet - 1-2 dana,
  • isključiti fizički i psiho-emocionalni stres,
  • šetnje na otvorenom trebaju biti mirne i kratke,
  • ne savijajte se oštro i ne dižite tegove,
  • Nemojte pregrevati ili prekomerno hladiti,
  • ne seksaj se

FAQ

Zdravo. Kako liječiti neplodnost nakon umjetnog pobačaja kod dijabetesa?

  • hormonska terapija za obnavljanje hormonske pozadine dijabetesa, za stabilizaciju menstrualnog ciklusa i rad endokrinih organa,
  • antibiotika, drugih lijekova koje je propisao ljekar, fizioterapije za upalu genitourinarnih organa nakon pobačaja,
  • hirurško i konzervativno liječenje endometritisa, tumora, ožiljaka, opstrukcije jajovoda, sindroma policističnih jajnika,
  • zašivanje vrata maternice kako bi se isključilo njegovo spontano otvaranje,
  • potpomognute reproduktivne tehnologije: IVF / ICSI, surogat.
  • Važno je znati. Nakon umjetnog pobačaja može doći do upale ili pogoršanja hroničnih bolesti genitourinarnih organa što dovodi do pobačaja tijekom sljedeće trudnoće, nenormalnog položaja i odvajanja posteljice - djetetova mjesta i njegove degeneracije, rane puknuća membrane. Sve to zahtijeva dug i ozbiljan tretman prije nego što planirate sljedeću trudnoću.

Umjetni pobačaj završava upalom i drugim patologijama

Zdravo. Ako je učinjen mini pobačaj, zašto dugo ne mogu začeti dijete?

Fetus se usisava vakum aparatom, ali njegov čestica može ostati u materničnoj šupljini. Tada počinju upalne bolesti, a krv se otrova toksinima koji luče nekrotično tkivo. Istovremeno, s oštrim pobačajem dolazi do hormonskog neravnoteže, pogoršanog dijabetesom.

Kao rezultat toga, plodnost opada uslijed pogoršanja u radu čitavog organizma. Sonda aparata često oštećuje zidove materice, što uzrokuje stvaranje ožiljaka i adhezija, pojavu endometrioze i upale. Započnite ispitivanjem i liječenjem genitalnih abnormalnosti.

Vakuum mini pobačaj uzrokuje neplodnost

Zdravo. Medicinski pobačaj se smatra najsigurnijim za dijabetes, ali imao sam krvarenje i sada ne mogu dugo zatrudnjeti. Zašto?

Mifepristone tablete za pobačaj

Zdravo. Svakim pobačajem može početi krvarenje. Čak i sa medicinskim prekidom trudnoće, ako ostane komad fetalnog tkiva. Tada je čišćenje neophodno - hirurška intervencija.

Obično se koriste Mifegin, Mifolian, Mifeprex ili Pencrofton. Ovi sintetički steroidi, antiprogestogeni blokiraju djelovanje spolnog hormona progesterona i povećavaju kontraktilnost materice. Tada se dogodi samo-pobačaj oslobađanjem jajovoda. Čestica ploda dovodi do upale, a s infekcijom se može razviti septički šok, koji se vrlo tužno završava.

Ako se pojavi alergija na lijek, tada se ne može pojaviti samo-pobačaj i rođena djeca mogu imati ozbiljne malformacije. Preporučujemo da budete pregledani i podvrgnuti se odgovarajućem tretmanu, kao i pratiti stanje dijabetesa.

Zdravo. Da izbjegnem komplikacije nakon pobačaja, što trebam učiniti?

Zdravo. Za početak, pregled stanja genitourinarnih organa od strane ginekologa. Možda će vam liječnik propisati hormonske lijekove za sprečavanje endokrinih poremećaja i upale. Nakon pobačaja, nemojte se previše hladiti i ne pregrijavati: ne idite u saune i bazene, ne uzimajte vruće kupke i ne kupajte se u otvorenoj vodi 15-20 dana.

Ne pušiti i ne piti alkohol. Pratite telesnu temperaturu, težinu i vaginalni iscjedak. Ako se pojave temperatura i pražnjenje, odmah se obratite lekaru. Ne vodite seksualni kontakt u roku od mjesec dana, a zatim upotrijebite lokalne kontraceptive.

Zdravo. Šta je primarna i sekundarna neplodnost? Može li biti s dijabetesom?

Zdravo. Ako je reproduktivni sistem narušen i nema trudnoće, to je neplodnost 1. stepena.

  • genitalije su nerazvijene ili su općenito abnormalne: nema jajnika ili su nerazvijene, patološke jajovode,
  • problemi nastaju tokom seksa zbog anatomskih oštećenja materice i cervikalnog kanala,
  • ovulacija je poremećena zbog hormonskih poremećaja,
  • postoje bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom,
  • javljaju se genitalne bolesti: polipi cervikalnog kanala, fibroidi maternice, erozije grlića materice, endometrioza,
  • patologije nastaju u funkcioniranju imunološkog sistema: stvaraju se antitijela na spermu,
  • začeće se ne događa u oplođenim jajima: oni postaju neživi zbog poremećaja u strukturi kromosoma.

Uz neplodnost I stepena može se koristiti IVF + ICSI. Uzroci neplodnosti 2. stepena mogu biti:

  • pobačaja i pobačaja, teških porođaja, ektopične trudnoće,
  • policistična i jajnička disfunkcija, fibroidi maternice,
  • unutrašnja i vanjska genitalna endometrioza,
  • rana menopauza
  • neispravni hormoni,
  • ginekološke, zarazne i štitne bolesti,
  • neuravnotežena prehrana, posebno s dijabetesom, gojaznošću,
  • oštar gubitak kilograma zbog stalne prehrane za dijabetes,
  • psihološki stres, stres i hronični umor.

Zdravo. Koje preporuke možete dati u liječenju muške neplodnosti?

Loše navike kod dijabetesa i gojaznosti remete sintezu testosterona

Zdravo. Pokušajte imati seks barem jednom u 3-4 dana. Prestanite pušiti - nikotin povećava oksidativni stres i dovodi do viška ROS-a. Alkohol dovodi do hipogonadizma i subfertilnosti.

Stres smanjuje testosteron i broj sperme u ejakulatu. Plivajući trup treba zamijeniti labavijim podočnjacima kako se testisi ne pregrijavaju i spermatogeneza se ne pogoršava. Ne biste trebali posjetiti tople saune, parne sobe, kupke i uzimati tople kupke. Fizička aktivnost mora biti značajno smanjena.

Prehrana za dijabetes treba biti racionalna, ne smije povećavati tjelesnu težinu. Višak kilograma pomaže povećati perifernu pretvorbu testosterona u estrogen. I leptin - hormon masti inhibira sintezu hormona testosterona i LH.

Zdravo. Koje bolesti mogu uzrokovati neplodnost protiv šećerne bolesti? Hvala

Neplodnost se može dogoditi sa takvim faktorima:

  • imunološke neispravnosti,
  • urođene malformacije genitourinarnih organa: kriptorhidizam, monohizam, hipospadija, epispadija - djelomično ili potpuno cijepanje prednjeg zida uretre i sl.,
  • sistemske bolesti: dijabetes, a na pozadini tuberkuloza, ciroza jetre, hronično zatajenje bubrega, zaušnjaci + orhitis,
  • nakon operativnih zahvata koji uklanjaju ingvinalnu herniju, hidrocelu, strikturu uretre i operaciju mokraćnog mjehura,
  • u terapijskom tretmanu: zračenje, hormonska i hemoterapija, upotreba antihipertenzivnih lekova i sredstava za smirenje, lekova itd.
  • seksualni i ejakulatorni poremećaji, opstruktivna azoospermija, nekrosoospermija,
  • endokrini oblici: hipernormalni i gonadotropni hipogonadizam, hiperprolaktinemija, stanje nedostatka testosterona,
  • hromozomska patologija,
  • alkoholizam i zlonamjerno pušenje,
  • dugotrajni kontakt sa štetnim tvarima: organskim i anorganskim,
  • izloženost jonizujućem zračenju,
  • rad u sobama sa visokom ili niskom temperaturom.

Uz dijabetičku neuropatiju, muškarac može patiti od erektilne disfunkcije, kršenja ejakulacije. Kod angiopatije - pogođeni su krvni sudovi što takođe sprečava začeće. S padom proizvodnje testosterona i pretilošću, aromataza, enzim u masnom tkivu, počinje djelovati, što dovodi do pretvorbe testosterona u estradiol, ženski hormon.

Stoga se razvija hipogonadizam i opada kvaliteta sperme. Kod dijabetesa oštećena je DNK sperme. Pri planiranju trudnoće muškarce je treba pregledati i uraditi potpunu detaljnu analizu sperme. Ako je sperma dobra, tada će doći do začeća.

Kvaliteta sperme određuje mušku sposobnost reprodukcije dece.

Pravilno i pravovremeno lečenje neplodnosti kod dijabetesa usled zaraznih i upalnih bolesti čini prognozu uspešnog začeća deteta kod muškaraca i žena optimističnom i povoljnom tokom prirodnog seksualnog odnosa ili tokom IVF + ICSI, IISM ili IISD.

Pogledajte video: Poličistični jajnici PCOS Sindrom policističnih jajnika (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar