Dijabetes i kontracepcija

Povijest ženske i muške kontracepcije datira tisućama godina. Mnoge moderne metode kontracepcije imale su svoje analoge prije mnogo stoljeća. Živimo u vremenu kada je seks između muškarca i žene moguć bez trudnoće. Trenutno postoji veliki izbor kontraceptiva, ovisno o vašim željama, načinu života i nedostatku kontraindikacija.

Međutim, pitanje kontracepcije kod dijabetesa tipa 1 nije uvijek dobro pokriveno od strane prisutnih ljekara, a na internetu postoji ogromna količina oprečnih informacija. Mnogo je pitanja na koja ne možete uvijek dobiti odgovore. Koliko su efikasne metode kontracepcije? Koja je metoda najefikasnija? Da li su dozvoljeni dijabetes? Mogu li dovesti do pogoršanja razine glukoze, do početka ili progresije dijabetičkih komplikacija? Koliko je "štetna" upotreba hormonskih lijekova? Kako odabrati metodu koja je prikladna za mene? Koliko će mi to biti sigurno? I mnoga druga pitanja. U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na većinu njih.

Kontracepcija (od novolat. „Contraceptio“ - pisma. - iznimka) - sprečavanje trudnoće mehaničkim, hemijskim i drugim kontraceptivima i metodama.

Odabirom metode kontracepcije, moramo pronaći savršenu ravnotežu između učinkovitosti metode, mogućih rizika i nuspojava, planova za naknadnu trudnoću i osobnih sklonosti.

Sve žene reproduktivne dobi sa ili bez šećerne bolesti dijele se u 2 kategorije: one koje žele zatrudnjeti i koje ne žele zatrudnjeti. Za žene koje planiraju trudnoću, vrlo je važno da to planiraju precizno zajedno s endokrinologom i akušer-ginekologom. Imajte na umu da kada se trudnoća dogodi s visokom razinom glikoziranog hemoglobina i nedostatkom nadoknade za dijabetes, povećava se rizik od urođenih anomalija u djece, komplikacija trudnoće i porođaja. Zbog toga je vrlo važno planirati trudnoću i tokom razdoblja planiranja koristiti efikasnu i pogodnu metodu kontracepcije za vas. Za žene koje ne planiraju trudnoću, relevantno je i pitanje prikladne kontracepcije kako bi se izbjegla neželjena trudnoća.

Ne postoje kontracepcijske metode koje su apsolutno kontraindicirane kod dijabetesa. S obzirom na povećane štetne rizike za plod i majku tijekom neplanirane trudnoće, preferiraju se metode visokog stupnja djelotvornosti. Najvažniji medicinski aspekt koji određuje izbor kontracepcijske metode je postojanje komplikacija vaskularnog dijabetesa. Iz tog razloga vas treba pregledati liječnik prije nego što odaberete metodu zaštite. Ni u kojem slučaju ne smijete samostalno početi uzimati kontraceptive.

Prilikom odabira metode zaštite vrlo je važno uzeti u obzir i njezinu učinkovitost i sigurnost. Da bi se procijenila učinkovitost, koristi se indeks koji pokazuje koliko je žena od sto trudnica dobilo jednu ili drugu metodu kontracepcije u trajanju od jedne godine. Nijedna trenutno dostupna metoda nije 100% efikasna. Imajte na umu da će u nedostatku kontracepcije od 100 žena, više od 80 zatrudnjeti u roku od jedne godine. Pouzdanost većine metoda zaštite ovisi uglavnom o ispravnosti njihove uporabe.

Morate sami odrediti razdoblje u kojem je početak trudnoće nepoželjan - mjesec, godinu, 10 godina ili djecu uopće ne planirate. Postoji dugoročna i kratkoročna kontracepcija.

Za dugoročna kontracepcija uključuju intrauterine uređaje i potkožne implantate. Ove metode kontracepcije ne zahtijevaju vaše aktivno sudjelovanje i prilično su sigurne, uključujući i dijabetes tipa 1. Njihova instalacija traje nekoliko minuta, što osigurava dugoročnu pouzdanu kontracepciju.

Intrauterini sistemi.

Intrauterusni uređaj (IUD) je intrauterini sistem, to je mali uređaj napravljen od plastike s bakrom koji inhibira kretanje sperme u materničnu šupljinu, sprečavajući susret jajašca i sperme i sprečava da se oplođeno jaje pričvrsti na stijenku maternice. Prema statistici, 1 od 100 žena s ovom metodom kontracepcije zatrudni. Hormon progesteron iz ovog sustava se oslobađa polako, ali stalno, doprinoseći prorjeđivanju unutarnjeg funkcionalnog sloja stijenke materice (endometrija), što sprečava oplođeno jaješce da se pričvrsti na stijenku maternice, a također čini i da se cervikalna sluz deblja (ovo otežava spermiji da uđe u šupljinu materice, gdje se nalaze mogu oploditi jaje). Prednosti ove metode su dobra kontracepcijska učinkovitost, odsutnost potrebe za redovitim unosom, kao što je to slučaj sa tabletama. Spirala je postavljena na 5 godina. Nedostaci su rizik od problema poput infekcije, kao i obilnijih i bolnijih perioda. IUD se najčešće uspostavljaju za žene koje su rodile. Postojeći podaci otkrivaju iste indikacije za ugradnju intrauterinog uređaja kao i za žene bez dijabetesa. Ova metoda minimalno utječe na kontrolu dijabetesa.

Kontraceptivni implantati.

Implantat se ubacuje supkutano, a njegov učinak postiže se suzbijanjem ovulacije (izlazom jajeta iz jajnika). Kada ga koristite, 1 od 100 žena može zatrudnjeti. Instalira se pomoću lokalne anestezije već 3 godine. Prednosti su očite - visoka efikasnost, ugradnja jednom u 3 godine. Nedostaci su vjerovatnost pojave fleka i manje nuspojave koje se najčešće javljaju u prvih nekoliko mjeseci.

Potkožni implantati su također relativno sigurni za osobe s dijabetesom. Prema studijama, ovi lijekovi nisu utjecali na nivo glikoziranog hemoglobina i nisu doprinijeli napredovanju dijabetičkih komplikacija. Najčešći razlog napuštanja istih bio je periodično pjegavanje.

Za kratkoročna kontracepcija uključuju oralne kontraceptive kao i kontracepcijske flastere. Ovo su najčešći kontraceptivni sredstva. Međutim, 1 godinu nakon početka korištenja metode, samo 68% žena nastavlja unos u budućnosti, jer treba uzimati tablete dnevno, flastere se mijenjati tjedno i zvoniti mjesečno. U prisustvu šećerne bolesti tipa 1 bez vaskularnih komplikacija, koristi ove terapije prelaze njene rizike.

Oralni (oralni) kontraceptivi ili kontracepcijske tablete.

Ovo je jedna od najčešćih metoda kontracepcije. Postoji nekoliko grupa kontracepcijskih tableta: kombinirani lijekovi (koji sadrži 2 hormona - estrogen i progesteron) i samo koji sadrži progesteron lijekovi. Prije svega, ovi hormoni djeluju na jajnike, blokirajući izlaz jajašca (ovulacija prestaje). Osim toga, ovi hormoni cervikalnu sluz čine debljom, čine endometrijum tanjim, što sprečava pričvršćivanje oplođenog jajašca na stijenku maternice. Raspravljamo o svakoj grupi.

Epidemiološke studije su pokazale da je uzimanje kombinirani oralni kontraceptivi povezan s povećanim rizikom od vaskularnih bolesti. Naravno, uzimanje ovih lijekova može igrati ulogu u postojećim vaskularnim komplikacijama dijabetesa. Osim toga, prije njihovog imenovanja, potrebno je procijeniti pokazatelje sustava zgrušavanja krvi, jer povećava se rizik od stvaranja krvnih ugrušaka (krvnih ugrušaka).

Stoga su ove tablete za kontrolu rađanja pogodne ako imate manje od 35 godina i ako nemate popratne vaskularne komplikacije i rizične faktore poput arterijske hipertenzije, pretilosti, pušenja i prisutnosti venske tromboze u prošlosti.

Kombinirani oralni kontraceptivi, ako se uzimaju u velikim dozama, utječu na potrebu za inzulinom, povećavajući ga, a u malim dozama taj je učinak minimalan.

Prema statistici, 1 od 100 žena koje redovno dobivaju ove tablete zatrudni. Njihove prednosti su dobra efikasnost, mali broj nuspojava, a koriste se i za bolna i teška razdoblja. A nedostaci su umjereni rizik od poremećaja krvarenja (krvnih ugrušaka), potreba za redovitim prijemom bez praznina, kontraindikacije za određene bolesti.

Lijekovi koji sadrže progesteron

Pripravci koji sadrže samo progesteron ili mini napitke (to jest, „minimalne tablete“) vrlo su pogodni za žene s dijabetesom tipa 1, jer ne utiču na kontrolu dijabetesa ili rizik od razvoja dijabetičkih komplikacija. Prema statistici, 1 od 100 žena koje redovno dobivaju ove tablete zatrudni. Nedostatak ove metode kontracepcije su takve moguće nepravilnosti menstrualnog ciklusa i činjenica da se one moraju uzimati u strogo određeno vrijeme. Oni djeluju uslijed djelovanja na gustoću sluzi u cervikalnom kanalu, prorjeđuje sluznicu maternice, a također blokiraju ovulaciju. Osim toga, ove lijekove često koriste dojeće žene, žene starije od 35 godina i pušači.

Morate ih koristiti prema pravilima prijema za zajamčenu zaštitu od trudnoće. Najčešći uzroci neuspjeha kontracepcije kod uzimanja kontracepcijskih pilula su preskakanje doza, uzimanje lijekova ili stanja koja utječu na djelotvornost djelovanja (na primjer, uzimanje antibiotika, povraćanje ili proljev).

Kontracepcijska zakrpa.

Kombinovana vrsta kontracepcije koja sadrži estrogen i progesteron. Ovaj flaster je pričvršćen na kožu. Prednosti ove vrste su jednostavnost upotrebe, efikasnost kao i lakši i manje bolni periodi. Nedostatak je ograničenje upotrebe određene kategorije osoba. Ne preporučuje se ženama starijim od 35 godina, pušačima, kao i ženama težinama većim od 90 kg, jer doza hormona može biti nedovoljna za sprečavanje trudnoće.

Za nehormonske metode uključuju kondome, dijafragme, spermicidne gelove, metodu prirodne kontracepcije. U slučaju da žena više ne planira djecu, moguće je koristiti metodu sterilizacije.

Barijerske metode.

Tu spadaju kondomi (muški, ženski), dijafragme. Sprečavaju ulazak sperme u maternicu. Njihova efikasnost je nešto niža. Kada koriste muški kondom, 2 od 100 žena mogu zatrudnjeti. Prednosti su nedostatak medicinskog rizika, kao i nuspojave. Pored toga, zapamtite da kondomi štite od seksualno prenosivih infekcija. Nedostaci su nedostatak pouzdanosti metode, potreba da se svaki put koristi, kao i mogućnost narušavanja integriteta strukture.

S medicinskog stajališta, metode barijere dobro su pogodne za sve žene s dijabetesom tipa 1 zbog malog broja nuspojava i učinaka na kontrolu dijabetesa. Kondomi, spermicidi i dijafragme su efikasne kontracepcijske metode ako se pravilno i kontinuirano koriste. Međutim, učinkovitost ovih metoda ovisi o vašoj posvećenosti ovoj metodi i redovnoj uporabi. Idealni su za žene koje ne žele uzimati hormonske lijekove koji planiraju trudnoću u sljedećih 3-6 mjeseci, a u rijetkim slučajevima i žene za koje je kontraindicirano korištenje drugih metoda zaštite.

I naravno, za žene koje nemaju stalnog seksualnog partnera, kondome treba koristiti za zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Ovo je jedina kontracepcijska metoda koja pruža zaštitu protiv ovih bolesti.

Prilikom odabira takvih metoda, liječnik bi trebao biti obaviješten o metodama hitne kontracepcije. Metode hitne kontracepcije koriste se ako ne želite zatrudnjeti: za vrijeme seksa bez kontracepcije, ako je kondom oštećen, ako nedostajete kontracepcijske pilule ili ako uzimate antibiotike koji smanjuju učinkovitost kontracepcijskih pilula.

Za žene koje ne žele više zatrudnjeti, hirurška sterilizacija je još jedno rješenje. Međutim, gore navedene metode nisu niže u efikasnosti sterilizacije i nisu hirurške. Ženska sterilizacija je hirurška metoda kontracepcije koja je zasnovana na stvaranju umjetne opstrukcije jajovoda. Sasvim je prikladno izvesti ga za vrijeme carskog reza. Sterilizacija kod žena ne mijenja hormonsku pozadinu. O ovom pitanju uvijek možete razgovarati sa svojim liječnikom tokom zakazane operacije. Moguća je i sterilizacija muškaraca - vazektomija, hirurška operacija u kojoj se kod muškaraca vrši ligacija ili uklanjanje fragmenta vaskularne mrene. Važno je ako imate redovnog seksualnog partnera.

Prirodne metode kontracepcije.

To uključuje prekinuti seksualni odnos i seks „sigurnih“ dana. Naravno, trebali biste razumjeti da ove metode imaju najmanju efikasnost. Da biste odredili „sigurne“ dane, potrebno je 3-6 redovnih ciklusa pomoću pokazatelja kao što su tjelesna temperatura, vaginalni iscjedak i posebni testovi za određivanje dana ovulacije. Prednost je izostanak nuspojava, osim visokog rizika od trudnoće.

Zaključno želim napomenuti da trudnoća treba biti ne samo poželjna nego i planirana, pa je tom pitanju potrebno pristupiti prilično ozbiljno. Trenutno postoji široko tržište kontraceptiva, a zahvaljujući tome možete seksati bez straha da ćete zatrudnjeti. Ovisno o vašim planovima trudnoće, vašim sklonostima, načinu života i prisutnosti dijabetičkih komplikacija, vi i vaš liječnik moći ćete odabrati idealan način zaštite za vas.

Metode kontracepcije za dijabetes tipa 1: A do Z

Video (kliknite za reprodukciju).

Povijest ženske i muške kontracepcije datira tisućama godina. Mnoge moderne metode kontracepcije imale su svoje analoge prije mnogo stoljeća. Živimo u vremenu kada je seks između muškarca i žene moguć bez trudnoće. Trenutno postoji veliki izbor kontraceptiva, ovisno o vašim željama, načinu života i nedostatku kontraindikacija.

Međutim, pitanje kontracepcije kod dijabetesa tipa 1 nije uvijek dobro pokriveno od strane prisutnih ljekara, a na internetu postoji ogromna količina oprečnih informacija. Mnogo je pitanja na koja ne možete uvijek dobiti odgovore. Koliko su efikasne metode kontracepcije? Koja je metoda najefikasnija? Da li su dozvoljeni dijabetes? Mogu li dovesti do pogoršanja razine glukoze, do početka ili progresije dijabetičkih komplikacija? Koliko je "štetna" upotreba hormonskih lijekova? Kako odabrati metodu koja je prikladna za mene? Koliko će mi to biti sigurno? I mnoga druga pitanja. U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na većinu njih.

Video (kliknite za reprodukciju).

Kontracepcija (od novolat. "Contraceptio" - pisma.- izuzetak) - prevencija trudnoće mehaničkim, hemijskim i drugim kontraceptivima i metodama.

Odabirom metode kontracepcije, moramo pronaći savršenu ravnotežu između učinkovitosti metode, mogućih rizika i nuspojava, planova za naknadnu trudnoću i osobnih sklonosti.

Sve žene reproduktivne dobi sa ili bez šećerne bolesti dijele se u 2 kategorije: one koje žele zatrudnjeti i koje ne žele zatrudnjeti. Za žene koje planiraju trudnoću, vrlo je važno da to planiraju precizno zajedno s endokrinologom i akušer-ginekologom. Imajte na umu da kada se trudnoća dogodi s visokom razinom glikoziranog hemoglobina i nedostatkom nadoknade za dijabetes, povećava se rizik od urođenih anomalija u djece, komplikacija trudnoće i porođaja. Zbog toga je vrlo važno planirati trudnoću i tokom razdoblja planiranja koristiti efikasnu i pogodnu metodu kontracepcije za vas. Za žene koje ne planiraju trudnoću, relevantno je i pitanje prikladne kontracepcije kako bi se izbjegla neželjena trudnoća.

Ne postoje kontracepcijske metode koje su apsolutno kontraindicirane kod dijabetesa. S obzirom na povećane štetne rizike za plod i majku tijekom neplanirane trudnoće, preferiraju se metode visokog stupnja djelotvornosti. Najvažniji medicinski aspekt koji određuje izbor kontracepcijske metode je postojanje komplikacija vaskularnog dijabetesa. Iz tog razloga vas treba pregledati liječnik prije nego što odaberete metodu zaštite. Ni u kojem slučaju ne smijete samostalno početi uzimati kontraceptive.

Prilikom odabira metode zaštite vrlo je važno uzeti u obzir i njezinu učinkovitost i sigurnost. Da bi se procijenila učinkovitost, koristi se indeks koji pokazuje koliko je žena od sto trudnica dobilo jednu ili drugu metodu kontracepcije u trajanju od jedne godine. Nijedna trenutno dostupna metoda nije 100% efikasna. Imajte na umu da će u nedostatku kontracepcije od 100 žena, više od 80 zatrudnjeti u roku od jedne godine. Pouzdanost većine metoda zaštite ovisi uglavnom o ispravnosti njihove uporabe.

Morate sami odrediti razdoblje u kojem je početak trudnoće nepoželjan - mjesec, godinu, 10 godina ili djecu uopće ne planirate. Postoji dugoročna i kratkoročna kontracepcija.

Za dugoročna kontracepcija uključuju intrauterine uređaje i potkožne implantate. Ove metode kontracepcije ne zahtijevaju vaše aktivno sudjelovanje i prilično su sigurne, uključujući i dijabetes tipa 1. Njihova instalacija traje nekoliko minuta, što osigurava dugoročnu pouzdanu kontracepciju.

Intrauterusni uređaj (IUD) je intrauterini sistem, to je mali uređaj napravljen od plastike s bakrom koji inhibira kretanje sperme u materničnu šupljinu, sprečavajući susret jajašca i sperme i sprečava da se oplođeno jaje pričvrsti na stijenku maternice. Prema statistici, 1 od 100 žena s ovom metodom kontracepcije zatrudni. Hormon progesteron iz ovog sustava se oslobađa polako, ali stalno, doprinoseći prorjeđivanju unutarnjeg funkcionalnog sloja stijenke materice (endometrija), što sprečava oplođeno jaješce da se pričvrsti na stijenku maternice, a također čini i da se cervikalna sluz deblja (ovo otežava spermiji da uđe u šupljinu materice, gdje se nalaze mogu oploditi jaje). Prednosti ove metode su dobra kontracepcijska učinkovitost, odsutnost potrebe za redovitim unosom, kao što je to slučaj sa tabletama. Spirala je postavljena na 5 godina. Nedostaci su rizik od problema poput infekcije, kao i obilnijih i bolnijih perioda. IUD se najčešće uspostavljaju za žene koje su rodile. Postojeći podaci otkrivaju iste indikacije za ugradnju intrauterinog uređaja kao i za žene bez dijabetesa. Ova metoda minimalno utječe na kontrolu dijabetesa.

Implantat se ubacuje supkutano, a njegov učinak postiže se suzbijanjem ovulacije (izlazom jajeta iz jajnika). Kada ga koristite, 1 od 100 žena može zatrudnjeti. Instalira se pomoću lokalne anestezije već 3 godine. Prednosti su očite - visoka efikasnost, ugradnja jednom u 3 godine. Nedostaci su vjerovatnost pojave fleka i manje nuspojave koje se najčešće javljaju u prvih nekoliko mjeseci.

Potkožni implantati su također relativno sigurni za osobe s dijabetesom. Prema studijama, ovi lijekovi nisu utjecali na nivo glikoziranog hemoglobina i nisu doprinijeli napredovanju dijabetičkih komplikacija. Najčešći razlog napuštanja istih bio je periodično pjegavanje.

Za kratkoročna kontracepcija uključuju oralne kontraceptive kao i kontracepcijske flastere. Ovo su najčešći kontraceptivni sredstva. Međutim, 1 godinu nakon početka korištenja metode, samo 68% žena nastavlja unos u budućnosti, jer treba uzimati tablete dnevno, flastere se mijenjati tjedno i zvoniti mjesečno. U prisustvu šećerne bolesti tipa 1 bez vaskularnih komplikacija, koristi ove terapije prelaze njene rizike.

"Prekinuta ljubav"

Najjeftinija i najpouzdanija opcija. Žena će morati u potpunosti da veruje svom partneru, jer ništa ne zavisi od nje. Ali čak i ako je voljeni sve učinio na vrijeme, postoji mogućnost istjecanja sjemenske tekućine s raznim problemima iz prostate. Kao rezultat toga, tokom seksualnih radosti nekontrolirano sjeme ulazi u ženski genitalni trakt. Vjerojatnost začeća je velika, a komplikacije povezane s pobačajem ne opravdavaju upotrebu nepouzdanog metoda prekidanog čina.

Kondom

U nedostatku alergije na lateks, što se posljednjih godina sve češće, odličan način da se izbjegne trudnoća. Glavni nedostaci su dobro poznati - osjetljivost odnosa je smanjena, sposobnost da se pravilno stavi kondom, potrebni su visoki troškovi kvalitetnih proizvoda. Međutim, uz pravilnu upotrebu, prilično je pogodna opcija za žene s dijabetesom koje vode redovan, ali ne česti seksualni život.

Intrauterini uređaj

Za neizvjesne žene to uopće nije opcija, jer je u uvjetima hormonske pozadine oslabljene dijabetesom intervencija u njoj krajnje nepoželjna. Većina intrauterinskih uređaja sadrži gestagene - hormone koji inhibiraju kretanje sperme. Ugradnja kontracepcijskih sredstava zahtijeva ne samo posjet ginekologu, već i temeljitu rehabilitaciju infekcija genitalnog trakta. Za žene koje rađaju dijabetes dobra je opcija ako se trudnoća ne planira kratkoročno.

Spermicidi

To su hemikalije u obliku masti ili gela koji se stavljaju u vaginu prije snošaja. Pored zaštite od trudnoće, ovakva kontracepcija pomoći će protiv infekcije. Postoje i nedostaci - nije pogodno za redovne veze, posebno svakodnevne, jer je prije svakog seksualnog odnosa potrebno unositi novu dozu spermicida. Često se javljaju alergijske reakcije, kao i lokalne nelagodnosti u obliku svrbeža, peckanja, pa čak i boli.

Hormonska kontracepcija

U ovu grupu spadaju tablete i vaginalni prsten. Pogodna opcija za kontracepciju kod dijabetesa, ali uz strogu kontrolu glikemije. Potreban je dnevni unos lijekova koji sadrže minimalne doze hormona. Metodu treba uskladiti s liječnikom jer su komplikacije moguće, posebno kod žena s prekomjernom težinom. Tablete su poželjnije prstenje jer sadrže malu dozu hormona.

Operativna kontracepcija

Riječ je o sterilizaciji žene na njezin zahtjev zavojem jajovoda. Operacija se izvodi iz medicinskih razloga ili nakon nekoliko porođaja ako ne želite imati djecu. Dijabetes melitus nije kontraindikacija za operativnu kontracepciju, ali zbog nepovratnosti intervencije, treba ga izvoditi samo iz zdravstvenih razloga.

Svaka vrsta kontracepcije ima svoje nedostatke i prednosti. Jedini izuzetak su prekinuti seksualni odnosi, kada je neprihvatljivi rizik za ženu koja boluje od dijabetesa.

Kako odabrati pravi način kontracepcije

Bez obzira na vrstu dijabetes melitusa, svim ženama se preporučuje upotreba mehaničkih kontraceptiva - kondoma. Ne utječu na tok bolesti, štite od začeća, ali je potreban oprez i određene partnerske vještine prilikom upotrebe. Dobra opcija su spermicidi. U nedostatku alergije na komponente ovih lijekova, njihova je upotreba opravdana za žene koje se bave seksualnim aktivnostima ne više od 2 puta tjedno.

Uz redovne odnose, poželjna je svakodnevna pouzdana kontracepcija. Za žene koje rađaju s umjerenim fluktuacijama glikemije (šećera u krvi) prikladna je opcija modernog intrauterinog uređaja. Prije nego što ga instalirate, morat ćete proći niz testova za skrivene infekcije, a zatim ih liječiti ako ih otkrije. Uvođenje kontracepcijskog dizajna vrši se samo u ginekološkoj ordinaciji, gdje se pažljivo poštuje sanitarni režim. Mora se imati na umu da se ženama oboljelim od dijabetesa bilo koje vrste zamjenjuje intrauterini uređaj godišnje.

Ko ne bi trebao koristiti intrauterini uređaj:

  • svim bezopasnim ženama sa dijabetesom bilo koje vrste,
  • sa inzulinskom rezistencijom, stanje u kojem doza ubrizgavanja prelazi 120 jedinica dnevno,
  • u prisustvu infekcije maternice i dodataka, postoji visoki rizik od pogoršanja,
  • s visokim nivoom hemoglobina i trombocita - na pozadini dijabetesa vjerovatnoća za tromboembolijske komplikacije naglo se povećava,
  • nemogućnost redovnog posjećivanja ginekologa.

Neiskusne žene će morati odabrati između kondoma i hormonskih pilula. U prvom slučaju, uz redovne odnose, posebno u braku, mehaničke metode mogu postati prepreka otvorenom približavanju partnera. Kondomi su sigurni, ali iskušenje da ih odbijete za bilo koju ženu je prevelika. Ovo može dovesti do neželjene trudnoće.

Hormonske pilule nisu kontraindicirane kod bilo koje vrste dijabetes melitusa, bez obzira na nivo glikemije. Postoje 4 vrste takvih lekova:

  • monofazne - sadrže istu dozu hormona tokom ciklusa,
  • dvofazni
  • trofazna - najpoželjnija, jer minimalno utiče na hormonalni metabolizam žena koje imaju dijabetes,
  • postkoitalna - koristi se nakon nezaštićenog odnosa, sadrži veliku dozu gestagena, može se koristiti ne više od 2 puta mjesečno.

Planirana hormonska kontracepcija je indicirana za sve žene koje pate od bilo koje vrste dijabetesa, osim za sljedeće situacije:

  • teška oštećenja krvnih žila
  • oslabljena funkcija jetre,
  • nekontrolirani tok bolesti sa visokom glikemijom,
  • otpornost na inzulin
  • pretilost s indeksom tjelesne mase većim od 28 - prekomjerna težina na pozadini tableta progresirat će, što dovodi do visokog rizika od komplikacija.

Unos hormonskih sredstava mora se obavljati pod nadzorom liječnika. Posebnu opreznost prilikom upotrebe hormonskih tableta treba pokazati ženama oboljelim od dijabetesa tipa 1, jer je patologija sklona nepredvidivom toku. Upotreba hormonskih kontraceptiva je nepoželjna u sljedećim situacijama:

  • pušenje
  • redovan unos alkohola - na pozadini dijabetesa rizik od ketoacidoze je visok,
  • prisutnost varikoznih vena donjih ekstremiteta,
  • manje od šest mjeseci nakon bilo koje operacije,
  • loše kontrolirani dijabetes melitus sa komplikacijama nervnog sistema, krvnih žila ili očiju.

Vaginalni prsten koji žena samostalno uvodi u vaginu tokom 21 dana ne preporučuje se kod dijabetes melitusa. Zbog velike doze hormona koji se u njemu nalaze (postoji 146 puta više progestogena nego u običnim tabletama, estrogeni se povećavaju 90 puta) lokalna imuna odbrana je poremećena. To dovodi ne samo do pogoršanja svih zaraznih procesa unutar vagine i maternice, već i do smanjenja kontracepcijskih funkcija. Ogromna doza hormona djelomično se apsorbira kroz sluznicu što može dovesti do teških tromboemboličkih komplikacija kod dijabetesa melitusa.

Zaključak

Dakle, bez obzira na vrstu dijabetesa, ženama se pokazuje prevencija neželjene trudnoće. Najbolje opcije su kondom, intrauterini uređaj i hormonske pilule. Konkretna metoda kontracepcije mora biti odabrana pojedinačno, u suradnji s liječnikom.

Kontracepcija dijabetesa - trenutni aspekti

Prema mnogim ginekolozima i endokrinolozima, dijabetes melitus danas se ne smatra ni bolešću, već stanjem koje zahtijeva stalno samopregledovanje. A pravilnim i adekvatnim pridržavanjem prehrane i redovitim unosom hipoglikemijskih sredstava (potkožno davanje inzulina ili oralna primjena tableta), dobrobit pacijenta ne izaziva nikakve strahove, osoba može voditi apsolutno normalan način života: vježbati, raditi, putovati, roditi i odgajati djecu - u jednom jednom riječju, živite i uživajte u svakom danu.

Žena sa šećernom bolešću može roditi zdravu djecu, ali ako trudnoća još nije uključena u njene planove, potrebno je voditi računa o pouzdanoj kontracepciji koja je pogodna posebno za njeno zdravstveno stanje, jer postoje određene karakteristike za dijabetes, o kojima i dalje treba voditi računa. Razmotrimo ovo pitanje detaljnije.

Dijabetes i trudnoća

I danas su, nažalost, česti slučajevi kada žene oboljele od šećerne bolesti nemaju potpune informacije o kvalitetnim i pouzdanim metodama kontracepcije koje su za njih pogodne. Zato prema objektivnoj medicinskoj statistici:

  • u 77% slučajeva trudnoća kod žena sa dijabetesom nije planirana,
  • skoro svaka druga trudnoća završava se pobačajem,
  • više od 60% žena ima istoriju više pobačaja.

Zašto tako često žene moraju pribjegavati umjetnom prekidu trudnoće? Glavni razlog, u pravilu, su komplikacije povezane s dijabetes melitusom, zastrašujuće zbog njegovih mogućih pogoršanja. Govorimo o bolestima srca, vaskularnoj makro- i mikropatologiji, problemima gastrointestinalnog trakta, kao i problemima sa mokraćnim sistemom.

Ako unaprijed vodite računa o pripremama za začeće bebe, možete izbjeći mnoge nevolje i, što je važno, sačuvajte svoj miran i pozitivan stav. Gdje započeti?

Potrebno je normalizovati nivo glukoze u krvi.

Identificirati i izliječiti ginekološke i ekstragenitalne bolesti.

Uvjerite se da je postignuta nadoknada dijabetesa i da će ostati najmanje tri (a u idealnom slučaju šest) mjeseci prije planirane začeća.

Ako se ta pravila pažljivo poštuju, nema sumnje da će se učestalost komplikacija trudnoće i porođaja značajno smanjiti.

Do danas je dokazano da kod dijabetes melitusa primjena hormonskih lijekova koji sadrže estrogen kao kontraceptiva nije poželjna.Ali ne treba se brinuti zbog toga, jer postoji mnogo drugih načina i metoda sprečavanja neželjene trudnoće.

Barijerske metode (kondom, vaginalna dijafragma) - jednostavna metoda, ali njegova efikasnost je mala.

Prekinuti odnos - efikasnost je takođe niska i postoji rizik od razvoja seksualnih poremećaja.

Hemijske metode (lijek Pharmatex) - nažalost, moguće su alergijske reakcije, učinak je prilično kratkotrajan, međutim, rizik od razvoja spolno prenosivih infekcija znatno je smanjen.

IUD (intrauterini uređaj) je invazivna metoda kontracepcije koja je vrlo učinkovita, brzo reverzibilna (trudnoća može nastupiti odmah nakon uklanjanja uređaja), pogodna u smislu nedostatka komunikacije izravno s spolnim odnosom, ali postoji opasnost od razvoja izvanmaternične trudnoće.

Mirena - Intrauterini uređaj koji sadrži levonorgestrel je veoma efikasna, ali invazivna metoda. Ima minimum kontraindikacija i ima terapeutski efekat.

Hormonski sustavi oslobađanja odlikuju se parenteralnom primjenom i prikladnim načinima upotrebe (tjedne, mjesečne i dugoročne). Na primjer, NovaRingov sistem otpuštanja je elastičan prozirni prsten koji žena može samostalno ući u vaginu.

COC (kombinirani oralni kontraceptivi) je vrlo djelotvorna metoda kontracepcije, ima dodatne terapijske efekte, vrlo je reverzibilna, kada se lijek prekine, trudnoća nastupi prilično brzo. Međutim, metoda zahteva visoku samodisciplinu.

Što trebate znati o kontracepciji za dijabetes

Kontracepcija za dijabetes za mnoge je prilično relevantna tema. Mnogi oralni kontraceptivi koje preporučuju žene imaju ozbiljne efekte na dijabetes. Razmislite o tome kako uzimati lijekove za kontrolu rađanja za ovu podmukle bolesti, koja prijeti njihovim nestručnim prijemom.

Ženama oboljelim od dijabetesa savjetuje se da planiraju trudnoću zajedno s ginekologom i endokrinologom. Ako će na početku trudnoće u krvi biti visoka razina glikoziranog hemoglobina, tada djetetov rizik od razvoja intrauterinih patologija fetusa značajno raste. Tok trudnoće i porođaja značajno je kompliciran.

Problem je kompliciran činjenicom da žene nisu pogodne za sve metode kontracepcije. Neki OK-ovi doprinose šiljcima šećera, pa su stoga neprihvatljivi za dijabetes. A ako odaberete kontracepcijsku metodu s niskom učinkovitošću, tada se povećava i rizik od trudnoće, što je opet prepuno opasnih komplikacija za majku i dijete.

Mora se zaboraviti da nijedna metoda za sprečavanje trudnoće, uključujući OK, ne daje sto posto garanciju.

Važno je da kontracepcijski sredstva ne naštete ženi i budu najsigurniji. Dakle, svi kontraceptivni proizvodi moraju ispunjavati ove osnovne zahtjeve.

  1. Lijek ne može izazvati poremećaje u mjesečnom ciklusu.
  2. Ne bi trebao izazivati ​​nelagodu kod žena.
  3. Sve nuspojave trebaju biti minimalne. Ovo je posebno opasnost od hiper- ili hipoglikemije.
  4. Neophodno je da droga ne utiče na seksualno zadovoljstvo.
  5. Između ostalog, vrlo je važno da žene, uz minimalne nuspojave, i dalje imaju malu vjerojatnost začeća.
  6. Nakon uzimanja kontraceptiva, rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ne bi se trebao povećavati.
  7. Kontracepcijsko sredstvo ne bi trebalo izazivati ​​poremećaje metabolizma.

Kao što vidite, za takve alate postoji puno zahtjeva. A ako liječnik propiše kontracepciju za dijabetes, tada se prije svega osigurava da ne kompliciraju tok dijabetesa.

Kontracepcija kod dijabetesa sasvim je moguća. Postoji mnogo sigurnih metoda za sprečavanje trudnoće. Najpoželjnije i najsigurnije metode za sprečavanje začeća su.

  1. Pregrada. Najprihvatljiviji način sprečavanja trudnoće je kondom. Postoje ženske kape, međutim, nisu baš zgodne. Neke kapke mogu čak i smanjiti osjećaj tokom seksa.
  2. Ritmička, ili prirodna metoda. Njegova suština leži u činjenici da žena mjeri tjelesnu temperaturu u rektumu. Ova metoda je najsigurnija i najlakša za upotrebu. Međutim, ima i nedostatak: nedostatak efikasnosti. A ako se trudnoća s dijabetesom treba isplanirati unaprijed, onda joj liječnici to obično ne preporučuju.
  3. Metoda isprekidanog koitusa ne izaziva hormonske poremećaje kod žena. Međutim, njegova efikasnost je izuzetno niska.
  4. U posljednje vrijeme sterilizacija postaje sve popularnija - muški i ženski. Fallopijske cevi su vezane za žene, a vasrese se vrši kod muškaraca. Mora se imati na umu da je ova metoda sprečavanja trudnoće nepovratna. A prije nego što to učinite, morate vrlo dobro razmisliti o njegovim rizicima.
  5. Intrauterusna kontracepcija za dijabetes je vrlo zgodna i efikasna. Međutim, štetno je za štetne ili oboljele od ginekoloških patologija. U posljednjem slučaju postoji veliki rizik od aktiviranja upalnih patologija u maternici.

Ovo je sistem koji inhibira kretanje sperme do materice. Učinkovitost mu je oko 99 posto. Spirala povećava viskoznost materice sluzi. Njegova prednost je što ne trebate uzimati dodatne tablete. Postavljen je na period od pet godina.

Međutim, spirala ima i neke nedostatke. Prije svega, žene imaju povećan rizik od infektivnih patologija genitalnih organa (a kod dijabetes melitusa njihov se tijek znatno pogoršava). Menstruacija kod žena sa spiralom je obilnija i prati je intenzivna bol.

Uprkos tim nedostacima, intrauterini uređaji minimalno kompliciraju tok dijabetesa i praktično ne utječu na kontrolu bolesti.

Primjena kombiniranih oralnih kontraceptiva

Takvi OK uključuju tablete koje sadrže estrogene i progestine. Prva komponenta čini nedostatak estradiola u krvi. Progestin takođe pruža kontracepcijsko djelovanje. Zapravo se takav kontracepcijski oblik sprečava za sprečavanje trudnoće.

Prije nego što počnete koristiti hormonske kontraceptive, potrebno je posjetiti liječnika. potrebno je podvrći hemostasiološkom pregledu - odnosno ispitati krv na koliko su aktivni trombociti, faktori zgrušavanja krvi.

Međutim, kombinacije OK-a vrlo su popularne među ljudima koji imaju dijabetes. A razlozi za to su sljedeći:

  • visoka pouzdanost
  • dobra tolerancija, dok pacijenti imaju minimalnu količinu nuspojava,
  • ako se prestanete zaštititi, možete zatrudnjeti tokom godine,
  • takvi lijekovi imaju dodatni terapeutski učinak, posebno uklanjaju hormonsku neravnotežu.

Postoje slučajevi kada se kombinirani kontraceptivi ne mogu koristiti. Među ove kontraindikacije spadaju:

  • loša nadoknada dijabetesa (u takvim slučajevima nivo glikemije ostaje stalno visok),
  • u slučajevima kada je dijabetes komplikovan arterijskom hipertenzijom - s povećanjem sistolnog krvnog pritiska do 160 mm Hg, a dijastoličkom - iznad 100 mm Hg,
  • ako je čovjekov sistem zgrušavanja krvi poremećen, što je prepuno jakim i jakim krvarenjima,
  • ako je pacijent već razvio opasne patologije - poput retinopatije i nefropatije (već u fazi mikroalbuminurije, zabranjeni je prijem kombiniranog OK),
  • ako žena nema vještine samokontrole dijabetesa (povećan rizik od komplikacija).

Postoje zasebne kontraindikacije za uzimanje estrogenih preparata:

  • ako žena ima veliku vjerovatnost za trombozu (za to morate proći testove),
  • kada se dijagnosticira izraženi poremećaj cirkulacije u mozgu,
  • ako je dijabetes kompliciran različitim patologijama jetre (uključujući cirozu),
  • idiopatsko krvarenje ženskog genitalnog trakta,
  • tumori koji nastaju zbog hormonalne neravnoteže.

Prije svega, liječnik pacijentima propisuje lijek s malom dozom estrogena (takva komponenta je manja od 0,035 g). Među tim lekovima su:

  • jednofazni - Marvelon, Belara, Jeanine, Chloe i drugi,
  • trofazni - Tri-regol, Trikvilar, Milan.

Kod dijabetesa se mogu uzimati i jednofazni mikrodozni hormonski kontraceptivi. U njihovom sastavu količina estrogena je manja od 20 miligrama. To su Lindinet, Mercilon, Mirell i drugi.

Klayra je posebno dizajnirana za žene koje imaju dijabetes i žele postići visoke rezultate u planiranju trudnoće. Doziranje takvog lijeka se može mijenjati.

Kada uzimate kombinirane lijekove, morate se sjetiti da oni dovode do povećanja količine triglicerida u krvi. Tablete su štetne za žene koje su već imale visoku razinu tih tvari u krvi prije nego su uzimale takve lijekove. Kod umjerenih poremećaja metabolizma lipida kombinirani oralni kontraceptivi su relativno sigurni.

Pacijentima sa dijabetesom možete koristiti vaginalni prsten za unošenje hormona u tijelo koji sprečavaju početak neželjene trudnoće. Zahvaljujući upotrebi vaginalnog prstena u krvi ostaje stabilna razina hormona.

Ženama će biti korisno koristiti vaginalni prsten NovaRing. Umeta se u vaginu (a to može učiniti i sama žena). Svakog dana u krv se oslobađa jednaka količina hormona.

Trajanje nošenja takvog prstena je tri tjedna, nakon čega se mora ukloniti 7 dana. Njegova prednost je što ima minimalan učinak na metabolizam ugljikohidrata, gotovo bez njegovog narušavanja. Najkorisniji prsten biće ženama koje imaju dijabetes u kombinaciji s povećanom tjelesnom težinom.

Dakle, kontracepcijski lijekovi za dijabetes su dozvoljeni. Međutim, kao što je slučaj s drugim lijekovima, neophodna je kontrola njihove upotrebe i propisivanje. Ostale metode kontracepcije mogu se koristiti samo ako garantuju visoku efikasnost.


  1. Manukhin I. B., Tumilovich L. G., Gevorkyan M. A. Ginekološka endokrinologija: monografija. , GEOTAR-Media - M., 2013.. - 272 str.

  2. Tabidze, Nana Dzhimsherovna Dijabetes. Životni stil / Tabidze Nana Dzhimsherovna. - Moskva: Ruski državni humanitarni univerzitet, 2011. - 986 c.

  3. Liflandsky V.G., Zakrevsky V.V., Andronova M.N. Ljekovita svojstva hrane u dvije količine. SPb., Izdavačka kuća "ABC", 1997., 335 stranica i 287 stranica, tiraž od 20.000 primjeraka.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Praktikum za mlade Želim da znaš - kontracepcija i zdravlje (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar