Glucovans: upute za upotrebu

1 filmom obložena tableta sadrži:

Doziranje 2,5 mg + 500 mg:

Aktivne komponente: glibenklamid - 2,5 mg, metformin hidrohlorid - 500 mg.

Jezgra: natrijum karmeloza - 14,0 mg, povidon K 30 - 20,0 mg, celuloza

mikrokristalni - 56,5 mg, magnezijum stearat - 7,0 mg.

Shell: opadry OY-L-24808 roze - 12,0 mg: laktoza monohidrat - 36,0%,

15cP hipromeloza - 28,0%, titanijum dioksid - 24,39%, makrogol - 10,00%, žuti gvožđe-oksid - 1,30%, crveni gvožđe-oksid - 0,3%, crni gvožđe-oksid - 0,010%, pročišćena voda - qs

Doziranje 5 mg + 500 mg:

Aktivne komponente: glibenklamid - 5 mg, metformin hidrohlorid - 500 mg.

Nukleus: natrijum karmeloza - 14,0 mg, povidon K 30 - 20,0 mg, mikrokristalna celuloza - 54,0 mg, magnezijum stearat - 7,0 mg.

Školjka: Opadry 31-F-22700 žuta - 12.0 mg: laktoza monohidrat - 36.0%, hipromeloza 15 cP - 28.0%, titanov dioksid - 20.42%, makrogol - 10.00%, boja kinolin žuta - 3,00%, željezo oksid žuto - 2,50%, željezo oksid crveno - 0,08%, pročišćena voda - qs.

Doziranje 2,5 mg + 500 mg: bikonveksne tablete u obliku kapsule, filmom obložene svijetlo narančastom bojom, s ugraviranom s „2,5“ na jednoj strani.

5 mg + 500 mg doziranje: bikonveksne filmom obložene tablete u obliku kapsule
žuta školjka, s ugraviranom s 5 na jednoj strani.

Farmakološko djelovanje

Glucovans® je fiksna kombinacija dva oralna hipoglikemijska sredstva različitih farmakoloških grupa: metformin i glibenklamid.

Metformin spada u skupinu biguanida i smanjuje sadržaj bazne i postprandijalne glukoze u krvnoj plazmi. Metformin ne potiče lučenje inzulina i zbog toga ne izaziva hipoglikemiju. Ima 3 mehanizma delovanja:

- smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu,

- povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin, potrošnju i iskorištenje glukoze u stanicama mišića,

- odlaže apsorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu.

Metformin i glibenklamid imaju različite mehanizme delovanja, ali se međusobno nadopunjuju hipoglikemijska aktivnost jednih drugih. Kombinacija dva hipoglikemijska sredstva ima sinergistički efekat u smanjenju glukoze.

Farmakokinetika

Glibenklamid. Ako se uzima oralno, apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta je veća od 95%. Glibenklamid, koji je dio lijeka Glucovans®, je mikroniziran. Vrhunska koncentracija u plazmi postiže se za oko 4 sata, zapremina raspodjele je oko 10 litara. Komunikacija s proteinima plazme iznosi 99%. Gotovo se u potpunosti metabolizira u jetri uz stvaranje dva neaktivna metabolita, koji

izlučuju se bubrezima (40%) i žuči (60%). Poluvrijeme eliminacije je od 4 do 11 sati. Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta sasvim u potpunosti, a najveća koncentracija u plazmi dostiže se u roku od 2,5 sata. Oko 20-30% metformina izlučuje se kroz gastrointestinalni trakt nepromijenjeno. Apsolutna bioraspoloživost je od 50 do 60%.

Metformin se brzo distribuira u tkivima, praktično se ne veže za proteine ​​plazme. Metabolizuje se u veoma slabom stepenu i izlučuje bubrezima. Poluvrijeme eliminacije u prosjeku je 6,5 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens se smanjuje, kao i klirens kreatinina, dok se poluživot eliminacije povećava, što dovodi do povećanja koncentracije metformina u krvnoj plazmi. Kombinacija metformina i glibenklamida u istom doznom obliku ima istu bioraspoloživost kao i kad uzimaju tablete koje sadrže metformin ili glibenklamid u izolaciji. Na bioraspoloživost metformina u kombinaciji sa glibenklamidom ne utiče unos hrane, kao ni na bioraspoloživost glibenklamida. Međutim, brzina apsorpcije glibenklamida raste s unosom hrane.

Indikacije za upotrebu

Dijabetes tipa 2 kod odraslih:

s neučinkovitošću dijetalne terapije, tjelesne vježbe i prethodne monoterapije derivatima metformina ili sulfonilureje,

zamijeniti prethodnu terapiju s dva lijeka (derivat metformina i sulfoniluree) kod pacijenata sa stabilnom i dobro kontroliranom razinom glikemije.

Kontraindikacije

preosjetljivost na metformin, glibenklamid ili druge derivate sulfoniluree, kao i pomoćne materije, dijabetes melitus tipa 1,

dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, dijabetička koma, zatajenje bubrega ili oštećenje bubrežne funkcije (klirens kreatinina manji od 60 ml / min),

akutna stanja koja mogu dovesti do promjene u funkciji bubrega: dehidracija, teška infekcija, šok, intravaskularna primjena kontrastnih sredstava koja sadrže jod (vidjeti „Posebna uputstva“),

akutne ili hronične bolesti koje prate hipoksija tkiva: srčani ili respiratorni zatajenje, nedavni infarkt miokarda, šok, zatajenje jetre, porfirija,

trudnoća, period dojenja, istovremeno korišćenje mikonazola, opsežna operacija,

hronični alkoholizam, akutna intoksikacija alkoholom, laktacidoza (uključujući anamnezu)

pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kalorija dnevno),

Ne preporučuje se upotreba lijeka osobama starijim od 60 godina koji izvode teške fizičke radove, a što je povezano s povećanim rizikom za razvoj laktacidoze u njima.

Glucovans® sadrži laktozu, pa se njegova uporaba ne preporučuje pacijentima koji imaju rijetke nasljedne bolesti povezane s intolerancijom galaktoze, nedostatkom laktaze ili sindromom malapsorpcije glukoze i galaktoze.

Trudnoća i dojenje

Upotreba lijeka je kontraindicirana tokom trudnoće. Pacijenticu treba upozoriti da je za vrijeme liječenja Glucovansom potrebno obavijestiti liječnika o planiranoj trudnoći i početku trudnoće. Kada planirate trudnoću, kao i u slučaju trudnoće tokom perioda uzimanja lijeka Glucovans®, lijek treba prekinuti i propisati liječenje inzulinom. Glucovans® je kontraindiciran kod dojenja, jer nema dokaza o njegovoj sposobnosti da prijeđe u majčino mlijeko.

Doziranje i primjena

Dozu lijeka određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o razini glikemije.

Početna doza je 1 tableta lijeka Glucovans® 2,5 mg + 500 mg ili Glucovans® 5 mg + 500 mg jednom dnevno. Kako bi se izbjegla hipoglikemija, početna doza ne smije prelaziti dnevnu dozu glibenklamida (ili ekvivalentne doze drugog ranije uzetog lijeka sulfoniluree) ili metformina, ako su korišteni kao terapija prvog reda. Preporučuje se povećavanje doze za ne više od 5 mg glibenklamida + 500 mg metformina dnevno svake 2 ili više tjedana kako bi se postigla adekvatna kontrola glukoze u krvi.

Zamjena prethodne kombinirane terapije metforminom i glibenklamidom: početna doza ne smije prelaziti dnevnu dozu glibenklamida (ili ekvivalentne doze drugog preparata sulfonilureje) i metformina prethodno uzete. Svake 2 ili više tjedana nakon početka liječenja, doza se prilagođava ovisno o razini glikemije.

Maksimalna dnevna doza je 4 tablete lijeka Glucovans® 5 mg + 500 mg ili 6 tableta lijeka Glucovans® 2,5 mg + 500 mg.

Režim doziranja ovisi o pojedinačnoj svrsi:

Za doze od 2,5 mg + 500 mg i 5 mg + 500 mg

• Jednom dnevno, ujutro tokom doručka, uz imenovanje 1 tablete dnevno.

• Dva puta dnevno, ujutro i uveče, uz imenovanje 2 ili 4 tablete dnevno.

Za doziranje od 2,5 mg + 500 mg

• Tri puta na dan, ujutro, popodne i uveče, sa imenovanjem 3, 5 ili 6 tableta dnevno.

Za doziranje od 5 mg + 500 mg

• Tri puta na dan, ujutro, popodne i uveče, sa imenovanjem 3 tablete dnevno.

Tablete treba uzimati uz obroke. Svaki obrok treba pratiti uz obrok s dovoljno visokim sadržajem ugljikohidrata da se spriječi pojava hipoglikemije.

Doza lijeka se odabire na temelju stanja bubrežne funkcije. Početna doza ne smije prelaziti 1 tabletu lijeka Glucovans® 2,5 mg + 500 mg. Potrebna je redovna procjena bubrežne funkcije.

Glucovans® se ne preporučuje za upotrebu kod djece.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, razvoj hipoglikemije moguć je zbog prisutnosti derivata sulfonilureje u sastavu lijeka (vidjeti „Posebna uputstva“).

Blagi do umjereni simptomi hipoglikemije bez gubitka svijesti i neuroloških manifestacija mogu se ispraviti trenutnom konzumacijom šećera. Potrebno je izvršiti prilagođavanje doze i / ili promijeniti prehranu. Pojava teških hipoglikemijskih reakcija kod pacijenata s dijabetesom praćena komom, paroksizmom ili drugim neurološkim poremećajima zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Intravenska primjena otopine dekstroze potrebna je neposredno nakon dijagnoze ili sumnje na hipoglikemiju, prije hospitalizacije pacijenta. Nakon povratka svijesti, potrebno je pacijentu dati hranu bogatu lako probavljivim ugljikohidratima (kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije).

Dugo predoziranje ili prisustvo konjugiranih faktora rizika može izazvati razvoj laktacidoze, jer je metformin dio lijeka

Laktacidoza je stanje koje zahteva hitnu medicinsku njegu, lečenje laktacidoze treba sprovesti u klinici. Najefikasnija metoda liječenja za uklanjanje laktata i metformina je hemodijaliza.

Klirens glibenklamida u plazmi može se povećati kod pacijenata sa bolešću jetre. Budući da se glibenklamid aktivno vezuje za proteine ​​u krvi, lijek se ne eliminira tokom dijalize.

Interakcija s drugim lijekovima

Laktacidoza je stanje koje zahteva hitnu medicinsku njegu, lečenje laktacidoze treba sprovesti u klinici. Najefikasnija metoda liječenja za uklanjanje laktata i metformina je hemodijaliza.

Klirens glibenklamida u plazmi može se povećati kod pacijenata sa bolešću jetre. Budući da se glibenklamid aktivno vezuje za proteine ​​u krvi, lijek se ne eliminira tokom dijalize.

Bozentan u kombinaciji sa glibenklamidom povećava rizik od hepatotoksičnosti. Preporučuje se izbegavanje istodobnog uzimanja ovih lekova. Hipoglikemijski efekat glibenklamida takođe se može smanjiti.

Metformin

Alkohol: Rizik od pojave laktacidoze povećava se akutnom intoksikacijom alkoholom, posebno u slučaju gladovanja ili loše prehrane ili zatajenja jetre. Za vrijeme liječenja Glucovansom, treba izbjegavati alkohol i lijekove koji sadrže alkohol.

Povezano s primjenom svih hipoglikemijskih sredstava

Klorpromazin: u visokim dozama (100 mg / dan) uzrokuje porast glikemije (smanjuje otpuštanje inzulina).

Mjere predostrožnosti: trebali biste upozoriti pacijenta na potrebu neovisnog praćenja glukoze u krvi, ako je potrebno,

prilagoditi dozu hipoglikemijskog sredstva tijekom istodobne primjene antipsihotika i nakon prekida njegove primjene.

Glukokortikosteroidi (GCS) i tetrakozaktid: povećanje glukoze u krvi, ponekad praćeno ketozom (GCS uzrokuje smanjenje tolerancije na glukozu).

Mjere opreza: pacijenta treba upozoriti na potrebu neovisnog praćenja glukoze u krvi, ako je potrebno, dozu hipoglikemijskog sredstva treba prilagoditi tijekom istodobne primjene GCS-a i nakon prestanka njihove primjene.

Danazole ima hiperglikemijski efekat. Ako je liječenje danazolom potrebno i kada se zaustavi, potrebno je prilagoditi dozu lijeka Glucovans® pod kontrolom razine glikemije.

Zr-adrenergički agonisti: zahvaljujući stimulaciji Pr-adrenergičkih receptora povećavaju koncentraciju glukoze u krvi.

Mjere predostrožnosti: potrebno je upozoriti pacijenta i uspostaviti kontrolu sadržaja glukoze u krvi, moguć je prelazak na terapiju inzulinom.

Diuretici: povećanje glukoze u krvi.

Mjere opreza: pacijenta treba upozoriti na potrebu neovisnog praćenja glukoze u krvi, može biti potrebno prilagođavanje doze hipoglikemijskog sredstva tijekom istodobne primjene diureticima i nakon prestanka njihove primjene.

Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE) (kaptopril, enalapril): upotreba ACE inhibitora pomaže u smanjenju glukoze u krvi. Ako je potrebno, dozu Glucovansa treba prilagoditi za vrijeme istodobne primjene s ACE inhibitorima i nakon prekida njihove primjene.

Metformin

Diuretici: Laktična acidoza koja nastaje kada se Metformin uzima s funkcionalnim zatajivanjem bubrega uzrokovanim diureticima, posebno petlji diureticima.

Povezano s primjenom glibenklamida

Z-adrenergički blokatori, klonidin, rezerpin, gvanetidin i simpatomimetici maskiraju neke od simptoma hipoglikemije: palpitacije i tahikardije, a većina neselektivnih beta blokatora povećava učestalost i ozbiljnost hipoglikemije. Pacijenta treba upozoriti na potrebu neovisnog praćenja glukoze u krvi, posebno na početku liječenja.

Flukonazol: Povećanje poluživota glibenklamida uz moguću pojavu manifestacija hipoglikemije. Pacijenta treba upozoriti na potrebu neovisnog praćenja glukoze u krvi, možda će biti potrebno prilagoditi dozu hipoglikemijskih lijekova tijekom istodobnog liječenja flukonazolom i nakon prestanka njegove primjene.

Povezano s primjenom glibenklamida

Desmopresin: Glucovans® može umanjiti antidiuretski efekat desmopresina.

Antibakterijski lijekovi iz skupine sulfonamida, fluorokinoloni, antikoagulansi (derivati ​​kumarina), inhibitori MAO, kloramfenikol, pentoksifilin, lijekovi za snižavanje lipida iz grupe fibrata, disopiramidi - rizik od hipoglikemije uz upotrebu glibenklamida.

Značajke aplikacije

U skladu sa liječenjem Glucovans®-om, potrebno je redovito nadzirati nivo glukoze u postu i nakon jela.

Laktacidoza je izuzetno rijetka, ali ozbiljna (visoka smrtnost u nedostatku hitnog liječenja) koja može nastati uslijed nakupljanja metformina. Slučajevi laktacidoze kod pacijenata liječenih metforminom javljali su se uglavnom kod bolesnika sa šećernom bolešću s teškim zatajenjem bubrega.

Treba uzeti u obzir i druge povezane faktore rizika, kao što su slabo kontrolirani dijabetes, ketoza, dugo gladovanje, prekomjerna konzumacija alkohola, zatajenje jetre i bilo koja stanja povezana s teškom hipoksijom.

Rizik od pojave laktacidoze treba razmotriti kada se pojave nespecifični znakovi poput mišićnih grčeva praćenih dispeptičkim poremećajima, trbušnom boli i teškim smetnjama. U težim slučajevima može doći do acidotske kratkoće daha, hipoksije, hipotermije i kome.

Dijagnostički laboratorijski parametri su: nizak pH krvi, koncentracija laktata u plazmi iznad 5 mmol / l, povećani anionski interval i omjer laktata / piruvata.

Budući da Glucovans® sadrži glibenklamid, uzimanje lijeka povezano je s rizikom od hipoglikemije kod pacijenta. Postepeno titriranje doze nakon početka liječenja može spriječiti pojavu hipoglikemije. Ovaj tretman može se propisati samo pacijentu koji se pridržava redovnog obroka (uključujući doručak). Važno je da je unos ugljikohidrata redovan, jer se rizik od razvoja hipoglikemije povećava sa kasnim obrokom, neadekvatnim ili neuravnoteženim unosom ugljikohidrata. Razvoj hipoglikemije najvjerojatnije je s hipokaloričnom dijetom, nakon intenzivnih ili produženih fizičkih aktivnosti, alkohola ili kombinacije hipoglikemija.

Zbog kompenzacijskih reakcija uzrokovanih hipoglikemijom, mogu se javiti znojenje, strah, tahikardija, hipertenzija, palpitacije, angina pektoris i aritmija. Potonji simptomi mogu izostati ako se hipoglikemija razvija sporo, u slučaju autonomne neuropatije ili dok uzimate beta blokatore, klonidin, rezerpin, gvanetidin ili simpatomimetike.

Ostali simptomi hipoglikemije kod pacijenata sa dijabetesom mogu uključivati ​​glavobolju, glad, mučninu, povraćanje, jak umor, poremećaje spavanja, uznemirenost, agresivnost, oslabljenu koncentraciju i psihomotorne reakcije, depresiju, zbunjenost, oštećenje govora, zamagljen vid, drhtanje, paralizu i parestezije, vrtoglavicu, delirijum, konvulzije, sumnje, nesvjesnost, plitko disanje i bradikardiju.

Pažljivo propisivanje, odabir doze i pravilna uputstva za pacijenta od značaja su za smanjenje rizika od hipoglikemije. Ako se kod pacijenta ponavljaju napadi hipoglikemije, koji su ili ozbiljni ili su povezani sa nepoznavanjem simptoma, potrebno je razmotriti liječenje drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Čimbenici koji doprinose razvoju hipoglikemije:

• istodobna upotreba alkohola, posebno tokom posta,

• odbijanje ili (naročito kod starijih pacijenata) pacijentove nesposobnosti za interakciju s liječnikom i pridržavanje preporuka navedenih u uputama za upotrebu,

• Loša prehrana, nepravilni obroci, gladovanje ili promjene u prehrani,

• Neravnoteža između vežbanja i unosa ugljenih hidrata,

• Teško zatajenje jetre,

• Predoziranje lijeka Glucovans®,

• Odabrani endokrini poremećaji: nedostatak funkcije štitnjače,

hipofiza i nadbubrežna žlijezda,

• Istodobna primjena pojedinih lijekova.

Zatajenje bubrega i jetre

Farmakokinetika i / ili farmakodinamika mogu varirati u bolesnika s oštećenjem jetre ili ozbiljnim oštećenjem bubrega. Hipoglikemija koja se pojavljuje kod takvih bolesnika može se produžiti i u tom slučaju treba započeti odgovarajuće liječenje.

Nestabilnost glukoze u krvi

U slučaju operacije ili drugog uzroka dekompenzacije dijabetesa, preporučuje se razmatranje privremenog prelaska na terapiju inzulinom. Simptomi hiperglikemije su učestalo mokrenje, jaka žeđ, suha koža.

48 sati prije planirane hirurške intervencije ili intravenske primjene radioaktivnog agensa koji sadrži jod, lijek Glucovans® treba prekinuti. Liječenje se preporučuje nastaviti nakon 48 sati, a tek nakon što je bubrežna funkcija ocijenjena i prepoznata kao normalna.

Budući da se metformin izlučuje bubrezima, i redovito nakon toga, potrebno je utvrditi klirens kreatinina i / ili sadržaj kreatinina u serumu: barem jednom godišnje u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega, a 2-4 puta godišnje u starijih bolesnika , kao i kod pacijenata s klirensom kreatinina na gornjoj granici normale.

Izuzetna opreznost se preporučuje u slučajevima kada funkcija bubrega može biti oslabljena, na primjer, kod starijih pacijenata ili u slučaju započinjanja antihipertenzivne terapije, upotrebom diuretika ili nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID).

Ostale mjere opreza

Pacijent mora obavijestiti liječnika o pojavi bronhopulmonalne infekcije ili zaraznoj bolesti genitourinarnih organa.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima

Bolesnike treba obavijestiti o riziku od hipoglikemije i trebaju se pridržavati sigurnosnih mjera opreza tijekom vožnje i rada s mehanizmima koji zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar