Svrab kože s dijabetesom: simptomi i liječenje mastima

  • 19. avgusta 2018
  • Endokrinologija
  • Oskina Oksana Valentinovna

Danas veliki dio stanovništva naše države pati od dijabetes melitusa - bolesti koja je praćena povećanjem glukoze u krvi. Ova opasna i neugodna bolest uništava sve metaboličke procese u ljudskom tijelu, što dovodi do teške intoksikacije, jer je narušeno samočišćenje krvnih žila. Zato sa ovom patologijom napreduju razne vrste komplikacija. Oni razvijaju i pogoršavaju stanje zdravlja ljudi. Naročito se često opaža kod dijabetesa svrbež kože. Udovi ili čak cijelo tijelo mogu ogrebati.

Značajke patologije

U pravilu, čovjek svrbi tijelo zbog problema sa kožom, međutim, svrab se može javiti i kod drugih bolesti. Prate je neugodna senzacija i potreba za stalnim mehaničkim iritacijama na koži. Vrijedi napomenuti da kao rezultat poremećaja metabolizma dolazi do kvara endokrinog sustava, što dovodi do svrbeža kože što izaziva mnoštvo neugodnih senzacija.

Uz dijabetes, krv sadrži više šećera. To dovodi do začepljenja žila njegovim kristalima i uzrokuje mikroangiopatiju, nefropatiju, retinopatiju (smanjenu oštrinu vida).

Osim toga, dijabetes utječe na stanje kose i noktiju. To je zbog nedostatka hranljivih sastojaka. Ponekad osoba koja ima dijabetes može imati plikove, koje nije tako lako eliminisati.

Takođe, kao rezultat povrede samočišćenja, stanje kože takođe se počinje menjati. To se može očitovati smanjenjem vlažnosti i prirodnog turgora. Koža postaje suva, hrapava i svrbež. Svrab kože s dijabetesom je karakterističan simptom koji ukazuje na probleme s njom. Često je to prvi znak početne bolesti.

Uzroci svrbeža kože

Kod dijabetesa ova komplikacija se pojavljuje prilično često. Svrbež želuca, genitalija, usne šupljine, ruku. Svrab ekstremiteta vrlo je čest kod dijabetes melitusa.

Ovo stanje u pravilu dovodi do češljanja i infekcija sa svim pratećim komplikacijama. Vrijedi napomenuti da kod dijabetičara čak i najmanje rane na koži zarastaju vrlo dugo i uzrokuju puno problema (koža počinje gnojiti, mogu se razviti starosne mrlje, osipi, a mogu se razviti i gljivične i druge bolesti).

Dijabetes melitus prate razne druge kožne bolesti. Svrab kod dijabetesa može biti uzrokovan neurodermatitisom. To je najčešća i složenija bolest. Karakterizira ga stalni svrab na koži i oslabljeno funkcionisanje nervnog sistema.

Koje bolesti uzrokuju svrbež

No osim neurodermatitisa mogu se pojaviti i druge bolesti. Uzroci svrbeža kože kod dijabetesa mogu biti različiti:

  • Primarne kožne bolesti. Glavni razlog njihove pojave je angiopatija i kršenje procesa čišćenja organizma (dijabetički mjehurići, dermopatija, ksantomatoza).
  • Sekundarne kožne bolesti. Kada tijelo svrbi, osoba pokušava svrbež otkloniti mehaničkim djelovanjem, kao rezultat toga mogu se pojaviti češlji i gnojna upala.
  • Kožne bolesti koje nastaju uslijed predoziranja lijekova (dermatomi, ekcemi, urtikarija).

Vrste patologije

Svrab kod dijabetesa pojavljuje se u različitim manifestacijama:

  • Dijabetički mjehurići Pojavljuju se u pravilu na donjim ili gornjim udovima. Blisteri sadrže laganu (ili ružičastu) seroznu tečnost. Njihove veličine su različite - od 1-2 mm do 1-4 cm.
  • Dijabetička dermatopatija je najčešća komplikacija dijabetesa. Za bolest je karakteristično prisustvo crvenih mjehurića veličine od 4 do 11 mm. Nakon vremena, počinju se pretvarati u starosne mrlje.
  • Svrab kod muškaraca koji imaju dijabetes može biti uzrokovan dijabetičkim eritemom. Bolest prate velike crvene mrlje sa jasnim granicama, velike veličine i lokalizacije na otvorenim dijelovima kože.
  • Neurodermatitis je najčešća popratna bolest dijabetesa. U pravilu se bolest počinje očitovati i prije dijagnoze patologije.
  • Dijabetični ksantom. Glavni faktor pojave ove bolesti je kršenje metabolizma masti i ugljikohidrata. Bolest prati pojava žutih plakova na fleksionim površinama donjih i gornjih udova.

Liječenje svrbeža

Unatoč činjenici da je moderna medicina napredovala daleko, svrbež kod dijabetes melitusa teško je liječiti. Ipak, terapija ove patologije temelji se na normalizaciji metabolizma ugljikohidrata, jer povećana koncentracija glukoze u krvi pogoršava stanje kože i izaziva svrab. Dakle, kada se ovo stanje pojavi, pacijentu je propisana dijetalna terapija. Glavni princip prehrane je isključenje ugljikohidratne i masne hrane.

Također, kod svraba kože vrlo dobro pomažu lijekovi za snižavanje šećera. No, vrijedno je napomenuti da takve lijekove ne možete sami prepisati, jer samo iskusni liječnik može odabrati pravi lijek, uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike osobe.

Vanjski sadržaji

Pored antidijabetičkog liječenja, pacijentu se može propisati lokalna terapija antibioticima i antimikrobnim sredstvima (kreme, masti, gelovi). Jaki svrbež kože kod dijabetesa može se ukloniti kortikosteroidima: Prednizolon, Flucinar, Dermazole. S razvojem sekundarne gljivične infekcije prikazani su antimikotičke masti: klotrimazol, kandid, fentikonazol. A kada se pojavi alergijski osip, propisani su epinefrin, kortizon ili teofilin.

Samo složena terapija (lokalno i liječenje lijekovima) pomaže u smanjenju svrbeža kože i ublažava opće stanje pacijenta.

Kućni tretmani

Svrab daje vrlo neugodan osjećaj, a lijekovi ne mogu uvijek pomoći. Osim toga, mnogi lijekovi uzrokuju nuspojave. Stoga, osoba koja pati od svrbeža, može koristiti domaće recepte.

Na primjer, možete piti sorbent - Enterosgel, Polyphepan ili aktivni ugljen. Hladan tuš ili kupka s dekocijama sukce, metvice, hrastove kore, lavande dobro pomaže. Možete da pravite komprese sa tinkturama elekmapana, borovnice, šnicla, žalfije, korijena repice.

Preventivne mjere

Kako bi se spriječilo pojava svrbeža kod dijabetes melitusa, pacijent se mora pridržavati nekih pravila:

  • Svakodnevno koristite prirodnu higijenu i prehrambene proizvode. Potrebno je isključiti kozmetičke proizvode koji sadrže komponente koje isušuju kožu. Prilikom pranja i pranja najbolje je koristiti dječiji šampon, prašak, sapun.
  • Ne perite noge previše vrućom vodom, jer pri visokim temperaturama koža omekšava i postaje osjetljiva na mehanički stres. Također je potrebno više voditi brigu o nogama i koristiti prirodno kamenje od bundeve. Kad se pojave korice ili kukuruzovi, ne preporučuje se njihovo rezanje ili oštećivanje. Tretirajte pukotine i rane antiseptikom i nanesite obloge. To će spriječiti ulazak infekcije u ranu.
  • Preporučuje se koristiti samo meki ručnik, jer tvrda i gruba vlakna mogu oštetiti i ozlijediti kožu.
  • Važno je da se pridržavate svih preporuka svog ljekara. To će pomoći bržem smanjenju šećera u krvi, normalizaciji metabolizma i posljedičnom stanju kože.
  • Važno je napuniti rezerve vitamina i minerala u tijelu.

Ove metode pomoći će u izbjegavanju komplikacija dijabetesa. Lakše je spriječiti bolest u ranoj fazi nego u zapostavljenom obliku. Stoga, ako se pojavi svrbež, trebate kontaktirati stručnjaka koji će propisati liječenje.

Zašto dijabetes ogrebuje kožu

Svrab od dijabetesa melitusa na cijeloj površini tijela i peckanje smatra se ne iznenađujućom pojavom, slični simptomi prikazani na fotografiji često prate ovu bolest. S povećanim šećerom, glukoza se taloži u malim krvnim žilama, što rezultira razvojem mikroangiopatije kod dijabetičara. Kasnije je funkcija bubrega narušena i pojavljuju se problemi sa vidom.

Koža odmah reagira na katastrofalan proces koji se događa u pacijentovoj krvi, koža brzo gubi elastičnost i suši se, počinje se aktivno ljuštiti, zbog kršenja prirodnih obrambenih funkcija, visoki šećer izaziva svrbež kože kod dijabetes melitusa.

Obično se kod dijabetesa tipa 2 svrbe ruke, svrab se pojavljuje u donjim ekstremitetima, genitalnom području, grlu, uhu. Svrbež i peckanje mogu se primijetiti na sluznici, perut se često razvija kod muškaraca i žena sa šećernom bolešću, zbog čega glava počinje svrbeti.

Uz dijabetički svrab, dijabetičar često osjeća takve znakove dijabetesa kao što su peckanje, nelagoda, a obloge se spajaju. Prije liječenja svrbeža s dijabetesom važno je saznati korijenski uzrok bolesti i eliminirati je.

Takođe je potreban za normalizaciju nivoa glukoze u krvi pacijenta.

Kožne patologije kod dijabetesa

Dijabetičari često razvijaju različite kožne bolesti. Da biste se riješili svrbeža kod dijabetesa tipa 2, na preporuku lekara, prethodno propisana terapija se mijenja da bi se prilagodila nivo šećera u krvi osobe.

Ako se liječenje dijabetesa ne započne na vrijeme, simptomi bolesti se pojačavaju, velika koncentracija glukoze dovodi do stvaranja vezikula i brojnih čireva po cijelom tijelu. Dijabetički svrab osjeća se u ingvinalnoj regiji, u regiji donjih ekstremiteta, a oči i brada svrbe.

Sve patologije na koži nastaju zbog primarnih ili sekundarnih uzroka. Primarni uzrok je kršenje procesa uklanjanja štetnih tvari i toksina iz tijela dijabetičara, zbog čega se opaža angiopatija. Sekundarni faktori praćeni su pojavom upalnih procesa i gnojnih formacija na češljanim ranama. Kao što znate, s povećanim šećerom dolazi do poremećaja procesa uklanjanja znoja, zbog čega se pojavljuje okruženje koje je vrlo povoljno za razmnožavanje bakterija.

Uključivanje svrbeža u dijabetesu može se pojaviti nakon uzimanja bilo kojeg lijeka. Kao rezultat urtikarije ili alergijske reakcije, dijabetičar ima svrbež u očima, muškarci imaju osip na penisu, uočava se svrab u ušima i donjim ekstremitetima.

Svrab kože kod dijabetesa, kao glavnog pokazatelja metaboličkih poremećaja, može biti popraćen sledećim faktorima:

  • Uz metabolički poremećaj i kršenje procesa metabolizma masti u tijelu dolazi do razvoja dijabetičkog ksantoma. Takvo stanje možete izliječiti normalizacijom razine šećera u krvi, a liječnik također propisuje pogodne lijekove koji normaliziraju koncentraciju masti.
  • Među muškim kožnim bolestima s dijabetesom razlikuje se dijabetički eritem, slična bolest se opaža i kod pacijenata starijih od 40 godina.
  • Svrab nogu kod dijabetes melitusa često se razvija u dijabetičke plikove. Pogođena su i stopala donjih ekstremiteta. U mjehurićima se nalazi ružičasta tekućina, čija veličina ovisi o veličini formacija na koži.
  • Ako pacijent ima dijabetes tipa 2, obično se tijelo ne svrbi, već se i koža zadeblja. Terapija se sastoji u snižavanju razine glukoze u krvi, propisana je i mast protiv svraba protiv dijabetesa i omekšavajuća krema za stopala koja se može kupiti u bilo kojoj ljekarni.
  • S prvom vrstom bolesti boja kože se može promijeniti, ova se patologija naziva vitiligo. Promjene se primijećuju na licu, bradi, ušima. Da bi se promijenio iz takvog kršenja, pacijent se podvrgava hormonskoj terapiji.

Izgaranje i krasta kod žena

Uz dugotrajno i uporno svrbež kože na području genitalnih intimnih mjesta, lopatica, stražnjice, abdomena žene, liječnik može dijagnosticirati angiopatiju, što je praćeno oštećenjem najmanjih krvnih žila - arteriola i kapilara.

Takva bolest narušava dotok krvi u sluznice, blokira protok vitalnih hranjivih sastojaka u unutrašnje organe. Ako bolest napreduje, žena ima piling i suhu kožu, na koži i sluznici nalaze se mikropukotine.

Također se smanjuju lokalne imuno-zaštitne funkcije, mijenja se acidobazna ravnoteža kože što negativno utječe na opće stanje dijabetičara. Mikrokrake se pojavljuju na suhim i prorijeđenim membranama zbog kojih se pojača svrbež i peckanje. Gljivice i gnojni organizmi upadaju u rane, što dovodi do razvoja upalne reakcije.

  • Često žene s dijabetesom imaju nelagodu u perineumu, pubisu, vulvi i vagini. Uključujući bolest, svrbež u ušima, na koži donjih ekstremiteta, ispod dojke, na unutrašnjoj strani bedara, u masnim naborima sa pojačanim znojenjem, pazuhom, oko lopatica i ispod.
  • Tijelo počinje svrab kao rezultat kršenja stanja i najmanjih krvnih žila. Mikroangiopatija izaziva kvar u bubrezima, što rezultira nefropatijom. Nakon nekog vremena, čovjekov vid može biti narušen i može se razviti retinopatija.
  • U pravilu koža počinje reagirati na takve promjene u tijelu prije bilo koga drugog. Počinje se sušiti, ljuštiti, svrbeti, u ovom stanju nije u stanju potpuno zaštititi potkožno tkivo od utjecaja patogenih mikroorganizama.

Osjećajući jak svrbež i peckanje, žena češlja kožu prije stvaranja rana, kao rezultat toga, mjehurići s tekućinom puknu i pojavljuju se nepodnošljive boli. Kasnije na koži sazrevaju nove vezikule, koje se isušuju i prekrivaju se gustom kore. Takve kore jako svrbe, ali ni u kojem slučaju ih ne možete oguliti. U protivnom, nova rana postaje izvor infekcije i iritacije.

Uz dijabetes, važno je znati kako liječiti kožne bolesti kako bi blagovremeno pomogli dijabetičarima. U protivnom, gnojni apscesi, gljivice i virusi dovode do ozbiljnih komplikacija koje su vrlo teško podvrgnuti se terapiji.

Pored normalizacije šećera u krvi, žena treba obaviti dodatne testove kako bi se uvjerila da nema alergijske reakcije na hranu i lijekove koji se koriste.

Vitiligo se liječi primjenom hormonske terapije, a ženama se propisuje u hladu, daleko od direktne sunčeve svjetlosti, tako da obezbojena koža nije izložena ultraljubičastom zračenju. Dodir sa oštećenom kožom može izazvati iritaciju.

  1. U slučaju šećerne bolesti tipa 2, liječenje se sastoji u slijeđenju terapijske prehrane. Ako se spaljivanje i svrbež u genitalijama žene pojavi zbog uporabe ljekovitih hipoglikemijskih sredstava, treba odabrati sličan lijek koji ne izaziva alergijsku reakciju.
  2. Žene će se brzo riješiti nelagode u intimnom području ako dodatno uzmu vaginalne tablete, koje uključuju aktivnu tvar klotrimazol. Moguće je ukloniti iritaciju na sluzokožnoj površini genitalnih organa uz pomoć Fluomizina, ovaj lijek je drugi najpopularniji i najefikasniji.
  3. Ako se na koži pojave iritacije i upale, preporučuju se dobro poznati narodni lijekovi u obliku dekocija, losiona i dušenja genitalija. Oni će pomoći da se brzo zaustavi svrbež dijabetesa kod žena.

Za njegu kože vrlo su pogodni kamilica, kalendula, hrastova kora, celandin, slaba otopina kalijevog permanganata, furatsilin.

Prevencija svrbeža kod dijabetesa

Kako biste spriječili razvoj kožnih bolesti ili se brzo riješili osipa kod prvih sumnjivih simptoma, vrijedi se pridržavati određenih pravila. Kako bi smanjili glukozu u krvi i poboljšali opće stanje pacijenta, piju jeruzalemski sok od artičoke.

Pored toga, važno je ispraviti razmjensko-endokrine poremećaje. Treba učiniti sve na povećanju imuniteta i poboljšanju zdravlja. Ovo će zaštititi organizam od patogenih efekata.

Fizioterapija, sedativa i sugestivna terapija veoma su korisni za dijabetičare.Ovaj tretman ima pravo biti propisan svakom dijabetičaru. Efikasan lijek je mast protiv svraba na nogama s dijabetesom, a koja uključuje kortikosteroide. Isti lijek liječi svrbež u ušima, rukama i drugim problematičnim područjima.

S jakim i čestim svrbežom na zahvaćena područja kože provodi se antimikotička, antivirusna i antibakterijska terapija. To pomaže u sprečavanju širenja infekcije i olakšava pacijentovo stanje.

Kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka i krvarenja s varikoznim venama i dijabetesom, koristi se heparinska mast, noge su razmazane ispod koljena.

S bakterijskim svrbežom, ako drugi lijekovi ne pomažu, antibiotici mogu biti prikladni. Ako dijabetičar pokazuje fistule ili maligne tumorske formacije, koristi se hitna operacija.

Uzroci i liječenje svrbeža kože kod dijabetesa opisani su u videu u ovom članku.

Što je svrbež za dijabetes

Svrab kod dijabetesa uobičajena je pojava. U pravilu je posledica poremećenog metabolizma glukoze u organizmu. Visoki šećer u krvi izaziva isušivanje kože što dovodi do razvoja različitih vrsta dermatoloških infekcija. Svrbež kod dijabetesa obično karakteriše sljedeće karakteristike:

  • Svrab na cijeloj površini kože bez vidljivih promjena na koži.
  • Svrbež čvorića po cijelom tijelu koji zaustavljaju svrbež nakon češljanja.
  • Svrbež genitalija, uglavnom kod žena, uzrokovan dodatkom gljivične infekcije (kandidijaza).

Uzroci svrbeža kod dijabetesa

Neobično je da je uzrok svrbeža kod dijabetesa, neobično, pretjerana njega kože. Prečesto korištenje proizvoda za sušenje kože, poput sapuna, gela za tuširanje, pilinga ili jednostavno jako tople vode narušava prirodnu odbranu epiderme koja je nemoćna protiv visokih vrijednosti šećera.

U ovom slučaju dolazi i do oštećenja živčanih završetaka. Oštećeni živci šalju impulse u mozak, što je on pogrešno prihvatio zbog svrbeža, mada nema drugih razloga za njegovu pojavu.

Svrab kao znak dijabetesa

Svrab kože kod dijabetesa jedna je od posljedica metaboličkih poremećaja. Poremećen je rad bubrega, pa se nakupljaju otrovne tvari, koje odmah utječu na kožu.

Može ogrebati ne samo kožu tela, već i glave. Kao rezultat toga, koža se ljušti i pojavljuje perut. Konstantno češljajući svrbežne dijelove tijela, pacijent ih trlja u krv. Kod dijabetesa čak potpuno bezopasne male ogrebotine zarastaju izuzetno dugo, zbog čega češljane rane odmah postaju idealna meta za infekciju i gljivice.

Važno je da se svrbež može pojaviti i kod predijabetesa: kada je opća slika bolesti još uvijek nejasna, a razina šećera u krvi je već znatno viša od normalne.

Koža pati od nedostatka vlage i hranjivih sastojaka zbog kojih gubi elastičnost, požuti i počinje se ljuštiti. S razvojem dermatopatije, pacijent svrbi ispod koljena, a mogu se pojaviti i mjehurići i crvene mrlje.

Zbog hrapavosti i isušivanja kože mogu se pojaviti pukotine na stopalima i laktovima. Kritičan nedostatak vlage može se uočiti čeprkanjem kože s gornje strane četkice: u normalnom stanju koža se odmah vraća u prvobitni položaj, kada je tijelo dehidrirano, nabora se ne izglađuje nekoliko sekundi.

Uz to, pacijenti s dijabetesom tipa 2 često su zabrinuti zbog svraba i spaljivanja genitalija: žene se žale na svrab u perineumu, a kod muškaraca prepucij postaje upaljen.

Svrab genitourinarnih organa kod žena najčešće je simptom trbuha. Zbog posebnih faktora, gljivice candida se počinju razvijati na sluznici. Ako mliječ ne odlazi dugo vremena, čak ni uz upotrebu posebnih lijekova, morate odmah konzultirati liječnika.

Bolesti kože povezane sa svrabom

Svi kožni problemi sa dijabetesom, praćeni svrabom ili peckanjem, mogu se razlikovati u sljedeće grupe:

  • alergijske reakcije koje nastaju kao odgovor na upotrebu određenih lijekova za liječenje dijabetesa,
  • primarni morfološki elementi ili osipi na nepromijenjenoj koži: vezikuli i plikovi na koži koji se pojavljuju kao rezultat viška toksina (korijenski uzrok leži u metaboličkim poremećajima metabolizma),
  • sekundarni morfološki elementi ili osip koji su evoluirali iz primarnih morfoloških elemenata: gljivična ili erozivno-ulcerativna lezija, pigmentacija.

Pruritus pruritus kod dijabetesa ne može se svrstati u zasebnu bolest, to je samo poseban simptom mnogih različitih bolesti, na primjer:

  • Dermatopatija - pacijent svrabi ispod koljena, vezikule i crvenila, na potkoljenici se pojavljuju jasno određena mjesta promjera više od 1 cm, koja pigmentiraju bez odgovarajućeg liječenja. Bolest je povezana isključivo sa vaskularnim promjenama na određenom području tijela. Ne zahtijeva posebno liječenje, djelomično prolazi, pod uvjetom da pacijent održava normalnu razinu šećera u krvi.
  • Dijabetička skleroderma - bolest se manifestuje malim pečatima lokaliziranim u leđnoj i cervikalnoj regiji. Karakterističan je za dijabetes tipa 2. Potrebno je liječiti sklerodermu na isti način kao i ostale kožne bolesti koje su nastale kao rezultat dijabetesa - održavanjem normalne razine šećera u krvi. Pomoćni tretmani su vlaživači i ulja.
  • Eritem - manifestuje velikim crvenkastim mrljama lokaliziranim na otvorenim dijelovima kože. Karakteristično je za muškarce starije od 40 godina koji pate od dijabetes melitusa (najčešće drugog tipa).
  • Ksantom je rezultat kršenja metabolizma masti. Pojavljuje se u obliku žutih plakova na zavojima laktova i ispod koljena.Tipični simptomi dijabetesa lokalizirani su na nogama, žuljevi različitih veličina, ispunjeni sivkasto-ružičastom supstancom
  • Dijabetički neurodermatitis - ovim poremećajem pacijent neprestano svrbe tijelo.

Žalbe na to često nastaju i prije otkrivanja dijabetesa.

Često se ove kožne bolesti nadopunjuju jakom nelagodom i bolom. Svrbež i peckanje s dijabetesom mogu se eliminirati samo liječenjem uzroka - same bolesti.

Ostavite Svoj Komentar