Post nekrotična cista pankreasa: kako se vrši drenaža?

Alternativna imena: drenaža pankreasne hirurgije.

Cista pankreasa je patološka formacija šupljine u tkivu pankreasa. Šupljina ciste napunjena je iscjedakom pankreasa i detritom tkiva (uništeno tkivo).

Razlikuju se istinske ili prirođene ciste i stečene ciste (pseudociste). Najčešći uzrok pseudocista je akutni i hronični pankreatitis, ozljeda gušterače. Na primjer, akutni pankreatitis je kompliciran cistom u 5-19% slučajeva, hronični - u 20-40% slučajeva, s ozljedama ciste pojavljuje se u 20-30% bolesnika.

Jedna od metoda liječenja cista je njihova drenaža, odnosno uspostavljanje odljeva sadržaja ciste, što bi trebalo dovesti do njenog propadanja i u budućnosti - regresije. Drenaža je hirurška metoda liječenja cista pankreasa, koristi se prema strogim indikacijama, pošto je invazivna metoda liječenja.

Šta trebate znati o dijagnozi?

S stvaranjem ciste započinje nekroza tkiva, što doprinosi pojavi zrnate mase i nakupljanju pankreasne sekrecije.

Postoje dvije vrste cističnih formacija - urođene i stečene.

Cista može zahvatiti sva područja gušterače - dio glave, tijelo žlijezde i njezin repni dio. Neoplazma može biti jednostavna ili komplicirana.

U medicinskom svijetu patološke šupljine u tkivima dijele se u dvije vrste prema njihovoj morfološkoj prirodi:

  • šupljine nastale kao posljedica upale i bez graničnih tkiva,
  • neoplazme, nakon čega se formirala opstrukcija kanala.

Zauzvrat, tumori koji su posljedica komplikacija akutnog pankreatitisa dijele se na:

  1. Akutni, koji nemaju svoje zidove i koriste u tu svrhu parenhim žlijezde ili kanala, vlakna pankreasa. Ponekad su u ulozi zidova premazi susjednih organa.
  2. Subakutne tečne formacije koje imaju zidove vlaknastog tkiva.
  3. Rezultat nekroze pankreasa može biti pojava šupljine ispunjene gnojem - ovo je apsces.

Pankreatitis je najčešći uzrok cista, a obuhvata:

  • kod akutne upale gušterače - od 5% do 20 posto slučajeva cista koje se pojave u periodu 3-4 nedelje bolesti,
  • hronični pankreatitis je krivac za pojavu post nekrotičnih cista u 75% slučajeva.

U ostalim slučajevima, cistične formacije nastaju kao rezultat pojave kamenca u žučnoj kesici kada je poremećen izlaz soka pankreasa.

Uz to, nastanak cista može nastati kao rezultat mehaničkih povreda gušterače, opstruktivnog hroničnog pankreatitisa i stenoze Oddijinog sfinktera.

Patologije gušterače nastaju na sljedeći način:

  1. Dolazi do oštećenja premaza tkiva, što je praćeno nakupljanjem neutrofila i limfocita, destruktivnim i upalnim procesima.
  2. Zahvaćeno područje ograničeno je od funkcionalno aktivnih epitelnih ćelija, kao rezultat toga počinje proliferacija vezivnog tkiva i stvara se granulacija.
  3. Tijelo, pokušavajući se zaštititi od destruktivnih procesa, napada upale, imunološke stanice uništavaju elemente tkiva u fokusu upalnog procesa koji formira šupljinu.
  4. Ovisno o mjestu šupljine, u njoj se može akumulirati sok gušterače, obloge tkiva, upalni eksudat ili čak krv. Posljednje je moguće kod vaskularnih oštećenja.

Intraduktalna hipertenzija glavni je faktor pojave tumora jer se s njom pritisak unutar šupljine može povećati tri puta, što izaziva oštećenje malih žila.

Glavni uzroci i simptomi ciste pankreasa

U posljednje vrijeme cista pankreasa je izuzetno uobičajena bolest. Rizik od pojave, veličine i broja takvih formacija u žlijezdi ne ovisi o dobi ili spolu pojedinca. Podložni su mu svi slojevi stanovništva, bez obzira na njihovu sferu aktivnosti ili društvenu klasu. Štaviše, cista može uticati na zdrave organe.

Vrijedi napomenuti da se u zdravom tijelu lažni oblici cista nikada ne formiraju. Štaviše, on se nužno formira kao rezultat bilo kakvih poremećaja u organizmu.

Najčešći poremećaji su pankreatitis i traume, na primjer, preklapanje ili neispravnost sistema kanala. To se može dogoditi s trombozom, kada plak zatvori posudu.

Osim toga, cista može nastati kao rezultat parazitskog napada na tijelo. Ali, lavovski udio slučajeva je pankreatitis, čiji hronični oblik može izazvati pojavu post-nekrotične ciste.

Kao rezultat niza kliničkih studija dokazani su sljedeći negativni uzroci pojave i razvoja cističnih formacija:

  • strast za alkoholom
  • prekomjerna težina, što može rezultirati neispravnim metabolizmom lipida,
  • komplikacije nastale nakon operacije na organima koji sudjeluju u probavi,
  • šećerna bolest tipa II.

Prisutnost ciste kod osobe je moguća čak i ako odgovara samo jednoj od gore navedenih stavki, što nepovoljno utječe na rad gušterače.

Simptomi koji se klinički manifestuju u većini slučajeva cistoze:

  1. Nakon jela ili konzumiranja alkohola, pojavljuje se vrlo jaka bol od herpes zostera koja ne odlazi prilikom uzimanja lijekova. Moguća je konstantna bol, pogoršana jedenjem, tablete takođe ne pomažu u smanjenju boli. Samo učestalo povraćanje pomaže u ublažavanju bolova.
  2. Neuspjeh u crijevima - proliv, pojačano stvaranje plinova u tijelu, neprestano napuhavanje.
  3. Često se diže tjelesna temperatura, pojavljuje se letargija, u lijevoj strani postoji snažna bol pritiskajuće prirode.

Karakteristično je da ova simptomatologija nestaje nakon nekoliko tjedana, ali privremena uspavanost koja umiruje pacijenta samo je razlog da se još više zabrinemo, jer se tada bol vraća i postaje još jači.

Moguća je i pojava suvih usta, učestalo korištenje toaleta za male potrebe, a u najtežim slučajevima - gubitak svijesti, pa čak i koma.

Dijagnostičke i metode liječenja

Ako je lekar koji je prisustvovao pacijentu otkrio kod pacijenta sklonost stvaranju šupljine u gušterači, obavlja se endokrinološki pregled.

Ako je sumnja opravdana, provodi se niz dodatnih ispitivanja.

Da biste vidjeli potpunu sliku bolesti, saznali broj i broj novotvorina, provodi se ultrazvučno zračenje zahvaćenog područja.

Ako postoje gnojne cistične novotvorine, bit će prisutna neujednačena ehogenost. Da bi se temeljnije proučile neoplazme i njihova lokalizacija, da bi se otkrio odnos s pritokama i kontakt s drugim organima, vrši se MRI gušterače i CT.

Da bi se precizno propisao tretman, potrebno je saznati odnos cističnih formacija s pankreasnim kanalima. To vam omogućuje da radite endoskopsku retrogradnu holangiopancreatografiju (ERCP).

U osnovi, ERCP je propisan kada liječenje lijekovima nije moguće i treba rješavati hirurške intervencije, uključujući metode poput drenaže ciste pankreasa i marsupializacije ciste pankreasa.

Prva opcija hirurške intervencije je vanjska drenaža, koja je propisana da se pacijent potpuno izliječi od cističnih formacija. Za uspješnu operaciju važno je da je cista formirana i dovoljno velika (veća od 5 centimetara).

Druga vrsta operacije propisana je u slučajevima kada je drenaža kontraindicirana i razlikuje se u tome što se cista ne uklanja, već prazni, a njeni rubovi se prišije na rubove kirurškog reza da se ne dogodi fibroza.

Medicinsko liječenje cističnih formacija moguće je ako je cista jedinstvena, ima jasne granice i promjer joj nije veći od 2 cm.

Metoda liječenja gušterače je sljedeća:

  1. U prvoj fazi pacijent mora slijediti strogu dijetu, potpuno odbijajući hranu.
  2. Tada možete jesti, ali iz prehrane isključujući sol, prženu i masnu hranu.
  3. Strogo zabranjena alkoholna pića i duhanske proizvode.
  4. Odmor u krevetu treba strogo poštovati jednu i po sedmicu.

Nakon ispunjavanja uslova u početnoj fazi liječenja, propisani su lijekovi:

  • kako bi se izbjegli mikrobi koji ulaze u šupljinu ciste koji uzrokuju procese propadanja, propisani su tetraciklini ili cefalosporini,
  • inhibitori su dizajnirani za ublažavanje bolova i smanjenje sekrecije. Omez i omeprazol najčešće se propisuju,
  • pripravci koji sadrže lipazu i amilazu, doprinose normalizaciji probave. Najčešće se propisuju pankreatin i Creon za normalizaciju probavnih procesa.

Formiranje ciste izazvano bilijarnim pankreatitisom zahtijeva dodatno liječenje diuretičkim lijekovima.

Ponekad se cistične formacije razaraju nakon nestanka faktora koji je pokrenuo njihovo formiranje. Ako liječenje lijekovima nije bilo uspješno u roku od jednog kalendarskog mjeseca, propisana je operacija.

Možete pronaći veliki broj pozitivnih recenzija o alternativnim metodama liječenja, uključujući dekocije iz repe, celandina, mumije itd., Ali nema medicinskih dokaza o njihovoj efikasnosti. Stoga je vrijedno postaviti pitanje, je li potrebno riskirati na zdravlje i eksperimentirati?

Ishrana za cistične formacije slična je ishrani za pankreatitis. Dijeta je neophodna za uspješno liječenje, bez obzira na to je li lijek ili hirurško. Preduvjet za normalan oporavak u postoperativnom razdoblju je strogo pridržavanje zdrave prehrane.

Sledeći proizvodi su strogo zabranjeni:

  • masna hrana
  • pržena hrana
  • slanu hranu (a ponekad je potrebno i potpuno odbacivanje soli).

Izuzetno je nepoželjno jesti hladna ili topla jela i pića. Trebate jesti samo topla, svježe pripremljena jela. Gruba hrana mora biti mlevena u blenderu kako bi se olakšala probava. Vrijedno je razmišljati o odvojenoj prehrani. Preporučuje se jesti malo, ali često.

Liječenje post nekrotičnih cista opisano je u videu u ovom članku.

LAPAROSKOPNA UNUTRAŠNJA DRENAŽA Pseudocista gušterače

Pseudocisti pankreasa koji ne podliježu konzervativnoj terapiji obično se liječe unutrašnjom drenažom u želudac, dvanaestopalačno crijevo ili u jejunum, ovisno o lokaciji ciste. Najčešće se unutrašnja drenaža želuca vrši pod ultrazvukom ili rentgenom. Literatura daje pozitivne rezultate upotrebe ove tehnike s učestalošću od 60 do 80% slučajeva, međutim, dok se pseudociste potpuno ne riješe ovim liječenjem, treba od 4 do 12 tjedana.

Prednost laparoskopske unutrašnje drenaže pseudociste gušterače leži u mogućnosti atraumatske primjene punih anastomoza i u nedostatku potrebe za vanjskom drenažom. Prva laparoskopska cistogastrostomija obavljena je 1991. godine.

Najčešće korištena tehnika cistogastrostomije koju je predložio L. Way. Prema ovoj tehnici, ugljični dioksid se nasogastričnom cijevi udiše u želudac i tada se u nju uvodi trocar. Natečeni želudac koristi se kao radni prostor za operaciju.

Laparoskopska transgastrična cistogastrostomija

Postoje dvije tehnike za takvu operaciju. Prvo započinje dijagnostičkom lapaproskopijom putem pupčanog pristupa. Dva dodatna trokara uvedena su za izlaganje u retrogastričnom prostoru. Intraoperativno izvedena endoskopija. U slučaju kada je stražnji zid želuca slabo vizualiziran, može se ugraditi drenaža. Laparoskopska kontrola omogućava stvaranje anastomoze između stražnje stijenke želuca i prednje stijenke ciste pod vizualnim nadzorom i, ako je potrebno, manevar pseudocistom.

Druga tehnika transgastrične cistogastrostomije izvodi se intraluminalno (iz stomaka) primjenom posebnog trokara sa manžetnom koja se širi. Ti trokari imaju na napuhanom balonu na kraju za fiksaciju u želucu, tako da se unutartrauminalna operacija može obaviti s dva dodatna trokara. Rabljeni trokani imaju promjer od 5 do 7 mm i stoga ne dopuštaju upotrebu aplikatora za spajanje ili ELSA. Međutim, zbog tako malog promjera, otvori u stijenci želuca su mali i mogu se prošivjeti jednostrukim šavovima 2-0 (svila ili upijajući materijal).

Pacijent na operativnom stolu leži na leđima. Primjenjuje se pneumoperitoneum. Uvode se tri trokara: u pupčanoj regiji (11 mm), lijevo od srednje linije (11 mm) i na lijevoj strani (5 mm). Prvi intraluminalni trokar ubrizgava se u epigastričnu regiju iznad pseudociste kroz trbušni zid i prednju stijenku želuca. Nakon uklanjanja štikle, manšeta trokara napuhava se i tako učvršćuje instrument na zid želuca i stvara mu stezanje u lumenu. Intraoperativna primjena gastroskopa omogućava vam postavljanje nazogastrične cijevi i dodavanje plina u želudac tokom cijele operacije. Za vizualizaciju stražnje stijenke želuca uvodi se 5 mm direktan laparoskop. Drugi intraduktalni trokar postavlja se oko 8 cm lijevo ili desno od sustava za navodnjavanje i ispiranje.

Cista se identificira pomoću dugih iglica umetnutih transdermalno kroz prednji zid želuca, a pod laparoskopskom intraluminalnom kontrolom zadnja stjenka želuca fiksirana je u području lokalizacije ciste. Aspiracija sadržaja ciste potvrđuje tačan položaj instrumenata i ukazuje na odsustvo oštećenja žila. Gastrostomija duljine 4-5 cm izvodi se duž stražnjeg zida uz pomoć "držača". Sadržaj ciste se evakuiše, šupljina se čisti i pregleda. Da bi se isključio cistadenomatozni tumor, vrši se biopsija zida ciste.

Nazogastrična cjevčica ostaje u želucu, trokarski balon desuflira i instrumenti se uklanjaju. Udubljenja u stomaku su zatvorena odvojenim intrakorporaalnim šavovima od svile 2-0. Za 24-48 sati odvod Jackson-Pratt dovodi se u područje anastomoze. Enteralna tečnost može se dati od drugog dana nakon laparoskopske drenaže ciste pankreasa. Tada provjerite održivost anastomoze - gastrografije sa tečnim kontrastom. Pacijenti nakon laparoskopske drenaže ciste pankreasa mogu se otpustiti peti dan.

Značajke drenaže ciste pankreasa

Važan način za proučavanje i liječenje cista pankreasa je kroz drenažu. Ovaj se postupak provodi pod nadzorom ultrazvuka pomoću posebnih odvoda. Korištenjem ovog postupka možete ukloniti formaciju bez pribjegavanja hirurškoj intervenciji. Proces se provodi pod utjecajem anestezije.Ovaj postupak se izvodi i nakon operacije. Moderna drenaža naknadno pomaže u izbjegavanju komplikacija, jer se žarišta s gnojnim progibanjem adekvatno otvaraju.

Kako se vrši punkcija ciste pankreasa?

Punkcija pankreasa izvodi se na prazan stomak. Prije provođenja dijagnoze, pacijent mora proći opće testove. Duodenum je pogodno mjesto za probijanje, jer usko graniči sa gušteračom. Biopsija omogućava dobijanje tečnosti za analizu na prisustvo ćelija raka ili drugih formacija. Ovaj dijagnostički postupak je osmišljen za proučavanje formiranih i neformiranih cista žlezde. Siguran put punkcije odabran je pod kontrolom ultrazvučnog skeniranja. Postupak uboda provodi se pomoću igala koje su razvile tragove, a to uklanja rizik od slučajnog uboda tokom sličnog postupka. Ovaj dijagnostički postupak omogućuje vam da dobijete tekućinu za daljnju analizu podrijetla formacije. Nakon ovog postupka pacijent se prati dva sata, nakon čega odlazi kući.

Laparoskopija ciste pankreasa

Prije operacije se može utvrditi prisustvo ili odsustvo metastaza u gušterači pomoću savremene metode laparoskopije. Koristeći ovu dijagnostičku metodu, možete odabrati efikasan tijek liječenja, sastavljajući njegov individualni plan. Laparoskopija je jednostavna i sigurna metoda za lečenje ciste pankreasa, ne prati je veliki broj povreda u odnosu na druge. Korištenjem ove vrste dijagnoze može se pojasniti priroda obrazovanja. Upotreba ove metode može značajno smanjiti postoperativne bolove, smanjujući trajanje hospitalizacije i vrijeme oporavka. Brz oporavak tijela objašnjava se nedostatkom potrebe da se napravi veliki laparotomski rez za snažne manipulacije unutarnjih organa kako bi se dobio pristup njima. Zahvaljujući ovoj metodi liječenja, može se dobiti odlična anatomska slika što je važno pri obavljanju operacija s gušteračom koja u operativnom području ima veliki broj velikih žila.

Kontrola kvalitete vodećeg portala Medical Hyde provodi se kroz sljedeće kriterije prihvaćanja.

  • Preporuka uprave medicinske ustanove
  • Minimalno 10 godina na rukovodećem položaju
  • Učešće u certificiranju i upravljanju kvalitetom medicinskih usluga
  • Godišnja iznadprosječna razina broja izvedenih operacija ili drugih medicinskih mjera
  • Savladavanje savremenih dijagnostičkih metoda i hirurgije
  • Pripada vodećim nacionalnim profesionalnim zajednicama

Trebate li našu pomoć pronalaska liječnika?

Anatomija gušterače

Gušterača (gušterača) se nalazi u gornjoj trbušnoj šupljini između tankog crijeva i slezine. Izrađuje važan pankreasni (pankreasni) sok, koji sadrži enzime odgovorne za razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata tokom probave.

Gastrični (probavni) sok ulazi u dvanaesnik kroz glavni (gušteračni) kanal, čiji se konačni segment poklapa sa konačnim segmentom žučnog kanala, preko kojeg žučni sok ulazi i u dvanaesnik. Sljedeća važna funkcija pankreasa je proizvodnja hormona inzulina i glukagona, koji reguliraju šećer u krvi, a oni imaju suprotan učinak. Ti se hormoni proizvode u posebnim ćelijama gušterače. Bolesti gušterače (gušterače) mogu biti uzrokovane mnogim uzrocima.

Akutni pankreatitis

Ako je teško isušiti probavni sok, npr. uslijed kolelitijaze (zajedničkog završnog segmenta kanalića gušterače i žučnih kanala) ili zbog pretjerane stimulacije stanica (prekomjerne konzumacije alkohola) može doći do neuspjeha u dotoku enzima u crijeva - ili zbog njihove pretjerane proizvodnje, jedan njihov dio ostat će u pankreasu, oštećujući stanice pankreasa, pa čak i uništavajući ih. Kao rezultat toga, dolazi do upale što dovodi do edema gušterače, što dodatno usložnjava odliv probavnog soka.

Ako ne preuzmete upalu gušterače pod kontrolom, ona će se proširiti i "agresivni" želudačni sok može početi djelovati na strukture gušterače, kao i na susjedne strukture, uništavajući ih. Posebno opasan oblik upale gušterače (tzv. Nekrotizirajući pankreatitis) u nekim slučajevima može biti fatalan.

Liječenje akutnog pankreatitisa

Prije svega provodi se konzervativni tretman, tj. Nehirurški. Istovremeno, apstinencija od hrane važna je kako ne bi stimulirala proizvodnju želučanog soka, i unos dovoljne količine tekućine za održavanje probavnih procesa. Da bi se spriječila infekcija uslijed moguće mrtvog tkiva, u nekim slučajevima su propisani antibiotici. Samo uz potvrđenu infekciju mrtvog tkiva ili pojavu lažne ciste (kao što je opisano u nastavku), potrebno je kirurško liječenje gušterače. Potrebno je saznati i uzroke upale kako bi oni mogli biti otklonjeni. Ako je uzrok, na primjer, žučna bolest, mora se ukloniti kamenje - u nekim će slučajevima možda biti potrebno uklanjanje cijelog žučnog mjehura.

Hronični pankreatitis

U nekim slučajevima akutna upala gušterače liječi se ne ostavljajući posljedice, ali može uzrokovati i umiranje stanica i stvaranje nefunkcionalnog ožiljnog tkiva. Ako ožiljak uzrokuje sužavanje pankreasnih kanala, to može izazvati daljnju upalu gušterače. Stručnjaci govore o kroničnom pankreatitisu s produljenom, ponavljajućom upalom gušterače.

Svako pogoršanje upale obiluje staničnom smrću i, kao posljedicu, ograničenjem funkcije gušterače, koja više nije u stanju proizvesti dovoljno probavnih enzima. S tim u vezi, veća količina hranjivih sastojaka ulazi u crijeva što izaziva prekomjernu reprodukciju bakterija što dovodi do proljeva (proljeva). Također je primijetio "masne stolice" zbog nedostatka enzima koji su uključeni u proces cijepanja masti i bolova u gornjoj trbušnoj šupljini, isteklo u leđima.

U progresivnoj fazi može doći do dijabetesa zbog nedovoljne količine hormona (inzulina i glukagona) koji reguliraju šećer u krvi. Najčešći uzrok pankreatitisa u zapadnim zemljama je alkohol, dok se ne radi uvijek o zloupotrebi alkohola, jer kod nekih ljudi čak i mala doza alkohola može poslužiti kao poticaj za razvoj bolesti. Ostali važni uzroci hroničnog pankreatitisa: hronična kolelitijaza, genetska oštećenja, urođena malformacija pankreasnog kanala i metabolički (metabolički) poremećaj. U nekim slučajevima uzrok se ne može utvrditi.

Cista pankreasa

Već nekoliko godina nakon akutne upale gušterače, može se pojaviti lažna cista (sakularna izbočenja) gušterače. Ova cista se naziva lažnom, jer njen unutrašnji zid nije obložen sluznicom. Lažna cista nema klinički značaj i, u slučaju pritužbi (osjećaj težine u stomaku, mučnina, bol i sl.), Podliježe samo kirurškom liječenju.

Rak gušterače - Rak gušterače

Takozvani duktalni adenokarcinom gušterače najčešća je vrsta pankreasnog tumora. Rak gušterače je posebno agresivan, jer je tumor koji brzo raste, koji može prerasti u susjedna tkiva. Uporedo sa nasljednim faktorom (genetska predispozicija), postoji niz faktora rizika za rak gušterače. Takvi faktori uključuju nikotin, alkohol, hranu koja sadrži visok holesterol i nitrozamin, kao i hronični pankreatitis.

U većini slučajeva bolest se osjeća u već napredujućem stadijumu, a njezini simptomi ovise o lokaciji tumora. Ako se tumor nalazi u glavi gušterače, tada se, kako tumor raste, žučni kanali sužavaju. To dovodi do zastoja žuči i žutila kože lica i očnih sklera (lat. Icterus).

Ako se tumor nalazi u srednjem dijelu ili repu gušterače, tada to često dovodi do bola u gornjoj trbušnoj šupljini i leđima, jer su nervni centri koji se nalaze iza gušterače iritirani. Pojava dijabetesa može ukazivati ​​i na rak gušterače. Hirurško liječenje gušterače još uvijek je jedina metoda koja pacijentu pruža šansu za izliječenje bolesti.

Koje preglede morate obaviti prije operacije pankreasa?

Lokacija gušterače u tijelu otežava pristup njoj. U neposrednoj blizini su želudac, tanko crijevo i žučna kesica sa žučnim kanalima, što često otežava pregled. Stoga preporuke za skrining za rano otkrivanje raka kod pacijenata bez pritužbi nemaju malo smisla. Kada je riječ o karcinomu gušterače, dijagnoza je otežana kasnim pojavom simptoma. Zbog činjenice da se gušterača nalazi neposredno ispred kralježnice i živčanih pleksusa koji se nalaze tamo, njene bolesti mogu prouzrokovati bol u leđima, što otežava otkrivanje bolesti.

Obično se drže test krvi. određivanje količine enzima pankreasa u krvi, a ako se sumnja na rak, provodi se onkomarker test (CEA, ugljikohidratni antigen-19-9). U svakom slučaju, sprovedeno Ultrazvuk gušterače i u pravilu, ovisno o pitanju, računarska tomografija i MRCP (magnetna rezonanca holangiopankreatografija). kroz koje se mogu vizualizirati žučni kanali i kanali pankreasa. Ako postoji potreba za terapijskom intervencijom (npr. Uklanjanje kamenja i žučnih kanala), prioritet je ERCP (endoskopska retrogradna holangiopankreatografija). jer tokom pregleda možete odmah provesti tretman.

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP)

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP) koristi se za vizualizaciju žučnog mjehura i žučnih kanala, kao i izlučnog kanala gušterače putem kontrastnog sredstva i rendgenskih zraka. Zbog blizine pankreasa susjednim organima, takođe ih je potrebno pregledati. To uključuje želudac, crijeva i trbuh.

Punkcija za potvrdu onkološke dijagnoze nije potrebna

Potvrda onkološke dijagnoze prije operacije pankreasa pomoću punkcije ili biopsije (uzorak tkiva) općenito se ne preporučuje, a ponekad je i nemoguća zbog anatomske lokacije gušterače (iza trbušne šupljine). Pored toga, tokom punkcije se mogu formirati krvarenja ili fistule. S obzirom na sve ove faktore, stručnjaci žele stvoriti hirurški pristup gušterači i potpuno ukloniti tumorsko tkivo u sklopu operacije pankreasa.

Rekonstrukcija nakon operacije na gušterači

Zbog posebnog položaja nekih tumora u predelu glave pankreasa, ponekad je potrebno uklanjanje dijela dvanaesnika i želuca, žučnog mjehura, ali i samog dijela pankreasa. Hirurzi stvaraju umjetne zglobove (anastomoze) - crijevne petlje, kao i povezanost crijevne petlje s žučnim kanalima i gušteračom, kako bi obnovili tranzit kroz gastrointestinalni trakt.

Hirurgija pankreasa: postoperativna

Nakon djelomičnog uklanjanja gušterače, potrebno je uzimati probavne enzime s hranom. Doziranje se određuje pojedinačno, ovisno o uklonjenoj količini žlijezde i njenog dijela, kao i o postoperativnom stanju pacijenta. Ako je uklonjena slezina, tada je neophodno redovno praćenje broja trombocita. Ako su povišene u krvi, možda će biti potrebne mjere prevencije tromboze.

Čak i ako u vrijeme operacije na pankreasu i odmah nakon njega pacijent nema dijabetes, preporučuje se obavljanje testova na šećer u krvi, jer zbog operacije na pankreasu postoji vjerovatnoća za ovu bolest. Ispitivanje se može provoditi 1-2 puta godišnje koristeći svakodnevno praćenje nivoa glukoze u krvi ili oralni test tolerancije na glukozu (opterećenje šećerom).

Ako se, unatoč poboljšanju hirurških metoda liječenja, kada se želudac ne skine, problemi sa prehranom i dalje nastanu, možete pribjeći usluzi dijetetskih savjetnika. Nakon hirurškog uklanjanja raka gušterače, potrebno je redovno praćenje od strane liječnika. Uporedo sa fizičkim pregledom radi se ultrazvuk gornje trbušne šupljine, kao i praćenje CEA markera tumora i antigena ugljikohidrata 19-9 u krvi.

Naknadno ispitivanje pacijenata koji su u početnoj fazi radili na uklanjanju karcinoma pankresa, vrši se svaka tri meseca. Nadalje, prema medicinskim receptima i preporukama lekara, udaljenost između pregleda može se povećati. Moguće je daljnje liječenje hemoterapijom provesti prema propisu onkologa.

Rizik i komplikacije hirurškog liječenja gušterače

Pakreatoduodenalna resekcija koja čuva Pylorus je vrlo ozbiljna hirurška intervencija, ali su komplikacije retke. Ozbiljnija komplikacija je privremena stenoza izlaznog stomaka, uzrokovana edemom želučane anastomoze. Ova pojava je privremena i nestaje čim nestane oteklina tkiva. Problemi s umjetno stvorenim spojevima nastaju u 10-15% pacijenata. Sekundarno krvarenje otvara se kod 5-10% svih pacijenata.

Indikacije za drenažu pankreasa

Budući da drenaža, kao i sve invazivne metode, nije sasvim sigurna, postoje određene indikacije za ovaj postupak. Rezultat neposredne hirurške intervencije na gušterači je razvoj postoperativnih komplikacija, koje u više od 50% slučajeva dovode do smrti.

Ako se postupak drenaže ne bi mogao pravovremeno uspostaviti, formiraju se fistule u probavnom traktu, a uslijed nepotpunog odljeva tekućine koji sadrži veliki broj enzima, na mjestima nakon operacija nastaje krvarenje.

Indikacije za drenažu:

  • postoperativna rana
  • apscesi različite lokalizacije: u vrećici za punjenje i ispod dijafragme, ponekad u drugim dijelovima trbušne šupljine,
  • ciste.

Ova patološka stanja podliježu drenaži u sljedećim slučajevima:

  • s neučinkovitošću konzervativne terapije, posebno antibiotika,
  • sa jakim bolovima,
  • sa visokim rizikom od komplikacija,
  • sa malignitetom.

Pravovremena drenaža sprečava kobne komplikacije: doprinosi otkrivanju patoloških žarišta gnojnim prugama i njihovom čišćenju.

Čemu služi drenaža?

Glavna funkcija drenaže je uklanjanje gnoja i eksudata iz rane.

Tokom operacije dolazi do oštećenja tkiva, a nakon toga dolazi do njihove aseptičke upale (mehanizam njegovog razvoja povezan je s uništavanjem stanica). Sam upalni proces prati eksudacija - tečna komponenta krvi protiče u područje posttraumatskih poremećaja. Uz nekrozu pankreasa razvija se suppuracija rane na površini. To uzrokuje još veće nagomilavanje tekućine i stvaranje gnoja - zbog njihovog prisustva, infekcija se može proširiti u tijelu.

Druga važna svrha drenaže je kontrola procesa u predjelu rane:

  • prema količini izlučenog gnojnog sadržaja određuje se stupanj upale ili pripajanje infekcije, na osnovu kojeg liječnik mijenja režim terapije antibioticima,
  • nivo amilaze u sadržaju određuje fazu izlječenja,
  • u slučaju krvarenja iz drenaže, izvodi se druga operacija.

Postoperativna drenaža

Ovisno o namjenama za koje je drenaža postavljena, mjesta njegove lokalizacije mogu biti različita. Slijepa drenaža široko se koristi za odljev iz kutije za punjenje. U te svrhe, cijevi se postavljaju kroz posjekotine na lijevom i desnom hipohondriju. Ponekad se koristi i druga sorta: drenaža se provodi kroz lumbalnu regiju.

Kako se ne bi propustile komplikacije, pražnjenje se prati pomoću instalirane drenaže. S povećanim izlučivanjem gnoja, doza ili sam antibiotik se mijenjaju. Šupljine na kojima je drenaža spojena također se ispiraju kroz drenažni sustav otopinama antibiotika ili anestetika.

Kontraindikacije za drenažu

Odvodnjavanje se ne vrši ako:

  • tumori razvijeni u cisti pankreasa,
  • velika sekvestracija unutar ciste,
  • promjene koje ukazuju na karcinom žlijezde.

Priprema za postupak

Priprema za drenažu je sveobuhvatni i temeljni pregled pacijenta:

  • laboratorija, uključujući pretrage krvi (opći klinički, biohemijski, koagulogram, za hepatitis i HIV),
  • funkcionalne metode - ultrazvučni OBP i ZP, CT ili MRI.

8 sati prije postupka potrebno je potpuno odbijanje hrane.

Tehnika drenaže pankreasa

Postupak uspostavljanja drenaže provodi se u fazama.

  • Prva faza: pomoću ultrazvuka određuje se najkraći put drenaže.
  • Druga faza: vrši se punkcija, a postavlja se meki kateter koji preusmjerava sadržaj s patološkog fokusa.

    Kako bi se spriječila dislokacija katetera, on se uvodi 2-3 cm u šupljinu formacije. Radi sigurnosti, izvedeni postupak se izvodi pod kontrolom ultrazvuka.

    Za postavljanje drenaže koristi se nekoliko metoda:

  • Ekstraorganski - vrši se probijanje kože, a drenaža ide prema van kroz meka tkiva. Ova se tehnika koristi u prisustvu cista koje ne komuniciraju s kanalima gušterače.
  • Transgastrična cistogastrostomija - anastomoza nastaje između želuca i šupljine ciste u slučajevima kada se formiranje tečnosti nalazi u glavi ili telu dela gušterače. Specijalnim trokarom istodobno se probija zid želuca i ciste. Ova manipulacija se izvodi pomoću fibrogastroskopa. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, tečni sadržaj ciste teče kroz želudac.
  • Unutrašnja laparoskopska drenaža - u procesu laparoskopske intervencije namešta se cistogastrostomija.

    Moguće komplikacije tokom drenaže žlijezda

    Odvodnjavanje žlijezda često je komplicirano. Najopasnije komplikacije ovog procesa su:

  • Infekcija je ozbiljna posljedica, sudi se prema vrsti iscjedaka iz drenaže i oštroumnom mirisu. Klinički se to očituje pojavom ili pojačanjem bolova i znakovima intoksikacije (hipertermija, hiperhidroza, bolovi u tijelu, jaka slabost, glavobolja). Hitno se propisuje antibakterijska terapija i lokalno protuupalno: antiseptici se unose u vrećicu za punjenje kroz kanale. U nedostatku efekta liječenja nakon 3 dana, provodi se bakteriološka studija odvojenih sadržaja na osjetljivost na antibiotike, nakon čega se antibakterijski lijek mijenja.
  • Spontano uklanjanje od strane pacijenta ili premeštanje drenažne cevi. Oštećenje tkiva nastaje u blizini drenažnog kanala. Može doći do krvarenja, ulaska patološke tečnosti u susjedna tkiva i njihove infekcije. Tretman se provodi uzimajući u obzir stepen oštećenja:
    • oštećeno tkivo šiva
    • postavljaju se i učvršćuju cijevi.
  • Prepreka (začepljenje) drenažne cijevi s ugruškom krvi. Ovo je retka komplikacija, jer se koriste odvodi sa rupama velikog prečnika. Ako je prolaznost i dalje oslabljena, nekoliko puta ih isperite fiziološkom otopinom. Ako ne uspe, zamenite telefon.

    S nekom patologijom, na primjer, pseudocistom, drenaža je jedina učinkovita metoda liječenja, jer ove formacije praktično ne podliježu konzervativnoj terapiji. Drenaža daje rezultat u 80% slučajeva, ali trajanje liječenja je od 1 do 5 mjeseci. Ova metoda ima izražen terapeutski efekat i sprečava razvoj teških komplikacija.

    Indikacije za operaciju pankreasa

    Potreba za operacijom gušterače javlja se samo u slučajevima kada nije moguće izliječiti bolest drugim metodama i kada postoji opasnost po život pacijenta. S gledišta operacije, željezo je vrlo osjetljiv i „kapriciozan“ organ s najosjetljivijim parenhimom, mnogim krvnim žilama, živcima i izlučnim kanalima. Pored toga, nalazi se u neposrednoj blizini velikih posuda (aorta, inferiorna vena cava).

    Sve to stvara veliku vjerovatnoću za razvoj komplikacija, zahtijeva veliku vještinu i iskustvo od hirurga, kao i rigorozan pristup utvrđivanju indikacija.

    Gušterača ima složenu strukturu i susjedna je najvećim žilama koje se protežu direktno od aorte

    Kada se obavlja operacija pankreasa? Neophodno je kada sljedeće bolesti ne ostavljaju drugi izbor:

    1. Akutni pankreatitis s povećanim edemom žlijezde, ne podliježe konzervativnom liječenju.
    2. Komplicirani pankreatitis (hemoragični, nekroza pankreasa, apsces žlijezde).
    3. Hronični pankreatitis s teškom atrofijom, žljezdanom fibrozom, deformacijom i suženjem kanala.
    4. Kamenje u kanalima žlijezde.
    5. Ciste i benigni tumori.
    6. Maligni tumori.
    7. Fistule žlijezde.

    Važno! Ako postoje indikacije za operaciju, onda nema drugog izbora. Ne gubite vrijeme, to može dovesti do ozbiljnih komplikacija bolesti.

    Operacije očuvanja organa

    To su intervencije kod kojih se tkivo žlijezde ne uklanja, već se vrši obdukcija i drenaža. apsces, hematomi, disekcija kapsule s jakim edemom žlijezde, šavova oštećenog tkiva žlijezde, drenaža omentalne burze u akutni pankreatitis za odljev tekućine.

    Hirurška operacija ciste za odvodnju cista

    Operacija za uklanjanje parenhima žlezde

    Ove intervencije su podeljene u 2 grupe:

    • resekcija - uklanjanje dela žlezde,
    • pankreatktomija - potpuno uklanjanje žlezde.

    Resekcija se može obaviti na raznim odjeljenjima gdje se nalazi tumor, cista, mjesto nekroze (nekroza tkiva): u predjelu repa, tijela ili glave žlijezde.

    Resekcija tumorske žlijezde i slezine za tumor

    Najteža operacija u ovoj grupi je resekcija pankreasa i dvanaestopalačnog creva: uklanjanje glave žlijezde, dvanaesnika, žučnog mjehura, dijela želuca. Izvodi se sa zloćudnim tumorom glave i uključuje uklanjanje organa koji su uz njega. Operacija je vrlo traumatična, ima visok postotak smrtnosti i komplikacija.

    Za resekciju glave koristi se Frey-ova operacija na gušterači, uz očuvanje dvanaesnika 12.. Manje je traumatična, indicirana je izraženim promjenama glave s pankreatitisom, začepljenjem pankreasnog kanala. Nakon što se ukloni dio glave, pankreasni kanal se dužinom secira i zaveže u petlju tankog crijeva, stvara se široka anastomoza između njega i crijeva za slobodan protok pankreasnog soka u crijeva.

    Operacija Frey - resekcija glave s drenažom kanala žlijezde

    Kompletno uklanjanje žlezde ili pankreatktomija izvodi se s potpunom nekrozom pankreasa, teškim povredama zdrobljene žlezde, višestrukim cistama i opsežnim zloćudnim tumorom.

    Minimalno invazivna hirurgija

    Ovo su laparoskopske operacije na pankreasu, koje se izvode nekoliko malih rezova na koži trbuha. Kroz njih se uvodi video laparoskop i posebni instrumenti.. Hirurg nadgleda napredak operacije na ekranu. Nakon takvih intervencija rehabilitacija je puno kraća, a trajanje boravka u bolnici skraćeno je na nekoliko dana.

    Laparoskopija pankreasa

    Operacije bez krvi

    Koriste se uglavnom za uklanjanje tumora žlijezde. Oni uključuju radiohirurgiju - uklanjanje pomoću ciljanog moćnog zračenja (cyber-nož), kriohirurgiju - zamrzavanje tumora, fokusirani ultrazvuk, lasersku operaciju. Ako cyber-nož uopće ne zahtijeva kontakt s tijelom, druge tehnologije se izvode putem sonde koja se ubacuje u dvanaesnik.

    Važno je. Gde profesionalno rade operaciju pankreasa? Na specijalizovanim odeljenjima abdominalne hirurgije, a u velikim klinikama postoje jedinice hirurgije žlezda.

    Transplantacija žlijezda

    Operacija ili transplantacija gušterače su vrlo složeni i izvode se uglavnom u teškim oblicima dijabetes melitusa - repni dio presađuje se ili implantiraju otočne beta stanice. Organ se potpuno transplantira prilično rijetko, uglavnom s urođenom patologijom ili nakon potpunog uklanjanja žlijezde, ako je moguće.

    Općenito, indikacije za transplantaciju kontradiktorne su u pogledu opravdanosti njenog rizika, jer odsutnost žlijezde može se zamijeniti enzimskim pripravcima .

    Transplantacija beta ćelija: izolacijske ćelije donatorskog otoka ubrizgavaju se špricom u portalnu portalnu venu jetre

    Nakon operacije: komplikacije, posledice, prognoza

    Nakon operacije gušterače, prognoza ovisi o toku postoperativnog perioda, kvaliteti rehabilitacije, razvoju komplikacija, a nisu neuobičajene. Među komplikacijama se najčešće razvijaju:

    1. Intra-abdominalna krvarenja.
    2. Tromboza i tromboembolija.
    3. Infekcija, razvoj apscesa, peritonitis.
    4. Stvaranje fistule pankreasa.

    Gotovo uvijek neizbježna posljedica operacije gušterače je nedostatak enzima i probavni poremećaj, a dijabetes melitus se razvija prilikom resekcije repa. Ovi se fenomeni mogu kompenzirati imenovanjem enzimskih preparata-supstituenata i hipoglikemijskih sredstava.

    U svakom slučaju, život nakon operacije pankreasa se mijenja i treba ga preispitati. Prije svega, potrebno je odvojiti se od loših navika i strogo se pridržavati dijeta: isključiti alkohol, masna i začinjena jela, slastičarne.

    Šta se može uraditi nakon operacije pankreasa? Dijeta treba uključivati ​​dovoljnu količinu bjelančevina (nemasno meso, riba, skuta), vlakana i vitamina: žitarice žitarica, povrće, voće, bilje, čajevi od ljekovitog bilja. Hranu treba uzimati najmanje 5 puta dnevno u malim porcijama.

    Važno! Nepoštivanje dijeta nakon operacije može negirati njegove rezultate i nanijeti nepopravljivu štetu zdravlju.

    Od proizvoda korisnih za gušteraču, možete napraviti raznovrstan i cjelovit jelovnik

    Takođe je potrebno voditi zdrav način života, kombinirati fizičku aktivnost s dobrim odmorom i redovno ga promatrati ljekar.

    Operacija pankreasa je složena, zahtijeva visokokvalifikovani specijalista i odgovarajuće uslove u klinici. Njihov ishod u velikoj mjeri ovisi i o samom pacijentu, pridržavanju uputstava i prehrane liječnika.

    Pogledajte video: Tehnika kateterizacije (Maj 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar