Krug mjerača glukoze tc ili sklop plus

Testne trake CONTOUR TS proizvođača Bayer dizajnirane su za ambulantno samostalno praćenje razine šećera u krvi, kao i brzu analizu u medicinskim ustanovama. Točnost rezultata jamči proizvođač samo kada se potrošni materijal koristi istovremeno s glukometrom iste tvrtke. Sistem pruža performanse mjerenja u rasponu od 0,6-33,3 mmol / L.

Test trake CONTOUR TS u Moskvi su vrlo popularne. Možete ih kupiti u bilo kojoj ljekarničkoj mreži.

Prednosti CONTOUR TS test traka i glukometra

Kratica TS u nazivu traka za mjerenje šećera na engleskom znači Total Simplicity, što znači "apsolutna jednostavnost". I ovaj naziv u potpunosti se opravdava: mjerač ima veliki ekran s velikim fontom koji vam omogućuje da vidite rezultat čak i za pacijente sa oštećenjem vida, prikladne kontrolne tipke (pomicanje i sjećanje u memoriji), priključak označen narančastom bojom za ulazak u posebnu test traku, čija će veličina biti čak i pacijentima s oštećenjem finih motoričkih sposobnosti pruža se mogućnost da sami sami izvršavaju mjerenja. Nedostatak kodiranja instrumenta za novo pakiranje test test traka je još jedna dodatna prednost. Nakon uvođenja potrošnog materijala, uređaj ga prepoznaje i automatski kodira, tako da je nemoguće zaboraviti kodiranje ako je rezultat mjerenja oštećen.

Što se još može smatrati prednostom ovih uređaja za glukometrom?

Minimalna količina biološkog materijala

Još jedan plus je minimalna količina biološkog materijala. Za obradu informacija uređaju je potrebno samo 0,6 μl. To pruža priliku za manje ozljede kože dubokim ubodima, što je najvažnije za djecu i ljude s osjetljivom kožom. To je moguće zahvaljujući posebnom dizajnu test traka, koji automatski kaplje krv u luku.

Pacijenti sa šećernom bolešću razumiju da gustoća krvi ovisi o vrijednostima hematokrita. Za žene u granicama normale ovaj pokazatelj je 48%, za muškarce - 55%, za novorođenčad - 44-61%, za novorođenčad do godinu dana - 32-45%, za maloljetnike - 37-45%. Prednost i mjerača glukoze CONTOUR TS i test traka je u tome što vrijednosti hematokrita do 70% ne utječu na rezultat mjerenja. Ni svaki mjerač šećera nema takve mogućnosti.

Ispravni uvjeti rada i skladištenja test traka

Prilikom kupovine CONTOURTS test traka potrebno je procijeniti stanje na ambalaži kako bi se isključila mehanička oštećenja, kao i obavezna provjera roka valjanosti ovog farmakološkog proizvoda. Komplet s brojilom sadrži olovku za probijanje, 10 test traka, 10 lanceta i poklopac za transport i skladištenje, upute. Cijena uređaja i potrošnog materijala za model na ovoj razini je sasvim adekvatna: sam uređaj u kompletu može se kupiti za 500-800 rubalja., CONTOUR TS test trake (50 komada) koštaju 650 rubalja.

Kako čuvati zalihe?

Potrošni materijal treba čuvati u originalnoj tubi na hladnom, suhom i tamnom mjestu, van dohvata djece. Uklonite test traku neposredno prije postupka i odmah zatvorite kućište olovke, jer štiti osjetljivi materijal od vlage, temperaturnih ekstremiteta, oštećenja i onečišćenja. Iz istog razloga, stare test trake ne možete pohraniti u originalnom pakovanju zajedno s novim. Ovo se odnosi i na lancete i druge strane predmete. Potrošnik možete dodirnuti samo suhim i čistim rukama. CONTOUR TS test trake nisu kompatibilne s ostalim modelima mjerača glukoze u krvi.

Rok trajanja naveden je na etiketi epruvete, kao i na pakovanju kartona. Nakon kršenja nepropusnosti posude za trake potrebno je na kućici olovke označiti datum. 6 mjeseci nakon početne upotrebe, ostatak potrošnog materijala treba odložiti, jer istekli materijal ne garantira točnost mjerenja.

Optimalan temperaturni režim za čuvanje test traka je 15-30 stepeni toplote. Ako je pakiranje s potrošnim materijalom bilo na hladnom, da biste ga prilagodili prije provođenja postupka, futrolu za olovku treba čuvati u toploj sobi dvadeset minuta. Strogo je zabranjeno zamrzavanje traka! Raspon temperature za CONTOUR TS mjerač je širi nego u slučaju s mnogim drugim uređajima - od 6 do 45 stepeni.

Sav potrošni materijal je za jednokratnu upotrebu i nije prikladan za ponovnu upotrebu, jer su reagensi naneseni na ploču već ušli u hemijsku reakciju s krvlju i promijenili svoje kvalitete.

Paket paketa

Komplet uključuje:

  • mjerač glukoze u krvi
  • lanceolatni uređaj "Microlight",
  • lancete
  • slučaj
  • uputstva i garancije (neograničeno).

Bayer Contour dolazi s jasnim uputama. Mjerač je vrlo jednostavan za korištenje i predstavlja narančasti priključak, dva velika, zgodna gumba i ekran koji prikazuje tačna očitanja nakon mjerenja. Specifikacije su sljedeće:

  • beznačajna količina krvi za postupak,
  • rezultata za 8 sekundi,
  • sposobnost uzimanja krvi sa različitih mjesta,
  • tačnost merenja, zahvaljujući upotrebi enzima FAD GDY,
  • ponovo možete uzeti krv za pola minuta,
  • Druga šansa tehnologija.

Pored toga, uređaj uključuje:

  • igla za uzorkovanje krvi
  • 10 lanceta
  • potrošni materijal - trake,
  • torba za nošenje uređaja,
  • detaljna uputstva
  • garancijski list.

U jednom paketu nema samo Contour TC glukometra, a oprema uređaja dopunjena je ostalim dodacima:

uređaj za probijanje prsta Microlight 2,

sterilne lancete Microlight - 5 kom.,

futrola glukometra,

brzi vodič

Ispitne trake Contour TS (Contour TS) nisu uključene u merač i moraju se kupiti zasebno.

Uređaj se može koristiti za ekspresnu analizu glukoze u medicinskoj ustanovi. Za ubod prstiju treba koristiti jednokratne skarifere.

Brojilo napaja pojedinačna litijonska baterija od 3 volta DL2032 ili CR2032. Naplata mu je dovoljna za 1000 mjerenja, što odgovara godini rada. Zamjena baterije vrši se samostalno. Nakon zamene baterije potrebna je vremenska postavka. Ostali parametri i rezultati mjerenja se spremaju.

Karakteristike aparata i njegove opreme

Contour Plus proizvodi njemačka kompanija Bayer. Izvana podsjeća na mali daljinac, opremljen priključkom dizajniranim za uvođenje test traka, velikim zaslonom i dva tipka za kontrolu.

  • težina - 47,5 g, dimenzije - 77 x 57 x 19 mm,
  • opseg merenja - 0,6–33,3 mmol / l,
  • broj spremljenih - 480 rezultata,
  • hrana - dvije litijumske 3-voltne baterije tipa CR2032 ili DR2032. Njihovi kapaciteti dovoljni su za 1000 mjerenja.

U glavnom režimu rada L1 uređaja pacijent može dobiti kratke informacije o visokim i niskim stopama posljednjeg tjedna, a također je data prosječna vrijednost za posljednje dvije sedmice. U naprednom načinu L2 možete dobiti podatke za posljednjih 7, 14 i 30 dana.

Ostale karakteristike brojila:

  • Funkcija obilježavanja indikatora prije i nakon jela.
  • Ispitajte funkciju podsjetnika.
  • Ima mogućnost podešavanja visokih i niskih vrijednosti.
  • Nije potrebno kodiranje.
  • Nivo hematokrita je između 10 i 70 posto.
  • Ima poseban konektor za povezivanje s računarom, za to morate zasebno kupiti kabel.
  • Optimalni uvjeti za skladištenje uređaja su temperature od 5 do 45 ° C, a relativna vlažnost zraka je 10-90 posto.

Kao testni uzorak upotrebljava se cela kapilarna ili venska kap krvi. Za dobivanje tačnih rezultata istraživanja dovoljno je samo 0,6 μl biološkog materijala. Indikatori ispitivanja mogu se vidjeti na zaslonu uređaja nakon pet sekundi, a trenutak primanja podataka određuje se odbrojavanjem.

Uređaj omogućava dobivanje brojeva u rasponu od 0,6 do 33,3 mmol / litra. Memorija u oba načina rada je 480 posljednjih mjerenja s datumom i vremenom testiranja. Mjerač je kompaktne veličine 77x57x19 mm i teži 47,5 g, što čini pogodnim za nošenje uređaja u džepu ili torbici i iznošenje

testiranje glukoze u krvi na bilo kojem prikladnom mjestu.

U glavnom režimu rada L1 uređaja pacijent može dobiti kratke informacije o visokim i niskim stopama posljednjeg tjedna, a također je data prosječna vrijednost za posljednje dvije sedmice. U produženom L2 režimu dijabetičarima se pružaju podaci tijekom posljednjih 7, 14 i 30 dana, funkcija obilježavanja indikatora prije i nakon jela. Tu su i podsjetnici o potrebi testiranja i mogućnosti konfiguriranja visokih i niskih vrijednosti.

  • Kao baterija koriste se dvije litijumske 3-voltne baterije tipa CR2032 ili DR2032. Njihovi kapaciteti dovoljni su za 1000 mjerenja. Strojno kodiranje nije potrebno.
  • Ovo je prilično miran uređaj s jačinom zvuka ne većom od 40-80 dBA. Nivo hematokrita je između 10 i 70 posto.
  • Brojilo se može koristiti za predviđenu svrhu pri temperaturi od 5 do 45 stepeni Celzijusa, a relativna vlaga od 10 do 90 posto.
  • Glukometar Contour Plus ima poseban konektor za komunikaciju s ličnim računarom, za to morate zasebno kupiti kabel.
  • Baer na svoje proizvode daje neograničenu garanciju, tako da dijabetičar može biti siguran u kvalitetu i pouzdanost kupljenog uređaja.

Glukometar Contour TS djeluje u različitim klimatskim uvjetima:

na temperaturi od 5 do 45 ° C,

relativna vlaga 10-93%

do 3048 m nadmorske visine.

Krv se uzima iz prsta i dodatnih područja: dlana ili ramena. Raspon mjerenja glukoze je 0,6-33,3 mmol / L. Ako se rezultat ne uklapa u naznačene vrijednosti, na displeju glukometra svijetli poseban simbol. Umjeravanje se događa u plazmi, tj. mjerač glukoze u krvi određuje sadržaj glukoze u krvnoj plazmi. Rezultat se automatski podešava s hematokritom od 0-70%, što vam omogućava da dobijete tačan pokazatelj glukoze u krvi kod pacijenta.

U priručniku Contour TS dimenzije su opisane kako slijedi:

Uređaj je opremljen priključkom za povezivanje s računarom i prijenos podataka. Proizvođač daje neograničenu garanciju na svoj uređaj.

Prednosti sistema Contour TS

Kratica TC u nazivu uređaja na engleskom znači Total Simplicity ili "apsolutna jednostavnost". A takav naziv uređaj u potpunosti opravdava: veliki ekran s velikim fontom koji omogućava vidjeti rezultat čak i osobama s oštećenjem vida, dva zgodna upravljačka gumba (opoziv memorije i pomicanje), priključak za unošenje test trake označen svijetlim narančastim. Njegove dimenzije, čak i osobama sa oštećenim finim motoričkim sposobnostima, omogućuju samostalno mjerenje.

Još jedan plus je minimalna količina biomaterijala. Za obradu podataka uređaju je potrebno samo 0,6 μl. To omogućava manje ozljede kože dubokim ubodima, što je posebno važno za djecu i dijabetičare s osjetljivom kožom. Ovo je bilo moguće zahvaljujući posebnom dizajnu test traka koji automatski crtaju kap u luku.

Dijabetičari razumiju da gustoća krvi u mnogo čemu ovisi o hematokritu. Normalno je da je to 47% za žene, 54% za muškarce, 44-62% za novorođenčad, 32-44% za novorođenčad, mlađu od godinu dana, i 37-44% za maloljetnu djecu. Prednost sistema Contour TS je u tome što vrijednosti hematokrita do 70% ne utječu na rezultate mjerenja. Nije svaki metar takav mogućnost.

Skladištenje i radni uslovi za test trake

Prilikom kupnje Bayer test traka procijenite stanje na ambalaži zbog oštećenja, provjerite datum isteka. Uz mjerač dolazi olovka za probijanje, 10 lanceta i 10 test traka, navlaka za skladištenje i transport, upute. Cijena uređaja i potrošnog materijala za model ovog nivoa sasvim je odgovarajuća: uređaj možete kupiti u kompletu za 500-750 rubalja, za mjerač Contour TS za test trake - cijena za 50 komada je oko 650 rubalja.

Potrošni materijal treba čuvati u originalnoj tubi na hladnom, suhom i tamnom mjestu koje nije dostupno djeci. Testnu traku možete ukloniti neposredno prije postupka i odmah čvrsto zatvoriti kućište olovke, jer štiti osjetljivi materijal od vlage, temperaturnih krajnosti, kontaminacija i oštećenja. Iz istog razloga, ne čuvajte rabljene test trake, lancete i druge strane predmete u originalnom pakiranju s novim. Potrošnim materijalima možete dodirnuti samo čistim i suhim rukama. Trake nisu kompatibilne s drugim modelima glukometra.

Datum upotrebe potrošnog materijala može se vidjeti kako na etiketi epruvete, tako i na kartonskom pakovanju. Nakon curenja označite datum na kućištu olovke. 180 dana nakon prve primjene, ostatak potrošnog materijala treba odložiti, jer istekli materijal ne garantira točnost mjerenja.

Optimalan temperaturni režim za čuvanje test traka je 15-30 stepeni toplote. Ako je pakovanje bilo na hladnom (trake ne možete zamrznuti!), Da biste ga prilagodili pre postupka, mora se držati u toploj sobi najmanje 20 minuta. Za CONTOUR TS mjerač raspon radne temperature je širi - od 5 do 45 stepeni Celzijusa.

Provjera zdravlja kompleta

Prije prve upotrebe ambalaže test test traka, kao i prilikom kupnje novog uređaja, zamjene baterije, spremanja uređaja u neodgovarajuće uvjete, a ako padne, sustav se mora provjeriti na kvalitetu. Popačeni rezultati mogu prouzrokovati medicinsku grešku, pa je zapostavljanje kontrolnog ispitivanja opasno.

Za postupak će vam trebati kontrolno rješenje CONTOUR ™ TS dizajnirano posebno za ovaj sistem. Važni rezultati mjerenja ispisuju se na boci i ambalaži i na testiranju ih morate fokusirati. Ako indikacije na zaslonu ne odgovaraju predloženom intervalu, sustav se ne može koristiti. Za početak pokušajte zamijeniti test trake ili kontaktirajte Bayer Health Care.

Preporuke za upotrebu CONTOUR TS

Bez obzira na prethodno iskustvo s glukometrima, prije kupnje CONTOUR TS sustava trebali biste se upoznati sa svim uputama proizvođača: za CONTOUR TS uređaj, za istoimene test trake i za probijanje Microlight 2 olovke.

Ali u proširenim uputama za Contour TS mjerač možete pronaći preporuke za testiranje sa alternativnih mjesta (ruke, dlanovi). Preporučuje se mijenjati mjesto uboda što je češće moguće kako ne bi došlo do zadebljanja i upale kože. Prvu kap krvi bolje je ukloniti suhom pamučnom vatom - analiza će biti tačnija. Prilikom stvaranja kapi, ne morate da snažno stisnete prst - krv se meša sa tečnošću tkiva, iskrivljujući rezultat.

  1. Pripremite svu dodatnu opremu za upotrebu: glukometar, olovka Microlet 2, jednokratne lancete, epruveta sa prugama, alkoholni ubrus za injekcije.
  2. Utaknite lancetu za jednokratnu upotrebu u probijač, za to uklonite vrh drške i umetnite iglu odvrtanjem zaštitne glave. Ne žurite sa bacanjem, jer će nakon postupka biti potrebno baciti lancetu. Sada možete staviti kapu na mjesto i podesiti dubinu probijanja rotiranjem pokretnog dijela sa slike malog kapi na srednji i veliki simbol. Usredotočite se na svoju kožu i kapilarnu mrežicu.
  3. Pripremite ruke tako da ih operete toplom vodom i sapunom. Ovaj postupak neće osigurati samo higijenu - lagana masaža ugrijat će ruke, povećati protok krvi. Umjesto nasumičnog ručnika za sušenje, bolje je uzeti sušilo za kosu. Ako trebate obraditi prst alkoholnom krpom, morate dati i vrijeme jastučića da se osuši, jer alkohol, poput vlage, iskrivljuje rezultate.
  4. Stavite test traku sa sivim krajem u narandžasti otvor. Uređaj se automatski uključuje. Na ekranu se pojavljuje simbol s trakom. Uređaj je sada spreman za upotrebu, a imate tri minute za pripremu biomaterijala za analizu.
  5. Da biste uzeli krv, uzmite Microlight 2 ručicu i čvrsto je pritisnite na stranu jastučića za prste. Dubina uboda ovisit će i o tim naporima. Pritisnite plavo dugme zatvarača. Najfinija igla bezbolno probija kožu. Prilikom stvaranja kapi ne ulagajte mnogo napora. Ne zaboravite da uklonite prvu kap suhom pamučnom vunom. Ako je postupak trajao više od tri minute, uređaj se isključuje. Da biste ga vratili u režim rada, morate ukloniti i ponovo umetnuti test traku.
  6. Uređaj sa trakom treba donijeti na prst tako da njegov rub dodiruje samo kap, a da pritom ne dodiruje kožu. Ako sustav držite u tom položaju nekoliko sekundi, sam trak povući potrebnu količinu krvi na indikatorsku zonu. Ako to nije dovoljno, uvjetni signal sa slikom prazne trake omogućit će dodavanje porcije krvi u roku od 30 sekundi. Ako nemate vremena, morat ćete zamijeniti traku novom.
  7. Sada odbrojavanje počinje na ekranu. Nakon 8 sekundi, rezultat se pojavljuje na zaslonu. Ne možete dirati test traku sve ovo vreme.
  8. Nakon završetka postupka, uklonite traku i lancetu za jednokratnu upotrebu s drške iz uređaja. Da biste to učinili, uklonite poklopac, stavite na iglu zaštitnu glavu, ručica za spajanje i gumb za zatvaranje automatski će ukloniti lancetu u spremnik za smeće.
  9. Tupka olovka je, kao što znate, bolja od oštrog pamćenja, pa bi rezultate trebalo unijeti u dnevnik za samo nadgledanje ili u računar. Sa bočne strane, na kućištu nalazi se otvor za povezivanje uređaja sa računarom.

Redovan nadzor bit će koristan ne samo dijabetičarima - nadgledanjem dinamike glikemijskog profila liječnik ocjenjuje efikasnost lijekova, prilagođava režim liječenja.

Značajke test traka

Materijal je namijenjen samokontroliranju šećera u krvi, zajedno s istoimenim glukometrom. Kao dio test trake:

  • Gluko-dehidrogenaza (Aspergillus sp., 2,0 jedinice po traci) - 6%,
  • Kalijum ferrijanid - 56%,
  • Neutralne komponente - 38%.

Sistem Contour TS koristi napredniju elektrohemijsku metodu za ispitivanje koja se temelji na procjeni količine električne struje koja nastaje kao rezultat reakcije glukoze i reagensa. Njegovi pokazatelji povećavaju se srazmjerno koncentraciji glukoze, nakon pet sekundi obrade rezultata se prikazuju i nisu potrebna daljnja izračunavanja.

In vitro metoda ne predviđa upotrebu ovog bioanalizatora za dijagnozu ili dijagnozu dijabetičara, kao ni za testiranje novorođenčadi. U laboratorijskim uslovima, sistem se takođe može koristiti za ispitivanje venskog, arterijskog i neonatalnog šećera u krvi.

Alternativna mjerenja (radi provjere ispravnosti uređaja) izvode se s istim uzorkom krvi.

Dopušteni hematokrit treba biti u rasponu od 0% do 70%. Smanjenje sadržaja tvari koje se prirodno ili tijekom liječenja akumuliraju u krvotoku (askorbinska i mokraćna kiselina, acetaminofen, bilirubin) nema klinički značajan utjecaj na rezultate mjerenja.

Ograničenja i kontraindikacije za upotrebu sistema

Postoje određena ograničenja za CONTOUR TS test trake:

  1. Upotreba konzervansa. Od svih antikoagulansa ili konzervansa, samo su epruvete s heparinom pogodne za prikupljanje uzoraka krvi.
  2. Nivo mora. Nadmorska visina do 3048 m nadmorske visine ne utječe na rezultate ispitivanja.
  3. Lipemični faktori. Sa ukupnim holesterolom u krvi koji prelazi 13 mmol / L, odnosno sa sadržajem triglicerola više od 33,9 mmol / L, mjerač glukoze biće povišen.
  4. Sredstva peritonealne dijalize. Nema smetnji između testnih opsega na icodekstrinu.
  5. Ksiloza. Paralelno s testiranjem na apsorpciju ksiloze ili odmah nakon nje, ne vrši se krvni test na šećer jer prisutnost ksiloze u krvotoku izaziva smetnje.

Ne propisujte glukozne testove sa oslabljenim perifernim protokom krvi. Netačni rezultati mogu se dobiti pri testiranju pacijenata na stanje šoka, teške arterijske hipertenzije, hipermolarne hiperglikemije i teške dehidracije.

Dekodiranje rezultata mjerenja

Da biste ispravno razumjeli očitanja brojila, morate obratiti pažnju na jedinice mjerenja šećera u krvi, koje su prikazane na zaslonu. Ako je rezultat u milimolima po litri, prikazan je u obliku decimalnog udjela (umjesto zareza koristi se točka). Vrijednosti u miligramima po decilitru prikazuju se na ekranu kao cijeli broj. U Rusiji obično koriste prvu opciju, ako očitanja uređaja ne odgovaraju njoj, obratite se službi za podršku Bayer Healthcare (kontakti na službenim stranicama proizvođača).

Ako su vaši očitanja izvan prihvatljivog raspona (2,8 - 13,9 mmol / L), ponovno analizirajte s minimalnim vremenskim intervalom.

Kada potvrdite rezultate, odmah treba potražiti medicinsku pomoć. Za bilo koje vrijednosti glukometra ne preporučuje se samostalno odlučivati ​​o promjeni doze ili prehrane. Režim liječenja priprema i ispravlja samo liječnik.

Čak i na transporteru tačnost sistema proverava se sa nemačkom pažljivošću. Laboratorija potvrđuje točnost ako odstupanja od norme ne prelaze 0,85 mmol / L s razinom glukoze do 4,2 mmol / L. Ako su pokazatelji viši, razina pogreške povećava se za 20%. Karakteristike sistema CONTOUR TS uvijek ispunjavaju međunarodne standarde.

Provjera performansi materijala

Prije prve upotrebe ambalaže test test traka za mjerač CONTOUR TS, kao i prilikom kupovine novog uređaja, prilikom zamjene baterije, pohranjivanja uređaja u neprikladnim uvjetima, u slučaju pada sustav mora biti provjeren na kvalitetu. Iskrivljeni rezultat može uzrokovati medicinsku grešku, pa je zapostavljanje takvih ispitivanja vrlo opasno.

Za provođenje ovog postupka potrebno je kontrolno rješenje ovog proizvođača koje je posebno dizajnirano za takav sustav. Na ambalaži i boci ovog rješenja ispisani su valjani mjerni pokazatelji, na koje morate biti usredotočeni prilikom testiranja. Ako se prikaz ne podudara s predloženim intervalom, sustav se ne može koristiti. Prvo pokušajte zamijeniti CONTOURTS test trake ili kontaktirajte BayerHealthCare korisničku službu.

Detaljna uputstva za upotrebu test traka Contour TS

Prije testiranja, operite ruke sapunom i osušite ih. Pripremite svu potrebnu opremu. Ako je uređaj hladan ili vruć, držite ga i testirajte trake na sobnoj temperaturi 20 minuta kako biste se prilagodili. Ispitivanje krvi vrši se sljedećim redoslijedom:

Pripremite piercer tako što ćete u njega staviti lancetu. Podesite dubinu probijanja.

Na prst pričvrstite probijač i pritisnite dugme.

Držite malo pritiska prsta od četkice do krajnje falange. Ne stisnite prst!

Odmah nakon primanja kap krvi dovedite uređaj Contour TS sa umetnutom test trakom do kap. Uređaj morate držati trakom prema dolje ili prema sebi. Ne dirajte test traku na koži i ne kapljajte krv na vrh test trake.

Držite test traku u kapljici krvi dok se ne oglasi zvučni signal.

Kad se odbrojavanje završi, rezultat mjerenja pojavljuje se na ekranu brojila


U memoriji uređaja rezultat se automatski čuva. Da biste isključili uređaj, pažljivo uklonite test traku.

Kompaktna veličina

Zahvaljujući kompaktnoj veličini, možete uzeti uređaj sa sobom i po potrebi izmjeriti nivo glukoze, a ergonomsko tijelo olakšava držanje u ruci.

I dijete i starija osoba mogu sami rukovati uređajem.

Merač je zasnovan na tehnologiji s više impulsa. Ovo je višestruka procjena jednog uzorka krvi, što vam omogućava da dobijete tačne i pouzdane podatke uporedive sa laboratorijskim testovima. Uz to, uređaj uključuje poseban enzim, GDH-FAD, koji eliminira učinak drugih ugljikohidrata u krvi na rezultate analize. Dakle, askorbinska kiselina, paracetamol, maltoza ili galaktoza ne mogu utjecati na podatke ispitivanja.

Jedinstvena kalibracija omogućava upotrebu venske i kapilarne krvi dobivene iz dlana, prsta, zgloba ili ramena za testiranje. Zahvaljujući ugrađenoj funkciji „Druga šansa“, možete dodati novu kap krvi nakon 30 sekundi ako biološki materijal nije dovoljan za ispitivanje.

Dodatne funkcije

Tehničke karakteristike omogućavaju mjerenje ne samo u krvi uzetom iz vrha prsta, već i sa alternativnih mjesta - na primjer, dlana. Ali ova metoda ima svoja ograničenja:

Uzorci krvi uzimaju se 2 sata nakon jela, uzimanja lijekova ili punjenja.

Alternativna mjesta ne treba koristiti ako postoji sumnja da je nivo glukoze nizak.

Krv se uzima samo s prsta, ako morate voziti vozila, za vrijeme bolesti, nakon nervnog naprezanja ili u slučaju slabog zdravlja.

Kad je uređaj isključen, pritisnite i držite M tipku za pregled prethodnih rezultata ispitivanja. Također na ekranu u središnjem dijelu prikazan je prosječni šećer u krvi u posljednjih 14 dana. Pomoću dugmeta trougla možete se kretati kroz sve rezultate pohranjene u memoriji. Kada se na ekranu pojavi simbol „END“, to znači da su pregledani svi sačuvani indikatori.

Pomoću tipke sa simbolom "M" podešavaju se zvučni signali, datum i vrijeme. Format vremena može biti 12 ili 24 sata.


Upute daju oznaku kodova grešaka koji se pojavljuju kada je razina glukoze previsoka ili niska, istrošena baterija i nepravilan rad.

Kako koristiti mjerač Contour Plus?

Zbog točnosti usporedive s laboratorijskim pokazateljima, korisniku se pružaju pouzdani rezultati istraživanja. Da bi to učinio, proizvođač koristi multi-pulsnu tehnologiju, koja se sastoji u ponovljenom ocjenjivanju uzorka testne krvi.

Dijabetičarima se, ovisno o potrebama, predlaže odabrati najprikladniji način rada za funkcije. Za rad mjernih uređaja koriste se isključivo Contour Plus test trake za mjerač br. 50, koje osiguravaju visoku točnost rezultata.

Koristeći pruženu tehnologiju druge šanse, pacijent može po potrebi dodatno nanijeti krv na testnu površinu trake. Postupak mjerenja šećera je lakši, jer ne morate svaki put unositi simbole koda.

Komplet mjernih uređaja uključuje:

  1. Merač glukoze u meraču,
  2. Olovka za mikro-piercing za dobijanje prave količine krvi,
  3. Set lanceta Microlight u količini od pet komada,
  4. Praktična i izdržljiva futrola za čuvanje i nošenje uređaja,
  5. Uputstvo za upotrebu i garancijski list.

Uporedna cijena uređaja iznosi oko 900 rubalja, što je vrlo dostupno mnogim pacijentima.

Skladištenje i rukovanje

Čuvajte i provodite ispitivanja na temperaturi od 5 do 45 ° C i vlažnosti od 10 do 90%. Uređaj se može koristiti na visinama do 6301 m. Za analizu možete koristiti ne samo kapilarnu, već i vensku krv.

Uređaj ima sljedeće prednosti:

  • povoljna cijena
  • Tačna očitanja
  • kompaktnost
  • Dugo trajanje rada
  • detaljna i jasna uputstva na ruskom,
  • količina memorije koja vam omogućuje da ga koristite šest mjeseci,
  • jednostavnost upotrebe i intuitivno sučelje,
  • pozitivne kritike među pacijentima sa dijabetesom,
  • brza i praktična kontrola glukoze,
  • visoka ocjena Bayer proizvođača.

Pacijenti koji koriste mjerač glukoze "Contour TS" također bilježe nedostatke uređaja, uključujući vrijeme čekanja na indikatore tijekom mjerenja (oko 8 sekundi). Stoga korisnici biraju uređaje u kojima taj postupak traje 2-3 sekunde. Postoje podaci da je model za mjerenje šećera u krvi zastario otkako je objavljen 2007. godine. Iako nije inferiorni u svojim zaslugama novijim uređajima.

Za početak, probija se prst i kap krvi iz punkcije na prstu se nanosi na potrošni materijal u obliku traka. Zatim se stavi traka i pritisne tipka koja pokreće postupak. Konačni rezultati biće prikazani na ekranu nakon odbrojavanja u trajanju od 5 sekundi. Sposobnost uzimanja krvi vrši se s različitih mjesta i da bi se postupak mogao provesti potrebno je najviše 1-2 kapi krvi (2, u slučaju prvog neuspjelog uzimanja).

Contour TS mjerač glukoze je prikladan za upotrebu. Sledeće karakteristike su plus:

mala veličina uređaja

nema potrebe za ručnim kodiranjem,

visoka preciznost uređaja,

moderan enzim samo glukoza

korekcija pokazatelja sa niskim hematokritom,

lako rukovanje

veliki ekran i svijetli vidljivi port za test trake,

mala zapremina krvi i velika brzina mjerenja,

širok raspon radnih uslova,

mogućnost upotrebe kod odraslih i djece (osim novorođenčadi),

memorija za 250 mjerenja,

povezivanje sa računarom za spremanje podataka,

širok raspon merenja,

mogućnost ispitivanja krvi sa alternativnih mjesta,

nema potrebe za dodatnim proračunima,

analiza različitih vrsta krvi,

Garantni servis proizvođača i mogućnost zamjene neispravnog brojila.

Posebna uputstva


Kratica u nazivu TS mjerača glukoze označava potpunu jednostavnost, što u prijevodu znači "apsolutna jednostavnost".

Contour TS merač (Contour TS) radi samo s istoimenim trakama. Upotreba drugih test traka nije moguća. Trake se ne isporučuju uz merač i treba ih kupiti zasebno. Rok trajanja test traka ne ovisi o datumu otvaranja paketa.

Uređaj daje jedan zvučni signal kada se postavi test traka i napuni krvlju. Dvostruki zvučni signal znači grešku.

TS sklop (Contour TS) i test trake trebaju biti zaštićeni od ekstremnih temperatura, prljavštine, prašine i vlage. Preporučuje se čuvanje samo u posebnoj boci. Ako je potrebno, koristite blago navlaženu krpu bez dlačica da očistite kućište brojila. Otopina za čišćenje priprema se iz 1 dijela bilo kojeg deterdženta i 9 dijelova vode. Izbjegavajte da rješenje dospijete u luku i ispod gumba. Nakon čišćenja obrišite suhom krpom.

U slučaju tehničkih kvarova, kvara uređaja, morate se obratiti na telefonsku liniju na kutiji, kao i u korisničkom priručniku, na mjeraču.

* sa prosečnim merenjima 2 puta dnevno

RU br. FSZ 2007/00570 od 05.10.17., Br. FSZ 2008/01121 od 20.03.17.


KONTRAINDIKACIJE SU DOSTUPNE. PRIJE PRIJAVE POTREBNO je konsultirati svog fizičara i pročitati priručnik za korisnike.

Pravila za upotrebu ovih test traka

Preporučuje se mijenjati mjesto uboda što je češće moguće kako bi se spriječilo zadebljanje i upala kože. Početna kap krvi mora se ukloniti suhim pamučnim tamponom, a druga se koristi za istraživanje. Prije postupka, ruke treba oprati sapunom i zagrijati. Testna traka umetnuta je sivim krajem u otvor. Uređaj se automatski uključuje. Da biste uzeli krv, uzmite dršku "Microlight 2" i čvrsto je pritisnete na vrh prsta. Nakon pojave krvi i uklanjanja prve kapi, uređaj se stavlja na prst, a sam trak uvlači potrebnu količinu biomaterijala u indikatorsku zonu.

Test trake "CONTOUR TS" (CONTOUR TS) 50 kom. u pakovanju traju dugo.

Evo mišljenja korisnika test traka.

Upotreba recenzija

Pacijenti koji redovno koriste test trake govore da ova kompanija, prema njihovom mišljenju, proizvodi vrlo kvalitetni potrošni materijal i nije bilo nijednog narušavanja performansi. Upotreba ovih proizvoda je vrlo jednostavna - oni imaju visoku funkciju upijanja i brzo apsorbiraju krv. Potrošači su zadovoljni ovim proizvodom i nemaju nikakve pritužbe prema proizvođaču.

U članku su ispitane test trake „CONTOUR TS“ (CONTOUR TS), pravila za njihovu upotrebu i skladištenje.

Pogledajte video: Dijabetičari tuže Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar