Juha od krastavca

Uzimamo krastavce i puno zelja (po ukusu).

Krastavce očistimo, dijelom ih jednostavno narežemo na krugove, a mali dio svih krastavaca - na kockice. Krastavce ćemo narezati na kockice, oni će nam dobro poslužiti.

Izrežite zelje, pomiješajte sa krastavcima, češnjom češnjaka, nasjeckanim lukom.

Stavite u posudu sa blenderom, dodajte prokuhanu hladnu vodu, maslinovo ulje. Pretvorite u homogenu masu.

Filtrirati kroz sito.

Dodajte limunov sok, sol, biber.

U sredinu tanjira stavljamo krastavce, kockice, i ulijemo čorbu. Možete dodati kockice leda.


Za mene je takva supa jedno dobro! Ukusno i nimalo visokokalorično! A tvari koje našem tijelu trebaju za aktivan život i aktivnosti mnogo su više u svježem bilju nego u drugim proizvodima. Dobar apetit!

Ovaj recept je učesnik akcije "Kuhamo zajedno - kulinarska sedmica". Rasprava o pripremi na forumu - http://forum.povarenok.ru/viewtopic.php?f=34&t=5697

Pretplatite se na Cook in VK grupu i dobijte deset novih recepata svakog dana!

Pridružite se našoj grupi u Odnoklassniki i svakodnevno dobivajte nove recepte!

Podijelite recept sa svojim prijateljima:

Kao i naši recepti?
BB kod za umetanje:
BB kod koji se koristi na forumima
HTML kod za umetanje:
HTML kôd koji se koristi na blogovima kao što su LiveJournal
Kako će izgledati?

Fotografije "Hladna supa od krastavca" sa šporeta (4)

Komentari i recenzije

12. avgusta 2014. LorochkaT #

14. kolovoza 2014. Janecheh # (autor recepta)

6. avgusta 2014. godine Vodolija #

4. kolovoza 2014. marfutak # (moderator)

26. jula 2014. suliko2002 #

22. oktobar 2013. tomi_tn #

18. oktobra 2013. Irushenka #

18. oktobra 2013. L S #

18. oktobar 2013. Kipariss #

18. oktobra 2013. Valushok #

18. oktobra 2013. Marioka82 #

18. oktobra 2013. Olga Ka #

18. oktobra 2013. Janecheh # (autorka recepta)

18. oktobra 2013. Olchik40 #

18. oktobra 2013. Janecheh # (autorka recepta)

Bugarska supa

Ovo je naziv jela o kojem ćemo razgovarati. Najprije se čulo za supu od krastavca u Bugarskoj. Po ukusu vrlo je slična okroshki. Međutim, ne uključuje kobasice, a juha se naziva dijetalna, jer zahvaljujući njoj možete lako izgubiti kilograme.

Mnoge domaćice eksperimentiraju i dodaju svoje omiljene sastojke. Ako ne želite dijetalnu supu od krastavca, možete dodati meso, kobasice i druge proizvode koji su vam dostupni posebno.

Danas postoji puno vrsta ovog jela koje se poslužuje ne samo hladno, nego i vruće. Okus možete raznovrstiti uz pomoć avokada, suvih šljiva, suhih marelica, limuna itd. Međutim, razgovarajmo o svemu po redu.

Klasični recept za supu od krastavca

Kuvanje ovog jela neće vam trebati puno vremena, ali ćete svoj izbornik raznoliko prilagoditi.

Uostalom, domaćice moraju razmišljati svaki dan nego da bi ugađale porodici. Da biste napravili hladnu supu od krastavca, potrebni su vam proizvodi:

  1. Krastavci - 0,5 kg.
  2. Kefir - 500 ml.
  3. Orasi - 100 gr.
  4. Kopar je mala gomila.

Ponekad kuhaju takvo jelo zimi. Zatim dodajte kisele krastavce i poslužite vruće.

Kefirova supa od krastavca ima svjež i originalan ukus. Prvo orahe operite blenderom, a češnjak sitno nasjeckajte. Sjediniti ova dva sastojka, dobro izmiješati i malo zgnječiti kolutom tako da češnjak pusti sok. Upravo on daje jelu nezaboravnu aromu.

Zatim krastavce dobro operite i isecite na tanke krugove pa ih isecite na trakice. Ako je kora tvrda, izrežite je. U zdjelu stavite krastavce narezane na trakice i lagano dodajte sol da sok pusti.

Uronite u hladnu vodu - ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim prelijte kipućom vodom i sitno nasjeckajte. Ako želite, možete dodati druge zelje koje vaša porodica voli.

Kad su krastavci započeli sok, tada sve gore navedene sastojke možete kombinirati u jednoj posudi. Tamo stavite kefir i stavite u frižider na 30 minuta da se potpuno ohladi. Sada možete poslužiti za stolom u porcioniranim tanjurima.

Uz dodatak rajčice

Mnoge domaćice vole eksperimentirati u kuhinji. Stoga kulinarski stručnjaci savjetuju dodavanje rajčice u juhu od krastavaca. Pripremite jelo kao što je opisano gore, krastavcima se dodaju samo sitno sjeckani rajčice.

Ispostavit će se da će juha biti nježnog ružičastog ili crvenog nijansi, a ukus i aroma će biti nezaboravni. Sve ovisi o broju rajčica.

Postoji još jedan način dodavanja rajčice. Narežite ih na rernu da se koža ne bi uvukla u čorbu, a na samom kraju dodajte sok od rajčice. Izmiješajte tečnost i stavite je u frižider. Ostavite da se supa hladi 30-40 minuta. Tada možete poslužiti.

Ovo jelo se takođe poslužuje hladno. Da biste ga pripremili, uzmite 0,5 kg krastavaca i gomilu kopra. Možete ih proizvoljno izrezati. To je, onako kako vam se sviđa, jer rezanje apsolutno nije važno za supu od pire.

Kombinujte kefir i kiselo vrhnje (po 2 šolje). U isti kapacitet dodajte 2 kašike. l vinskog sirćeta i isto toliko maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte. Posolite, popaprite, dodajte krastavce sa koprom.

Kad se svi proizvodi sjedine, tucite ih mikserom do homogene konzistencije. Dobit ćete pire od juhe od krastavca, koji je prije posluživanja poželjno staviti u frižider. Izlijte ga na porcionirane tanjire, ukrasite zelenilom ili kriškama limuna. Jelo će ispasti ne samo ukusno, već i lijepo.

Juha od krastavca od piletine

Kao što je već spomenuto, takvo jelo može se poslužiti ne samo hladno, nego i vruće. Najbolje je da ga kuvate na pilećem čorbu. Ispada da je supa vrlo hranljiva, ukusna, originalna i lijepa.

Da biste ga pripremili, prvo trebate da skuhate pileći juhu, otprilike jednu litru. Zatim ogulite 0,5 kg krastavaca i isecite na male kockice. Stavite ih u kipuću buhu, kuhajte dvije minute, dodajte sitno sjeckani kopar, prokuhajte još minutu. Ohladite i cijelom masom tucite mikserom.

U šerpu ponovo sipati juhu od krastavca, staviti da prokuha, sol i papar po ukusu, kuhati ne više od jedne minute. Isključite i poslužite toplo do stola. Obavezno dodajte 1 kašiku. puter. Možete jelo ukrasiti svježim biljem. Na primjer, kopar ili kilantro.

Kulinarski savjeti

U članku smo ispitali kako napraviti supu od krastavca. Recept za svako jelo je domaćin i jednostavan i pristupačan. Međutim, ukus nije sve. Ne zaboravite na izgled jela. Uostalom, ako nije baš lijep, onda to nećete htjeti probati.

Prezentacija je vrlo važna za kuhinju. Stoga kulinarski stručnjaci savjetuju ukrašavanje juhe od krastavca svijetlim proizvodima. To mogu biti rotkvice, razno zelje, svježi grašak, kukuruz, štapići od rakova, ananas. Ploče možete ukrasiti i porcijama, na primjer, kriškama limuna ili naranče.

Recept sadrži približne proporcije. Sve ovisi o tome koliko vam je juha tanka ili gusta. Stoga, ako vam je potrebna gustina, ulijte manje kefira, a stavite više krastavaca.

Češnjak krutoni su idealni za supu. Pečeni kruh ili hljeb pecite na maslinovu ili maslacu do zlatno smeđe boje. Potom ih oljuštite češnjakom, ohladite i poslužite. Croutons će biti mekši ako ih natopite u mlijeku prije prženja.

Ako je juha napravljena na kefiru, onda pre posluživanja možete na tanjire dodati jednu kašiku kisele pavlake. Okus će biti nježniji i rafiniraniji. Eksperimentirajte, kuvajte od srca, a svako će vam jelo imati ne samo prezentiran izgled, već i izvrstan ukus.

Sastojci

Menta / bosiljak - 2-3 grane (neobvezno)

Vlasac - 0,5-1 hrpa

Češnjak - 2 režnja

Mljeveni crni biber po ukusu

Limun - 0,25-0,5 kom. (Na ukus)

Kefir 2,5-3,2% - 200-400 ml

Biljno ulje - 2 kašike.

  • 48 kcal
  • 1 h 10 min
  • 1 h 10 min

Korak po korak recept sa fotografijama i video zapisima

Hladna supa od krastavca je božica za vruće dane. Pripremljena na bazi jogurta i kefira, uz dodatak aromatičnih začina i svježeg bilja, juhi nije potrebno kuhanje, ima privlačan začinski okus i gustu svilenkastu teksturu. Lagana, hranljiva i ugodno osvježavajuća, hladna supa sa krastavcima odlična je alternativa vrućim prvim jelima, koja se mogu pripremiti za nekoliko minuta. Probajte!

Pripremite sastojke na listi.

Ogulite krastavce i uklonite semenke.

Odložite neko vrijeme 2-3 krastavca i poslužite hranu, a preostale krastavce narežite na manje komade.

Stavite kriške krastavaca u zdjelu blendera. Dodajte svježe bilje: 2-3 grančice nane ili bosiljka, kopar i zeleni luk.

Dodajte sok četvrtine limuna, nasjeckani na sitne komadiće češnjaka, malo mljevenog crnog papra i soli.

Dodajte jogurt i kefir. Količina kefira može regulirati gustoću jela. Dodajem 300 ml guste jogurte i 400 ml jogurta - ispadne supa srednje gustine. Kako bi juha postala gusta, možete dodati manje kefira ili potpuno eliminirati kefir, povećavajući količinu jogurta.

Sastavite komponente nekoliko minuta dok ne postanu glatke. Probajte smjesu i po potrebi dodajte još soka od bibera, soli ili limuna.

Stavite juhu u frižider na 1 sat da se infuzira i potpuno ohladi.

Da biste poslužili, dodajte 1-2 krastavca na svaki tanjir, isjeckane na male komade. Sipajte u čorbu, dodajte prstohvat svježeg bilja i malo biljnog ulja.

Hladna supa od krastavca je spremna. Dobar apetit!

Pogledajte video: Kuhari : Sanja Doležal - Varivo od krastavaca (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar