Dijabetes i sve o njemu

NAŠI ČITATELJI PREPORUČUJU!

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Post sa šećernom bolešću tipa 2 smatra se prilično efikasnom metodom osmišljenom za čišćenje organizma. Ali nije sve u ovom procesu tako jednostavno, pa se čak ni mnogi stručnjaci ne slažu. Pogledajmo glavna gledišta u vezi s tim pitanjem, a zatim uđemo u očigledne prednosti posta i samog procesa, naime, na njegove važne točke.

Šta je dijabetes

Vrijedno je pojasniti da je dijabetes bolest koju karakterizira slaba osjetljivost tkiva na inzulin (govorimo o drugoj vrsti bolesti koja se razmatra). U početnim fazama bolesti čovjek definitivno neće trebati injekcije, jer problem nije u nedostatku inzulina, već u imunitetu tkiva na njega.

Pacijent se mora baviti sportom, kao i pridržavati se posebne dijete koji su razvili specijalci. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvene zaštite radi preporuka!

Što se tiče gladi, ono je moguće samo ako pacijent nema poremećaje povezane sa stanjem kardiovaskularnog sistema, kao i razne komplikacije.

Prednosti posta

Glad, kao i jednostavno smanjenje količine hrane koju dijabetičar pojede, mogu značajno smanjiti sve akutne simptome i manifestacije bolesti. Činjenica je da kada neki proizvod uđe u probavni sustav, stvara se određena količina inzulina. Ako prestanete jesti, započet će proces prerade svih masti.

Tako će se tijelo u određenom vremenu potpuno očistiti, iz njega će izaći toksini i toksini, pa će se mnogi procesi normalizirati, na primjer, metabolizam. Možete čak izgubiti i dio viška tjelesne težine koji je prisutan u svakom dijabetesu tipa 2. Mnogi pacijenti primjećuju pojavu karakterističnog mirisa acetona na početku posta, ova manifestacija se javlja zbog stvaranja ketona u ljudskom tijelu.

Pravila koja je važno poštovati tokom posta

Ako vi i stručnjak zaključite kako post vam samo pomaže i ne nanosi štetu zdravlju, tada biste trebali odabrati period tokom kojeg nećete jesti hranu. Većina stručnjaka smatra racionalnim period od 10 dana. Imajte na umu da će učinak biti čak i od kratkoročnih štrajkova glađu, ali dugoročni će vam pomoći postići dobar i pouzdan učinak.

Prvi štrajk glađu trebao bi nadgledati ljekar što je bliže moguće, dogovorite se s njim o tome da ćete ga svakodnevno obavještavati o vašem dobrobiti. Tako će ispasti, ako se pojave opasne nuspojave, da se proces posta postiže odmah. Važna je i kontrola razine šećera, a to je najbolje učiniti u bolnici, ako postoji takva prilika, onda možete biti sigurni da će se, ako je potrebno, medicinska skrb pružiti pravovremeno! Svaki je organizam čisto individualan, pa čak ni najbolji ljekar neće moći predvidjeti učinak koji će imati post!

Evo ključnih stvari koje treba shvatiti:

  1. Nekoliko dana morate se ograničiti na hranu. Stručnjaci preporučuju jesti samo proizvode na biljnoj bazi.
  2. Na dan kada počnete gladovati, uradite klistir.
  3. Ne brinite da će se prvih 5 dana osjetiti miris acetona, kako u urinu tako i u ustima. Takva će se manifestacija uskoro završiti, a to će označiti kraj hipoglikemijske krize; iz ove manifestacije možemo zaključiti da je u krvi manje ketona.
  4. Glukoza će se brzo vratiti u normalu, i tako će ostati do kraja posta.
  5. Čak se i metabolički procesi u tijelu normaliziraju, a opterećenja na svim probavnim organima znatno će se smanjiti (govorimo o jetri, želucu, pa i gušterači).
  6. Kada tečaj posta završi, morat ćete pravilno početi jesti ponovo. Prvo koristite isključivo hranljive tekućine, a to treba učiniti samo pod budnim nadzorom stručnjaka.

Činjenica je da se za 10 dana tijelo prilagodi nedostatku hrane, pa ga morate vraćati postepeno. Tijelo jednostavno neće biti spremno za uobičajene doze i hranu!

Kao što možete razumjeti, izgladnjivanje je sasvim kompatibilno s bolešću poput dijabetesa (govorimo samo o tipu 2). Važno je samo da budete što osjetljiviji na svoje zdravlje, kao i da sve radnje koordinirate sa svojim ljekarom.

Mišljenja specijalista i dijabetičara

Većina stručnjaka, kao što je već spomenuto, ima pozitivan stav o terapijskom gladovanju, pa se preporučuje postiti tačno 10 dana. Za to vreme će se primetiti svi pozitivni efekti:

  • Smanjenje opterećenja probavnog sistema,
  • Proces metaboličke stimulacije,
  • Značajno poboljšanje funkcije pankreasa,
  • Revitalizacija svih važnih organa,
  • Zaustavljanje napredovanja dijabetesa tipa 2,
  • Hipoglikemiju je mnogo lakše nositi.
  • Sposobnost smanjenja rizika povezanih s razvojem različitih komplikacija.

Neki čak savjetuju izradu suhih dana, odnosno dana koji čak predviđaju odbacivanje tekućine, ali to je diskutabilno jer bi se tečnost trebala puno konzumirati.

Mišljenje dijabetičara je takođe uglavnom pozitivno, ali postoji još jedno gledište, kojeg se neki endokrinolozi pridržavaju. Njihov je stav da niko ne može predvidjeti reakciju određenog organizma na takvo izgladnjivanje. Čak i mali problemi povezani sa krvnim žilama, kao i s jetrom ili nekim drugim organima i tkivima, mogu značajno povećati rizik.

Da li je korisno kod dijabetesa tipa 1 i 2 provoditi dane posta

  • O prednostima posta
  • O stopi gladovanja
  • O nijansama

Mnogi su sigurni da je post jedan od najboljih načina čišćenja organizma. Međutim, može li se računati o liječenju šećerne bolesti prve ili druge vrste? Koliko će blagotvorno biti za tijelo svakog od dijabetičara? O ovome i puno više kasnije u tekstu.

O prednostima posta

Mnogi istraživači uvjereni su da gladovanje ili smanjenje broja unosa hrane dnevno, posebno suhog voća, ili smanjuje ozbiljnost bolesti ili potpuno liječi dijabetes. Poznato je da inzulin ulazi u krvotok nakon što ga hrana unese u organizam. S tim u vezi, bolesnicima sa šećernom bolešću prvog i drugog tipa kontraindicirana je česta konzumacija hrane i supa, koja takođe povećavaju omjer inzulina u krvi.

Oni koji prakticiraju liječenje dijabetesa glađu ukazuju na sličnost komponenata ne samo krvi već i urina kod svakog dijabetičara i onih koji gladuju. Razlog koji dovodi do sličnih promjena fizioloških parametara ostaje isti:

  • u području jetre smanjuju se rezerve mnogih tvari, uključujući glikogen, nadoknađen rajčicom,
  • tijelo pokreće mobilizaciju svih unutrašnjih resursa,
  • skladištene masne kiseline se preradjuju u ugljene hidrate,
  • ketoni i specifičan „aceton“ miris nastaju ne samo iz urina, već i iz sline.

Da bi se to izbjeglo, razvijeno je posebno terapijsko čišćenje tijela, a to je gladovanje, odbacivanje pomela sa dijabetesom bilo koje vrste.

O stopi gladovanja

Stručnjaci širom svijeta sigurni su da liječenje dijabetesa na post nije samo prihvatljivo, već čak i vrlo korisno. Istovremeno, kratko ozdravljujuće gladovanje sa predstavljenom bolešću (to je od dana do tri) može dati samo neznatan efekt, poput mandarina.

Svako tko stvarno želi pobijediti svoju bolest prvog ili drugog tipa jednostavno je dužan praktikovati veliki izbor gladovanja: od prosječnog trajanja do dugog perioda. Istovremeno se mora imati na umu da bi upotreba vode, a ne bilo koje druge tečnosti, trebala biti više nego dovoljna - do tri litre svakih 24 sata. Samo u ovom slučaju, terapijsko svojstvo koje dobiva post i razvijeni dijabetes bit će potpuno.

Ako osoba gladuje prvi put, taj postupak bi trebala provesti u bolničkom okruženju.

Ovo mora biti posebna klinika, jer je kontrola dijetetičara vrlo važna, posebno kada je riječ o dijabetesu tipa 2.

Prije početka liječenja, tačno će biti dva ili tri dana:

  1. jesti isključivo preporučenu biljnu hranu
  2. konzumirati najmanje 30 i ne više od 50 g maslinovog ulja dnevno.

Ali prije nego što uđete u postupak liječenja glađu, potrebno je napraviti poseban klistir za čišćenje. To će pomoći da tretman koji prati post i razvoj dijabetesa bude cjelovitiji i, istovremeno, lak.

Nakon što dođe do hipoglikemijske krize (najčešće se to dogodi četiri do šest dana nakon što je započela glad), loš miris acetona iz usne šupljine nestaje. To znači da se omjer ketona u ljudskoj krvi počeo smanjivati. Omjer glukoze u ovom slučaju je potpuno stabiliziran i ostaje optimalan tokom cijelog procesa posta.

U ovoj fazi svi metabolički procesi u tijelu dijabetičara dolaze u normalno stanje, a stupanj opterećenja na području gušterače i jetre značajno je smanjen. Svi simptomi bilo koje vrste dijabetes melitusa takođe nestaju.

Važna tačka je ulazak u glad. Najispravnije bi bilo započeti s unosom određene hranjive tekućine:

  • sok od povrća, koji se razrjeđuje vodom,
  • prirodni sok od povrća,
  • sirutka mlečnog porekla,
  • dekocija povrća.

U prvih nekoliko dana iz jelovnika trebali biste potpuno isključiti takvu komponentu poput soli, kao i one namirnice koje su bogate proteinima. Bit će koristan za bilo koju vrstu dijabetesa. Povrće i voćne salate, juhe s niskim udjelom masti, orasi omogućit će održavanje učinka koji je postignut kao rezultat apsolutnog posta. Oni mogu poslužiti kao idealno sredstvo u prevenciji takvih problema sa nogama kao dijabetičko stopalo i mnogih drugih. Na kraju krajeva, njihovo liječenje je jednostavno neophodno.

Mnogi doktori inzistiraju na tome da dok odlazite od dijabetesa (i ako je moguće u budućnosti) jede hranu ne više od dva puta dnevno. Što je manji broj obroka, to će manje biti otpuštanja hormona inzulina u krv.

Istovremeno, omjer hormona koji dolazi u krv u isto vrijeme od broja obroka ne postaje veći, nego, naprotiv, manji.

Dakle, liječenje koje uključuje gladovanje kod dijabetesa nije samo jedan od načina prevencije. To može biti idealno sredstvo za spas dijabetesa bilo koje vrste, unutar kojeg treba uzeti u obzir sve nijanse i norme.

Da li je moguće gladovati zbog dijabetesa?

Za mnoge pacijente dijabetes zvuči kao rečenica. Ova dijagnoza podrazumijeva mnoga ograničenja i donosi mnogo neugodnosti u životu bolesne osobe. Da bi izlečio ovu bolest, ljudi su spremni da idu najegzotičnijim metodama, a jedna od njih je gladovanje. Je li ovo zaista čudesna panaka ili besmisleno samo-mučenje?

  • Zašto kod dijabetesa postoji osjećaj gladi?
  • Kako se izboriti sa glađu kod dijabetesa?
  • Da li je moguće gladovati?
  • Očekivani učinak posta
  • Kako gladovati dijabetičare?

Zašto kod dijabetesa postoji osjećaj gladi?

Mnogi pacijenti koji boluju od dijabetesa upoznati su sa situacijom kada iznenada osjete snažan osjećaj gladi, zbog čega osoba počinje puno i često jesti, ali ne osjeća se puno. U nekim slučajevima intenzitet gladovanja postaje patološki visok i nastaje takozvana "vučja glad" - bolno iskustvo nemogućnosti da se dobije dovoljno, što pacijent osjeća vrlo bolno. Zašto nastaju ovi napadi gladi?

Bez obzira na vrstu, dijabetes je sam po sebi patološko stanje u kojem se glukoza ne apsorbuje u tijelu i zbog toga se njegov višak nalazi u krvi. Glukoza je glavni izvor energije za sve stanice tijela, stoga, ukoliko je nemoguće asimilirati, oni signaliziraju nedostatak prehrane, zbog čega osoba ima napade nezasitne gladi.

Uobičajeni izvor glukoze u tijelu je potrošnja hrane i kasnija apsorpcija šećera od strane hormona inzulina. Zbog toga glukoza ne povećava koncentraciju u krvi nego je ćelijama razgrađuje i apsorbira. U tijelu pacijenta s dijabetesom tipa I, inzulin se proizvodi u nedovoljnim količinama, stoga, bez obzira koliko konzumirali hranu, signali o njegovom nedostatku i dalje će dolaziti u mozak i uzrokovati želju da ga dobije dovoljno.

Unos ugljikohidrata nije jedini izvor glukoze. Osim njega, glukoza dolazi iz skladišta šećera - jetre. Drugim riječima, čak i ako osoba prestane konzumirati ugljikohidrate, jetra počinje intenzivno otpuštati glukozu u krv, a stanice ju ne mogu apsorbirati zbog nedostatka inzulina.

Kod šećerne bolesti tipa II, proizvodnja inzulina nije oslabljena, može se proizvesti čak i u višku, ali proces unosa glukoze u ćelije i dalje je oslabljen. Obično se dijabetes tipa II opaža kod ljudi koji konzumiraju preveliku količinu šećera i prekomjerne su tjelesne težine. Upravo u ovom slučaju preporučuje se smanjenje unosa ugljikohidrata za liječenje, jer injekcije inzulina ne donose željeni učinak.

Kako se izboriti sa glađu kod dijabetesa?

Kao što je već spomenuto, kod različitih vrsta dijabetesa glad ima različito porijeklo. Dijabetes tipa I povezan je s nedostatkom inzulina, pa je najsigurniji način da ga se riješite ubrizgavanje inzulina (nakon mjerenja šećera). Nažalost, način ubrizgavanja danas ostaje neophodan za pacijente koji pate od dijabetesa, ali ovaj proces uvelike olakšavaju pneumatski uređaji za potkožno davanje.

U slučaju dijabetesa tipa II, primjena inzulina neće donijeti željeni učinak. Istovremeno, napadi gladi nose rizik od pogoršanja pacijentovog stanja, jer će konzumiranje ugljikohidrata i šećera u takvim razdobljima samo povećati koncentraciju glukoze u krvi. Zbog toga treba pojesti malu količinu proizvoda sa minimalnim udjelom šećera - na primjer, povrćnu salatu bez dresura.

Osim toga, treba smanjiti općenito količinu hrane. Ako se tijelo navikne konzumirati malu količinu hrane, napadi gladi počeće se događati rjeđe i lakše će ih smiriti.

Radikalna mjera je posti, kojoj neki stručnjaci teže pripisati ljekovita svojstva liječenju dijabetesa tipa II.

Da li je moguće gladovati?

Glad je našao brojne pristalice među pristalicama tzv "Alternativna medicina." Postom „izlečiti“ ogroman spisak bolesti, pripisati mu isceljujuće, pomlađujuće i toničko dejstvo, kažu da je to način na koji ljudsko telo uči da koristi svoje unutrašnje resurse.

Međutim, vrijedno je reći da službena medicina ne prepoznaje ovu metodu i ne nalazi dokaze o njenoj učinkovitosti. To se prije svega odnosi na zdrave ljude. Što se tiče pacijenata sa kroničnim bolestima, ljekari kategorički ne preporučuju izlaganje tijela takvom stresu.

NAŠI ČITATELJI PREPORUČUJU!

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Službena medicina, posebno endokrinolozi - glavni specijalisti za liječenje šećerne bolesti - skloni su vjerovati u opasnosti potpunog odbijanja hrane, preferirajući ograničenja prehrane, dijetu i lijekove koji normaliziraju metabolizam. Ove metode izloženosti su klinički testirane i dokazano su efikasne i sigurne.

Stručnjaci koji prihvaćaju post kao terapijsku metodu tvrde da je odbijanje hrane opasno samo za bolesnike s dijabetesom tipa 1, dok je za bolesnike koji imaju dijabetes tipa 2, post gotovo fiziološki ispravan način liječenja. Prema riječima takvih stručnjaka, gladovanje, aktiviranje unutarnjih resursa tijela, pomaže u stabiliziranju šećera u krvi i dugoročno smanjuje manifestacije bolesti.

Ovako ili onako, odbijanje hrane ozbiljan je stres za tijelo, a prije nego što nastavite s ovim korakom, morate podvrgnuti ispitivanju i provjeriti da pored dijabetesa i pretilosti, pacijent nema drugih zdravstvenih problema, poput:

  • hronične bolesti kardiovaskularnog sistema (tromboza, srčane bolesti),
  • bolesti nervnog sistema (uključujući mentalni),
  • problemi sa radom mokraćnog sistema (posebno bubrega).

Bilo koje hronične i akutne bolesti su kontraindikacija za poste.

Pored toga, poželjno je da tokom čitavog perioda gladi imate podršku specijaliste koji ima medicinsko obrazovanje - najbolje je otići u specijalizovanu kliniku koja se bavi terapijskim postom. Tako ćete izbjeći katastrofalne zdravstvene učinke u slučaju naglog pogoršanja.

Očekivani učinak posta

Zagovornici posta protiv dijabetesa tipa 2 navode nekoliko razloga zbog kojih je odbijanje hrane efikasan tretman. Prije svega, post doprinosi gubljenju kilograma, a prekomjerna težina (pretilost) je provocirajući faktor za razvoj dijabetesa. Dakle, gubitak težine blagotvorno utječe na stanje takvih bolesnika.

Treba napomenuti da pozitivan učinak gubitka kilograma postoji samo u slučaju dugog razdoblja gladovanja i održavanja dijetalne prehrane nakon napuštanja. Ni u kojem slučaju se ne biste trebali vratiti prejedanju nakon gladovanja - to može poremetiti metaboličke procese u tijelu i biti opasno po zdravlje pacijenta.

Sljedeći glavni terapeutski mehanizam posta zasnovan je na činjenici da nedostatak hrane pokreće iste procese u tijelu kao i sam dijabetes, ali to se događa ne na patološkom, već na fiziološkom načinu. Posebno, oštro ograničenje unosa hrane aktivira rad „depoa“ šećera - jetre - i smanjuje zalihe glikogena u organizmu. Nakon toga dolazi do ketonemije u tijelu, tj. Povećanja koncentracije ketonskih tijela.

Stručnjaci za terapijsko gladovanje preporučuju pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 da postanu srednji do dugi vremenski period, jer se hipoglikemijska kriza (akutni nedostatak šećera u organizmu) sama pogoršava tek za 5-7 dana posta, ostajući ista tijekom cijelog perioda odbijanja hrane.

Među prednostima posta kod šećerne bolesti jesu:

  • Čitavo vrijeme posta postiže da se tijelo oslobodi rezervi šećera i masti, što nesumnjivo pozitivno utiče na nivo glukoze u krvi.
  • Tijelo se oslobađa toksina koji se nakupljaju u njemu zajedno s prehranom.
  • Volumen želučanog stomaka je smanjen, što omogućava da nakon jela od posta bude zasićen manje hrane i održi njegovu težinu normalnom.

Odbijanje hrane, uključujući oslobađanje opterećenja na gušterači i jetri, omogućava tim organima da se oporave i pređu na fiziološki način rada. Navedeni i drugi gore spomenuti faktori općenito ublažavaju tijek dijabetesa, minimizirajući šare šećera u krvi i ostale manifestacije bolesti.

Pripremna faza

Prije svega, trebate osigurati da nema kontraindikacija i potražite pomoć medicinskog osoblja - barem treba imati u blizini ljude koji mogu pozvati medicinsku pomoć u slučaju oštrog pogoršanja njihovog stanja.

Potrebno je da u period posta uđete postepeno, u roku od 5-7 dana. Nedopustivo je piti alkohol i tešku hranu.

Tjedan dana prije gladi trebalo bi preći na biljnu hranu sa maslinovim uljem i postepeno smanjivati ​​količinu njegove konzumacije.

Uveče prije gladovanja treba uraditi klistir za čišćenje da biste uklonili zaostale toksine iz tijela. U pripremnom periodu trebate piti puno čiste vode - od 2 litre dnevno.

Terapeutski post

Neposredno tijekom posta morate popiti još vode - najmanje 2 litre. Dobrobit pacijenta, djelotvornost detoksikacije uvelike ovise o količini konzumirane čiste vode. Ni u kojem slučaju ne smije se dopustiti dehidracija. Ne možete piti kavu ili čaj, dopuštena je samo upotreba slabih biljnih dekocija, ali prednost treba dati samo čistoj prokuhanoj ili filtriranoj vodi.

U prva 3 dana gladovanja će se pojaviti miris acetona iz usta i iz pacijentovog urina. Ovako se manifestiraju hipoglikemija i ketonemija, pa biste trebali biti strpljivi i preživjeti ovo razdoblje. Nakon toga, miris će nestati sam od sebe, kao i osjećaj nelagode.

Gladno nesvjerenje najčešće se javlja i u prvih par dana, pa je poželjno da tokom adaptacije ostanu kod kuće pod nadzorom najmilijih. Tokom čitavog perioda posta, tjelesna aktivnost treba biti ograničena, a hipotermija ne smije biti dozvoljena.

Izlazak iz gladi

Izlazak iz perioda posta takođe bi trebao biti tačan. Hranu ne možete odmah napasti.

Na izlazu iz gladi ne možete jesti proteinsku hranu. Prednost treba dati laganoj biljnoj hrani, postepeno u nju uvodeći mliječne proizvode. Ne možete soliti hranu i jesti u velikim porcijama. Morate jesti u malim porcijama, postepeno povećavajući njihov volumen.

Takav period oporavka trebao bi trajati koliko i sama gladovanja. Ako je potrebno, trebate koristiti klisti za čišćenje da biste potaknuli crijevnu pokretljivost, koja neizbježno pati tokom odbijanja hrane.

Nakon uspješnog završetka terapijskog posta, pacijent mora shvatiti da se ne možete vratiti prejedanju. Prehrambeni režim treba održavati tijekom ostatka života. Važno je ne dozvoliti da se tjelesna masa vrati i održati tijelo normalno, tada će manifestacije dijabetesa biti minimalne.

Tečajevi posta mogu se ponavljati najviše 2 puta godišnje.

Post je vrlo efikasan način normalizacije težine i šećera u krvi, ali ima mnogo nijansi. Ne mogu je koristiti svi i ni u kojem slučaju ne treba olako uzimati ovu metodu. Najbolji način za postizanje šećerne bolesti je tečaj odbijanja hrane pod nadzorom medicinskog osoblja.

Pogledajte video: Sve o dijabetesu Све о дијабетесу (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar