Propolis za dijabetes

Jedna od opasnih i gotovo neizlječivih bolesti je dijabetes. Može biti prvog ili drugog tipa, a u svakom od tih slučajeva čovjek ima nepravilni rad gušterače. Kao rezultat toga, on nije u stanju pravilno proizvesti inzulin, stvaraju se skokovi u nivou glukoze u krvi, zbog kojih se ne osjećate dobro. U nekim slučajevima pacijent može čak pasti u komu.

Prvi tip je praktično neizlječiv i prirođena je bolest. U tom slučaju unošenje inzulina bi trebalo biti u toku. I medicinski i narodni pripravci ovdje malo mogu pomoći, ali mogu čovjeku olakšati život.

U drugoj vrsti dijabetes melitusa dovoljno je prilagoditi prehranu i normalizirati razinu šećera u krvi na neki način. A to se može učiniti i ljekarničkim lijekovima, koje ljekari svugdje propisuju, te alternativnim receptima. A ovde je propolis osvojio šampionat.

Čudo Propolis

Propolis je posebna supstanca koju pčele prerađuju i koriste za popravak košnica i plombe. Istovremeno, sa drveća sakupljaju smolaste materije, leče ga svojom tajnom i mešaju ga sa voskom i peludom. Rezultat je pčelinji ljepilo, kojem su ljudi i dali ime propolis.

Za godinu dana jedna pčelinja obitelj može napraviti ne više od 150 grama propolisa za svoje potrebe, pa je zato rijedak i ne rasprostranjen u prodaji, poput meda. Često možete pronaći falsifikate, ali zato vrijedi znati točno kako propolis treba izgledati i koje su njegove karakteristične karakteristike. Dakle, pčelinji ljepilo ima sljedeće karakteristike:

  1. Njegova boja treba biti zelenkasto smeđa ili nešto tamnija od ove. Ako u prodaji vidite crni propolis, onda je to već vrlo stara supstanca. U prirodnom ljepilu ne bi trebale biti obojene žile.
  2. Miris je oštar i specifičan. Istovremeno prevladavaju med i biljne arome.
  3. Ako možete probati propolis, učinite to. Tako da je najbolje da lažno prepoznate pravi ljepilo. Prirodni propolis će se zalijepiti za zube, imat će gorkog ukusa i zaljepljive teksture. U tom slučaju grlo će se početi stezati, a vrh jezika može postati ošišan. Ako svega toga nema, a ukus nije baš zasićen, onda vam je najvjerovatnije ponuđen vosak s malom primjesom propolisa.

Oni kojima nije dostupan prirodni propolis, a teško je samostalno napraviti lijek, možete otići u ljekarnu i kupiti gotovu alkoholnu ili vodenu otopinu propolisa. Praktično nema razlike u principima recepcije i efikasnosti, ali puno je manje briga. Takav se ekstrakt može čuvati u hladnjaku i koristiti se u propisanim dozama za bilo koji recept za dijabetes koji volite.

Preporuke za upotrebu

Nemojte se zaista nadati da će propolis pomoći izliječiti dijabetes tipa 1, i na njega ćete zauvijek zaboraviti. Ovo još uvek nije panaceja. Ali dokazano je da propolis kod dijabetesa tipa 2 dugo pomaže da se riješite mnogih neugodnih simptoma i vratite se normalnom životu. Istina, ovo se može očekivati ​​samo ako se pridržavate određenih pravila liječenja:

  • primjenjujte bilo koji od recepata samo nakon jela i strogo u navedenim dozama. Preporučljivo je pridržavati se onih sati prijema koji su naznačeni, i to raditi svaki dan,
  • ne prekoračite dnevnu dozu lijeka, podijelivši ga na najviše tri doze,
  • obavezno napravite pauze u liječenju propolisom, uzimajući to ne više od dvije sedmice. U istom trajanju trebao bi biti i odmor od liječenja. Čak i s prekidima, ne preporučuje se njegovo korištenje duže od šest mjeseci,
  • bez obzira na to kako uzimate propolis, uvek se pridržavajte rasporeda doza. I to je - prvog dana, koristite svaku kap kapi lijeka u svakoj od doza. Sutradan možete koristiti dvije itd. Svakog dana dodajte samo 1 kap tinkture. Koliku količinu ekstrakta upotrijebite na 15 kapi postepeno se smanjuje iz dana u dan,
  • tijekom liječenja propolisom za dijabetes tipa 2, morate se pridržavati propisane prehrane i ne zaboravite na lijekove koje je propisao vaš ljekar a koji direktno utječu na razinu šećera,
  • upotrebom propolisa morate piti puno tekućine u bilo kojem obliku - čaj, kompot, običnu vodu, biljne dekocije i slično,
  • Tinktura propolisa sa propolisom uvek treba rastopiti u nečemu - u vodi, mleku ili barem medu.

Glavni utjecaj u liječenju

Poznato je da se mnoge bolesti liječe pčelinjim ljepilom. To su prehlade, virusne infekcije, gastritis, očne bolesti, ginekološke i muške bolesti, problemi stomaka, jetre, krvi i srca itd. Uz to, doslovno "stavljaju na noge" oslabljenu djecu i ljude koji su nedavno imali operaciju ili hemoterapiju.

Šta propolis čini sa dijabetesom, zbog čega ga cijeni i koristi za liječenje tolikih ozbiljnih bolesti?

  1. Jača zidove krvnih žila.
  2. Čisti krv od holesterola.
  3. Uklanja toksine i toksine, uspostavljajući metabolizam.
  4. Povećava imunitet, omogućujući tijelu da se samostalno bori protiv bolesti različite prirode.
  5. Stimulira pankreas i normalizuje njegovo djelovanje.
  6. Poboljšava rad bubrega i mokraćnog sistema uopšte.
  7. Pomaže boljoj apsorpciji drugih lijekova, povećavajući njihovu efikasnost.
  8. Zasićuje tijelo svim korisnim tvarima, zadovoljavajući svakodnevnu ljudsku potrebu za njima.

Opcije nanošenja pčelinjeg ljepila

  • najčešći oblik propolisa za većinu recepata je alkoholna tinktura. Možete ga napraviti sami ili kupiti u ljekarni. Za samostalno kuhanje potrebno je uzeti 15 grama prirodnog pčelinjeg ljepila i 100 ml alkohola. Prije sjeckanja propolisa, bolje je čuvati u hladnjaku da ga lakše naribate. Zatim napunite alkoholom i stavite posudu na tamno mjesto. Smjesa treba biti stara barem tjedan dana, a najbolje dva. Potrebno je povremeno protresti ili dobro promiješati sadržaj da bi se propolis mogao dobro rastopiti,
  • oni koji ne bi trebali koristiti alkoholnu tinkturu, čine njen analog na vodenoj osnovi. Da biste to učinili, uzmite 100 ml vode po 10 grama ljepila, dovoljno vruće, ali ne veće od 60 - 80 stepeni, u protivnom će svojstva propolisa nestati. Ostavite da se u termosici naduvavaju najmanje jedan dan i izlijte u prikladnu posudu. Možete ga čuvati u frižideru, ali ne duže od nedelje. Bolje je koristiti u roku od sedam dana. Stoga se takav lijek priprema u malim količinama. Umjesto da smjesu inzistirate na termosici, možete je malo prokuhati u vodenoj kupelji,
  • takozvane propolisne naljepnice takođe su dobro radile. Načinjene su od 50 g propolisa i čajne žličice vazelina. Ta se smjesa mljeva u gustu kašu, valja u kuglu i lijepi u gušterači na 30 minuta.

Sljedeći recepti za upotrebu propolisa u liječenju šećerne bolesti najčešće koriste alkoholnu tinkturu.

  1. U kašičicu mlijeka dodajte kapljicu (broj kapi izračunava danom upotrebe) propolisa i jedite ovaj lijek tri puta dnevno.
  2. Najefikasnija opcija liječenja biće upotreba propolisa u kombinaciji sa matičnom mliječi. Koristite potrebni broj kapi propolisa, pomiješajte ga sa 10 ml matične mliječi. Koriste se i tri puta dnevno.
  3. Ako imate vrstu dijabetesa kod koje doktor dozvoli upotrebu meda, u kašičicu meda možete dodati nekoliko kapi tinkture propolisa. Zbog korisnih svojstava oba pčelinja proizvoda, oni pojačavaju djelovanje jedni drugih i pomažu u bržem rješavanju bolesti. Dan je dovoljan da pojedete tri puta žličicu meda sa potrebnom količinom pčelinjeg ljepila.
  4. Za poboljšanje efekta možete koristiti dodatne narodne lijekove. Na primjer, tinktura propolisa na vodi šungita pomoći će riješiti bolesti mnogo brže. Ali treba biti oprezan, jer se šungit ne može koristiti u svim slučajevima. Stoga prije nego što ga pripremite, trebali biste pojasniti možete li koristiti takav alat. Za liječenje prvo trebate inzistirati na samom šungitisu. A onda upotrijebite takvu vodu da biste stvorili tinkturu propolisa. Istovremeno se uzima litra vode šungita na 100 grama pčelinjeg ljepila. Lijek se infuzira oko dvije sedmice, a potom se čuva do šest mjeseci.

Video: narodni lijekovi za dijabetes.

Koga ne treba koristiti?

Pčelinji ljepilo je jak i koncentriran lijek. Zbog toga se može koristiti jako pažljivo.

Prvo, ne možete ga koristiti osobama s izraženom alergijom na bilo koji pčelinji proizvod. Pri prvim simptomima alergije trebalo bi je prestati koristiti.

Drugo, ženama se ne preporučuje korištenje alergena poput meda i propolisa za vrijeme planiranja trudnoće i do kraja dojenja. Uz to, treba biti oprezan oko sličnih proizvoda s velikom koncentracijom vitamina i drugih tvari. Napokon, njihova prekomjerna prekomjernost može izazvati opasne posljedice.

Treće, ozbiljni zdravstveni problemi poput bubrežnih kamenaca, oštećenja jetre i pankreatitisa ne mogu se lečiti propolisom. A njegova upotreba može učiniti više štete nego koristi.

U svakom slučaju, trebali biste razgovarati sa liječnikom da vidite je li propolis u medicinske svrhe opravdan u vašem slučaju. Također, liječnik će vam pomoći izračunati ispravnu dozu lijeka i napisati željeni režim liječenja.

Princip rada propolisa kod dijabetesa

Dijabetes melitus nastaje zbog neravnoteže u radu hormonskog sistema i gušterače. Postupak metabolizam vode i ugljikohidrata postepeno je poremećen. Proizvedeni inzulin prestaje da se nosi sa svojim radom. Šećer se ne prerađuje u glukozu i povećava se njegova razina u krvi.

Kao što znate, s dijabetesom se vrijedi bojati ne samo same bolesti već i njezinih posljedica. U nedostatku potrebnog kompetentnog liječenja, moguće su neprijatne komplikacije. Oni mogu dovesti do invalidnosti, pa čak i smrti. Komplikacije se razvijaju zbog činjenice da svi važni tjelesni sustavi slabe, da bi počeli raditi odvojeno bez interne ravnoteže.

Važno je razumjeti da se liječenje propolisom odnosi na apiterapiju. Naime, to je upotreba prirodne prirodne komponente koju stvaraju pčele. Propolis sa dijabetesom tipa 2 praktično nema kontraindikacije, a njegov spektar djelovanja je prilično širok. Pčelinji ljepilo može smanjiti nivo glukoze u krvi dijabetičara. Ali to se postiže ako ne utječemo na šećer ili davanjem inzulina, on počinje djelovati kao iznutra. Postepeno, pčelinji proizvod otklanja mehanizme tijela, ispravlja postojeće "greške". Paralelno sa suzbijanjem biološke aktivnosti patogenih mikroorganizama smanjuje se rizik od komplikacija.

Liječenje dijabetesa kod kuće moguće je samo uz stalni medicinski nadzor. Potrebno je stalno pratiti nivo šećera i zdravlje.

Značajke liječenja dijabetesa tipa 1

Dijabetes tipa 1 je bolest koju teško mogu izliječiti. Najčešće se razvija u djece i mladih mlađih od 40 godina. Pacijenti s ovom bolešću jednostavno ne proizvode inzulin, pa im trebaju njihove svakodnevne injekcije. Oralna primjena inzulina u tabletama nije moguća - on se uništava u stomaku.

Takvi pacijenti trebaju slijediti strogu dijetu, brzi ugljikohidrati su kontraindicirani. Upotreba čokolade, slatkiša, šećera može pokrenuti nagli skok šećera u krvi.

Postepeno, kod ljudi koji imaju prvu vrstu dijabetesa, imuni sistem uveliko slabi. Postaju osjetljiviji na bolesti uzrokovane virusima i infekcijama. Dosta često se kod komplikacija javljaju najjednostavnije bolesti. A da biste ih izliječili, morate se jako potruditi.

Ljekovita svojstva propolisa mogu ojačati imuni sistem, kao i ublažiti stanje pacijenta. Nakon upotrebe pčelinjeg ljepila primjećuju se sljedeće promjene:

  • količina šećera u krvi se smanjuje, što povlači za sobom potrebnu dozu inzulina,
  • opće zdravlje se poboljšava, hronični umor odlazi,
  • ojačan imunitet na ćelijskom nivou,
  • nivo lošeg holesterola se smanjuje,
  • ubrzava se proces cijepanja ugljikohidrata.

Potrebno je uzimati propolis zajedno sa glavnim tretmanom - unošenjem inzulina. Za terapiju se koristi alkoholni ekstrakt propolisa. Prijem treba provoditi 3 puta dnevno tokom 30 dana, tada trebate dati tijelu mjesec dana da se odmori. Nakon ovoga, terapija se može ponoviti.

Propolis za dijabetes tipa 2

Upotreba propolisa kod šećerne bolesti tipa 2 ne samo da normalizuje nivo šećera u krvi i ubrzava njegovu preradbu već daje i sledeći efekat:

  • obnavlja se imuni sistem
  • nedostaju vitamini i minerali koji se nadoknađuju,
  • rad endokrinog sistema se prilagođava,
  • holesterol se normalizuje
  • sprečava se ateroskleroza,
  • težina pacijenta se vraća u normalu,
  • propolis ubija viruse i bakterije,
  • ubrzavaju se procesi regeneracije tkiva.

Pored toga, pčelinje ljepilo ima protivupalno, analgetsko i antigljivično dejstvo. Što smanjuje vjerovatnost razvoja bolesti i njihovih komplikacija. Takođe smanjuje toksične efekte uzetih hemikalija na pacijentovo telo.

Dijabetes tipa 2 treba liječiti pod nadzorom stručnjaka. Najbolja opcija je pronaći iskusnog apiterapeuta koji može sastaviti individualni režim liječenja. Tamo gdje će se kombinirati apiterapija i lijekovi.

Opća pravila za tretiranje pčelinjih proizvoda

Da bi se postigao dugotrajni učinak od uzimanja apiprodukta, terapija treba biti duga i sistematska. U pravilu se liječenje nastavlja od šest mjeseci do nekoliko godina. A također je važno pridržavati se određenih pravila za uzimanje pčelarskog proizvoda:

  • Recepcija se vrši isključivo 30 minuta prije obroka.
  • Dnevna norma treba podijeliti u tri doze.
  • Prekoračenje jedne doze lijeka je kontraindicirano.
  • Trajanje jednog kursa ne bi trebalo prelaziti 30 dana, a onda dolazi ista pauza.
  • Kada se liječite propolisom, morate stalno pratiti krvnu sliku i zdravstveno stanje. Pogoršanjem dobrobiti, apiterapija se prekida.
  • Važno je pratiti dijetu koju preporučuje ljekar, da biste pili dovoljno tekućine.
  • Terapija treba biti sveobuhvatna u skladu s preporukama lekara.
  • Infuzije alkohola i vode preporučuje se otopiti u maloj količini dozvoljene tekućine (voda, mlijeko, čaj).

Tek kada se ispune svi uvjeti, može se postići značajno poboljšanje zdravstvenog stanja, jačanje imunološkog sustava i trajni učinak terapije.

U svom izvornom obliku

Ako nema neobrađenog apiprodukta, koristi se za resorpciju dva puta dnevno prije jela. Pčelinji proizvod veličine graška crnog papra stavlja se u usnu šupljinu na 15-20 minuta. Nakon ovog vremena preostali vosak se ispljune. Sve korisne komponente se apsorbiraju kroz sluznicu i ulaze izravno u krvotok, zaobilazeći probavni trakt. Otopiti neobrađeni propolis od dijabetesa melitusa tipa 2 potrebno je 30 dana, a zatim obavezno napravite pauzu.Tečaj lečenja je od 6 meseci do 2 godine.

Imajte na umu da što je tamniji i tvrđi propolis, veći je sadržaj pčelinjeg ljepila u njemu u odnosu na vosak.

Aparat za propolis

Da biste napravili aplikaciju iz pčelinjeg proizvoda, trebat će vam direktno aktivna supstanca i masna baza. Sastav:

  • pčelinji proizvod - 50 g,
  • Vazelin (lanolin, životinjske ili biljne masti) - 1 kašika. l

Zdrobljeni pčelinji ljepilo povezuje se s bazom, a zatim se trlja dok se ne dobije homogena masa. Aplikacije se izvode na sljedeći način: kolač se nanosi na epigastričnu regiju. To se mjesto može odrediti stavljanjem dlana između rebara, pupka i solarnog pleksusa. Tada se aplikacija fiksira i ostavlja preko noći. Postupak se izvodi svakodnevno u toku 15–20 dana, nakon čega slijedi ista pauza.

Infuzija vode

Propolis se može koristiti za dijabetes melitus tipa 2, infuziran vodom. Ova je opcija pogodna za djecu, žene u položaju i za vrijeme laktacije. Za kuhanje su vam potrebni:

  • propolis ljepilo - 10 g,
  • kipuća voda - 100 ml.

U zgnječenom stanju pčelinji ljepilo se sipa u termos, prelije prokuhanom vodom, ohladi na 80–90 stepeni, protrese. Inzistirajte na lijeku tokom dana, redovno mućkajući. Nakon toga, infuzija se filtrira i koristi se prema predviđenoj svrsi.

Infuzija šungita

Popularna tinktura propolisa sa šungitnom vodom kod dijabetesa. Smatra se da povećava efikasnost propolisa i pojačava terapeutski efekat. Da bi se napravila takva infuzija, potrebno je:

  • voda šungita - 1 l,
  • pčelinji proizvod - 100 g.

Sastojci se kombiniraju u posudi, a zatim se stave u vodenu kupelj. Smjesa se zagrijava 45 minuta, važno je ne prokuhavati je. Tada se uklanjaju sa vatre, hlade, filtriraju. Takva infuzija pomaže čišćenju organizma od toksina, holesterola. Istovremeno, zidovi krvnih žila jačaju, krv se ukapljuje. Rad gastrointestinalnog trakta se normalizuje, obnavlja se želudačna sluznica.

Uzimajte infuziju vode (u običnoj i šungitnoj vodi) treba biti 1 kašika. 3 puta dnevno prije jela. Terapijski kurs traje 15 dana. Preostali kolač može se koristiti za aplikacije. Rok trajanja gotovog lijeka je 14 dana.

Režimi liječenja

Za efikasno lečenje endokrinih bolesti, stručnjaci su razvili nekoliko opcija lečenja. Svaka od njih uključuje upotrebu stimulatora zdravlja tijela i adaptogena - ljepila propolisa.

Tinktura od alkohola jedan je od najpristupačnijih i najpogodnijih za upotrebu lijekova. Infuzija propolisa za alkohol možete kupiti u bilo kojoj ljekarni ili to možete učiniti sami. Da biste napravili ekstrakt alkohola potrebno vam je:

  • 20-30 g pčelinjeg proizvoda,
  • 200 ml alkohola.

Propolis, zgnječen na sitnu mrvicu, stavi se u staklenu posudu, napuni alkoholom, protrese. Proces inzistiranja nastavlja se 14 dana. Da bi se apiprodukt bolje rastopio, posuda sa infuzijom se redovno trese. Nakon tog razdoblja, infuzija se odfiltrira i nastavi s borbom protiv bolesti.

Terapija se odvija u 2 faze:

  • 1. Prvog dana piju 1 kap, postepeno povećavajte dozu sa 1 kapi ekstrakta na 15 kapi (2. dan - 2 kapi, i tako dalje, 15 dana).
  • 2. Tada počinju smanjivati ​​dozu lijeka dnevno za 1 kapi, odnosno do 30. dana kursa doziranje će biti 1 kapi. Nakon što morate napraviti pauzu od 30 dana.

Tinktura od meda koristi se za aktiviranje imunološkog sistema, jača i kardiovaskularni sistem, poboljšava probavu i obnavlja metabolizam.

Režim liječenja sličan je terapiji alkoholnim tinkturama, uz postepeno povećavanje doziranja za jednu kap. Samo u tom slučaju, 1 čajna žlica se stavi u čašu vode. l dodaje se med i alkoholni ekstrakt. 2 tjedna nakon početka primjene počinju smanjivati ​​količinu alkoholnog ekstrakta za 1 kap. Količina konzumiranog meda ostaje nepromijenjena. Liječenje dijabetesa treba izvoditi na prazan stomak nakon buđenja. To će pomoći u pokretanju metaboličkih procesa, dati snagu i energiju za cijeli dan.

Pčelinji proizvod s mlijekom pozitivno djeluje na nervni, krvožilni, jača imuni sistem. Ova metoda se koristi za borbu protiv dijabetesa tipa 2. 15 kapi alkoholnog ekstrakta ili 1 kašika rastvore se u toplom mleku. l tinkture na vodi. Uzimajte smjesu pola sata prije jela tokom 2 tjedna.

Pacijent treba istovremeno uzimati 3 kapi alkoholnog ekstrakta apiprodukta i 10 mg matične mliječi. Prijem se vrši tri puta dnevno tokom 30 dana. Matična mliječ je jedinstven pčelarski proizvod koji blagotvorno djeluje na cijelo ljudsko tijelo. Otvara unutrašnji potencijal, povećava radnu sposobnost i izdržljivost čovjeka. Takav režim je pogodan za liječenje endokrine bolesti tipa 1 i 2.

Kontraindikacije nuspojave

Kada liječite dijabetes melitus propolisnim ljepilom, treba imati na umu kontraindikacije. Oni uključuju prisutnost alergija i individualnu netoleranciju na komponente. Tokom trudnoće, laktacije, bolje je napustiti upotrebu alkoholne infuzije, poželjnije je koristiti vodeni ekstrakt.

Na pozadini endokrinih bolesti može doći do pogoršanja bolesti gastrointestinalnog trakta, gušterače. To je takođe kontraindikacija uzimanju pčelinjeg proizvoda. Važno je pridržavati se preporučene doze lijeka i trajanja primjene. Između tečaja obavezno napravite pauze. Preporučuje se istodobno uzimanje lijeka.

Ako nakon 1-2 terapije ne dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, a pokazatelji testa nisu izdaja ili su se promijenili na gore, tada se terapija prekida.

U većini slučajeva endokrina bolest otkriva se u kasnim fazama razvoja. U tom je razdoblju važno svim silama usmjeriti u borbu protiv bolesti. Naime, za kombiniranje liječenja lijekovima i apiterapijom slijedite dijetu. Pomoću pčelinjeg ljepila možete stabilizirati metabolizam, metabolizam ugljikohidrata, riješiti se neugodnih simptoma dijabetesa.

Na osnovu povratnih informacija dijabetičara, apiterapija zahtijeva strpljenje i treba dugo vremena. Međutim, napori su vrijedni toga. Općenito se poboljšava zdravstveno stanje, povećava se vitalnost i poboljšavaju kvantitativni pokazatelji krvnih pretraga. Da bi se postigao trajniji rezultat, terapija propolisom se može zamijeniti s liječenjem dijabetesa pčelinjim polena ili mumija. A takođe stručnjaci preporučuju uzimanje morbiditeta pčela.

Dijabetes melitus 2 stepena

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest (najčešće se javlja kod ljudi s genetskom predispozicijom), koja zahtijeva stalno praćenje, liječenje i prevenciju. Često problem počinje poremećajem u radu gušterače, čija beta ćelija proizvodi inzulin potreban za metabolizam ugljikohidrata u tijelu.

"Raspad" jedne karike u lancu dovodi do njegovog raspada i, kao rezultat, do ozbiljne bolesti celog organizma. Važno je razumjeti taktiku liječenja: ona ne smije biti simpatična (uklanja simptome), potrebno je eliminirati korijenski uzrok, odnosno uspostaviti gušteraču i smanjiti količinu šećera u krvi. Da li je to moguće?

Kućno lečenje

Kod kuće se mnoge bolesti mogu izlečiti. Šećerna bolest nije izuzetak. Odbijanje medicinske njege u ovom je slučaju nerazumno, ali tom pitanju treba pristupiti pažljivo, s obrazloženjem. U svakom slučaju, medicinski pregled i nadzor su neophodni.

Dijabetes melitus je opasan upravo zbog svojih komplikacija. Ne bi im se trebalo dozvoliti. Potrebno je kompetentno postupati. Ako kod kuće govorimo o liječenju dijabetesa propolisom, onda treba napraviti malu korekciju: ovo će biti dobra pomoć glavnom liječenju. Kao rezultat toga, ako se primijeti pozitivan trend, postepeno je dozvoljeno smanjiti liječenje lijekom, fokusirajući se na liječenje propolisom.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da prosječan medicinski radnik nije posvećen tajnama apiterapije, što uključuje i liječenje propolisom. Do određene mjere sami ste odgovorni za svoje zdravlje.

Liječenje kod kuće uključuje ne samo upotrebu gotovih oblika preparata s propolisom, već i njihovu samostalnu proizvodnju.

Propolis i njegova svojstva

Propolis je obdaren ogromnim mogućnostima:

  • Stabilizira homeostazu, tj. Održava postojanost unutrašnjeg okruženja tijela,
  • Obnavlja i ispravlja imunološki sistem,
  • Djeluje na principu antibiotika,
  • Potiče regeneraciju,
  • Oštećuje mikrobe i bakterije,
  • Poboljšava stvaranje krvi i limfe,
  • Ima protivupalna, antifungalna, anestezijska svojstva.

Ovo je samo uvod posebno u propolis. Međutim, to ne biste trebali smatrati panaceom, propolis je samo vrlo djelotvorno, efikasno sredstvo.

Za pravilno liječenje potrebno je primijeniti niz mjera, čak i ako će liječenje propolisom zauzeti vodeću ulogu u ovom kompleksu.

U ovom dijelu, gdje govorimo o dijabetesu, potrebno je naglasiti još jedno svojstvo pčelinjeg ljepila, a to je propolis, sposobnost smanjenja količine šećera u krvi. To je čovjeku prije svega potrebno takvo oboljenje.

Pored toga, upotreba propolisa čini upotrebu drugih lekova (uključujući i lekove) efikasnijim i u određenoj meri uklanja njihovo štetno dejstvo.

U slučaju šećerne bolesti vrijedno je spomenuti još jedno važno svojstvo propolisa: on sprečava razvoj ateroskleroze, koja utječe na “dijabetičare”.

Oblici doziranja

Postoji prilično puno oblika doziranja u kojima je propolis aktivna supstanca:

  1. Tablete
  2. Tinkture
  3. Ekstrakti
  4. Vodeni ekstrakti,
  5. Nalje za ulje,
  6. Mast
  7. Svijeće
  8. Izravno izvorni propolis, tj. U njegovom čistom obliku.


Ne koriste se svi ovi oblici kod dijabetesa. U našem slučaju bit će potrebni samo oni obrasci koji se mogu koristiti iznutra. Supozitoriji se mogu nazvati dobrom alternativom, jer u tom slučaju korisne tvari ulaze direktno u krv bez nailaženja na prepreke. To znači da imaju veći utjecaj.

Liječenje dijabetesa propolisom

Postoji nekoliko načina korištenja propolisa za dijabetes: uzimati propolis u obliku alkoholnih tinktura, vodenih ekstrakata, propolisa s medom, svijeća.

Kako se može postići efikasniji rezultat?

Razmotrite sve mogućnosti detaljnije.

  • Tretman tinkturom propolisa: od 15 do 55 kapi po prijemu. Razblažite tinkturu u vodi, uzimajte 3 puta dnevno prije jela.
  • Vodeni ekstrakt propolisa (pogodniji u ovom slučaju, jer je krajnje nepoželjno piti etilni alkohol za pacijente sa šećernom bolešću), uzimajte 1 kašiku ili kašiku kašike 3 do 6 puta dnevno prije jela.
  • Svijeće postavite prema priloženoj napomeni.
  • Propolis sa medom uzima se na prazan stomak od 1 kašičice do 1 kašike, a zatim u toku dana još 2 puta.
  • Propolis s mlijekom (najpoželjnija opcija): vodeni ekstrakt ili tinktura razrjeđuje se u žlici mlijeka. Uzmite slično odgovarajućim obrascima.
  • Propolis mleko. Ova je opcija optimalna, posebno za starije osobe. Recept za mlijeko propolisa: dovesti cijelo mlijeko do vrenja, maknuti sa vatre. Dodajte nasjeckani nativni propolis (za 1,5 g mleka biće potrebno 100 grama propolisa). Pomešajte dok ne dobijete homogenu masu i filtrirate. Kad se mlijeko ohladilo, uklonite gornji film voskom. Pijte po 1/2 šolje 3-4 puta dnevno, najbolje pre jela.

Vaše telo mora da nauči da se neovisno oporavi, a njegovi "neprijatelji" ne mogu da nađu suprotnu taktiku, odnosno, druga faza lečenja će takođe imati efekta.

Kako to funkcionira

Ljudsko tijelo je vrlo skladno i dobro bi se zaštitilo da ga nismo napali svojom inicijativom. Svaka bolest je kršenje harmonije i pravilnog funkcioniranja na ćelijskom nivou.

S bolešću propada tjelesni sistem (živčani, žljezdani, probavni sistem), pati mišićno tkivo. A samo racionalna, ispravna razmjena može ih vratiti, vratiti im vitalnost. Hemikalije to ne mogu učiniti, jer su za naše tijelo tuđe. Propolis nosi živu energiju.

Propolis je smočnica mikroelemenata, vitamina, tanina itd. Njegov je sastav toliko jedinstven da naučnici još uvijek ne mogu sve dokučiti. Tajna „iza sedam plombi“, koja je poznata samo pčelama, a drevnim ljudima „po intuiciji“. To bismo trebali prihvatiti samo s vjerom.

Upotreba propolisa „probudi“ pamćenje zdravog tela, obnavlja imunološki sistem, koriguje metaboličke procese, zasitiva tamo gde ima nedostataka. To znači, uključivanjem propolisa u vašu prehranu pomažemo samo tijelu da se oporavi.

Složeni tretman

Svaka složena bolest zahtijeva sličan tretman. Farmakopeja Avicena sadrži nekoliko odjeljaka. Za jednostavne bolesti lijekovi su jednostavni, a za složene bolesti su složeni.

U liječenju dijabetesa neprihvatljivo je osloniti se samo na jedan lijek. Poštivanje dijeta u ovom slučaju nije otkazano, kao ni fizički odgoj. Konsultacije sa stručnjakom su neophodne.

Ako biste radije bili liječeni pčelinjim proizvodima, onda biste trebali pronaći dobrog apiterapeuta. Samo terapeut u ovom slučaju neće vas moći profesionalno savjetovati. Uz njega možete samo pratiti nivo šećera itd., Što je takođe neophodno.

Kontraindikacije, nuspojave

Propolis je potpuno netoksičan. Ali to ne znači da nema kontraindikacija i nuspojava. Slučajevi pojedinačne netolerancije uvijek su prisutni i u svemu.

Kada se bavimo pčelinjim proizvodima, govorimo prije svega o alergijama. I zaista se često događa. Ako imate alergiju na med, onda će se pojaviti i sa primjenom drugih pčelarskih proizvoda, uključujući propolis.

Ali postoji jedno veliko "ali". Ova alergija se može izliječiti uz njihovu pomoć. Nemojte biti skeptični u vezi s tim, jer jeste.

Ovo nije samo upotreba polena tretiranog sekrecijom pčela, koja je dizajnirana za lečenje alergija, to je med. Ali ovdje morate biti strpljivi. Liječenje treba započeti vrlo sporo, mikroskopskim dozama.

Primjer: grašak meda uzgajajte u čaši vode, uzmite 1-2 kapi takve medene vode i uzgajajte je u svojoj čaši. Popij ga i vidi kakva će biti reakcija. Ako je sve u redu, onda malo kasnije popijte 3 kapi, itd. Proces navikavanja počet će i alergija na med će se smanjiti na "ne".

Još jedna poanta o kontraindikacijama: prekomjernost je kontraindicirana. Slijedite utvrđene norme, sve treba mjeriti. Više ne znači i bolje. Tokom liječenja primjenjuje se pravilo: "bolje je ne dovršiti nego prenijeti". Imajte to na umu i izbjeći ćete nuspojave pri korištenju ovog nevjerojatnog balzama.

Postoji li nezadovoljnih među onima koji su koristili propolis za bolest kao što je dijabetes. Verovatno jesu. Ali ovo je ili izuzetak od pravila, ili je osoba bila prilično lijena. Uz pravilan pristup i pažljivu upotrebu proizvoda propolisa, rezultat je očigledan.

Uzimajući propolis za dijabetes, osoba mu vraća radnu sposobnost, raspoloženje itd., Što je i razumljivo. Bolest ga ne „začepi“ u ćošak. A košta puno.

Pogledajte video: PROPOLIS - ČUDOTVORNI ANTIČKI LEK Koji ZAUSTAVLJA RAK (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar