Slatke marelice sa kremom od mascarponea i bademima od badema

Web stranica sadrži recepte s mascarponeom s fotografijama koji će vam pomoći pripremiti ukusan desert. Iako se recepti za pravljenje mascarponea nisu ograničili na talijanski tiramisu. Mascarpone je krem ​​sir koji se može koristiti za pravljenje krema za torte i peciva, musa i sladoleda. Jela s mascarponeom su prozračna i ukusna.

Sastojci

  • 10 marelica (oko 500 g),
  • 250 g mascarponea
  • 200 g grčkog jogurta,
  • 100 g badema blanširanih i narezanih na kockice,
  • 175 g eritritola,
  • 100 ml vode
  • meso jednog mahuna vanilije.

Količina sastojaka za ovaj recept s malo ugljikohidrata namijenjena je za 2-3 obroka.

Za pripremu sastojaka potrebno je oko 15 minuta. Ovome treba dodati još 15 minuta da se skuva kompot od marelice i badem badema.

Hranjiva vrijednost

Hranjive vrijednosti su približne i označene su na 100 g proizvoda s malo ugljikohidrata.

kcalkjUgljikohidratiMastiVjeverice
1556505 g13,2 g3,5 g

Način kuhanja

Sastojci krema i praline marelice

Marelice operite i uklonite sjemenke. Zatim ih isecite na kockice i zajedno ubacite 50 g eritritola, vanilijeve kaše i vode u malu tepsiju. Da biste napravili kompot, zagrejte voće i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta.

Pokušajte da kompot postane dovoljno sladak i dodajte više eritritola ako je potrebno. Zatim ostavite da se potpuno ohladi.

Sada uzmite drugu posudu i u nju stavite 75 g eritritola i sjeckanih badema. Predgrijati bademe, povremeno miješajući, sve dok se eritritol ne otopi, a bademi blago pozeleni. To može potrajati oko 5-10 minuta. Pazite da ništa nije izgorelo.

Bademi + Xucker = Pralines

Pripremite list papira za pečenje i stavite na njega još vruće praline.

Važno: Ne ostavljajte da se hladi u tavi jer se jako stegne i vađenje iz nje bit će vrlo problematično.

Badem pralin hladi

Savjet: Ako se to još uvijek dogodilo, jednostavno je trebate ugrijati da eritritol opet postane tečan, a zatim to lako možete staviti na papir za pečenje 🙂

Pustite bademe od badema da se dobro ohlade. Tada ga možete razbiti na komade i potpuno izvaditi iz papira.

Sada je na redu treća komponenta - mascarpone krema. Pomiješajte zajedno mascarpone, grčki jogurt i 50 g eritritola, trebali biste dobiti lijepu, jednoličnu kremu.

Savjet: Prethodno samljejte eritritol u mlincu za kafu u prah, tako da se on bolje rastvara u kremi.

Sve komponente za desert

Ostaje nam samo položiti u slojevima desert s niskim udjelom ugljikohidrata u čašu za desert. Prvo slatki kompot od marelice, vrhnje mascarpone na vrhu i kriške domaće bademaste praline kao preliv.

Ukusan desert s niskim udjelom ugljikohidrata

Preostale praline poslužite na desertu od marelice i mascarpone u malim činijima. Tako vaši gosti i vi sami možete dodati nove žlice praline u svoj desert. A ono će zauzvrat ostati jednako hrskavo. Dobar apetit.

Mascarpone sir terrine

mascarpone sir, skuti sir, file lososa, zelena šparoga, slatka paprika (crvena), puter, pavlaka (gusta), kopar (zelje), viljuška (mlevena), vlasac (mleven), želatina, orahovo ulje, sok limun, začinjena senf, šećer, vinski sirće, lovorov list, bijeli papar (mljeven), sol

Royal Cake Mousse Federic Kassel (Frédéric Cassel)

Kraljevski kolač izvrsna je poslastica poznatog francuskog kuhara peciva, Frédéric Cassel. Zasićeni mousse od tamne čokolade ne sadrži želatinu i unatoč tome ima stabilnu strukturu. Dva sloja dakse od badema, hrskavi sloj pralina, francuski vafli Paillete Feuilletine i mliječna čokolada, ogledalo glazura. Sve je jednostavno, ali koliko genijalno! Bogata i plemenita, baršunasta i nježna, topi se u ustima torta ima uistinu kraljevski ukus.

Citrus Kurd spužvasta krema sa kremom mascarpone

Spužvasta torta s citrusnim raspoloženjem i neobičnim dekorom od kruške. Prozračni i porozni biskvitni kolači namočeni u Limoncello sirup. Mirisno slatko i kiselo brašno od naranče, limuna i limete. Nježna krema od mascarponea i bijele čokolade. Dekoracija kolača zanimljiv je ukras krušaka. Plava boja sa zelenkastim nijansom i laganim zlatnim treperenjem daje torti misteriju i magiju.

Cake Mousse Estelle

Predstavljam vam moj originalni Estelle mousse kolač. Kombinovao je nekoliko ukusa, divno je odjekivao jedan s drugim. Glavnu ulogu ovdje igraju kupine, druga, ali ne manje značajna serija je čokolada. Dakle, ono što se konačno desilo. Čokoladni biskvit, lagan i prozračan poput oblaka kupine blanmange, kupinova mliječ s dodatkom likera, krema od vanilije s bijelom čokoladom. Svi su slojevi smješteni u nevjerojatno ukusnoj i mirisnoj čokoladnoj musi s dodatkom čaja Sausep, koji se savršeno uklopio u sastav ukusa i dodaje nezaboravan desertni akcent.

Čokoladna tjestenina sa kremom od mascarponea i bobica coolie

Predlažem vam da napravite čokoladnu tjesteninu s mascarponeom i bobicama za kuhanje. Zbog male količine kakaa, poklopci bademove tjestenine stječu ugodan okus čokolade. Nježna krema od mascarpone sira i svijetle kiselo-slatke kašike skladno se kombiniraju s čokoladom. Ispada vrlo ukusan desert.

Limunska kurdska tjestenina

Kurdska limunska limunska kaša ne treba posebno uvoditi. Slatko-kiseli ukus limunove kreme savršeno je skladan sa bademovim kapicama ovog gurmanskog deserta. Tanka je hrskava, preraste u nježnu i sočnu pulpu badema i limuna. Ovo je nevjerovatno ukusno!

Chocolate Mousse Cake mousse

Predstavljam vam mousse tortu od brusnice u čokoladi. Osnova torte je bademova dakuaza s kakaom. Svijetli, pomalo drsko-slatki i kiseli sloj kompota od brusnice omekšava se smirenijim kremastim maskarpone mousseom koji se skladno kombinira s blago trnovitim čokoladnim mousseom s običnom notom limuna. Torta je prekrivena crvenom zrcalnom glazurom, podsjeća na unutarnji sadržaj i podržava simbol 2017. - vatrenog pijetla. Temperament dekor od bijele čokolade.

Baumkuchen s marelicom od marelice

Baumkuchen (njemački) Baumkuchen - pita-stablo) - tradicionalno božićno pečenje u Njemačkoj. Kriška Baumkuchena podsjeća na rezano drvo s godišnjim prstenovima, po čemu je i dobila svoje ime. Ovaj efekat pruža posebna tehnologija pečenja - drveni valjak umočen je u tijesto, provri, zatim se opet umoči u tijesto i ponovo se porumeni, i tako dalje nekoliko puta. (S Wikipedije)

Modernija verzija Baumkuchena izmišljena je mnogo kasnije. Istorija tvrdi da su se ovaj kolač zaljubili u kralja Frederika Vilijama IV i njegovu suprugu. Kao rezultat toga, Baumkuchen je dobio titulu „kraljevskog kolača“.

U Litvaniji postoji analog Baumkuchena, naziva se „shakotis“. U Poljskoj se takva pita pita.

Božićni dnevnik mandarina (Mandarin Buch de Noel)

Uoči Nove godine i Božića želio sam napraviti tortu u obliku božićnog dnevnika Buch de Noel. Glavne komponente torte, odlučio sam napraviti mandarine i čokoladu. Uzela sam neke slojeve iz francuskog recepta, dodala sam nešto svoje. To je ono što imam. Cacao spužvasta torta s hrskavim slojem pralineja, čokolade i mrvica vaflja. Svijetli i mirisni slatko-kiseli sloj mandarine, kao i nježna čokoladna krema. Svi su ovi slojevi uronjeni u zračni mousus sa laganim mandarinskim završetkom.

Katalonski kolač od jabuke

Nudim vam tortu "Katalonska jabuka". Desert je drugačije teksture s dobro uravnoteženim i kompatibilnim okusima. Jabučni biskvit prekriven je tankim slojem slane karamele. Sredina torte izrađena je od jabuka zapečenih u jabučici - sloj je svijetao i nezaboravan. Nježna katalonska mousse sa nježnom aromom cimeta i limuna. Veoma ukusna karamel glazura. Hrskavi shtreisel kao ukras, dodaje teksturu torti i služi kao naglasak za desert.

Mascarpone krema sa šlagom

Možda najobičnija varijacija na temu mascarponea :) Tako reći, univerzalna krema (za torte, cupcakes, muffine).

  • Mascarpone - 400 g
  • vrhnje (od 30%) - 300-350 ml,
  • šećer u prahu - 130-150 g,
  • ekstrakt vanilije - fakultativno.

Podsjetim: sastojci trebaju biti na istoj temperaturi (iz hladnjaka), osim šećera, naravno.

Umutite kremu, dodajući prašak u dijelovima, dok sjajno ne djeluje 3-5 minuta (budite oprezni: NE pretjerujte, u protivnom se krema može pretvoriti u ulje i početi lučiti).

Mascarponei malo promućkati. U obrocima (ne odmah!), Dodajte šlag u sir (NE obrnuto) i pomiješajte uvijanjem (možete koristiti šlag ili špatulom). U početku se može činiti da se krema „stegne“ u kvržicu, ali nakon što umiješate prvih par kašika kreme, konzistencija će postati gusta i viskozna, a sama masa postati glatka i podatna.

Ubacite kremu u porcijama sve dok krema ne postane sjajna, a konzistencija je prilično stabilna.

Ne savjetujem rad mikserom, krema se može raspasti.

Mascarpone krema za Tiramisu

Zapravo, ova se krema koristi u mnogim dezertima, ne samo u Tiramisu. Ovaj se osnovni recept može koristiti za kuhanje i samoposluživanje (samo stavite kremu u zdjele i ukrasite voćem ili bobicama), te kao ukras za biskvite torte i peciva.

Štaviše, žumanjci i proteini prema ovom receptu uzgajaju se. Dakle, krema je sigurna.

  • Mascarpone - 250 g
  • žumance - 3 kom.,
  • vjeverice - 3 kom.,
  • šećer (za žumance za proteine, respektivno) - 80 g 100 g,
  • voda (za žumance za proteine, respektivno) - 30 ml 25 ml.

Da, ako vas ne muči sirova jaja, onda ne možete kuhati sirupe, već u dvije odvojene posude (bez vode, naravno) tucite bjelanjke sa šećerom i žumanjke sa šećerom. Možete koristiti manje šećera (njegova količina u ovom slučaju nije toliko bitna).

Na vatru stavite gulaš sa vodom i šećerom, kuhajte, miješajući, dok se šećer potpuno ne otopi.

Žumanjke tucite velikom brzinom dok ne postanu bijele. Uklonite kipući sirup s vatre i ulijte u žumance u malim obrocima nastavljajući da tuku (3-5 minuta).

Maskarpone izmutite šlagom, dodajte kremu žumanca u krem ​​sir u obrocima, svaki put dobro miješajući dok krema ne postane jednolika (bez grudica).

Na vatru stavite gulaš sa vodom i šećerom. Miješajući, kuhajte nekoliko minuta, dovedite do vrenja (treba prokuhati). Počnite miksati bjelančevine (najbolje na sobnoj temperaturi). U obrocima dodajte sirup u njih, ne prestajući da tuku, nastavite 5 minuta (kao u slučaju s žumancevima).

Proteinska masa se pažljivo umetne lopaticom (!) U kremu od mascarponea i žumanca. Kao rezultat toga, konzistencija bi trebala biti prilično veličanstvena. Nakon stajanja u hladnjaku, baza za Tiramisu se „zgrabi“ i postaje „stabilnija“ i gusta.

Mascarpone krema sa pavlakom

Idealno za biskvitne torte. Takođe možete ukrasiti pješčanim tartletima i tartletima, cupcakesima i cupcakesima kremom. Da, ova krema je vrlo slična kremi od mascarponea s kremom, jedina je razlika što ima karakterističnu kiselost. Ali vrlo je prikladno. Usput, ova verzija mi se više sviđa nego sa kremom :)

  • Mascarpone - 250 g
  • pavlaka (27-30%) - 450-500 g,
  • šećer za glazuru - 150-200 g ili po ukusu.

Umutite hladnu pavlaku (odaberite provjerenu, bez kiselosti i nepoželjnih "žitarica") sa šećerom dok ne postane tečno (najmanje 5 minuta). U početku se može činiti da se kisela vrhnja stanjiva, nastavite da tuče.

Umutite ili mascarpone mikserom bukvalno 5-10 sekundi, a zatim žlicom dodajte tučenu kiselu pavlaku (ne obrnuto) i lagano miješajte dok ne postane glatko i glatko.

Mascarpone krema sa kondenzovanim mlekom

Mascarpone krema sa kondenziranim mlijekom je pogodna jer je možete kuhati u klasičnoj verziji (s običnim kondenziranim mlijekom) ili s okusom krema-brulee (s kuhanim kondenziranim mlijekom). U drugom slučaju, za pikantnost, svojoj kremi možete dodati i kašiku rakije ili likera (po vašem ukusu). A priprema se što je jednostavnije - možete to učiniti i bez miksera! :)

  • Mascarpone - 400 g
  • kondenzovano mleko - 250-300 g.

Šlagom (ili mikserom 10-15 sekundi) malo tucite mascarpone, pa dodajte kondenzovano mleko u obrocima, svaki put dobro mešajući šlagom.

Možda će biti potrebno malo više napora kako vrhnje bude šlag, ali isplati se: krema je nježna, gusta, umjereno slatka (kontrolirajte količinu kondenziranog mlijeka za slatkoću).

Mascarpone krema sa čokoladom

Ova krema savršeno drži svoj oblik, ima bogat čokoladni ukus. Čokolada također doprinosi boljem stvrdnjavanju kreme, pa nakon stajanja u hladnjaku postaje prilično gusta. Pogodno za kolače kao i za ukrašavanje cupcakes-a, bobica tarta.

  • Mascarpone - 250 g
  • vrhnje (od 30%) - 200 g,
  • tamna čokolada (po mogućnosti 70%) - 100-150 g,
  • šećer / glazura - 70-100 g ili po ukusu.

Šlag sa šećerom dok ne postane sjajan.

Mascarpone izmutiti šlagom, nakon što porcije uđu u kremu, pomiješati sa šlagom.

Razbiti čokoladu i otopiti u vodenoj kupelji ili u mikrotalasnoj. Ohladite se malo.

Ulijte rastopljenu čokoladu u porcijama u masu vrhnja i mascarponea, svaki put dobro miješajući. Donesite kremu glatku, jednoliku konzistenciju.

Još jedna univerzalna krema od mascarponea, nešto slično kao ganache. Savršeno stvrdnjava, može se koristiti kao samostalni desert. Okus je bogat, sladak, savršeno se kombinira s bobicama i voćem. Bobice od bobica sa ovom kremom su nevjerojatne, probajte!

A ako kremu stavite u zamrzivač (miješajući svakih 40 minuta), dobit ćete ukusan sladoled od mascarponea.

  • Mascarpone - 300 g
  • bijela čokolada - 200 g,
  • krema (od 30%) - 180-200 ml,
  • žumance - 2 kom.

Čokoladu razvaljajte na manje komade, dodajte joj malo vrhnja (od ukupnog iznosa) i otopite u mikrotalasnoj ili vodenoj kupelji. Mešajte dok glatko, ohladite.

Žumance namažite mascarponeom dok ne postanu glatke (ako se bojite sirovog žumanjka, skuhajte ih kao što je opisano u receptu za kremu Tiramisu).

Preostalu kremu umutite, lopaticom lagano umiješajte u masu mascarponea i žumance (ne obrnuto!), Promiješajte šlagom dok ne postane glatko.

U kremu sipajte otopljenu čokoladu, dobro promiješajte.

Gotovu kremu ohladite u frižideru (1-2 sata) i koristite prema uputama.

Pogledajte video: Zapečene palačinke s marelicama - Fini Recepti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar