Metformin Richter: upute za upotrebu lijeka, cijena i kontraindikacije

Postoji puno lijekova koji pomažu kod dijabetesa tipa 2. Međutim, metformin već decenijama čvrsto drži dlan među njima - zahvaljujući visokoj efikasnosti i sigurnosti. Ovaj članak opisuje značajke primjene jedne od varijanti lijekova s ​​metforminom - Metformin - Richter.

Osnova lijeka Metformin-Richter je spoj metformina, koji pripada klasi biguanida. Hipoglikemijski efekat metformina ostvaruje se odmah zbog nekoliko vrsta delovanja:

  • sprečava apsorpciju glukoze iz probavnog trakta,
  • sprečava sintezu glukoze u ćelijama jetre (lek smanjuje taj efekat za 30%),
  • povećana osjetljivost perifernih tkiva na inzulin (više u mišićima nego u masnom tkivu).

Općenito, metformin blagotvorno djeluje na brojne metaboličke procese u tijelu, pomaže u smanjenju količine "lošeg" kolesterola u krvi, ima fibrinolitički učinak, regulira količinu hormona koji potiče štitnjaču u tijelu i sprečava trombozu.

Metformin ne utiče na sintezu inzulina u gušterači, pa količina inzulina koju proizvodi ostaje stalna. To znači da metformin ne doprinosi debljanju, za razliku od parenteralnog inzulina. Uz stalnu upotrebu metformina u pacijenata, primjećuje se stabilizacija težine. Fibrinolitički efekat je takođe karakterističan za metformin. Osim toga, nedostatak izloženosti gušterači znači da tkivni resursi ovog organa ne iscrpljuju prije vremena. Za razliku od drugih biguanida, metformin ima nizak rizik za razvoj laktacidoze. Takođe, uz monoterapiju, metformin ne dovodi do hipoglikemije, čak i ako je pređena doza.

Farmakokinetika

Bioraspoloživost lijeka je 50-60%. Maksimalna koncentracija uočena je 2,5 sata nakon davanja. Metformin se distribuira u tkivima i praktično se ne veže za proteine ​​plazme. Može probiti kroz crvena krvna zrnca. Vrlo malo metabolizira, izlučuje uglavnom bubrezima. Poluvrijeme eliminacije iznosi 6,5 sati. Farmakokinetički parametri u djece slični su onima u odraslih. U slučaju oslabljene funkcije bubrega, moguća je kumulacija lijeka u tijelu.

Glavna indikacija za korištenje Metformin-Richtera je dijabetes tipa 2, odnosno dijabetes koji nije ovisan o inzulinu. S ovom vrstom dijabetesa ne dolazi do smanjenja proizvodnje inzulina ćelijama gušterače, međutim, smanjuje se osjetljivost perifernih tkiva na inzulin, a povećava se i proizvodnja glukoze u stanicama jetre.

U početnoj fazi dijabetesa poželjno je koristiti metode lijeka bez lijeka - dijetu, vježbanje, gubitak težine. Međutim, ako takve metode ne donose rezultate, tada se propisuju lijekovi. Prije svega, to je metformin. U tom se slučaju obično održava dijeta.

Takođe, Metformin-Richter može se propisati osobama sa smanjenom tolerancijom na glukozu (predijabetesom) kao profilaktičko sredstvo. Međutim, u većini slučajeva s predijabetesom dijeta i vježbanje su efikasniji od uzimanja lijekova.

Metformin je tretman prve vrste za dijabetes. Može se koristiti i kao jedini lijek i kao dio složene terapije.

Ponekad se metformin koristi i za liječenje drugih bolesti, poput policističnih bolesti jajnika ili gojaznosti. Međutim, službena medicina ne preporučuje upotrebu metformina u borbi protiv prekomjerne težine.

Obrazac za puštanje

Na tržištu postoji puno lijekova s ​​metforminom. Metformin-Richter je varijanta lijeka koji proizvodi mađarska kompanija Gideon Richter. Jedini dozirni oblik lijeka se proizvodi - tablete. Svaka tableta sadrži 500 ili 850 mg aktivne tvari.

Pomoćne tvari koje su dio Metformin-Richter tableta:

  • kopovidon
  • polividon
  • mikrokristalna celuloza,
  • silika
  • magnezijum stearat.

Vrijedi napomenuti da dvije tablete od 500 mg nisu ekvivalentne jednoj tableti od 850 mg. Lijek se može kupiti u ljekarni bez recepta.

Kontraindikacije

Metformin Richter ima malo kontraindikacija. Lijek je dopušten djeci od 12 godina. Međutim, tokom trudnoće i dojenja, lijek se ne preporučuje. Druga ozbiljna kontraindikacija je zatajenje bubrega (klirens kreatinina manji od 60 ml / min). Budući da se lijek iz tijela izlučuje bubrezima, zatajenje bubrega može dovesti do nakupljanja lijeka u tijelu, što je pretrpano negativnim posljedicama, koje su dolje opisane u odjeljku "predoziranje".

Metformin-Richter je takođe kontraindiciran kod:

  • dijabetička koma i prekoma,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • akutni infarkt miokarda,
  • akutno zatajenje srca,
  • akutno zatajenje disanja
  • dehidracija
  • teške zarazne bolesti
  • laktacidoza (uključujući anamnezu)
  • hronični alkoholizam
  • dijagnostičke postupke pomoću lijekova koji sadrže jod (2 dana prije postupka i 2 dana nakon),
  • hirurške operacije pod općom anestezijom (2 dana prije zahvata i 2 dana nakon postupka),
  • nedostatak laktaze i netolerancija na laktozu.

Ne možete uzimati lijek osobama koje sjede na niskokaloričnoj dijeti (manje od 1000 kcal dnevno)

Uz oprez, Metformin-Richter se propisuje starijim osobama (starijim od 60 godina) koji se bave teškim fizičkim radom. To je povezano sa povećanim rizikom od laktacidoze kod ove kategorije bolesnika. Kod teških metaboličkih poremećaja potrebno je smanjenje doze.

Metformin Richter 500, 850, 1000: upute, recenzije, analogije

U velikoj većini slučajeva biguanidi se propisuju kao prvi lijek za pacijente sa šećernom bolešću. Metformin-Richter jedan je od mnogih lijekova koji se odnose na ovu klasu hipoglikemijskih sredstava. Tabletu proizvodi ruska podružnica mađarske kompanije Gideon-Richter, koja je jedan od najvećih evropskih farmaceutskih proizvođača.

Popularnost metformina objašnjava se njegovom visokom efikasnošću na početku bolesti, minimalnim brojem nuspojava, pozitivnim učinkom na kardiovaskularni sistem i težinom dijabetičara. Bez obzira na tradicionalni ili inovativni pristup koji liječnik zauzme, odmah nakon dijagnoze dijabetesa propisat će dijetu, kretanje i metformin.

Opće informacije o lijeku

Metformin Richter dostupan je u obliku konveksnih bijelih tableta. Proizvođač je domaća kompanija GEDEON RICHTER-RUS CJSC. 1 tableta sadrži metformin hidroklorid, kao i talk, magnezijum stearat i kukuruzni škrob u malim količinama. Proizvode se u različitim dozama: 500 mg, 850 mg i 1000 mg.

Hipoglikemijsko sredstvo može propisati endokrinolog za dijabetes tipa 2, ako pacijent nije sklon razvoju ketoacidoze, kao i u kombinaciji sa injekcijama inzulina. Lijek se uzima s neučinkovitošću uravnotežene prehrane i tjelesnog odgoja.

Kada pacijent uzima tablete Metformin Richter, apsorbiraju se u probavnom traktu. Povlačenje lijeka događa se kroz bubrege nepromijenjeno. Farmakološko djelovanje lijeka je:

  1. Smanjena apsorpcija glukoze u jetri.
  2. Optimizacija perifernog raspada glukoze.
  3. Smanjenje koncentracije hormona koji potiče štitnjaču u krvnom serumu.
  4. Inhibicija glukogeneze - proces stvaranja glukoze u jetri.
  5. Povećana osjetljivost perifernih tkiva na hormon inzulin.
  6. Smanjena sposobnost stvaranja krvnih ugrušaka.
  7. Optimizacija procesa resorpcije krvnih ugrušaka.
  8. Smanjeni trigliceridi, kao i linoproteini niske gustine.
  9. Povećana oksidacija masnih kiselina.
  10. Smanjenje koncentracije holesterola.

Osim toga, upotreba lijeka stabilizira i smanjuje tjelesnu težinu.

Upute za upotrebu tableta

Ovaj lek se ne može kupiti bez recepta lekara. Doziranje lijeka može varirati ovisno o količini šećera u krvi, težini tijeka bolesti, pratećim patologijama i dobrobiti pacijenta. Nakon kupovine Metformina Richtera, pacijentove upute za upotrebu trebaju biti pažljivo proučene.

Dijabetičarima koji započinju liječenje dozvoljeno je da uzimaju petsto do hiljadu miligrama lijeka. Nakon dvije sedmice terapije, moguće je povećanje doza. Strogo je zabranjeno samostalno povećavati dozu lijeka, samo liječnik može objektivno procijeniti izvodljivost njegovog povećanja.

Stariji ljudi trebaju uzimati do 1000 mg dnevno. Smatra se da je doza održavanja od 1500 mg do 2000 mg. Istovremeno može se konzumirati i do 3000 mg dnevno. U priloženom umetku savetuje se uzimati lek za vreme ili nakon obroka, tablete piti vodom.

Treba napomenuti da su kao rezultat uzimanja Metformina Richtera moguće neke reakcije organizma. Povezani su s njegovom ovisnošću o djelovanju aktivne tvari. Prve dvije sedmice pacijent se može žaliti na probavne smetnje, odnosno mučninu, proljev, promjenu ukusa, nedostatak apetita, pojačano stvaranje plinova, bolove u trbuhu. Ti simptomi obično nestaju sami. Da bi se smanjila ozbiljnost nuspojava, lijek treba podijeliti u nekoliko puta.

Metformin Richter treba čuvati izvan dohvata vode, dalje od male djece. Temperatura ne smije prelaziti +25 stepeni Celzijusa.

Nakon 2 godine od datuma puštanja lijeka, njegova primjena zabranjena je.

Ostale interakcije lijekova

Postoje lijekovi koji se razlikuju po učinku na terapijski učinak drugih lijekova. Dakle, neki od njih smanjuju hipoglikemijski učinak Metformina Richtera, uzrokujući na taj način porast razine šećera. Drugi, naprotiv, samo pojačavaju učinak lijeka i mogu dovesti do naglog smanjenja glukoze.

Dakle, preporučene kombinacije s Metforminom Richterom, koje može dovesti do hiperglikemije, jesu danazol, glukokortikosteroidi, kontraceptivni lijekovi, epinofrin, „petlja“ i tiazidni diuretici, simpatomimetici, hormoni štitnjače, nikotinska kiselina i derivati ​​fenotiazina, kao i klorpromazin.

Istodobna primjena metformina Richtera sa ACE i MAO inhibitorima, sulfonilurejom i derivatima klofibrata, NSAID, oksitetraciklinom, ciklofosfamidom, inzulinom, akarbozom i beta blokatima povećava vjerovatnoću naglog smanjenja šećera.

Uz to, uz uporabu alkoholnih pića tijekom terapije lijekovima, moguć je razvoj laktacidoze, pogotovo ako pacijent nije slijedio uravnoteženu prehranu. Cimetidin takođe može povećati rizik od laktične acidoze kod dijabetesa tipa 2, jer usporava izlučivanje aktivne komponente lijeka.

Da bi se spriječile takve posljedice, o svim kombinacijama lijekova potrebno je razgovarati s liječnikom, kao i pažljivo pročitati opis lijeka u priloženom uputstvu.

Cijene, recenzije i analozi

Pacijent, nabavljajući određeni lijek, ne usredotočuje se samo na njegov terapeutski učinak.

Budući da stanovništvo ima različita primanja, svako može sebi priuštiti lijek u skladu sa svojim financijskim mogućnostima. Cijena lijeka se razlikuje ovisno o doziranju glavnog aktivnog sastojka.

Trošak Metformina Richtera:

  • 500 mg (60 tableta po pakovanju): cijena od 165 do 195 rubalja,
  • 850 mg (60 tableta po pakovanju): cijena od 185 do 250 rubalja,
  • 1000 mg (60 tableta po pakovanju): cijena od 220 do 280 rubalja.

Recenzije većine dijabetičara i ljekara su pozitivne. Metformin Richter pomaže u prevenciji dijabetesa kada je pacijentu dijagnosticirano predijabetičko stanje. Lijek efikasno smanjuje nivo šećera. Nuspojave se, pored probavnih organa, praktično ne manifestuju. Lijek također pomaže da izgubite nekoliko viška kilograma.

Ponekad se Metformin Richter ne može koristiti zbog postojanja nekih kontraindikacija, kao i zbog pojave negativnih reakcija. U tom slučaju liječnik može propisati drugi sličan terapijski učinak pacijentu. Budući da je metformin popularno hipoglikemijsko sredstvo u cijelom svijetu, postoji veliki broj lijekova koji sadrže ovu komponentu. Razlika u sredstvima može biti samo sadržaj pomoćnih sastojaka. Lijek Metformin Richter ima sljedeće analoge koje ljekarnik može pokazati u bilo kojoj ljekarni u zemlji, preparati mogu varirati po sastavu ali su slični u principu djelovanja:

  1. Gliformin (500mg br. 60 - 108 rubalja).
  2. Glukofag (500mg br. 30 - 107 rubalja).
  3. Metfogamma (850mg br. 30 - 130 rubalja).
  4. Metformin Teva (500mg br. 30 - 90 rubalja).
  5. Formine (500mg br. 30 - 73 rubalja).
  6. Siofor (500mg br. 60 - 245 rubalja).
  7. Metformin Canon (500mg br. 60 - 170 rubalja).
  8. Metformin Zentiva (500mg br. 60 - 135 rubalja).

Svi gornji analozi koriste se za dijabetes koji nije ovisan o inzulinu, razlike su samo u kontraindikacijama i potencijalnoj šteti. Pravilnom upotrebom možete postići smanjenje i stabilizaciju nivoa glukoze, a Metformin Richter ne dobije teške nuspojave.

Videozapis u ovom članku, koji se nalazi u nastavku, govori o farmakološkim karakteristikama Metformina.

Metformin Richter tablete

Lijek za dijabetičare dostupan je u tri vrste tableta od 500 ili 850 mg metformina: bikonveksna, okrugla, duguljasta u bijeloj ljusci. U pakovanju od 10 komada. Lijek se izdaje iz ljekarni prema receptu liječnika.

Sastav lijeka uključuje tvari koje sagorijevaju šećer u tijelu, normalizirajući dobrobit pacijenta:

koloidni silicijum dioksid - 2%, mikrokristalna celuloza - 98%

Bijeli Opadrai II

hipromeloza - 40%, titanov dioksid - 25%, laktoza monohidrat - 21%, makrogol 4000 - 8%, triacetin - 6%

Farmakodinamika i farmakokinetika

Lijek iz skupine biguanida smanjuje šećer u krvi. Lijek uzimajte oralno prema uputama. Proces apsorpcije glukoze u jetri suzbija se od 30% i više, dok izlučivanje ostalih hormona ostaje nepromijenjeno. To dovodi do smanjenja sadržaja ugljenih hidrata.

Drugo svojstvo lijeka je blokiranje ugljikohidrata i njihovo kasnije oslobađanje u plazmu. Lijek koji sadrži hipoglikemiju koristi se kao sredstvo za gubitak kilograma, ali ne treba odustati od dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Alat aktivira proces oksidacije masnih kiselina, inhibira biosintezu holesterola, povećava osjetljivost tijela na inzulin.

Upotreba lijeka redovito doprinosi gubljenju kilograma. Zbog ovoga je lijek popularan među dijabetesima tipa 2 koji su pretili. Kada se primjenjuje, metformin se adsorbira u crijevima, a maksimalni sadržaj aktivne komponente treba očekivati ​​najkasnije za 2-3 sata.

Lijek je raspodijeljen neravnomjerno, glavna koncentracija opažena je u mišićnom tkivu, jetri, pljuvačnim žlijezdama i bubrežnom parenhimu.Proizvod se izlučuje kroz aktivnosti izlučnog sistema i to se događa u roku od 1-4 sata, ovisno o individualnim karakteristikama tijela.

Obrasci za sastav i izdanje

Lijek (1 tab.) Sadrži jedinu aktivnu tvar metformin, njegova masna udjela može biti 500 mg i 850 mg. Predstavljene su dodatne tvari:

  • Magnezijum stearat
  • Polividon
  • Aerosil
  • Kopovidon
  • MCC.

Tablete od 500 mg i 850 mg su izdužene, bijele boje. Tablete se stavljaju u blistere od 10 kom. Unutar pakovanja se nalazi 5 blistera.

Ljekovita svojstva

Pod utjecajem metformina opaža se inhibicija glukoneogeneze u ćelijama jetre, smanjuje se apsorpcija glukoze u crijevnim zidovima i povećava se proces njegove periferne upotrebe. Istovremeno se bilježi porast osjetljivosti tkiva na djelovanje inzulina, a da pritom ne utječe na proizvodnju inzulina od β-stanica smještenih u gušterači, zbog čega je moguće smanjiti ukupni kolesterol, LDL i trigliceride u krvi.

Glavni farmakološki učinak lijekova se manifestuje:

  • Optimizacija procesa perifernog razgradnje glukoze i smanjenje apsorpcije u jetri
  • Regulacija nivoa hormona štitnjače koji stimuliše
  • Inhibicija glukoneogeneze
  • Smanjena verovatnoća tromboze
  • Poboljšanje procesa resorpcije krvnih ugrušaka
  • Snižavanje linoproteina i triglicerida
  • Ubrzavanje oksidacije niza masnih kiselina
  • Normalizacija holesterola.

Nakon upotrebe tableta dolazi do brze apsorpcije aktivne supstance gastrointestinalnog trakta. Pokazatelj bioraspoloživosti ne prelazi 60%. Najviša koncentracija u plazmi bilježi se nakon 2,5 sata. Kad jedemo, ta se vrijednost smanjuje za 40%, a njezino postignuće se inhibira za oko 35 minuta.

Metformin karakteriše brza distribucija unutar tkiva, kao i niska brzina metabolizma. Odnos metformina sa proteinima plazme je minimalan.

Postupak eliminacije provodi se uz sudjelovanje bubrežnog sistema. Vrijedi napomenuti da je poluživot 6,5 sati.

Metformin Richter: potpuna uputstva za upotrebu

Cijena: od 162 do 271 rubalja.

Lijekovi se konzumiraju s hranom ili odmah nakon toga. Tablete treba oprati dovoljnom količinom tečnosti. Da bih značajno smanjio verovatnoću za razvoj negativnih simptoma, pijem dnevnu dozu za 2-3 r.

Doziranje lijekova određuje se pojedinačno uzimajući u obzir indeks glukoze.

Prijem tableta s dozom od 500 miligrama: započeti liječenje dnevnom dozom od 0,5-1 g. Nakon 10-15 dana. Moguće je povećanje doze nakon kontrole glukoze. Često dnevna doza održavanja ne prelazi 1,5-2 g, najviša - 3 g.

Primjena tableta s dozom od 850 miligrama: tijekom prvih dana liječenja preporučuje se uzimanje 850 mg metformina dnevno. Nakon 10-15 dana. vaš lekar može da preporuči povećanje doze. Tokom terapije održavanja uzima se dnevna doza metformina u količini od 1,7 g. Najveća doza ne smije biti veća od 2,55 g.

Pacijentima starijih osoba ne preporučuje se konzumiranje više od 1 g metformina dnevno.

U slučajevima ozbiljnih metaboličkih poremećaja povećava se vjerovatnost laktične acidoze, u tom slučaju će biti potrebno smanjenje doze lijeka.

Uzajamno delovanje droga

Dolazi do povećanja hipoglikemijskog efekta tokom istodobne upotrebe:

  • Β-blokatori
  • NWPS
  • Pripravci na bazi derivata sulfonilureje, klofibrata
  • ACE inhibitori i MAO
  • Acarbose
  • Ciklofosfamid
  • Oksitetraciklin
  • Inzulin.

Smanjenje hipoglikemijskog efekta zabilježeno je tokom upotrebe sljedećih lijekova:

  • COC
  • Simpatomimetici
  • Hormoni štitnjače
  • GKS
  • Derivati ​​fenotiazina kao i nikotinska kiselina
  • Epinefrin
  • Neki diuretici („petlja“ i tiazidne grupe)
  • Glucagon.

Cimetidin je u stanju da inhibira eliminaciju metformina, što povećava rizik od laktacidoze.

Istodobnom primjenom antikoagulansa može se smanjiti učinak lijekova na bazi metformina.

Uzimanje alkohola i lijekova koji sadrže etanol mogu izazvati razvoj laktacidoze.

Nuspojave

Nuspojave pri uzimanju lijeka mogu se izraziti alergijskim reakcijama, probavnim smetnjama, mučninom, povraćanjem, nadimanjem, metalnim ukusom u ustima. Te pojave su prilično česte i pojavljuju se kod više od 1 osobe od 10. Obično se takve pojave javljaju na početku terapije i mogu proći same. Osim toga, polagano povećanje doza u pravilu pomaže i da biste se riješili nuspojava. Uz neugodne pojave povezane sa gastrointestinalnim traktom, preporučuje se uzimanje antikolinergika, antacida ili antispazmodika.

Hipoglikemija kao nuspojava obično je povezana s istodobnom primjenom drugih lijekova. Spisak ovih lekova dat je u odeljku „Interakcija sa drugim lekovima“. Laktacidoza, kao nuspojava, se takođe javlja izuzetno retko. Obično se ovaj efekat pojavljuje kod ljudi koji pate od oslabljene funkcije bubrega. Takva nuspojava zahtijeva trenutno prekid liječenja.

Uz dugotrajno liječenje, nedostatak vitamina B12 moguć je zbog kršenja njegove apsorpcije u crijevima, megaloblastične anemije. Povećanje jetrenih transaminaza i hepatitisa također nije isključeno. Ovi fenomeni nestaju nakon prekida lijeka.

Učinak lijeka na psihomotorne reakcije

Monoterapija lijekom ne utječe na centralni nervni sistem. Stoga, ako bolesniku uzima samo metformin, pacijent će možda moći upravljati vozilima ili se baviti poslom koji zahtijeva koncentraciju. Međutim, kod upotrebe drugih lijekova (derivati ​​sulfoniluree, inzulina) moguće su hipoglikemijske reakcije. Takvim se pacijentima ne preporučuje baviti gore navedenim aktivnostima.

Predoziranje

Čak i kada se terapijska doza desetostruko premaši, pacijenti ne doživljavaju tako nešto kao hipoglikemija. Međutim, gotovo sigurno da će se u ovom slučaju pojaviti stanje laktacidoze - višak maksimalno dozvoljene koncentracije mliječne kiseline u krvi. Ovo je stanje izuzetno opasno i može biti fatalno u nedostatku odgovarajuće terapije. Simptomi laktacidoze:

  • bolovi u mišićima
  • mišićni grčevi
  • dispepsija
  • pad telesne temperature
  • gubitak koordinacije
  • nesvijest
  • snižavanje krvnog pritiska
  • bradikardija.

U nedostatku medicinske njege, razvija se koma i nastupa smrt. Liječenje laktacidoze može se provesti samo u bolnici. Preporučuje se hemodijaliza, simptomatska terapija.

Da bi se spriječila ova komplikacija prilikom uzimanja Metformin-Richtera, potrebno je dva puta godišnje provjeriti koncentraciju mliječne kiseline u krvi. Treba imati na umu da se rizik od laktacidoze povećava prekomjernom konzumacijom alkohola, niskokaloričnom dijetom i oštećenom funkcijom jetre. Laktacidoza se može javiti i nakon uzimanja kontrastnih sredstava koja sadrže jod.

U starijih ljudi nivo kreatinina u krvi treba povremeno provjeravati kako bi se na vrijeme prepoznalo smanjenje funkcije bubrega, jer ova okolnost također može doprinijeti nakupljanju metformina u krvi i njegovoj predoziranju. Ovaj postupak se mora sprovoditi 2 puta godišnje.

Interakcija s drugim lijekovima

Lijek se ne smije koristiti zajedno sa alkoholom zbog povećanog rizika od laktacidoze. Isto se odnosi i na uzimanje cimetidina. Takođe, neki lekovi pojačavaju efekat metformina i mogu dovesti do hipoglikemije. Ova kategorija uključuje:

  • ciklofosfamid
  • MAO inhibitori
  • ACE inhibitori
  • NSAID
  • beta blokatori,
  • derivati ​​sulfoniluree,
  • insulin
  • salicilati,
  • akarboza,
  • oksitetraciklin

Oralni kontraceptivi, glukokortikosteroidi, epinefrin, hormoni štitnjače, derivati ​​nikotinske kiseline, simpatomimetici, diuretici smanjuju efikasnost metformina.

S druge strane, metformin slabi učinak derivata kumarina.

Kontrastna sredstva koja sadrže jod mogu dovesti do nakupljanja metformina.

Kako djeluje lijek?

Metformin je glavni lijek koji se dijabetičarima propisuje odmah i životno. Razlog za posvećenost ljekara ovom lijeku leži u njegovom učinku:

  1. Metformin ima visoku hipoglikemijsku efikasnost uporedivu sa sulfonilureama. Njegova svrha omogućava smanjenje glikoziranog hemoglobina u prosjeku za 1,5%. Najbolji rezultati se primjećuju kod pretilih dijabetičara.
  2. Lijek je dobro kombiniran s drugim lijekovima propisanim za dijabetes. Dvokomponentna i trokomponentna terapija metforminom može postići kontrolu dijabetesa kod većine bolesnika.
  3. Lijek ima jedinstvena kardiovaskularna svojstva. Dokazano je da njegovo uzimanje smanjuje rizik od srčanog udara, poboljšava moždanu cirkulaciju.
  4. Metformin je jedan od najsigurnijih antidijabetičkih lekova. To praktično ne uzrokuje hipoglikemiju, ostale opasne nuspojave bilježe se izuzetno rijetko.

Učinak Metformin-Richtera na snižavanje šećera rezultat je rada nekoliko mehanizama, nijedan od njih direktno ne utječe na sintezu inzulina. Nakon uzimanja tablete istodobno se potiskuje proizvodnja glukoze u jetri, poboljšava se njen transport do tkiva zbog smanjenja otpornosti na inzulin. U uputama za upotrebu primjećuje se da dodatni učinci metformina doprinose poboljšanju kontrole dijabetes melitusa - usporavanju apsorpcije ugljikohidrata iz probavnog trakta i smanjenju apetita. Prema recenzijama, ova akcija može olakšati proces gubitka kilograma kod dijabetesa.

Indikacije za upotrebu

U recenzijama ljekara, metformin se često naziva i temelj za liječenje dijabetesa tipa 2. Međunarodne i ruske kliničke smjernice u potpunosti se slažu s ovom tvrdnjom. Pristupi liječenju se mijenjaju, pojavljuju se novi lijekovi i dijagnostičke metode, ali mjesto metformina ostaje nepokolebljivo.

Lijek je propisan:

  1. Svi dijabetičari kojima prehrambena korekcija ne osigurava ciljanu glikemiju.
  2. Odmah nakon otkrivanja dijabetesa ako su testovi pokazali visoku otpornost na inzulin. Može se pretpostaviti kod pacijenata s velikom težinom.
  3. Kao dio liječenja dijabetičara sa dugom bolešću.
  4. Sa dijabetesom ovisnim o inzulinu, smanjiti dozu inzulina.
  5. Pacijenti s metaboličkim sindromom, predijabetesom kao dodatak promjenama životnog stila.
  6. Osobe s pretilošću i velikim rizikom od dijabetesa. Smanjenjem inzulinske rezistencije, Metformin Richter povećava efikasnost ishrane.

Trenutno postoje dokazi o mogućnosti korištenja lijeka za policistične jajnike i steatozu jetre, ali te indikacije još nisu uključene u upute.

Neželjeni efekat metformina

Glavna nuspojava metformina povezana je s učinkom na brzinu prolaska hrane kroz želudac i na pokretljivost tankog crijeva u kojoj se odvijaju glavni procesi probave. Ovi poremećaji nisu opasni po zdravlje, ali značajno pogoršavaju toleranciju na lijek i povećavaju broj odbijanja liječenja zbog lošeg zdravlja pacijenata.

Nuspojave u gastrointestinalnom traktu na početku liječenja Metforminom-Richterom primijećene su kod 25% dijabetičara. Mogu se izraziti mučninom i metalnim ukusom u ustima na prazan stomak, povraćanjem, proljevom. Ovaj nepoželjni učinak ovisi o dozi, odnosno raste istovremeno s povećanjem doze. Nakon par tjedana gastrointestinalni trakt se prilagođava metforminu, većina simptoma slabi ili nestaje.

Pregledi dijabetičara pokazuju da uzimanje pilula istovremeno kao čvrsta dijeta pomaže u smanjenju simptoma, dijeljenje dnevne doze na 3 doze i postepeno povećavanje doze počevši od minimalne (500, maksimalno 850 mg).

Također, kod uzimanja Metformin-Richtera kod pacijenata s dijabetesom može se primijetiti kožna alergijska reakcija, privremeno i manje oštećenje funkcije jetre. Njihov se rizik procjenjuje kao vrlo rijedak (do 0,01%).

Nuspojava karakteristična samo za metformin je laktacidoza. Njegova vjerovatnost je 3 slučaja na 100 hiljada pacijenata. Da biste izbjegli laktičnu acidozu, morate strogo slijediti upute za upotrebu, ne uzimajte lijek ako postoje kontraindikacije, ne prelazite propisanu dozu.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Kako uzimati Metformin Richter

Doziranje metformina treba odabrati osobno za svakog dijabetičara. Tokom perioda odabira, uputstvo preporučuje da se mjerenja glukoze češće obavljaju.

Kako odrediti željenu dozu:

  1. Početna se doza smatra 1 tabletom Metformin-Richter 500 ili 850. Prva 2 tjedna se ne koriguje. Tablete se uzimaju nakon večere.
  2. Ako nema nuspojava, doziranje se povećava za 500 ili 850 mg svaka 2 tjedna. Tablete su podijeljene u 2, a potom u 3 doze. Kako se doza povećava, prvo se glukoza na glasu normalizira, a zatim svakodnevno glukoza.
  3. Optimalna doza je 2000 mg. Daljnje povećanje broja tableta prati mnogo niže smanjenje glikemije u odnosu na početnu.
  4. Maksimalna dopuštena dnevna količina metformina je 3000 mg, za bolesti bubrega - 1000 mg, u dječjoj dobi - 2000 mg.

Ljekari i dijabetičari o lijeku

Tijekom godina, Metformin-Richter uspio je prikupiti puno pozitivnih i negativnih kritika. U bolesnika sa šećernom bolešću ovaj je lijek vrlo popularan, jer dobro smanjuje hiperglikemiju, a da ne izaziva hipoglikemiju. Napominju brzo djelovanje lijeka: "doslovno sa jedne tablete".

Metformin-Richter se takođe uzima kao sredstvo za suzbijanje apetita, poticanje ovulacije u PCOS-u, smanjenje debljine potkožne masti kod sportaša. Dodatni efekti metformina procjenjuju se dvosmisleno. U svinjskoj kasi se nalaze dugoočekivane trudnoće i gubitak kilograma za desetine kilograma. Naravno, postoje i negativne kritike. Njihovi autori su najčešće ljudi koji su uzimali metformin bez konsultacije sa lekarom, što se lako objašnjava. Endokrinolozi propisuju lijek za mršavljenje samo bolesnicima sa inzulinskom rezistencijom, kakve nema svaka kompletna osoba.

Ljekari primjećuju visoku učinkovitost Metformin-Richtera, ne samo kod dijabetičara, već i kod ljudi koji će se u bliskoj budućnosti suočiti s dijabetesom. Pravilnim tretmanom i odgovornim odnosom pacijenata, moguće je izbjeći bolest u 75% slučajeva.

Analozi lijeka

Bilo koji ruski lijek s riječju "metformin" u nazivu može zamijeniti Metformin-Richter. Proizvode ih Vertex, Medisorb, Canonfarm, Akrikhin i drugi. Gliformin, Merifatin, Bagomet imaju isti sastav. Strani analozi Metformin-Richter - francuski glukofag, njemački Siofor i Metfogamma. Ovi lijekovi su slični po snazi, tako da možete preći na njih bez ponovnog odabira doze.

Pacijentima koji ne podnose tablete, ljekari preporučuju umjesto Metformin-Richtera da piju njegove analoge produženog djelovanja s istom aktivnom tvari: Glucofage Long, Metformin Prolong, Metformin MV.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: Challenging Metformin with Dr. Mike Bucknell (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar