Kolačići đumbira bez šećera: recept za đumbir za dijabetičare

  • Suvi kolačići sa malo ugljikohidrata, šećera, masti i muffina. Ovo su keksi i krekeri. Možete ih jesti u maloj količini - 3-4 komada odjednom,
  • Kolačići za dijabetičare na bazi nadomjestka šećera (fruktoze ili sorbitola). Nedostatak takvih proizvoda je prilično specifičan ukus, znatno lošiji po atraktivnosti analogima koji sadrže šećer,
  • Domaće pecivo po posebnim receptima, koje se priprema uzimajući u obzir broj dozvoljenih proizvoda. Takav proizvod će biti najsigurniji, jer će dijabetičar točno znati što jede.

  • Pročitajte sastav kolačića, u njemu treba biti prisutno samo brašno s niskim glikemijskim indeksom. To je raž, zobena kaša, leća i heljda. Proizvodi od bijele pšenice strogo su kontraindicirani dijabetičarima,
  • Šećer ne smije biti u sastavu, čak ni ukrasna prašina. Kao zaslađivače, bolje je odabrati zamjene ili fruktozu,
  • Hrana protiv dijabetesa ne može se pripremati na bazi masti, jer nisu manje štetna od šećera za pacijente. Dakle, kolačići na bazi maslaca samo će nanijeti štetu, vrijedi odabrati peciva na margarinu ili s potpunim nedostatkom masti.

Domaći kolačići za dijabetičare

Lagani domaći kolačići napravljeni od zdravih sastojaka mogu ispuniti ovu „nišu“ i ne naštetiti vašem zdravlju. Nudimo vam nekoliko ukusnih recepata.

Kako se kora aspene koristi kod dijabetesa? Pročitajte više ovdje.

Koje su najpopularnije kapi za oči propisane dijabetičarima sa komplikacijama organa vida?

Zobene kaše kolačići za dijabetičare

  • Zobena kaša - 1 šolja,
  • Voda - 2 žlice.,
  • Fruktoza - 1 tbsp.,
  • Margarin s niskom masnoćom - 40 grama.

  1. Prvo ohladite margarin,
  2. Zatim mu dodajte čašu zobenih brašna. Ako niste spremni, žitarice možete obrisati u blenderu,
  3. U smjesu sipajte fruktozu, dodajte sasvim malo hladne vode (da tijesto postane ljepljivo). Trljajte je kašikom
  4. Sada zagrijte rernu (180 stepeni će biti dovoljno). Na lim za pečenje stavimo papir za pečenje, on će nam omogućiti da ne koristimo mast za podmazivanje,
  5. Žlicom lagano rasporedite testo, oblikujte 15 malih porcija,
  6. Pošaljite peći 20 minuta. Zatim ohladite i izvadite iz tave. Domaće torte se rade!

Desert od raženog brašna

  • Margarin - 50 grama,
  • Zamjena šećera u granulama - 30 grama,
  • Vanillin - 1 prstohvat,
  • Jaje - 1 kom,
  • Raženo brašno - 300 grama,
  • Čokolada crna na fruktozi (strugotine) - 10 grama.

  1. Ohladite margarin, dodajte mu vanilin i zaslađivač. Sve samljemo
  2. Umutite jaja vilicom, dodajte margarin, promešajte,
  3. Sipajte raženo brašno u sastojke u malim porcijama, mesite,
  4. Kad je tijesto gotovo, dodajte čokoladni čips tamo, ravnomjerno ga rasporedite po tijestu,
  5. Istovremeno pećnicu možete unaprijed pripremiti grijanjem. Pokrijte lim za pečenje posebnim papirom,
  6. Stavite tijesto u malu kašiku, idealno bi trebalo da dobijete oko 30 kolačića. Pošaljite 20 minuta da se peče na 200 stepeni, a potom ohladite i pojedite.

Kako se dijabetes manifestira kod muškaraca? Potencija i dijabetes. Pročitajte više u ovom članku.

Sigurno pečenje za dijabetičare

Kolačići od kolača ili đumbira sa kefirom koji koriste zaslađivače razlikuju se neobičnim ukusom, pa zbog toga gube u okusnim karakteristikama sličnim proizvodima sa šećerom. U međuvremenu, najprikladnija opcija je dodati prirodni zaslađivač Stevia koji je blizu uobičajenom šećeru.

Prije uključivanja bilo kakvih novih jela u prehranu, potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Od svih kolačića koji su dostupni u prodaji za dijabetičare, kekse ili krekere s glikemijskim indeksom od 80 jedinica i kolačiće zobene pahuljice s glikemijskim indeksom od 55 jedinica najbolje odgovaraju u maloj količini.

Bilo koja vrsta pečenja ne smije biti slatka, masna i bogata. Kolačići od keksa ili đumbira na kefiru zadovoljit će svakodnevnu potrebu za slatkišima, osim toga neće trebati puno truda i vremena da pripremite domaće pecive. U isto vrijeme, domaća jela smatraju se sigurnim u smislu sadržaja proizvoda prihvatljivih za dijabetičare.

Premijsko pšenično brašno zamijenjeno je raživim brašnom od punog pšeničnog brašna. Pileća jaja se ne dodaju u pripremi domaćih kolača. Umjesto putera, koristi se margarin s minimalnom količinom masti. Umjesto redovnog šećera, koriste se zaslađivači u obliku fruktoze ili sorbitola.

Tako se sva pečena roba za dijabetičare može podijeliti u tri vrste: keksi s niskim udjelom ugljikohidrata, kolačići i đumbira bez šećera s fruktozom ili sorbitom te domaća peciva, pripremljena s dodatkom dozvoljene hrane.

  1. Keksi sa niskim udjelom ugljikohidrata uključuju kekse i krekere, ona sadrži samo 55 g ugljikohidrata, dok nema šećera i masti. Zbog visokog glikemijskog indeksa, možete ih koristiti u maloj količini, tri do četiri komada odjednom.
  2. Slatko pečena peciva imaju specifičan ukus, tako da je dijabetičari možda ne vole.
  3. Domaći kolači, na primjer, medenjaci od keksa na kefiru ili domaći kolačići, obično se pripremaju prema posebnom receptu, tako da osoba može razmotriti koji se proizvodi mogu dodati, a koji ne vrijede.

Kada kupujete gotove kolačiće u trgovini, svakako biste se trebali upoznati s sastavom proizvoda koji se prodaje. Važno je da kolačići koriste isključivo dijetalno brašno s niskim glikemijskim indeksom, to uključuje brašno od raži, zobene pahuljice, leće ili heljde. Bijelo pšenično brašno strogo je kontraindicirano ako osoba ima više dijabetesa.

Šećer ne smije biti uključen u proizvod, čak ni u malim količinama, u obliku ukrasnih poškropljenja. Bolje je ako su zaslađivači fruktoza ili sorbitol. Budući da su masti vrlo štetne za dijabetičare, ne bi ih trebale koristiti u pečenju, kolačiće ili kolačiće od medenjaka s kefirom možete napraviti s margarinom.

Kuvanje kolačića od zobene kaše

Kod prve i druge vrste dijabetesa domaći kolačići od zobenih pahuljica odlični su kao poslastica. Ovako pečenje neće naštetiti zdravlju i zadovoljiti dnevnu potrebu za šećerom.

Da biste napravili kolače od zobenih kaša, potrebno vam je 0,5 šalice čiste vode, isto toliko zobene kaše, ovsene kaše, heljdinog ili pšeničnog brašna, vanilina, margarina s niskim udjelom masti, fruktoze.

Brašno se pomiješa sa zobenom kašom, dobijenoj smjesi doda se kašika margarina, vanilije na vrhu noža. Nakon dobivanja homogene smjese, ulije se čista pitka voda i zaslađuje se u količini od jedne kašike za desert.

  • Pergament je pokriven čistim limom za pečenje, na njega se stavljaju sitni kolači pomoću kašike.
  • Zobene kaše kolačiće pečemo u rerni dok se ne pokaže zlatnožut, temperatura pečenja trebala bi biti 200 stupnjeva.
  • Gotovi kolači ukrašeni su naribanom gorkom čokoladom s fruktozom ili malom količinom suhog voća.

Svaki kolačić sadrži najviše 0,4 jedinice za hljeb od 36 kilokalorija. U 100 g gotovog proizvoda glikemijski indeks je 45 jedinica.

Preporučuje se jesti kolače od ovsene kaše ne više od tri ili četiri odjednom.

Domaći recepti za kolače s dijabetesom

Za ovaj recept trebat će vam raženo brašno, 0,3 šalice nadomjestaka šećera i margarin s niskim udjelom masnoće, prepelice jaja u količini dva ili tri komada, tamna tamna čokolada u maloj količini u obliku čipsa, četvrtina žličice soli, te pola šalice raženog brašna. Komponente se temeljito izmiješaju, tijesto zamijesi, nakon čega se kolačići rasporede na lim za pečenje i peku 15 minuta na 200 stepeni.

Za kolače sa šećernom dijabetesom uzmite pola čaše čiste vode, isto toliko brašna od integralnog brašna i zobene kaše. Dodaje se i kašika fruktoze, 150 g margarina s malo masnoće, cimet na vrhu noža.

Sastojci se temeljito izmiješaju, na kraju se doda voda i zaslađivač. Kolačiće pečemo u rerni na temperaturi 200 stepeni, vreme pečenja je 15 minuta. Nakon što se kolačići ohlade, uklanjaju se iz tave.

Za pripremu deserta bez šećera od raženog brašna koristite 50 g margarina, 30 g zaslađivača, prstohvat vanilina, jedno jaje, 300 g raženog brašna 10 g čipsa od tamne čokolade na fruktozi.

  1. Margarin se hladi, nakon čega se u posudu dodaje zamjena za šećer, vanilin, dobivena smjesa temeljito samljeti. Jaja prethodno izmućena sipaju se u posudu i meša se.
  2. Dalje se dodaje ražano brašno u malim porcijama, nakon čega se testo dobije od smeše. Čokolada od čokolade sipati u smjesu i ravnomjerno je rasporediti po tijestu.
  3. Na lim za pečenje obložen pergamentom razmažite testo kašikom. Kolačiće se peku na 200 stepeni 15-20 minuta, nakon čega se ohlade i izvade sa pleha za pečenje.

Kalorični sadržaj takvog pečenja iznosi oko 40 kilokalorija, jedan kolačić sadrži 0,6 jedinica kruha. Glikemijski indeks od 100 g gotovog proizvoda je 50 jedinica. U jednom trenutku dijabetičarima se savjetuje da pojedu najviše tri od ovih kolačića.

Dijabetički kolačići s kratkim hljebom pripremaju se korištenjem 100 g zaslađivača, 200 g margarina s niskim udjelom masti, 300 g heljdine integralne brašna, jedno jaje, prstohvat vanilin, malo soli.

  • Nakon što se margarin ohladi, izmiješano je zaslađivač, soli, vaniliju i jaje dodajte dobivenoj smjesi.
  • Heljdovo brašno se dodaje u malim porcijama postepeno, nakon čega se tijesto miješa.
  • Goto tijesto se pomoću žlice razvalja na prethodno pripremljeni lim za pečenje s pergamentom. Jedan kolačić sadrži oko 30 kolačića.
  • Kolačiće se stavlja u rernu, peče na temperaturi od 200 stepeni do zlatne nijanse. Nakon kuhanja, pečenje se hladi i izvadi iz tave.

Svaki raženi kolačić sadrži 54 kilokalorija, 0,5 jedinica hljeba. U 100 g gotovog proizvoda glikemijski indeks je 60 jedinica.

U jednom trenutku dijabetičari mogu jesti ne više od dva ova kolačića.

Kuhanje domaćih medenjaka bez šećera

Izvrsna poslastica za bilo koji odmor su domaći raženi kolači, pripremljeni po vlastitom receptu. Ovakve slastice mogu biti dobar poklon za Božić, jer upravo na ovaj praznik postoji tradicija da se kovrčavi kolači od medenjaka daju u obliku raznih figura.

Da biste napravili rženi đumbir kod kuće, koristite žlicu zaslađivača, 100 g nemasnog margarina, 3,5 šolje raženog brašna, jedno jaje, čašu vode, 0,5 kašike sode, sirćeta. Kao začini koriste se sitno sjeckani cimet, mljeveni đumbir, kardamom.

Margarin omekšava, dodaju mu se zamjena za šećer, sitno mljeveni začini, dobivena smjesa temeljito izmiješa. Dodaje se jaje i dobijenom smesom temeljito razmutite.

  1. U konzistenciju se postepeno dodaje raženo brašno, tijesto se temeljito miješa. Polovina čajne kašike sode složite s jednom kašičicom sirćeta, gazirana soda dodaje se u tijesto i pravilno promiješa.
  2. Nakon dodavanja ostatka brašna, testo se meša. Iz dobijene konzistencije valjaju se male kuglice. Od koga se formira đumbir. Kada koristite posebne kalupe, testo se razvalja u sloj, iz njega se izrežu figure.
  3. Lim za pečenje obložen je pergamentom, na njega se stavljaju kolači od đumbira. Pecite ih na temperaturi od 200 stepeni 15 minuta.

Svako tijesto za dijabetičare ne smije se peći predugo, kolačići ili medenjaci trebali bi dobiti zlatnu nijansu. Gotov proizvod ukrašen je čokoladom ili kokosom, kao i sušenim voćem, koje je prethodno natopljeno u vodi.

Pri korištenju kolačića od đumbira preporučuje se redovno mjeriti šećer u krvi glukometrom jer svako pečenje može uzrokovati šiljake šećera u krvi.
Pravila za pravljenje dijetalnih medenjaka opisana su u videu u ovom članku.

Sastojci za kolačiće bez šećera bez šećera:

  • Pšenično brašno / brašno - 200 g
  • Med - 3 kašike. l
  • Maslac - 100 g
  • Pileće jaje - 1 kom.
  • Cimet - 1 kašika kašike.
  • Karanfil - 6 kom.
  • Đumbir - 3 kašike kašike.
  • Soda - 1/2 kašike soka.

Vrijeme kuhanja: 40 minuta

Servis po kontejneru: 6

Recept "Medenjaci bez šećera":

1) Izmešajte omekšali puter sa medom, umućite u jaje i dovedite masu do homogenosti.

2) Brašno prosijte sa sodom. Naribajte korijen đumbira i pomiješajte ga s brašnom.
Dodajte klinčić mljeveni u mort i mljeveni cimet.

3) Izlijte smjesu od jaja-meda u brašno i zamijesite meko, glatko tijesto.

4) Tijesto ostavljamo da odmara sat vremena (ovaj predmet se može zanemariti ako vam ponestane vremena).

5) Tijesto razvaljajte (radi praktičnosti može ga podijeliti u nekoliko komada) debljine 2-3 mm.

6) Izrežite ih kalupima (ili improvizovanim sredstvima: čaša, čaša), stavite je na pergament i pošaljite u rernu, prethodno zagrejanu na 180 stepeni, 6-7 minuta.

Kolačići trebaju narasti i biti mekani i mrvivi.

Pretplatite se na Cook in VK grupu i dobijte deset novih recepata svakog dana!

Pridružite se našoj grupi u Odnoklassniki i svakodnevno dobivajte nove recepte!

Podijelite recept sa svojim prijateljima:

Kao i naši recepti?
BB kod za umetanje:
BB kod koji se koristi na forumima
HTML kod za umetanje:
HTML kôd koji se koristi na blogovima kao što su LiveJournal
Kako će izgledati?

Komentari i recenzije

13. januara 2016. O Foxx #

13. januara 2016. g dasher13 # (autor recepta)

13. januara 2016. byklyasv #

13. januara 2016. Irushenka #

13. januara 2016. g dasher13 # (autor recepta)

13. januara 2016. Anyuta Litvin #

13. januara 2016. g dasher13 # (autor recepta)

Pogledajte video: Chia puding s narančom, đumbirom i kurkumom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar