Lijek Metamine: upute za upotrebu

Metformin je biguanid sa antihiperglikemijskim efektom. Smanjuje i početnu razinu glukoze i razinu glukoze nakon jela u krvnoj plazmi. Ne stimulira lučenje inzulina i ne izaziva hipoglikemijski efekat.

Metformin djeluje na tri načina:

  • dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri zbog inhibicije glukoneogeneze i glikogenolize,
  • poboljšava osjetljivost na mišićni inzulin poboljšavajući unos i korištenje periferne glukoze
  • odlaže apsorpciju glukoze u crevima.

Metformin stimulira unutarćelijsku sintezu glikogena, djelujući na sinteza glikogena. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze (GLUT).

Bez obzira na svoj učinak na razinu glukoze u krvi, metformin ima pozitivan učinak na metabolizam lipida: snižava ukupni kolesterol, lipoproteine ​​niske gustine i trigliceride.

Tokom kliničkih ispitivanja s primjenom metformina, tjelesna težina pacijenta ostala je stabilna ili umjereno smanjena. Osim što utječe na razinu glukoze u krvi, metformin ima blagotvoran utjecaj na metabolizam lipida. Prilikom uzimanja lijeka u terapijskim dozama u kontroliranim, srednjoročnim i dugoročnim kliničkim studijama, primijećeno je da metformin snižava ukupni holesterol, lipoproteine ​​niske gustine i trigliceride.

Usisavanje. Nakon uzimanja metformina vrijeme postizanja maksimalne koncentracije (T max) je oko 2,5 sata. Biološka raspoloživost tableta od 500 mg ili 800 mg u zdravih dobrovoljaca iznosi otprilike 50-60%. Nakon oralne primjene, udio koji se ne apsorbira i izlučuje u izmetu je 20-30%.

Nakon oralne primjene, apsorpcija metformina je zasićena i nepotpuna.

Pretpostavlja se da je farmakokinetika apsorpcije metformina nelinearna. Kada se koristi u preporučenim dozama metformina i režimima doziranja, stabilne koncentracije u plazmi postižu se u roku od 24-48 sati i manje su od 1 µg / ml. U kontroliranim kliničkim ispitivanjima, maksimalna razina metformina u plazmi (C max) nije prešla 5 µg / ml čak i pri maksimalnim dozama.

Uz istovremeni obrok, apsorpcija metformina opada i lagano usporava.

Nakon gutanja u dozi od 850 mg, uočeno je smanjenje maksimalne koncentracije u plazmi za 40%, smanjenje AUC za 25% i povećanje vremena za postizanje maksimalne koncentracije u plazmi za 35 minuta. Klinički značaj ovih promjena nije poznat.

Distribucija. Vezivanje proteina u plazmi je zanemarivo. Metformin prodire do crvenih krvnih zrnaca. Maksimalna koncentracija u krvi niža je od maksimalne koncentracije u krvnoj plazmi, a postiže se nakon istog vremena. Crvena krvna zrnca najvjerovatnije predstavljaju drugu komoru raspodjele. Prosječna zapremina distribucije (Vd) kreće se od 63-276 litara.

Metabolizam Metformin se izlučuje nepromenjen u urinu. Nisu pronađeni metaboliti kod ljudi.

Zaključak Bubrežni klirens metformina je> 400 ml / min., To ukazuje da se metformin izlučuje uslijed glomerularne filtracije i tubularne sekrecije. Nakon uzimanja doze, poluživot je oko 6,5 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina, i stoga se poluživot eliminacije povećava, što dovodi do povećanja razine metformina u plazmi.

Indikacije za upotrebu

Šećerna bolest tipa 2 s neučinkovitošću dijetalne terapije i vježbanja, posebno kod pacijenata s prekomjernom težinom

  • kao monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili u kombinaciji s inzulinom za liječenje odraslih.
  • kao monoterapija ili kombinirana terapija inzulinom za liječenje djece starije od 10 godina i adolescenata.

Kako bi se smanjile komplikacije dijabetesa kod odraslih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 i prekomjernom težinom, kao prvog lijeka, nedjelotvorna dijetalna terapija.

Način primjene

Monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim agensima.

Obično je početna doza 500 mg ili 850 mg (metamin, obložene tablete 500 mg ili 850 mg) 2-3 puta dnevno tokom ili nakon jela.

Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi prema rezultatima mjerenja nivoa glukoze u krvnom serumu.

Polagano povećanje doze smanjuje nuspojave iz probavnog trakta.

Prilikom liječenja visokim dozama (2000-3000 mg dnevno) moguće je zamijeniti svake 2 tablete Metamina, 500 mg po 1 tableti Metamina, 1000 mg.

Maksimalna preporučena doza je 3000 mg dnevno, podijeljeno u 3 doze.

U slučaju prelaska s drugog antidijabetika, potrebno je prestati uzimati ovaj lijek i propisati metformin kao što je gore opisano.

Kombinovana terapija u kombinaciji sa inzulinom.

Da bi se postigla bolja kontrola nivoa glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija.

Monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s inzulinom.

Lijek Metamin koristi se kod djece starije od 10 godina i adolescenata. Obično je početna doza 500 mg ili 850 mg metamina 1 put dnevno tokom ili nakon jela. Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi prema rezultatima mjerenja nivoa glukoze u krvnom serumu.

Polagano povećanje doze smanjuje nuspojave iz probavnog trakta.

Maksimalna preporučena doza je 2000 mg dnevno, podijeljeno u 2-3 doze.

U starijih bolesnika moguće je smanjenje bubrežne funkcije, pa se doza metformina mora odabrati na temelju procjene bubrežne funkcije, koja se mora redovito provoditi.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega. Metformin se može koristiti u bolesnika sa umerenim zatajivanjem bubrega, stadiju Sha (klirens kreatinina 45-59 ml / min ili GFR 45-59 ml / min / 1,73 m 2) samo u nedostatku drugih stanja koja mogu povećati rizik od laktacidoze, sa naknadno prilagođavanje doze: početna doza je 500 mg ili 850 mg metformin hidroklorida 1 puta dnevno. Maksimalna doza je 1000 mg dnevno i treba je podijeliti u 2 doze. Treba obaviti pažljivo praćenje bubrežne funkcije (svakih 3-6 mjeseci).

Ako klirens kreatinina ili GFR padne na 2, metformin treba odmah prekinuti.

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na metformin ili bilo koju drugu komponentu lijeka,
  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička koma,
  • zatajenje bubrega umjerene (stadijum IIIIb) i teške ili oslabljene funkcije bubrega (klirens kreatinina 2),
  • akutna stanja s rizikom razvoja bubrežne disfunkcije, kao što su: dehidracija, teške zarazne bolesti, šok
  • bolesti koje mogu dovesti do razvoja hipoksije (posebno akutne bolesti ili pogoršanja hronične bolesti) dekompenzirano zatajenje srca, respiratorno zatajenje, nedavni infarkt miokarda, šok
  • zatajenje jetre, akutno trovanje alkoholom, alkoholizam.

Interakcija s drugim lijekovima

Kombinacije se ne preporučuju.

Alkohol Akutna alkoholna intoksikacija povezana je s povećanim rizikom od laktacidoze, naročito u slučajevima posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i sa zatajenjem jetre. U liječenju lijekom Metamin treba izbegavati alkohol i droge koje sadrže alkohol.

Radioaktivne supstance koje sadrže jod. Unošenje radioaktivnih supstanci koje sadrže jod može dovesti do zatajenja bubrega i, kao rezultat, kumulacije metformina i povećanog rizika od laktacidoze.

Za bolesnike s GFR> 60 ml / min / 1,73 m 2, metformin treba prekinuti prije ili tokom ispitivanja i ne smije se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, samo nakon ponovne procjene rada bubrega i potvrde odsutnosti daljnjeg oštećenja bubrega. odjeljak "Značajke aplikacije").

Pacijenti s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (GFR 45-60 ml / min / 1,73 m 2) trebali bi prestati koristiti Metformin 48 sati prije primjene radioaktivnih supstanci koje sadrže jod i ne smiju se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, tek nakon ponovnog ocjenjivanja bubrežne funkcije i potvrdu o nepostojanju daljnjeg oštećenja bubrega.

Kombinacije treba koristiti oprezno.

Lijekovi koji imaju hiperglikemijski učinak (GCS sistemskog i lokalnog djelovanja, simpatomimetici, klorpromazin). Potrebno je češće kontrolirati nivo glukoze u krvi, posebno na početku liječenja. Za vrijeme i nakon prekida takve zajedničke terapije potrebno je prilagoditi dozu metamina pod kontrolom nivoa glikemije.

ACE inhibitori mogu sniziti glukozu u krvi. Ako je potrebno, dozu lijeka treba prilagoditi tijekom zajedničke terapije.

Diuretici, posebice petljasti diuretici, mogu povećati rizik od laktične acidoze zbog mogućeg smanjenja funkcije bubrega.

Značajke aplikacije

Laktacidoza je vrlo rijetka, ali teška metabolička komplikacija (visoka stopa smrtnosti u nedostatku hitnog liječenja), koja se može dogoditi kao rezultat nakupljanja metformina. Zabilježeni su slučajevi laktacidoze kod bolesnika sa šećernom bolešću s bubrežnim zatajenjem ili oštrim pogoršanjem bubrežne funkcije.

Treba uzeti u obzir i druge faktore rizika koji sprečavaju razvoj laktične acidoze: slabo kontrolirani dijabetes melitus, ketoza, produljeno gladovanje, prekomjerna konzumacija alkohola, zatajenje jetre ili bilo koje stanje povezano sa hipoksijom (dekompenzirana srčana insuficijencija, akutni infarkt miokarda).

Laktacidoza se može manifestirati kao grčevi u mišićima, probavne smetnje, bolovi u trbuhu i jaka astenija. Pacijenti bi trebali odmah obavijestiti liječnika o pojavi takvih reakcija, posebno ako su pacijenti prethodno tolerirali upotrebu metformina. U takvim je slučajevima potrebno privremeno zaustaviti upotrebu metformina dok se situacija ne razjasni. Terapiju metforminom treba nastaviti nakon procjene omjera koristi i rizika u pojedinačnim slučajevima i procjene bubrežne funkcije.

Dijagnostika Laktacidozu karakteriše kisela kratkoća daha, bol u trbuhu i hipotermija, mogući je dalji razvoj kome. Dijagnostički pokazatelji uključuju laboratorijsko smanjenje pH krvi, povećanje koncentracije laktata u krvnom serumu iznad 5 mmol / l, porast anionskog intervala i omjera laktata / piruvata. U slučaju laktacidoze potrebno je odmah hospitalizirati pacijenta. Liječnik treba upozoriti pacijente na rizik od razvoja i simptome laktacidoze.

Zatajenje bubrega. Budući da se metformin izlučuje bubrezima, potrebno je provjeriti klirens kreatinina (može se procijeniti razinom kreatinina u plazmi u krvi pomoću Cockcroft-Gault formule) ili GFR-a prije početka i redovito tijekom liječenja Metaminom:

  • pacijenti sa normalnom funkcijom bubrega - najmanje 1 put godišnje,
  • za pacijente s klirensom kreatinina na donjoj granici normalnih i starijih bolesnika - najmanje 2-4 puta godišnje.

U slučaju klirensa kreatinina 2), metformin je kontraindiciran.

Smanjena bubrežna funkcija kod starijih bolesnika je česta i asimptomatska. Oprez treba biti potreban u slučajevima kada bubrežna funkcija može biti narušena, na primjer, u slučaju dehidracije ili na početku liječenja antihipertenzivnim lijekovima, diureticima i na početku terapije s nesteroidnim nesteroidnim lijekovima.

Srčana funkcija. Pacijenti sa zatajenjem srca imaju veći rizik od razvoja hipoksije i zatajenja bubrega. U bolesnika sa stabilnom hroničnom srčanom insuficijencijom, metformin se može koristiti uz redovno praćenje srčane i bubrežne funkcije. Metformin je kontraindiciran kod pacijenata sa akutnom i nestabilnom srčanom insuficijencijom.

Radioaktivna sredstva koja sadrže jod. Uvođenje radioaktivnih sredstava za radiološka ispitivanja može dovesti do zatajenja bubrega, a kao rezultat toga dolazi do nakupljanja metformina i povećanog rizika od laktacidoze. Bolesnicima s GFR> 60 ml / min / 1,73 m 2, primjena metformina treba prekinuti prije ili za vrijeme ispitivanja i ne smije se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, tek nakon ponovne procjene bubrežne funkcije i potvrde odsutnosti daljnjeg oštećenja bubrega.

Bolesnici s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (GFR 45-60 ml / min / 1,73 m 2) trebali bi prestati koristiti Metformin 48 sati prije primjene radioaktivnih supstanci koje sadrže jod i ne smiju se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, tek nakon ponovljenog procjenjivanja bubrežne funkcije i potvrdu o nepostojanju daljnjeg oštećenja bubrega.

Hirurške intervencije. Potrebno je prestati primjenu Metamine 48 sati prije planirane kirurške intervencije koja se izvodi pod općom, spinalnom ili epiduralnom anestezijom i ne nastavlja se prije 48 sati nakon operacije ili obnove oralne prehrane i samo ako je uspostavljena normalna funkcija bubrega.

Deca. Prije početka liječenja metforminom, dijagnoza dijabetesa tipa 2 mora biti potvrđena. Učinci rasta metformina i puberteta kod djece nisu utvrđeni. Međutim, ne postoje podaci o učincima rasta metformina na rast i puberteta pri duljoj upotrebi metformina, pa se preporučuje pažljivo praćenje tih parametara u djece koja su liječena metforminom, posebno tijekom puberteta.

Djeca starija od 10 do 12 godina. Učinkovitost i sigurnost metformina kod pacijenata ove dobi nije se razlikovala od one u starijoj djeci i adolescentima.

Ostale mjere. Pacijenti trebaju pratiti dijetu, ujednačen unos ugljikohidrata tijekom dana i pratiti laboratorijske parametre. Pacijenti s prekomjernom težinom trebali bi nastaviti slijediti niskokaloričnu dijetu. Potrebno je redovno pratiti pokazatelje metabolizma ugljikohidrata.

Monoterapija metforminom ne uzrokuje hipoglikemiju, ali treba biti oprezan dok primjenjujete metformin s inzulinom ili drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima (na primjer, sulfoniluree ili derivati ​​meglitinidama).

Možda prisutnost fragmenata školjke tableta u izmetu. To je normalno i nema klinički značaj.

Ako imate netoleranciju na određene šećere, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja ovog lijeka, jer lijek sadrži laktozu.

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja.

TrudnoćaNekontrolirani dijabetes tokom trudnoće (gestacijske ili trajne) povećava rizik od razvoja urođenih malformacija i perinatalne smrtnosti. Postoje ograničeni podaci o upotrebi metformina u trudnica koji ne ukazuju na povećan rizik od urođenih anomalija. Predklinička ispitivanja nisu otkrila negativan utjecaj na trudnoću, razvoj embriona ili ploda, porođaj i razvoj nakon porođaja. U slučaju planiranja trudnoće, kao i u slučaju trudnoće, preporučuje se upotreba metformina za liječenje dijabetesa i inzulina za održavanje razine glukoze u krvi što je bliže normalnoj, kako bi se umanjio rizik od malformacija fetusa.

Dojenje. Metformin se izlučuje u majčino mlijeko, ali nisu primijećena nuspojava kod novorođenčadi / novorođenčadi koja je dojena. Međutim, kako nema dovoljno podataka o sigurnosti lijeka, dojenje se ne preporučuje tijekom terapije metforminom. Odluku o prestanku dojenja treba donijeti uzimajući u obzir prednosti dojenja i potencijalni rizik od nuspojava za bebu.

Plodnost. Metformin ne utiče na plodnost muškaraca i žena kada se koriste u dozama

600 mg / kg / dan, što je skoro tri puta više od maksimalne dnevne doze, koja se preporučuje za upotrebu na ljudima i izračunava se na osnovu površine tijela.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Monoterapija metforminom ne utiče na brzinu reakcije tokom vožnje ili rada sa mehanizmima jer lijek ne izaziva hipoglikemiju.

Međutim, treba biti oprezan kod primjene metformina u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima (sulfoniluree, inzulin ili meglitidini) zbog rizika od hipoglikemije.

Lijek Metamin koristi se za liječenje djece stare 10 godina.

Predoziranje

Pri korištenju leka u dozi od 85 g, nije primećen razvoj hipoglikemije. Međutim, u ovom slučaju primećen je razvoj laktacidoze. U slučaju razvoja laktične acidoze liječenje Metaminom mora se zaustaviti i pacijenta hitno hospitalizirati. Najefikasnija mjera za uklanjanje laktata i metformina iz tijela je hemodijaliza.

Neželjene reakcije

Metabolički i prehrambeni poremećaji: laktacidoza (vidjeti odjeljak "Značajke upotrebe").

Produljenom primjenom lijeka u bolesnika s megaloblastičnom anemijom može se smanjiti apsorpcija vitamina B 12, što je popraćeno smanjenjem njegove razine u krvnom serumu. Preporučuje se razmotriti takav mogući uzrok nedostatka vitamina B 12, ako pacijent ima megaloblastičnu anemiju.

Iz nervnog sistema: poremećaj ukusa.

Iz probavnog trakta: mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu, nedostatak apetita. Najčešće se ove nuspojave pojave na početku liječenja i u pravilu nestaju spontano. Kako bi se spriječila pojava nuspojava iz probavnog trakta, preporučuje se polako povećavati dozu lijeka i koristiti lijek 2-3 puta dnevno tokom ili nakon jela.

Iz probavnog sistema: oslabljeni indikatori jetrene funkcije ili hepatitisi, koji potpuno nestaju nakon prestanka uzimanja metformina.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: kožne alergijske reakcije, uključujući osip, eritem, pruritus, urtikariju.

Uslovi skladištenja

Čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C na suhom, tamnom mjestu i van dosega djece.

Rok trajanja 3 godine.

500 mg tablete, 850 mg: 10 tableta u blisteru. 3 ili 10 blistera u kartonskoj kutiji.

1000 mg tableta, 15 tableta u blisteru. 2 ili 6 blistera u kartonskoj kutiji.

Pogledajte video: The Experimental Ketamine Cure for Depression (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar