Amprilan® (Amprilan)

Kada se blokiranje ACE smanjuje angiotenzin-2, aktivnost renina se povećava, djelovanje se povećava bradikininproizvodnja se povećava aldosteron. Hemodinamički i antihipertenzivni efekti lijeka osiguravaju se širenjem lumena posude, smanjenjem OPSS. Lijek ne djelujeotkucaji srca. Dugotrajno liječenje može dovesti do regresije hipertrofije lijeve komore, koja se razvija s arterijska hipertenzija. Odbiti krvni pritisak registrovano 1-2 sata nakon uzimanja lijeka, antihipertenzivni učinak traje jedan dan.

Kod pacijenata sa zatajenje srca smanjeni rizik srčani udari, iznenadna smrt, napredovanje bolesti, broj hitnih hospitalizacija i broj hipertenzivne krize. Kod pacijenata sa dijabetes dolazi do smanjenja mikroalbuminurijasmanjuje rizik nefropatija. Ti se efekti razvijaju bez obzira na nivo krvnog pritiska.

Indikacije Amprilana

  • zatajenje srca (hronični kurs)
  • hipertenzija,
  • koronarna arterijska bolestsrca.

Indikacije za upotrebu kod pacijenata sa dijabetes: nefropatija.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost na komponente
  • srčane mane (mitralna, aortna, kombinovana),
  • dojenje,
  • kardiomiopatija,
  • patologija bubrežnog sistema,
  • hiperaldosteronizam,
  • trudnoća,
  • starost do 18 godina.

Nuspojave

Najčešće se bilježi oštar pad krvnog pritiska,sinkopa, glavobolje nalik migreni, suvi kašalj, bronhospazamosip na koži, pogoršanje gastritis i pankreatitis s povećanjem koncentracije enzima, bolovima u zglobovima i mišićima.

Manje uobičajena aritmijaotkucaji srca angina pektoriskompliciran infarktom miokarda, Raynaudov sindrom, vaskulitis, asteno-depresivni sindrom sa poremećajem spavanja, prolaznim ishemijskim napadima i moždani udar, nemoć, oštećen bubrežni sistem s povećanjem koncentracije kreatinije i urea u urinu alergijske reakcijepromjena laboratorijskih parametara u obliku neutropenije, eritropenija.

S napredovanjem ozbiljnosti nuspojava preporučuje se posavjetovati se s liječnikom i privremeno prestati uzimati lijek Amprilan.

Oblik i sastav izdavanja

Glavna aktivna komponenta Amprilana je ramipril.

Pomoćne komponente sadržane u tabletama: natrij kroskarmeloza, preželatinirani škrob, natrijum stearil fumarat, natrijum bikarbonat, laktoza monohidrat, boje.

Dostupne doze: 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg i 10 mg ramiprila u jednoj tableti.

Amprilan se proizvodi u tabletama (7 ili 10 tableta u blisteru) ovalnog oblika s ravnom površinom i nagibom. Boja tableta razlikuje se ovisno o doziranju lijeka: bijela ili gotovo bijela (1,25 mg i 10 mg svaka), svijetložuta (2,5 mg svaka), ružičasta uzastopna (5 mg svaka),

Farmakološko djelovanje

Farmakodinamika Amprilan je dugo delujući ACE inhibitor. Enzim za konverziju angiotenzina ubrzava konverziju angiotenzina II iz angiotenzina I, identičan je kinazi - enzimu koji ubrzava razgradnju bradikinina. Kao rezultat blokade ACE od strane Amprilana, smanjuje se koncentracija angiotenzina II, povećava se aktivnost renina u krvnoj plazmi, povećava se djelovanje bradikinina i proizvodnja aldosterona, što dovodi do povećanja sadržaja kalija u krvi.

Amprilan ima antihipertenzivne i hemodinamičke efekte zbog širenja krvnih žila i smanjenja njihove ukupne periferne otpornosti. U ovom se slučaju otkucaji srca ne mijenjaju. Pad pritiska nakon jednokratne doze Amprilana uočava se nakon 1-2 sata, nakon 3-6 sati terapeutski učinak dostiže maksimum i traje 24 sata.

Produljenim liječenjem lijekom smanjuje se hipertrofija lijevog ventrikula, dok nema negativnog utjecaja na rad srca.

Farmakokinetika

Aktivna tvar se brzo apsorbira iz probavnog trakta (brzina ne ovisi o unosu hrane). Sat vremena nakon nanošenja postiže se maksimalna koncentracija aktivne tvari u krvi. Do 73% ramiprila veže se za proteine ​​u plazmi.

Lijek se razgrađuje u jetri, formirajući aktivni metabolit ramiprilat (aktivnost potonjeg je 6 puta veći od aktivnosti samog ramiprila) i neaktivni spoj diketopiperazin. Maksimalna koncentracija ramiprilata u krvi otkriva se 2-4 sata nakon primjene lijeka, stabilna i konstantna terapijska koncentracija 4. dana liječenja. Oko 56% ramiprilata veže se za proteine ​​u plazmi.

Do 60% ramiprila i ramiprilata izlučuje se bubrezima u obliku metabolita, a manje od 2% ramiprila uklanja se iz tijela nepromijenjeno. Poluživot ramiprilata je od 13 do 17 sati, ramiprila - 5 sati.

S oštećenom funkcijom bubrega, smanjuje se brzina izlučivanja ramiprila i metabolita. U bolesnika s hepatičkom insuficijencijom usporava se pretvorba ramiprila u ramiprilat, povećava se sadržaj ramiprila u serumu u krvi.

Doziranje i primjena

Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na obrok, ne žvakajte, pijte puno tekućine.

Doziranje lijeka liječnik odabire pojedinačno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir indikacije, toleranciju lijeka, pridružene bolesti i dob pacijenta. Pri odabiru doze mora se uzeti u obzir pokazatelj krvnog pritiska. Najveća dopuštena doza lijeka za sve vrste patologija je 10 mg dnevno. Tijek liječenja je obično dugačak, također je utvrdio liječnik.

Sa arterijskom hipertenzijom Početna preporučena doza je 2,5 mg jednom dnevno. Ako je potrebno, doza se može udvostručiti za 7-14 dana.

Kod hroničnog zatajenja srca početna preporučena doza lijeka je 1,25 mg (može se udvostručiti nakon 1-2 tjedna).

Sa zatajenjem srca, koji se dogodio 2–9 dana nakon akutnog infarkta miokarda, preporučuje se uzimanje 5 mg Amprilana dnevno - 2,5 mg ujutro i uveče. Ako se tijekom liječenja tlak značajno smanji, doziranje se prepolovi (1,25 mg dva puta dnevno). Nakon 3 dana, doza se ponovo povećava. Ako uzimanje lijeka u dozi od 2,5 mg dva puta dnevno pacijent opet slabo podnosi, liječenje Amprilanom treba otkazati.

Nefropatija (s difuznim patologijama bubrega i dijabetičara).Preporučena početna doza je 1,25 mg dnevno. Svakih 14 dana doziranje se udvostručuje dok se ne postigne doza održavanja od 5 mg dnevno.

Prevencija zatajenja srca nakon infarkta miokarda. U početnoj fazi terapijskog kursa propisano je 2,5 mg Amprilan-a po tableti dnevno. Nakon tjedan dana doza se povećava na 5 mg dnevno, nakon još 2-3 tjedna - na održavajuću dozu od 10 mg jednom dnevno.

Sa arterijskom okluzijom i nakon operacije koronarnog bajpasa Amprilan se uzima 2,5 mg jednom dnevno tokom 7 dana. Zatim se 2-3 nedelje lek uzima u dozi od 5 mg dnevno, nakon što se njegovo doziranje poveća još dva puta - do 10 mg dnevno.

Posebna uputstva

  1. Za bolesnike s funkcionalnim oštećenjem rada bubrega, početna doza Amprilana trebala bi biti 1,25 mg, a maksimalna dnevna doza trebala bi biti 5 mg.
  2. Za pacijente sa zatajenjem jetre početna doza je 1,25 mg, maksimalna dnevna doza je 2,5 mg.
  3. Ako se Amprilan propisuje pacijentima koji uzimaju diuretike, potrebno je otkazivanje ili smanjenje doze diuretika. Također zahtijeva stalno praćenje stanja takvih bolesnika, posebno starijih bolesnika (starijih od 65 godina).
  4. Amprilan se uzima s oprezom kod pacijenata sa sistemskim bolestima vezivnog tkiva, dijabetes melitusom, nestabilnom anginom pektoris.
  5. Lijek ima negativan učinak na fetus (hipoplazija pluća i kostiju lubanje, hiperkalemija, oslabljena bubrežna funkcija) i kontraindiciran je trudnicama. Prije pražnjenja lijeka Amprilan, ženama u rodnoj dobi je važno isključiti trudnoću.
  6. Kada se uzima Amprilan tokom dojenja, dojenje treba otkazati.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvajte lijek na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C, na mjestu zaštićenom od vlage i sunčeve svjetlosti, nedostupnom djeci. Rok trajanja tableta Amprilan je 3 godine. Nakon datuma navedenog na pakovanju, lijek se ne može uzimati.

Strukturni analozi ampilana (lijekovi sa sličnom aktivnom supstancom) su:

3D slike

Tablete1 tab.
aktivna supstanca:
ramipril1,25 mg
2,5 mg
5 mg
10 mg
pomoćne tvari:
tablete 1,25, 2,5, 5 ili 10 mg: natrijum bikarbonat, laktoza monohidrat, kroskarmeloza natrijum, preželatinirani skrob, natrijum stearil fumarat
2,5 mg tablete: mješavina boja "PB 22886 žuta" (laktoza monohidrat, željezo u boji oksid žuto (E172)
5 mg tablete: mješavina boja "PB 24899 ružičasta" (laktoza monohidrat, boja željezo oksid crvena (E172), željezna boja oksid oksid žuto (E172)

Doziranje i primjena

Unutra bez obzira na vrijeme jela (tj. tablete se mogu uzimati i prije i za vrijeme ili nakon jela), pijte puno vode (1/2 šalice). Nemojte žvakati ili mljeti tablete prije uzimanja.

Doza se bira ovisno o terapijskom učinku i toleranciji pacijenta na lijek.

Liječenje Amprilanom ® obično je dugo, a trajanje za svaki slučaj odredi liječnik.

Ako nije drugačije navedeno, preporučuju se sljedeći režimi doziranja s normalnom funkcijom bubrega i jetre.

Obično je početna doza 2,5 mg / dan ujutro. Ako kod uzimanja Amprilana ® u ovoj dozi 3 tjedna ili više, nije moguće normalizirati krvni tlak, tada se doza može povećati na 5 mg / dan. Ako doza od 5 mg nije dovoljno efikasna, nakon 2-3 tjedna može se još udvostručiti na maksimalnu preporučenu dnevnu dozu od 10 mg.

Kao alternativa povećanju doze na 10 mg / dan s nedovoljnom antihipertenzivnom efikasnošću dnevne doze od 5 mg, moguće je dodati druga antihipertenzivna sredstva za liječenje, posebno diuretike ili BKK.

Preporučena početna doza je 1,25 mg / dan. Ovisno o pacijentovom odgovoru na terapiju, doza se može povećati.

Preporučuje se udvostručenje doze u razmaku od 1-2 tjedna. Ako trebate uzeti dnevnu dozu od 2,5 mg ili više, može se koristiti jedanput dnevno, ili podijeljeno u dvije doze.

Maksimalna preporučena dnevna doza je 10 mg.

Dijabetička ili ne-dijabetička nefropatija

Preporučena početna doza je 1,25 mg / dan. Doza se može povećati na 5 mg / dan. Sa ovim stanjima, doze veće od 5 mg / dan nisu adekvatno proučavane u kontroliranim kliničkim ispitivanjima.

Smanjenje rizika od razvoja infarkta miokarda, moždanog udara ili kardiovaskularne smrtnosti kod pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom

Preporučena početna doza je 2,5 mg / dan.

Ovisno o pacijentovoj toleranciji na Amprilan ®, doza se može postepeno povećavati.

Preporučuje se udvostručiti dozu nakon 1 tjedna liječenja, a tijekom sljedeće 3 sedmice povećati je na uobičajenu dozu održavanja od 10 mg / dan.

Upotreba doze veće od 10 mg / dan u kontroliranim kliničkim ispitivanjima nije na odgovarajući način proučena. Upotreba lijeka u bolesnika s Cl kreatininom manjim od 0,6 ml / sec nije dobro razumljiva.

Kliničko zatajenje srca koje se razvilo u prvih nekoliko dana (od 2 do 9 dana) nakon akutnog infarkta miokarda

Preporučena početna doza je 5 mg / dan, podijeljeno u 2 pojedinačne doze od 2,5 mg (uzimaju se ujutro i navečer). Ako pacijent ne podnese ovu početnu dozu (primijećeno je prekomjerno sniženje krvnog tlaka), tada mu se preporučuje uzimanje 1,25 mg 2 puta dnevno tokom 2 dana.

Tada se, ovisno o reakciji pacijenta, doza može povećati. Preporučuje se da se doza sa povećanjem udvostruči u razmaku od 1-3 dana. Nadalje, ukupna dnevna doza, koja je u početku podijeljena u 2 doze, može se upotrijebiti jednom.

Maksimalna preporučena doza je 10 mg.

Trenutno je iskustvo u liječenju bolesnika s teškim zatajenjem srca (III - IV funkcionalna klasa prema klasifikaciji) NYHA) koji se dogodio odmah nakon akutnog infarkta miokarda nije dovoljan. Ako se takvi pacijenti odluče na liječenje Amprilanom ®, preporučuje se da liječenje započne s najmanjom mogućom dozom - 1,25 mg / danu, a posebnu opreznost treba posvetiti svakom povećanju doze.

Posebne grupe pacijenata

Poremećena bubrežna funkcija. Sa Cl kreatininom od 50 do 20 ml / min / 1,73 m 2, početna dnevna doza je obično 1,25 mg. Najveća dopuštena dnevna doza je 5 mg.

Nepotpuno korigirani gubitak tečnosti i elektrolita, jaka arterijska hipertenzija, a također ako prekomjeran pad krvnog tlaka predstavlja određeni rizik (na primjer, s teškim aterosklerotskim lezijama koronarnih i moždanih arterija). Početna doza smanjuje se na 1,25 mg / dan.

Prethodna terapija diureticima. Ako je moguće, diuretike treba otkazati 2-3 dana (ovisno o trajanju djelovanja diuretika) prije početka liječenja lijekom Amprilan ® ili barem smanjiti dozu uzimanih diuretika. Liječenje takvih bolesnika trebalo bi početi s najnižom dozom Amprilana ® - 1,25 mg / dan ujutro. Nakon uzimanja prve doze i svaki put nakon povećanja doze Amprilan® i / ili diuretika u petlji, pacijenti bi trebali biti pod medicinskim nadzorom najmanje 8 sati kako bi se izbjegla nekontrolirana hipotenzivna reakcija.

Starost preko 65 godina. Početna doza smanjuje se na 1,25 mg / dan.

Poremećena funkcija jetre. Reakcija krvnog pritiska na uzimanje lijeka Amprilan® može se ili povećati (usporavanjem izlučivanja ramiprilata), ili oslabiti (zbog usporavanja pretvorbe neaktivnog ramiprilata u aktivni ramiprilat). Stoga na početku liječenja treba pažljiv medicinski nadzor. Najveća dopuštena dnevna doza je 2,5 mg.

Proizvođač

AD „Krka, dd, Novo mesto“. Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija.

Kod pakiranja i / ili pakiranja u ruskom preduzeću mora biti naznačeno: „KRKA-RUS“ LLC. 143500, Rusija, Moskovska oblast, Istra, ul. Moskva, 50.

Tel .: (495) 994-70-70, faks: (495) 994-70-78.

Predstavništvo Krke, dd, AD Novo mesto u Ruskoj Federaciji / organizacija koja prima žalbe potrošača: 125212, Moskva, Golovinskoye sh., 5, bldg. 1, kat 22

Tel .: (495) 981-10-95, faks (495) 981-10-91.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene ramiprila, Amprilan se brzo apsorbira iz probavnog trakta (gastrointestinalnog trakta) na razini od 50-60%. Istovremeni unos s hranom usporava njegovu apsorpciju, ali ne utječe na količinu tvari koja je ušla u krvotok. Kao rezultat intenzivne presistemske biotransformacije / aktivacije ramiprila, uglavnom u jetri hidrolizom, formiraju se ramiprilat (aktivni metabolit, 6 puta aktivniji od ramiprila u odnosu na ACE inhibiciju) i diketopiperazin (metabolit koji nema farmakološku aktivnost). Nadalje, diketopiperazin se konjugira s glukuronskom kiselinom, a ramiprilat se glukuronizira i metabolizira u diketopiperazinsku kiselinu.

Bioraspoloživost ramiprila ovisi o oralnoj dozi i varira od 15% (za 2,5 mg) do 28% (za 5 mg).Bioraspoloživost ramiprilata nakon oralne primjene 2,5 mg i 5 mg ramiprila je

45% ovog pokazatelja dobiveno je nakon intravenske primjene istih doza.

Nakon uzimanja Amprilana unutra, maksimalna koncentracija ramiprila u plazmi dostiže se nakon 1 sata, ramiprilat - nakon 2-4 sata. Pad nivoa ramiprilata u plazmi događa se u nekoliko faza: stupanj raspodjele i izlučivanje s T1/2 (poluživot)

3 h, srednji korak s T1/2

15 h i posljednja faza sa vrlo niskim sadržajem ramiprilata u plazmi i T1/2

4–5 dana, što je posledica sporog oslobađanja ramiprilata iz snažne veze sa ACE receptorima. Unatoč ovom trajanju završne faze, uzimanjem ramiprila oralno 2,5 mg ili više jednom dnevno, može se postići ravnotežna koncentracija ramiprilata u plazmi nakon 4 dana uzimanja lijeka. U toku primene Amprilana efikasnog T1/2 ovisi o dozi i varira od 13 do 17 sati

Ramipril se vezuje za proteine ​​plazme u približno 73%, ramiprilat - 56%.

Nakon oralne primjene ramiprila, obilježenog radioaktivnim izotopom, u dozi od 10 mg, do 39% radioaktivnosti se izlučuje kroz crijeva, oko 60% se izlučuje bubrezima. U bolesnika sa drenažom žučnih kanala kao rezultat uzimanja 5 mg ramiprila unutar bubrega i kroz crijeva, gotovo iste količine ramiprila i njegovih metabolita oslobađaju se tijekom prva 24 sata nakon primjene.

Oko 80–90% supstance uzete u urinu i žuči identifikovano je kao ramiprilat i njegovi metaboliti. Ramipril glukuronid i diketopiperazin čine

10-20% ukupne doze, i nemetabolized ramipril -

U pretkliničkim studijama na životinjama otkriveno je da ramipril prelazi u majčino mlijeko.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, klirens kreatinina (CC) manji od 60 ml / min eliminira ramiprilat i njegove metabolite. To dovodi do povećanja njihove koncentracije u plazmi i sporijeg smanjenja u odnosu na bolesnike s normalnom funkcijom bubrega.

Uzimanje visokih doza ramiprila (10 mg) u slučaju oslabljene funkcije jetre dovodi do smanjenja presistemskog metabolizma ramiprila i sporijeg izlučivanja njegovog aktivnog metabolita.

U zdravih dobrovoljaca i kod bolesnika s arterijskom hipertenzijom nije primijećena klinički značajna kumulacija ramiprila i ramiprilata kao rezultat dvotjedne terapije Amprilanom u dozi od 5 mg dnevno. Nakon sličnog dvonedeljnog kursa, pacijenti sa zatajenjem srca imali su 1,5-1,8-puta porast nivoa ramiprilata u krvnoj plazmi i površini ispod krivulje koncentracije i vremena (AUC).

Farmakokinetičke karakteristike ramiprila i ramiprilata kod starijih zdravih volontera starih 65–75 godina ne razlikuju se značajno od onih kod mladih zdravih dobrovoljaca.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika

Aktivni metabolit ramiprila, nastao dejstvom enzima „jetre“, ramiprilat je dugo delujući ACE inhibitor (ACE sinonimi: kininaza II, dipeptidil karboksi dipeptidaza I). ACE u plazmi i tkivima katalizira pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II koji ima vazokonstriktorski učinak i razgradnju bradikinina koji ima vazodilatacijski efekt. Stoga, kada uzmemo ramipril unutra, smanjuje se stvaranje angiotenzina II i bradikinin se nakuplja, što dovodi do vazodilatacije i smanjenja krvnog pritiska (BP). Povećavanje aktivnosti kallikrein-kinin u krvnoj plazmi i tkivima uzrokovano rampirilom aktiviranjem sistema prostaglandina i povećanjem sinteze prostaglandina koji potiču stvaranje dušičnog oksida (N0) u endoteliocitima izaziva njegov kardioprotektivni učinak.

Angiotenzin II potiče proizvodnju aldosterona, pa uzimanje ramiprila dovodi do smanjenog izlučivanja aldosterona i povećanja sadržaja kalija u serumu u krvi.

S padom koncentracije angiotenzina II u krvnoj plazmi uklanja se njegov inhibitorni učinak na lučenje renina prema vrsti negativnih povratnih informacija, što dovodi do povećanja aktivnosti renina u plazmi.

Pretpostavlja se da je razvoj nekih nuspojava (naročito "suvi" kašalj) povezan sa povećanjem aktivnosti bradikinina.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom uzimanje ramiprila dovodi do smanjenja krvnog pritiska u ležećem i stojećem položaju bez kompenzacijskog porasta otkucaja srca (HR). Ramipril značajno smanjuje ukupni periferni vaskularni otpor (OPSS), praktično ne uzrokujući promjene u bubrežnom protoku krvi i brzini glomerularne filtracije. Antihipertenzivni učinak počinje se pojavljivati ​​1 do 2 sata nakon gutanja jedne doze lijeka, dostižući svoju najveću vrijednost nakon 3-6 sati, a traje 24 sata. Tijekom uzimanja Amprilana, antihipertenzivni učinak može postepeno pojačati, obično se stabilizirajući tijekom 3-4 tjedna redovite upotrebe i zatim ostaje dugo vremena. Nagli prekid lijeka ne dovodi do brzog i značajnog povećanja krvnog pritiska (nedostatak sindroma „povlačenja“).

Kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom, ramipril usporava razvoj i napredovanje hipertrofije miokarda i vaskularnog zida.

U bolesnika sa hroničnom srčanom insuficijencijom (CHF) ramipril smanjuje OPSS (smanjuje opterećenje na srcu), povećava kapacitet venskog kanala i smanjuje pritisak punjenja lijeve komore (LV), što, u skladu s tim, dovodi do smanjenja prednaprezanja za srce. Kod ovih bolesnika, kada uzimaju ramipril, dolazi do povećanja srčanog iznosa, frakcije izbacivanja LV-a (LVEF) i poboljšanja tolerancije na vježbanje.

Uz dijabetičku i ne-dijabetičku nefropatiju uzimanje ramiprila usporava brzinu napredovanja bubrežnog zatajenja i početak bubrežnog zatajenja u krajnjem stadijumu i, na taj način, smanjuje potrebu za hemodijalizom ili transplantacijom bubrega. U početnim fazama dijabetičke ili nondiabetičke nefropatije ramipril smanjuje učestalost albuminurije.

U bolesnika s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti uslijed vaskularnih lezija (dijagnosticirana koronarna bolest srca, povijest perifernih arterijskih obliterana, povijest moždanog udara) ili dijabetes melitusa s barem jednim dodatnim faktorom rizika (mikroalbuminurija, arterijska hipertenzija, povećanje koncentracije ukupne kolesterola (OXc), snižavanje koncentracije lipoproteinskog holesterola visoke gustoće (HDL-C), pušenje) dodavanje ramiprila u standardnu ​​terapiju smanjuje Opisuje učestalost infarkta miokarda, moždanog udara i kardiovaskularne smrtnosti. Pored toga, ramipril smanjuje ukupnu stopu smrtnosti, kao i potrebu za revaskularizacijskim postupcima i usporava pojavu ili progresiju srčane insuficijencije.

U bolesnika sa zatajenjem srca s kliničkim manifestacijama koje su se razvile u prvim danima akutnog infarkta miokarda (2-9 dana), primjena ramiprila, započeta od 3. do 10. dana akutnog infarkta miokarda, smanjena smrtnost (za 27%), rizik od iznenadnog smrt (za 30%), rizik od teškog zatajenja srca koji napreduje do teškog stepena (III-IV funkcionalna klasa prema NYHA klasifikaciji) / rezistentna na terapiju (za 23%), verovatnoća naknadne hospitalizacije usled razvoja zatajenja srca (za 26%).

U općoj populaciji bolesnika, kao i u bolesnika sa šećernom bolešću, kako sa arterijskom hipertenzijom, tako i s normalnim krvnim pritiskom, ramipril smanjuje rizik od nefropatije i pojave mikroalbuminurije.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, ramipril se brzo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta (50-60%). Jelo usporava njegovu apsorpciju, ali ne utiče na kompletnost apsorpcije.

Ramipril se podvrgava intenzivnom presisteknom metabolizmu / aktivaciji (uglavnom u jetri hidrolizom), što rezultira njegovim jedinim aktivnim metabolitom, ramiprilatom, čija je aktivnost u odnosu na ACE inhibiciju otprilike 6 puta veća od ramiprila. Pored toga, kao rezultat metabolizma ramiprila formira se diketopiperazin koji nema farmakološku aktivnost, koji se zatim konjugira sa glukuronskom kiselinom, ramiprilat se takođe glukurona i metabolizira u diketopiperazinsku kiselinu.

Bioraspoloživost ramiprila nakon oralne primjene kreće se od 15% (za dozu od 2,5 mg) do 28% (za dozu od 5 mg). Bioraspoloživost aktivnog metabolita, ramiprilata, nakon uzimanja 2,5 mg i 5 mg ramiprila iznosi približno 45% (u usporedbi s njegovom bioraspoloživošću nakon intravenske primjene u istim dozama).

Nakon uzimanja ramiprila iznutra, maksimalne plazme koncentracije ramiprila i ramiprilata dostižu se nakon 1, odnosno 2 do 4 sata. Pad koncentracije ramiprilata u plazmi događa se u nekoliko faza: faza raspodjele i izlučivanja s poluživotom (T1 / 2) ramiprilata od približno 3 sata, zatim intermedijarna faza s T1 / 2 ramiprilat, otprilike 15 sati, a završna faza sa vrlo niskom koncentracijom ramiprilata u plazmi i T1 / 2 ramiprilat, otprilike 4-5 dana. Ova posljednja faza je posljedica sporog oslobađanja ramiprilata iz snažne veze s ACE receptorima. Unatoč dugoj završnoj fazi s jednom oralnom dozom ramiprila oralno u dozi od 2,5 mg ili više, ravnotežna koncentracija ramiprilata u plazmi postiže se nakon otprilike 4 dana liječenja. Uz kursnu upotrebu lijeka "efikasno" T1 / 2 ovisno o dozi je 13-17 sati.

Komunikacija s proteinima krvne plazme iznosi oko 73% za ramipril, a 56% za ramiprilat.

Nakon intravenske primjene, volumen distribucije ramiprila i ramiprilata je otprilike 90 L, odnosno otprilike 500 L.

Nakon gutanja ramiprila (10 mg) označenog radioaktivnim izotopom, 39% radioaktivnosti se izlučuje kroz crijeva, a oko 60% bubrezima. Nakon intravenske primjene ramiprila, 50-60% doze nalazi se u urinu u obliku ramiprila i njegovih metabolita. Nakon intravenske primjene ramiprilata, oko 70% doze nalazi se u urinu u obliku ramiprilata i njegovih metabolita, drugim riječima, intravenskim davanjem ramiprila i ramiprilata, značajan dio doze se izlučuje kroz crijeva s žuči, zaobilazeći bubrege (50% i 30%, respektivno). Nakon oralne primjene 5 mg ramiprila u bolesnika s drenažom žučnih kanala, gotovo iste količine ramiprila i njegovih metabolita izlučuju se putem bubrega i crijeva tijekom prva 24 sata nakon primjene.

Oko 80 - 90% metabolita u mokraći i žuči identificirano je kao metabolit ramiprilat i ramiprilat. Ramipril glukuronid i diketopiperazin ramipril čine otprilike 10-20% ukupne količine, a sadržaj nemetaboliziranog ramiprila u mokraći iznosi oko 2%. Studije na životinjama pokazale su da se ramipril izlučuje u majčino mlijeko.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije s klirensom kreatinina (CC) manjim od 60 ml / min, izlučivanje ramiprilata i njegovih metabolita bubrezima usporava. To dovodi do povećanja koncentracije ramiprilata u plazmi, koja se smanjuje sporije nego u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega.

Prilikom uzimanja ramiprila u visokim dozama (10 mg), oslabljena funkcija jetre dovodi do usporavanja presistemskog metabolizma ramiprila do aktivnog ramiprilata i sporijeg eliminiranja ramiprilata. U zdravih dobrovoljaca i bolesnika s arterijskom hipertenzijom, nakon dvotjednog liječenja ramiprilom u dnevnoj dozi od 5 mg, nema klinički značajne akumulacije ramiprila i ramiprilata. U bolesnika sa zatajenjem srca, nakon dva tjedna liječenja ramiprilom u dnevnoj dozi od 5 mg, primjećuje se porast koncentracije ramiprilata u plazmi za 1,5-1,8 puta i područje ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC).

U zdravih starijih dobrovoljaca (65–75 godina), farmakokinetika ramiprila i ramiprilata ne razlikuje se značajno od one kod mladih zdravih dobrovoljaca.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Amprilan je kontraindiciran u trudnoći, jer može imati štetan uticaj na plod: oštećen razvoj bubrega fetusa, snižen krvni pritisak fetusa i novorođenčadi, narušena bubrežna funkcija, hiperkalemija, hipoplazija kostiju lubanje, hipoplazija pluća.

Stoga, prije uzimanja lijeka kod žena u rodnoj dobi, trudnoću treba isključiti.

Ako žena planira trudnoću, tada treba prekinuti liječenje ACE inhibitorom.

U slučaju trudnoće tijekom liječenja lijekom Amprilan, trebali biste ga što prije prestati uzimati i prebaciti pacijenticu na druge lijekove, uz korištenje kojih će rizik za dijete biti minimalan.

Ako je liječenje Amprilanom neophodno tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Amprilan, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Ramipril je propisan unutar neovisnosti o unosu hrane. Tablete se preporučuju piti puno tekućine. Lijek propisuje liječnik koji odabere adekvatnu dozu uzimajući u obzir pacijentovo stanje i toleranciju na komponente lijeka. Preporučuje se početi uzimati Amprilan s malim dozama od 2,5 mg, s mogućnošću povećanja do maksimalne brojke - 10 mg. Trajanje lijeka određuje liječnik ovisno o pritužbama i podacima, pažljivo prikupljenoj anamnezi.

Uputa za upotrebu Amprilan ND i NL: 1 tableta dnevno. Moguće prilagođavanje doze tokom liječenja. Trajanje terapije nije ograničeno.

Dozni oblik

Tablete 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg i 10 mg

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - ramipril 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg, 10 mg,

pomoćne tvari: natrijum bikarbonat, laktoza monohidrat, natrijum karmeloza, preželatinizirani škrob (skrob 1500), natrijev stearil fumarat (za doze od 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg i 10 mg),

za doziranje 2,5 mg: pigmentna smjesa PB22886 žuta (laktoza monohidrat, željezo-oksid žuto (E 172)),

za doziranje od 5 mg: pigmentna smjesa PB24899 crvena (laktoza monohidrat, željezo oksid crvena (E 172), željezo oksid žuto (E 172))

Ravne ovalne tablete, od bijele do gotovo bijele,

obložena (za doze od 1,25 mg i 10 mg)

Ravne ovalne tablete, svijetlo žute, naslonjene (za dozu od 2,5 mg)

Ravne tablete ovalnog oblika, ružičaste boje, sa naklonom i vidljivim udubljenjima (za doziranje od 5 mg)

Predoziranje

Simptomi su predoziranja lijekom bradikardija (rijedak puls), nagli pad krvnog pritiska, stanje šoka sa akutnim zatajivanjem bubrega. Hitne mjere predoziranja uključuju ispiranje želuca i blagovremena primenaenterosorbenti, a uz prijetnju šokom unošenje lijekova koji povećavaju krvni pritisak.

Interakcija

Vasopressor simpatomimetičari, skupina nesteroidnih protuupalnih lijekova, kortikosteroidnih hormona, može smanjiti ozbiljnost hipotenzivnog efekta raminipril. Pojačajte hipotenzivni efekat antipsihotika, antidepresiva. Kombinacija Amprilana sa lijekovima litijeve grupe, zlatom, diureticima koji štede kalijum, hipoglikemijskim sredstvima, citostaticima, kalijumskim pripravcima, imunosupresivima nije preporučljiva.

Oblik za puštanje i pakiranje

7 ili 10 tableta se stavlja u pakovanje u blister traku od filma laminiranog poliamida / aluminija / polivinil klorida i aluminijske folije.

Blister pakovanje koje sadrži 7 tableta predstavljeno je u dva oblika koji se razlikuju po rasporedu tableta u pakovanju.

4, 12 ili 14 (7 tableta svaka) ili 2, 3 ili 5 (10 tableta svaka) blister pakovanja zajedno sa uputstvima za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku stavljaju se u pakovanje kartona

Ostavite Svoj Komentar