Recepti naših čitalaca. Bundevi mogul

Ksenia Garastyuk • 07.07.2019

Mughal mogul je najlakši desert koji se možete sjetiti. Toliko je svestran da će se svima svidjeti - može se napraviti slano, začinjeno i slatko. U desert se dodaje alkohol, voćni sokovi, pa čak i kruh. Ali jedno ostaje nepromijenjeno - pretučena jaja. Sigurno su sirove.

Ne bojte se da dobijete salmonelozu. Štetni mikrob se nalazi samo na školjci. Zato obratite posebnu pažnju na pripremu jaja - operite ih sapunom. I ne koristite puknuta jaja.

Izraditi domaći mogul kod kuće vrlo je jednostavno. Trebat će vam vrlo mali set proizvoda i mikser. Odaberite bilo koji recept i uživajte u ukusnom desertu.

Classic Mogul

U početku se jajeg spravljao od jaja kao lek protiv kašlja i upale grla. Danas se ovo piće više cijeni kao desert. Ali možete procijeniti njegove wellness kvalitete ako ih malo ugrijete.

Sastojci

  • 150 ml. mlijeko
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećer
  • 50 ml suho bijelo vino
  • 1/2 žlice muškatni oraščić.

Kuhanje:

  1. Odvojiti protein od žumanca. Šećer podelite na 2 dela.
  2. U protein ulijte pola šećera. Umutite mikserom dok ne postane pjenast.
  3. Preostali šećer sipajte u žumance. Juda pošalje vino i mlijeko. Nakon svakog dodanog sastojka tucite tu smjesu mikserom.
  4. Imajte na umu da svi sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi. Ali bjelančevine, naprotiv, mogu malo čuvati u frižideru.
  5. Masu sa žumancem prvo stavite u čašu ili posudu. Stavite proteine ​​na to.
  6. Po vrhu pospite muškatni oraščić.

Čokoladni mogul

Možda niste ni znali za kombinaciju pretučenog sirovog jajeta i čokolade. I to se smatra jednim od najukusnijih deserta u gurmanskim restoranima. Slijedite recept i možete se uhvatiti u koštac s poznatim kuharima u kuvanju.

Sastojci

  • 2 žlice šećer
  • 1 kašika kašike kakao prah
  • 2 jaja
  • 1 kašika puter,
  • ribana čokolada za posipanje.

Kuhanje:

  1. U ovom receptu vam neće trebati proteini. Žumance umutite sa šećerom - masa treba da se poveća u volumenu.
  2. Dodajte omekšali puter i ponovo umutite.
  3. Sipajte kakao. Ponovo stavite mikserom.
  4. Stavite koktel u čašu. Po vrhu pospite naribanu čokoladu.

Vanilla Mogul

Postoji puno analoga mogul-mogul-a, on se ukorijenio u gotovo svim zemljama svijeta. Jaja-leg se smatra svojom najpoznatijom sortom - koktel sirovim jajima, u koji su dodani alkohol i vanilija. Pokušajte da skuhate jednu od opcija za mogul-mogul, koji podseća na jajastu nogu.

Sastojci

  • 100 ml mlijeko
  • 3 žlice suho bijelo vino
  • 1 kašika kašike vanilin
  • 1 kašika šećer
  • 1 jaje

Kuhanje:

  1. Odvojiti protein od žumanca.
  2. Umutite protein sa šećerom.
  3. Umutite žumance sa vanilijom. Sipajte u zagrejano mleko i opet umutite koktel mikserom.
  4. Dodajte vino. Opet bič.
  5. U čašu prvo stavite žumančanu masu, a na vrh umutiti protein.

Alkoholni mogul

Takav koktel se može pripremiti i za praznik - dostojanstveno će ga ukrasiti bilo koji događaj. Bezuvjetne prednosti uključuju činjenicu da nakon pića koja sadrži sirovo jaje, nema mamurluka.

Sastojci

  • 2 jaja
  • 50 gr šećer
  • 50 ml Romi
  • 50 ml krema
  • 150 ml. mlijeko
  • 50 ml viski.

Kuhanje:

  1. Odvojite žumance od proteina. Podijelite šećer na pola.
  2. Umutiti odvojeno - bjelanca sa šećerom, isto napravite sa žumanjcima.
  3. Obe mase izmiksajte mikserom.
  4. Dodajte: rum, mleko, viski, vrhnje jednu po jednu.
  5. Pijte napitak mikserom svaki put nakon svake dodane komponente.

Salty Mogul

Najčešće se pravi od nogogola s proteinima i šećerom, ali toliko je univerzalno piće da postoji verzija apsolutno suprotna klasičnoj. Zadovoljna je, a možete doručkovati uz takav koktel.

Sastojci

  • 2 kriške hleba (može biti beli ili raženi),
  • 2 jaja
  • so.

Kuhanje:

  1. Razbiti jaja. Izmiješajte ih viljuškom.
  2. Zgnječite kruh.
  3. Dodajte malo soli.
  4. Umutite mikserom dok ne postane glatko.

Orange Mogul

A evo primjera uspješnog kombiniranja sirovih jaja i voćnih sokova. Analogno tome možete dodati i druge sokove - grejpfrut, jabuku, breskvu ili bilo koju bobicu. Za to koristite svježe cijeđene nektare.

Sastojci

  • 100 ml sok od pomorandže
  • 200 ml. mlijeko
  • 10 gr. dušo
  • 1 kašika šećer
  • 2 jaja.

Kuhanje:

  1. U ovom receptu nisu potrebni proteini. Odvojite žumance i tukli sa šećerom.
  2. Dodajte zagrejano mleko, a zatim i sok. Ponovo umutite.
  3. Umočite med u koktel i opet sve usitnite.

Nije potrebno koristiti pileća jaja. Mogul se može napraviti od prepelica, osim toga imaju blaži ukus i nema opasnosti od salmoneloze.

OSOBINE KUĆANJA:

  • Najprikladnije je pripremiti mogul-mogul koristeći mikserom ili mikserom u dubokoj posudi.
  • Poslužite nogogol-mogul bolje u čaši za koktele ili zdjelu.
  • Budući da se mogul-mogul priprema od sirovih jaja, njihovom izboru treba pristupiti s posebnom pažnjom. Birajte isključivo svježa jaja da biste izbjegli infekciju salmonelom. Također, da spriječite trovanje ili bolest, temeljito operite jaja prije nego što ih razbijete.

GOGOL-MOGOL RECEPE SA VINOM

Sastojci: jaje - 1 kom, šećer - 1 kašika, vino - 2 žlice, sol - prstohvat, mleko - 150 ml, muškatni oraščić.

Način pripreme: pobijte jaje, dodajte mu šećer, sol i vino. Nakon toga pažljivo ukuhajte kuhano mlijeko i sve promiješajte. Procijedite smjesu i dodajte muškatni oraščić po ukusu. Prije posluživanja pospite orašaste mrvice mrvicama orašastih plodova.

GOGOL-MOGOL RECEPE S RHUWN-om

Sastojci: jaje - 2 kom., Sol - po ukusu, mlijeko - 2 šalice, šećer - 3 kašike, prokuhana voda - 0,5 šoljica, sok rabarbara - 150 ml, muškatni oraščić.

Način pripreme: odvojiti proteine ​​od žumanaca. Umutite žumance dok ne postane glatko, bjelanjak do stabilne pjene. Žumancima dodajte sok, šećer i sol, sipajte hladno mlijeko, vodu i sve dobro promiješajte. Nežno sipajte dobijenu smešu u proteine ​​i izmešajte. Prilikom posluživanja garnirajte mogulu orasima.

PRIZNATI MEDICINSKI GOGOL-MOGOL ZA DECU

Sastojci: 2 jaja, 15 g šećera, 100 g kakaa, 10 g putera.

Način pripreme: odvojiti proteine ​​od žumanaca. Umutite žumance sa šećerom, dodajte kakao i puter. Bjelanjke mikserom umutite dok ne dobijete pjenastu pjenu i sjedinite sa žumanjcima. Dobivenu masu izlijte u šolju i ukrasite po želji.

KAFE GOGOL-MOGOL RECEPE

Sastojci: 1 jaje, 2 kašike. šećera, 300 g mlijeka, 50 g mljevene kafe.

Način pripreme: žumanjkom razmutiti žumanca sa šećerom, tucite bjelanjke do stabilne pjene. Sipajte na dno čaše, kojoj će se servirati nogogol-mogul, toplo mlijeko, zatim dodajte malo kafe, na vrh stavite žumance, a u sredini - proteine. Pijenje kafe nogogol ne treba mešati.

VOĆNI GOGOL-MOGOL RECEPE

Sastojci: 2 jaja, 15 g soka, 3 kašike. šećera, prstohvat soli, 300 g mleka.

Način pripreme: žumance samljeti sa šećerom, dodati sol i sok. Sve dobro promiješajte dok ne postane glatko. Umutite bjelanjke dok ne dobijete stabilnu pjenu i zajedno sa mlijekom umutite u žumance. Sve pomiješajte i poslužite u čaši sa slamkom.

Sviđa li vam se naša stranica? Pridružite se ili se pretplatite (notifikacije o novim temama stići će na poštu) na našem kanalu u MirTesenu!

Mogul-recept. Recept iz SSSR-a je mogul.

Malo je vjerovatno da će postojati osoba koja je živjela u SSSR-u i ne zna šta je mogul-noga. Naše bake su uvijek liječile svoju djecu i unuke ovim lijekom protiv kašlja, za Persheniju u grlu, da povrati hrapav glas, i jednostavno zato što sam htjela ukusan.
Mogul-mogul je zdravo, ukusno i hranjivo piće.

Gogol-mogul je poznato jelo s pričom prema kojoj je rođeno upravo kao narodni lijek za anginu i gubitak glasa. Usput, nije bilo slatko, već slano. Barem, prema jednoj od verzija porijekla gogola - mogul.
Legenda kaže da je živio - nekad, postojao je jedan jevrejski kantar po imenu Gogel. Živio je u Mogilevu (moderna Bjelorusija), a zarađivao za život pjevajući u zboru. Jednog dana, ne najlepšeg dana, izgubio je glas, što ga je ostavilo bez sredstava za život. Jadni otac velike porodice na sve načine pokušavao je da obnovi rad glasnica. Jednostavno mljeveno meso od sirovog jaja, soli i kriške crnog kruha, koji je za doručak pojeo malom kašikom, pomogao je.
Bio je to takav „slani“ recept koji je dugo bio popularan u Ruskom carstvu, a mnogi ga i dalje preferiraju slatki recept.
Još nekoliko riječi o prednostima gogola - mogul.
Jaje je bogato vitaminima a, 3 i 12, c, D, mineralima: gvožđem, jodom, kalcijumom, magnezijumom, selenom, cinkom, fosforom itd., Aminokiselinama: biotinom, holeinom, folnom.
Ljekovita svojstva.
Mughal Mogul će pomoći kod gubitka glasa, upale grla i respiratornih bolesti. Uz to, ima povoljan uticaj na stanje kose, zuba, noktiju, vida. Pomoću njega možete dobiti na težini iako je niskokalorična, ali životinjski proteini i masti doprinose brzom dobivanju kilograma. Svi dodatni sastojci doprinose svojim ljekovitim svojstvima, čineći ukusan napitak korisnijim.
Kontraindikacije
Međutim, treba uzeti u obzir da to ne mogu svi. U slučaju da ste alergični na jaja, dijabetes, aterosklerozu, bolesti jetre, probleme sa probavnim traktom, žučnim mjehurom ili gušteračom, tada jaja, žao, nije za vas.
Preporučuje se davanje bebama mogul-mogul od pete godine.
Povratak legendi. Nastaviće je grofica Bronislava Pototskaja, koja je obožavala izvoditi romanse u sekularnom salonu. Jao, glas ponekad nije uspio, izdajnički se razbijajući u najpogodnijem trenutku. Saznavši za ljekovitu moć jela Gogel, odlučila je da ga isproba, međutim, radikalno transformirajući. Jer nije bilo u redu da grofica jede crni hljeb i doista čovjek može bez njega. A ako je tako, tada sol nije potrebna. Šta je ostalo? Tako je, jaje. Koju je naredila da dopunjuje medom. I istovremeno je preimenovala Gogela u Mogul-Gogola. Oh, ove žene.
Međutim, ovo je samo još jedna verzija podrijetla prekrasnog deserta, u stvari, ima ih puno. Britanci se mogu založiti za pravo da se tako naziva rodno mjesto recepta, jer njihov jezik ima konsonantska imena: Hoog - krigla, Hoogle - Mugger, Nijemci sa svojim Kuddel - Mudel, Poljaci s Kugel - Mogel. Sve su riječi prevedene približno isto i znače "Hazel".

Mogul-mogul je danas veoma popularan. Jedinstveni recept za njegovu pripremu ne postoji. Glavna stvar u piću je prisustvo pilećih jaja. Sve ostalo je mašta i ukus kuvara. Međutim, klasični recept za gogol - mogul još uvijek postoji. Tačnije, ona je osnova za sve ostale. Ovo je recept koji vam želim reći.
Kako kuhati? Samo ...
Uzmete dva jaja, odvojite žumance od proteina, žumance od jaja u šolji, dodajte tamo tri do četiri kašike šećera i tucite. To je sve, učinjeno ... ukusno je s gustom, čak i kašičicom.
Naravno, sada postoji puno recepata za gogol-mogul, s vinom, konjakom, voćem, ali volim uobičajeni, stari, jednostavni recept iz djetinjstva, od djetinjstva zemlje koja nam je ostala u sjećanju, zemlje koja ne postoji, SSSR-a. Sada idem u kuhinju i napravim sebi.

Mogul-mogul koristi i štete. Kako je Mogul

Postoji nekoliko verzija nastanka mogotca - čuvenog pića i slastica širom svijeta. Neki misle da je desert izumljen u Njemačkoj, drugi - u Poljskoj ili Engleskoj. A prema jednoj od legendi rodno mesto ovog ukusnog napitka je Bjelorusija. I tačnije - grad Mogilev. Gogel, Jevrejin koji je nekad živio tamo, smislio je recept za piće za liječenje grla. I došao je ne slučajno, već vrlo svjesno. Židov je zarađivao za život pjevajući u sinagogi. Kada je Gogel izgubio glas, izgubio je i zaradu. Tako sam počeo tražiti načine da vratim zdravlje. Znao je da jaja pomažu obnavljanje glasnica. Ali pokušao je da poboljša lek mešajući sirova jaja, sol i krušne mrvice. Kako se dalje dogodila sudbina Gogela iz Mogileva, nije poznato. Ali recept koji je izmislila jevrejska pjevačica preživio je i dan danas.

S vremenom su glasine o čudesnom lijeku za grlo odletjele u Poljsku, gdje je u to vrijeme živjela grofica Bronislava Potočka. Voljela je pjevati za svoje goste, ali glas joj često nije uspio. Ovdje je grofica odlučila testirati djelotvornost Gogelovog recepta, ali umjesto krušnih mrvica dodala je med u smjesu jaja. Kažu da je ovaj dan bio prekretnica u historiji - od tada su razgovarali o nogogu-mogolu širom istočne Europe.

Prema drugoj legendi, ukusan desert iz 19. vijeka izumio je slastičar, Nijemac Manfred Kekenbauer. Pa, kao što sam i smislio ... Njegova poslastica pokazala se gotovo slučajno. Navodi se da je Njemica prodala patent za masovnu proizvodnju deserta za milion i po maraka.

Usput, u skoro svim zemljama u kojima se priprema ovaj desert, njegovo ime znači "hash", što je zapravo mogul.

Jaje za Uskrs. Što je mogul-mogul i zašto uskrsni kolači ukrašavaju bijelim "šeširom"

Mogul-mogul je napitak koji sadrži jaja i šećer. Često se koristi kao čudo lijek koji može obnoviti glasnice i poboljšati glas. Mnogo je mogućnosti da ga napravite sa mlijekom, medom, voćnim sokovima, rumom ili rakijom, muškatnim oraščićem ili vanilijom.

Uz njih, bijela glazura načinjena od proteina pilećih jaja i šećera za ukrašavanje uskršnjih kolača, poznatih i kao uskršnja jaja-nogs, naziva se i nogogol.

Tradicija pečenja okruglih kolača objašnjava se tradicijom prema kojoj je Isus nakon uskrsnuća nastavio da se pojavljuje svojim učenicima, tako da je za njegovim stolom uvijek bilo slobodnog prostora i hljeba. Kasnije je, po uzoru na apostole, takav hleb (artos) počeo da se izlaže u hramovima na praznik Uskrsnuća.

Pošto se u hrišćanskoj kulturi porodica poistovećuje sa malim hramom, to bi trebala imati i svoj artos. Vremenom se takav hleb počeo nazivati ​​uskrsni kolač, od grčkog "koliklik" okrugli hleb.

U grčkoj kulturi uobičajeno je ukrašavanje uskrsnih kolača križem, što je simbol pobjede Sina Božjega nad smrću, ali među Slavenima je glavni sakralni teret u ukrasu boja glazura. Bijele "kape" uskršnjih kolača znače Svjetlost i Čistoća, služe kao personifikacija novog života.

Mogul-recept za djecu. Gogol-mogol za djecu: blagodati i recept

Gogol-mogul može se nazvati jednim od najomiljenijih jela za bebe, koji je ujedno i najkorisniji. Za njegovu pripremu koriste se jaja od piletine ili prepelice.

Ako postoje sumnje u kvalitetu jaja, onda se prepelice lako mogu koristiti, ne sadrže bakteriju salmonele i mogu se lako jesti sirove. Štoviše, po ukusu oni nisu niži od piletine, a neki gurmani mogu reći da je desert prepelice jaja još ukusniji.

Ako postoji želja da napravite nogogu-mogul za djecu, recept možete pronaći na Internetu, jer postoji puno načina stvaranja ovog pića, domaćini ćemo dati samo nekoliko primjera.

Sastojci (za veliku kompaniju)

  • 12 jaja
  • 5 šoljica obranog mlijeka
  • Zaslađivač po vašem izboru
  • 100 g svježeg pire od bundeve
  • 2 kašike mljevenog cimeta
  • Muškatni oraščić
  • U velikoj i debelozidanoj tavi razbijte sva jaja i dodajte sve mlijeko. Kuvajte nekoliko minuta, neprestano miješajući, na srednje jakoj vatri. Ne kuhajte! Skinite sa vatre pre ključanja.
  • Stavite tavu u veću posudu sa ledenom vodom i miješajte 5 minuta.
  • Unaprijed pripremite pire od bundeve - uzmite oko 130 g bundeve, isjecite na kockice i pirjajte dok ne omekša, a potom isjeckajte mikserom.
  • U tavu sa jajima i mlijekom dodajte zaslađivač, vaniliju i pire od bundeve.
  • Pre posluživanja poklopiti i ohladiti nekoliko sati.
  • Sipajte u šolje i pospite muškatnim oraščićem.

Izvući zaključke

Ako pročitate ove redove, možete zaključiti da ste vi ili vaši najmiliji bolesni od dijabetesa.

Proveli smo istragu, proučavali gomilu materijala i najvažnije provjerili većinu metoda i lijekova za dijabetes. Presuda je sljedeća:

Da su dobili sve lijekove, to je bio samo privremeni rezultat, čim je prestao unos, bolest se naglo pojačala.

Jedini lijek koji je dao značajan rezultat je Difort.

Trenutno je to jedini lek koji može potpuno izlečiti dijabetes. Naročito snažno djelovanje Difort pokazalo se u ranim fazama dijabetesa.

Zatražili smo od Ministarstva zdravlja:

A za čitatelje naše stranice sada postoji prilika
dobiti nelagodu BESPLATNO!

Pažnja! Slučajevi prodaje lažne droge Difort postali su sve učestaliji.
Ako narudžbu koristite na gore navedenim vezama, zajamčeno vam je da ćete dobiti zvanični proizvod od službenog proizvođača. Osim toga, prilikom narudžbe na službenoj web stranici, dobivate jamstvo povrata novca (uključujući troškove prijevoza) u slučaju da lijek nema terapeutski učinak.

Baby Eggnog

Da biste napravili piće, trebate uzeti nekoliko piletine ili komadića 5-6 prepelice, i podijeliti ih na protein i žumance. Bjelanca tucite do pjene, a žumanca istucite sa šećerom dok se potpuno ne otopi. Po želji, žumancu se može dodati sok, komadiće voća ili bobica.

Ovo je najlakši način za izradu deserta. Iako postoji puno sorti, od izvornog sela, sa solju i kriškama crnog hljeba, do meda s sokom od naranče, koji ima vrlo neobičan i osjetljiv okus.

Mogul za djecu u mlijeku

Takođe ukusan i zdrav za djecu bit će i googol-mogul u mlijeku. A ako za desert uzmemo i ukrajinske mliječne proizvode TM „Mliječni poklon“, obično će postojati bomba. Kažu da je takav desert efikasan lijek za promuklost glasa i općenito protiv prehlade. A s nedostatkom kilograma preporučuje se.

A njegov je recept vrlo jednostavan, za jednu porciju trebat će vam 1 pileća bjelančevina, 75 ml mlijeka, 1-2 kašike. šećera, prstohvat soli i 1 šoljicu limuna. Sam postupak je sljedeći: žumanca istući u šlag sa šećerom i solju. Zatim ulijte ohlađeno mleko i ponovo umutite. Možete poslužiti sa kriškom limuna, a kako bi bio još ukusniji, na vrhu obrišite čokoladom.

Mogul sa dodacima

Najukusnije i najneobičnije smatra se dječji ogol-mogul, njegov recept temelji se na pretučenim žumanjcima i proteinima, dopunjen raznim sastojcima. Dakle, ako želite, lako možete osmisliti vlastitu raznolikost. Ovo će se piće svidjeti čak i toj djeci koja su jako izbirljiva prema hrani. Na kraju krajeva, dodajući piću bilo koju od svojih najdražih voćnih poslastica, dijete će ga sa zadovoljstvom preplaviti.

I, naravno, kakvo piće bez dobrota. A šta djeca najviše vole? Kolačići s maslacem. Savjetujemo vam da odaberete TM „Milk Dar“ prirodni puter, vrlo je nježan i ukusan, bez ikakvih dodataka, djeca će biti oduševljena takvom poslasticom.

Ne samo da djeca mogu kuhati ovo jelo, za odrasle su zanimljive opcije i nogogu-mogul:

Ne postoje posebne tajne u načinu na koji se mogul-mogul priprema za decu. Za pripremu kvalitetnog i ukusnog jela dovoljno je odabrati svježe proizvode i temeljito pobijediti jaja. Možete koristiti bilo uobičajeni ručni šlag ili moderni mikser, što je povoljnije. A onda možete krenuti već provjerenim putem i rekreirati nešto iz recepata već poznatih kuhara ili stvoriti vlastiti jedinstveni proizvod koji bi ubuduće mogao biti uvršten u kulinarske kolekcije. Ne bojte se eksperimenata s ovim jelom, dovoljno male kulinarske vještine, malo mašte i jelo koje će se djetetu svidjeti biće spremno. Stoga hostese uzimaju na znanje i obradujte svoje najmilije.

Kuhate li mogul? Možda imate svoje tajne ili zanimljive recepte za kuhanje, onda podijelite s nama, možete čak i fotografirati, a mi ćemo kuhati.

Vratite se na početnu stranicu web stranice.

Klasičan recept za mogul. Mughal Mogul: 5 recepata kod kuće

- Ovo je jednostavan koktel napravljen od dostupnih sastojaka. Osnova za to su jaja i šećer. Ali ovi sastojci se koriste za osnovne recepte.

Dostupnost sastojaka za kuhanje čini ga popularnim. Piće je blagog ukusa, blago slatko. Dodavanjem dodatnih sastojaka organoleptička svojstva se mijenjaju.

Savjeti za pravljenje savršenog mogula

  1. Posuđe treba biti suvo. Čak i nekoliko kapi vode može upropastiti rezultat.
  2. Jaja moraju biti ohlađena. Zbog toga je bolje da ih držite u hladnjaku.
  3. Odvojite proteine ​​vrlo pažljivo kako ne bi kapljica žumanca ušla u njih!
  4. Bolje koristite mikserom. Ručno premlaćivanje mase vrlo je teško, proces će vam trebati mnogo vremena.

Klasični Gogol-Mogul recept

  1. Pažljivo razbijte jaje. Transfuzijom između dva dijela ljuske, protein se odvaja, u ovom receptu nije potreban.
  2. Žumance se stavlja u čašu. Dodajte mu dovoljno šećera.
  3. Sada uzmite vilicu ili mikser. Masu dobro istucite dok ne dobije bjelkasti nijansu.
  4. Piće je spremno! Usput, broj žumanca se može povećati dodavanjem dovoljne količine šećera.

Mogul-recept sa konjakom

  1. Konjak - 40 ml
  2. Šećer - 3 kašike. l
  3. Žumance jedno jaje.

  1. Alkohol je bolje ne uzimati najjeftiniji. Budžetni konjak i liker imaju specifičan ukus i mogu vam pokvariti koktel.
  2. U početku odvojite žumance i tukli sa šećerom.
  3. Zatim u čašu dodajte malo alkohola i ponovo dobro promiješajte.
  4. Ako želite dobiti više gotovog pića, srazmjerno povećajte količinu svih sastojaka.

Mogul-recept sa limunom

  1. Rum - 100 ml
  2. Šećer u prahu - 6 žlica. l
  3. žumance - 5 kom.
  4. Limunska kost

  1. Uzmi sitnu rernu. Uklonite zest u jednom potezu. Odnosite limun na rerni dolje, malo se okrenite u stranu. Nastavite dok ne uklonite čitavu gužvu s površine. Bijeli dio kore je gorak, samo pokvari ukus.
  2. Sada žumance treba pomiješati sa šećerom u prahu. Dok ih nastavljate milovati, dodajte zest i rum.
  3. Rezultat bi trebao biti poseban desert, s aromom limuna i aromom ruma.

Mogul-Mogul proteinski recept

  1. Vjeverice stavite u suhu posudu. Bežite ih dok se malo ne formira pjena, počnite dodavati šećer i nastavite da miješate masu.
  2. Važno je postići bujnu strukturu. Ako uzmete šećer od proteina i mekih vrhova, onda je desert spreman!
  3. Premjestite masu u čašu. Dobijeni desert je slatkog ukusa i prozračne teksture. Za njegovu upotrebu je bolje koristiti kašiku.

Recept za kafu Gogol-Mughal

  1. Kava sa varivom - 5 kašika. l
  2. Šećer - 2 žlice. l
  3. Jaje - 1 kom.
  4. Mlijeko - 5 žlica. l

  1. Razbijte jaje, odvojite njegove delove. Žumanca dobro izmiksajte sa šećerom.
  2. Bjelanca se istuče odvojeno dok se ne stvori pjena.
  3. Sada sjedinite žumanca i proteine, malo izmešajte.
  4. Ulijte mlijeko i kafu u čašu, sve ponovo promiješajte.
  5. Na kraju biste trebali dobiti ukusno piće sa zračnom kapom na vrhu.

Koristi i štete mogula

Prvo navodimo korisna svojstva.

  1. Piće se često koristi za gubitak glasa.
  2. Aminokiseline sadržane u njoj poboljšavaju stanje kose, kože, noktiju.
  3. Povećava se oštrina vida.
  4. Piće se može konzumirati s nedostatkom mase, ako trebate da dobijete kilograme.
  5. Bit će koristan kod bolesti respiratornog trakta.

Kad ne možete popiti ovaj koktel

  1. Imate kvar u probavnom traktu.
  2. Bolesti jetre i gušterače.
  3. Dijabetes melitus.
  4. Individualna netolerancija na jaja.
  5. Ateroskleroza
  6. Starost dece do pet godina.

Ali, mogu se zaraziti salmonelom

Ne bojte se. Činjenica je da direktno žumance i proteini ne sadrže uzročnike ove infekcije.

Ako je piletina bolesna, onda su bakterije na školjci. Mogu ući u piće kada su jaja razbijena.

Kako se zaštititi od infekcije?

Jednostavno je - dobro operite jaja sapunom. Ako su na školjci bile bakterije, sada se potpuno uklanjaju. Za piće nemojte upotrebljavati pukla jaja, infekcija je mogla ući.

Nemojte koristiti ljusku jajeta bez školjke za koktel. Nazivaju ih i "bitkom". Takva će jaja biti pogodna isključivo za prženje, jer tokom toplinske obrade bakterije odumiru.

Kao što vidite, zaštita od salmoneloze je laka.

Mogul-recept. Originalni recept za Mughal-Mogul

Klasični recept za googol-mogul najčešći je i najpopularniji i služi kao osnova ostalim vrstama.

  • Prstohvat soli
  • 3 male kašike šećera
  • 2 jaja
  • Muškatni oraščić ili cimet - za ukras.

  1. Odvojite žumance od proteina, izvadite poslednje u frižider na 15 minuta,
  2. U žumance uvaljamo 1/2 šećera, sol, umutite samostalno mikserom. Masa se treba udvostručiti, ili malo više,
  3. Izvadimo ohlađene proteine, stavimo ostatke granuliranog šećera, dodamo još malo i tučemo dok se pjena mikserom ne pojavi,
  4. Izmiješamo žumanjke i tikvice, opet pažljivo radimo mikserom,
  5. Prebacimo u posudu, posujemo muškatnim oraščićem, cimetom.

Recept mogul-mogul je klasičan. Mughal Mogul: Klasičan recept

O podrijetlu ovog čudesnog pića postoje mnoge legende. Prema jednom od njih, recept za gogol-mogul izumio je horus Gogel iz grada Mogileva. Navodno je jednog dana gotovo izgubio glas i, da ne bi izgubio posao i sredstva za život, izmislio je ljekovito piće miješajući pretučena sirova jaja i hljeb. Piće mu je pomoglo da vrati glas ...

Nakon nekog vremena, grofica Potočka, koja živi u urbanim sredinama, saznala je za piće. Grofica je bila moderna dama i imala je strast prema muzici, ali nažalost nije imala snažan glas. Saznavši za čudesni napitak, odmah je naredila da dobije recept za mogul iz kanabisa i ponovo ga prilagodi svom aristokratskom ukusu. Zahvaljujući njoj pojavio se klasični recept za gogol-mogul u verziji u kojoj nam je sada poznat. Naravno, postoji puno načina pripreme ovog napitka kod kuće, ali njegov temelj su uvijek sirova jaja, tučeni bjelanjci. Imaju čudesnu sposobnost obnavljanja glasnica. A ako im dodate med i toplo mlijeko, rezultirajući napitak bit će pravi spas za upalu grla.

Sastojci za izradu Gogol-Mogul-a:

  • mlijeko - 1 šolja
  • pileće jaje (potrebno od domaće piletine) - 1 kom.
  • med - 3 kašike
  • šećer - 1 kašika
  • limunov sok - 1 kašika

Mogul-mogul - klasični recept kod kuće:

Jaje - glavna komponenta pića mora biti iz kućne kokoši. Nikada ne koristite jaja za pohranu. Oni se mogu kontaminirati salmonelom, a umjesto koristi, naštetit ćete svom zdravlju. Doista, u klasičnom receptu, jajeg nije podvrgnut toplinskoj obradi, što znači da je rizik od zaraze parazitima vrlo visok. Razbijeno pripremljeno jaje i pažljivo podelite na žumance i protein. Žumanca pomiješajte sa medom i odložite protein.

Žumanca medom dobro prokuvajte dok ne postane glatka, dodajte joj limunov sok.

Bjelanjke umutite mikserom, postepeno dodajte šećer tokom procesa šlaga. Nastavite šlag sve dok se protein ne pretvori u gustu masu.

Izmešajte pripremljeni žumance sa medom i mlekom. Ako piće planirate koristiti za liječenje grla, ima smisla mlijeko malo zagrijati - do oko 35-40 stupnjeva (ali ne više). Na vrh mlijeka stavite šlag bjelanca. Sada možete piti - klasični mogul je spreman!

Dobar apetit i dobro zdravlje!

Pogledajte video: Recept za kiš sa prazilukom i slaninom Quiche lorraine (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar