Gliformin tablete: indikacije za upotrebu, nuspojave i analozi lijeka

Oralni hipoglikemijski agens iz grupe biguanida.
Priprema: GLYFORMIN®
Aktivna supstanca lijeka: metformin
ATX kodiranje: A10BA02
KFG: oralni hipoglikemijski lijek
Registracijski broj: P br. 003192/01
Datum registracije: 21.04.04
Reg. Vlasnika doc .: Hemijsko-farmaceutska tvornica AKRIKHIN OJSC

Oblik i sastav

Oblik doziranja Gliformina su tablete.

Aktivna tvar lijeka je metformin hidroklorid. Njegova koncentracija u jednoj tableti može biti 500 mg, 850 mg ili 1 gram.

Pomoćne komponente tableta od 500 mg su kalcijum-fosfat dihidrat, sorbitol, povidon (polivinilpirolidon), stearinska kiselina ili kalcijev stearat, makrogol (polietilen glikol). Prodaje se 60 komada. u kartonskim kutijama (6 blister pakiranja s po 10 tableta).

Dodatne komponente tableta Glyformin od 850 mg i 1 gram su krumpirov škrob, stearinska kiselina, povidon (polivinilpirolidon). U tim dozama se prodaje 60 tableta. u limenkama od polipropilena.

Farmakodinamika

Metformin je oralni hipoglikemijski lijek koji spada u kategoriju biguanida. Umanjuje hiperglikemijske manifestacije, a rizik od hipoglikemije minimiziran je. Za razliku od derivata sulfonilureje, supstanca ne potiče proizvodnju inzulina i ne karakterizira ga hipoglikemijski učinak kada se koristi kod zdravih dobrovoljaca.

Metformin povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i pojačava korištenje glukoze u stanicama, a također inhibira glukoneogenezu u jetri i inhibira apsorpciju ugljikohidrata u crijevu. Metformin aktivira proizvodnju glikogena djelovanjem na glikogen sintazu i povećava transportni kapacitet bilo koje vrste membranskih transportera glukoze.

Gliformin takođe povoljno deluje na metabolizam lipida, smanjujući koncentraciju triglicerida, lipoproteina niske gustine i ukupnog holesterola. Uz pozadinu liječenja metforminom, tjelesna težina pacijenta ili ostaje nepromijenjena ili je umjereno smanjena.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz probavnog trakta u potpunosti. Njegova apsolutna bioraspoloživost dostiže 50-60%. Maksimalna koncentracija neke tvari u plazmi doseže se približno 2,5 sata nakon primjene i iznosi 15 µmol, ili 2 µg / ml. Kada uzimate metformin s hranom, njegova apsorpcija se smanjuje i usporava. Brzo se distribuira po tkivima u tijelu, praktično ne vezuje za proteine ​​u plazmi.

Metformin se vrlo malo metabolizira i izlučuje u urinu. Njegov klirens kod zdravih dobrovoljaca iznosi 400 ml / min (što je 4 puta veći od klirensa kreatinina), što dokazuje prisustvo intenzivne tubularne sekrecije. Poluživot je oko 6,5 sati. Uz bubrežni zatajenje se povećava, što uzrokuje rizik od nakupljanja lijeka.

Indikacije za upotrebu

Gliformin je propisan u lečenju:

  • šećerna bolest tipa II, kada su lekovi neefikasni sulfonilureje idijetalna terapija,
  • dijabetes tipa I kao dodatak terapiji inzulinom.

Kontraindikacije

Ne preporučuje se uzimanje ovog leka sa:

  • dijabetička koma i prekomatnih stanja
  • ketoacidoza,
  • zarazne bolesti
  • lezije jetre i bubrega,
  • kardiovaskularni ili kardiopulmonalni zastoj,
  • akutni infarkt miokarda,
  • dojenje, trudnoća.

Upute za upotrebu Gliformina (metoda i doziranje)

Kao što je naznačeno u uputama za upotrebu Gliformina, tablete se uzimaju oralno. U tom slučaju prva tri dana pacijentima se propisuje 500 mg do 3 pojedinačne doze tokom dana, istovremeno ili nakon obroka. Tada se doziranje postepeno povećava na 1 g. Obično je dnevna doza održavanja 0,1-0,2 g.

Predoziranje

U slučajevima predoziranja može doći laktacidozakobno. Glavni razlog njegovog razvoja je kumulacija. metformin zbog oslabljene funkcije bubrega. U ranoj fazi se pojavljuje: mučnina, povraćanje, proliv, opća slabost, snižena temperatura, bolovi u trbuhu i mišićima, smanjeni pritisak, bradiaritmija. Tada brže diševrtoglavicaoslabljena svijest kao i razvoj koma.

Kada se pojave simptomi laktacidoza morate odmah prestati uzimati Gliformin. Daljnja terapija se provodi u bolnici, pa bolesniku treba hospitalizacija, uspostavljanje koncentracije laktata, potvrđivanje dijagnoze. Efikasne procedure hemodijalizapomažu u uklanjanju iz tijela laktat i metformin. Također se provodi dodatno simptomatsko liječenje.

Oblik za otpuštanje gliformina, pakovanje lijeka i sastav.

Tablete su bijele ili gotovo bijele, ravno-cilindrične, s nagibom i zarezom.

1 tab
metformin (u obliku hidroklorida)
250 mg
-«-
500 mg

Pomoćne tvari: sorbitol, kalcijev fosfat dihidrat, polivinilpirolidon (povidon), polietilen glikol (makrogol), kalcijev stearat ili stearinska kiselina.

10 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona.
10 kom - blister ambalaža (6) - pakovanja od kartona.
10 kom - blister pakovanja (10) - paketi od kartona.
60 kom. - limenke od tamnog stakla (1) - paketi od kartona.
100 kom - limenke od tamnog stakla (1) - paketi od kartona.

OPIS AKTIVNE TVARI.
Svi podaci dani su samo radi upoznavanja s lijekom, o mogućnosti upotrebe trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Farmakološko djelovanje gliformina

Oralni hipoglikemijski agens iz grupe biguanida (dimetilbigvanid). Mehanizam djelovanja metformina povezan je s njegovom sposobnošću suzbijanja glukoneogeneze, kao i stvaranjem slobodnih masnih kiselina i oksidacijom masti. Metformin ne utiče na količinu inzulina u krvi, ali mijenja svoju farmakodinamiku smanjujući omjer vezanog inzulina i slobodnog povećavajući omjer inzulina i proinzulina. Važna karika u mehanizmu djelovanja metformina je stimulacija unosa glukoze u mišićnim ćelijama.

Metformin pojačava cirkulaciju krvi u jetri i ubrzava pretvorbu glukoze u glikogen. Smanjuje nivo triglicerida, LDL, VLDL. Metformin poboljšava fibrinolitička svojstva krvi suzbijanjem inhibitora aktivatora plazminogena tkiva.

Doziranje i način primjene lijeka.

Za pacijente koji ne primaju inzulin, u prva 3 dana - 500 mg 3 puta / dan ili 1 g 2 puta / dan tokom ili nakon jela. Od četvrtog do 14. dana - 1 g 3 puta / dan. Nakon 15. dana, doza se prilagođava uzimajući u obzir razinu glukoze u krvi i urinu. Doza održavanja je 100-200 mg / dan.

Uz istodobnu upotrebu inzulina u dozi manjoj od 40 jedinica / dan, režim doziranja metformina isti je, dok se doza inzulina može postepeno smanjivati ​​(za 4-8 jedinica / dan svaki drugi dan). Ako pacijent prima više od 40 jedinica dnevno, tada je potrebna upotreba metformina i smanjenje doze inzulina velika pažnja i provodi se u bolnici.

Nuspojava gliformina:

Iz probavnog sistema: moguća (obično na početku liječenja) mučnina, povraćanje, proliv.

Iz endokrinog sustava: hipoglikemija (uglavnom kada se koristi u neadekvatnim dozama).

Sa strane metabolizma: u nekim slučajevima - laktacidoza (zahtijeva prekid liječenja).

Iz hemopoetičkog sistema: u nekim slučajevima - megaloblastična anemija.

Kontraindikacije na lijek:

Teška kršenja jetre i bubrega, zatajenje srca i disanja, akutna faza infarkta miokarda, hronični alkoholizam, dijabetička koma, ketoacidoza, laktacidoza (uključujući anamnezu), sindrom dijabetičkog stopala, trudnoća, dojenje, preosjetljivost na metformin.

NAČIN I LAKACIJA
Kontraindicirano u trudnoći i dojenju.

Posebna uputstva za upotrebu gliformina.

Ne preporučuje se kod akutnih infekcija, pogoršanja hroničnih zaraznih i upalnih bolesti, povreda, akutnih hirurških bolesti i rizika od dehidracije.

Ne koristiti prije operacije i u roku od dva dana nakon što su izvedeni.

Ne preporučuje se primjena metformina kod pacijenata starijih od 60 godina i kod onih koji izvode težak fizički posao, što je povezano s povećanim rizikom za razvoj laktacidoze.

Tijekom razdoblja liječenja potrebno je pratiti bubrežnu funkciju, određivanje sadržaja laktata u plazmi potrebno je provoditi najmanje 2 puta godišnje, kao i uz pojavu mijalgije.

Metformin se može koristiti u kombinaciji sa sulfonilureama. U tom je slučaju potrebno posebno pažljivo praćenje razine glukoze u krvi.

Upotreba metformina kao dijela kombinirane terapije inzulinom preporučuje se u bolnici.

Interakcija gliformina s drugim lijekovima.

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinom, salicilatima, MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, ACE inhibitorima, s klofibratom, ciklofosfamidom, može se pojačati hipoglikemijski učinak metformina.

Uz istovremeno korištenje s GCS-om, mogući su hormonski kontraceptivi za oralnu primjenu, adrenalin, glukagon, hormoni štitnjače, derivati ​​fenotiazina, tiazidni diuretici, derivati ​​nikotinske kiseline, smanjenje hipoglikemijskog učinka metformina.

Istodobna primjena cimetidina može povećati rizik od laktacidoze.

Upute za upotrebu Gliformina: metoda i doziranje

Tablete gliformina uzimaju se oralno tokom obroka ili odmah nakon toga, bez žvakanja, sa puno vode.

Lekar pojedinačno propisuje doziranje i period primene, uzimajući u obzir nivo koncentracije glukoze u krvi.

Na početku liječenja, prvih 10-15 dana, doza može biti od 0,5 do 1 g jednom dnevno, a tada se, ovisno o nivou šećera u krvi, može postepeno povećavati. Doza održavanja u pravilu je 1,5-2 g dnevno, podijeljeno u 2-3 doze.

Maksimalna dnevna doza Gliformina je 3 g.

Za starije pacijente maksimalna dopuštena količina lijeka je 1 g dnevno.

U slučaju značajnih poremećaja metabolizma, dozu se preporučuje smanjiti, jer rizik od laktacidoze raste.

Nuspojave

  • Iz endokrinog sistema: u slučaju predoziranja - hipoglikemija,
  • Iz probavnog sistema: nedostatak apetita, bolovi u trbuhu, mučnina, metalik ukus u ustima, proliv, povraćanje, nadimanje (ovi simptomi su karakteristični za početak lečenja, tada se stanje normalizuje),
  • Iz hemopoetičkog sistema: ponekad - megaloblastična anemija,
  • Sa strane metabolizma: uz produženo liječenje - hipovitaminoza B12, u rijetkim slučajevima, laktacidoza,
  • Alergijske reakcije: osip na koži.

Ako se pojave nuspojave, potrebno je privremeno otkazati Glyformin i obratiti se liječniku.

Posebna uputstva

Liječenje treba pratiti redovnim nadzorom nivoa glukoze u krvi.

Tokom perioda liječenja potrebno je provoditi studije svakih šest mjeseci da bi se utvrdio nivo laktata i kreatinina u krvnoj plazmi. Funkcija bubrega se posebno pažljivo nadgleda kod starijih pacijenata. Gliformin se ne treba prepisati muškarcima sa nivoom kreatinina iznad 135 µmol / L, za žene - 110 µmol / L.

Nuspojave probavnog sustava mogu se smanjiti istodobnom primjenom antacida ili antispazmodika.

Tijekom liječenja treba se suzdržati od pijenja alkohola i proizvoda koji sadrže etanol.

Monoterapijom Gliformin ne utiče na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

Dok uzimate Gliformin s drugim hipoglikemijskim agensima, uključujući inzulin, sulfonilureju, potrebno je biti oprezan prilikom upravljanja vozilima i obavljanja potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju veliku brzinu psihomotornih reakcija i povećanu pažnju.

Trudnoća i dojenje

Primjena metformina tijekom trudnoće i dojenja je kontraindicirana.

Pri planiranju trudnoće, kao i ako je došlo tijekom liječenja Gliforminom, lijek se ukida i propisuje se inzulinska terapija.

Nije precizno utvrđeno prelazi li metformin u majčino mlijeko, tako da se glyformin ne smije propisati tijekom laktacije. Ako je njegov unos od vitalnog značaja, dojenje treba prekinuti.

Interakcija lijekova

Moguće je pojačati djelovanje Glyformina uz istovremeno korištenje s inzulinom, beta blokatorima, sulfonilureeima, nesteroidnim protuupalnim lijekovima, akarbozom, inhibitorima monoamin oksidaze, inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin, oksitetraciklinom, ciklofosfamidom i drugima.

Učinak Gliformina može se smanjiti uz upotrebu glukagona, glukokortikosteroida, oralnih kontraceptiva, hormona štitnjače, epinefrina, simpatomimetika, „petlje“ i tiazidnih diuretika, derivata nikotinske kiseline i fenotiazina.

Istovremena upotreba sredstava koji sadrže etanol mogu izazvati razvoj laktacidoze.

Eliminacija Gliformina usporava se u kombinaciji s cimetidinom, povećava se verovatnoća za nastajanje laktacidoze.

Istodobnom primjenom antikoagulansa, derivata kumarina, njihov se učinak smanjuje.

Analozi Gliformina su: Glucofage, Glucofage Long, Glukoran, Gliguanid, Dformin, Diaberit, Diabetosan, Diabexil, Diguanil, Metformin, Melbin, Mellitin, Metiguanid, Modulan, Formmetin.

Recenzije o Gliformin

Prema pregledu Gliformina, efikasan je i u slučaju dijabetesa melitusa i kod različitih poremećaja metabolizma. Također, često ga koriste pacijenti koji žele smršavjeti, a neki ljudi koji ga koriste u ove svrhe tvrde da su mogli primjetno izgubiti kilograme i normalizirati hormonalnu razinu. Međutim, mnogi stručnjaci upozoravaju na upotrebu Gliformina za mršavljenje ako za to ne postoje stroge indikacije.

Neki pacijenti spominju neugodne nuspojave lijeka, uključujući glavobolju, slabost, dispeptičke poremećaje. Pošto je sposoban da ima pozitivne i negativne efekte na organizam, preporučuje se podvrgavanje terapiji strogo pod nadzorom lekara.

Cijena Gliformina u ljekarnama

Približna cijena tablete Gliformin 0,5 g u trgovačkim lancima je 86-130 rubalja (paket sadrži 60 tableta). Možete kupiti tablete u filmskoj oblozi sa dozom od 0,85 g za oko 191–217 rubalja, a doza od 1 g za 242–329 rubalja (svako pakovanje sadrži 60 tableta).

Gliformin: cijene u internetskim ljekarnama

GLYFORMIN 500mg 60 kom. filmom obložene tablete

Gliformin 0,85 g filmom obloženih tableta 60 kom.

Obrazovanje: Državni medicinski univerzitet Rostov, specijalnost "Opća medicina".

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Prema studijama, žene koje piju nekoliko čaša piva ili vina tjedno imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke.

Prema mnogim naučnicima, vitaminski kompleksi su praktički beskorisni za ljude.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Tokom života prosječna osoba proizvodi ne manje od dva velika bazena pljuvačke.

Četiri kriške tamne čokolade sadrže oko dvjesto kalorija. Dakle, ako se ne želite poboljšati, bolje je da ne jedete više od dvije lobule dnevno.

Prema statističkim podacima, u ponedjeljak se rizik od ozljeda leđa povećava za 25%, a rizik od srčanog udara - za 33%. Budite oprezni.

Pored ljudi, samo jedno živo biće na planeti Zemlji - psi, pati od prostatitisa. Ovo su zaista naši najverniji prijatelji.

Milioni bakterija rađaju se, žive i umiru u našem crijevu. Mogu se vidjeti samo pri velikim uvećanjima, ali kad bi se udružili, uklopili bi se u običnu šalicu kafe.

Američki naučnici sproveli su eksperimente na miševima i zaključili da sok od lubenice sprečava razvoj ateroskleroze krvnih sudova. Jedna grupa miševa pila je običnu vodu, a druga sok od lubenice. Kao rezultat toga, posude druge grupe bile su bez holesterola.

Kada se ljubavnici poljube, svaki od njih izgubi 6,4 kcal u minuti, ali istovremeno razmjenjuju gotovo 300 vrsta različitih bakterija.

Ljudi koji su navikli redovito doručkovati, mnogo je manje vjerojatno da će biti pretili.

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Prosječni životni vijek lefti je manji od pravaša.

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti da izvede operaciju na pacijentu ukoliko puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba bi se trebala odreći loših navika i tada mu, možda, neće biti potrebna hirurška intervencija.

Težina ljudskog mozga je oko 2% ukupne tjelesne težine, ali on troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ta činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika.

Riblje ulje je poznato već decenijama, a za to vrijeme je dokazano da pomaže ublažavanju upala, ublažava bolove u zglobovima, poboljšava sos.

Doziranje i primjena Gliformina

U pravilu doktor postavlja dozu gliformina pojedinačno, na osnovu nivoa glukoze u krvi.

Liječenje obično započinje primjenom 0,5-1 g dnevno. Ovisno o nivou glikemije, doza se može početi povećavati nakon 10-15 dana.

Dnevna doza održavanja je 1-2 tablete Gliformina 1000, koja se preporučuje podijeliti u nekoliko doza, što može umanjiti ozbiljnost nuspojava povezanih s probavom.

Najveća dopuštena dnevna doza je 3 tablete Gliformina 1000, međutim, starijim osobama se preporučuje uzimanje ne više od 1 g lijeka.

Uz predoziranje Gliformina, laktacidoza se može razviti sa smrtnim ishodom, čiji su rani simptomi mučnina, niža tjelesna temperatura, opća slabost, proliv, povraćanje, bol u trbuhu i mišićima, bradiaritmija, smanjen krvni pritisak, vrtoglavica, oslabljena svijest, pojačano disanje i razvoj kome .

Pravila i uslovi skladištenja

Gliformin pripada nizu hipoglikemijskih lijekova na recept (lista B) sa preporučenim rokom trajanja u uvjetima skladištenja (na temperaturama do 25 ° C):

  • Sa sadržajem 250 mg i 500 mg aktivne supstance - 3 godine,
  • Sa sadržajem 850 mg i 1000 mg aktivne tvari - 2 godine.

Upute za upotrebu tableta

Indikacije za upotrebu lijeka su dijabetes melitus tipa 2, kada stroga dijeta i lijekovi iz skupine sulfoniluree nemaju željeni učinak. Gliformin se takođe propisuje kod dijabetesa tipa 1 kao dodatak injekcijama inzulina.

Tijekom liječenja mora se pratiti rad bubrega, preporučuje se barem svakih 6 mjeseci uzeti analizu kako bi se utvrdio laktat u krvnoj plazmi.

Tablete se mogu piti tokom obroka ili nakon jela, tačno doziranje mora liječnik pojedinačno propisati, uzimajući u obzir rezultate testa šećera u krvi:

  • na početku terapije, doza nije veća od 1 grama dnevno,
  • nakon 15 dana iznos sredstava povećava se.

Standardna doza održavanja ne smije biti veća od 2 grama dnevno, mora se ravnomjerno rasporediti po nekoliko doza. Dijabetičarima starije dobi dnevno preporučuje se uzimanje najviše 1 gram lijeka.

Ako liječnik propiše Gliformin za dijabetes, pacijent treba znati da tablete mogu izazvati brojne negativne reakcije tijela. Na dijelu endokrinog sustava razvija se hipoglikemija, na dijelu krvotoka moguća je anemija, na dijelu metabolizma nedostatak vitamina. Tijelo ponekad reagira na lijekove s alergijskim reakcijama:

Iz organa gastrointestinalnog trakta dolazi do kršenja apetita, proliva, povraćanja, metalnog ukusa u ustima.

Ako se pojave neželjene reakcije, naznačeno je da odbijaju liječenje Gliforminom, obratite se liječniku.

Lijek Glyformin (upute su slobodno dostupne na Internetu) može se koristiti za umjereno bubrežno zatajenje, ali samo u nedostatku vjerojatnosti porasta laktične acidoze. U ovom se slučaju funkcija bubrega uvijek prati (barem jednom u 3-6 mjeseci), kada se klirens kreatinina smanji na razinu od 45 ml / min, liječenje se odmah prekida.

Ako se funkcija bubrega smanji kod uznapredovalog dijabetičara, dozu metformina treba prilagoditi.

Kontraindikacije, interakcija lijekova

Gliformin se ne smije propisati za ketoacidozu, kronične bolesti jetre, dijabetičku komu, srce, plućni zatajenje, za vrijeme trudnoće, dojenje, infarkt miokarda, prekomjernu osjetljivost na komponente lijeka.

Izuzetno pažljivo uzimajte lijek za bolesti infektivne etiologije, prije nego što provedite ozbiljno hirurško liječenje.

Efikasnost lijeka može se smanjiti paralelnim liječenjem:

  • glukokortikosteroidni lijekovi
  • hormoni štitnjače
  • diuretici
  • nikotinska kiselina
  • kod uzimanja oralnih kontraceptiva.

Ako se metformin upotrebljava zajedno s inzulinom, derivatima sulfoniluree, nesteroidnim protuupalnim lijekovima, kao i beta blokatorima, postoji šansa da se poveća njegov učinak.

Gliformin Prolong

U nekim se slučajevima pacijentu s dijabetesom prikazuje gliformin dugotrajno - Gliformin prolong. Uzima se oralno sa dovoljnom količinom vode. Alat može pomoći samostalno ili biti dio kombinirane terapije.

Ako dijabetičar prethodno nije uzimao metformin, preporučuje mu se početna doza od 750 mg jednom dnevno. Nakon 2 tjedna, liječnik će prilagoditi dozu (uzeti 2 tablete od 750 mg), na osnovu rezultata testova na šećer. S sporim porastom količine lijeka, dolazi do smanjenja negativnih reakcija iz probavnog sustava, posebno nestaje dijabetička dijareja.

Kada preporučena doza ne omogućava postizanje normalne kontrole nivoa glikemije, potrebno je uzimati maksimalnu dozu lijeka - 3 tablete od 750 mg Prolong jednom jednom dnevno.

Dijabetičari koji uzimaju metformin u obliku lijeka sa redovitim oslobađanjem:

  1. pijte Prolong u jednakoj dozi,
  2. ako uzimaju više od 2000 mg, prelazak na produženu verziju lijeka nije propisan.

Kako bi se postigla maksimalna glikemijska kontrola, metformin i hormon inzulin koriste se kao kombinirani tretman. Prvo uzmite standardnu ​​dozu lijeka (1 tableta 750 mg) tokom večere, a količina inzulina mora se odabrati pojedinačno, na osnovu šećera u krvi.

Maksimalno dnevno dopušteno je uzimati ne više od 2250 mg lijeka, pregledi liječnika pokazuju da je, pod uvjetom da se stanje tijela adekvatno kontrolira, moguće prebaciti na uzimanje lijeka s uobičajenim oslobađanjem metformina u dozi od 3000 mg.

Događa se da je pacijent propustio uzimati lijek, u tom slučaju mu je pokazano da sljedeću tabletu lijeka uzme u uobičajeno vrijeme. Ne možete uzeti dvostruku dozu metformina, to će izazvati razvoj neugodnih nuspojava, pogoršati simptome dijabetesa, što ne bi trebalo biti dozvoljeno.

Glyformin Prolong morate uzimati svaki dan, izbjegavajući prekide.

Pacijent bi trebao obavijestiti liječnika o prekidu liječenja, saznati njegovo mišljenje.

Analozi, pregledi ljekara

Zbog prisustva kontraindikacija, lijek nije prikladan za mnoge pacijente, u tom slučaju postoji potreba za odabirom analoga lijeka, oni sadrže i različitu količinu aktivne tvari (250, 500, 850, 1000). Gliformin se može izjednačiti sa drogama:

Dijabetičari koji su već uzeli lijek Gliforminom ukazuju na veću vjerojatnost predoziranja. U većini slučajeva to je posljedica nepravilne upotrebe lijeka.

Predoziranje može izazvati razvoj takvog patološkog stanja kao što je laktacidoza. Njegove glavne manifestacije: bolovi u mišićima, povraćanje, mučnina, oslabljena svijest. Kada se pojave takvi simptomi, preporučuje se prestanak uzimanja lijeka.

Ljekari kažu da lijek Gliformin prilično učinkovito se bori s dijabetesom, pod uslovom da se strogo poštuju preporučene doze. Još jedan plus lijeka je razumna cijena i dostupnost u ljekarnama.

Endokrinolozi upozoravaju da su tokom čitavog trajanja terapije potrebni sistematski testovi za kreatinin u serumu. Lijek Glyformin protiv dijabetesa ne smije se uzimati zajedno:

  1. s alkoholnim pićima,
  2. lijekovi koji sadrže etanol.

Nažalost, dijabetes je postao prilično uobičajena bolest, a među mladima je. Za liječenje je potrebno propisati lijek koji pomaže normalizaciji razine glikemije, jedan od tih lijekova bio je Gliformin. Ako se tačno slijede upute za upotrebu, učinak lijeka se javlja u kratkom vremenu.

Informacije o lijekovima za snižavanje šećera navedene su u videu u ovom članku.

Pravila i uslovi skladištenja

Gliformin je lijek na recept.

Mora se čuvati na suhom mjestu, nedostupnom prodiranju sunčeve svjetlosti, na temperaturi do 25 ºS. Uz pravilno skladištenje, rok trajanja tableta od 500 mg je 3 godine, 850 mg tableta i 1 gram - 2 godine.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Pogledajte video: Metformina, cuándo y cómo debemos tomarla (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar