Karfiol sa jajetom

Nije tajna da je cvjetača korisna za ljudsko tijelo, kako za odrasle, tako i za djecu. Sadrži hranljive i esencijalne kiseline, lako probavljive proteine, vlakna i vitamine. Cvjetača je prehrambeni proizvod. Uz to, jedna je od prvih koja se uvodi u dječiju prehranu. Karfiol s jajima prilično je lako pripremiti jelo. Savršeno zamijenite puni doručak ili večeru, a da ne spominjemo količinu vremena uštedenog na kuhanju. Ovo jelo je božica za svaku domaćicu i dobru mamu. Istovremeno apeptičan, ukusan, zadovoljavajući, i što je najvažnije - vrlo koristan. Prženi karfiol s jajima - ližite prste! Probajte i uživajte u nježnom ukusu!

Korak po korak recept sa fotografijom

Predlažem da kuhate karfiol s jajetom na ne baš tradicionalan način. Tako pripremljen kupus vrlo je mirisan i slatkast, sa pečenom sirom.

Trebat će nam takvi proizvodi.

Da bih kupus sortirao u cvasti, još uvijek ih režem na manje komade. Kuhajte kupus u dobro osoljenoj vodi dok ne omekša. Nekome se sviđa mekše, a nekome tvrđe. Kuhao sam 5 minuta.

Zatim kupus odbacite na sito i osušite na zraku.

U međuvremenu, rajčicu nasjeckajte na kockice, a luk nasjeckajte.

Naribati tvrdi sir.

Na maslacu popržite luk, pa dodajte paradajz i sol. Držite na vatri nekoliko minuta da paradajz malo pluta.

Pomiješajte jaja sa mlijekom, solju i začinima, lagano umutite šlagom.

Na dno kalupa stavite pržiti luk-paradajz zajedno sa uljem. Na vrhu - kuhani kupus.

Sipajte u smjesu od jaja.

Pospite sirom i stavite peći u rernu do zlatno smeđe boje.

Vrijeme pečenja je relativno. Potrebno je da se jaja odvoje, a sir porjavi. Oko 20 minuta na 190 stepeni.

Ovako karfiol s jajetom izgleda pravo iz pećnice. Možete ga poredati na tanjire, isjeći na komade i blago nauljati lopaticom odozdo.

Recept "Cvjetača sa jajetom":

Uzimamo svježi ili smrznuti karfiol. Svježi kupus prvo treba očistiti od lišća, oprati, slomiti u cvasti. U posudu sipajte vodu najmanje 1 litru. Stavimo na vatru i dovedemo ključ. Slana voda. Baci kupus. Kuhajte ga 5-7 minuta (da ne postane nered). Uzmi veliku tavu. sipati biljno ulje. Siva. Širimo kupus. Lagano pržiti. Umutite jaja sa mlekom i izlijte ovu mešavinu u tavu. So ukus. Pečena jaja ostavimo da se kuhaju na laganoj vatri 5-8 minuta.

Dobar apetit!

Pretplatite se na Cook in VK grupu i dobijte deset novih recepata svakog dana!

Pridružite se našoj grupi u Odnoklassniki i svakodnevno dobivajte nove recepte!

Podijelite recept sa svojim prijateljima:

Kao i naši recepti?
BB kod za umetanje:
BB kod koji se koristi na forumima
HTML kod za umetanje:
HTML kôd koji se koristi na blogovima kao što su LiveJournal
Kako će izgledati?

Komentari i recenzije

14. lipnja 2018. inna_2107 #

1. oktobra 2012. Zaynah # (autor recepta)

1. oktobra 2012. Margoshe4ka1 #

24. rujna 2011. Zaynah # (autor recepta)

Prije 121 mjesec Zaynah # (autor recepta)

Prije 121 mjeseca JOULLS #

Prije 121 mjeseca crybell #

Prije 121 mjesec mama Olya #

Prije 121 mjeseca melinda #

Prije 121 mjesec miss #

Prije 121 mjeseca ruska #

13. jula 2009. godine tat70 #

13. jula 2009. godine xsenia #

Dobro je znati

Za kuhanje možete koristiti i svježi i svježe smrznuti kupus. Ako ste kupili svježu glavicu kupusa, onda ga treba očistiti od donjih listova. Tada se preporučuje potapanje glave četvrt sata u slanoj vodi. To je neophodno kako bi gusjenice i crvi, koji mogu biti unutra, plutali na površini vode.

Zatim se kupus opere i nožem rastavi na male cvasti. Zatim se kupus mora blanširati. Cvatnje se potapaju u zasoljenu kipuću vodu i kuhaju 5-7 minuta.

Ako se koristi smrznuti kupus, tada se isključuje pripremna faza, cvasti se izlijevaju u tavu s uljem direktno iz vreće.

Zanimljive činjenice! Najveća cvjetača predstavljena je javnosti u 2014. godini. Doveo ga je Peter Gleizebrook, poznati stručnjak za uzgoj divovskog povrća. Prečnik rekordera bio je 1,8 metara, a težina veća od 27 kg.

Prženi karfiol sa jajetom

Ukusna cvjetača sa jajetom, pržena u tavi, kuha se vrlo brzo i lako.

  • 600 gr karfiol
  • 2 jaja
  • 1-2 kašike brašna
  • 2 kašike biljnog ulja,
  • 1 prstohvat soli, začini po želji.

Kupus očistimo, operemo i rastavimo na male cvasti. U velikoj posudi prokuhajte vodu, dodajte sol. Kupus prebacimo u kipuću vodu, kuvamo 5-7 minuta od trenutka ključanja. Kupus odbacimo u fil, kupus pustimo da se ocijedi, isperimo kupus hladnom vodom da se brže ohladi.

Savjet! Kad kuhate cvjetaču u vodi, pored soli preporučuje se dodavanje prstohvat limunske kiseline ili krug limuna. Kiselina će pomoći da kupus ostane bijel.

U zasebnoj posudi umutite jaje s dodatkom soli i malo brašna. U smjesu od jaja uronite pripremljene i osušene cvastiće kupusa, pomiješajte.

U tavi zagrejati biljno ulje. Cvjetove širimo u jednom sloju, pržimo s obje strane do zlatno smeđe boje. Ako ne možete da stavite sav kupus u jednom sloju u tavu, isperite cvasti u serijama.

Kupus poslužite kao glavno jelo uz paradajz ili bilo koji drugi umak. Takav kupus možete poslužiti kao prilog za pečeno ili prženo meso, kotlete, kobasice.

Karfiol sa sirom i jajetom

Pripremite karfiol sa sirom i jajetom, ispostavit će se ukusno i zadovoljavajuće.

  • 600-700 gr. karfiol
  • 3 jaja
  • 150 gr. sir
  • 3-4 kašike mleka ili vrhnja,
  • sol po ukusu
  • 2 kašike biljnog ulja.

Karfiol očistite od lišća i rastavite na cvjetove. Cvjetove pustite u slanoj kipućoj vodi i kuhajte od trenutka ključanja 10 minuta. Zatim bačve bacamo u drugaricu i nalijemo hladnu vodu.

Sir naribajte na sitnoj rerni. Umutite jaja vilicom ili viljuškom. Bežite dok pjena nije potrebna, dovoljno je da postignete vezu proteina i žumanca. Solimo jaja, dodamo mleko ili vrhnje, ulijemo naribani sir, izmešamo.

U tavi zagrijavamo biljno ulje, širimo cvjetače cvjetače i malo ih pržimo. Kupus prelijte pripremljenom smjesom od jaja i sira, smanjite vatru i poklopite tavu poklopcem. Kuvajte dok se jaja ne skuvaju.

Karfiol sa jajetom i pavlakom

Druga opcija za kuhanje je cvjetača sa jajetom i pavlakom.

  • 500 gr. cvjetače cvjetače,
  • 2 jaja
  • 3 kašike kisele pavlake,
  • sol, mljeveni crni biber, suvi mljeveni češnjak - po ukusu,
  • 1-2 kašike ulja za kuhanje za prženje.

Rasporedimo glavicu kupusa na cvasti. Cvjetove širimo u kipuću vodu, koju nećemo zaboraviti soliti. Kuhajte kupus od trenutka ključanja 7-8 minuta. Zatim procijedimo juhu, a cvastiće zalivamo hladnom vodom.

U posudi umutite jaja sa solju i začinima. U tavi zagrejati ulje. Širimo pripremljene cvjetove kupusa, malo pržimo. Potom sipajte jaja i dobro izmešajte. Čim jaja počnu da se postavljaju, stavite kiselu pavlaku u tavu. Začinite po ukusu začinima. Dobro izmešajte. I držite na vatri 2-3 minuta.

Ukusan kupus sa jajetom i kobasicom

Pripremiti ukusni kupus s jajetom i kobasicom lako je. Za kuhanje možete koristiti kuhanu ili kuhanu dimljenu kobasicu, kobasice ili kobasice.

  • 200 gr. cvjetače cvjetače,
  • 150 gr. kobasice
  • 1 luk,
  • 4 jaja
  • začini i sol po ukusu,
  • ulje za kuhanje.

Rasporedimo glavicu kupusa na cvasti. Blanširajte ih u slanoj kipućoj vodi 5-7 minuta. Kupus treba biti mekan, ali ne kuvan. Iscijedimo cijeli juhu, kupus isperemo hladnom vodom i bacimo ga u drugar, tako da nestane sva tekućina i kupus se osuši.

Kobasicu smo rezali širokom slamom. Ako se umjesto kobasica koriste kobasice, onda ih treba isjeći na krugove. Umutite jaja s malom količinom soli. Ogulite i sitno nasjeckajte luk.

U tavi zagrejati ulje. Na njemu pržite luk. Čim luk počne dobivati ​​zlatnu nijansu, dodajte kobasicu i ostavite da smeđe. Potom dodajte karfiol i dobro izmešajte. Začinite jelo po ukusu začinima.

U šerpu sipati razmućena jaja i pržiti ih uz stalno miješanje dok se jaja ne skuvaju. Poslužite jelo odmah, ne ostavljajući da se ohladi.

Cvjetača sa mlijekom i jajetom u tavi

Lagano i nježno jelo - cvjetača sa mlijekom i jajetom u tavi. Kuhati se lako

  • 500 gr. cvjetače cvjetače,
  • 3 jaja
  • 1 litra vode
  • sol po ukusu
  • 1 šolja mlijeka
  • 2 kašike biljnog ulja,
  • par grančica zelenila za posluživanje.

Kupus karfiola očistimo od donjih listova. Zatim rastavljamo na cvasti. Prokuhajte litru vode (koliko je to moguće), dodajte soli po ukusu. Cvijeće spusti u kipuću vodu i dovede do vrenja. Kuhajte kupus 5-7 minuta. Cvatnje ni u kojem slučaju ne bi trebale ključati. Ocijedite juhu, kupus odbacujući u drugar. Zatim kupus prelijte hladnom vodom i pustite da tečnost potpuno iscuri

Umutite jaja sa dodatkom soli, sipajte u mleku i izmešajte. U tavi zagrijte puter. Širimo kupus i pržimo 2-3 minute. Zatim u tavu sipajte mešavinu jaja sa mlekom. Smanjite toplinu, pokrijte tavu poklopcem i kuhajte dok jaja ne budu gotova. Prije posluživanja, jelo narežite na porcije, poput tava. Poslužite sa zelenilom.

Cvjetača u tijestu od jaja

Odlično vruće predjelo je karfiol u tijestu. Pripremamo tijesto na bazi jaja.

  • 600-700 gr. karfiol
  • 3 jaja
  • 4 kašike brašna + brašno za hleb,
  • 2 kašike mleka,
  • sol, crni biber po ukusu,
  • ulje za kuhanje.

Listovi oguljeni od cvjetače, isprani. Rastavimo glavicu kupusa na srednje velike cvasti. Uronite cvasti u slanu kipuću vodu i kuhajte 7-8 minuta. Iscijedimo juhu, ohladimo kupus i vrlo dobro ga osušimo. Da biste to učinili, iscrtajte cvasti na papirnim ručnicima.

Savjet! Ako nije dovoljno sušiti blanširani kupus, tijesto se jednostavno neće lijepiti i otpasti će tijekom pečenja.

Umutite jaja sa solju i biberom. Možete dodati i druge začine. U jaja sipajte mleko i postepeno sipajte brašno. Dobro izmešajte. Trebalo bi da tijesto dobije malo malo tečnije od kisele pavlake.

U tavi sa visokim stranama zagrejte biljno ulje. Treba postojati dovoljno ulja da se položeni cvatovi urone u nju na pola.

Cvjetovi cvjetače prvo se usitne u brašnu, potom se umasiraju u tijesto i namažu u vruće ulje. Komade raspoređujemo na udaljenosti jedan od drugog. Pržite sa svih strana do zlatno smeđe boje. Da biste uklonili višak ulja, pržene cvastiće raširite na papirnim ručnicima. Kupus služimo u tijestu vruće ili toplo uz nekakav hladni umak.

Karfiol s paradajzom i jajetom

Cvjetača se odlično slaže s raznim povrćem. Dakle, cvjetača s rajčicom i jajima nije samo ukusna, nego i lijepa.

  • 500-600 gr. karfiol
  • 1 velika mesnata rajčica,
  • 3 kašike biljnog ulja,
  • 2 kašike mlevenih krekera,
  • 1 jaja
  • 1 gomila peršuna
  • sol i začini po ukusu.

Kupus karfiola očistimo s listova i odvojimo, odrezujući cvatove. Stavili smo dovoljno vode da prokuha, slanu vodu po ukusu. Sipajte u lonac s cvjetovima kipuće vode i ponovno prokuhajte. Kuhajte kupus 5-7 minuta, kupus bi trebao postati mekan, ali ni u kojem slučaju ne prokuhajte u kaši. Luk procijedite potpuno i ostavite da se kupus ohladi.

Na rajčici napravimo na vrhu krstasti plitki rez. Rajčicu namočite u kipuću vodu i kuhajte 1 minutu. Paradajz kašikom izvadimo paradajz, prelijemo ga hladnom vodom. Zatim izvadite kore od paradajza.

Rajčicu narežite na četvrtine, lagano uklonite sjemenke zajedno sa tečnošću. Kašu od paradajza narežite na kockice.

U tavi zagrejati ulje. Širimo kockice rajčice i pirjamo 5-7 minuta, dok se rajčice ne počnu pretvarati u kašu. So i biber. Cvjetove kupusa širimo u masu rajčice, pomiješamo i nastavimo pirjati još 5 minuta.

U međuvremenu, tucite jaja začinima. Peršin operite i sitno nasjeckajte. Dodajte peršin kupusu, posudu pospite mljevenim krekerima i izlijte smjesu od jaja. Kuhajte na laganoj vatri dok se jaja ne skuvaju.

Cvjetača u jajetu i krušnim mrvicama

Još jedan recept su mrvice od karfiola.

  • 600 gr Cvjetača
  • 2 jaja
  • mljevene drobtine za pečenje,
  • biljno ulje za prženje,
  • sol, crni biber po ukusu.

Uzmite glavu kupusa, iščupajte donje listove. Zatim pomoću noža rastavljamo glavicu kupusa na pojedinačne cvjetove srednje veličine. U šerpu sipati dovoljno vode, dodati soli. Čim voda proključa, cvatove spustite u kipuću vodu.

Kuvajte od trenutka sekundarnog ključanja 7-8 minuta. Spremnost kupusa vilicom provjeravamo. Podnožje cvatnje treba lako probušiti. Ali kupus ne možete probaviti, pa strogo nadgledamo vrijeme kuhanja.

Iscijedimo juhu iz kupusa, prelijemo je hladnom vodom, dobro je osušimo. Umutite jaja sa solju i omiljenim začinima. U zaseban tanjir izlijte krušne mrvice.

U tavi zagrijavamo biljno ulje, sloj ulja trebao bi biti 1,5-2 cm. Vilicu narežemo na jednu vilicu, umočimo je u razmućena jaja, pa dobro uvaljamo u krušne mrvice.

Cvasti smo u cvasti na ulju i pržili dok se ne pojavi ukusna smećkasta kora. Pržene cvastiće širimo na salvete kako bismo uklonili višak ulja.

Kuvanje od smrznutog karfiola

Moram reći da se recept za smrznutu cvjetaču malo razlikuje od recepata za korištenje svježeg povrća. Razlika je u tome što kupus ne treba blanširati, on se odmah stavlja na tavu.

  • 400 gr. smrznuta cvjetača,
  • 70 gr. puter
  • 3 jaja
  • 1 gomila cilantro, peršun, kopar,
  • 2 luka,
  • sol, začini po ukusu.

U tavi otopite polovinu navedene količine putera. U ulju popržite sitno sjeckani luk, pržite dok se ne pokaže zlatnožuti. Potom na smrznutu cvjetaču naribamo smrznutu cvjetaču, promiješamo i krčkamo 8-10 minuta, dodajući preostali puter. Pirjajte na laganoj vatri.

Dok se kupus kuha, operite i sitno nasjeckajte zelje. Umutite jaja sa začinima i pomešajte ih sa začinskim biljem.

Izlijte smjesu od jaja u kupus, isključite toplotu i kuhajte jelo ispod poklopca dok jaja ne budu gotova. Kupus služimo kao prilog uz meso ili kao samostalno jelo.

Akcija - 1

  • odvojite od kupusa male veličine grančica za jednostavno prženje,
  • U loncu zakuhajte vodu i u nju bacite gotove grančice kupusa,

  • Držimo u ključaloj vodi 5 minuta i filtriramo sadržaj kroz filc za vodu, pustimo da voda proključa.

Akcija - 4

  • stavite tavu na štednjak - srednja vatra,
  • sipati ulje
  • u vruću tavu stavite grančice kupusa natopljene u jaje,
  • pržite sa svih strana ravnomjerno 3 do 4 minute.

Pogledajte video: Zapečeni karfiol u rerni (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar