Kako se nositi sa šećerom u krvi: smanjenje glukoze kod dijabetesa

Amilin je hormon koji u organizam ulazi iz beta ćelija. Ovaj hormon inhibira izlučivanje glukoze u krv, a takođe produžava naš osjećaj punoće nakon jela. U obje vrste dijabetesa smanjuje se oslobađanje amilina.

Incretini su grupa hormona koji obavljaju sve iste funkcije kao i amlin. Proizvode se iz gastrointestinalnog trakta. Takođe inhibiraju izlučivanje glukagona iz gušterače.

Glukagon je hormon koji proizvode alfa-ćelije pankreasa. Razgrađuje glukozu i nakuplja je. U vrijeme kada tijelo ne prima hranu, glukagon oslobađa glukozu tako da nam ostaje energije.

Telo zdrave osobe u stanju je da kontroliše nivo glukoze u krvi 24 sata dnevno. Šta se noću događa u tijelu dijabetičara? Hajde da ispravimo.

Šećerna bolest tipa 2 tokom spavanja

Sa "stjecanjem" druge vrste dijabetesa, humani šećer u krvi izlazi iz kontrole fizioloških procesa.

Jetra i mišići tijela tokom spavanja dobivaju signal da razina šećera u krvi nije dovoljno visoka, jer osoba ne jede. To izaziva „oslobađanje“ rezervi glukoze. Međutim, nije moguće zaustaviti proizvodnju glukoze, jer u tijelu dijabetičara nema dovoljno inzulina i amilina. To dovodi do kršenja "povratne informacije" između svih metaboličkih procesa i oštećenja tijela.

Poremećaji metaboličkih procesa nastaju zbog hormonalne razine, a ne srdačne večere ili zalogaja prije spavanja.

Lijekovi za snižavanje šećera uzimani prije spavanja, poput metformina, mogu ujutro značajno smanjiti razinu glukoze smanjujući njegovu proizvodnju noću. Metformin takođe doprinosi gubljenju kilograma.

Da bi poboljšali jutarnju glukozu u krvi, stručnjaci takođe preporučuju gubitak kilograma. To pomaže povećati osjetljivost ćelija i tkiva na inzulin, što znači niži šećer u krvi. Možete postepeno smršaviti: smanjite porcije, promijenite prehranu prema zdravim prehrambenim navikama, povećajte fizičku aktivnost. Razina glukoze u krvi smanjuje se srazmjerno strelici ravnoteže.

Ljekari također preporučuju laganu užinu prije spavanja. 20 grama ugljikohidrata biti će dovoljno. Stručnjaci su sigurni da to pomaže poboljšati šećer u krvi ujutro, jer smanjuje vrijeme pojačanog izlučivanja glukoze.

Fizička aktivnost povećava osjetljivost na inzulin, zato se više krećite! Nije važno u koje doba dana volite vježbati, važno je da to redovno radite, a rezultati neće dugo trajati.

Razina glukoze u krvi ujutro takođe se može povećati zbog takozvane "pojave jutarnje zore". Glukoza je potrebna čovjeku nakon buđenja, jer upravo ona mu daje potreban naboj za živost tokom čitavog dana. Zajedno sa svojim liječnikom, razradite sve mogućnosti i omjere glukoze u krvi, istražite u koje doba dana njegova koncentracija obično doseže vrhunac.

Šećer u krvi

Prije nego što poduzmete mjere za snižavanje razine šećera, morate razumjeti tačno koji se pokazatelji smatraju normalnim. Da biste saznali nivo glukoze iz prsta ili vene, uzima se krv koja se tretira posebnim hemijskim sredstvima. Zatim se pomoću fotoelektričnih lokatora utvrđuje intenzitet boje biološke tekućine i pokazatelji glikemije.

Takvo istraživanje treba sprovesti na prazan stomak, jer se nakon jela mijenja koncentracija glukoze. Ali danas se nivo šećera može pronaći kod kuće, koristeći glukometar.

Međutim, prilikom provođenja analiza, vrijedno je zapamtiti da kod venske (4-6,8 mmol / l) pokazatelji mogu biti veći nego u kapilari (3,3-5,5 mmol / l). Štaviše, pored hrane, na rezultate utiču i drugi faktori, kao što su fizička aktivnost, emocionalno stanje, starost i prisustvo određenih bolesti.

Sljedeći pokazatelji smatraju se normalnim:

  1. novorođenčad - 2,8-4,4 mmol / l,
  2. od 1 godine do 60 godina - 3,9-5 mmol / l,
  3. stariji od 60 godina - 4,6-6,4 mmol / l,
  4. trudna - do 5,5 mmol / l,
  5. sa dijabetes melitusom - 5-7 mmol / l.

Ali kako se nositi sa visokim šećerom u krvi? Ako je koncentracija šećera povećana, onda se ona može normalizirati na različite načine.

Ali jedna od najefikasnijih metoda zaustavljanja hiperglikemije je terapija dijetama i liječenje narodnim lijekovima.

Prehrana dijabetesa

Dijeta se mora pridržavati bilo koje vrste bolesti, ali posebno je važno pridržavati se pravilne prehrane za inzulinski ovisan oblik bolesti. Istovremeno, glavna pravila su isključivanje brzo probavljivih ugljikohidrata iz dnevnog menija i uravnoteženje unosa proteina, masti i ugljikohidrata.

Kada je riječ o hrani, onda bi iz sveukupne hrane trebalo dati prednost onoj koja nema visoki GI. Istovremeno, vrijedi znati da nema hrane za snižavanje šećera, ali postoje namirnice koje ne izazivaju nagle skokove glikemije.

Ova hrana uključuje morske plodove, od kojih valja istaknuti špinatne jastoge, rakove i jastoge koji imaju najmanji GI. Takođe, hrana bogata vlaknima ne povećava nivo glukoze - žitarice, mahunarke (leća) i orašasti plodovi (bademi, indijske orahe, orasi).

Na ovom spisku su i:

  • gljive
  • ulja uljane repice i lanenog semena,
  • sojini sirevi, posebno tofu,
  • začini (cimet, senf, đumbir),
  • povrće (brokula, kupus, šparoge, tikvice, paprika, mrkva, paradajz, krastavci, jeruzalem artičoka, luk),
  • špinat, salata.

U borbi protiv visoke glukoze važno mjesto daje dijeti kojom možete postići naknadu za dijabetes. Štoviše, kod bolesti tipa 1, njegovo poštivanje je obavezno, a u slučaju inzulinsko neovisnog oblika bolesti, većim dijelom, prehrana je usmjerena na korekciju tjelesne težine.

Kod hronične hiperglikemije važno je znati osnovne pojmove. Dakle, jedna jedinica hljeba ekvivalentna je 10 g ugljenih hidrata. Zbog toga su razvijene posebne tablice za dijabetičare koje ukazuju na GI i XE većine proizvoda.

Prilikom stvaranja jelovnika iz prehrane morate ukloniti šećer, slatkiše, životinjske masti i rafiniranu hranu. A konzumacija kaše, riže, tjestenine i bijelog hljeba trebala bi biti svedena na minimum. Prednost treba dati složenim ugljikohidratima i hrani koja sadrži dijetalna vlakna, a pritom ne treba zaboraviti na održavanje ravnoteže.

Obrok treba biti fraktan. Stoga je dnevna prehrana podijeljena na 3 glavne doze i 2-3 užine. Izborni meni za osobe koje pate od hronične hiperglikemije:

  1. Doručak - 1 jaje, puter (5 g), smeđi hljeb (50 g), žitarice (40 g), mlijeko (200 ml).
  2. Drugi doručak je crni hljeb (25 g), nezaslađeno voće (100 g), nemasni sir (100 g).
  3. Ručak - povrće (200 g), puter (10 g), sušeno voće (20 g), krompir ili nemasna riba, meso (100 g), smeđi hleb (50 g).
  4. Grickalica - mlijeko ili voće (100 g), smeđi hljeb (25 g).
  5. Večera - morski plodovi (80 g), smeđi hleb (25 g), povrće, krompir ili voće (100 g), puter (10 g).
  6. Večernja zalogaja - 200 ml kefira s niskim udjelom masti.

Općenito, prilikom stvaranja jelovnika za dijabetičare možete uzeti dijetu br. 9 kao osnovu.

Pored toga, važno je pridržavati se niza pravila. Dakle, ne biste trebali dozvoliti prejedanje, smanjiti unos soli i odustati od alkohola. Uz to, kalorični sadržaj dnevne prehrane trebao bi biti do 2000 kcal, ali uz prisustvo fizičke aktivnosti.

Dnevna zapremina tečnosti je najmanje dvije litre. U tom slučaju hranu treba uzimati istodobno.

Stoga, ako nije moguće u potpunosti ručati ili večerati, morate barem najesti (na primjer, pojesti komad kruha) ili popiti čašu soka.

Narodni lijekovi za snižavanje šećera

Pored dijetalne terapije dijabetesa, tijek bolesti poboljšava upotrebu recepata koje preporučuje alternativna medicina. Dakle, u početnoj fazi izgleda koristi se čaj od lišća jagode ili maline za smanjenje koncentracije glukoze. 10 g suhe biljke prelije se kipućom vodom, a nakon 25 minuta se filtrira i pije u toplom obliku.

U proleće je korisno jesti salatu od mladih listova maslačaka, koji sadrže prirodni inzulin. Jelo se priprema na sljedeći način: lišće se natapa 30 minuta. u vodi, potom osušiti i usitniti. Takođe se maslačak, kuhan žumanjak i peršun dodaju maslačku i začinjavaju se nemasnom kiselom pavlakom ili biljnim uljem.

Za snižavanje razine šećera često morate jesti bijeli grah i luk. Dakle, grah se namoči u večernjim satima, a zatim se na prazan stomak jede dva graha, a luk se ljušti, prelije mlijekom i pirja na vatri dok povrće potpuno ne omekša, a to potom jedu. Tretman se provodi svakih 15 dana.

Takođe, za normalizaciju nivoa glukoze popijte decokciju korijena cikorije. 1 kašika kašike sirovine se preliju kipućom vodom i stavljaju na vatru 10 minuta. Kada se proizvod napuni i ohladi, potrebno je 5 str. dnevno 1 tbsp. kašika.

Kod hronične hiperglikemije može se upotrebiti i biljka cikorija iz koje se priprema dekocija. 10 g osušene biljke prelije se u 500 ml kipuće vode i inzistira oko sat vremena. Nakon što se napitak filtrira i uzmite 3 p. 0,5 šolje dnevno.

Jedno od najefikasnijih hipoglikemijskih sredstava je trešnja ptica, naime njene bobice, iz kojih se priprema dekocija. 1 kašika. l U sirovine se ulije 250 ml vode, zatim se sve stavi na šporet i kuha 3 minute.

Lijek se inzistira na 2 sata, filtrira i uzima se 3 str. 1/3 stog dnevno. prije jela. Trajanje terapije je 1 mjesec, nakon čega se pravi pauza od 2-3 mjeseca i tretman se ponavlja.

Da biste brzo smanjili koncentraciju glukoze, pripremite poseban čaj, koji sadrži sljedeće sastojke:

  • pasuljice od pasulja,
  • menta
  • lišće borovnice
  • radič
  • lišće borovnice.

Smjesa se stavi u termos, prelije kipućom vodom i inzistira na 8 sati. Infuzija se pije na prazan stomak pola sata prije obroka. Želio bih napomenuti da se borovnice sa dijabetesom mogu konzumirati u njihovom čistom obliku, jer bobica sadrži veliku količinu vitamina.

Kolekcija lijekova koja se temelji na kukuruznim stigmama, listovima mrvice, borovnicama i mahunama pasulja ima brzo snižavanje šećera. Sve komponente uzimaju se u jednakim količinama kako bi se dobila 1 žlica. l smjese i sipajte 200 ml vode.

Nakon što se proizvod prokuhao 5 minuta i inzistirao 1 sat. Lijek se filtrira i pije nakon jela u 1/3 šalice. 3 str. dnevno.

U hroničnoj hiperglikemiji priprema se kolekcija metvice, korijena sladića, pupoljaka breze (po dva dijela), kukova ruže i matičnjaka (3 dijela), centarije i korijena lakta (po 5 dijelova svaki). Dvije kašike. l čistač sipe uliti 0,5 litara ključale vode i inzistirati 3 sata u termosu. Lijek se pije 3 r. 1/3 šalice dnevno 30 minuta. prije obroka. Trajanje terapije je do 3 meseca.

Kora od aspena još je jedan lijek koji može značajno poboljšati zdravlje dijabetičara. Dvije kašike. l sirovine se prelije vodom i kuha 20 minuta. Juha se pije u malim gutljajima tokom dana.

Takođe, dekocija bubrega crne ribizle i bubrege pomoći će sniziti nivo šećera. Da biste ga pripremili, uzmite 1 čašu biljaka, a zatim ih napunite 450 ml ključale vode i inzistirajte 2 sata. Pijte infuziju od 0,5 šalica. 3 str. dnevno 20 minuta. prije obroka.

Zob takođe brzo i efikasno normalizuje glikemiju. Za pripremu dekocija na osnovu njega 3 šalice. žitarica se prelije kipućom vodom i stavi ¼ sata na vodenu kupelj. Tada se alat uklanja i insistira još sat vremena.

Juha se pije 0,5 šoljica. 3 str. dnevno 30 dana prije jela. Također, kod hiperglikemije pomaže i sok dobijen iz zelenih stabljika žitarica. Uzima se prije jela 3 str. 0,5 šalice dnevno tokom 21 dana. Video u ovom članku pokazati će vam kako smanjiti šećer kod dijabetesa.

Pogledajte video: Život sa šećernom bolešću tipa 1 - Sigurno u dugi dokumentarni film, 30 minuta (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar