Kako koristiti Fenofibrate?

Fenofibrat je lijek za snižavanje lipida koji se koristi u liječenju hiperholesterolemije i miješane hiperlipidemije. Efekti se zasnivaju na aktiviranju PPARα receptora. Lijek se obično uzima jednom dnevno s hranom. Najčešće potencijalne nuspojave su glavobolja i probava. Fenofibrat može kožu učiniti osetljivom na sunčevu svetlost.

Sastav i oblik oslobađanja

Fenofibrat je dostupan u obliku bijelog kristalnog praha, koji je praktično nerastvorljiv u vodi. Prolijek se metabolizira u tijelu do aktivne fenofibrične kiseline.

Trenutno (2018.) mikronizirani fenofibrat uglavnom se koristi.

Zanimljivo! Lijek je razvila farmaceutska kompanija Fournier Pharma. U Sjedinjenim Državama postao je najunosniji lijek za snižavanje lipida na tržištu.

Farmakološka svojstva

PPAR su nuklearni receptori koji se aktiviraju prirodnim ili sintetičkim ligandima, a takođe povećavaju ili inhibiraju ekspresiju određenih gena. Postoje alfa, beta i gama receptori PPA. Gotovo svi fibrati specifično se vežu na alfa receptore.

Glavni efekti lijeka:

  • Inhibira ekspresiju apolipoproteina C3 (APOC3), što zauzvrat inhibira lipoprotein lipazu odgovornu za hidrolizu intravaskularnih triglicerida (TG). PPAR-alfa povećava aktivnost lipoprotein lipaze, što smanjuje koncentraciju triglicerida u krvi
  • Pojačava sintezu APOA1, APOA2 i samim tim HDL
  • Tijekom kliničkih ispitivanja koja su provedena s fenofibratom, ukupni kolesterol u krvi smanjen je između 20 i 25%, a HDL se povećao s 10 na 30%
  • Smanjuje ekspresiju endotelina-1, koji je snažan vazokonstriktor. Takođe, pomoću ovog mehanizma, fibrati smanjuju ekspresiju citokina, posebno IL-1 i IL-6, prema tome, oni imaju snažno protuupalno djelovanje. Takođe je poznato da upotrebom PPAR-alfa, neki fibrati mogu smanjiti ekspresiju fibrinogena, tako da mogu imati antitrombotski efekat
  • Povećava izlučivanje holesterola žuči, što može doprinijeti litogenezi.

Maksimalna koncentracija u plazmi (Cmax) postiže se 2-4 sata nakon oralne primjene. Bioraspoloživost se značajno smanjuje ako se lijek uzima s hranom. Nakon oralne primjene, fenofibrat se pomoću esteraza brzo hidrolizira u aktivni metabolit - fenofibribnu kiselinu. Fenofibrinska kiselina je snažno povezana s albuminom u plazmi (više od 98%). Nisu pronađeni nepromijenjeni fenofibrati u plazmi. Lijek nije supstrat za citokrom P450. Lijek nije uključen u jetreni mikrosomalni metabolizam.

Lijek se uklanja iz tijela uglavnom urinom. Gotovo cjelokupni proizvod se eliminira u sedmici. Fenofibrat se uglavnom uklanja u obliku fenofibrilne kiseline i njenog derivata glukurokonjugata. Kod starijih bolesnika očistenje fenofibrične kiseline se ne mijenja. Farmakokinetičke studije nakon jedne doze i kontinuiranog liječenja ukazuju na nedostatak akumulacije. Fenofibrinska kiselina se ne uklanja postupcima dijalize. Poluvrijeme života je oko 20 sati.

Indikacije za upotrebu

Prosječna cijena Fenofibrate je 800 ruskih rubalja.

Fenofibrat se koristi pored ishrane ili drugih nemedikina (kao što su tjelovježba, gubitak tjelesne težine) u liječenju hiperlipidemije tipa II, III, IV i V. Fenofibrat treba smatrati samo lijekom druge linije. Lijek se može koristiti samo kada se primijeti prekomjerna koncentracija lipida u krvi. Također bi ga trebalo koristiti kao alternativu ako druge aktivne tvari iz skupine statina ne djeluju ili su kontraindicirane.

U studijama je liječenje fenofibratom smanjilo učestalost srčanih napada u srčanim bolestima. Međutim, nije utvrđeno da lijek ima pozitivan učinak na razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Uputa za upotrebu

Prema uputama, fenofibrat se obično uzima jednom dnevno. Istodobni unos hrane lagano smanjuje bioraspoloživost lijeka. Preporučuje se piti uzetu tabletu sa vodom.

Upotreba tijekom trudnoće i dojenja ne preporučuje se, jer prema uputama za upotrebu, lijek ima teratogeni učinak.

Kontraindikacije, nuspojave, predoziranje, interakcija lijekova

Fenofibrat je kontraindiciran u slučaju preosjetljivosti, nefropatije, zatajenja jetre, uporne jetrene disfunkcije, bolesti žučnog mjehura, prethodnih fotoalergijskih ili fototoksičnih reakcija. U slučaju fotosenzibilnosti kože (fototoksične reakcije) s crvenilom, žuljevima, nadimanjem i svrbežom, aktivnu tvar treba prekinuti.

Preporučuje se da odmah obavijestite svog liječnika o boli, slabosti i bolovanju mišića. Žene u rodnoj dobi trebaju obratiti pažnju na efikasnu kontracepciju tijekom liječenja.

Fenofibrat izaziva iritaciju trbuha i probavnog trakta, povećava jetrene enzime, koncentraciju homocisteina. Takođe izaziva bolove u mišićima, alergijski osip, žučne kamence i podiže nivo kreatin kinaze. Kliničke studije su otkrile da lijek može izazvati velike depresivne poremećaje kod dugotrajne upotrebe.

Interakcije lijekova moguće su s oralnim antikoagulansima, ciklosporinom, hepatotoksičnim tvarima i blokatorima monoamin oksidaze. Fenofibrat je inhibitor određenih izoformi citohroma P450.

Glavni analozi Fenofibrata: Fenofibrate Canon i Tricor.

Fenofibrat Canon

Proizvođač - Canonfarm Production CJSC (Russian Federation)

Cena - od 820 rubalja

Opis - filmom obložene tablete koje se koriste za liječenje visokih lipida u krvi

Pros - smanjuje koncentraciju lipoproteina niske i vrlo niske gustine, povećava HDL i ima antitrombotičko djelovanje u terapijskim dozama

Cons - izaziva umor, glavobolju, depresiju, trbuhu, hepatitis i akutno zatajenje bubrega

Proizvođač - Recipharm Fontaine (Francuska)

Cena - od 1200 rubalja

Opis - filmom obložene tablete koje sadrže mikronizovani fenofibrat, koji se koristi za lečenje visokih koncentracija holesterola i triglicerida u krvi

Pros - smanjuje koncentraciju LDL, VLDL, fibrinogena i povećava HDL. Smanjuje se i sadržaj markera upale i mokraćne kiseline u krvotoku.

Cons - izaziva dispepsiju, povećane jetrene enzime, žuticu, žučne kamence, rabdomiolizu, erektilnu disfunkciju i tešku cefalgiju

Objave i sastav izdajte

Lijek se izrađuje u obliku obloženih tableta. Svaka jedinica lijeka sadrži 145, 160 ili 180 mg mikroniziranog fenofibrata u obliku nanočestica. Kao dodatne komponente koriste se:

  • mliječni šećer
  • mikrokristalna celuloza,
  • crospovidone
  • hipromeloza,
  • dehidrogenirani silicijev dioksid koloidni,
  • saharoze
  • lauril sulfat i dokukat natrijum,
  • magnezijum stearat.

Lijek se izrađuje u obliku obloženih tableta.

Vanjska ljuska se sastoji od talka, ksantanske gume, titanijevog dioksida, polivinil alkohola i sojinog lecitina. Bijele tablete imaju izduženi oblik s graviranjem na obje strane doznog oblika, što označava prvo slovo aktivne tvari i doziranje.

Mehanizam delovanja

Tablete Fenofibrata pripadaju grupi hipoglikemijskih sredstava i derivat je fibroične kiseline. Ova supstanca ima sposobnost uticaja na nivo lipida u tijelu.

Farmakološka svojstva nastaju uslijed aktiviranja RAPP-alfa (receptora aktiviranog proliferatorom za peroksizaciju). Kao rezultat stimulativnog učinka, pojačava se metabolički proces razgradnje masti i izlučivanje lipoproteina niske gustoće plazme (LDL). Pojačava se stvaranje apoproteina AI i AH, zbog čega se nivo lipoproteina visoke gustoće (HDL) povećava za 10-30% i aktivira lipoprotein lipaza.

Zbog obnove metabolizma masti u slučaju kršenja stvaranja VLDL, fenofibratni spoj povećava izlučivanje LDL, smanjuje broj gustih čestica lipoproteina niske gustoće male veličine.

Razina LDL povećana je kod pacijenata koji su u riziku od razvoja srčanih bolesti.

Lijek pomaže u smanjenju kolesterola za 20-25%, a triglicerida za 40-55%. Uz prisustvo hiperholesterolemije, nivo holesterola povezanog s LDL smanjuje se na 35%, dok hiperuricemija i ateroskleroza smanjuju koncentraciju mokraćne kiseline u krvi za 25%.

Farmakokinetika

Kada se uzima oralno, mikronizirani spoj fenofibrata apsorbira se u proksimalnom dijelu tankog crijeva pomoću mikrovillija, odakle se apsorbira u krvne žile. Kada uđe u crijeva, aktivna supstanca se odmah razgrađuje na fenofibrobnu kiselinu hidrolizom esterazama. Proizvod raspada dostiže maksimalne nivoe u plazmi u roku od 2-4 sata. Jelo na brzinu apsorpcije i bioraspoloživost ne utječe zbog nanočestica.

Kada uđe u crijeva, aktivna supstanca se odmah razgrađuje na fenofibrobnu kiselinu hidrolizom esterazama.

U krvotoku se aktivni sastojak veže za albumin u plazmi za 99%. Lijek ne sudjeluje u mikrosomnom metabolizmu. Poluživot je do 20 sati. Tijekom kliničkih ispitivanja nije bilo slučajeva kumulacije niti jednom ili s dugotrajnom primjenom lijeka. Hemodijaliza je neefikasna. Lijek se izlučuje u obliku fenofibrojske kiseline u potpunosti u roku od 6 dana kroz mokraćni sistem.

Kontraindikacije

Lijek nije propisan zbog strogih kontraindikacija:

  • preosjetljivost na fenofibrat i druge strukturne tvari lijeka,
  • bolest jetre
  • teška bubrežna disfunkcija,
  • nasljedna galaktozemija i fruktozemija, nedostatak laktaze i saharoze, oslabljena apsorpcija glukoze i galaktoze,
  • istorija naslednih bolesti mišića,
  • osetljivost na svetlost kada se leči Ketoprofenom ili drugim fibratima,
  • patološki proces u žučnoj kesici.


Lijek nije propisan za nasljednu galaktozemiju.
Lijek nije propisan protiv bolesti jetre.
Lijek nije propisan za nasljednu fruktozemiju.
Lijek nije propisan za tešku bubrežnu disfunkciju.
Lijek nije propisan za nasljedne bolesti mišića u historiji.
Lijek nije propisan za patološke procese u žučnoj kesici.




Osobe s anafilaktoidnim reakcijama na kikiriki i maslac od kikirikija ne smiju uzimati lijek.

Grupa lijekova, INN, područje primjene

Fenofibrat pripada posebnoj grupi - lijekovi za snižavanje lipida načinjeni na osnovi fibroinske kiseline. Ovakvi lijekovi su u stanju da efikasno smanje koncentraciju „lošeg“ holesterola u krvi i smanje nivo triglicerida.

Lijek se koristi za smanjenje koncentracije lipida, čija prekomjerna akumulacija negativno utječe na zdravlje ljudi. Često se propisuje pacijentima sa šećernom bolešću, s patologijama srca i krvnih žila (na primjer, srčanom ishemijom, aterosklerozom) radi ispravljanja razine lipida.

INN je Fenofibrate, s obzirom da se upravo ta komponenta nalazi u lijeku i određuje mehanizam njegovog djelovanja na tijelo.

Obrazac za prodaju, trošak u Rusiji

Lijek se izdaje u obliku tableta koje imaju bijelu boju, zaobljenog oblika i razdjelnu traku. Svaka tableta sadrži 145 mg aktivnog sastojka. Pakirani su u plastične pločice po 7, 10 ili 15 komada. U kartonskoj kutiji se nalazi ukupno od 10 do 100 tableta.

Cijena ovisi o broju tableta u pakovanju, kao i o mjestu kupovine lijeka. Prosječne cijene za pakovanje od 30 tableta od 145 mg u ljekarnama velikih gradova Rusije predstavljene su u tablici.

Naziv ljekarne, gradCijena, rub.
OOO Dyspharm, Moskva490
Stolički, Moskva438
Neopharm, Moskva447
Cijena je crvena, Voronež398
Plana zdravlja, Jekaterinburg525
Ljekarna na decembriste, Kazan451

Najpovoljnije cijene nude internetske ljekarne. Tamo možete naručiti brzu dostavu direktno do kuće.

Složene komponente

Glavna aktivna komponenta lijeka je fenofibrat. Nazivaju se derivatima fibrojske kiseline (fibrati). Jedna tableta sadrži 145 mg ove supstance. Uz to, sastav leka uključuje takve komponente - celulozu, magnezijum stearat, povidon, manitol, skrob, silicijum dioksid. Imaju pomoćnu funkciju.

Farmakološka svojstva

Fenofibrat je u stanju da aktivira specifične alfa receptore (RAPP). To dovodi do povećane lipolize i uklanjanja opasnih lipoproteina niske gustine iz krvi, koji se mogu akumulirati i taložiti na zidovima krvnih žila, izazivajući negativne posljedice. U ovom slučaju se primećuju sledeći efekti:

  • smanjenje triglicerida i lošeg holesterola,
  • smanjenje količine mokraćne kiseline (urikozurični efekat),

normalizacija agregacije trombocita (prevencija tromboze),

  • normalizacija nivoa glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću,
  • smanjena razina fibrinogena,
  • smanjenje koncentracije C-reaktivnog proteina, koji je marker upale.
  • Nakon oralne primjene lijek se nakon 4 sata u potpunosti apsorbira u gastrointestinalnom traktu. Ako se sistematski uzima, tada koncentracija aktivne tvari u krvi postaje konstantna. Fenofibrat se gotovo u potpunosti veže za proteine ​​u krvi.

    U procesu njegove prerade formira se fenofibrojska kiselina. Ne sudjeluje u mikrosomnom metabolizmu. Izlučivanje se odvija putem bubrega. Poluvrijeme života primijećeno je 20 sati nakon primjene. Trebat će oko 6 dana da se potpuno oslobode proizvoda metabolita fenoforbita.

    Indikacije i ograničenja

    Lijek je propisan za smanjenje nivoa triglicerida i holesterola niske gustine sa takvim patologijama:

    Mešana dislipidemija. Često se razvija s takvim bolestima:

    • dijabetes melitus
    • ishemija
    • aterosklerotski procesi u perifernim ili karotidnim arterijama,
    • aneurizma trbušne arterije,
    • druge koronarne komplikacije. Lijek se često koristi u kombinaciji sa statinima kako bi se smanjio sadržaj triglicerida i povećao nivo HDL (korisnog holesterola).
  • Hipergliceridemija. Cilj je sniziti trigliceride.
  • Trajanje i režim lečenja određuje lekar. Prije propisivanja lijeka, trebali biste osigurati da pacijent nema takve kontraindikacije:

    • individualna netolerancija na komponente koje čine lijek,
    • ozbiljno zatajenje bubrega,
    • preosjetljivost na fibrate i Ketoprofen,
    • opstrukcija žučnog mjehura,
    • hronični ili akutni pankreatitis (osim onog koji je uzrokovan hipertrigliceridemijom),
    • djeca i adolescenti,
    • period GW,
    • trudnoća
    • oslabljena funkcija jetre (ciroza).

    Lijek nije testiran na maloj djeci, trudnicama i dojiljama. Dakle, potencijalni rizik za takvu populaciju nije poznat. Budući da je fenofibrat sposoban da prodre kroz posteljicu i u majčino mlijeko, ne preporučuje se upotreba njega kako ne bi naštetili bebi.

    Sa izuzetnim oprezom i pod nadzorom lekara, lek se koristi za hipotireozu, bubrežne patologije kao i za lečenje starijih pacijenata i ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol.

    Uputstvo za upotrebu

    Važno je pravilno uzimati fenofibrat. Ovo će pomoći uputstvima za upotrebu koja preporučuju:

    1. Uzmite tablete unutra, bez žvakanja vodom.
    2. Lijek se pije jednom dnevno, kombinirajući njegov unos s unosom hrane (tako da se bolje apsorbira).
    3. Doziranje lijeka za različite patologije je 145 mg dnevno. Stariji pacijenti ne trebaju prilagođavanje doze.

    Fenofibrat treba uzimati duže vrijeme. U tom se slučaju mora poštivati ​​posebna dijeta s hipokoterolom.

    Nakon nekog vremena (otprilike 3 meseca nakon početka terapije) krv pacijenta treba pregledati da bi se videla pozitivna dinamika. Ako se to ne primijeti, morate prilagoditi dozu ili promijeniti režim liječenja.

    Interakcija lijekova

    Lijek se može koristiti zajedno sa daleko od svih lijekova. Evo nekoliko primjera njegove interakcije s drugim lijekovima:

    1. Istodobnom primjenom antikoagulanata pojačava se njihov učinak. Ovo može dovesti do krvarenja. Ako ih trebate istodobno koristiti, doza antikoagulansa smanjuje se za 3 puta.
    2. Fenofibrat s ciklosporinom, kada se uzima zajedno, izaziva pogoršanje funkcije bubrega.
    3. Istodobna primjena s drugim fibratima povećava rizik od razvoja toksičnih oštećenja mišićnih vlakana.

    Posebna uputstva

    Važno je proučiti posebna uputstva prije upotrebe lijeka. Među njima su:

    1. Lijek nije efikasan ako se ne riješite bolesti koje su provocirale porast nivoa lipida.
    2. Prilikom uzimanja lijeka, trebalo bi da sledite dijetu sa minimalnim sadržajem holesterola.
    3. Učinkovitost liječenja može se procijeniti rezultatima ispitivanja krvi na sadržaj ukupnog kolesterola, LDL, triglicerida.
    4. Ako pacijent uzima hormonske lijekove, tada biste trebali otkriti nije li povećanje razine lipida rezultat hormonske neravnoteže.
    5. Tijekom prve godine uzimanja lijeka preporučuje se nadzirati nivo jetrenih transaminaza (ALT i AST).

    Standardi ALT i AST

    Takve mjere mogu povećati efikasnost lijeka, kao i spriječiti mogući razvoj negativnih reakcija i komplikacija.

    Nuspojave, simptomi predoziranja

    Lijek ima dovoljno nuspojava. Često nastaju zbog njegove nepravilne upotrebe. U tom slučaju pacijenti mogu osjetiti:

    • probavni problemi, koji se manifestuju mučninom, povraćanjem, nadimanjem, bolom u trbuhu, prolivom,
    • pankreatitis
    • stvaranje kamenja u žučnim kanalima,
    • razvoj hepatitisa (koji se manifestuje žuticom, svrabom na koži),
    • spazam, slabost mišića i bol,
    • povećanje bijelih krvnih zrnaca i hemoglobina,
    • glavobolje
    • kršenje seksualne funkcije,
    • tromboembolija, leukocitoza,
    • akutno zatajenje bubrega
    • upalni procesi u plućima
    • gubitak kose
    • alergijske reakcije na koži u obliku crvenila, svrbeža, osipa, urtikarije,
    • fotofobija.

    Predoziranje je izuzetno rijetko. U tom slučaju pacijenta treba odvesti u medicinsku ustanovu. Provode simptomatsku terapiju. Nemoguće je povući lijek hemodijalizom.

    Slično sredstvo

    Fenofibrat se odnosi na hipoglikemijske agense. Njegovi strukturni analozi sadrže istu aktivnu tvar. Najpopularniji od njih:

    1. Tricor je prilično skup, ali kvalitetan lijek iz Francuske.
    2. Lipantil je francuski proizvod koji sadrži 200 mg fenofibrata u 1 tableti.
    3. Exlip je turski lijek sa stalnim oslobađanjem koji sadrži 250 mg fenofibrata.

    Neki lijekovi sadrže i druge komponente, ali imaju sličan učinak. Među njima su:

    1. Atorvacor. Lijek sadrži aktivnu tvar atorvastatin i inhibitor je HMG-CoA reduktaze. Koristi se kod hiperlipidemije.
    2. Livostor. Proizvod sadrži i atorvastatin. To je relativno jeftin lijek za snižavanje holesterola u krvi.
    3. Tulipan. Proizvodi ga farmaceutska kompanija Sandoz u Poljskoj. Atorvastatin djeluje kao aktivna tvar.

    Takva sredstva koriste se za netoleranciju na fenofibrat. Dodijeliti jednog ili drugog analoga može samo liječnik.

    Pregledi ljekara i pacijenata

    Da bi se procijenila učinkovitost lijeka, važno je znati što ljekari i njihovi pacijenti kažu o Fenofibrateu. Evo nekoliko stvarnih recenzija:

    Lijek Fenofibrate efikasan je lijek za liječenje hiperlipidemije. Njegova korist leži u nakupljanju aktivne tvari u krvi, što dovodi do trajnog učinka - smanjenja LDL-a i triglicerida.

    Kako uzimati Fenofibrate

    Tablete se uzimaju bez žvakanja. Odrasli pacijenti trebaju dnevno uzimati 145 mg lijeka. Prilikom prelaska s doze od 165, 180 mg na dnevnu dozu od 145 mg, nije potrebna dodatna korekcija dnevne norme.

    Lijek se preporučuje uzimati duže vrijeme, u pozadini odgovarajuće dijetalne terapije. Delotvornost lečenja treba redovno ocenjivati ​​od strane lekara u zavisnosti od sadržaja lipida u serumu.

    Tablete se uzimaju bez žvakanja.

    Centralni nervni sistem

    Erektilna disfunkcija i glavobolja mogu se pojaviti s toksičnim učincima na nervni sistem.


    Kod pogrešne doze lijeka može se pojaviti nuspojava u obliku napadaja.
    Kod pogrešne doze lijeka može se pojaviti nuspojava u obliku bolova u mišićima.
    Uz pogrešnu dozu lijeka, može se pojaviti nuspojava u obliku osipa na koži.
    Kod pogrešne doze lijeka može se pojaviti nuspojava u obliku povećanja koncentracije bijelih krvnih zrnaca u krvi.
    Uz pogrešnu dozu lijeka može se pojaviti nuspojava u obliku proljeva.
    Kod pogrešne doze lijeka može se pojaviti nuspojava u obliku povraćanja.
    Pogrešnom doziranjem lijeka može se pojaviti nuspojava u obliku gubitka kose.





    Iz genitourinarnog sistema

    Nije bilo negativnih promjena u aktivnosti mokraćnog sistema.

    U većini slučajeva pojavljuju se kožni osip, fotoosjetljivost (osjetljivost na svjetlost), svrbež ili osip blage do umjerene težine. U rijetkim slučajevima primijećuju se gubitak kose, pojava eritema, žuljeva ili kvržica vezivnog tkiva pod utjecajem ultraljubičastoga zračenja.

    Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

    Uzimanje Fenofibrata ne utiče na koncentraciju, fizičke i psihoemocionalne reakcije, stoga je tokom perioda liječenja sniženim lipidima dozvoljena vožnja automobila i rad sa složenim uređajima.

    Tokom perioda uzimanja droge dozvoljena je vožnja automobila i rad sa složenim uređajima.

    Upotreba tokom trudnoće i dojenja

    U kliničkim studijama na životinjama nije pronađen teratogeni učinak. U pretkliničkim studijama zabilježena je toksičnost za majčino tijelo i rizik za plod, pa se lijek uzima samo ako pozitivni učinak na trudnicu premaši rizik od intrauterinih anomalija kod djeteta.

    Dojenje tokom lečenja se otkazuje.

    Propisivanje fenofibrata deci

    Lijek se ne preporučuje djeci i adolescentima mlađim od 18 godina zbog nedostatka podataka o učinku Fenofibrata na rast i razvoj organizma.


    Lijek se ne preporučuje djeci i adolescentima mlađim od 18 godina.
    Dojenje tijekom liječenja lijekom se otkazuje.
    Uzimanje lijeka tokom trudnoće provodi se samo ako pozitivni učinak na trudnicu premašuje rizik od intrauterinih abnormalnosti kod djeteta.

    Predoziranje

    Nije bilo slučajeva predoziranja zbog zloupotrebe droga. Ne postoji određeni spoj za suzbijanje. Zbog toga, ako se pacijent sa jednom dozom velike doze počne osjećati bolesnima, pojave se pogoršanja ili nuspojave, potrebno je potražiti medicinsku pomoć. Hospitalizacijom se uklanjaju simptomatske manifestacije predoziranja.

    Interakcija s drugim lijekovima

    Kada se kombinira fenofibrat s antikoagulansima za oralnu primjenu, povećava se učinkovitost predmetnog lijeka. S ovom interakcijom povećava se rizik od krvarenja uslijed premještanja antikoagulansa iz proteina u plazmi.

    Paralelnom primjenom blokatora reduktaze HMG-CoA smanjuje se rizik od izraženog toksičnog učinka na mišićna vlakna, tako da ako pacijent uzima statine, potrebno je otkazati lijek.

    Ciklosporin doprinosi propadanju bubrega, pa pri uzimanju Fenofibrata morate redovno provjeravati stanje organizma. Po potrebi se primjena hipolipidemičnog lijeka otkazuje.

    Kompatibilnost s alkoholom

    Za vrijeme liječenja lijekom Fenofibrate strogo je zabranjeno uzimati alkohol. Etilni alkohol slabi terapijski učinak lijeka, pojačava toksični učinak na stanice jetre, centralni nervni sistem i krvotok.

    Analozi lijeka uključuju lijekove identičnog mehanizma djelovanja:

    • Tricor
    • Atorvacor
    • Lipantil
    • Cyprofibrate,
    • Canon Fenofibrate tablete,
    • Livostor
    • Exlip,
    • Trilipix.

    Prelazak na drugi lijek vrši se nakon ljekarske konsultacije.

    Uputstvo za triciranje Uputstvo za Lipantil 200 M Uputstvo za fenofibrat CANON

    Uvjeti skladištenja lijeka

    Lijek se preporučuje čuvati na temperaturama do + 25 ° C na suhom mjestu, udaljenom od sunčeve svjetlosti.

    Lijek se preporučuje čuvati na temperaturama do + 25 ° C na suhom mjestu, udaljenom od sunčeve svjetlosti.

    Fenofibrate Recenzije

    Postoje ohrabrujući komentari farmaceuta i pacijenata.

    Olga Zhikhareva, kardiolog, Moskva

    Efikasan u borbi protiv visokih triglicerida. Preporučujem upotrebu za hiperlipoproteinemiju tipa IIa, IIb, III i IV. U kliničkoj praksi prepisujem trajanje primjene i doziranje na pojedinačnoj osnovi. Nisu primijećene nuspojave. Nema izražen efekat na snižavanje holesterola.

    Afanasy Prokhorov, nutricionista iz Jekaterinburga

    Uz pretilost i visok holesterol, fenofibrojska kiselina pomaže dobro. Pogotovo s niskom učinkovitošću vježbanja i prehrane. Tijekom razdoblja liječenja, preporučujem napuštanje loših navika i strogo pridržavanje preporuka liječnika kako biste povećali učinkovitost.

    Nazar Dmitriev, 34, Magnitogorsk

    Dobar lijek. Lipidi su bili 5,4. Redovnom upotrebom Fenofibrate nivo masti se smanjio na 1,32. Granica je bila 1,7. Nisu primijećene nuspojave.

    Anton Makaevsky, 29, Sankt Peterburg

    Zbog niskog sadržaja HDL-a trebalo mu je oko godinu dana umjesto Torvacarda. Nakon 4-5 mjeseci primjene počeli su se pojavljivati ​​napadi mučnine i bolova u gornjem dijelu trbuha. Nakon 8-9 mjeseci, uradili su hiruršku operaciju za uklanjanje žučnog mjehura. Pronađeni su viskozni žučni i rastresiti kamenci. Nakon operacije, napadi su prestali.

    Mikhail Taizhsky, 53, Irkutsk

    Lijek je pio da bi ojačao vaskularne zidove, ali ne mogu reći za akciju. Plovila se ne osjete. Uz pomoć lijeka, težina se smanjila zbog gladi, ali koža se jako promešala. Potrebna je operacija oporavka. Zadovoljan sam rezultatom.

    Pogledajte video: Magična pilula - sa titlovima (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar