Leća za dijabetes

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 moraju da se pridržavaju dijeta tokom svog života. Zasniva se na ograničenju ili potpunom isključenju iz prehrane slatkiša, nekih žitarica i voća. Ipak, postoji proizvod koji se može jesti s dijabetesom tipa 2. Ovo je najobičnija leća.

Leća sa dijabetesom sigurno mora biti uključena u tjednu prehranu, proizvod apsolutno ne podiže nivo glukoze u krvi. Na policama bilo kojeg supermarketa možete pronaći zrna leće crvene, zelene i narančaste boje. Postoje bilo koje od ovih sorti sa dijabetes melitusom tipa 2 bez ograničenja.

Razlika u sorti leće izražava se samo u različitim ukusima. Liječnici preporučuju konzumiranje proizvoda zdravim ljudima i uvijek potvrdno odgovaraju na pitanje: je li moguće da ga jedete s dijabetesom tipa 2?

Hranjiva vrijednost proizvoda

Leća, ovo je zaista jedinstveni proizvod koji sadrži veliki broj vitamina, aminokiselina i drugih korisnih tvari. Evo njegovog sastava:

  • Lako probavljivi ugljikohidrati i proteini.
  • Jod.
  • Vitamini B grupe.
  • Vitamin C.
  • Kalijum, gvožđe, fosfor.
  • Vlakna
  • Masne kiseline.
  • Razni elementi u tragovima.

Sočiva imaju sposobnost normalizacije visokog nivoa glukoze u krvi, umiruju živce i zarastaju rane. Leća se koristi i kao lijek za bubrege.

Leća i dijabetes tipa 1 i 2

Obratite pažnju! Dijabetičari bi svakako trebali jesti leću. Proizvod ne samo da ne povećava koncentraciju glukoze u krvi, već je, naprotiv, smanjuje. U tom pogledu leća je jedinstven proizvod.

Koja je prednost leće s dijabetesom tipa 2:

  1. Ugljikohidrati i biljni proteini sadržani u žitaricama pružaju tijelu ogroman naboj energije.
  2. Posebna vrijednost su leće sa dijabetesom tipa 2. Proizvod prirodno normalizuje nivo glukoze u krvi. Jedenje leće najmanje 2 puta tjedno preporučuje se čak i potpuno zdravim osobama, a dijabetičari bi je trebali češće uključivati ​​u svoju prehranu.
  3. Vlakna, gvožđe i fosfor olakšavaju probavu hrane u želucu.
  4. Elementi u tragovima i aminokiseline poboljšavaju metabolizam.
  5. Kaša od sočiva dobro zasiti i zamijeni proizvode zabranjene kod dijabetesa tipa 2 (meso, neke žitarice, proizvodi od brašna).
  6. Za dijabetičare je ovo jedinstvena prilika da prirodno sniže razinu šećera u krvi.

Postoje kontraindikacije za leću, ali nisu značajne:

  1. Dijateza mokraćne kiseline.
  2. Ozbiljne bolesti zglobova.

Kako odabrati i kuhati

Najbolje je kupiti zeleno zrno, ono se brzo prokuha i praktično ne izgubi korisne kvalitete tokom postupka pripreme.

Preporučuje se namakanje zrna prije kuhanja 3 sata, to utječe na vrijeme kuhanja. Od leće se pripremaju mnoga originalna, ukusna i zdrava jela, uključujući žitarice, supe, pire krompir.

Proizvod se odlično slaže sa svježim povrćem, piletinom, govedinom, kunićem, začinskim biljem i rižom, usput, svi ovi proizvodi su dozvoljeni za dijabetes, uključujući rižu za dijabetes.

Porodica biljaka mahunarki

Postoji zanimljiva činjenica podrijetla same riječi "leća". Njegova zrna nalikuju malim zaobljenim optičkim sočivima s gotovo oštrim ivicama. Zbog svog su oblika dobili latinsko ime. Riječ se s vremenom transformirala, jer je na ruski način došla preko azijskih zemalja, gdje je uzgajana kultura. Termofilna biljka lakše podnosi sušu nego mraz.

Predstavnici porodice mahunarki (pasulj, grašak, leća) bogati su:

  • biljni proteini
  • B vitamini,
  • mineralne soli sa elementima u tragovima,
  • organske kiseline.

Elementi u tragovima (kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, silicijum) prisutni u leći daju ćelijama elastičnost i čvrstoću. Balastne supstance u svom sastavu štedljivo i nježno čiste crijeva od toksina.

Za kuhanje je bolje uzeti leću iste vrste. Sorte proizvoda imaju različita vremena kuhanja. Može se ispostaviti da neka zrna neće biti spremna za upotrebu, ostat će vlažna, dok će se druga u ovom trenutku probaviti. Kulinarsko jelo od leće dopušteno je jesti slabim pacijentima. Tehnologija njihove pripreme je jednostavna.

Dijeta sočiva

Juhe su važan dio dijetalne prehrane. Oni su dio ručka. Glavna karakteristika svake supe je njena svježina. Prema načinu pripreme, razlikuju se (pire, dolivanje goriva, vruće, hladno). Bujoni čine osnovu juhe, a za to se koriste meso, povrće, gljive, riba.

Rassolnik s lećama

U pripremljenu mesnu juhu stavite zrno i dovedite da prokuha. Kuhajte 5-7 minuta, dodajte sitno sjeckani krompir. Na maslacu propržite grubo naribanu mrkvu, pastrnjak i sitno sjeckani luk.

Ogulite kisele krastavce i sjemenke, isjecite na kockice. Bolje ih je prethodno izmiješati u maloj juhi, dodajući sok od rajčice. Sjediniti i kuhati dok ne skuha. Koristite začine (mirisni list, lovorov list). Prije posluživanja stavite sjeckani zeleni.

  • Leća - 40 g, 124 kcal,
  • krompir - 200 g, 166 kcal,
  • mrkva - 70 g, 23 kcal,
  • luk - 80 g, 34 kcal,
  • pastrnjak - 50 g, 23 kcal,
  • kiseli krastavci - 100 g, 19 kcal,
  • sok od paradajza - 100 g, 18 kcal,
  • puter - 40 g, 299 kcal.

Jedna porcija 6 iznosi 0,9 XE ili 103 kcal. Sočivo, krompir i sok od rajčice predstavljaju arsenal ugljikohidrata jela. Kod dijabetesa tipa 2, masti i ulja mogu se smanjiti.

Recepti drugog jela su univerzalni, služe se za doručak i večeru.

Piletina sa garnirom

Pileći file narežite na komade. Lagano ih pržite u biljnom ulju. Stavite u keramički lonac, dodajte malo vode i stavite u rernu da se pirja. Leću sortirajte i dobro isperite. Ulijte kipuću vodu i kuhajte 12-15 minuta.

Tamne sorte kuhajte 5 minuta, a zatim iscijedite obojenu otopinu. Ponovo dodajte vodu, posolite i držite na laganoj vatri dok ne skuhate. Zatim prilog ne otvarajte isto vrijeme, važno je zrno pustiti da se prži.

  • Leća - 250 g, 775 kcal,
  • pileći file - 500 g, 825 kcal,
  • biljno ulje - 34 g, 306 kcal.

Stavite kašu na tanjir, a gotovu piletinu stavite na vrh. Pospite sitno sjeckanim koprivom i peršunom. Jelo je dizajnirano za 6 obroka, jedan je 1,9 XE ili 317 kcal.

Kaleidoskop posuđa od leće

Leća za dijabetes tipa 2 odlična je alternativa visokokaloričnim žitaricama i tjesteninama. 100 g proizvoda sadrži 310 kcal. Dok:

  • biserni ječam - 324 kcal,
  • heljda - 329 kcal,
  • proso - 334 kcal,
  • zob - 345 kcal,
  • tjestenina - 336 kcal.

Leća, dopunjena mastima i vlaknima, neće doprinijeti brzom skoku glikemije kod dijabetesa.

Kaleidoskop hrane od leće.

  1. Leća sa gljivama i lukom. Za 1 porciju - 8 g suhih gljiva, 30 g luka, 10 g biljnog ulja. Namočite gljive, a zatim ih kuhajte u slanoj vodi. Kuhajte leću odvojeno. Tanko prokuvane kuhane gljive i luk. Pržite ih u biljnom ulju i dodajte prilog. Ovo jelo je idealno začinjeno curryjem.
  2. Leća sa patlidžanom. Za 1 porciju - 50 g rajčice, 60 g patlidžana, 10 g biljnog ulja, bosiljka i bijelog luka. Patlidžan skuhajte i isecite na sitne kockice. Ogulite rajčicu. Pržite njihove tanke ploške u dobro zagrejanom biljnom ulju. Dodajte im češnjak i patlidžan. Sve pržite zajedno, povremeno miješajući. U pripremljenu smjesu dodajte leću. Po vrhu pospite sitno sjeckani zeleni bosiljak.
  3. Leća sa jajetom i zelenim lukom. Za 1 porciju - ½ jaja, 20 g putera, 30 g zelenog luka. Tvrdo kuhana jaja, ogulite i sitno nasjeckajte. Dodajte nasjeckani luk, prelijte rastopljenim maslacem.
  4. Leća sa karfiolom. Kuhajte zrno na povrtnom čorbu (mrkva, luk, koren peršuna, pastrnjak). Posebno kuhajte karfiol u slanoj vodi. Pržite ga na maslacu. Garnish stavite na ravno tanjur. Po vrhu rasporedite isječeni kupus i ukrasite kuhanim povrćem.

Šteta je ako su leće sa dijabetesom retki gosti na pacijentovom stolu. Možda je to zbog činjenice da su pripreme u više faza. Kao i ostala žitarica, treba je namakati, kuhati, isparavati. Čak i voda u kojoj se sprema utječe na to kako će se sorta mahunarki probaviti. Za nju nije ništa isto odakle dolazi tečnost. Izvori mogu biti izvor, bunar, slavina i hlorirana voda.

Prehrambena vrijednost kulture

Sočiva ne akumuliraju toksine, nitrate, čak i ako rastu na kontaminiranom tlu. Bogat hemijski sastav potvrđuje njegovu vrijednost. 100 g sadrži: 23 g proteina, 46 g ugljikohidrata, 1,5 g masti. Opskrbljuje tijelo potrebnom dozom B, A, PP vitamina, niza minerala: mangan, cink, kobalt, titanijum, sumpor, selen. Leća je bogata gvožđem, magnezijumom, molibdenom, jodom, hromom.

Velika količina biljnih vlakana koja sadrže celulozu, pektin, polisaharide, desni, smanjuje brzinu apsorpcije glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću, nivo lošeg holesterola. Nerastvorljiva vlakna leće:

  1. Veže i uklanja toksine.
  2. Sprečavaju zatvor.
  3. Pomoć kod divertikuloze, sindroma iritabilnog creva.

Leća sa dijabetesom tipa 2 posebno je korisna u klijavom obliku. U klice leće, sadržaj biotina i vitamina B. povećava se nekoliko puta.Količina askorbinske kiseline povećava se sa 2,86 na 64, 2 mg / 100 g. Sadnice sadrže metionin i cistein koji su uključeni u sintezu aminokiselina. Nekoliko kašika mladica za doručak ili salata za ručak doprinijet će:

  1. Ojačati imunitet
  2. Hematopoeza.
  3. Normalizacija metabolizma.
  4. Gubitak kilograma

Leća crnog proklijala korisna je kod dijabetesa tipa 2, nedostatka hipo- i vitamina, abnormalnosti žučnih puteva. Zelene klice se jedu odvojeno ili se miješaju sa paprikom, tikvicama, krastavcima, biljem, orasima.

Pri uzimanju leće, jača se imunitet i normalizira se metabolizam

Ljekovita svojstva

Mogu li jesti leću ako je osobi dijagnosticiran dijabetes? Proizvod sa niskim glikemijskim indeksom (35 jedinica) i energijom (110 kcal / 100 g) nadoknađuje visoku razinu šećera, pa ga je preporučljivo jesti dva puta tjedno. Biljni protein se lako apsorbuje i dugo zasiti.

Leća je dobra zbog dijabetičara zbog sadržaja Omega-3. Kiselina mijenja sastav lipida u plazmi, smanjuje trigliceride koji su obično povećani u bolesnika. To dovodi do opuštanja zidova krvnih žila, poboljšanja rada mozga. Uz njegovu pomoć rane se brže zacjeljuju, hormonski nivo kod žena se prilagođava. Iz omega-6 nastaje gama-linolna kiselina bez koje nije moguća sinteza prostaglandina koja štiti od onkologije, srčanih patologija i alergija.

Tema hormonske nadomjesne terapije relevantna je za ljude od 45 godina. Izpuni sočiva koji povećavaju razinu estrogena produžuju biološku mladost u postmenopauzalnom periodu i štite od raka dojke.

Kao i sve mahunarke, postoje i neka ograničenja. Sočiva sadrže fitate koji nepovoljno utječu na apsorpciju hranljivih sastojaka. Budući da se protein razgrađuje dugo, kod hroničnog pankreatitisa bolje je smanjiti porcije i koristiti ga u obliku pire krompira. Dugotrajnom upotrebom protein može oštetiti sluznicu bubrežnih tubula. Oksalatni spojevi povećavaju rizik od stvaranja kamena u mokraćnim putevima.

Koliko leće treba jesti dijabetičari da ne bi naštetili zdravlju i napunili rezerve mikrohranjivih sastojaka? Dovoljno 200 g svaki drugi dan. Nuspojava je stvaranje plina. Ljudima sa crevnom disbiozom preporučuje se njihov unos svesti na najmanju moguću mjeru.

Sočivo sadrži visoku koncentraciju folne kiseline

Redoslijed kuhanja

Da biste odabrali leću za prvi i drugi tečaj, morate znati sortne karakteristike kulture.

  1. Crvena sorta bez školjke kuha se 10 minuta. Ako se zrno natapa u vodi pola sata, pripremaće se za 5 minuta, tako da su pogodnije pire krumpiru. U podlogom se koriste kao osnova za salatu.
  2. Pri kuvanju francuska sorta ne gubi formu, izvrsna je za supe. Norma se položi zajedno s mesom i kuha se bez začina.
  3. Smeđa i zelena leća imaju ukus kao orah, uljepšavaju okus mesu i peradi.
  4. Mala crna (beluga) dobra je kao neovisno jelo.

Hladni zalogaji

Salata od čaše kuhanog zrna pomiješana sa 10 trešanja narezanih na kriške pojačava apetit. Sastojcima se dodaju male kockice feta (100 g) i prstenovi crvenog luka. Prelivanje maslinovim uljem, biljem, limunovim sokom pojačava ukus i daje aromu.

Mnogi više vole katalonsku salatu od francuske leće. Žitarice (250 g) kombinuju se s kuhanim škampima (500 g), začinjenim pireom od češnjaka, ukrašenim lukom prženih luka, začinjen crnim biberom po želji.

  • Mlijeko za čišćenje dijabetičara

Sastojci za 3 šolje vode:

  1. Leća - 300 g.
  2. Luk - 200 g, 2 režnja belog luka.
  3. Paradajz 300 g, mrkva - 100 g.
  4. Prah cimeta, crnog bibera - 1/3 žlice.
  5. Karfiol, špinat - 100 g svaki.
  6. Kumin, korijander, kurkuma po ukusu.

Komponente se stavljaju u posudu, postavljaju program 20-30 minuta. Ako gotovo jelo od zelene ili crne leće izgleda nepripadno, obilno je ukrašeno zelenilom, suhim rajčicama. Nakon prve žlice dojam jela će se promijeniti. Endokrinolozi i nutricionisti vjeruju da kultura u pogledu ljekovitih i hranjivih svojstava nadmašuje mnoge reklamirane proizvode.

Infuzija trave

Za pripremu morate uzeti:

  • Vrela voda - 200ml.
  • Biljka sjeckanog leća - 1 kašika. kašika.

Sipajte kipuću vodu preko trave i ostavite da odstoji 1 sat kako bi inzistirali. Kad istekne vrijeme, infuzija se mora filtrirati. Infuziju morate piti od 1 žlice. kašika 3 puta dnevno prije jela.

Kaša od sočiva sa povrćem

  • Bilo koja leća - 1 šolja.
  • Mrkva - 1 komad.
  • Luk - 1 komad.
  • Voda - 1 litra.
  • Sol i začini po ukusu.

Žitarice prvo treba namočiti. Leća bi trebala kuhati na laganoj vatri. Nakon što voda sa žitaricama proključa, njoj se dodaje naribana mrkva i kuha se još 20 minuta.

Zatim u tavu stavite luk i začine. Još 10 minuta na vatri i kaša je spremna, kad se posluži na stolu, pospite je biljem i sjeckanim belim lukom.

Naravno, u svemu se mora poštovati mjera i zdrav razum. Jedna leća, bez lijekova i vježbanja, bez vježbe terapije za dijabetes, sniziti šećer na idealan nivo ne uspijeva. Ali dijelom je sigurno da opada.

Pogledajte video: Zabranjeno voće za dijabetičare (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar