Kako da se riješite lošeg holesterola kod žena

Povišeni holesterol je jezivo stanje bez simptoma i vidljivih znakova. Mnogi odrasli ni ne znaju da im se koronarna bolest već dugo približava. Opasno je jer bez liječenja i dijeta prije ili kasnije može dovesti do ozbiljnih problema tijela ili prijevremene smrti.

Ateroskleroza, angina pektoris, moždani udar - nepotpuni spisak bolesti, čiji su uzročnici plakovi (naslage holesterola, masti i kalcijuma). Vremenom se stvrdnjavaju i zbog njih dolazi do sužavanja lumena koronarnih arterija, što ograničava protok krvi, što znači kisik do srčanog mišića.

Koja bi trebala biti norma kolesterola u krvi kod muškaraca i žena, uključujući dob: 50, 60 i više godina, kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice za tijelo, pogledajte tablicu u nastavku. U međuvremenu ćemo odgovoriti na glavno pitanje: ukupni holesterol, o čemu se radi.

Šta je holesterol?

Holesterol je supstanca nalik masti, lipidi koji se nalaze u svakoj ćeliji ljudskog tijela, a nalazi se i u žumanjcima, domaćem mlijeku, kiseloj pavlaci i sirom, te mekušcima.

Nastaje u nadbubrežnoj žlijezdi, crijevima, jetri (80%) i dolazi s hranom (20%). Bez te supstance ne bismo mogli živjeti, jer je mozgu potreban, neophodan je za proizvodnju vitamina D, razgradnju hrane, izgradnju ćelija, regeneraciju tkiva i proizvodnju hormona.

On je istovremeno naš prijatelj i neprijatelj. Kad je norma holesterol, čovjek je zdrav. Dobro se osjeća zahvaljujući stabilnosti funkcioniranja tijela. Visoki holesterol ukazuje na opasnost od piva, koja često završava naglim srčanim udarom.

Holesterol se prenosi krvlju putem molekula, lipoproteina niske i visoke gustoće, (LDL, LDL) i (HDL, HDL).

Dešifriranje: HDL - naziva se dobar holesterol, a LDL - loš. Dobar holesterol se proizvodi samo u tijelu, a loši kolesterol i iz hrane.

Što je viši loš kolesterol, to je gore za tijelo: on se iz jetre prenosi u arterije, gdje se nakuplja u obliku plaka na njihovim zidovima, formirajući plakove.

Ponekad oksidira, tada njegova nestabilna formula prodire kroz zidove arterija, stvarajući tijelo za proizvodnju antitijela za zaštitu, čija višak mase izaziva destruktivni upalni proces.

Dobar holesterol djeluje suprotno, pročišćavajući zidove arterija. Uklonivši LDL iz njih, on ih vraća nazad u jetru.

Povećanje HDL-a postiže se sportom, fizičkim i mentalnim radom, a snižavanje LDL kolesterola postiže se posebnom dijetom.

Norma holesterola u krvi

Da bi pratili nivo holesterola, u klinici uzimaju biohemijski test krvi iz vena. Iako možete koristiti drugi način. Da biste to učinili, morate imati poseban uređaj s kompletom test traka za jednokratnu upotrebu.

Pomoću nje možete jednostavno i brzo kod kuće izmjeriti nivo holesterola. To štedi vrijeme: da biste uzeli analizu u klinici i dobili zaključak, morate tamo ići više puta, prilagođavajući se satima pregleda liječnika i radu laboratorija.

Na recepciji terapeut napiše preporuku i daje preporuke: prije nego što ujutro uzmete test krvi, morate odbiti hranu navečer (pauza bi trebala biti 12 sati). Uoči su fizička aktivnost i sport također kontraindicirani.

Nema potrebe uzimati analizu je li osoba zdrava i nema simptoma lošeg stanja. Iako su muškarci nakon 40 godina i svi nakon 50 i 60 godina, to je još uvijek potrebno učiniti jer se u starosti povećava rizik od ateroskleroze. Ostale razloge za dobijanje krvne pretrage potražite na donjem popisu:

  • visok krvni pritisak
  • srčane bolesti
  • pušenje
  • pretežak
  • zatajenje srca
  • neaktivni način života
  • menopauza

Idealni test krvi (u mmol / l) za žene i muškarce izgleda ovako:

53321

  • CATR - aterogeni koeficijent, koji pokazuje odnos LDL i HDL,
  • mmol / l - jedinica za mjerenje broja milimola u litri rastvora,
  • HOL - ukupni holesterol.

Norma holesterola u krvi kod žena i muškaraca, mladih i starih, zdravih i patećih od srčanih problema je različita.

test krvinorma za muškarceženska norma
Chol3,6 – 5,23,6 – 5,2
LDL3,5
HDL0,7 – 1,7
trigliceridido 2

Holesterol, čija je norma 1 - 1,5 (mmol / l), dopušten je za žene i muškarce koji imaju problema sa srcem. Ovdje se radi o HDL-u.

Biohemijski test krvi vrši se upotrebom metoda i testova koji se razlikuju u različitim laboratorijama, a norme za holesterol se razlikuju:

2,0 - 2,8 (za žene i muškarce od 20 do 30 godina),

3,0 - 3,5 (nakon 30, 50, 60).

Uzimanjem testa krvi na vrijeme (svakih pet godina) i prema dobi: u dobi od 40, 50, 60 godina, muškarci i žene se zaštite od rizika od moždanog udara i prerane smrti.

Koja hrana snižava holesterol

Pa, ako imate više od 40 godina i nema razloga da brinete o svom zdravlju. Ali to ne znači da ne treba raditi ništa, čak ni za prevenciju. Počevši od 30. do 40. godine života potrebno je započeti s kontrolom nivoa holesterola u krvi, na klinici ili kod kuće. Uzgred, kod muškaraca povišen holesterol može biti već sa 35 godina.

Zdrava prehrana pomoći će brzo sniziti loš kolesterol kod žena i muškaraca. Zbog toga je u prehranu uključeno nekoliko zdravih namirnica.

  1. Zobena kaša, pasulj, jabuke, kruške, suhe šljive i ječam. Sadrže velike količine topivih vlakana, koje smanjuju apsorpciju lipoproteina niske gustine u krv. Da biste se oslobodili lošeg holesterola i uklonili toksine, dovoljno je da konzumirate 5 - 10 g vlakana dnevno. Na primjer, u jednoj šalici zobene kaše oko 4 g topljivih vlakana. Obogaćivanju jela šljivama dodati ćete još nekoliko grama vlakana.
  2. Riblje ulje, masna riba ili laneno ulje. Svi ovi proizvodi sadrže omega-3. On ne utječe na lipoproteine ​​niske gustine, ali ima koristi za srce, smanjujući visoki krvni pritisak i rizik od stvaranja ugrušaka u krvi. Nedjeljna stopa ribe za odrasle: 200 g skuše, pastrmke, haringe, sardine, tunjevine, losos ili šargarepa.
  3. Bademi, kikiriki, lješnjaci, pinjoli, nesoljeni pistacije, orasi, pekan. Oni smanjuju rizik od bolesti srca održavanjem normalnog kolesterola. Oraha koja poslužuje svaki dan jednaka je šaci ili 40 do 42 grama.
  4. Avokado Snažan izvor tvari korisnih za tijelo. Avokado poboljšava loš kolesterol kod odraslih s prekomjernom težinom. Egzotično voće dodaje se salatama i uključuje ih u hranu čak i kao prilog ili sastojak sendviča.
  5. Maslinovo ulje Nekoliko grama ulja (dvije žlice) dnevno umjesto nezdrave masti pomoći će održati zdravlje vašeg srca. Neželjeno je koristiti više ove norme, jer je maslinovo ulje visokokalorični proizvod.
  6. Sok od pomorandže, voćni jogurti. Prednost takvih proizvoda je što sadrže biljne sterole ili stanole, čija je korisnost blokirati apsorpciju lošeg kolesterola u krv. Oni snižavaju razinu LDL-a za 5 do 15%, ali ne utječu na trigliceride visoke gustoće i lipoproteine ​​visoke gustoće.
  7. Whey. Kazein u surutki ima sposobnost efikasnog i brzog smanjenja LDL-a, uključujući ukupni holesterol. Alternativa surutki je protein surutke koji se može kupiti u prodavnicama sportske prehrane. Takođe je korisna za izgradnju mišića i sagorevanje masti.

Nemoguće je riješiti se viška lošeg kolesterola u krvi uz pomoć zdrave hrane bez djelomičnog ili potpunog uklanjanja zasićenih i trans masti iz prehrane. Prisutni su u maslacu, sirevima, margarinu, kolačićima, pecivima. Za tijelo je samo 1 g tih štetnih tvari dovoljno da istovremeno poveća LDL i snizi HDL.

Mrkva, repa i smeđa riža, češnjak, zeleni čaj, koenzim Q10 takođe snižavaju holesterol.

Dijeta zdravom hranom nije jedina opcija koja vam govori kako sniziti holesterol bez lijekova. Kod kuće se ovaj problem može otkloniti narodnim lijekovima.

Kako sniziti narodne lijekove za holesterol

Mnogi odrasli su zabrinuti kako brzo sniziti kolesterol, i to ne lijekovima, već narodnim lijekovima. Interesantno, tri tjedna za njih puno ili malo? To je koliko vremena potrebno je koristiti bademe svaki dan (šaka) kako biste snizili nivo lošeg holesterola za 10%.

Ako vam je potreban rezultat od 16%, dodajte orahe u prehranu. Jedite ih 4 puta tjedno. Da biste uklonili višak holesterola, ujutro možete napraviti i piće i piti ih:

  • 1 kašika kašike rastopiti med u čaši tople vode,
  • 1 kašika kašike sok od limete ili 10 čepica. jabukovo sirće dodajte čl. topla voda.

Dešifriranje: tsp (kašičica), kapa. (kapi), art. (čaša).

Ne znaju svi i pamte koliko je ukusna i zdrava rabarbara. Jedite ga nakon jela. Kuhan u dvostrukom kotlu sa malo meda ili javorovog sirupa. Jednom kada ste spremni dodajte kardamom ili vaniliju.

Slijede recepti koji se takođe smatraju učinkovitim narodnim lijekovima. Izrada kod kuće je vrlo jednostavna:

test krvinorma za muškarceholesterol u krvi kod žena
Chol3,0 – 6,03,0 – 6,0
LDL1,92 – 4,51
HDL0,7 – 1,73
KOEFFICIJENT ATEROGENIKA
Glavni sastojak s korisnim svojstvimaKako napraviti lijek kod kuće
Luk (1 glava)Fino nasjeckajte nožem ili pomoću sokovnika. Nakon što se pomiješa sa medom i sokom od luka, uzima se u 1 žličice. Dnevna cijena za odrasle: ukupni volumen primljenih.
Sjemenke korijanderaU 250 ml. sipajte 2 kašike kipuće vode sjeme u prahu. Promiješajte, pa dodajte mlijeko, kardamom i šećer da zasladite napitak. Piti ujutro i uveče.
Mljeveni cimet snižava holesterol ako piće popijete s njim na prazan stomak za 30 minuta. prije doručkaPomiješajte 1 kašiku kipuće vode prah. Pokrijte poklopcem i inzistirajte na pola sata. Naprezanje. Ako u napitak dodate 1 kašiku kašike dušo, postaće ukusniji i zdraviji.
Jabukovo sirćeU čašu tople vode promiješajte 1 žličicu. sirćeta, i nakon što pijete 2 do 3 puta dnevno. Možete pomiješati bilo koji voćni sok sa jabukovim sirćetom.

Neke biljke imaju ljekovita svojstva dobra za zdravlje srca. Kod kuće se od njih pripremaju pića koja se smatraju efikasnim narodnim lijekovima za snižavanje holesterola u krvi. Ako ih uključite u prehranu, možete značajno poboljšati svoje zdravlje i istovremeno ukloniti toksine iz toksina.

Svakodnevno pijte tri šolje

Cikorije je dodatak i nadomjestak za kafu.

Piće sa cikorijom ne mogu piti samo trudnice i ono nema kontraindikacije za starosnu ili hroničnu bolest

Bobica gloga - tonik za srce

Pije se čaj brzinom 1-2 žlice. bobica u čaši tople vode

Ljekovite biljkeRazlozi koji potvrđuju njihova korisna svojstva
Antioksidanti štite LDL od oksidacije
Vitamin C, beta-karoten i antioksidanti regulišu metabolizam holesterola, uravnotežuju nivo LDL i HDL
Artičoke lišćeCynarine (cynarine) povećavajući proizvodnju žuči u jetri pomaže uklanjanju viška kolesterola iz krvi, čišćenje zidova arterija
Aktivne tvari njeguju cjelokupni kardiovaskularni sistem, toniraju ga i pomažu da se riješite lošeg holesterola

Tinkture, praškovi i kapsule od gloga također pomažu u uklanjanju LDL-a. Za liječenje srčanih problema koristite bobice, lišće, pa čak i posadite cvijeće. Oblici doze i čaj uzimaju se 3 puta dnevno.

Tinktura gloga priprema se u količini od 100 - 120 g bobica na pola litre rakije. Inzistirajte na 2 tjedna, filtrirajte i pijte kašiku, opranu vodom.

Takvi narodni lijekovi kao što je čaj od korijena sladića i tinktura gloga, mogu čak liječiti visoku razinu kolesterola. Da biste pripremili napitak, 5-15 g (1 kašika) ekstrakta slatkog slatkog luka meša se u čaši vrućeg ključalog mleka ili vode. Inzistirajte 5 minuta i pijte bez dodavanja šećera ili meda.

Čaj od korijena slatkog luka snažno je ljekovito piće koje pomaže u uklanjanju LDL-a i čišćenju krvnih žila, ali ima kontraindikacije:

  • visok krvni pritisak
  • nervni poremećaji
  • stanje trudnoće
  • hipokalemija - manjak kalijuma,
  • bolest bubrega
  • erektilna disfunkcija - impotencija.

Korisno je u ishranu uključiti čaj od đumbira. Za to postoje dobri razlozi. Đumbir je dobrog ukusa, pomaže u uklanjanju toksina i čišćenju žila od lošeg holesterola, sprečava upalu grla i čak mršavi.

Dijeta protiv visokog holesterola

Dijeta sa visokim holesterolom je raznovrsna. Kao što vidite, mnoga hrana može pomoći ukloniti višak kolesterola. Na primjer, prije doručka možete popiti napitak od meda: 1 šalicu vruće vode, 1 žličicu. med, 1 kašika kašike. limunov sok.

Za doručak skuhajte pirjano povrće i dodajte im kurkumu u prahu. Ili napravite sendvič od celog zrna hleba sa testeninom. Recept za tjesteninu: ¾ žličice. pomiješajte kurkumu u 1 ½ tabele. l voda i 2 stola. l pire od patlidžana

Patlidžan sadrži dovoljno vlakana da ukloni višak holesterola, toksina, toksina i poboljša protok krvi.

Dijeta protiv visokog holesterola uključuje i proizvode kao što su:

  • crveni grah (200 g),
  • kokosovo ulje (1 - 2 kašike l.),
  • sjemenke i listovi fenugreeka kao začin salatama (40 - 50 g),

Napomena domaćici: da biste uklonili gorčinu, sjeme je natopljeno u vodi za noć.

  • celer (dodaje se salatama, povrtnim sokovima, juhama i glavnim jelima),
  • tamna čokolada (ne mliječna), 30 g,
  • crno vino (150 ml),
  • paradajz ili sok od paradajza,
  • špinat
  • repe (u ograničenim količinama),

Cvekla sadrži oksalate, čija visoka koncentracija dovodi do stvaranja kamenca.

Zanimljive činjenice: sirova brokula nije tako zdrava kao kuhana. Ali ne možete dugo kuhati ili pržiti povrće jer će to izgubiti korisna svojstva.

Odgovorili smo na sva pitanja čitalaca o visokom holesterolu, narodnim lijekovima i načinu ishrane. Napišite o svojim utiscima u komentarima i podijelite svoja iskustva.

Što znače LDL i HDL? Normalni holesterol u krvi

Holesterol je lipid koji je neophodan za pravilno funkcioniranje ljudskog tijela. Sudjeluje u strukturi ćelija, postajući dio membrane. Ova supstanca doprinosi normalizaciji hormonalnog nivoa. Oko 20% norme dolazi iz hrane, a 80% proizvodi tijelo. Ako je osoba zdrava, onda prosječni dnevni unos HDL-a iznosi 280 mg.

Razlika između lošeg i dobrog holesterola:

  • LDL (loše) je lipoprotein niske gustine. Velika stopa nepovoljno utječe na kardiovaskularni sistem. Izaziva mnoge bolesti, jedna od najčešćih je ateroskleroza. Viškovi se naseljavaju u žilama, formirajući aterosklerotske plakove.
  • HDL (dobar) je lipoprotein visoke gustine. Ova vrsta tvari, naprotiv, pomaže pri ispiranju LDL-a iz krvnih žila, pomažući normalizirati stanje krvnih žila.

Visoki holesterol u krvi je bič našeg vremena. Da biste znali nivo LDL i HDL, potrebno je redovno provoditi krvni test. Opšte prihvaćeni standardi pritvora kod žena:

  • Ukupni holesterol - do 5,2 mmol / l
  • HDL - preko 1,0 mmol / l
  • PNP - 3-3,5 mmol / l
  • Trigliceridi - do 2,0 mmol / L

Uzroci i posljedice hiperholesterolemije

Svi moraju pratiti nivo LDL-a, ali postoje rizične skupine kod kojih je vjerovatno da je povišen holesterol u krvi.

Šta uzrokuje bolest:

  1. Loše navike - pušenje i zloupotreba alkohola,
  2. Prekomjerna težina i gojaznost,
  3. Stalna upotreba bezvrijedne hrane (brza hrana, masno meso, hrana sa trans mastima),
  4. Problemi s jetrom
  5. Problemi s bubrezima
  6. Visok sadržaj hormona nadbubrežne žlijezde,
  7. Nizak hormon štitne žlijezde
  8. Nizak nivo hormona izlučuje reproduktivni sistem,
  9. Povišeni inzulin
  10. Nedostatak vježbe,
  11. Hipoterioza,
  12. Nedostatak fizičke aktivnosti,
  13. Dijabetes melitus
  14. Neki lekovi mogu imati ovaj efekat.
  15. Nosioci nasledne bolesti su porodična dislipoproteinemija.

Vrijedi napomenuti da visoki LDL nema jasne kliničke simptome. Možete posumnjati da nešto nije bilo u redu tek nakon pojave pratećih bolesti. Zbog toga, ne zaboravite da redovno provodite preglede, posebno ako ste u riziku.

Koje bolesti se mogu javiti:

  • Ateroskleroza
  • Koronarna bolest srca
  • Srčani udar
  • Stroke
  • Koronarna smrt
  • Tromboza
  • Plućna embolija

Rješenje lijeka problema

Lijek se koristi za liječenje visokog kolesterola samo ako je bolest previše zanemarena i hitno treba poduzeti. U pravilu ljekari radije liječe dijetom.

Ali i dalje postoje lijekovi koji s lijekovima mogu sniziti holesterol u krvi, nazivaju se statini. Često koristite ove vrste lijekova:

  • Pravastatin
  • Simvastatin
  • Fluvastatin
  • Rosuvastatin
  • Lovastatin
  • Atorvastatin

Postoji niz kontraindikacija kod kojih se ne smiju uzimati lijekovi:

  • Pacijenti mlađi od 18 godina
  • Trudnoća ili dojenje kod žena
  • Netolerancija na aktivnu supstancu
  • Unos alkohola zajedno s drogom
  • Ciroza
  • Stadij pogoršanja u bolesti bubrega
  • Pogoršanje hepatitisa

Narodni lijekovi za borbu protiv hiperholesterolemije kod žena

Da biste smanjili kolesterol, trebate poduzeti skup akcija, koji uključuje odbacivanje hrane s visokim LDL-om i uključivanje korisne za normalizaciju. Izuzetno učinkovit lijek je fizička aktivnost, pogotovo ako vodite sjedeći način života. U borbi protiv bolesti važno je koristiti sve vrste darova prirode. Zatim ćemo govoriti o najpopularnijim biljkama koje doprinose normalizaciji sadržaja:

  1. Glog. U borbi protiv ovog problema djelotvorna su cvjetovi iz kojih se priprema infuzija. Potrebno ih je napuniti prokuhanom vodom i ostaviti 20 minuta. Koristite prije obroka u žlici.
  2. Korijen sladića. 2 kašike zdrobljenog korijena prelije se kipućom vodom (2 šolje) i miješa se 10 minuta na laganoj vatri. Zatim filtrirajte i uzmite dekociju nakon jela. Tijek liječenja je do 3 tjedna.
  3. Sjetva lucerke. Sok ove biljke normalizuje nivo LDL.
  4. Dioscorea Caucasian. Pomaže kako u obliku infuzije, tako i u slučaju uzimanja zdrobljenog korijena s žličicom meda. Ovo je homeopatski lijek koji čisti krvne sudove, smanjuje pritisak, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema.
  5. Kallizia je mirisna. Alat koji će vam pomoći u rješavanju metaboličkih poremećaja, endokrinog sustava, u slučajevima upale prostate i ateroskleroze. Operite lišće i prelijte kipućom vodom, ostavite jedan dan. Pijte tri puta dnevno pola sata prije jela po jednu kašiku. Čuvati na tamnom mjestu.
  6. Sophora Japanka + bijela imela. Ove biljke su efikasni lekovi za holesterol. 100 g Sofore i 100 g imele prelijte litrom votke, ostavite da se ukuhava 3 tjedna. Nakon jela tri puta dnevno po žličicu prije jela.
  7. Elecampane visok. Preporučuje se uzimanje infuzije od 30-40 kapi na čašu vode 20 minuta prije jela tri puta na dan. Priprema infuzije: samljeti 2 kašike suhog korijena, zatim preliti sa 1,5 šalice votke, ostaviti da se natapa 3 tjedna, promiješati. Kako vrijeme prolazi, naprezanje.
  8. Laneno seme. Ovo je univerzalni lijek koji poboljšava rad vaskularnog sistema i eliminira aterosklerotske plakove. Uzmite kao dodatak hrani, prethodno mljevenju u prah.
  9. Stablo lipe Prašak se pravi od cvjeta lipe, koji se mora pojesti u roku od mjesec dana. Potrebna doza je 3 puta na dan po žličicu.
  10. Maslačak. Ispada da ovo nije samo prelepa biljka od koje devojke vole da prave vence. Da bi se smanjio holesterol u krvi, osušeni korijen se melje u prah, a zatim se uzima pola sata prije obroka vodom.

Vježbanje i dijeta s visokim LDL-om

Prvo što morate uključiti u dnevni režim smanjenja holesterola u krvi je vježbanje. Dodavanje umjerenog opterećenja pomaže u jačanju krvnih žila, kao i u borbi direktno s LDL-om. Popularni način suočavanja sa ovom bolešću je trčanje. Ako osoba trči redovito, tada se lipoproteini niske gustine ne mogu popraviti u žilama i, kao rezultat toga, prirodnim se izlučuju iz tijela. Važno je ne pretjerati, posebno ako već imate srčane bolesti.

Preporučene vježbe ljekara:

  1. Jutarnja vežba
  2. Hodajte u zraku najmanje 40 minuta
  3. Sporo trčanje
  4. Plivanje
  5. Aerobik
  6. Vežbe sa bučicama
  7. Istezanje

Ako želite normalizirati LDL, trebali biste odbaciti proizvode s visokim sadržajem:

  • Masno meso
  • Fast food
  • Prženi proizvodi na ulju
  • Slatka peciva i slatkiši
  • Slatka soda
  • Jaja žumanjka
  • Kafa
  • Razne kobasice
  • Masni mliječni proizvodi
  • Sirevi sa sadržajem masti preko 45%
  • Mozak
  • Jetra i bubrezi
  • Riba ikre
  • Maslac
  • Goveđi i svinjski jezik

Ne zaboravite jesti hranu koja direktno doprinosi snižavanju LDL-a:

  1. Bademi
  2. Pistacije
  3. Citrusi
  4. Borovnice
  5. Mrkva
  6. Zobene mekinje
  7. Zeleni čaj
  8. Mahunarke
  9. Artičoke

Povećani LDL uobičajena je bolest, ali borba protiv bolesti dostupna je svima. Važno je voditi zdrav život radi snižavanja holesterola u krvi. Ne zaboravite da volite sebe i pratite svoje stanje. Odsustvo bolesti vaskularnog sustava i problemi sa LDL-om su ključ ljepote, mladosti i dugovječnosti, što je važno za svaku ženu.

15 koraka za normalizaciju holesterola bez lijekova

Ako ukratko opišete metabolizam holesterola, dobićete sljedeću shemu:

  • holesterol dolazi s hranom i sintetiše ga ćelije u tijelu (jetra, nadbubrežne žlijezde, crijeva),
  • cirkuliše u krvi kao dio lipoproteina,
  • sudjeluje u vraćanju integriteta citoplazmatskih membrana, sintezi vitamina D i steroidnih hormona (estrogena, testosterona, kortikosterona, progesterona), poboljšava rad centralnog i perifernog živčanog sustava,
  • neiskorišteni višak se izlučuje žučnim kiselinama.

Procesi proizvodnje i iskorištavanja holesterola su normalno uravnoteženi. Ali s godinama ljudi „prerastu“ s kroničnim bolestima, manje se kreću i češće su pod stresom. A ako ovome dodamo stalne kulinarske greške, pušenje, pijenje alkoholnih pića, tada nakon 40 godina počinju problemi s metabolizmom lipida. No do sada se promjene u razvoju očituju zajedničkim simptomima, jer hiperholesterolemija još nije bolest, već stanje koje joj prethodi.

Konstantno povećanje holesterola u krvi kod žena i muškaraca posle 50 godina već dovodi do specifične i prilično uobičajene bolesti - ateroskleroze. Štoviše, u njegovoj patogenezi obavezan je još jedan uvjet - oštećenje unutrašnje obloge krvnih žila. Holesterol ne prodire kroz cijeli vaskularni zid, bez obzira na njegov visok nivo. Aterosklerotski plakovi su lokalizovani u aorti, velikim arterijama, srčanim zalistacima. Sužavaju lumen žila, dovode do oštećenja srca, što je komplicirano kardiovaskularnim zatajenjem.

U starosti, postojanom hiperholesterolemijom, povećava se rizik od životnih opasnosti: srčani udar, moždani udar, gangrena. Stoga se nivo lipida mora održavati u granicama normale. A da biste saznali svoje pokazatelje, trebate donirati krv na lipidni profil (lipidni profil). Uzima u obzir:

  • loš holesterol (koji se može taložiti u vaskularnim zidovima) koji se nalaze u lipoproteinima niske gustine (LDL),
  • njegov prethodnik (koji takođe može prodrijeti ispod unutarnjih obloga krvnih žila), koji je dio lipoproteina vrlo male gustoće (VLDL),
  • dobra - namenjena za izlučivanje, komponenta lipoproteina visoke gustoće (HDL),
  • i ukupnog (ukupnog) holesterola sadržanog u svim frakcijama lipoproteina.

Prema njihovoj koncentraciji izračunava se indeks aterogenosti - stepen rizika od razvoja ateroskleroze. Obvezni pokazatelj u lipidnom profilu je koncentracija triglicerida (TG). Detaljnom analizom utvrđuje se i nivo proteina transportera lipida. Lipidni profil u mladoj dobi preporučuje se uzimati barem jednom svakih 5 godina, ali nakon 45-godišnje prekretnice, optimalna učestalost ispitivanja je 1-2 puta godišnje. Analiza se radi ne samo da bi se znalo koliko je potrebno da se snizi nivo "loših" lipoproteina, već i da se utvrdi kako da se iz holesterola ukloni holesterol, kao i da se kontroliše započeto liječenje.

Mršaviti

Uzroci sekundarne hiperholesterolemije, punoće i gojaznost su isti. Ova stanja gotovo uvijek idu ruku pod ruku, jer su jedno drugo i uzrok i posljedica. Da biste ih se riješili, koriste iste metode. Snižavanje holesterola i normalizacija težine odvija se nesmetano i postepeno. Jedini način postizanja trajnih rezultata bez štete organizmu.

Glavni načini obnavljanja zdravlja uključuju fizičku aktivnost, prelazak na uravnoteženu prehranu, zabranu pušenja i pijenja alkohola. Ovo su „tri slona“ bilo koje sheme metaboličke obnove. Ali sada govorimo o holesterolu.

Svakodnevna fizička aktivnost

Tjelesna aktivnost utječe na oba patogenetska faktora u razvoju ateroskleroze: ubrzavaju uništavanje i eliminaciju kolesterola i treniraju žile.

  1. Propadanje je posljedica pojačanog metabolizma, izlučivanja - uspostavljanja peristaltike žučnog mjehura.
  2. Trening vaskularnog zida sa mišićnim slojem nastaje zbog neometanog porasta krvnog pritiska i pojačanog rada srca tokom sporta. Rad perifernih žila potiče se i kontrakcijom velikih mišića udova. Na treniranim žilama manje je vjerovatno da će doživjeti unutrašnju traumu, što stvara uslove za taloženje holesterola.

Profesionalni sport je beskoristan. Da biste se riješili viška kolesterola, umjerena opterećenja za koja nije potrebna posjeta teretani ili potraga za opremljenim sportskim terenom baš su prikladna. Važno je promatrati samo jedan uvjet: fizičke vježbe moraju se raditi na svježem zraku, jer se kemijske reakcije transformacije i iskorištavanja lipida odvijaju samo u prisustvu kisika. Za mnoge vježbe bit će dovoljno samo izaći na balkon ili u prednje dvorište.

Lista najosnovnijih i najdostupnijih vježbi uključuje:

  • hodanje na licu mjesta, ravnom cestom ili neravnim terenom, sa štapovima ili bez njih,
  • trčanje umjerenim konstantnim tempom ili s povremenim ubrzanjima i usporavanjima,
  • čučnjevi s naglaskom na zidu, držeći se na naslonu stolice ili samostalno, duboko,
  • plivanje u slobodnom stilu.

Ove vježbe uključuju velike mišiće i značajno povećavaju rad srca, što sagorijeva više energije, u usporedbi s treningom izoliranih mišićnih skupina. Učinak treninga počet će se pojavljivati ​​samo ako tokom njih puls dostigne 60–80% maksimuma, što se izračunava formulom: 220 - starost u godinama.

Uz to i pojačati rezultate, to košta svakog dana radite vježbe. Bilo bi lijepo obratiti pažnju na djecu ili unuke igrajući grupne igre na otvorenom.

Izbjegavajte jednostavne ugljikohidrate

Jednostavni ugljeni hidrati su glukoza. Nalazi se ne samo u šećeru, već u tijestu, kruhu, prerađenim žitaricama za brzo kuhanje, tjestenini od „mekih“ sorti pšenice, škrobastom povrću i voću. Prekomjernom uporabom njih inzulin nema vremena da obradi svu dolaznu glukozu te odlazi u sintezu masti i holesterola masnog alkohola. Zbog toga je u borbi protiv hiperholesterolemije potrebno smanjiti sadržaj jednostavnih ugljikohidrata u prehrani i unos šećera.

U hodu uklonite brzu hranu i grickalice

Obroci izvan doma zaslužuju posebnu pažnju. Mnogima je naporno žuriti sa tavama s unaprijed kuhanom odgovarajućom hranom. A nepodnošljiva glad tjera vas da jedete brzu hranu, što sada možete dobiti na svakom koraku. Ali nemojte zaboraviti da je gotovo čitav asortiman obližnjih štandova zasićen trans mastima. I neće im pomoći da se riješite lošeg holesterola.

Struktura trans masti slična je normalnoj, ali imaju različitu konfiguraciju molekula povezanih sa termičkom obradom i hidrogenacijom biljnih ulja. Ulazeći u tijelo, oni se poput holesterola ugrađuju u citoplazmatske membrane, ali oni ne obavljaju njegove funkcije. Trans masti ne kondenziraju staničnu membranu i ne pružaju joj selektivnu propusnost. Kao rezultat toga, dolazi do oštećenja čitave ćelije i njenog onesposobljavanja.

Što se tiče grickalica, one su samo potrebne. Optimalno između doručka i ručka i 2-3 sata prije večere. Između obroka - ne više od 4 sata. Kao pravilna zalogaja pogodna je jabuka, šaka orašastih plodova ili suhog voća, čaša kefira ili prirodni jogurt.

Odričite se kobasica i dimljenog mesa

Svinjetina, janjetina, govedina, piletina, guska i naravno, slanina su glavne sirovine od kojih se prave kobasice i dimljeno meso. Recept za neke vrste kobasica uključuje i jaja, mlijeko, puter. U stvari, ovo je popis zabranjenih životinjskih proizvoda sa visokim holesterolom. Osim toga, gotovi mesni proizvodi obilno su aromatizirani začinima, pojačivačima ukusa i konzervansima koji povećavaju apetit i pojačavaju želju da ga jedete u višku.

Niko ne kaže da je potrebno potpuno odustati od mesa. Čovjek pripada životinjskom svijetu i u prehrani ne treba biti prisutan samo biljni protein. Ali za snižavanje holesterola njegova upotreba treba biti ograničena na 2-3 puta sedmično. Pileći i pureći file (ili peradno meso bez vidljive masti i kože), zečje meso i divljač su dobrodošli. A pravilno kuhanje pomaže u povećanju prednosti jela. Ovo se kuha, peče, pirja, pare.

Jedite manje soli.

Kakva je šteta soli, koju ljekari nazivaju "bijelom smrću"? Uostalom, on sigurno ne sadrži kolesterol, i ne može se boriti sa kršenjem njegovog sadržaja u krvi.

  1. Sol je prirodni pojačivač ukusa, a prilično slana hrana jede se s velikim apetitom i u većim količinama od one slane.
  2. Nakon jedenja slane hrane koncentracija natrijum-hlorida u krvi raste. To prijeti zadržavanjem tekućine u međućelijskim prostorima i u krvotoku, što se očituje edemom i povišenim krvnim tlakom. Prolazna hipertenzija dovodi do oštećenja unutrašnje sluznice sudova. To znači da se za holesterol otvaraju široke kapije, a on počinje nekontrolirano prodirati u debljinu vaskularnih zidova.

Ne govorimo o dijeti bez soli. Dovoljno je ograničiti unos soli na 5 g dnevno.

Učinite voće, povrće i žitarice osnovu vaše prehrane

Zašto baš ovi proizvodi? Da, zato što su bogate prirodnim vlakno, vitamini, elementi u tragovima. A zelje ima i negativan udio kalorija - potrebno je više energije da ga probavi nego što opskrbljuje organizam. Ako je moguće, biljnu hranu treba jesti sirovu. Njegova vlakna smanjuju apsorpciju masti, holesterola i toksina, a takođe normalizuju crevnu mikrofloru, koja igra važnu ulogu u apsorpciji zdravih hranljivih sastojaka.

Žitarice se preporučuju koristiti u neobrađenom obliku, sporo se probavljaju i dugo pružaju osjećaj sitosti. Od cjelovitih žitarica dobrodošli su heljda, nepolirani i divlji riža, zobene pahuljice (one koje je potrebno kuhati, a ne kuhati na pari). Ljubitelje tjestenine preporučuje se prelazak na proizvode od brašna od punog brašna ili čvrste pšenice. Kašu i tjesteninu treba kuhati samo na vodi, bez dodatka čorba, putera, sosa.

Što se tiče bobica, one imaju najpotpuniji vitamin sastav. Vitamini topivi u vodi sadržani u njima pomažu da smanje razinu „lošeg“ i povećaju koncentraciju „dobrog“ kolesterola, ojačaju vaskularne zidove i smanjuju koagulaciju krvi. Bobice se poželjno konzumiraju sirove, mljevene ili se od njih prave svježe cijeđeni nezaslađeni sok.

Zahvaljujući svim tim svojstvima, voće, bobice, povrće i žitarice smješteni su u osnovi piramide hrane i čine osnovu uravnotežene prehrane.

Koristite maslinovo i laneno ulje

Biljna ulja sadrže analog holesterola - fitosterolikoje obavljaju iste funkcije. Pored toga, fitosteroli smanjuju apsorpciju "loših" masti i tako smanjuju nivo lipoproteina niske gustine u krvi i povećavaju koncentraciju masno-proteinskih kompleksa visoke gustine. Zasićene i nezasićene masne kiseline, vitamini topljivi u mastima, fosfolipidi i antioksidanti biljnih ulja povećavaju apsorpciju hranjivih sastojaka, jačaju vaskularne stijenke, sprječavaju nakupljanje holesterola u njima te imaju antitumorsko djelovanje.

Najpristupačnije je suncokretovo ulje, ali pod utjecajem visokih temperatura iz njega se formiraju trans masti. Stoga nutricionisti savjetuju upotrebu suncokretovog ulja u sirovom obliku. Sirovo laneno sjeme je mnogo korisnije, pogotovo zato što je njegova kalorijska vrijednost znatno niža od ostalih. Laneno ulje je uključeno u sintezu polnih hormona, što je posebno važno za muškarce i žene nakon 60. godine života, u kojima funkcija spolnih žlijezda koja proizvodi hormon bledi.

Ali maslina je jedino ulje koje pri prženju ne tvori štetne spojeve. A ako ne možete bez pržene hrane, isplati se koristiti je u njihovoj pripremi. Prevencija holesterola uključuje samostalnu upotrebu biljnih ulja po 1 kašiku deserta ujutro na prazan stomak.

Dodajte orahe, mekinje, beli luk i začine svojoj ishrani

Ako, međutim, vlaknima i fitosterolima nije dovoljno u hrani, jela možete obogatiti mekinjama. Gotovo su bez ukusa, a one s ukusom možete odabrati po vlastitom nahođenju: na policama trgovina i ljekarni predstavljen je širok spektar njih. Topla prva i druga jela, salate, mliječni proizvodi aromatizirani su mekinjama. Dovoljno je koristiti 1 žlicu dnevno, ali možete učiniti i više (ako crijeva dopuštaju, jer mekinje ubrzavaju peristaltiku).

Isto vrijedi i za orašaste plodove i bijeli luk. Od dobrog holesterola sezam, lan, pistacije, bademi, suncokretovo sjeme, bundeva, kedar dobro pomažu. Ovo su samo namirnice koje biste željeli pojesti.

U borbi protiv hiperholesterolemije umjereno konzumiranje češnjaka, koji povećava otkucaje srca, povećava krvni pritisak, bogato je hlapljivim, prirodnim je antibiotikom koji sprečava mnoge zarazne bolesti.

U prehranu uključite začine: kurkumu, cimet, klinčiće, lovorov list, hren, šafran.

Svakog tjedna jedite masnu ribu (Omega 3)

Bilo kako bilo, masne kiseline moraju se unositi. Posebno nezasićene i nezamjenjive (ne sintetizirane ljudskim stanicama) masti, koje čiste zidove krvnih žila od nanijetih naslaga i dovode do regresije aterosklerotskih promjena. Bogate su morskom ribom hladnom vodom (lipidni sastav rijeke sličan je ptici). Riblja jela, kao i meso, moraju se kuhati na pari, kuhati, peći u pećnici.

U skladu s tim, uključujući morsku ribu u prehranu, vrijedno je smanjiti uporabu nemasnog mesa, jer višak životinjskih bjelančevina ima i svoje štetne učinke. Ako uzimate ljekarničko riblje ulje protiv kolesterola, preporučljivo je periodično darivati ​​krv koagulogramom: smanjuje koagulaciju krvi.

Ako nema mogućnosti da jedete morsku ribu ili sumnjate u njen kvalitet, možete uzeti riblje ulje u kapsulama.

Pijte najmanje 1 litru vode dnevno

Svi biohemijski procesi odvijaju se u vodenom okruženju. Zbog toga je nemoguće očistiti krv i tjelesna tkiva od holesterola bez poštivanja normi potrošnje vode. U idealnom slučaju to je 30 ml po 1 kg tjelesne težine. I ne čekajte žeđ koja se pojavi sa prvim stepenom dehidracije. Treba piti čistu mirnu vodu tokom dana, nekoliko gutljaja istovremeno, zaustavljajući se 1,5-2 sata prije spavanja.

Ne preporučuje se piti hranu ili piće nakon jela 2 sata. Ali pola sata prije jela, polako popljena čaša vode donijet će dvostruku korist: pripremiti sluznicu želuca za proces probave i donekle zadovoljiti glad, što je važno kod prekomjerne težine.

Odričite se loših navika

Duhan, višak kave (čak i prirodne), alkohol, uključujući i alkoholna pića (pivo, jabukovače, vino) uzrokuju hiperholesterolemiju i imaju toksični učinak na unutarnju stijenku krvnih žila, povećavaju krvni tlak, uzrokuju tahikardiju i uništavaju stanice jetre. Tako utiču na patogenetičke veze u razvoju ateroskleroze. Kako biste smanjili koncentraciju LDL kolesterola i isključili oštećenje krvožilnog sustava, treba napustiti pušenje, pijenje velike količine kave (posebno na prazan stomak) i alkohola.

Uklanjanje „lošeg“ holesterola iz organizma pomoći će normalizacija sna. Činjenica je da je najveća aktivnost jetre uočena od jedan do 3 noću. Osim toga, noću tijekom spavanja proizvodi se hormon somatotropin, koji ubrzava metabolizam i potiče gubitak kilograma. Zbog toga treba nestati i nedostatak sna.

Pregledajte bubrege, štitnjaču, jetru i žučni mehur

Popis najčešćih uzroka visokog kolesterola uključuje dijabetes melitus, patologiju štitnjače s hipotireoidizmom, bolesti jetre i bubrega s funkcionalnom insuficijencijom, žučne kamence i žučni mjehur. Stoga se s njom treba baviti ne samo promjenom životnog stila i prehrane.

Navedene hronične bolesti moraju se liječiti: normalizirati šećer u krvi, eliminirati zastoj žuči, ispraviti hormonalne razine štitnjače, uvesti patologiju bubrega i jetre u remisiju.

Uživajte u životu više i minimizirajte stres.

Drugi uzrok hiperholesterolemije su česte stresne situacije. Adrenalin, izlučen nadbubrežnima, izaziva oštar skok krvnog pritiska i ubrzava srčane kontrakcije. U tim uslovima, miokardu je potrebno više nego u mirnom stanju, energiji koju pruža holesterol i trigliceridi. Jetra ih počinje aktivno sintetizirati, a vaskularni zidovi oštećeni hipertenzijom - intenzivno se nakupljaju.

Zato se pobrinite za živce, potpuno se opustite, bavite se onim što volite ili želite, slušajte muziku, čitajte knjige, hvalite se uspjehom, redovno šetate na svježem zraku.

Povećajte otpornost na stres proizvodi obogaćeni preparatima koji sadrže magnezijum ili magnezijum pomoći će (ali trebate ih uzimati samo nakon savjetovanja s liječnikom). Magnezijum povećava otpornost vaskularnih zidova na prodiranje holesterola poboljšavajući regeneraciju ćelija unutrašnje membrane, smanjuje sadržaj LDL u krvnoj plazmi i povećava HDL, eliminira hipertenziju.

Češće posjetite sunce ili uzimajte vitamin D

Vitamin D3 Proizvodi se u epidermisu kože pod utjecajem ultraljubičastoga zračenja iz kolesterola i 7-dehidrohoterol. I ranije se vjerovalo da se kao rezultat ovih transformacija poboljšavaju pokazatelji metabolizma lipida. Ali savremeni naučnici otkrili su: nivo kolesterola ne ovisi izravno o koncentraciji vitamina. Ali uz dovoljnu insolaciju, toliko se biološki aktivnih tvari nakuplja u masnim ćelijama, što je dovoljno za čitav period hladnog vremena. A to je stabilan imunitet, normalna koagulacija krvi, stabilan krvni pritisak i potpuno funkcioniranje štitne žlijezde. Tj. Vitamin D3 indirektno snižava holesterol.

Vitaminska nadomjesna terapija se preporučuje u slučaju:

  • nedostatak mogućnosti da ljeti budete na suncu ili posjetite solarijum,
  • kontraindikacije za insolaciju kod određenih hroničnih ili onkoloških bolesti,
  • smanjena brzina sinteze vitamina (na primjer, kod žena i muškaraca nakon 60).

Lijek propisuje ljekar, obično u umjerenim dozama i u dužem periodu.

Izuzetno je važna za krvne žile vitamin c. Njemački naučnik dr Matthias Rat tvrdi da upravo nedostatak ovog vitamina dovodi do povećanja triglicerida i kolesterola, pogoršanja stanja krvnih žila, taloženja plaka i razvoja ateroskleroze. To potvrđuju brojne studije.

➜ Veze do fragmenata knjige „Zašto životinje nemaju srčani udar, ali to rade ljudi!“ O holesterolu i aterosklerozi

Vremenski faktor: je li moguće brzo i učinkovito sniziti kolesterol

A sada za one koji žele kod kuće efikasno i brzo obnoviti metabolizam lipida bez lijekova. To se ne događa: nemoguće je za 2 dana vratiti ono što je godinama "razrađeno". Korekcija metabolizma bilo koje materije trebala bi se odvijati sistematski, polako, bez kritičnih promjena. Višak holesterola iz organizma moguće je ukloniti samo napornim radom i disciplinom:

  • redovan unos „prave“ hrane po satu,
  • puni san
  • dovoljno vremena za boravak na svježem zraku,
  • tjelesna aktivnost.

Ovo su lekovi sa kojima se efekat ne postiže odmah, ali bez pilula i injekcija. Istovremeno, periodične analize lipidnog profila uključuju se u protokol liječenja i pregleda. Samo pomoću svojih pokazatelja možemo procijeniti učinkovitost tekućih aktivnosti. Zbog toga, ne tražite metode za brzo snižavanje lipoproteina pre analize. Prije svega, bit ćete prevareni samo vi: doktora, uglavnom, nije posebno zainteresirano pacijentovo stanje metabolizma masti.

Liječenje holesterola tabletama i tradicionalnom medicinom

Savremeni lekari prestali su davati „babine recepte“, posebno ako su pregledi o njima samo pozitivni. Tako kod hiperholesterolemije dijetu nadopunjuju pčelinjim proizvodima, ljekovitim biljem (maslačak, lipa, zlatni brkovi, češnjak), limunom, ovsenom brašnom. Ali tradicionalna medicina je efikasna uz manja odstupanja metabolizma lipida od norme.

Uz duboka kršenja, borba protiv holesterola nije ograničena na promjenu načina na koji jedete i živite. Specijalni farmaceutski preparati pomažu u izliječenju neravnoteže: - statini, inhibitori apsorpcije holesterola, fibrati, sekvestranti žučne kiseline, vitamini. Imaju različite načine snižavanja kolesterola i zato liječnici propisuju njihovu kombinaciju kako bi postigli bolji i trajniji učinak.

Hiperholesterolemija se bori protiv svih gore navedenih metoda, a ne sa bilo kojom određenom. Izuzetak su ljekarnički lijekovi, koji se propisuju pojedinačno. Dakle, bolje je uklanjati holesterol pod nadzorom liječnika, strogo poštujući sve njegove upute.

Šta je loš holesterol?

"Loš" je uvjetna oznaka. I "dobar" i "loš" holesterol jedna su ista supstanca. Samo sa nijansom.

U krvi holesterol ne može biti u svom čistom obliku. Kreće se kroz krvne žile isključivo u kombinaciji sa svim vrstama masti, bjelančevina i drugih pomoćnih supstanci. Takvi se kompleksi nazivaju lipoproteini. Upravo oni (tačnije njihov sastav) određuju odnos nivoa holesterola prema holesterolu.

  • "Loš" holesterol je onaj koji je dio lipoproteina niske gustine (LDL ili LDL). LDL se taloži na zidovima krvnih žila, formirajući vrlo lošeg holesterola. Oni narušavaju cirkulaciju krvi i mogu prouzrokovati sve vrste kardiovaskularnih problema: srčani udar, moždani udar i tako dalje.
  • "Dobar" holesterol je onaj koji je deo lipoproteina visoke gustine (HDL ili HDL). Upravo u ovom obliku holesterol se šalje u tkiva i organe, što znači da se ne taloži na zidovima krvnih žila i samo koristi organizmu.

U stvari, borba protiv holesterola je sljedeća: potrebno je povećati razinu "dobrog" kolesterola u krvi i istovremeno smanjiti razinu "lošeg". Osim, naravno, njihove vrijednosti su izvan norme.

Koja je norma holesterola

Zajedničko pravilo za sve ne postoji. Sve ovisi o dobi, spolu, zdravstvenom stanju određene osobe Dijagnoza i korekcija poremećaja metabolizma lipida radi prevencije i liječenja ateroskleroze. Ruske preporuke.

Dakle, kod muškaraca nivo "dobrog" holesterola treba da bude veći od 1 mmol / l, a kod žena - 1,2 mmol / l.

Sa "lošim" holesterolom je teže. Ako niste izloženi riziku, morate pokušati tako da njegova razina ne pređe 3,5 mmol / L. Ali ako ste skloni kardiovaskularnim bolestima, „loš“ holesterol ne bi smio prelaziti 1,8 mmol / L.

Grupa rizika uključuje nivoe holesterola kod onih koji:

  • Ima slabu nasljednost: vaskularni poremećaji dijagnosticirani su u bliske rodbine, posebno roditelja.
  • Pate od hipertenzije (visoki krvni pritisak).
  • Ima dijabetes tipa 2.
  • Puši.
  • Ima višak kilograma.
  • Vodi sjedilački način života.
  • Jede hranu koja sadrži zasićene masti. Postoje studije o reviziji dijetalnih masti gu> koje dokazuju da zasićene masti nisu toliko štetne kao holesterol, kako se ranije mislilo. Ipak, dijeta sa naglaskom na maslacu, masti i ostalim sadržajima masti i dalje vas automatski predstavlja u opasnosti.

Preporučljivo je kontrolirati razinu kolesterola u kolesterolu: ono što trebate znati tijekom života, uzimajući odgovarajući test krvi najmanje jednom u 5 godina. Ali muškarci stari 45–65 godina i žene od 55–65 godina treba da budu posebno pristrasni: ako spadate u ove kategorije, radite analize najmanje jednom u 1-2 godine.

Kako sniziti holesterol kod kuće

U pravilu, za smanjenje holesterola, ljekari propisuju posebne lijekove koji inhibiraju sintezu ove supstance u jetri.

Oko 80% holesterola (oko 1 g dnevno) proizvodi tijelo, posebno jetra. Ostatak dobijamo s hranom.

Ali često možete bez tableta - samo malo preispitajte svoj životni stil. Evo 9 jednostavnih pravila za 11 savjeta za brzi smanjenje kolesterola, koji će vam pomoći da kontrolišete holesterol - smanjite "loš" i povećate "dobar". Posavetujte se sa lekarom i oživite ga.

Pogledajte video: Rešite se Masnoće u Krvi Zauvek i Produžite Život! Uradte Ovo Odmah!!! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar